Alle innlegg Sukkerforum

Klasseskiller i Norge

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Sunny sø. 25 okt. 2015 11:38

Viss vi innrømmer at det er klasseskiller i Norge - er det mange som søker seg en kjærest fra en annen klasse en den en selv er i?

Del 2 på: utdannelse og jobb

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 11:53 Privat melding

@Sunny: en handlingens person 👍😊 Det første som må gjøres er å definere hva vi legger i begrepet "klasseskille" og hvem som evnt hører innunder de ulike klassene ( jeg kjenner lukten av parafin fra brannfakkelen). Man har f.eks den engelske "white-collar/blue-collar" -betegnelsen og det indiske fastlåste kastesystemet. Hva har evnt Norge?

Skjult ID med pseudonym Sunny sø. 25 okt. 2015 11:55

Klasse eller samfunnsklasse brukes om sosial lagdeling og hierarkiske forskjeller mellom individer eller grupper i samfunn og kulturer. Innenfor samfunnsteorien mener man vanligvis økonomisk baserte klasser, eller sosio-økonomiske klasser.

Skjult ID med pseudonym Sunny sø. 25 okt. 2015 11:57

@ Li39 : spennende med temaer som er tabu, men som jeg likevel tror at mange tenker på mht en eventuell kjæreste.

(mann 50 år fra Nord-Trøndelag) sø. 25 okt. 2015 12:10 Privat melding

For meg finnes bare en klasse, og det er mennesker.
Jeg nekter å dele dem inn i klasser uansett hvor mye de tjener, om de spiller golf eller kjører rally, om de liker kunst eller er dataspill, om de har ex-phil eller grunnkurs bilmekk.

Tror denne tråden har potensiale til å bli en krangletråd igjen. I såfall vet jeg ikke om jeg klarer å holde meg saklig.

(mann 39 år fra Hordaland) sø. 25 okt. 2015 12:11 Privat melding

Norge er ikke et tradisjonelt klassesystem som f.eks. England. En av grunnene til dette er at vår adel ble "utryddet" under svartedøden på 1300-tallet. Vi har også hatt regjeringer i etterkrigstiden som har skapt stor sosial mobilitet gjennom sin politikk, noe som har minsket skillene mellom klassene.

I nyere tid har klasseskillene igjen begynt å tegne seg. Vi har f.eks. over 100 000 som lever under fattigdomsgrensen. Så ja, jeg vil betegne Norge som et klassesamfunn i dag, men helst på grunn av den fiskale politikken som samtlige regjeringer har ført de siste 20 årene. Det foreligger nok empirisk grunnlag for å kunne påstå dette.

Over til spørsmålet ditt; Jeg har ingen preferanser på hvilken klasse en eventuell partner måtte komme fra, men det er en fordel å finne/ha en partner som ser verden med noenlunde samme øyne.

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 12:14 Privat melding

@Sunny: tabuer er spennende , men dog "farlige" å diskutere i et nettforum. Her gjelder det å trø varsomt. Selv foretrekker jeg å se det i et samfunnsmessig perspektiv og ikke i et subjektivt. @Villrosa: : jeg synes du stiller et interessant spørsmål: hvem og hva definerer? Fakta: Det er en kjensgjerning at folk i Norge i dag lever på fattigdomsgrensen. Og at andre har høy inntekt(årsakene til at disse menneskene befinner seg i disse livssituasjonene er også diskutable). Kan vi være enige i at på bakgrunn av dét ihvertfall finnes to ulike type samfunnslag?

Skjult ID med pseudonym Sunny sø. 25 okt. 2015 12:27

Temaet er kanskje for tabu til å diskutere her. Det er IKKE meiningen å være ufin mot noen!

MEN det er likevel spennende iom at en her på Sukker opererer med at matchtall. Hvor mange er det som ikke tar hensyn til disse? Her inne ser vi ikke menneskene bak profilene - vi blar gjennom som i en katalog for å finne noen som en tror kan være bli en god kjærest. Noen legger veldig vekt på profilbilde, andre på profilteksten. Jeg blar for eksempel fort videre dersom jeg ikke synes profilteksten eller faktadelen er tiltalende.

