Alle innlegg Sukkerforum

The Fallen (tipsy) strikes again!

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym The Fallen fr. 12 juni 2015 05:43

Hva gjør DEG "unik"?

Skjult ID med pseudonym The Fallen fr. 12 juni 2015 05:50

Hva er «unik»?

Sokrates sa: «jeg tenker, derfor er jeg». Etter uendelige møter med forskjellige mennesker, ser jeg i stor grad et mønster likt andre. Ved å reflektere over de kvinnene jeg tiltrekkes av og de menneskene jeg finner fascinerende, har jeg innsett at det er deres «egne» ideer eller egenskaper og for så vidt likheter som «drar meg inn».

Jeg har alltid følt meg som en «outsider» og i stor grad stolt på egne ideer og instinkt; men det betyr på ingen måte at jeg er perfekt eller fullkommen/vet alt/har rett. Jeg er alltid åpen for at det jeg vet eller tror er feil, noe som setter min refleksjonsevne i sving. Denne refleksjonsevnene kan også være destruktiv, ettersom den gjør at jeg betviler alt jeg tenker, tror, står for, erfarer osv.

Forskjellen mellom meg og «normale» mennesker er at jeg har alltid ønsket å være «normal» og passe inn. Denne mentaliteten er en del av vår primære «programmering»; vi er flokk skapninger, og føler trygghet og velvære i en flokk. Selv om jeg liker å individualisere meg selv, leter jeg etter aksept i «flokken».

Hvorfor oppstår mobbing? Min teori er at vi er flokkdyr, og «fritenkere» forstyrrer «hierarkiet» i flokken. Vi tenker at vi har utviklet oss mye på 500.000 år; og vi har det i form av utseende og hårvekst, hjernekapasitet, men ikke mange av de «primitive» egenskapene våre. All nytenkning er en trussel mot den eksistensen (verden) vi kjenner. Denne «trusselen» tvinger oss å se verden på en ny måte (til og med truer hierarkeie), og vi møter all endring med motstand uavhengig.

Denne motstanden er mat for uendelig mange «problemer» i verden. Rasisme, homofobi, kulturer osv. Selv etter 500.000 år med utvikling er vi stor grad fremdeles like primitive. Galileo, Copernicus, Tesla, Einstein, har så vidt jeg forstått møtt motstand fra de presenterte sine syn (som var motstridene verdenssynet).

Skjult ID med pseudonym The Fallen fr. 12 juni 2015 05:52

På hvilken måte er du unik? Jeg møtte forskjellige mennesker i kveld, og jeg følte jeg kunne «lese» dem. Dvs måten jeg tolket det de sa og gjorde, var i samsvar med teori og erfaring fra før, som gjør at min «primitive» hjerne kunne anta hva deres intensjon og ideer var. Allikevel ser disse menneskene seg som «unike»…

Jeg har studert markedsføring, som bla er en samkjøring mellom mønstre (statistikk) og psykologi. Fornærmer man et annet vedkommende er deres reaksjoner relativt forutsigbare. Hva som fornærmer forgrener seg på forskjellige variabler, men alle forstår nærmere «hjertet» fornærmelsen er, jo sterkere er reaksjonen.

Mitt studie og personlig interesse i å forstå andre mennesker samt meg selv spesielt, handler om drivkrefter og fellestrekk. Det dreier seg i stor grad om å forstå hvorfor vi og andre tenker og gjør akkurat som vi gjør. I statistikkens- og markedsførings verden, finnes det ikke «unik»; med mindre man befinner seg utenfor 4,6% av populasjonen. I en normalfordeling vil du da finne disse 4,6% fordelt som 2,3% drømmende/gale og 2,3% geniale/oppfinnsomme.

Jeg møtte i kveld en rekke jenter som mente de var «unike»… De hadde begge «dock martins» på seg, men det ene paret var røde og lave, mens det andre var høye og svarte, derfor var de unike fra hverandre. Men det er nettopp det; farge og form gjør det ikke unikt, det er et svært svakt avvik fra hverandre innenfor samme «familie», som hovedsakelig gjør dem relativt like.

