Alle innlegg Sukkerforum

Er vi søkkrike i Norge?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Realista ti. 10 feb. 2015 19:51

Linken og debatten som fulgte etter tråden som @Enbrafyr laget, er viktig. Den burde ikke bli slettet. En av de bedre trådene som det er tatt initiativ til på forumet i det siste. Mange av formuleringene som brukes, noe ironisk i kronikken, brukes på samme måte om innvandrermiljøer på Oslos østkant. Dette gjør at det hele får en ny vinkel. Det å være rik eller fattig angår oss som er single særlig. Det er en viktig i debatt, slik samfunnet ser ut i dag. Single har halvparten av inntektene og det dobbelt av utgiftene versus de som er samboere eller gifte. Vi er mange som er single….Jeg deler derfor hans link på nytt:

http://www.dagbladet.no/2015/02/09/kultur/meninger/debatt/forskjeller/integrering/37610719/

Skjult ID med pseudonym Realista ti. 10 feb. 2015 19:51

Jeg fant ut gjennom et røfflig regnestykke følgende: Om du som singel tjener ca 30 000 kroner netto i mnd og har faste utgifter på ca 20 000 kroner i mnd. Så har man ca 10000 kroner igjen til mat og annet forbruk. Er man derimot to med inntekter så blir regnestykket totalt annerledes. Sier man at hun har ca 30 000 kroner netto (kvinner tjener mindre enn menn) i og han har ca 35 000 kroner netto i mnd. Så tilsvarer dette den nette sum av 65 000 kroner til sammen. Det vil si at etter faste utgifter på 20 000 kroner så er det altså hele 45 000 kroner igjen til disposisjon til mat og annet forbruk. Det er en gedigen forskjell mellom single og samboere/gifte.

Jeg er enig med det @Z sa i tråden til @Enbrafyr, at dette i høyeste grad er en moralsk sak, det som omtales i kronikken. Men jeg er ikke enig i at vi i Norge er søkkrike som @tresnittet hevdet i samme tråd. Det er noen heldige som er søkkrike….

Skjult ID med pseudonym Realista ti. 10 feb. 2015 19:52

De siste årene har skillet mellom de fattige og rike økt raskt. Det blir stadig flere og flere fattige. Det kan dokumenteres med tall fra SSB. I Norge er per definisjon de som tjener ca 3000 000 kroner eller under; ”fattige”. Dette er ofte en forelder som bor alene med barn, enn familie med kun en inntekt, eller unge som er deltidsansatte og/eller er e midlertidig ansatt. Disse hindres i å skaffe seg eid bolig og lever under en konstant usikker framtid. De blir skaltet og valtet med av arbeidsgivere. De som er i en slik situasjon kjenner dette daglig på kroppen. Det bidrar til svekket helse på sikt, med de store følger det kan få for blant annet økonomien til den enkelte. Fattigdom og ringvirkningene av det får store konsekvenser også for de offentlige utgiftene i samfunnet. Noe å tenke på….

Først og fremst rammes barna. Disse barna har ikke mulighet til å delta på organisert aktivitet fordi medlemskap og utstyr er for dyrt. I tillegg mangler de nødvendig klær og skotøy med mer. Noen er heldige og har annen familie eller venner som bidrar. Men mange har ikke dette. Slike foreldre står helt alene i en håpløs situasjon.

De ”fattige” skammer seg over situasjonen de ufrivillige har kommet i og derfor velger de ikke å dele sannheten om dette i det offentlige rom. Derfor dannes det et konstruert bilde av at vi ”alle” Norge er så skrekkelig rike. Det bidrar til at utviklingen vedlikeholdes og øker. De såkalt søkkrike derimot synes å gledelig synliggjøre den heldige situasjonen de er i....

Skjult ID med pseudonym Realista ti. 10 feb. 2015 19:55

På toppen av dette så er noen av disse rike totalt blinde og til dels nedlatende i forhold til de som tvunget til å være i en håpløs situasjon som ”fattig”. Jeg unner noen av disse ”rike” å prøve å være ”fattige” over tid. Det kan gi de nyttig innsikt og ydmykhet som noen av de ikke ser ut til ha….

Skjult ID med pseudonym Z ti. 10 feb. 2015 20:03

Jeg er helt enig, Realista.
Jeg ble engasjert og satte meg ned og skrev et langt innlegg. Men i det jeg trykket på send, var tråden borte og alt forsvant. Kjenner at jeg ikke helt orker å skrive et sånt "ordentlig" innlegg akkurat nå. Kanskje senere.
Igjen: Synd at ting slettes.

Skjult ID med pseudonym Z ti. 10 feb. 2015 20:05

https://www.youtube.com/watch?v=KWVR2ZH3oKk

Skjult ID med pseudonym Feeder ti. 10 feb. 2015 20:11

De rike er også de som lykkes best med nettdating, dating og i livet generelt.

Skjult ID med pseudonym Realista ti. 10 feb. 2015 21:12

Ser at jeg gikk litt surr i nuller; det skulle være de som tjener ca 300 000 kroner brutto eller under i året...;) Det mangler jo redigeringsmulighet her på forumet. Det skulle vi hatt.

Ja, det samme skjedde med meg @Z. Men jeg syntes det var et så viktig tema at jeg skrev mitt innlegg på nytt og publiserte det som en egen tråd. Det er på tide at den raskt økende mengden med mennesker som er på eller under fattigdomsgrensen, får litt mer oppmerksomhet...synes jeg.

Skjult ID med pseudonym Z ti. 10 feb. 2015 21:17

Er jo bare å gå en tur forbi fattighuset i Oslo, så ser man jo behovet i form av hvor lang køen er.....og slett ikke alle står der. Triste saker, Realista.

Skjult ID med pseudonym use ti. 10 feb. 2015 21:57

Jeg har det sånn..alenepappa å økonomisk et helvete

(mann 47 år fra Oslo) ti. 10 feb. 2015 22:13 Privat melding

@Realista
Når det gjelder pengerikdom kan jeg ikke vurdere bare i norgesperspektiv. I 'det store og hele her i Norge :P' fatter jeg ikke hva vi har å klage over. (Ja, det finnes masser av skjevhet eller urettferdighet eller hva man kaller det. Hvorfor koster 10 minutters tannlegepirking 970kr osv.)

Men poenget mitt er at i dette landet er klaging over lite penger ofte et symptom på mental sykdom. (Ikke rettet mot dere, @Realista @Z :p) Vi evner ikke lenger å nyte en blomst fordi vi har ikke råd til å kjøpe den. Vi evner ikke å sette pris på en tur fordi teltet/hytta ikke er like stort som Røkkes.

...Barneaktiviteter? Det florerer forventninger om at barna skal få en karusell eller to i lomma hver dag. Dette dreper noe i oss. Slik sett er det ikke mangel på penger som er problemet men vridde sjeler som hungrer etter mer-mer-mer. Det er en destruktiv sirkel.

Jeg lever på ca 180 000 kroner i året. (Altså mindre enn 300 000 som kanskje i Norge er regnet som 'fattigdomsgrense'?) Men det er mer enn nok! Du, Z, kommer inn på problemet når du nevner fattighuset. Men heldigvis har vi slike tiltak. Det er jo egentlig ikke så dårlig bare det?

Altså: Alt er ikke perfekt, noen få sliter virkelig, men jeg 'klarer ikke' å se så mørkt på det her til lands når det gjelder materiell rikdom.

(mann 47 år fra Oslo) ti. 10 feb. 2015 22:58 Privat melding

Dette er ikke et forsøk på å fornekte mørket rundt omkring. Og et problem er et problem uansett hvor mange det gjelder i landet. Det jeg bemerker er hvor man skal beskue det fra, så HVA er egentlig problemet? Og ting kan bli verre med årene så det er verd å prate om.

Skjult ID med pseudonym Realista ti. 10 feb. 2015 23:03

Dette er tanker jeg har gjort meg særlig i kjølevannet av ”veskedebatten” som har versert i mediene den siste tiden @tresnitt. Du har mye rett i det om du ser overfladisk på det..Men samfunnet består av individer. I Norge blir det stadig hevdet høylytt at vi er så søkkrike, særlig fra de som er det. Dette er derfor ikke rette mot deg @trensnitt. Jeg vet at du er kunstner og det er få av de som er noe særlig rike. Jeg hadde en far som er kunstner så dette vet jeg alt om. Du er bare ydmyk og takknemlig for det du har. Det er en flott egenskap. Men for de av oss som bor alene med barn er dette et viktig og alvorlig tema som det bør settes et større søkelys på, synes jeg. På grunn av barna som rammes av dette...De er yskyldige individer som må ta konskevensen at samfunnet er konstruert som det er.

Når man godtar at det er en sannhet at vi alle er så søkkrike så er det så klart, ikke behov for å gjøre noe med dette. Problemene blir derfor feid under teppet og ingen foretar seg noe konstruktivt i forhold til å endre på situasjonen. Dette er alvorlig, synes jeg. Noe bør endres, mener jeg. Da krever det at vi annerkjenner hvordan virkeligheten faktisk ser ut for noen mennesker i søkkrike Norge. Uten kan vi ikke komme videre....og vi kan heller da ikke gjøre noe med det...

Dette er kanskje en reaksjon på at jeg og flere med meg, synes at debatten om vesker til mellom 7000 til 9000 kroner eller for dens saks skyld sportsutstyr i samme prisklasse, et utopisk og abstrakt fenomen som berører de færreste. Det er ikke noe vi som bor alene med barn på noen måte kan kjenne oss igjen i...

(mann 47 år fra Oslo) ti. 10 feb. 2015 23:18 Privat melding

@Realista
Jeg forstår... -Skal ikke prøve å bryte ned dine ord, men lytte. All respekt for det du skriver :-|

(mann 37 år fra Oslo) ti. 10 feb. 2015 23:37 Privat melding

Det er paradoksalt fordi dere begge har rett, både @tresnitt og @Realista.

Vi er søkkrike i Norge, med noen få unntak. Vi har skole, vi har tilgang på helsetjenester og vi har tilgang på et sikkerhetsnett som sørger for at veldig, veldig få (men dessverre ingen) mennesker sulter ihjel her til lands. Sett i forhold til mange land i verden er dette en bortimot utenkelig luksus. Sånn sett har tresnitt helt rett i sin påstand.