IRL er noe annet - da ser en mennesket, men de fleste vennene mine har likevel høyere utdannelse og spennende jobber. Vi trives sammen, utfordrer hverandre uten at det blir for mange misforståelser pga bakgrunn.

(mann 47 år fra Oslo) sø. 25 okt. 2015 12:35 Privat melding

Hvorfor skal temaet være tabubelagt ? - det helt åpenbart engasjerer veldig mange..sålenge man forblir sakelig skal man kunne diskutere alt mellom himmel og gjord - vi lever tross alt et fritt, sivilisert og demokratisk samfunn !

Skjult ID med pseudonym chicka sø. 25 okt. 2015 12:35

Jeg foretrekker å finne en på samme hylle! Er ikke bastant, men FORETREKKER og "leter" etter det. Samme hylle for meg er i forhold til ambisjoner, verdigrunnlag- ja rett og slett ballasten. Jeg ønsker også en viss klasse på utseende😉 Det bør vel matche mitt!?

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 12:39 Privat melding

@Villrosa: jeg mener også at vi har flere samfunnslag /klasseskille. Men vi er ikke fastlåst i det slik som f.eks indere har vært i kastesystemet som har gått i arv i generasjoner og dermed låser ens posisjon i samfunnet. I Norge har vi alle valgmuligheter og kan "hoppe fra et samfunnslag til et annet ". Her handler det gjerne mer om personlige holdninger og verdier, og at de er mer styrende enn ytre faktorer?

(mann 50 år fra Nord-Trøndelag) sø. 25 okt. 2015 12:50 Privat melding

Jeg ønsker også å møte ei i samme lag som meg, men da er det snakk om samme ståsted i livet. Ferdig med barn, sammenfallende humor og syn på hva et forhold skal innebære osv..

Jeg opererer ikke med noen rangordning ift. utdanning, lønn, jobb eller ikke, heller ikke politisk ståsted.

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 13:06 Privat melding

@Litah: jeg må si meg enig i det du skriver. I mine ører ligger det noe nedlatende i å skrive "krydre enhver setning fordi de kan". Mange har sin utdannelse og mange års erfaring i sitt yrke. Det faglige preger gjerne språk og tankesett , det er internalisert og blitt en del av hvem den personen. Å påstå at man prater som man gjør bare for å gjøre seg bedre enn andre oppfatter jeg som et usakelig spark på leggen. Sånn, det var en digresjon og en personlig mening. Forhåpentligvis den eneste:)

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 13:09 Privat melding

@Villrosa: men jeg er enig at ordsnobberi for snobberiets egen del ikke er særlig sjarmerende.

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 13:17 Privat melding

@Litah: tusen takk for komplimentet, det varmet :)

Skjult ID med pseudonym phoenix sø. 25 okt. 2015 13:24

Må innrømme at jeg hopper fort bort fra profiler med mye skrivefeil/dårlig ordforråd uansett matchtall med mindre jeg skjønner at det er f.eks dysleksi inne i bildet. Sikkert snobbete ifølge enkelte her, men det er noe med at like barn leker best tror jeg

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 13:25 Privat melding

@Villrosa: jeg jobber oppimot mennesker fra alle samfunnslag (unge, gamle, studenter, innvandrerkvinner, strengt muslimske menn, ufaglærte og høyt utdannede, fattige og rike etc). Cluet ligger i kunnskap om selve kommunikasjonen (transaksjonsanalytisk sett) og evnen til å mentalisere : det å ha en forståelse for hvem man har foran seg og deretter tilpasse språket. Nei, det handler ikke om å sitte på noen høy hest og måtte justere seg ned ifht den andre. Det handler om å finne en felles plattform slik at man føler seg likeverdig i kommunikasjonen . Først da er samtalen fruktbar.

(mann 50 år fra Nord-Trøndelag) sø. 25 okt. 2015 13:39 Privat melding

Om dere damer begynner slik, så sier JEG "Hold kjeft og kyss meg!" 😉

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 14:04 Privat melding

Jeg lurer på om det er noe "der ute"/ på gjerdet som selv tidligere har valgt en partner fra et annet samfunnslag? Jeg skulle veldig gjerne hørt en slik historie for å få litt mer "kjøtt på beina" i diskusjonen. Er det en lege her inne som forelsket seg i en person med grunnskolepapirer, som gifter seg og levde lykkelig ....helt til det gikk ad undas og dere endte opp her på Sukker?

