Alle innlegg Sukkerforum

Gjenkjenne intelligente mennesker

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Pusur fr. 7 mars 2014 22:22

Enkelt og greit, kjenner du noen virkelig intelligente mennesker?

De fleste vil se på seg selv som relativt intelligent, men hvis du ser bort ifra deg selv, kjenner du noen som er virkelig smarte?

For å kvalifisere til Mensa, så må man skåre blant de høyeste 2%. Enkelt regnet så betyr det at 1 av 50 er potensielle Mensamedlemmer.... ikke så veldig sjeldent altså.

Det er lett å identifisere dusten i klasserommet, men hvorfor er det så vanskelig å identifisere smartingen?

Skjult ID med pseudonym Powpowgutt fr. 7 mars 2014 22:40

Vel, jeg har nok selvinnsikt til å vite at jeg selv bare er midt på treet smart. :P

Er jo ikke vanskelig å identifisere smartingen i klasserommet, for det er jo han/hun som vet svaret på ALT som blir spurt om i timen. :P

Men ja, jeg kjenner en som er virkelig smart. :)

Skjult ID med pseudonym OsloGuy fr. 7 mars 2014 22:55

Intelligente mennesker gjenkjenner vel lettest intelligente mennesker.

Men et annet spørsmål - hvorfor er det interessant? Hva slags verdi har intelligens, relativt sett i forhold til mange andre viktige egenskaper i mellommenneskelige forhold?

Hvor omsettelig er det i hverdagen (feks. i jobb?), i forhold til andre egenskaper?

Skjult ID med pseudonym Pusur fr. 7 mars 2014 22:55

Det å være flink på skolen er nok en god indikasjon på intelligens, men det kan også bety at man bare er flittig.

Hvordan er denne intelligente personen du kjenner? Trives du med å kommunisere med ham? Vet du hva han jobber med?

Skjult ID med pseudonym Z fr. 7 mars 2014 22:59

Ja, jeg kjenner intelligente mennesker, og det er for meg flere måter å være intelligent på.

Men mensaintelligent for å kalle det det? Ja, min nære venninne.

Skjult ID med pseudonym Pusur fr. 7 mars 2014 23:03

@OsloGuy

Intelligente mennesker kjenner utvilsomt igjen andre intelligente mennesker, men det er også litt av bakgrunnen til spørsmålet mitt; jeg hører ofte duster karakterisere andre likesinnede duster som intelligente.

Det er interessant bare fordi jeg synes det er interessant. Det er ikke relatert til Sukker og dating på noen måte. :-)

Skjult ID med pseudonym Pusur fr. 7 mars 2014 23:14

@Z

Hvilke forskjellige måter kan man være intelligent på?

Skjult ID med pseudonym OsloGuy fr. 7 mars 2014 23:18

@ Pusur

Alt i orden, det var vel meg som stilte et spørsmål som var ´litt på si´ :)

Svaret er ja, jeg kjenner flere som er svært intelligente (ser ikke på megselv som spesielt intelligent). De er ofte frustrerte når andre ikke henger med. Kanskje oftere stille enn andre.

Eller er de vel like oss andre, med ønsker, drifter og behov :)

Skjult ID med pseudonym Z fr. 7 mars 2014 23:26

Pusur, jeg sa det ikke som en sannhet, men for meg er det det.

Jeg kjenner mennesker som har utrolig sterke evner. Det kan være eksepsjonelle grunderevner, musikalske evner, evne til å koble informasjon, evne til å tilegne seg komplisert kunnskap, evne til å lese noe og lære det ufattelig fort....uten å måle denne "intelligensen" i mensasystemet. Kanskje det er riktigere å kalle det talent? Jeg vet ikke...

Men slik jeg tenkte med min venninne, er en slags sammensatt evne til å ta en doktorgrad i rekordfart, samt utvikle samme talent langt utover en grad - og gjøre informasjonen ufattelig nyttig for svært mange mennesker. Samtidig som at hun er sosial "nask", henter ned baller fortere enn de fleste, har en sosial intelligens som gjør alle trygge på henne, oppdrar barn som viser seg å ha ekstraordinære evner....uansett er hun det nærmeste jeg vil kalle et intelligent menneske. Om hun ville bestå en mensatest? Med venstrehånden...

Skjult ID med pseudonym arneand fr. 7 mars 2014 23:59

@ts
Jepp, og da blir det lett å se hvor mye man ikke kan ass o.0

Men for å identifisere noen uten å kjenne dem?
Jeg bare ser meg selv i speilet før jeg går ut :D
...
Da vet jeg hva jeg ikke skal se etter ;p

Skjult ID med pseudonym Pusur lø. 8 mars 2014 13:21

Hva mener sukkermedlemmene om hvilke kjendiser som er intelligente? Vil det være enighet rundt det?

