Alle innlegg Sukkerforum

Engstelig personlighetsforstyrrelse

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym BjarteLart lø. 15 feb. 2014 13:34

Jeg kom over en artikkel på wikipedia ved ren tilfeldighet..
http://no.wikipedia.org/wiki/Engstelig_(unnvikende)_personlighetsforstyrrelse

Jeg ble egentlig ganske sjokkert, for veldig mye av det som står der, stemmer overens med hvordan jeg er, eller iallefall hvordan jeg var inntil ganske nylig. Jeg var engstelig for sosiale situasjoner, og jeg krever sterk fysisk sikkerhet. Omtrent alle symptomene som er listet i den artikkelen beskrev meg, inntil nylig iallefall. Men jeg har aldri følt meg mindre verdt enn andre.

Jeg har likevel få venner, som jeg kjenner godt, og kan snakke mye med. Det siste året har jeg blitt mer selvsikker og fått meg en god del flere gode venner, og er mer sosial med disse, jeg tør også være med på aktiviteter som dansing, som har vært helt uaktuelt tidligere.
Jeg veit jeg ikke kan danse, men nå tør jeg iallefall drite meg ut, uten å føle skam lengre.

Den sosiale interaksjonen jeg har, er likevel begrenset til kollegaer og de vennene jeg nå har. Jeg er vel fortsatt en ganske blyg person. Dette har med at jeg ikke greier holde en samtale gående med tilfeldige folk, mye fordi jeg rett og slett ikke veit hva jeg skal snakke om?

Jeg lurer rett og slett på hvordan man kan bli mer utadvent? Ønsker seriøse svar, og det holder ikke å si "gå på byen og snakk med folk", når problemet er at jeg ikke får til å snakke med folk..

Skjult ID med pseudonym Mucifer lø. 15 feb. 2014 14:10

gammel er du .. ca

unnvikende, er også den mest vanlige forstyrrelsen i norge
jfr.litteratur og helsedirektoratet

ellers har alle symptomer på alt, så se ikke bare skogen for trær

selvtillit, følelse, verdighet, nytteverdi, spiller inn

er du eks student? mao venter du på at livet skal begynne

har du en trygg og god base, hus hjem, økonomi

psyken kan gjøre mye rart med en. En reise med andre ord. Så om du ikke akkurat nyter den, så lærer du av den enten du vil eller ikke. Kommer du deg ut av tunnelen så har du blitt godt herdet og kjent med deg selv .. det er mye positivt med "problemer" .. uten er en ofte bare en tom overflate

selvhøytideligheten .. du får utfordre den. Spør deg: "Hva skal til for at du ser fremmede i øynene" "For at du hilser" "For at du starter en samtale" .. ikke tenk, gjør .. start med å hilse på de som er ufarlige først, eller hopp i det ..

lek. lek med ord. lek med samtaler. ikke vær redd for å skille deg ut. bli fri. løsriv deg fra deg selv og normene dine, og stemmene, de som sier "dust" "du kan ikke" du får ikke til" "du er stygg" "uinteressant"

eller fest en strikk rundt håndleddet da du føler du må ta deg sammen, og smekk til

du må ta affære, og du må si mer ja, du må ut av komfortsonen .. er livet en reise, eller et fengsel? du velger .. og ingen ER en personlighetsforstyrrelse. Det er i verste fall, eller i beste fall bare en dianose, no big deal

Skjult ID med pseudonym Mucifer lø. 15 feb. 2014 14:11

Er du jomfru? pul :)

Skjult ID med pseudonym BjarteLart lø. 15 feb. 2014 14:17

Mucifer; hvordan er det relevant? Nei, det er jeg ikke. Men skal godt innrømme at min seksuelle erfaring er begrenset. Jeg er i 20-åra for den som lurte på det. Ferdig med studiene for en stund sia.

Skjult ID med pseudonym Mucifer lø. 15 feb. 2014 14:27

hvorfor relevant? du vet, søvn, mat, sex, anerkjennelse .. primærbehov .. er du fortsatt spørrende så snakker vi ikke samme språket .. nei, det seksuelt relaterte er ikke like viktig for alle - samtidig er det ofte mer viktig for den som ikke forstod viktigheten av det, du vet, fortrengt

studier. fordi livet ofte står på vent for studenter. studentliv er ikke for alle.

du er iallefall godt synlig for en person. nemlig deg selv.