Jeg tiltrekkes av det faktisk unike; det som faller utenfor mønsteret. Det spiller ikke rolle om hun er ekstremt vakker, om hun er ekstremt intelligent, om hun har penger etc. fellesnevneren er at hun av meg oppfattes som noe annerledes!

Ironisk er verden slik jeg ser den sånn: De «unike» ønsker helst å være en del av «mengden». De som egentlig er en del av mengden (egentlig alle), ønsker eller oppfatter seg selv som «unik».

Skjult ID med pseudonym The Fallen fr. 12 juni 2015 06:34

Et stikk til alle, men spesielt jenter... Vi utviklet språk "kommunikasjon" for å få et strategisk overtak over neandertalerene. Det er faktisk derfor vi klarte å utrydde dem...

Selv om vi er ukomfortable etc, sier vi ikke (respektabelt) ut det vi mener. Vi hinter! 500.000 år, med 350+ språk, klarer vi fortsatt ikke utrykke hva vi mener eller vil...

Sannheten gjør uansett like vondt i det det blir sannhet... Hvorfor er vi alle så passive at vi ikke klarer å si rett ut hva vi mener? Enten hinter vi eller venter til tålmodigheten forsvinner og slipper ut en voldsom bølge av frustrasjon.

Jeg er lik dere på dette, men prøver å bli bedre... Er det derfor kvinner og menn ikke svarer hverandre her inne? :P

Eksempel:
Sitter det en illeluktende mann ved siden av meg på bussen; velger jeg å tvinge meg gjennom ubhaget til jeg når stasjonen min, så langt det ikke dreier seg om lang tid.

Vi er redde å være ærlige og direkte med hverandre... Vi unngår helst en konflikt som ikke er "verdt" å kjempe, så lenge vi slipper eller andre tar seg av dette.

Det er dette som leder til "vitne syndromet" antar jeg... Jo flere vedkommende det er i en situasjon som oppstår, jo mer handlingsløse blir folk. 95% vil alltid samstille seg med mengden i frykt av å stikke hodet frem. (Forskning med 3 streker, har vist at dette stemmer).

Jeg mener at bare fordi mange er enige, betyr det ikke at det er riktig. Norm (normal ubeskrevet lov) kommer av majoritet. Majoritet tar som regel "feil" imo. Tar jeg feil, er jeg åpen, men gi meg tankemønsteret av logikk som ga løsning, og ikke bare "fasit".

Det har ingenting med utdanning å gjøre, selv om jeg har lest litt... Jeg har hatt samtaler med div phd som ikke klarer å graspe konsepter annet innenfor deres felt. Jeg har snakket med folk som såvidt har passert vidregående og konseptualiserer ideer langt bedre.

(Note: Ja, de fleste jeg omgås hovedsakelig med folk med master fra NTNU, UIO etc. "The book doesnt make you smart; the understanding of it makes you understand a bit more". Alle meninger er valide, så lenge de kan begrunnes, uavhengig av studie)

Skjult ID med pseudonym The Fallen fr. 12 juni 2015 08:29

@GoldenGate
Det stemmer, jeg er litt beruset i dag. Og det stemmer nok at det er Descartes sitat, jeg var for uviten og trodde det tilhørte sokrates. (credibilitet i vasken: check!)

Som du sier er det nesten umulig å være unik av en populasjon på 7 millioner. Det som ER interessant er at ca alle jeg møter tror faktisk dem er det... Ja de har et unikt ansikt! De fleste har meninger om forskjellige ting og tang, men de klarer ca aldri begrunne tankerekken bak.

Dermed ser jeg dem som etterapere fremfor noe "unikt". At jeg deler enighet med diverse folk og filosofer, betyr ingenting så lenge jeg ikke klarer og forstår hvorfor jeg argumenterer for ideene. Hamburgere, takstameter, betong, dampmaskin, osv var allerede oppfunnet av romerne, for så å bli fortapt og gjenoppdaget igjen.