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 14:13 Privat melding

@Villrosa: slik jeg ser det så hadde jo de flere fellesnevnere i form av fagspråk, arbeidsplass/miljø og sikkert omgangskrets? Og jeg sier ikke at slike historier ikke finnes, det er bare interessant med historier fra virkeligheten for å belyse temaet :)

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 14:16 Privat melding

@Litah: det er dér pseudonym kommer inn😊

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 14:28 Privat melding

😊 Da trekker jeg meg stille ut. Godt å bli engasjert og varm i "snakketøyet"😃 Nå skal jeg kokkelere litt. Og flørte litt (note to self: det er flørte man bør gjøre her inne). Ha en strålende søndag, og takk for diskusjonen🎉

Skjult ID med pseudonym Cllou sø. 25 okt. 2015 14:41

Hø? Diskuteres dette fremdeles? Jeg legger inn det jeg skrev til en venn.

Denne utdannelse versus non utdannelse-dialogen er for meg tullball.
Jeg snakker for meg selv.
Selvsagt har en partners utdannelse samt inntekt ingen verdens ting med harmoni og ballanse i et forhold å gjøre. Hvis dette betyr noe i et forhold er det tragisk. (Hva prosenttallene sier om hvem som oftest klaffer med hverandre - av par med samme- eller forskjellig utdannelsesnivå - er KOMPLETT uvesentlig.) Hvis en person er opptatt av dette... da lukter det trist...
Men dem om det! De finner vel hverandre de som tenker på denne måten; dem som lever i et konformt konkurranseliv.

Intellektuell bølgelengde og livsverdier (samt at begge trives med sitt arbeid) er en helt annen sak...

Skjult ID med pseudonym Cllou sø. 25 okt. 2015 14:43

Å-ja. Det er visst ferdig leser jeg :-)

Skjult ID med pseudonym Cllou sø. 25 okt. 2015 14:58

@Hrafn
Eeeh... nå fikk jeg litt dårlig samvittighet pga ditt eksempel.
Poenget mitt er bare at utdannelse ikke i seg selv sier noe om menneskelig kapasitet for forhold. Men det sier seg selv at man må være på bølgelengde :-)
Takk for meg :-)

(kvinne 48 år fra Sør-Trøndelag) sø. 25 okt. 2015 15:01 Privat melding

@Hrafn
Å kom igjen, kom med det! 😉

Det er ingen klasseskille i Norge. Vil bare poengtere det, som noen allerede har nevnt.

Når vi søker likhet i en partner så er bla likt verdisyn mer avgjørende enn både stilling, utdanning og lønn.
Det er mer sannsynlig at forholdet går ad undas om sexlivet ikke fungerer og man aldri ler av det samme, enn hvis lønnsforskjellen gaper.
Min mening.

Skjult ID med pseudonym phoenix sø. 25 okt. 2015 15:48

Var sammen med en med mindre utdannelse og dårligere betalt jobb enn meg. Gjorde ikke meg noe, jeg var sammen med ham fordi jeg syntes han var et flott menneske og han hadde mye å bidra med både i diskusjoner og ellers, men HAN følte på det og hadde masse komplekser for dette. Så da gikk det ikke i lengden.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 25 okt. 2015 16:32

Ja det er klasseskiller i Norge, det er ingenting å lure på. Har virkelig ingen vært i en bitteliten by som heter Oslo? Eller kommuner som Bærum, Asker, Stavanger, Sola, Oppegård os

Jeg tror vel jenter på min alder er mer bevist på at mannen må ha høy utdannelse eller lignende utdannelse som den selv, fordi da danner de seg vel et inntrykk av at mannen i tilegg til si utdanning også er sofistikert, ikke økonomiske problemer.

Jeg vil derimot ikke date en jente som har høyere utdanning enn meg selv. Har hun vanlig utdannelse så er hun mer ydmyk og har bedre verdier tenker jeg.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 25 okt. 2015 16:42

@litah

At hun ikke er så opptatt av fasader, fine ting, men heller velger å bruke tid på det jordnære.