Hva konkret skal du gjøre for å oppfylle ønskene dine?

Folk liker ikke å bli fortalt hva de skal gjøre, de liker bekreftelse .. derfor spør jeg ..

Skjult ID med pseudonym torsketran lø. 15 feb. 2014 18:01

@Mucifer
Har du referanser for at det er den mest vanlig forstyrrelsen i Norge?

Skjult ID med pseudonym Tingeling lø. 15 feb. 2014 18:17

Engstelig personlighetsforstyrrelse handler vel mest om frykt for avvisning og særlig konflikter og kritikk. (Sansebasert og tolkning) Ut fra hva jeg kjenner til, kan trygge læringsrammer bidra til å håndtere sosiale situasjoner bedre, og en viktig faktor er tilbakemeldinger ift hvordan man "utvikler" seg. Skjønner godt at det ikke er enkelt å bare "Gå ut og snakk med folk".
Mitt tips er at du allierer deg med noen som kjenner deg godt, og som kan gi deg feedback på hvordan det funker når du trener. Forutsatt at du ER motivert for å gjøre utvikling, selvfølgelig. :-)
En vesentlig ting å ha i bakhodet, tror jeg, er at det er rom for at du vil bomme endel, kanskje føle deg klønete og usikker. Med hvert forsøk vil du lære NOE. Det vil hjelpe deg til å ta mer kontakt, våge mer og bli mer "utadvendt". Det er mulig noe begrenset hvor utadvendt man kan bli (jeg aner ikke), men jeg tror at dette handler om å ha noen indre overbevisninger som støtter det du ønsker å oppnå. F.eks "Dette greier jeg, fordi jeg vil!" På samme måte som en idrettsutøver setter seg mål, vil dette handle om å kjøre et mentalt treningsprogram. Det kan ta tid, og fremskritt kan være små og tilsynelatende ubetydelige. Men ingen læring er ubetydelig. Husk det, uansett hva. og på meg virker det som om du har motivasjon nok, i og med at du lager tråd om det. Så da er du allerede godt igang.
Lykke til! :-)

Skjult ID med pseudonym Mucifer lø. 15 feb. 2014 18:24

http://www.sinnetshelse.no/artikler/personlighetsforstyrrelser.htm

http://www.korspahalsen.no/Temasider/Psykisk_helse/Forskjellige_psykiske_lidelser/

http://www.psykologtidsskriftet.no/index.php?seks_id=110664&a=4

http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/dok/regpubl/stmeld/20022003/stmeld-nr-16-2002-2003-/14/3/3.html?id=328758

etcetc .. kan godt finne tyngre kilder, men ikke nå. Nå ser jeg avslutningen av "the killing s3"

ta det med en klype salt. Jeg har aldri blitt spurt selv .. kanskje fordi jeg er for unnvikende

Skjult ID med pseudonym torsketran lø. 15 feb. 2014 21:40

@Mucifer
Ok, så er den mest utbredt.
Så minst tre av (de 7 personlighetstrekkene) er stabilt vedvarende over tid?:

* Vedvarende og gjennomgripende følelser av anspenthet og frykt.

* Oppfatning om at en er sosialt klønete, lite personlig tiltrekkende eller underlegen andre.

* Overdreven opptatthet av å kunne bli kritisert eller avvist i sosiale situasjoner.

* Uvillighet til å involvere seg med andre hvis en ikke er sikker på å bli likt.

* Innskrenket livsstil som følge av behov for fysisk sikkerhet.

*Unngåelse av sosiale eller yrkesmessige aktiviteter som innebærer betydelig mellommenneskelig kontakt, på grunn av frykt for kritikk, misbilligelse eller avvisning.

* Følelse av å være mindre verdt enn andre.

(Fra linken ovenfor.)