Men så må man aldri undervurdere det psykososiale, hva det betyr for barn å vokse opp uten de samme mulighetene som sine venner og som de de ser rundt seg. Hva det betyr for voksne å ikke ha penger til å ta med barna på ferie eller kjøpe en flott julegave eller bursdagsgave. Hva det betyr å måtte kjøpe den billigste maten man kan finne for å overhodet få det til å gå rundt.

Jeg mener debatten har godt av at man klarer å ha begge disse perspektivene på en gang; det ene gjør ikke det andre ugyldig eller mindre korrekt eller mindre viktig.

Men det er selvsagt korrekt som Realista sier; det at vi alle er søkkrike på en eller annen måte betyr ikke at man kan tillate seg å glemme det andre perspektivet på noen som helst måte og det er fort gjort at det blir en sovepute.

De dyre veskene er et tegn på at noe er galt for en liten minoritet; det er dog et vesentlig mindre problem enn de som havner i kategorien Realista beskriver her. Om frogner får litt flere berter som løper rundt med et noe forskrudd syn på virkeligheten er ikke, i det store og hele, så farlig sammenlignet med de andre problemene på den andre siden av saken.

Vi er altså søkkrike, men dypt fattige så lenge så mange har det slik de har det.

Skjult ID med pseudonym Realista ti. 10 feb. 2015 23:41

Veldig bra sagt @Chris! Og godt du er tilbake på nåde @Enbrafyr...Skjønner ikke hvorfor det...Men vi lar det ligge, slik at vi er sikre på at du får delta i forumet...Du har mye konstruktivt å komme med :)

Skjult ID med pseudonym Z ti. 10 feb. 2015 23:53

(Realista, jeg meldte fra etter klare meldinger på forumet om hva jeg reagerte på, hvorfor jeg reagerte og at jeg kom til å si fra om ting ikke bedret seg. Jeg ble lei. Da lar vi den saken ligge :-)

Og helt enig! EnBraFyr har masse bra å komme med til forumet!

Skjult ID med pseudonym sirene on. 11 feb. 2015 00:02

Aha...ja, tråder av den typen er ikke bra butikk, vet du ;-)

Skjult ID med pseudonym Realista on. 11 feb. 2015 00:21

Ja, jeg vet ikke jeg @Enbrafyr, jeg har syv år med høykompetanse og lang og tung erfaring, likevel så er jeg ikke en av de heldige som er "søkkrik". Jeg vil heller plassere meg i kategorien fattig...Hvorfor er det slik? Tja, jeg bor alene med barn...Mulig det er forklaringen...Jeg vet ikke. Men rettferdig synes jeg ikke at det er..

Noen er heldige andre er ikke fullt så heldige...Vi får ulike kort utdelt på underveis som livet går sin gang...Likevel, jeg gleder meg over så mangt her i livet. Men ser at det er et poeng at dette problemet kommer litt mer fram i lyset...Fordi da "sprekker" ofte "trollet"..Og det er et mål i seg selv, synes jeg...:)

(mann 37 år fra Oslo) on. 11 feb. 2015 00:36 Privat melding

@EnBraFyr

Nei som sagt, det er alt for mange som opplever det du beskriver. Likevel var også dere rike i forhold til mange andre i verden, det er mer eller mindre absolutt alle her til lands. Men det gjør ikke alle rike her, i norge, på et mer pragmatisk nivå.

Og det er noe man i høyeste grad må respektere og det er noe som burde være fullstendig unødvendig.

Skjult ID med pseudonym Realista on. 11 feb. 2015 01:06

Jeg er ikke enig med deg i at det er få som ikke har noen grunn til å klage. Siden man kan dokumentere at fattigdommen øker og berører så pass mange er det nettopp grunn til å klage.....Å være offer er å godta situasjonen og ikke forsøke å gjøre noe for å endre det.

Å aktivt sette søkelyset på temaet og formidle dette og forsøke å påvirke en utvikling som er skakkkjørt er det motsatte av å være offer. Ellers forøvrig enig med deg @Enbrafyr.

Et usmakelig overforbruk av de få som er søkkrike er et klart symptom på at samfunnet går i fullstendig feil retning. Om alle de som påpeker dette, blir definert som offre av den grunn så er det med på å bidra til at det raskt økende gapet mellom fattige og rike får fortsette å utvikle seg...dessverre..Jeg synes det er en skremmende utvikling...

Vi bør engasjere oss og si hva vi mener om fattigdom, gjerne høylytt. Det er en måte å påvirke til at etablerte "usunne" samfunsstrukturer kan endres. Mennesker som har det mest elementære på plass når det gjelder økonomi i livet sitt, er etter all sannsynlighet en mindre kostnad for samfunnet som sådan. Fattigdom og konsekvensene av det, koster samfunnet mye....

(mann 47 år fra Oslo) on. 11 feb. 2015 04:26 Privat melding

Chris berørte det jeg hadde i tankene da jeg spurte om HVA som egentlig er problemet. Feks barn som sammenligner seg med hverandre osv. Men slike terskler mennesker imellom vil alltid eksistere i større/mindre grad uansett hvor på såkalte stigen man befinner seg.

Mange norske barn i familier med gjennomsnittlig økonomi viser en gradvis svekket evne til å ha det gøy uten å først få alt opp i fanget. Ingen kan få meg til å tru at dem med mer krevende økonomi er mindre lykkelige enn de som bader i penger. Men at økende forskjeller grunnet urettferdige lover og regler medfører ekstra nag og disharmoni både her og der skal jeg ikke motsi.

(mann 37 år fra Oslo) on. 11 feb. 2015 10:14 Privat melding

@EnBraFyr

Det som er trist er at 1-2% mer skatt, som veldig mange av oss strengt tatt ikke hadde merket i praksis, kunne ha gjort så mye for så mange.

Også enig i at noe må justeres; slik verden er på vei nå er det jo bare om å gjøre å ha de riktige merkene, riktige utstyret og riktige lekene (uansett alder) for å være vellykket og populær. Vi erstatter relasjoner, samtaler, selvinnsikt, sinnsro og takknemlighet med et ønske om å ha de riktige tingene og den ekstremt kortvarige dopamin-dosen vi får av å shoppe noe nytt og fancy.

Det er ganske skummelt.

(mann 33 år fra Buskerud) on. 11 feb. 2015 11:28 Privat melding

@Realista
Du burde engasjere deg i politikken, du har gode meninger og tydeligvis evnen til å overbevise andre i dine meninger, tror du også har bein i nesa til å stå på dine meninger.
Du hadde fått min stemme :-)

Det er i den politiske arena som en faktisk kan få GJORT noe med retningen samfunnet utvikler seg i.

De som har det aller vanskeligst her i Norge er aleneforeldre som er langtidssykemeldte eller arbeidsledig, De sliter virkelig med å få endene til å møtes!
Og vis fattigdomsgrensen er på 300K, så er det mange som lever under den i Norge.

(mann 33 år fra Buskerud) on. 11 feb. 2015 11:37 Privat melding

En ting som kunne vert gjort for å bedre situasjonen for veldig mange er husleien. Om folk ikke hadde vert så griske på husleien så kunne det kuttet ned ganske drastisk på levekostnadene til de som ikke har så mye penger her i landet.
Her i kommunen jeg bor leies det ut leiligheter på 80-90 kvadrat til 11000kr.
Det er f... sprette mer enn hva jeg betaler til banken for et helt hus det!
Det er griskhet ikke kom å si noe annet.

Skjult ID med pseudonym nostigmapl on. 11 feb. 2015 12:00

Når jeg ser på hvor vanskelig det er å få kontakt med damer her inne (jeg ser ok ut) så får det meg virkelig til å sette pris på det faktum at jeg er mangemillionær. Jeg er suksessfull og har alltid hatt pene damer pga at jeg er velstående og respektert. Min posisjon har gjort at de har tatt seg tid til å bli forelsket. Jeg syns det er trist at ikke flere damer er interessert i å gi en vanlig kar en mulighet med mindre han ser ut som G Clooney. (selv om de selv ser ut som Kristy Alley) Når alt kommer til alt så er penger lite viktig, men til tross for at damer er mer selvstendige enn noengang før så er de enda mer overfladiske og opptatt av å materielle ting. Det er en fordel for meg men ikke en fordel for han med lagerjobb som er en mye mer trivelig kar enn det jeg er.

Skjult ID med pseudonym frøken-o on. 11 feb. 2015 14:20

Smarte fyrer som i denne tråden er vel ikke nødt til å underselge seg..dere er sikkert kapable til å skjønne om dama er ute etter dere og ikke pengene. Og når i en datingfase kommer lønn inn i bildet ? )

Skjult ID med pseudonym Gamla on. 11 feb. 2015 21:06

Under 300.000 er fattigrensen???? Sist jeg skjekket lå den på 167.000. Dog er det noen år siden. :)

Jeg har oppdratt 2 barn alene fra de var bitte små. I dag er de 18 og 20 år. Begge bor hjemme fremdeles.. Jeg tjener selv i dag litt over 200.000 i året .

Men vet dere hva? Mine barn har aldri manglet noenting! De har spilt fotball,boksing osv Når de ble gamle nok... på div. treningssenter. Vi har hatt alle playstation,gameboy osv... Vi har mat og klær nok,dog ikke merkeklær og ikke biff eller sushi hver helg. Eier vår egen leilighet og reiser på ferie ca 2 hvert år.

Prioritering heter det...ikke fattigdom!
Er litt lei av folk som klager over at de tjener for lite. Da må man rett og slett skru ned livsstilen eller skaffe seg en bedre jobb!

Hilsen singel mor i Oslo

Skjult ID med pseudonym nostigmapl on. 11 feb. 2015 21:32

Fantastisk Gamla. Helt enig. Folk klager over at de har for lite fordi de bare var på 1 shoppingtur til London denne våren :s Jeg er så lei av å høre på middelmådige folk som klager spesielt når mange av de er overbetalt i utgangspunktet.

Skjult ID med pseudonym kaia on. 11 feb. 2015 21:37

Applaus! Klapp klapp til deg @gamla!