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 16:42 Privat melding

@Phoenix: jeg kjenner meg igjen i det du skriver. Tidligere innlegg fra meg representerer ikke nødvendigvis hva jeg personlig står for, jeg er åpen for det meste. Men noe av det jeg har skrevet er erfaringsbasert, og min historie der er helt lik din. Det er uhyre sørgelig når en part føler seg "fremmed" i et forhold... Og når grunnen til det ligger i partnerens eget hode..

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 16:47 Privat melding

@Feeder: nå er du på tynn is😂

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 25 okt. 2015 16:50

@li39

Fordi?

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 16:54 Privat melding

@Feeder: din definisjon av "bedre verdier" sammenlignet med utdanningsgrad.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 25 okt. 2015 16:57

@li39

Ser ikke noe galt med den definisjonen.

Skjult ID med pseudonym undrer lit sø. 25 okt. 2015 16:59

@Li39: Forumets viseste, og en del menneskelige egenskaper som blir for mange å spesifisere. I tillegg det @White line sa i den forrige tråden.

Menn i Rogaland anstendig under 50 og oppunder 40 - hva somler dere med?? Et kupp, intet mindre!!

(skulle vært hordalending du og noen få år nærmere min alder :,-(

:-)

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 17:05 Privat melding

@Feeder: definisjonen skal du få ha, men det å trekke parallellen mellom verdier og hvilke utdannelse kan være skummel. Jeg lovte for pokker å ikke diskutere dette utifra et subjektivt perspektiv, men ramler utpå med begge beina😆 Min høyere utdannelse og yrke gjenspeiler nettopp mine verdier ! Jeg er fint lite opptatt av fasade og fine ting, og har hatt hendelser i livet som har påvirket verdisynet mitt. Så jeg anser meg selv for å ha "myke" verdier og for å være jordnær.

Skjult ID med pseudonym Cllou sø. 25 okt. 2015 17:18

Mente du høy-pøy utdanning-prompe-putdanning?

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 25 okt. 2015 17:30

@li39

Jeg vet det utmerket godt at du er en jordnær person og jeg man får andre verdier og syn på ting etterhvert jo eldre man blir.

Derfor blir jeg litt skuffet over hva slags mine verdier jenter på mine alder syns er viktig, til tross for god utdannelse på mange av dem. Når bilder av skyskrapere og hvite strender er alt man kan vise til så blir man litt skuffet.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 25 okt. 2015 17:42

@litah

Det er jo alt å gjøre med verdiene deres det. Syns man det er viktig å reise jorden rundt så får man gjøre det selvsagt, men jeg syns det er altfor som driver med dette.

Skjult ID med pseudonym Apache sø. 25 okt. 2015 17:44

@Ts: Jeg søker ikke etter klasse, selvom jeg vil at han jeg søker skal være økonomisk stabil med god inntekt. Og når det er i bunn så ser jeg etter felles verdier, en med åpent sinn som er tolerant og viser respekt for ine medmennesker, en som kan kommunisere på tvers av klasser og respektere de som har mindre.

Skjult ID med pseudonym Apache sø. 25 okt. 2015 17:47

Så litt om klasseskiller ut i fra mitt syn.
Det er klasseskille i ethvert samfunn der det er mennesker, og ikke noe tabu å diskutere. Trenger ikke å gå lenger enn til våre naboland for å se at det er akseptert. Norge har også klasseskille selv om adelen er utradert. Etterhvert som landet ble økonomisk uavhengig kom også økonomiske klasseskiller mer til syne igjen. Helt normalt. Klasseskiller forsvinner ikke om det feies under et teppe. Janteloven utraderer heller ikke klasseskiller, den bare er et surnet pastill for dem som tygger på den og gjør det skadelig for dem selv.