Skjult ID med pseudonym . sø. 16 feb. 2014 11:28

vedr frykten for å bli gjenkjent. Jeg vi heller kalle det et et snev av ubehag, f.eks. hvis en har vært singel lenge, så mener jeg at DET er grunnen til at jeg synes det kan være ubehagelig å bli 'gjenkjent' mange steder. Der går 'hun' som alltid går alene liksom. Uten at det betyr noe annet enn at man er lei av å få høre at andre kommenterer det. (ok, da sier noen at det er bare tanker hun har inni hodet, men har blitt 'kontfrontert' med det, så det er ikke bare egne tanker). Hadde man vært del av et par, hadde ikke det opplevde snevet av ubehag (og kommentarene) til andre vært der, og man hadde plutselig ikke befunnet seg innenfor dette personlighetstrekket?!

Skjult ID med pseudonym . sø. 16 feb. 2014 11:46

jeg synes forøvrig noen av disse personlighetstrekkene kan gå på å være en introvert, og det er, ifølge denne linken, intet galt i det:
http://www.aftenposten.no/meninger/Ingenting-galt-med-a-vare-introvert-7217462.html#.UwCWiWJ5Ml8

Skjult ID med pseudonym Mucifer sø. 16 feb. 2014 12:43

Selvsagt er det ikke noe galt i å være introvert.
MEN, "vi" lever i en ekstrovert verden. Hvor stort sett ekstroverte personlighetstrekk som belønnes. Eks: Idol o.l.

Introverte er ofte mer kvalitetsbevisste i hva de skaper, kritiske til hva de leverer - det skal være bra, og med et kvalitetsstempel.
Ekstroverte har gjerne hatt flere kjærester, seksualpartnere etc.

En introvert kan gjerne være kongen på en fest likevel.
Men, er det sjelden to kvelder på rad, selv om alt er mulig i det rette seskapet.

Ekstroverte får energi i folkemengder, være sammen med folk. Introverte har gjerne behov for egentid for å lade batteriene. Eller et godt selskap med ikke altfor mange perifere "venner" rundt seg

Viktigste er, vi lever i en ekstrovert verden. Jeg er selv introvert, og mer opptatt av .. kall det "de nære ting" - selv om jeg er glad i å reise så reiser jeg heller alene, enn sammen med et menneske som tapper meg for energi.

Det ene utelukker likevel ikke hverandre.

Introvert er ingen personlighetsforstyrrelse nei. Det måtte en i såfall være ekstrovert for å hevde :)

Skjult ID med pseudonym Mucifer sø. 16 feb. 2014 12:56

http://www.huffingtonpost.com/2013/08/13/famous-introverts_n_3733400.html

.. og les sideshowet på nede på artikkelen

Skjult ID med pseudonym . sø. 16 feb. 2014 13:57

ja, men Mucifer, har du lest linken til TS, her finner man, synes jeg, en del fellestrekk mellom denne personlighetsforstyrrelsen og introverte. Dvs. en 'stakkars' introvert kan snart tro han har en personlighetsforstyrrelse, selv om han 'bare' er introvert.

Skjult ID med pseudonym tresnitt sø. 16 feb. 2014 14:07

@.

Hey!
Du som mange (fleste?) andre blander ordene innadvendt/utadvendt med introvert/ekstrovert. Det er helt forskjellige ting :-)

Skjult ID med pseudonym Mucifer sø. 16 feb. 2014 14:12

Joa. Det kan være lett å rote seg bort i tankemønsteret etter jakt på seg selv. Skal jeg selv lete, eller mene noe om meg selv, så har jeg likhetstrekk med en schizoid personlighetsf. i en introvert personlighet, lol.

Men seriøst. Introvers har ingenting med lavt selvbilde og selvtillit og sjenanse og gjøre.

Da jeg var liten ville jeg heller sitte i en krok og pusle puslespill enn å løpe rundt og skrike etter oppmerksomhet.

Magnus Carlsen har vel ikke f.eks akkurat dårlig selvtillit.

En finner det man leter etter står det i bibelen, en bør kanskje ikke lete så mye.

Introverte kan bli missforstått. JA. Basert på førforståelse som er skapt i eget hode.