Jeg er klar over at det jeg tenker og forstår, har sikkert mange andre også gjort gjennom tid. At jeg kan argumentere og se en "verden" som andre ikke ser, gjør meg unik i en viss grad. (eller gal? hehe).

Paradoks: "trenden pr dags dato er at man skal være unik": Ved at det er en trende er det nettopp ikke unikt imo? Jeg stoler og treffer ofte, men korrigerer ved siden av med tvil om at jeg kan ta feil. Noen perfekt formel har jeg ikke, men jeg vet at majoriteten er så langt fra unik som 3. std.dev kan være.

Det er som at 80% av menn sier dem er over gjennomsnittet til å kjøre bil, da det er en umulighet! :D

Tips (vennlig): Avsnitt mellom poengene gjør det mye lettere og behagelig å lese ;) Jeg skrev dette ned hovedsakelig for å få ned tankene mine, og tenkte jeg heller la det ut på sukker der ingen bryr seg, fremfor å drunktexte folk ;D

(mann 55 år fra Sogn og Fjordane) fr. 12 juni 2015 08:42 Privat melding

Hva er vitsen med å være unik? Så lenge du er unik for den som velger deg, er alt bra. :)

Skjult ID med pseudonym The Fallen fr. 12 juni 2015 09:06

Jeg valgte aldri å være unik. Jeg ser alt som er inne i "boksen", men jeg lever inne i og utenfor samtidig. Hvilken fordel gir det meg? :P Det gir meg en uendelig fordel, så lenge jeg klarer å kontrollere det av meg inne i boksen også... (ok, jeg skjønner jeg begynner å høres gal ut! hehe).

Det er utenfor boksen nye ideer, stategier, taktikker, oppfinnelser, oppdagelser (aka reelle overtak) ligger. Men det kan ikke være synsete heller, det må ha forankring i "boksen" også.

Tror jeg skal ta en pause her å samle hodet, samt bli edru hehe ;) Som alltid, takk for innspill! :D

(kvinne 52 år fra Oppland) fr. 12 juni 2015 09:52 Privat melding

Tenk på det neste gang du ser deg selv i speilet .

Vi er unike fordi det finnes kun en av oss .det gjør oss til det å være storslagne , spesielle .ensartede .unike vesen ,noen tror vi er skapt av Gud , andre at vi utviklet oss fra apene ,andre tror vi kom fra havet ,Noen tror vi alltid har vært her .

Jeg skrev et dikt engang til sønnen min , da han var liten ,
----------------------------------------------------------------
Jeg elsker deg , for du er du ,
Jeg elsker deg,
ikke for hva du gjør eller skal bli
Jeg elsker deg, fordi du er .
Jeg elsker deg, fordi du er
en vakker skapning av skaperen !

Skjult ID med pseudonym The Fallen fr. 12 juni 2015 11:00

Det er _nettopp_ det motsatte jeg snakker om! Det er nettopp det du ikke ser i speilet eller har på deg; jeg spør om hva som gjør deg "unik". På hvilken måte er du IKKE en "sau"(dvs metaforisk!)?

Skjult ID med pseudonym aleccore fr. 12 juni 2015 11:24

Som individer er vi alle unik. Men som personer tviler jeg sterkt på at det de flestes tanker og handlinger er personens unike. Dem er ofte påvirket av miljø, kultur og omstendigheter.

Om en nordmann hadde vokst opp i midtøsten hadde vedkommende fortsatt vært samme person som individ, men valgene vedkommende hadde tatt i livet, hvordan vedkommende tenker, handler osv er jeg sikker på hadde vært ganske så ulik.

Når det er sagt. Så er nok det å være unik i samme gate som det å være kul, om man prøver å være det så har det ofte motsatt virkning.