Til og med nomadesamfunn har klasseskiller. Høvdinger, noaider/sjaman og andre aktører som har en opphøyet status innen et nomadesamfunn. Historisk har vi antikken, romertiden, hedningesamfunn med rød tråd til dagens samfunn. Klasseskillet er ikke kun det økonomiske, men også kulturellt og religiøst. I det moderne samfunn er høyt utdanning verdsatt som må til for å få høyere sosiale verv. Samfunnsstrukturen gjør at det alltid vil være de styrende, de som skaper noe som folket skal leve av og de som sliter. Og tro at det ikke oppstår økonomiske skiller når de skapende få suksess er utopi, og det er også et utopi å tro at et samfunn uten skiller eksisterer. I Norge er velferdsstaten med på å hjelpe de som havner utenfor arbeidsmarkedet. Klasseskiller er mye større i andre land, mye pga den politikken som ble ført i Norge etter at landet ble selvstendig. Økonomiske klasseskiller er det også i Oslo øst, der enkelte velstående mennesker bosetter seg for å poengtere sitt politiske syn, men selv bor og tjener bedre enn andre der.

Mentale klasseskiller kan gjøres noe med. Mye avheng på hva individet får med seg hjemmefra. Foreldre som overfører sin overlegenhet på sine barn vil ofte få barn som tror de er noe. Sånt kan gå i arv, om ingen stopper opp underveis. Og stakkars de barna i de familier som vokser opp og faller utenfor. Så har vi de foreldre fra høyere sosiale lag som har andre verdier og overfører toleranse og respekt for individet og folk.
Når det er sagt så kan det også skille mellom land/by. Har selv fått høre om fine frøken som selvsagt ikke kan gjøre landsens ting, og det har blitt sagt nedlatende uten grunn.

Konklusjonen er at der det er mennesker og samfunn er det klasseskiller.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 25 okt. 2015 17:52

@litah

Det er altså ting hva som er viktig, hva man brenner for.
Ja, det Gjør jeg.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 25 okt. 2015 18:06

@litah

Det er folk som har dårlig råd som drar på dyre, luksuriøse ferier, og det finnes folk med veldig god råd som kanskje bare nøyer seg med en tur til Skagen, Strømstad eller en tur til fjellet.

Fattige folk kan ha dårlig verdier, rike folk kan ha gode verdier og omvendt.

Skjult ID med pseudonym Cllou sø. 25 okt. 2015 18:09

Nalfrabrøll my
De s]ørm£r jeigått

Skjult ID med pseudonym kvinne sø. 25 okt. 2015 18:24

Nå henger jeg ikke helt med. At man har reist verden rundt er et tegn på at man ikke er jordnær og ikke har gode verdier?

Kvinner med "vanlig" utdannelse er mer ydmyke og har bedre verdier? Enn hva da? Definer vanlig.

Jaja... 😂 Lurer vel bare på hvilke kretser @feeder vanker i. Det han beskriver er langt unna min virkelighet. Høres ut som han menger seg med relativt snobbete mennesker med forvridd syn på virkeligheten. Klarer ikke forstå helt om han liker dette miljøet eller hater det.

Skjult ID med pseudonym kvinne sø. 25 okt. 2015 18:33

Du er inne på noe der @litah

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 18:37 Privat melding

@Kvinne: jeg er enig - jeg lurer på hvilke kretser og hvilke type damer Feeder omgås/treffer på nettet. Nå vet jeg at det er et aldersspenn med inn i bildet her og at jeg selv ikke har noen forutsetninger for å vite hvordan yngre damer framstår. Men jeg tenker at det jo er en grunn til at Feeder tenker som han gjør. Yngre damer m høyere utdannelse har gjerne speilet noen verdier som er annerledes enn våre (nå tenker jeg "som i oss eldre enn han). Jeg strever litt med resonnementet ditt, Feeder - men jeg respektere likevel tankene dine. Du har sikkert dine grunner.

Skjult ID med pseudonym chicka sø. 25 okt. 2015 19:02

..høyt utdannede damer vil reise verden rundt og se skyskrapere og hvite strender?? Det er vel like mange wanna be's og golddiggere, om ikke flere, uten utdanning som har de samme ønskene? Dette har vel ingenting med klasseskille eller det som var det opprinnelige spørsmålet i tråden?

Klasseskillet er vel også så mangt? Ikke bare antall år med utdannelse!