.. og ja. Det er litt synd på introverte i dagens samfunn. Ifølge meg selv. Det er vel evolusjon. Paradise hotell fremfor Poirot på tv`n ..

Skjult ID med pseudonym Mucifer sø. 16 feb. 2014 14:16

Det er perioder jeg er "engstelig" selv. F.eks dagen etter whiskeyfylla. Eller dager hvor jeg unngår andre mennesker bevisst. Da jeg kjenner meg svak f.eks. Men det har kanskje heller med forfengelighet å gjøre, heller enn å være engestelig. Ikkesant ..

Skjult ID med pseudonym tresnitt sø. 16 feb. 2014 14:18

Haha Mucifer 14:12, du får sagt det du :-)

Skjult ID med pseudonym Mucifer sø. 16 feb. 2014 14:23

Ja det er bra jeg taler et språk du liker tresnitt. Ellers er det bare å være uenig, for ingenting er absolutt. Bortsett fra mor nille - hun er ingen sten.

Skjult ID med pseudonym Mucifer sø. 16 feb. 2014 14:25

.. og Hastings elsker deg nora ;)

Skjult ID med pseudonym torsketran sø. 16 feb. 2014 14:59

@Mucifer
Schizoid og introvert har bare overfladiske likhetstrekk.
Schizoide har ingen interesse av sosiale relasjoner, er følelsesmessig kalde, apatiske, etc.

Hikikomori har også overfladiske likhetstrekk, men er noe annet
(http://en.wikipedia.org/wiki/Hikikomori).

Skjult ID med pseudonym Mucifer sø. 16 feb. 2014 15:16

Nå er ikke introvert en diagnose. .. ingen er heller noe absolutt. I den tida vi lever i nå, så lærer mange seg å bruke masker, kamuflere. Spille skuespill lærer en fra barnsben ganske tidlig

Mennesket har et offentlig liv, et privat liv, og et hemmelig liv

Skjult ID med pseudonym Mucifer sø. 16 feb. 2014 15:25

.. for meg er også introverte damer SOM TAR VARE PÅ SEG SELV. Et flottere catch enn ei ekstrovert dame. Det spiller en rolle i min utvelgelse. Jeg tror mye mer på personligheten til folk, enn nasjonaliteten. Mennesket er globalt, og vi lever på en verden. Så, om norske damer er sånn eller slik, interesserer meg ingenting. For det forteller ingenting, det er bare ord. Norske damer er likevel mer rett, pga det samme filteret.

Det skal likevel litt til å finne ei sånn dame på byen. Iallefall hver helg.

Skjult ID med pseudonym Ferd sø. 16 feb. 2014 22:04

@tresnitt 14:07

Dette var nytt for meg. Kan du utdype? F.eks. hva er i så fall de engelske ordene for "innadvendt" og "utadvendt"?

Skjult ID med pseudonym Mucifer sø. 16 feb. 2014 22:20

Engelsk ord for innadvendt .. introvert

utadvent .. extrovert

lol..

Skjult ID med pseudonym Ellan sø. 16 feb. 2014 22:53

Hm..tror ikke man skal bedrive selvdiagnostisering over internett, da kan man ende opp med mye rart ettersom vi alle gjerne har litt av noe:) Men at du søker det opp, og stiller det siste spørsmålet, viser vel at du ønsker endring. Ser du har fått noen konkrete forslag til grep å gjøre:)

Skjult ID med pseudonym Mucifer ma. 17 feb. 2014 09:54

tror du ikke Ellan? Trodde det var den nye vinen jeg ;)

Skjult ID med pseudonym Ellan ma. 17 feb. 2014 21:32

Deja vu. Dette har jeg skrevet før på forum, og du svarte nøyaktig det samme, Mucifer

Skjult ID med pseudonym Mucifer ma. 17 feb. 2014 21:38

Ja. Da er det bare å gifte seg da .. sjelevennen min

Skjult ID med pseudonym Ellan ma. 17 feb. 2014 21:57

Ja. Gratulerer! :)

Skjult ID med pseudonym Mucilumgbo ma. 17 feb. 2014 21:58

Versegod.