Alle innlegg Sukkerforum

Tantalos kvaler

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym håp ti. 21 juli 2015 22:15

Tantalos (gresk: ????????; vel så kjent på norsk under den latinske formen Tantalus) er igresk mytologi stamfaren til tantalidene. Han freste mot gudene og nedkalte dermed en forbannelse over sitt hus, en forbannelse som skulle bestå gjennom fem generasjoner.

Tantalos var ifølge en av versjonene konge av Sipylos i Lydia, eller av Frygia i følge en annen versjon. Han blir for det meste beskrevet som sønn av Zevs og okeaniden Pluto, men ifølge en annen versjon var han sønn av Tmolos og omphalen. Han var gift med Dione og far til Niobe, Broteas, Daskylos og Pelops.

Mens han en gang var innbudt til å spise av gudenes taffel stjal Tantalos nektar og ambrosia, og gjorde dermed gudene rasende. Han gjemte også en gullhund stjålet fra et Zevstempel, og nektet for det. For å sette gudenes allvitenhet på prøve drepte han sin yngste sønn Pelops og tilberedte ham som et måltid. Han ville se om gudene oppdaget hva det var de spiste. Vel fortærte Demeter en del av skulderen, men de øvrige gudene forstod straks hva for en redselsdåd som var begått. De kastet Tantalos ned i Tartaros i underverdenen, og utsatte ham for evige pinsler. De plasserte ham i et vanndike, og når Tantalus bøyde seg ned for å øse opp vann med hendene for å stille sin brennende tørst, trakk vannet seg alltid unna. Rett over ham var det gren med frukter, men straks han strakk hendene opp for å plukke dem, førte vinden grenene utenfor rekkevidde.

Derav kommer uttrykket tantaloskvaler, som sikter til at man er skilt fra noe man ønsker seg når det tilsynelatende er innen rekkevidde.

Sånn er singellivet. Kroniske tantaloskvaler.

Skjult ID med pseudonym Powpowgutt ti. 21 juli 2015 22:21

Hæ!?
Mener du at om en ønsker seg en kjæreste og driver og dater, så vil det aldri bli noe på grunn av tantaloskvaler?

Godt jeg ikke ønsker meg kjæreste da! :P

(mann 55 år fra Sogn og Fjordane) ti. 21 juli 2015 22:27 Privat melding

Jeg forstår frustrasjonen @ts opp med hodet unge mann! :)

Skjult ID med pseudonym håp ti. 21 juli 2015 22:32

@equi00 Hvorfor tror du jeg er ung, og at jeg er mann?

(mann 55 år fra Sogn og Fjordane) ti. 21 juli 2015 23:02 Privat melding

@ts: Ettersom du snakker om Tantalos, som du sier var konge, når ble en kvinne konge? :P Ung var for å gi deg et kompliment. :)

Skjult ID med pseudonym håp ti. 21 juli 2015 23:09

Jeg forstår, @equi00. Siden alt annet i historien stemmer, var det ikke til å undres over at du trodde jeg hadde samme kjønn som hovedoersonen. :)

Skjult ID med pseudonym håp ti. 21 juli 2015 23:10

For ordens skyld: Jeg er kvinne, og jeg er ikke ung.

(mann 55 år fra Sogn og Fjordane) ti. 21 juli 2015 23:15 Privat melding

@håp: Da tok jeg feil, beklager!

Skjult ID med pseudonym håp ti. 21 juli 2015 23:28

Det går fint. Bare morsomt. :)