Skjult ID med pseudonym chicka sø. 25 okt. 2015 19:50

Du skriver veldig nedlatende om de du mener er på en hylle over deg, Villrosa!? Vet ikke om det er meningen, jeg?

Jeg liker de med ambisjoner, jeg. Jeg synes også at det er flott at noen bruker masse tid og penger på kunnskap - for det er ingen hemmelighet at kunnskap er makt!?
Men.... alle er viktige... og det er helt sikkert noen der ute for alle og enhver:-)

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 19:51 Privat melding

@Hovmester: Ang fattigdomsgrensa i Norge så er den interessant å diskutere. Vel og merke kan nok ikke fattige i Norge sammenlignes /likestilles med fattige i f.eks Afrika. Her må det jo ses utifra geografiske, kulturelle og samfunnsmessige forskjeller. De fleste familier/barn i Norge har tak over hodet, mat på bordet -og mye kjærlighet (primærbehov). Vi har et velferdssystem som sikkerhetsnett og et utdanningsmuligheter for alle. Men ...

Skjult ID med pseudonym chicka sø. 25 okt. 2015 19:56

Nå var jo ikke dette en tråd om hvorvidt vi HAR klasseskille, men hvis vi har - ville man valgt klæreste i en annen klasse en den man selv definerer at man tilhører?

Skjult ID med pseudonym chicka sø. 25 okt. 2015 19:56

*kjæreste

Skjult ID med pseudonym Apache sø. 25 okt. 2015 19:58

Fattigdommen i Afrika og Norge kan ikke sammenlignes nei, for der får de ikke primærbehovene dekket. Fattigdom når primærbehovene er dekket som i Norge finnes det likevel, for da blir sammenligningsgrunnlaget vårt samfunn. Kostnadsnivået er såpass høyt at stønadene fattige får ikke alltid rekker til. Det får konsekvenser for dem selv og familien.

Skjult ID med pseudonym chicka sø. 25 okt. 2015 20:11

Beklager, da tok jeg feil - jeg syntes det var en nedlatende undertone, men da skjønner jeg også at jeg ikke har fått med meg hele forhistorien.
I diskusjoner vil det jo uansett alltid være uenighet - heldigvis, ellers ville det jo ikke vært en diskusjon, og inn i mellom er det jo helt greit å være enige om at man er uenige om sakens kjerne.

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 20:15 Privat melding

..(pokker, nettet datt ut:-) men - det er også noe som heter "sosial fattigdom" - gjerne en følge av økonomisk fattigdom. Å ikke ha penger til å delta i samfunnet kan føre til sosial ekskludering. Misforstå meg rett - jeg verdsetter selv de små tingene i livet, men det er vanskelig å forklare 10-åringen i en såkalt fattig familie at han ikke kan bli med på klasseturen fordi mor og far ikke har råd til fjellstøvler, tursekk og de 2000,- kronene turen i seg selv koster. At de fineste tingene i livet er gratis blir en mager trøst når dette barnet må stå på utsiden og blir frarøvet felleskapsfølelsen. Hvordan vil et barn oppleve dette, sett fra et barneperspektiv? Og hvordan ser de andre barna i klassen på dette barnet?

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 20:38 Privat melding

@Hovmester: mitt eksempel er muligens i strid med gratisprinsippet, men ta det for det det er: et konkret eksempel for å vise hva jeg mener med "sosial fattigdom" og evnt sosiale konsekvenser at det. Å snakke om det innad i en familie kan få barnet til å forstå og akseptere, men det er de signifikante andre som KAN være utfordringen. Jeg har selv på nært forhold hørt barn si " Nei, vi besøker ikke HAN for han har så lite rom /så få leker". Sosial eksludering. Plassering i hierarkiet (jupp, det lever i aller høyeste grad i skolegården og blant barn også). Men nå er vi gjerne off topic igjen?