Jeg skjems at vi som lever i dagens velferdssamfunn med så mange ordninger og goder som alle andre kan bare drømme om..fremdeles klarer å finne så mye å sutre over!

Skjult ID med pseudonym Realista on. 11 feb. 2015 22:00

Så fint for deg @gamla! All honnør til deg fordi du har vært av de heldige som har klart deg så utrolig godt på så lite...Men at du gjør det, gjør ikke at andre får det noe bedre. Jeg og vi andre kjenner ikke detaljene i ditt liv....At andre ikke klarer det, bør man vise den aller største respekt og ydmykhet overfor. Og jeg synes at i stedet for hovering over hvor flink man er i alt, så burde man kanskje ha respekt og empati, og støtte de som ønsker å forandre verden til det beste, særlig for barna. Det er ikke tilfeldig at fattigdomsgrensen ligger på kr 300 000 brutto i året. Dette er definert fra offentlige myndigheter.

Jeg kjenner mange som sliter, men som sagt når noen gjennom å fremheve seg selv i stedet for å velge å bidra til at alle får det bedre. Så blir det vanskelig for de som virkelig sliter. Dagens velferdssamfunnet har mange goder. Dette er jeg helt enig i, men likevel så er det gedigne forskjeller i Norge. Det er et faktum selv om noen som deg @gamla klarere seg så utrolig godt.

Jeg tenker at det er ikke tilfeldig at du gjør det. Du har et nettverk som hjelper deg og du har muligens lite eller ingen gjeld. Det er også forskjell på om du er ett, to eller flere barn, og om du er sykmeldt eller arbeidsledig feks...Eller om du er ufør osv...Om du får farsbidrag med mer...

For meg er tausheten fra de fattige i det offentlige rom et tydelig symptom på den opplevde skammen ved å ha det slik de har det. Jeg synes det er på tide at de får større fokus og at ikke "veskedebatter" får dominere mediebildet.

Men så klart det er mye mer takknemlig å fortelle om hvor fantastisk og rik man selv er enn å fortelle om det som ikke er fullt så bra. Jeg synes ikke de "fattige" har noe å skamme seg over i det hele tatt. Men de har like stor rett som alle andre i det norske samfunnet til å påpeke urettferdighet og sette søkelyset på dette..Jeg håper flere tørr å gjøre det jeg...:)

Skjult ID med pseudonym kaia on. 11 feb. 2015 22:13

Men kjære deg @Realista!

Hvem skal ta regningen? Til syvende og sist så må noen dekke kostnadene hvis en skal utvide godene og ordningene ytterligere.
I takt med at velferdsstaten øker så øker også nivået på det vi kaller "fattigdom". Det er mulig at forskjellene innad i landet øker men om det betyr at de fattige er så fattige eller om de føler de er så fattige fordi de sammenligner seg med andre..det er to forskjellige ting.

Skjult ID med pseudonym Realista on. 11 feb. 2015 22:22

Dessuten om det er som du sier, må det være noe som ikke stemmer..Om det er slik at du @gamla har tjent 200 000 kroner brutto i året. Deler vi det på tolv mdn så blir det altså 16 600 kroner av det i mnd. Og da har jeg ikke tatt med skatt. Med litt skaff så blir ditt mnd beløp mindre...Litt må du vel betale med så lite inntekt uansett...

Det vil si at om du har en husleie som inkluderer lån og avdrag så er du oppe i ca mellom 11 til 12 000 kroner i boutgifter. Det vil si at du altså har ca 5600 kroner igjen til faste utgifter og mat og annet forbruk..? For mine del så må nok du ha utrolig lave boutgifter eller bo kjellern hos mor og far..For det regnestykket bare ikke i hop..for å si det enkelt...;) Du må gjerne utdype hvordan du har klart å "trylle" det til..Kan være nyttige tips det for mange andre som har det vanskelig økonomisk @gamla :)

Skjult ID med pseudonym Realista on. 11 feb. 2015 22:30

Tipper at du @kaia har nok med deg selv og ditt? :) Det finnes mange måter å bedre situasjonen for mennesker som er såkalt fattige...Først og fremst 100 prosent fast stilling med en normal inntekt. Det gir forutsigbarhet og mulighet til å ta lån for bolig. Subsidiering av organiserte fritidsaktiviteter og mulighet til å kjøpe, låne bytte utstyr billlig av arrangør.....Det er noen i samfunnet som utnytter den vanskelig situasjonen til foreldre som bor alene med barn. Det blir som feks. hevdet at renten på lånet ikke kan senkes for du bor alene med barn osv...

Det er tusen måter å endre saker på uten at man skal pøse på med penger rett i lomma til mennesker. Det handler om rettigheter i arbeidslivet, og rettigheter til at barn skal få delta på lik linje med andre barn på fritidsaktiviteter med mer...Er bare fantasien som kan stoppe mulighetene.. ;)

Skjult ID med pseudonym kaia on. 11 feb. 2015 22:39

Jeg lever absolutt ikke noe lukrativt liv og har også som en del her inne
problemer som singel å få endene til å møtes.
MEN det er to måter å forholde seg til problemer på.
Det ene er å forvente/forlange at andre skal gjøre noe for deg eller
så er det å selv finne løsninger.Det er flere måter å selv endre din livssituasjon på.Du kan få deg en ekstrajobb for å spe på inntektene, ta en ny utdanning og få en bedre betalt jobb, flytte til et sted hvor f.eks boutgiftene er lavere..osv.Det er flere alternativer.
Som filosofen Satre ytret :vi har alle et valg.

Skjult ID med pseudonym Realista on. 11 feb. 2015 22:58

Ja, vi har så klart alle et valg...inntil en viss grad, men noen ramme betingelser finnes for oss alle i livet @kaia. Det handler om samfunnsstrukturer og lover og regler. Om rettigheter for mennesker som er en del av dette, særlig barna. Å hevde at man er utelukket sin egen lykkes smed...er for meg en smule naivt ;) Da har man ikke innrømmet at man er en del av noe. Det er et faktum at vi alle er en del av det norske samfunnet. Vi er ikke isolerte individer med fullmakt og full rådighet til gjøre hva som passer oss. Vi må forholde oss til de faktiske rammebetingelsene som er satt av andre mennesker med makt til dette.

Men vi er et demokrati med ytringsfrihet, hvor man kan utrykke hva man mener og slik påvirke hvordan samfunnet skal se ut. Det synes jeg er bra! Det må være rom for å utrykke hva som bør endres til det bedre for at alle som er i dette samfunnet. Uten så kunne vi like godt lagt ned hele stortinget og erstattet det hele med et totalitært styre... Alle har rett til utrykke hva som kan endres. Og jeg synes at å påvirke til å bedre situasjonen for feks barna er det absolutt viktigste vi kan gjøre. De er tross alt fremtiden vår :)

(mann 37 år fra Oslo) on. 11 feb. 2015 23:20 Privat melding

Som sagt; om jeg og mange andre i min situasjon hadde betalt 1% mer i skatt hadde ikke det påvirket i nevneverdig grad overhodet, men kunne ha redusert mye fattigdom.

Skjult ID med pseudonym Realista on. 11 feb. 2015 23:46

Synes den argumentasjonen du kommer med der @EnBraFyr er noe som kommer fra de rike. Nå viser jeg til: "Jeg vil ha det de har, jeg vil ha mer".

Hvorfor er det noen som er så søkkrike? De ville jammen meg ha mere til...spør du meg. De har utnyttet et system som begunstiget de og dette ser nå ut til å forsterkes. Er ingen som er så griske som de søkkrike. De krever uten blygsel...

Det er tydeligvis svært akseptert å kreve mer når man allerede har så utrolig mye fra før. Det er et faktum at pengene i samfunnet er en stor "kake", og vi kjemper om knapphetsgodene. Noen er mer grådige enn andre.

Jeg kan ikke skjønne hvorfor de som har så mye fra før skal ha rett til så mye mer. Vi betaler alle vår skatt. Jeg ser vel heller at en fordeling av knapphetsgodene burde gå mer i favør av de som virkelig trenger det og ikke de som har i overflod fra før...les feks vesker til kr. 9000.

Skjult ID med pseudonym Realista on. 11 feb. 2015 23:54

Jeg synes for eksempel at barnetrygd burde være vurdert ut fra behov. Kan ikke se at en familie som har 45 000 kroner til overs til mat og forbruk skal trenge barnetrygd. Disse pengen burde heller fordeles på de som bor alene med barn, både mor og far. De trenger det. Fordi de har det dobbelte av utgifter med to husholdninger. Er sykt at de med så mye penger skal sponses av staten, spør du meg ;)

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 00:07

De som per definisjon er fattige har en grunn til å kreve dette. De som er søkkrike har IKKE grunn til å kreve det. De har alt de trenger i overflod og vel så det. DET er den store forskjellen @EnBraFyr ;)

Skjult ID med pseudonym nostigmapl to. 12 feb. 2015 00:09

Nå som oljealderen er på hell kommer virkeligheten til å innhente Ola og Kari. Jeg ser frem til at forskjellene utlikner seg mellom Ola dunk og Marek fra Polen. Det er helt unaturlig at vanlige mennesker tjener så mye som de gjør her i Norge og det dreper vår konkurranseevne. Det fins ikke fattige mennesker i Norge. Det er snakk om prioriteringer (Ref Gamlo). Det er ikke en menneskerett å røyke eller reise til syden med familien.
https://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE

Skjult ID med pseudonym nostigmapl to. 12 feb. 2015 00:12

Folk er rike fordi de jobber hardt og er flink å ta vare på sine investeringer. Dessuten så skaper de arbeidsplasser som gjør at vanlige mennesker får mat på bordet. Greed is good.

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 00:18

Kjære deg @nostigmapl...det er tydelig at du ikke vet hva du snakker om...Det er ingen med inntekt på 300 000 kroner brutto eller under som har råd til å reise til syden. Da må de i tilfelle sponses. De har overhode ikke råd til noe slags ferie...Kanskje til besteforeldre om de fortsatt lever. Det sier seg selv...Er bare å regne litt på det så skjønner man det....