(kvinne 52 år fra Oppland) fr. 12 juni 2015 12:26 Privat melding

Jeg skrev ser deg selv ,ikke se på deg selv :-)

(mann 36 år fra Akershus) fr. 12 juni 2015 14:33 Privat melding

tl;dr men uansett:
Jeg har en hjerneskade som gjør at jeg kan huske alt jeg noensinne har spilt, men ikke min nærmeste families fødselsdager. Jeg kan gjøre full produksjon inkludert mix og mastering, men nachspiel-spilling er totalt fjernt for meg. Jeg er en vinelsker, men det er fysisk umulig for meg å bli full, blir bare dårlig lenge før det. Jeg er flink med ord, men sliter kraftig med tall.

Tja, vi er vel alle sammensatt av mye rart.

(mann 55 år fra Sogn og Fjordane) fr. 12 juni 2015 16:22 Privat melding

Jeg er en djevel til ikke å være noe, og en racer til å vise det. :)

Skjult ID med pseudonym Hepps fr. 12 juni 2015 16:26

Mine gener og mine opplevelser. Svar avgitt. :p

(mann 47 år fra Oslo) fr. 12 juni 2015 17:33 Privat melding

Ronja Røverdatter er ikke én bok. Den er like mange forskjellige bøker som antall mennesker som har lest den. Og hvis noen har lest den flere ganger blir den ytterligere flere bøker. Dette sier noe om hvor komplekst sammensatte vi er alle sammen.

Det gjelder på alle måter i livet. Betingelser for 'normale' mennesker kontra 'fritenkere' ser jeg på som fasader/forløsthet/redsel mm. - og motsetningene til disse tingene - og ikke som spørsmål om hvorvidt man faktisk er unik.

Alt liv trenger seg selv, og 'seg selv' innbefatter 'sammenheng'. Faktisk trenger alle hverandre enten vi vet det eller ikke. Vi henger i hop. Jeg snakker ikke nå om familie- og vennekretser. Jeg snakker om alt liv. Mennesker er sosiale vesener - mer og mindre forløste - men jeg bruker ikke definisjon 'flokkdyr' på oss. (At det går an å senke seg til rent dyrenivå er en anen sak.)

(kvinne 34 år fra Østfold) lø. 13 juni 2015 01:12 Privat melding

Jawn vitenskapsteori...vi er alle unike ifht forforståelse og fordommer. Hermeneutikken går også inn på at hver sin tolkning betyr forskjellig fra person til person ifht egen kultur, miljø, erfaringer og opplevelser....so guess what: vi er alle unike!!!!!!!

Skjult ID med pseudonym Powpowgutt lø. 13 juni 2015 01:23

Det er ikke noe som gjør meg unik.
Som ironisk nok er nettopp det som gjør meg unik. :P

Skjult ID med pseudonym Apache lø. 13 juni 2015 02:26

Uni fordi jeg er et menneske som lytter.

Skjult ID med pseudonym spinvill to. 18 juni 2015 22:08

Man er unik fordi rekken av ytterst små tilfeldigheter som må til for at man skal bli til er lik null.

(mann 48 år fra Oslo) lø. 20 juni 2015 01:38 Privat melding

Egentlig ingenting som jeg kan komme på, og det er i grunnen helt greit.

Skjult ID med pseudonym Cllou lø. 20 juni 2015 09:45

Noen bajn ej gjønne
Noen bajn ej blå
Noen bajn bnønne
Noen bajjn ej gjå
Noen kajes dumme
Andje pomme
Meget ej fojsjellig
Men det ej utenpomme

Skjult ID med pseudonym Cllou lø. 20 juni 2015 10:01

Pomme ej gott. Jeg skal ha en kopp ekte inglisj øl greg.

Skjult ID med pseudonym Cllou lø. 20 juni 2015 10:20

tAkkb- j-je bj'a pjates''^^\# Spisejd-u va ffler?

Skjult ID med pseudonym Cllou lø. 20 juni 2015 10:55

@Villrosa
Bvnaffelpause me føte :D

Skjult ID med pseudonym CPU lø. 20 juni 2015 13:06

I norge er det for noen nordmenn veldig negativt å snakke om det å være unik. Og dem vil gjøre nesten hva som helst for å ta deg (som f.eks. mobbing) for fremføre argumenter som handler om det å være unik :)