Alle innlegg Sukkerforum

Flaggermus

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym F-5 lø. 26 juli 2014 23:58

Høyrde krafselydar på mørkeloftet i det 150 år gamle huset mitt. Eg opna varsomt luka i taket opp mot det mørke, litt skumle rommet der oppe og eg var ikkje i tvil om at det var mus der . Vel, dette er nok ein jobb for Gråpus tenkte eg. Han er ein ganske ivrig musejeger. Kattar går lett opp ein stige, men det er ikkje like enkelt ned igjen, so eg gjekk difor ut i uthuset for å henta ein planke han kunne gå på.
Når eg kom tilbake var loftet invadert av flaggermus! Eg kan handtera mus, døde og levande, men flaggermus klarar eg ikkje. Det er 7 soverom på loftet og dessverre sto alle dørar opne pga av varmen. Trur nok at eg overnattar på sofan her nede i stova. Kva gjer eg no? Kom gjerne med tips.

(mann 39 år fra Vestfold) sø. 27 juli 2014 00:02 Privat melding

neida.....det er ikke flaggermus i taket du har .. Det er Grevling i taket ) hehe ;) godkveld )

(mann 38 år fra Hordaland) sø. 27 juli 2014 00:16 Privat melding

Eg anbefalar at du let Gråpus vere fint ifred der oppe for å gjere det han er konstruert for å gjere.

Katten er kanskje mest vane med ordinære, firføtte mus som spring langs golvet - men om det er noko til fart i katten din, hiv han seg meir enn gjerne på utfordringa om å slakte fykande føde. Steng luka og lat Gråpus do what he does best; sløya små pattedyr til føde & underhaldning.

Tippar han kjem til å returnera både mett og nøgd, omtrent samtidig som at loftet ditt er fritt for mus - både av den flygande og den meir jordnære sorten.

(mann 39 år fra Vestfold) sø. 27 juli 2014 00:16 Privat melding

ta et sånt garn de bruker å ha over ripsbusker osv for å hindre fugler i å ta bærene...strekk det ut og over midt i rommet så tenker jeg du har noen på kort tid,,,,løsne de og slepp dem ut :)

Skjult ID med pseudonym F-5 sø. 27 juli 2014 00:32

Takk for råd so langt. men problemet er no at det er komen flaggermus ned frå mørkeloftet og dei flyg no mellom romma på loftet. Skulle gjerne fått dei ut.
Ser ut som om katten ikkje likar flggermus.

(mann 38 år fra Hordaland) sø. 27 juli 2014 00:38 Privat melding

Pus likar mus, han er nok som mannfolk flest - om dei kan fyke eller ikkje. Han vil imidlertid ha litt meir trøbbel med å fange flaggerfaenskapen, då dei er lynkjappe.

På den positive sida, så vil dei garantert fly ut temmeleg snart. Flaggermus er naturleg nok nattaktive, og dei brukar kvelden/natta på å jakte på bytte (insekt, stort sett). Om du har moglegheit til det, så plugg igjen alle tenkelege inngonger til loftet ditt. Då byter dei snart husvære.

Flaggermus er forøvrig bere kjekt å ha. Dei et store mengder veps, fluger, klegg og anna jævelskap. Skulle ynskje eg hadde eit dusin på loftet denne sumaren....

(kvinne 46 år fra Vestfold) sø. 27 juli 2014 00:41 Privat melding

Du må nok komme deg opp dit og lukke opp alt av vinduer på vidt gap så de kommer seg ut. De blir borte etter hvert :)
Katter hater flaggermus..... De er redd for dem fordi de flyr og går til angrep, og så lager de en høyfrekvent lyd som andre dyr ikke liker :P
Er de ikke borte på mandag så hadde jeg kontaktet et skadedyrfirma :)

Skjult ID med pseudonym jaudå sø. 27 juli 2014 00:42

Denne karen skal du rådføre deg med, dvs. Norsk Zoologisk forening har Norges eneste flaggermusmottak:

Jeroen van der Kooij
Adresse:
Rudsteinveien 67
1480 SLATTUM
jevader@online.no
flaggermus@zoologi.no
91150365

Skjult ID med pseudonym jaudå sø. 27 juli 2014 00:48

En gang i studietida brukte jeg soverommet også til å henge opp klesvask, der hang noen klessnorer. Ei natt hadde jeg vinduet oppe, og det kom fluer og mygg inn. Flippeti flapp, kom det inn ei flaggermus, kjørte slalom mellom klessnorene, snappet mygga og for like fort ut igjen :-D

(mann 38 år fra Hordaland) sø. 27 juli 2014 00:48 Privat melding

Flaggermus er alt anna enn skadedyr.

Det er utvilsamt det mest effektive middelet mot alle formar for insekt (som eg personlig iallfall meiner) er langt meir plagsomme.

Dei søv heile dagen, og natta brukar dei på å ete i seg klegg, fluger, veps og alskens faenskap som me faktisk ser på som ei plage. La dei vere fint ifred; dei held huset ditt insektfri i særs høg grad.

Skjult ID med pseudonym Skjerm sø. 27 juli 2014 00:49

Dette er egentlig en litt spennende problemstilling, og jeg benyttet derfor anledningen til å lese meg litt opp på temaet (Google er din venn).

Siden flaggermusen er fredet og formerer seg sent, så skal man f.eks. ikke tette igjen hullene/inngangspartiene som flaggermusene anvender. For å gjøre situasjonen enda mer prekær, er det slik at når de først har funnet et sted å slå seg til ro, kommer de gjerne igjen senere.

Man må derfor vente til at ungene har forlatt redet, og deretter tette igjen hullene de har anvendt. Dernest blir man oppfordret til å sette opp noe tilsvarende rugekasser utenfor huset, og håpe at flaggermusene finner disse enklere og bedre å bruke.

Men! Jeg snublet over et annet tips som virker interessant:

" ... En annen løsning for å bli kvitt flaggermusene er å installere glassfiberisolasjon i de områdene flaggermusen holder til. Dette irriterer huden deres, og bør derfor gjøre det mindre attraktivt for dem å holde til der."

Jeg er ikke sikker på hvor snilt dette siste tipset er, men det høres ihvertfallt effektivt ut.

Du får jo selv prøve deg litt frem.

Skjult ID med pseudonym Skjerm sø. 27 juli 2014 00:53

Jeg syntes forøvrig at NattKulde sa dette veldig bra. Skjønt - det er forskjell mellom å ha én flaggermus holdende til i nærområdet, til å ha en hel koloni på loftet.

Men flaggermus er en av de mest effektive insektsbekjemperne vi har, og spesielt i år hvor det er mye klegg og mygg, tror jeg vi skal være klage for å ha disse flygende skapningene rundt oss.

(mann 38 år fra Hordaland) sø. 27 juli 2014 01:01 Privat melding

Personlig ville jeg gjerne hatt en koloni av sorten på loftet - jo flere, jo bedre. Både fordi de eter tonnevis med insekter, som VIRKELIG plager meg, og fordi jeg syns flaggermus er fascinerende dyr som på ingen måte verken skader eller irriterer meg.

Jeg forstår at enkelte syns de er skumle. Jeg er f.eks. ekstremt redd for veps, selv om jeg vet at de ikke er spesielt farlige. Det hjelper ikke; jeg er livredd. Flaggermus er imidlertid svært lite interessert i å fly opp i trynet på deg; noe veps har en lei tendens til å gjøre.....