Det jeg snakker om er en forelder med barn som bor alene med de og forsørger disse på en inntekt. Jeg snakker om barn som ikke får nødvendige klær og skotøy som alle har og som de må ha...Jeg snakker om barn som ikke får julegaver i det hele tatt, eller i tilfelle noe som koster veldig lite...Jeg snakker om barn som ikke kan delta på fritidsaktviteter fordi det er for dyrt og fordi utstyr er for dyrt...

Barn vokser og garderoben og skotøy må skiftes ut en gang i året. Det koster penger...De skal klippe håret, de skal ha bursdagsselskap med mer..Det koster mer utover det daglige til mat og annet...som alle i familien bruker...Til flere barn til flere kostnader. Når du snakker om menneskerettigheter i denne sammenhengen som blir jeg nesten kvalm...Du aner ikke hva du snakker om. Det er helt tydelig! ;)

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 00:33

Og er ikke enig med deg i at folk er rike utelukkende fordi de jobber hardt og er flink å ta vare på sine investeringer. De har hatt flaks, det var marked for deres produkter eller tjenester, de er gnine og har ingen skrupler i forhold til hvem de tråkker over på sin vei. De har vært kyniske og egoistiske. Derfor har de gjort det så bra. Selvfølgelig, det kommer ikke av seg selv.

De andre som vi ofte viser til som rike i Norge, er samboere eller gifte som har holdt sammen i alle år og derfor har nedbetalt gjeld og en god økonomi. Som sagt tidligere med motsatt fortegn, de har dobbelt opp i inntekt og halvparten i utgifter, i forhold til de som bor alene. Det er et faktum. Og når også den norske stat sponser disse med barnetrygd, så blir det hele litt latterlig for min del. De velter seg i penger og reiser opp til flere ganger i året på sydeferie. Noe vi som for oss andre er en veldig utopisk og abstrakt greie..Vi tenker ikke på muligheten en gang...Shoppingtur til London??? Hæ,hæ. Slikt er ukjent i min verden i alle fall...

Skjult ID med pseudonym nostigmapl to. 12 feb. 2015 00:34

Det er ingen menneskerett å reise til syden det er unaturlig at en skal klare det på en så liten inntekt. Håret må en klippe selv. Fotballsko og klær kan en kjøpe på sparkjøp eller freetex. En julegave koster 200 kr og det har alle råd til. Det er gratis å gå en tur i skogen. Grunnen til at det føles så urettferdig er at alle andre har så mye penger. Det kan jeg forstå. Men det bygger karakter. Når jeg vokste opp fikk jeg veldig lite av materielle ting. Selv om jeg kommer fra en veldig rik familie så trodde både jeg og mine søstre at vi var fattig. Det var mine foreldre sin måte å holde oss nede på bakken og det er jeg evig takknemlig for. Det er ikke sunt for et barn på 9 år å få en telefon til 6000 kr. Det ødelegger mennesker. Jeg ville heller kuttet av meg armen enn at mine barn skulle gå rundt i Prada gensere.

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 00:59

Det med syden reiser er jeg helt enig i @nostigmapl. Og heller noe jeg aldri tenker over. Men at barn har nødvendige klær og skotøy er viktig...Mor har klippet håret i mange år. Med så ymse resultat. De må jo gå rundt med resultatet fra en dårlig amatør. Det kan trigge mobbing...Skiller man seg ut, så kan barn lett bli mobbet.

Men det er urettferdig når du snakker ferie til syden og slikt. Jeg viser til disse barnas hverdag og få det absolutt mest elementær som de faktisk trenger. Og dessuten, å gå i 15 bursdager i året, det koster for eksempel.

Så var det dette med fritidsaktiviteter som er så inni hampen dyrt..osv osv..Jeg synes det blir litt søkt når noen av dere tar opp sydenturer og shopping i London. Det er ikke dette handler om. Den type problematikk ligger på et helt annet økonomisk nivå som overhode er aktuelt å vurdere.

Det er ikke noe vi som er alene barn vurderer som mulig. Jeg synes det er bra at barn og alle mennesker lærer måtehold. Det handler også om å ivarta miljø. Feks så synes jeg å arve klær slik sett er en veldig bra ting.

Det jeg påpeker er grunnleggende mangler for disse barna. Men dette er vanskelig å se kanskje for de rike i Norge. Det blir så fjernt og vi lever i en illusjon om at det står så bra til. Men det gjør altså ikke det. Stemmene til de som har det vanskelig, høres sjeldent. Fordi det er forbundet med skam. Responsen fra noen her i tråden er jo et tydelig eksmpel på at det er et faktum... Men flott å høre at du har hatt fornuftige foreldre og det er ikke sunt at et barn på ni år får en telefon til kr. 6000.

Jeg klarer meg godt jeg, og på mange måter så sitter jeg virkelig godt i det. Til tross for at jeg bor alene med barn. Men rik er jeg definitivt ikke. Jeg har foreldre og stort nettverk som er til hjelp. Men jeg vet at det er ikke alle som har det slik. Det er disse jeg ønsker å sette fokus på med tanke på barna som rammes av dette.

Skjult ID med pseudonym nostigmapl to. 12 feb. 2015 02:13

Du er ikke bare EnBraFyr. Du er også en smart fyr. Det er der problemet ligger. Overforbruk av folk som faktisk ikke har råd til å leve på den måten.

(mann 47 år fra Oslo) to. 12 feb. 2015 02:26 Privat melding

Ja, barn kan mobbe hverandre fordi noen gir billigere bursdagspresanger enn andre - men det blir feil å prøve å løse slike problem ved å tenke at alle bør ha råd til det samme. Der er opplysning/oppdragelse det må arbeides med, og holdninger som må kjempes mot.

Det er NOE GALT her til lands. Denne feilen er ikke at noen tjener 300000 i året, men at dét defineres som lite.

Og 'sorry' at jeg sier det igjen, men vi MÅ sammenligne oss med resten av verden på disse feltene.

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 02:29

Godt jeg har fri i morgen ;) Så du blir oppgitt du @EnBraFyr. Det blir jammen jeg også. Når slike som deg snakker om sydenferier og shopping i London, når jeg snakker om nødvendige klær og annet som er primær behov i hverdagen til barn.Vi snakker om problemer på ulike nivåer. Vi er på totalt ulike planeter....tydeligvis.

Og det er nå vel ganske usannsynlig at de som ikke har penger til det, driver forbruket oppover. Hvordan i himmelens navn skal de få til det? Det lurer jeg på? Det er bare tull og svada. Det er de med penger i overflod som gjør dette. Selvfølgelig! Jeg tror nok at denne problematikken er mer teoretisk for deg. Du skjønner det bare ikke...;) Slik er det. Nok om det.

Men du @nostigmapl har jo her så tydelig medelt oss alle at du er mangemillonær og derfor har du slikt hell med damene. Ja, ja du om det. Jeg legger nå vekt på andre kvaliteter enn en full lommebok. Men for all del du må ikke føle deg forlegen...Gjerne del med oss andre hvor godt du sitter i det...;)

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 02:34

Tanken din er så klart god @tresnitt, men det hjelper ikke disse barna som mangler det mest elementær i hverdagen sin en tødel. Dessverre. Og i steden for å forsvare at det er greit at det er så urettferdig, burde mange av dere heller forsøke å påvirke til at disse barna får det bedre. Det hadde vært noe det! :)

(mann 33 år fra Buskerud) to. 12 feb. 2015 02:40 Privat melding

@tresnitt
Om vi skal sammenlikne oss med resten av verden, så må vi også se det at norge er et av verdens dyreste land å leve i.
4000 kr måneden strekker langt I f.eks vietnam, her i norge har du knapt mat på bordet for det summen.

(mann 47 år fra Oslo) to. 12 feb. 2015 02:55 Privat melding

@corsair
Hva med det?
(Når vi (i det store og hele) prosentvis tjener mye mer enn varene prosentvis er dyrere.)

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 02:56

Det høres så flott og fint ut det du sier @EnBraFyr...men her snakker vi om at det ikke overhoder er råd til å arrangere noen bursdag i det hele tatt feks...Ikke en gang på den aller enkleste måten. Fordi da sprekker matbudsjettet den uka. Dere skjønner virkelig ikke hva det vil si å ikke ha penger...Det er ikke snakk om å spare eller å være smart. Alle de metodene er allerede gjennomført....

Ønsker ikke å gå mer i detalj...Men dette blir tydeligvis noe abstrakt for noen av dere fordi dere ikke har vært i denne situasjonen. Og hvordan tror du det er for et barn å være den ene som ikke kommer med bursdagsgave? Ikke noe jeg ville utsatt mine barn for. Da takker vi heller nei, med en plausibel unnskyldning. Ønsker ikke at feks mine barn skal oppleve en slik ydmykelse. Om alle foreldre var enig om å gjøre det så var det noe helt annet. Men mange barn har jo foreldre som bor sammen og de kan ikke for sitt bare liv skjønne hvorfor vi som bor alene barn, synes dette er vanskelig. Dette er ikke enkelt, verken for barn eller voksne som prøver å gjøre så godt de kan innenfor de rammene som er satt. Men flott at du er enige i det essensielle...@EnBraFyr...:)

Skjult ID med pseudonym nostigmapl to. 12 feb. 2015 03:01

Jeg føler meg forlegen. For vi lever i jantelovens hjemland. Men en ting er sikkert og det er at jeg oppdrar mine barn til å være ydmyk og behandle andre mennesker med respekt uavhengig av hvem de er, eller hvor de kommer fra. Jeg sa ikke at jeg hadde mye hell. Jeg sa det at det gjorde at jeg fikk bedre mulighet til å bli kjent med de. Bedre muligheter enn mange andre. Det er ufortjent, men det er nå slik at det er damene som styrer det ettersom at de aller fleste er veldig overfladiske. Og har et verdigrunnlag som ikke henger på greip. Realista du må slutte å være så bitter og heller være fornøyd med det du klarer å få til. Hvilket parti er ditt hjerte nærmest?

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 03:09

Jeg er overhode ikke bitter kjære deg @nostigmal. Og jeg er veldig stolt av meg selv og det jeg står for. Jeg har da ikke noe grunn til noe annet...:) Men det er en grunn til at mitt nick er @Realista, for å si det slik.