Jeg funderte litt på dette, og den første jeg tenkte på var Tony Hawk (skateboarderen). Kjapp googling viste:

"His frustration with himself was so harsh that his parents had him psychologically evaluated at school. The results were that Tony was "gifted," he tested with an I.Q. of 144,[6] and school advisors recommended placing him in advanced classes.[2]"

Har du noen tanker? Barack Obama? Jens Stoltenberg? Siv Jensen? Linni Meister?

Skjult ID med pseudonym queen bee lø. 8 mars 2014 14:02

Intelligens (iq), som man bruker for å screene hvem som kan få bli medlem i Mensa, er ikke nødvendigvis det samme som de fleste assosierer med å være smart. Å score høyt på en iq test sier egentlig ikke noe annet enn at man er god på å løse den type oppgaver man bruker der.
"Smart" er så mye mer. Det inkluderer gjerne evnen til å implementere kunnskap, tilegne seg ny kunnskap, hukommelse, sosiale evner osv. For å kunne være god til dette kreves gjerne en viss iq også, men ikke nødvendigvis på mensa nivå.

Skjult ID med pseudonym Pusur lø. 8 mars 2014 14:14

@Queen bee
Intelligens regnes om en generell mental kapasitet. Det er godt kjent at IQ-tester innenfor normale verdier, er gode indikasjoner på intelligens.

Den oppramsingen din er jo typiske tegn på intelligens.

(mann 47 år fra Oslo) lø. 8 mars 2014 14:50 Privat melding

Den klassiske definisjon på intelligens i vår kultur er nærmest en misforståelse. Såkalt IQ har lenge hatt uberettiget høy rang. (Nesten som om det var synonym med forstand.) IQ er utformet på den vestlige kulturs premisser, og dem i verden som ligner oss mest på oss scorer gjennomsnitlig høyere enn dem som ligner minst på oss.

Sosialt intelligente mennesker kan score lavt på IQ-tester, og motsatt. For ikke å snakke om EQ... Høy eller lav IQ har ingenting med høy eller lav EQ å gjøre.

Kunnskapen om grunnleggende forskjellige former for såkalt smarthet er en forandring ved vår kultur de siste tiårene. Musikalsk IQ er igjen en helt annen form, og det er enda flere til...

Skjult ID med pseudonym Donkeyface lø. 8 mars 2014 14:51

Jeg kjenner mennesker som er flinke til å ta IQ-tester, jeg kjenner de som er flinke til å diskutere, de som er flinke med penger. Jeg kjenner de som er flinke med mennesker, jeg kjenner skoleflinke og jeg kjenner hardtarbeidende skoletapere. Jeg kjenner mennesker som er utrolig reflekterte, som tenker veldig alternativt men ikke vet hovedstaden i Spania. Jeg vet om mennesker som er ekstremt høyt utdannet men som ikke klarer å snakke på et nivå som gjør at andre mennesker forstår dem. Jeg kjenner skoleflinke personer med mye fremmedfrykt og nedlatende syn på andre mennesker. Jeg kjenner mennesker som hoppet tidlig av skolen, men som har lest flere bøker enn de fleste som har tatt en utdanning. Jeg kjenner personer som kunne argumentert hvem som helst i bakken uten å klare seg godt på mensatesten. Man ser personer som fremstår som "dumme" men som er musikalske genier. Så jeg vet ikke hva som er viktig, kanskje å slutte å tenke sort/hvitt - felles for alle jeg kjenner er at de har sine styrker og svakheter, men at alle har en historie å fortelle.

Skjult ID med pseudonym tresnitt lø. 8 mars 2014 15:05

Godt sagt, Donkeyface.

Skjult ID med pseudonym tresnitt lø. 8 mars 2014 15:15

Jeg liker egentlig ikke å måle folk opp mot hverandre slik. Men det kan være litt morsomt og interessant så lenge man ikke i den sammenheng kommer borti folk som kobler disse tingene med menneskeverd.

For øvrig: Jeg nevnte over at EQ har ingen (eller tilnærmet ingen) sammenheng med IQ, og jeg tror at folk med downs syndrom har gjennomsnitlig like høy EQ som andre.

Skjult ID med pseudonym Hess lø. 8 mars 2014 18:22

Det er uansett ikke mange intelligente mennesker. For hva er det folk flest finner på en lørdagskveld?

(kvinne 36 år fra Oslo) sø. 9 mars 2014 06:52 Privat melding

Jeg er nok midt på treet jeg i forhold til intelligens og iq.

Opp igjennom årene så har jeg funnet ut at man kan lære seg det aller meste og man kan også bli god på enkelte ting hvis man vil det. Noen fag har jeg lettere for å lære enn andre fag. Mye har jeg lest meg til, men mye har jeg også erfart. Lærer generelt ting fort:-).

Er en allsidig person som kan litt av hvert, men så har jeg også prøvd meg på litt av hvert opp i gjennom årene:-).