(mann 33 år fra Oslo) sø. 27 juli 2014 01:12 Privat melding

Rent akutt er det kanskje effektivt med en liten kontrollert flamme (fakkel?) som du forer med litt fuktig gress, få litt røyk opp der, alle dyr flykter fra ild... Hvis det funker er det en ganske human løsning, er selvfølgelig ikke ideelt hvis det er vanskelig å få luftet ut fra loftet i etterkant da røyklukt kan sette seg i veggene

(kvinne 46 år fra Vestfold) sø. 27 juli 2014 01:12 Privat melding

Når jeg sa skadedyrfima så er det en fellesbetegnelse for firmaer som fjerner skadedyr og andre dyr...
Men de dreper jo ikke alle dyr. Det som ikke betegnes som skadedyr blir fanget og slippes ut igjen der de hører hjemme :)
Har en kamerat som har et sånt firma, men det er vel i feil fylke vil jeg tro :) De hadde også egen serie om firmaet på tv for ca 1 år siden :D

(mann 38 år fra Hordaland) sø. 27 juli 2014 01:19 Privat melding

Flaggermus havner nok ikke i kategorien skadedyr - da heller som nyttedyr. ;)

(kvinne 46 år fra Vestfold) sø. 27 juli 2014 01:22 Privat melding

Helt enig :)

Skjult ID med pseudonym jaudå sø. 27 juli 2014 01:29

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Skaff-deg-flaggermus-for-a-bli-kvitt-myggen-5014407.html

Her er ferdige flaggermuskasser på nett:
http://www.naturogfritid.no/Hobby_og_hage/Flaggermus/rstadv_J

Supplerer du med kasser til fluesnappere, meiser og svaler, så skal mygga leve utrygt i nabolaget ditt.

Skjult ID med pseudonym F-5 sø. 27 juli 2014 01:38

Nicki-2 har nok rett i att kattar hatar flaggermus. Har ikkje sett snurten av Gråpus sidan invasjonen.
Eg likar ikkje flaggermus, synest dei er skremmande, verkar som om dei flyr ukontrolert, deisar i golvet og kryp bortetter. Kanskje det er ungar som ikkje kan fly skikkleg enno.
Tenkte at dei ikkje likar lys, og at dei ville fly opp igjen på mørkeloftet. Der kan dei til nøden få vera enn so lenge. Skal iallfall ikkje opna den luka meir.

(kvinne 46 år fra Vestfold) sø. 27 juli 2014 02:05 Privat melding

Ekkelt med all den lyden da....og er helt enig at de er skremmende. Søte i ansiktet helt til de åpner munnen. Ekle hoggtenner og for ikke å snakke om vingene :(
Best å la de være ja, og holde det lukket så de ikke kommer ned :)

(mann 46 år fra Østfold) sø. 27 juli 2014 09:43 Privat melding

@Ts hvordan var natten din med alle flaggermusene i hus?
Fikk du sove, har de stukket av og hva gjorde du tilslutt?

Hilsen
Nysgjerrig

Skjult ID med pseudonym F-5 sø. 27 juli 2014 11:49

Ts her. Takk for alle svar og gode råd. Det med flaggermuskasse skal eg vurdera seriøst. Fint å ha flaggermusa på utsida av huset og at dei gjer nytte for seg. Les på nettet at flaggermus vanlegvis overvintra på sørlandskysten. Litt rart, tenkte ikkje at dei flyr so langt. Blir iallfall kvitt dei då!
Irriterande at eg skal vera so pysete når det gjeld desse små og ufarlege dyra, og eg er mann, men det er kanskje ei vanesak.
Eg låg nok på sofaen i stova i natt, men det gjekk heilt fint. Var mykje aktivitet der oppe. I dagtideleg verka det so dei hadde trekt opp igjen på mørkeloftet. Eg fekk smekka igjen luka og alle dørar. Heldivis var døra til soverommet mitt stengt. Takk og pris! So slik det ser ut no er flaggermusa isolert på mørkeloftet og moglegvis på nokre av dei andre romma. Får få med meg ein modigare person til sjekke romma og evt få dei ut vindauga.