Jeg er optimist som sprer masse glede rundt meg og som er en problemløser. Det er slik mine venner kjenner meg. Men jeg er ikke av de som feier et faktisk problem under teppet og som pynter på fasaden. Jeg tror at løsningen på et problem er å anerkjenne at noe er et problem. Uten kan man ikke løse det. Jeg har tyngde og trygghet nok i meg selv til å kalle en spade en spade og se virkeligheten slik den faktisk er. Jeg er en realist i måten å tilnærme meg verden. Slik er det. Hvilket parti jeg stemmer er privat. Men jeg ligger nok sånn midt i sentrum, det kan jeg si ;).

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 03:18

Men faktum er nok at de i det mitterste sjiktet som er samboende og gifte driver det opp. De er fra mitt perspektiv stinn av penger og har vel nesten problemer med å få de brukt opp. Personer som er i kategorien fattig, har jo i praksis ikke mulighet til dette forbruket. Så det stopper seg selv. Når jeg snakker om bursdager så forsøker jeg realitetsforankre deg og formidle hvordan virkeligheten faktisk ser ut for slike barn. Ja, det er tøft og problematisk, men det er det for disse fattige barne i rike Norge. Og det er greit at det kommer fram for en dag..

All honnør til din oppvekst og det du da har følt på, men du har uansett ikke følt på ansvaret som det medfører å disponere de få pengene du har til del, og så sørge for at dine barn får det de trenger av det aller nødvendigste. Og det synes jeg kanskje dine forslag til løsning vitner om. Ellers all kudos til det du sier :)

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 03:19

Det siste var til deg @EnBraFyr :)

Skjult ID med pseudonym nostigmapl to. 12 feb. 2015 03:31

Fra ditt perspektiv... Ssb har god data som du kan forholde deg til så slipper du å lage dine egne teorier basert på ditt perspektiv.
Nå får vi se hva som skjer i Hellas. Så får du prøvd ut politikken din.
Selv om det har blir prøvd før uten stort hell.....

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 03:32

Jeg ER en god lytter @EnBraFyr...har det til og med bekreftet svart på hvitt ;) Jeg snakker ikke bare for meg selv, vettu. Jeg snakker for mange flere... Alt jeg hevder kan dokumenteres, jeg svært nøye med det. Har alltid brukt forskning og SSB som bakgrunn i det jeg omtaler.

Og jeg synes nå jeg argumenterer svært godt, har aldri hørt noe annet. Så da er du den første som hevder det motsatte. At du er uenig med meg, er en ærlig sak. Så kan vi enes om å være uenige. Det er greit nok. Nå er det natta for min del :)

Skjult ID med pseudonym nostigmapl to. 12 feb. 2015 03:40

Du argumenterer dårlig og viser liten innsikt i alt fra demografi til samfunnsøkonomi. Men du får nok mye skryt fra folk som kan enda mindre enn deg. Enbrafyr tilhører ikke den gruppen, og ser derfor naturligvis store hull i din argumentasjon.

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 03:43

Vel så er vi uenige @nostigmapl...Jeg kan mye om både det ene og det andre og er ganske så oppdater...Men jeg synes nå det foreller mye om dere når dere begynner å angripe meg som person i stedet for å komme med reele fakta i det vi diskuterer om. Dere mangler kanskje gode nok argumenter? ;) Natta...

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 13:34

Du må gjerne komme med dokumentasjon på at det er de med kr. 300 000 brutto i lønn og under som er de som først og fremst kjørere opp forbruket i Norge @EnBraFyr...Det er nok helt andre grupper i samfunnet som gjør det, enn de. Det blir en logisk brist her.....

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 16:05

Men da er vi enige @EnBraFyr :). Det er ikke nødvendig å ringe banken, det finnes tonnevis av lett tilgjengelig dokumentasjon på hvem som er de største konsumentene i samfunnet. At man kan si at det finnes et kollektivt press kan jeg si meg enig i. Og det er så klart ikke bra for miljøet vårt, blant annet. De fleste kunne klart seg bedre med mindre. Men dette gjelder nok i hovedsak de med en inntekt som gjør det mulig å praktisere et slikt overforbruk.

Skjult ID med pseudonym Realista to. 12 feb. 2015 21:05

Må få sagt følgende: Takker for gode ord @corsair! Slik tilbakemelding er svært hyggelig å høre! Og dessuten takk @Z for din link...den var vakker! Og dessuten takk til alle i tråden som har bidratt til debatt! Uten uenighet så blir det ingen debatt.

Jeg setter pris på mennesker som uttrykker sin mening. Jeg er en stor tilhenger av ytringsfriheten som vi er så heldig å ha i det norske samfunn. At ulike meninger kommer fram gir oss alle bare bedre innsikt i hvordan samfunnet ser ut. Så derfor all respekt til de som også delvis eller helt er uenig med meg :) Slike diskusjoner gir oss støre innsikt i hvordan verden ser ut og hvordan den enkelte ser det fra sitt ståsted. Det synes jeg er verdifullt! :)

Skjult ID med pseudonym Gamla fr. 13 feb. 2015 15:44

@realista Du har helt rett ang lønn kjære deg. Jeg får utbetalt ca 15.000 i mnd og klart boutgiftene mine er mindre enn de unges i dag... Har tross alt betalt på mitt lån i snart 20 år. ... Har som sagt 2 gutter boende hjemme og ser helt klart at det blir vanskelig for de å komme inn på boligmarkedet.
Men jeg mener fortsatt at om man har 10.000 igjen etter faste utgifter er betalt pr mnd er man langt fra fattig!!!! ( som din utregning i et innlegg over var) Uansett hvor mye man tjener/utgifter man har.
Om man kke klarer seg med det som singel får man stikke fingren i jorda og tenke nytt!!!

Skjult ID med pseudonym Realista fr. 13 feb. 2015 17:31

Mitt eksempel på kr 10 000 igjen i mnd til mat og forbruk er ikke et eksempel på å være fattig @gamla...Min røfflige utregning var for å vise forskjellen på det å bo alene og det å være to som bor sammen....Om man har 30 000 utbetalt netto i mnd så tilsvarer ikke det en brutto inntekt på 300 000 kroner i året...Det finner man ut med et raskt regnestykke. Brutto kr 300 000 i året regnes som lav inntekt i Norge. 30 000 netto utbetalt i mnd er ikke en lav inntekt.

Dessuten så går det ann å ha to tanker i hodet samtidig @gamla, man kan påpeke skjevheter i samfunnet og samtidig tenke nytt :). Det er stadig noen som påpeker forbedringsområder i det norske samfunn. Dette er ikke en ekslusiv rett forbeholdt for bare de som sitter godt i det... Det er slik at det er de som har skoen på som best kan fortelle hvordan den sitter. Uten så hadde vårt samfunn fortsatt sett ut som det gjorde på 1800- tallet. Samtidig er det viktig å ta fram saker som ikke bare berører en selv. Går ann å tenke på andre og ikke bare sitt eget ve og vel.

Det at mennesker har påvirket og kjempet for å bedre vilkårne for seg selv og andre, er en av grunnen til at så pass mange har det bra i Norge. Det er ikke noe som har kommet seilende på ei fjøl av seg sjøl.
Skal noe få en positiv utvikling så må man ha evnen til å se hva som ikke fungerer godt nok. Og tørre å påpeke det...At barn lever under dårlige vilkår og er fattige er ikke godt nok. Det bør det gjøres noe med synes jeg.

Skjult ID med pseudonym kaia fr. 13 feb. 2015 17:35

@Realista

Det jeg tror flere reagerer på er dine overforenklinger!

Bl.a dine ytringer og holdninger om at de rike er kun selvsentrerte og grådige og de fattige er stakkarslige ofre.
Så enkelt er det bare ikke!

(mann 42 år fra Akershus) fr. 13 feb. 2015 18:06 Privat melding

Jeg har ikke orket å lese hele debatten, men leste en god del.

I Norge snakker vi om relativ fattigdom. I offisielle dokumenter og forskning henviser til EUs definisjon: en ekvivalensbasert skala for å kunne sammenligne husholdninger av forskjellig størrelse og sammensetning. Fattigdomsgrensen er satt til 60 prosent av medianinntekten, inklusive overføringer, men etter skatt.

OECDs definisjon som også benyttes har valgt en grense på 50 prosent av medianinntekten som lavinntektsgrense.

Dette gjør at det er relativt til den kommunen man bor i hvorvidt man er fattig.

Det er imidlertid viktig å skille mellom lav inntekt i et enkelt år og varig lav inntekt. Vedvarende lavinntekt er personer/husholdninger som over lengre tid faller innenfor den definerte ”fattigdomsgrensen”, fordi det er usannsynlig at denne lave inntekten gir en akseptabel levestandard

For Asker var medianinntekten for 2009 510 000,-kroner, dette gir en fattigdomsgrense på 306 000,-

Jeg tror fort at barn som ikke opplever å kunne delta på det andre barn gjør vil føle seg utenfor, derfor mener jeg det er korrekt å se fattigdom i korrelasjon til de rådende omstendigheter der barn og voksne bor.

Jeg har i mange år vært rundt fattigdomsgrensen for min kommune, likevel har jeg både hus, biler, hytte, sparepenger og gjeld.

Selvsagt er det et viktig samfunnstema å forebygge langtidsfattigdom, men jeg tror ikke det er BARE samfunnet som må ta regningen.

Den viktigste årsaken til fattigdom er å ikke jobbe. Hvordan kan da mange ende i fattigdom i et land der arbeidsledigheten er så vanvittig lav? Jeg tror det handler mye om vilje og ikke så mye om evne. De aller færreste er i den situasjon at de ikke klarer å jobbe noe. De få som er det skal vi selvsagt ta vare på som samfunn, men de fleste av de som ikke er i arbeid er nok folk som klarer noe.

(mann 42 år fra Akershus) fr. 13 feb. 2015 18:06 Privat melding

Om man sitter igjen med 10 000,- i måneden så skjønner alle at det ikke er mye penger, men det er heller ikke lite.
Dessuten vil en så vidt lav inntekt frigjøre mye tid, tid du kan bruke til å tjene mer penger.

