Alle innlegg Sukkerforum

Kan tilpasse dialekt ved flyttin???

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Curious lø. 9 aug. 2014 01:01

"Kan tilpasse dialekten litt når man flytter permanent"

Hvorfor er det så mange som bruker denne i profilen sin, og hvorfor er den i det hele tatt et valg her på Sukker? Er det virkelig noen som bryr seg ved mindre man snakker en blanding av Swahili og dialekt fra Indre Plankevik fra før?... Tror dessuten dialekten til folk mer eller mindre delvis tilpasser seg automatisk hvis man flytter et annet sted over lengre tid.

Er det fler enn meg som finner denne merkelig? Er det noen som stiller tilpasning av dialekt som krav hos en eventuell partner?

(kvinne 58 år fra Hordaland) lø. 9 aug. 2014 01:15 Privat melding

Nei . Overhode ikke :) Har sett dette og har liksom ikke helt skjønt vitsen. Kan da umulig være et viktig poeng å ha med for en fremtidig partner ..Jeg synes dialekter er spennende og synes absolutt at alle bør holde på dette som jeg ser som identitet. Jeg bytter nok aldri dialekt selv om vi Bergensere er kjent for å ikke ha den peneste av de alle

(mann 26 år fra Akershus) lø. 9 aug. 2014 02:42 Privat melding

Jeg også har lurt på dette, Du må være spesielt sær for at dette skal være et kriterie som avgjør om personen er en potensiell partner eller ikke

Skjult ID med pseudonym handerre lø. 9 aug. 2014 10:20

Personlig er jeg veldig glad i mangfoldet av dialekter her til lands. Nå skal det sies at det finnes noen jeg ikke er så glad i, men det er ikke sånn at det hadde vært noe problem å bli sammen med en jente som snakket en dialekt jeg ikke var så glad i eller å bosette seg i disse områdene av den grunn.

Mange forandrer dialekten helt eller delvis helt ubevisst. På videregående hadde jeg en lærer som snakket bergensk med oss elevene og slo over til østlandsk hvis hun snakket med en kollega fra østlandet. For tiden jobber jeg med en jente som snakker bergensk og som jeg trodde var bergensk inntil hun begynte å snakke stavangersk til datteren sin (som for øvrig svarte på bergensk) Slik tror jeg mange har det, at de snakker én dialekt med fmailien og én med venner/kolleger/andre.

To kompiser av meg flyttet til Oslo for 12-13 år siden. Han ene la inn en bevisst innsats for å ikke endre dialekten sin med ett eneste ord, og har beholdt den perfekt i dag, selv om han har bodd på andre siden av jordkloden i ti år og strengt tatt aldri snakker norsk lengre.. Han andre hadde ikke noe bevisst forhold til å holde på dialekten og snakker i dag en slags ekkel hybrid som jeg hører mange andre eks-bergensere praktisere og som jeg er overbevist om at Oslofolk tror er ordentlig bergensk. Det mest fascinerende er at han snakker sånn med meg og andre gamle venner og familie og at han ikke hører selv at han har endret mye på dialekten sin.

Jeg vet også at mange fra lengst inne i Gokkdalen og ytre langtvekkistan bevisst legger om dialekten når de reiser hjemmefra eller snakker med folk fra andre steder, rett og slett for å gjøre seg forstått. Jeg overhørte kona til en kompis snakke med faren sin en gang, og forstod ikke ett ord av hva hun sa :)

(mann 52 år fra Østfold) lø. 9 aug. 2014 10:50 Privat melding

Jeg tenkte mer at det var ett spørsmål om tilpasningsdyktighet og vilje...

Skjult ID lø. 9 aug. 2014 23:51

Fikk beskjed om å gå til logoped og bytte ut dialekten min (lite sted i Rogaland ) til bokmål da jeg på mitt 6 år i Oslo fremdeles tviholder på dialekten min. Dialekten min ble betegnet som et handikapp for meg, mens jeg holder på den for å bevare en form for identitet. Tross alt jeg bor nå på et sted hvor vi ikke hilser på naboen. Noe må jeg ha som kan vise hvem jeg er og hvor jeg kommer fra.