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 21:13

@Hovmester:

På forhånd vil jeg beklage om dette virker litt skarpt, brenner litt for dette :=)

Det at du sier at det økonomiske forutsetninger ikke er grunnlag for klasseskiller pga like muligheter osv, er i beste fall naivt. Flere kompetente og seriøse forskere fra bla Fafo, Telemarksforskning osv, har bevist gang på gang at økonomiske forutsetninger gjør utrolig mye med hvilke muligheter man har. Vi kan begynne med hvorfor så mange organisasjoner maser så mye om barnefattigdom, og det er fordi foreldres svake økonomi hindrer barna og delta på fritidsaktiviteter som resten. Ikke en menneskerett og drive med dyre fritidsaktiviteter sier du da, og jeg vil på langt vei være enig. Likevel forandrer ikke det faktum i at barna blir fratatt viktige sosiale arenaer hvor de får sosial trening og knytter viktige relasjoner som strekker seg forbi fritidsaktiviteten.

Vi ser at barn som deltar sammen på fritidsaktiviteter, også holder sammen i skoletiden. Vi har også sett at de barna som ikke deltar på noe blir ofte stående litt på utsiden. Som menneske er det imperativt for videre utvikling at vi sosialiseres i trygge omgivelser, slik at vi blir trygge på oss selv i grupperinger som er utenfor egen familiegren. (jeg kan fortsette denne argumentrekken, men jeg regner med at videre følgeproblemer er tydelige)

Det er også et faktum at fattigdom er forbundet med stor skam og manglende sosiale arenaer/kontaktnettverk. Jevnt over dårligere helse, og høyere representert i kriminelle statistikker.

Tror ikke det handler så mye om sydenturene, men heller det faktum at man ikke kan bli med vennegjengen på kafe uten å droppe å spise den dagen. Eller kino/konsert/fotballkamp/festival og listen kan fortsette i det uendelige av ting flest folk tar for gitt.

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 21:13

"Ja men ta litt skole og få deg bedre jobb da"
Joda skal si meg enig at det kan være et poeng, men det er bare et par utfordringer. Siden jeg har skammet meg så over å ikke kunne være som de andre guttene/jentene i klassen tidligere, så har jeg utviklet litt angst. Det har sin tur gitt meg konsentrasjonsvansker fordi jeg ble så redd for å drite meg ut, følte meg jo aldri trygg med de andre barna. Så jeg er ikke så veldig skoleflink, men jeg er hardtarbeidende og pliktoppfyllende. Likevel er kampen om jobbene så harde at de få gangene jeg faktisk kommer til intervju, ja da stotrer jeg som en klossmajor fordi jeg er redd for å.... drite meg ut.

Dette er ikke meg, men tror nok den treffer blink på utrolig mange som lever i fattigdom i Norge i dag. En stor andel av jobber kommer via nettverk og bekjentskaper, enten personlige eller profesjonelle. Hva da med de som er fattige som kun har et nettverk som utelukkende består av andre fattige? Resurssvake lede de resurssvake kanskje? Tror ikke det. Det er slik faktum er i mange tilfeller.

Det å si at det ikke er klasseskiller basert på økonomiske forutsetninger er å se helt bort fra det faktum at fattigdom går i arv. Hele 25% av barn av fattige foreldre ender fattig selv. 25%! Det er et skremmende høyt tall det, og med den viten er det helt umulig å påstå at økonomi ikke er den fremste årsaken til klasseskillene vi ser i Norge i dag.

Litt sånn morsomt til slutt: Eneste gruppene med mennesker jeg har hørt si at det ikke eksisterer klasseskiller i Norge, eller at alle har like forutsetninger, ja det er fra de som har penger. De som har økonomi til å holde følge i samfunnet, for det er vanskelig å sette seg inn i en situasjon man ikke har trengt å forholde seg til.

Skjult ID med pseudonym Darknessy sø. 25 okt. 2015 21:21

Kommer sent inn i diskusjonen forstår jeg, men ville bare innrømme: jeg ville nok søkt meg opp.
Jeg tror jeg befinner meg litt midt på hyllene, men siden jeg ønsker å fortsette med å videreutvikle kunnskapsnivå og er genuint intressert i å øke ordforåd, så hadde det vært godt å ha hatt en læremester hjemme =) Og opp i hyllene ikke for økonomien, men fordi personer som har presset seg igjennom uttalige utdannelser har ambisjoner, tør å bli vurdert og takler kritikk....samt at dem holder ut over mange år med ekstra arbeidsbelastning.