Nå er det ikke gitt at alle må bo i Asker, ei heller på det sentrale Østlandet, og det kan hende man må stikke fingen i jorda om man ikke har penger til å bo der man bor. Kanskje er det slik at fordi du ikke er 100% frisk så kan du rett og slett ikke bo i et av landets dyreste områder.
Kanskje må du flytte, mange må det, selv om de har penger. Noen ganger må man bare innse at i min situasjon må jeg gjøre noen grep, kanskje noen svært ukomfortable grep, men noen tiltak.

De og det er veldig få, som virkelig ikke har penger skal selvsagt få støtte, til dette har vi verdens beste sosiale goder, gjennom arbeids- og velferdsetaten som gir støtte til alle de som har behov for dette. Alle kommuner har boligsosiale tiltak, man har sosialkontorer som gir støtte til de mindre bemidlede, det bevilges penger fra skattebetalerne årlig til å støtte fritidsaktiviteter, idrettsstevner etc etc slik at vi kan ha en likhet. Frivillige organisasjoner og en rekke ulike aktører jobber for å gi de svakeste litt ekstra.
Det finnes ingen andre steder i verden med så liten forskjell som i Norge, likevel klarer noen å klage.
I Norge har vi nesten ingen rike, og nesten ingen fattige, men vi har en enorm middelklasse og nedre middelklasse er raske til å trekke fattigdomskortet, og klage.

Skjult ID fr. 13 feb. 2015 18:12

Sett i forhold til andre land så er nok Norge et av verdens beste land å bo i.

Men, likevel er det et dyrt land å bo i i fht bokostnader og andre utgifter. Lønningene går opp for hvert år og prisene stiger.

I dag har man mulighet til å ta en utdannelse og få seg en jobb etterpå. Det er mange som har en høyskole eller universitetsutdanning i dag.

Er enig med innsender overfor at det lønner seg økonomisk å jobbe. Aller helst bør man jobbe fullt og så lenge som mulig, hvis man skal komme godt ut av det. Men, så kommer det jo an på helsen også om man har mulighet til det. Er man heldig så er man frisk og rask til man blir gammel.

Skjult ID med pseudonym Realista fr. 13 feb. 2015 18:19

"På toppen av dette så er noen av disse rike totalt blinde og til dels nedlatende i forhold til de som tvunget til å være i en håpløs situasjon som ”fattig”. " Merk deg @kaia at jeg sier NOEN, ikke ALLE i denne sammehengen.

Min andre kommentar var til @nostigmapl sin påstand om at folk er rike fordi de jobber hardt og er flink å ta vare på sine investeringer. Da skrev jeg følgende: "Er ikke enig med deg i at folk er rike utelukkende fordi de jobber hardt og er flink å ta vare på sine investeringer. De har hatt flaks, det var marked for deres produkter eller tjenester, de er gnine og har ingen skrupler i forhold til hvem de tråkker over på sin vei. De har vært kyniske og egoistiske. Derfor har de gjort det så bra. Selvfølgelig, det kommer ikke av seg selv."

I denne sammenhengen snakket jeg ikke om vanlige Ola dunk nordmann. Jeg snakker om de som driver med investeringer som @nostigmapl tok fram. Jeg deler ikke hans virkelighetsoppfatning. For å drive med investeringer må man opp på et svært høyt lønnsniv, vi snakker millioner i inntekter i året utfra virksomhetene de eier.

Jeg sier følgende i mitt siste innlegg: "Går ann å tenke på andre og ikke bare sitt eget ve og vel". Det er enn oppfording som jeg er i min fulle rett til å gjøre.

Og er overhode ikke enig med deg at jeg overforenkler, jeg vil vel heller si tvert derimot. Vil vel heller si at å hevde at alle har et valg, er en forenkling av virkeligheten...og din påstand som du tillegger meg som "at de rike er kun selvsentrerte og grådige og de fattige er stakkarslige ofre", er også en overforenkling av mitt budskap

Barn har ikke valgt sin situasjon. Det er et faktum. Ordet offer kan jeg ikke se at jeg har brukt i denne sammenhengen. Jeg har påpekt skjevheter i samfunnet og at noe bør endres. Om noen rammes av noe som er urettferdig og at noen påpeker dette, har ikke noe med å være offer å gjøre. I tilfelle så er vi alle offre, inkludert du, fordi vi alle snakker ut fra vårt eget perspektiv, holdninger og verdier.

(mann 42 år fra Akershus) fr. 13 feb. 2015 18:22 Privat melding

Realista en ting til slutt. Medianinntekten for Norge i 2013 var 464 500,-
I den grad vi har en nasjonal fattigdomsgrense (Noe vi ikke har ) så er den da 278 700,- Noe som er drøyt 45% høyere enn i 2000 så tallene utvikler seg ganske fort....

Skjult ID med pseudonym Realista fr. 13 feb. 2015 18:40

Ja, mener jeg er helt riktig @nemis når man henviser til en fattigdomsgrense så snakker man ut fra medianinntekt. Men i omtale av problemene så brukes ofte ordet "fattig" i en rekke nyhetsartikkler, utredninger og rapporter om saken. Når man snakker om fattigdom så vises det ofte til grensen på en brutto inntekt som eksempel er nok avrundet til ca 300 000 der. Det blir også ofte vist til EUs definisjon av fattigdomsgrensen. Du gir et mer nøyaktig tall, og det stemmer nok. I mange sammenhenger så brukes også lav inntekt.

Siterer følgende fra en nyhetsavisartikkel i VG høsten 2013 om fattigdom særlig i Oslo for å gi et eksempel. Det er her problemt er størst:

"Årsaken til at Oslo kommer så dårlig ut, er ifølge SSB at mer enn halvparten av husholdningene i hovedstaden består av single, og at Oslo har mange innvandrere fra Asia, Afrika og Øst-Europa. Dette er grupper som er kraftig overrepresentert i lavinntektsgruppene. Mange av disse sliter også med å komme seg opp i inntekt over lang tid

Hele 67 prosent av somaliske barn i Norge vokser ifølge SSBs tall opp i en fattig familie, og 41 prosent av barn i pakistanske familier gjør det samme. Også innvandrere fra land som Tyrkia og Irak skiller seg negativt ut på fattigdomsstatistikken.

EU definerer fattigdomsgrensen som en husholdning der inntekten er lavere enn 60 prosent av medianinntekten. Ut fra dette regnestykket vil en familie på fire som har under 32.000 kroner utbetalt hver måned, ansees som fattige."

Skjult ID med pseudonym Realista fr. 13 feb. 2015 18:57

Ja, er helt enig i at fast jobb og full stilling er avgjørende for å ha en grei inntekt å leve av @nemis. Derfor har jeg også tidligere nevnt i tråden noen eksempler til løsninger: Det finnes mange måter å bedre situasjonen for mennesker som er såkalt fattige. Først og fremst 100 prosent fast stilling med en normal inntekt. Det gir forutsigbarhet og mulighet til å ta lån for bolig. Subsidiering av organiserte fritidsaktiviteter og mulighet til å kjøpe, låne, bytte utstyr billlig av arrangør.....

Skjult ID med pseudonym Realista fr. 13 feb. 2015 19:11

"I Norge har vi nesten ingen rike, og nesten ingen fattige, men vi har en enorm middelklasse og nedre middelklasse er raske til å trekke fattigdomskortet, og klage." Dette er jeg ikke enig med deg i @nemis, det stemmer ikke at vi har nesten ingen fattige. Det er alt for mange fattige. Jeg er heller ikke enig i din påstand om: "Jeg tror det handler mye om vilje og ikke så mye om evne."

En slik påstand mener jeg vitner om uvitenhet og dårlige holdninger hos deg til andre mennesker. Og er akkurat hva jeg viser til som nedlatende holdninger tidligere i min tråd.

Du er ikke i disse menneskenes sko og kjenner ikke deres liv og hvordan de har det. Så dette blir kun spekulasjoner, fra din side. Om du hevder at dette er en sannhet så vil jeg gjerne at du dokumenter denne påstanden her med fakta...

Å framlegge at noen ikke har det bra i samfunnet er ikke å "klage", det er en måte å forsøke påpeke skjevheter i samfunnet med mål om at de kan endres. " Man skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer en selv" var det en kar som sa en gang. Kloke ord det, synes jeg :)

Skjult ID med pseudonym Realista fr. 13 feb. 2015 19:21

Og jeg gjentar meg selv enda en gang. Jeg har aldri hevdet at de som har 10 000 kroner til mat og forbruk er fattige @nemis. Det ble tatt fram som et eksempel for vise forskjellen mellom å bo alene versus sammen med noen. Jeg har vist til en brutto inntekt på ca 300 000 kroner i året eller under, som lav inntekt eller fattig som det ofte omtales som.

Skjult ID med pseudonym kaia fr. 13 feb. 2015 19:23

"Man skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer en selv" var det en kar som sa en gang."

Ja,hadde du opplevd de harde tredveårene både politisk og økonomisk så hadde jeg hatt sympati med deg for den gang så var det virkelig utbredt fattigdom! Å sammenligne de fattiges kår i dagens Norge med datidens kår er helt søkt!

Skjult ID med pseudonym Realista fr. 13 feb. 2015 19:33

Poenget var ikke når det ble skrevet. Det var innholdet i utsagnet i seg selv som var poenget...Og jeg ber ikke om sympati fra deg. Jeg ytrer meg om skjevheter i samfunnet. Hvilket jeg er i min fulle rett til å gjøre. Men jeg og du har nok ulikt verdisyn og vi er uenige. Det kan vi enes om @kaia.

(mann 42 år fra Akershus) fr. 13 feb. 2015 21:17 Privat melding

@Realista du vet ingen ting om meg. Men for å svare deg. Jeg har vært fattig, jeg har bodd på barnehjen, jeg har opplevd å måtte legge meg sulten fordi det ikke var penger til mat. Jeg har opplevd alenemor med alkoholproblemer og helt til jeg ble flyttet av barneværnet var det veldig vanskelig. Kunne ikke ta med venner hjem er skolen fordi jeg ikke visste om vi hadde strøm eller om mamma var full. Jeg har opplevd fattigdom så ikke kom her å fortell at jeg ikke vet hvor skoen trykker. Selv i dag tjener jeg langt under fattigdomsgrensen og kjenner godt til hva det vil si å være definert som fattig.