Skjult ID sø. 10 aug. 2014 21:37

Dialekter er fint, men enkelte dialekter er vanskelig for utenforstående å skjønne. Selv har jeg måttet legge om på min vestlandskdialekt for at østlendingene skulle skjønne hva jeg sa. Denne omleggingen har nok skjedd automatisk.

(kvinne 47 år fra Akershus) sø. 10 aug. 2014 21:50 Privat melding

Er språkforvirret og snakker en blanding av nordmørsk og østlandsk.....med tonefall fra nordmøre. Verst er det da jeg begynner et ord på en dialekt og avslutter det på en annen dialekt...blir noen rare ord innimellom for å si det slik. Om jeg tilpasser meg dialekten her jeg bor, er jeg ikke så sikker på:-)

Skjult ID med pseudonym durrr sø. 10 aug. 2014 22:33

Bør man holde på dialekta selv når dialekta minner om midtøsten? Eller er det bare greit når dialekta kommer fra et sted i Norge? ;)

(kvinne 50 år fra Hedmark) ma. 11 aug. 2014 00:11 Privat melding

Jeg synes dialekter er flott selv om noen er nesten uforståelige, men da er det bare å spørre opp igjen da :)
Min mening er at folk bør holde på dialekta si uansett hvor de bor :)

(kvinne 61 år fra Rogaland) ma. 11 aug. 2014 00:57 Privat melding

Enige med deg gladmamma,høres helt sykt ut,og horfor skal man alltid tilpasse deg dialekten I Oslo,det er jo halvt dansk,det er vi som bor på vestlandet som snakker det opprinnelige spåket,Ivar Åsen,,f.eks.les,lær,,

(kvinne 61 år fra Rogaland) ma. 11 aug. 2014 00:58 Privat melding

beklager,ordfeil,hvorfor,,

Skjult ID med pseudonym arneand ma. 11 aug. 2014 01:19

@ts
*tilpasse dialekten* ?

He heh heee x)
Skjer ikke, man har da visse grenser :p

Skjult ID med pseudonym Tilia ma. 11 aug. 2014 02:13

Heia arneand! Godt du ikke tilpasser dialekten, det får da visselig være de(n) andres problem om han/hun/de ikke forstår et kvekk av det du sier. ;>

Men helt seriøst: Bare Trist å se sukker komme opp med noe så idiotisk og totalt unødvendig. ALLE burde jo selvsagt holde på sin fine dialekt, uansett hvor man kommer fra - og HVIS dialekten blir litt/veldig avslepen etter noen år langt hjemmefra, så er vel uansett det fullstendig irrelevant informasjon å dele her inne?? Fatter ikke "nytteverdien" av det for noen parter. Dessuten blør mitt dialektfetisjist-hjerte litt hver gang jeg ser noen med den setningen på profilen sin... *ssukk...de deiiilige dialektene!*

...bare noen fåtall dialekter jeg ikke har heeelt sansen for, men de fleste er bare superhotte, så man blir helt soooft og euforisk i ørene! mmmhh ;) Har man en ekstra heit dialekt, og kanskje til alt overmål en sexy stemme, så må man altså passe på at man har forsikret seg om at motparten VIRKELIG har hørt HVA du sa, og ikke bare sitter der og nikker og smiler saaalig & henført...
Snakker som _erfaren_ motpart her, altså! *flir*

Skjult ID med pseudonym handerre ma. 11 aug. 2014 22:49

Jeg hater min egen dialekt hver gang Cecilie Leganger er intervjuet på TV... Vet om mange som har det på samme måten...

(kvinne 46 år fra Akershus) ma. 11 aug. 2014 23:12 Privat melding

Jeg forstår heller ikke den, dialekt har sjarm, ville aldri at en mann skulle tilpasse dialekten bare fordi han f. eks hadde flyttet til meg. Jeg hadde i alle fall ikke gjort det.