Alle innlegg Sukkerforum

Støtte til restaurering

Vis siste innlegg
(kvinne 53 år fra Oslo) ti. 28 okt. 2014 18:14 Privat melding

Er det noen som har erfaring med å søke om støtte til restaurering av gamle hus?

Skjult ID med pseudonym Voksenmann on. 29 okt. 2014 00:45

Jada, det er da det. Hvis det er hus i Oslo, er Byantikvaren en god kontakt. Hvis det er i annen geografi, gir fylkeskommunene grunnleggende rådgivning. Og så kommer det an på hvor du har tenkt å søke, hvis du har tenkt så langt enda...

(kvinne 45 år fra Nordland) on. 29 okt. 2014 00:49 Privat melding

Hei!
Antar vi ikke snakker om et vernet hus, for da hadde du sagt det, og antakelig visst mer om dette sjøl.
Hvis huset er/blir definert som verneVerdig kan du søke om midler fra kommunen. Ta en tur til kommunen og snakk med noen på teknisk. Hvis du vet at det finnes en lokalhistoriker, kanskje knyttet til kommunens kulturavdeling, så prat med vedkommende.
Hvis huset ikke er verneverdig (og dette kjenner jeg ikke kriteriene for) er det kanskje noen private fond å søke - bank eller annen lokal virksomhet. Sparebank1 har noen kulturmidler, vet jeg. Sjekke Legathåndboken. den er dyr, men finnes også på biblioteket. Lykke til!

Skjult ID med pseudonym Voksenmann on. 29 okt. 2014 01:23

Når det dreier seg om "gamle hus" som du skriver, bør det nettopp legges opp til å finne argumenter av verneverdi. Da er det større muligheter for flere steder å søke; både kommune, Riksantikvaren gjennom fylkeskommunen, og Norsk Kulturminnefond bl.a. Dette vil normalt fylkeskommunene (fylkeskonservator/kulturvernavdelinger) ha større oversikt over enn hva de har i de fleste kommuner - i hvert fall utenfor byene.
I byer og en del tettbebyggelser er det ofte oversikter/planer over bygninger som allerede er definert som verneverdige. Mens ute på landsbygda er dette sjelden tilfelle, og at det da er muligheter til selv å argumentere for verneverdi.

(kvinne 53 år fra Oslo) on. 29 okt. 2014 18:18 Privat melding

Takker for tips. Har faktisk kommet så langt at jeg har sendt søknad til Norsk kulturminnefond og til Fylkeskommunen. Lurer vel mest på hva som skjer når og hvis man mottar penger. Er det da en slags oppfølging? Rapportering, fremlegging av dokumentasjon osv.? Ikke sikkert noen her har vært i en slik situasjon. Ville bare høre om noen hadde erfaringer å dele. Gården jeg har søkt støtte til er definert som verneverdig og jeg har funnet historiske dokumenter, bilder osv. Så langt så godt. Så får jeg bare krysse fingrene for at jeg får penger også. Jeg skal for sikkerhets skyld ringe og informere meg om hva som skal til av dokumenter når man er i gang med prosjektet.