Likevel vil jeg hevde at det er opp til en selv. Du bestemmer selv hva du vil ha av goder og hvordan du vil bruke pengene dine. Selv om min inntekt er under fattigsomsgrensen og jeg er i en lavinntektssituasjon har jeg altså klart å skaffe meg bolig tre-fire biler og en hytte på fjellet. Jeg reiser på ferier og har verdens beste jobb. Det er nemmelig slik at man noen ganger må gjøre noen valg.

(mann 42 år fra Akershus) fr. 13 feb. 2015 21:26 Privat melding

En fattig er en formye, men det er ikke slik at det er mange som lider av fattigdom i Norge.
Sammenligner vi det å være fattig i Norge med å leve i middelklassen i feks Polen er vi veldig rike i Norge.
Norge er flinke til å ta vare på de svakeste, støtte de som ikke har det så bra. Samtidig har vi et skattesystem som straffer å skape verdier og belønner å ikke jobbe. Det er en av de store problemene i samfunnet. Noen må tjene penger om noen skal få.verdiskapning er viktig om vi skal lykkes med å ta vare på de svakeste.

I Norge vil jeg våge meg på en påstand om at de som lider av å ha lite penger er skyld i det selv. Man kan komme seg ut av det om man vil.

Skjult ID med pseudonym Realista fr. 13 feb. 2015 21:40

Nei, jeg vet ikke noe om deg @nemis. Men når du hevder at følgende: "Hvordan kan da mange ende i fattigdom i et land der arbeidsledigheten er så vanvittig lav? Jeg tror det handler mye om vilje og ikke så mye om evne." Så mener jeg at du hevder noe om andre mennesker du ikke vet noe om. Ser ikke poenget med å bli personlige her. Jeg forholder meg til dine utsagn. Kan ikke gjøre noe annet.

Jeg har en inntekt overfattigdsomgrensen, men jeg betegner meg ikke som rik av den grunn. Jeg er heldig slik jeg ser det. Blant annet fordi jeg er veldig løsningsorientert og har familie og nettverk til støtte.

Når man er alene uten barn så står man mye friere til å foreta ulike økonomiske disponeringer. Har man barn så er det noen rammer man som forelder må forholde seg til. La oss holde oss til sak og ikke bli for private.

Jeg har den aller størst respekt og empati med det du har opplevd i livet ditt. Kan likevel ikke se at det forsvarer din påstand om andres "vilje" her i livet...Ellers var innleggene dine gode og informative. Og du er nok en smarting på det å disponere de økonomiske midlene du har tilgjengelig. Jeg etterspør dokumentasjon på om din påstand om andres vilje...

Skjult ID med pseudonym Realista sø. 15 feb. 2015 22:00

Sånn avsluttningsvis til debatten her i tråden så har jeg funnet noen nyhetsartikkler om "fattige" barn og "rikinger" i Norge. Særlig fordi flere i tråden her hevdet at vi har "nesten ingen fattige og nesten ingen rike i Norge.

Over 84.000 barn i Norge er fattige, viser tall fra 2013 i en sak på NRK's nettsider fra 12. februar i år. Dette er en økning på 6000 barn fra året før. Se link på: http://www.nrk.no/norge/6100-flere-barn-ble-fattige-i-norge-1.12201866

De som regnes som fattige, er de husholdningene som har 60 prosent eller mindre av medianinntekten som tidligere nevnt. Opplysningene er hentet fra SSB. I perioden 2011-2013 blir det vist til at lavinntekstgrensen for en enslig forsørger med to barn som eksempel er : 314.000 kroner ETTER skatt.

I motsetning til dette var det i 2011 ca 90.600 nordmenn som hadde seks millioner kroner til disposisjon. I cash. Dette hadde de uten å måtte selge bolig eller bil. Norge er i verdenstoppen i antall rikinger:

http://www.vg.no/…/norge-i-verdenstoppen-i-anta…/a/10058426/

Millionene står i sterk kontrast til alle de fattige barna. Utviklingen av barnefattigdommen i Norge er en skremmende. Slik kan vi ikke ha det. Dette er en uakspetabel skjevhet i samfunnet.....

Skjult ID med pseudonym nostigmapl sø. 15 feb. 2015 22:58

@relalista Det er en nødvendig skjevhet, men jeg enig i at det er uakseptabelt, og at det kan oppfattes som urettferdig for veldig mange. It is the ugly face of capitalism. Og kudos til nemis for det du har fått til.

Skjult ID med pseudonym Realista sø. 15 feb. 2015 23:15

Nei, @nostigmapl det er overhode ikke en nødvendig skjevhet at 84 000 barn er fattige i Norge. Og er heller overhode ikke en nødvendighet at 90 600 normenn har seks millioner hver seg i cash. Tror du bør gå litt i deg selv om du virkelig mener at det er en nødvendighet.

Enda godt at du i det minste ser at det uakseptabelt om ikke annet.Det ikke bare oppleves som uretteferdig. DET er urettferdig. De faktiske tallen slår det fast.

Og ja angående @nemis, synes følgende sitat som jeg fant under kommentarene i artikkelen om rikingene i norge, er passende om han...Fordi @nemis er en smarting :):

"If you are rich, you have to be an idiot not to stay rich. And if you are poor, you have to be really smart to get rich." - John Green”

(mann 42 år fra Akershus) ti. 17 feb. 2015 14:37 Privat melding

Takk til EnBraFyr, jeg jobber som selvstendig næringsdrivende, i bilbransjen. I mange år hadde jeg fler ansatte, men har nå kuttet ut og jobber bare nok til at jeg stortrives. Nå er jeg nede i en 10-15 timer i døgnet og har konsekvent fri minst en dag i uken. I tillegg bruker jeg litt tid på politikk, og har nok lært mer om argumentasjon og semantikk der enn i mitt daglige virke.

Takk til nostigmapl også, det er klart man klarer alt man vill.

Relista, jeg vet ikke hvor realistisk et plansamfunn er. Historien viser at samfunn der dette er forsøkt ikke virker særlig godt. Dersom lønnsomheten ved å yte det lille ekstra forsvinner mister man incentivet til å yte. Dersom folk ikke får både pisk og gulrot så vil man ikke produsere eller jobbe for økt velstand.
For meg var det også vanskelig å jobbe 15-20 timer i døgnet 7 dager i uken, men det gir resultater. Det var krevende å se venner dra på sommerferie, år etter år, uten å gjøre annet enn å ta noen ekstrajobber.
Likefult er resultatet av å bygge opp kapital, og erfaring svært givende. Kunnskap jeg kunne ta med meg videre inn i livet. Jeg har aldri vært under noen konkursbehandling, eller på noen måte gitt samfunnet ansvar for min økonomi.
Etter at en regnskapsfører underslo 1,3 millioner for meg måtte jeg selge alt jeg eide, det tok 5 år før jeg var tilbake. Men det er bare å bestemme seg for å gjøre det. Brett opp ermene, jobb litt ekstra, som daglig leder og eier har du et ansvar også overfor dine ansatte. Deres privatøkonomi skal ikke lide for at jeg har valgt feil regnskapsfører.

Det er ikke alltid like moro å gå på jobb nummer 3 når du er trøtt, sliten og veldig lei, men det er bare å gjøre det. Det er til syvende og sist bare du som kontrollerer din egen suksess.

Det er mange mennesker som er både klokere og mer kunnskapsrike enn meg, men bare jeg kan gjøre noe med min situasjon.

(mann 42 år fra Akershus) ti. 17 feb. 2015 14:37 Privat melding

Det mest frustrerende jeg ser er folk som forventer at samfunnet skal fikse ting for en. Uttrykket "klipp deg å få deg en jobb" er alt for lite brukt. Samfunnet syr puter under armene på de som rett og slett ikke gidder. Når det er sagt er det selvsagt utrolig leit at så mange barn er regnet som fattige, men jeg klarer ikke å befri meg fra tanken om at å tjene 310 000 ETTER skatt gjør deg fattig. I så fall skjønner jeg tallene, men det er i min verden ikke fattigdom. Fattigdom er å ikke kunne ha et trygt sted å bo, bli mett og oppleve kjærlighet. Fattigdom er noe annet enn å ikke kunne kjøpe Rolex eller Breitling klokke, eller Michael Kors væske. Fattigdom slik den er definert rammer fler enn de fattige.

Målrettet satsning på fattige barn blir utvannet av et fattigdomsbegrep som dessverre er feil.
Det er samfunnets oppgave å ta varepå de som faller utenfor, det gjør det Norske samfunnet på en utrolig god måte.

Til slutt, det er helt riktig at det er svært lite om noen rikdom i Norge. Å ha 6 millioner i cash håper jeg da ikke så mange har. Jeg vil tro det er en slik andel som er formuende, eventuelt som har seks millioner i realiserbar kapital men å ha så store beløp i kontanter er for det første ikke lov, dernest ikke målbart for det norske skattesystemet og dermed heller ikke SSB og kan sågar ikke settes på en konto (Statensbanksikringsfond dekker bare inntil 2 millioner) Samtidig skal du være bra risikoaversiv for å ha seks millioner kroner i banken, så her er det noe som ikke stemmer.

Skjult ID med pseudonym nostigmapl ti. 17 feb. 2015 16:10

Flott innstilling. "The buck stops here" Det er ekte lederskap.

Skjult ID med pseudonym Ulv_jarl ti. 17 feb. 2015 16:29

Jeg er hvertfall veldig velstående ..

(mann 42 år fra Akershus) ti. 17 feb. 2015 17:02 Privat melding

EnBraFyr Jeg er helt enig, tror det er svært få som har så stor redsel for investeringer og samtidig 6 millioner tilgjengelig. Som lønnsmottaker har vi jo et system i Norge som i praksis gjør det umulig å bli rik.

Jeg klarer ikke for mitt bare liv å tro at 90600 mennesker i Norge er så komplett idioter at de har 6 millioner i banken, med dagens rente er det i praksis å kaste 57 000,- i kjøpekraft i dass hvert år. (Rentesats på 2,5% og en Inflasjon som er forventet å bli 2,6% kombinert med formueskatt 0,85%) Siden dette er rene penger i følge den realistiske av oss, så er dette altså penger som kommer i tillegg til formuende bolig, og andre ikke realiserbare eiendeler. Altså kommer formuesbeskatningen inn uten fradrag.

