Alle innlegg Sukkerforum

De nye pengene..

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym fornøyelig on. 15 okt. 2008 00:34

http://www.youtube.com/watch?v=fHPSGcoSLf4

Skjult ID med pseudonym fornøyelig on. 15 okt. 2008 00:46

Hele samlingen:
http://www.youtube.com/user/FarmannTVNorway

Skjult ID med pseudonym hmmm on. 15 okt. 2008 07:47

nye penger
er vel dem jeg printer ut hjemme det vel...

Skjult ID on. 15 okt. 2008 08:12

Inne på noe der, hmmm...

For å være alvorlig. Filmen prøver å gi inntrykk av at det er meglere på Oslo Vest som får de nye pengene først, og tjener mest på de nye pengene. Det er feil. De som tjener mest på de nye pengene, er selvsagt de som tar ett papirark, trykker 1000 på arket og sier at denne lappen er verdt 1000 kroner. Med andre ord myndighetene. Veldig forenklet er inflasjon en skatt på de som har penger, noe som jeg synes er helt greit.

Skjult ID med pseudonym fornøyelig on. 15 okt. 2008 09:29

Poenget var vel at det er to måter å skaffe penger på. De som jobber livet av seg og de som er med i en deal der det lånes mye nye penger. Det er dessuten veldig få som sitter med mye cash i banken. De som forvalter nye penger kjøper seg eiendom som blant annet kjøpesentre. Verdien av disse øker i normale tider raskere enn inflasjonen, så det er småsparerne som taper den kampen. De som virkelig taper er de som skal forsøke å komme seg inn på boligmarkedet.

(mann 51 år fra Oslo) on. 15 okt. 2008 09:54 Privat melding

Ja, de som er med på dealer kan tjene mye penger, men de kan også tape en del. De tar risiko, og nå blør de.

Hvis en jobber livet av seg, uten at noen er villig til å betale noe særlig for det en skaper, bør en overveie om en kan gjøre noe annet?

Det å ha penger på en traust, kjedelig høyrentekonto har ikke vært så dumt det siste året. Hyggelig avkastning uten risiko.

Dagens inflasjonen er ikke det største problemet med boligmarkedet. Hovedproblemet er at det skattemessig er så utrolig mye mer gunstig å eie enn å leie. Jeg tenker her på fradrag av gjeldsrenter og gunstig formuebeskatning hvis du eier kontra leier. Det er ikke sikkert at alle er tjent med å ta den risikoen som kjøp av bolig er.

Skjult ID med pseudonym timey on. 15 okt. 2008 10:07

@ (Skjult ID )
Jeg tror du har misforstått litt om hvordan pengene våre blir til...
Har du hørt om gullreserve? Dette er den gullbeholdningen et hvert land har som en sikerhet for at valutaen deres skal være verdt noe. Hvis et land begynner å bare trykke opp penger uten å ta hen syn til denne gullbeholdningen, så ender de opp med en valuta som ikke er verdt noe! Noen gang vært i Tyrkia og gått i minibank for å ta ut 50 milioner før du skal på reataurant?

(mann 51 år fra Oslo) on. 15 okt. 2008 14:03 Privat melding

Nå er det en del år siden gull lå som grunnlag for pengemengden, timey. Den indirekte koblingen via USD opphørte vel med Bretton Wood i 1971, hvis jeg husker årstallet riktig. Etter det har pengene ikke vært knyttet til noe annet enn tilliten til at kan få handle for de. Den direkte koblingen mellom norske kroner og gull forsvant vel på 40 tallet.

Skjult ID med pseudonym oslomann on. 15 okt. 2008 15:36

@timey
Norge solgte sine siste gullreserver i 2004, med unntak av noen få gullmynter o.l. av historisk verdi. Dette var jo kjempesmart siden gullprisen har omtrent tredoblet seg siden den gang. Forøvrig forlot Norge gullstandarden i 1931. I 1939 ble den norske krona låst imot dollaren som var låst til gullstandarden, med et avbrekk under krigen hvor krona ble låst mot britiske pund i stedet for så å igjen knyttes mot dollaren etter Bretton Woods i 1946. Og dette varte som kit her også skriver til 1971. Pengesystemet vi har hatt etter 1971 kalles Fiat-penger, og det fungerer KUN fordi folk stoler på systemet. De er faktisk overhode ikke knyttet til noen fysisk verdi eller sikkerhet, medmindre brukt bomullspapir skåret opp i seddelstørelse er verdt noe da. Hvis tilliten til systemet forsvinner eller pengemengden økes for mye slik at det skapes høy inflasjon, blir pengene mer eller mindre verdiløse.

Så din kunnskap om dette temaet er tydligvis endel tiår foreldet...