Jeg er for øvrig helt enig med deg nostigmapl at det er nødvendig med forskjeller i samfunnet. Dessverre er det slik at noen nok har mindre enn andre, men likevel er det slik at skal man ha et progressivt samfunn med vekst må man ha noen incentiver for å produsere. En yter mer under press....

Skjult ID med pseudonym nostigmapl ti. 17 feb. 2015 20:01

Det stemmer nok, loss aversion er enormt sterkt. Studier viser at den er dobbelt så sterk som ønske om fortjeneste (Kahneman teori). Jeg har også sett klare eksempler på det i mitt liv. Folk er lite rasjonell og veldig primitiv. Sukker er jo en studie i dette.

Skjult ID med pseudonym Realista ti. 17 feb. 2015 20:19

Man kan ikke knytte incentiver til barn @nemis. Konsekvensen av at barn vokser opp i fattigdom vil på sikt koste samfunnet mer om det ikke gjøres noe. Derfor er det samfunnsmessig fornuftig og klokt å endre disse forskjellen. Det viktigste er at foreldrene får mulighet til å jobbe. At de får en 100 prosent fast stilling. Slik er rettigheter i arbeidslivet svært viktig. Ellers kan man omfordele barnetrygden til de som har et reelt behov for det, i stedet for at staten sponser allerede rike familier. Det hadde det vært klokt. Videre synes jeg at det skulle være knyttet rettigheter til at alle barn skal få lik mulighet til å delta på fritidsaktiviteter, og mulighet til å låne, kjøpe utstyr billig.

Angående 90.600 mennesker som er rikinger med minst 6 mill i cash...Så skjønner jeg at det er vanskelig å tro @nemis, men her slås det vitterlig fast fra flere sikre kilder at så er tilfelle. Hva som regnes som cash er en annen diskusjon, men altså salg av bolig og bil er holdt utenfor.

Hadde hver og en av disse rikingene satt seg fore å bidra til at én forelder til et fattig barn fikk en full stilling med normal lønn, så hadde fattigdomen vært eleminert i Norge.

Fattigdom avler sykdom, hat, konflikter, kriminalitet og rus. Dette er en stor kostnad for samfunnet. Til flere mennesker som ikke er fattige, til bedre for nasjonen som helhet. Å sørge for at vi ikke har 84 000 fattige er ikke plansamfunn @nemis. Da må du lese litt mer nøye i faglitteraturen om dette.

Det er ikke nødvendig med fattigdom. Forskjeller vil det uansett alltid være selv om man løfter mennesker ut av en vanskelig økonomisk livssituasjon som fattig.

Jeg synes det er feil å godta at fattigdom skal være en nødvendighet i samfunnet. Da aksepterer vi at noen ikke skal ha det tilfredstillende fordi noen andre skal kunne velte seg i penger. Hva skal man med 6 mill i cash? Hadde det gått til å bygge opp virksomheter med arbeidsplasser så hadde det vært greit. Det vil være mer enn nok forskjeller selv om vi ikke hadde fattige i Norge.

OECD fremla rapporten Society at a Glannce 2014, den påviste at
både Sveits, Sverige og Luxembourg har mindre andel alvorlig materiell fattigdom enn Norge. Ergo er Norge ikke lengre ” verdens beste land å bo i for alle". Det er dessverre et faktum.

Skjult ID med pseudonym nostigmapl ti. 17 feb. 2015 20:46

Realista...Jeg dør innvendig når jeg leser slike kommentarer. Er det mulig :-( Jeg blir bare trist. Det som er det mest tragiske er at det er sikkert mange mennesker i din omgangskrets som er helt enig med deg, og syns at du er et kunnskapsrikt menneske.

Skjult ID med pseudonym Realista ti. 17 feb. 2015 22:41

Veldig enig med mye av det du sier der @EnBraFyr i ditt siste innlegg. Jeg synes det absolutt viktigste er muligheten til å ha en 100 prosent inntekt med en normal lønn. Det i seg selv vil være nok til at barn ikke er fattige.

Ja og er enig i det du sier til slutt der også, angående at mange som nok ligger i det midtre sjiktet sånn lønnsmessig i Norgen per global definisjon er ekstremt velstående. Og de er det jo absolutt flest av i Norge.

Forøvrig nå har jeg aldri i denne debatten lagt opp til diskusjon om hvorvidt noen har penger eller ikke på bankkonto. Jeg snakker om cash, som er et ord direkte sitert fra artikkelen om de rike i Norge. I denne sammenhengen blir det definert som penger som er lett tilgjengelig uten å måtte selge bolig eller bil. Det er det som er sagt.

Og @nostigmapl har du hørt om nettroll? Din siste kommentar er et typisk eksempel på det...Du har tydeligvis ingen saklige argumenter å komme med og velger derfor å gå løs på meg som person. Det inngir ikke til respekt fra meg. Hold deg til saken vi debatterer. Man kan gjerne ha ulike oppfatninger om hvordan virkeligheten ser ut. Så kan man slå fast at man er uenig. Men det er ikke imponerende å være usaklig og gå løs på person. Det sier mest om deg....

Skjult ID med pseudonym nostigmapl ti. 17 feb. 2015 23:31

Jeg er enig med deg Realista. Men det blir som å overbevise deg om at jorden er rund. Men greit nok sorry for den kommentaren. Jeg hadde aldri skrevet det om du hadde innrømmet at du har Maos lille røde i nattbordskuffen :-) Da e det greit. Jeg har ikke noen problem med at noen ikke tror på kapitalismen.

Skjult ID med pseudonym Realista ti. 17 feb. 2015 23:54

Til opplysning @nostigmapl: Jeg har aldri hatt Maos lille røde i nattbordsskuffen. Og har heller aldri hatt noe tro på det den mannen forfektet. Det står fjernt fra mitt verdisyn. Jeg er ikke og har aldri hatt sansen for kommunistisk tenkning. De landene som har forsøkt å praktisere dette har mislykkes på mange måter, synes jeg. Men Karl Marx hadde i likhet med mange andre filosofer derimot noen fornuftig tanker å komme med. Man kan plukke det beste fra flere. Jeg tror ikke på menighetstenkning og en vei, og har aldri gjort det. Jeg tror på å tenke praktmatisk til det beste for flest mulig i et samfunn. Til det må vi bruke ulike virkemidler. Det finnes ikke bare ett svar. Det finnes mange svar og løsninger. Men det blir en helt annen debatt. Dette er igjen et eksempel på klassisk og veldig gjennomskuelig hersketeknikk fra deg ;). Nå er det natta fra meg! :)

Skjult ID med pseudonym nostigmapl on. 18 feb. 2015 00:29

Hehe nuff said. En_bra_fyr.

Jeg forstår hva du mener realista, og i en perfekt verden så blir det sånn som du vil ha det. Men ingen av oss får oppleve det.

(mann 42 år fra Akershus) on. 18 feb. 2015 01:37 Privat melding

@Realista, jeg forstår pluttselig at dette handler om 100% stillinger og en arbeidsmiljølovs debatt. La meg bare starte med å si at det er helt fint å ha 100% jobb. Det er derimot ikke helt fint å ikke kunne ansette folk i 20-30-40-etc stillinger som det måtte passe bedriften. Og også kunne si at dette er for en kortere periode for å se om det er bærekraft i denne ansettelsen.
En skal ha bra liten bedriftsøkonomisk forståelse om en ikke forstår at sprangvis faste kostnader kan drepe en liten bedrift.

Det er ethvert velferdssamfunn sitt ansvar å sørge for de svakeste, Norge er langt forbi å gi god hjelp til de svakeste. Arbeids og velferdsetaten yter en rekke bidrags og velferdsgoder til de med behov. Når regjeringen nå innfører behovsprøvd barnehagepriser fra august har vi begynt arbeidet med å gjøre noe for de svakeste. Samfunnets vilje til å utjevne er meget stor i Norge. Inntektsskatten din er et tiltak for å utjevne forskjeller i samfunnet. For staten er inntekten fra inntektsskatten bare marginal og om jeg husker rett er inndrivelseskostnaden høyere enn inndrevet beløp!

Jeg tror som nevnt at grensen for fattigdom er for høy i Norge, det bidrar til at mange defineres som fattige uten at de er det.

@SusanneC ja det er slik at offentlig ansatte skal tjene mindre enn tilsvarende i privat sektor. For de i privat sektor må tjene inn lønnen sin, mens de offentlig ansatte får lønn av skattepengene til alle andre. Derfor må det offentlige benytte andre og mindre lønnsintensive metoder i rekruteringen.

En veldig viktig ting som ikke er nevnt i debatten er forståelsen av verdiskapning. Det må skapes verdier for å kunne bruke penger. Om staten skal gi penger til gratis skolemat så må de ta maten fra de gamle på gamlehjemmet da, eller øke bompengene, eller legge ned sykehusene. Politikk er først og fremst å prioritere.for hver krone som skapes kan vi bruke en krone. Ulempen er at vi stadig minsker vår evne til å øke produktiviteten. Så lenge den faktisk stiger så stiger forbruket og vi får inflasjon. Men om det flater ut og vi får en nullvekst eller en ressesjon så vil man merke hvor skakkjørt likhetstankegangen har ført Norge. Økonomisk vekst er en forutsettnig for det livet vi lever i dag.

Skjult ID on. 18 feb. 2015 05:50

I årene fremover vil nok Norge være nødt til å prioritere hva/ hvilke områder de vil bruke penger på. Det er vanskelig å bevilge nok penger til alle samfunnsområder.

Lønnsnivået i det offentlige har gått opp mye de siste årene og jeg tror at det vil øke mer i årene fremover nettopp blant annet pga rekrutteringsproblemer og utfordringer i fht arbeidstid og andre rettigheter.

Det handler mye om hva man gjør det til selv. Velger man å satse på en karriere og jobber noen år så får man også bedre lønn.

Skjult ID med pseudonym - fr. 20 feb. 2015 17:34

Hvis man skal prate om hvorvidt en nasjon (og menneskene denne nasjonen består av) er rik eller ikke, så finnes det ingen nasjon i denne verden som er rik, om ikke Norge er det! Og om ikke Norge er rik, så mister begrepet sin relative betydning...og da blir spørsmålet "hvor stor er en fisk?"