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 21:34

Ja det kommer noen gjennom nåløyet, og godt å høre at du klarte deg bra Litah :) Jeg har jobbet i en del fattigdomsprosjekter på østlandet, og det er desverre en forsvinnende liten andel som klarer å komme seg ut av den sosioøkonomiske rollen som er forutbestemt for dem.

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 21:35 Privat melding

@Mellon: du er inne på to viktige ting her: et barns statusplassering i "venne-hierarkiet" og disse signifikante andres innvirkning på utviklingen av selvbildet. Å være den som av økonomiske /sosiale årsaker ekskluders gjør garantert noe med et barns selvfølelse og kan påvirke dets framtidige valg. Det andre du framhever er prosentandel av barn av fattige foreldre som ender opp som fattige selv i voksen alder. Det understreker mitt tidligere innlegg om reproduksjon av ulikheter i samfunnet. Og dermed -etter min oppfatning opprettholdelse av et klasseskille.

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 21:38

@Li39: Ja det er blant de absolutt viktigste årsakene til klasseskiller i dag.

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 21:46

Inta jag :) Personlig er jeg kun ute etter ei jente som matcher min personlighet, og har meninger om ting som skjer i samfunnet. Som liker filosofiske samtaler, men like gjerne kan spøke godt. Noen man kan gråte og le med. Hvor mye penger hun har på kontoen har jeg absolutt ingen interesse av :)

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 21:48 Privat melding

@Litah: all respekt for deg! 😊 Da er du gjerne et av disse imponerende barna som kalles "løvetann-barn" - de som er sterke nok til å vokse opp og sprenge asfalt til tross for at "næringsgrunnlaget" (ressurssvake foreldre) er magert. Ressurssvake foreldre versus ressurssterke foreldre kan også ha en innvirkning på barnets framtid og deres sosiale arv.

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 21:51

@Li39: Det viser seg faktisk at det med svært få unntak, faktisk er avgjørende på barnets fremtid.

Skjult ID med pseudonym Apache sø. 25 okt. 2015 21:51

Soleie: Nå må folk få lov å diskutere og være åpne uten at det blir brukt mot dem. Jeg ser det på som min egen business om hvem jeg velger. Alle er sin egen lykkes smed.

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 21:53

Btw, bare så det er sagt.
Jeg personlig har ingen problemer med at noen ønsker å sile kandidater. Dette er tross alt noe så personlig som en datingside, og man leter etter en livspartner. Hvem er jeg til å dømme eller mene noe om hvordan folk skal utøve sin utvelgelsesprosess?

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 21:56 Privat melding

@Mellon: ja, jeg tror nok også det. Jeg velger å si "kan" fordi Litah nettopp har bevist at unntakene finnes. :)

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 22:04

@Hovmester: Hvis du skal se klasseskiller som rene adelssystem, eller inndelingen av arbeiderklassen/middelklassen osv, så skal jeg være til dels enig med deg. Hvor skillene går blir uklare da de er høyst subjektive. http://www.aftenposten.no/fakta/innsikt/Klasse-Norge-Forskjellene-bestar-i-verdens-likeste-land-7822310.html

Det at du heller vi kalle det sosiale forskjeller fremfor klasseskille er også helt greit, men det forandrer ikke virkeligheten. De er vokst frem et gruppe fattige som forblir i fattigdom på tvers av generasjoner. Har høyere andel av helseplager, lavere sosial deltakelse osv.

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 22:06

For meg så høres dette ut som klasseskiller, men jeg er egentlig ikke så opptatt av semantikken. Realiteten til de det gjelder er langt langt viktigere. Forskerne Karin Gustavsen og Lars Kubro skriver litt om fattigdom og dens virkninger i denne rapporten om sosialt entreprenørskap. Starter på side 15.

https://www.telemarksforsking.no/publikasjoner/filer/2114.pdf

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 22:07 Privat melding

@Hovmester: av rein nysgjerrighet: hvordan definere DU et klasseskille ( sett i et historisk perspektiv )?

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 22:09

Vil forresten skyte inn at det er meget hyggelig å komme til et forum å debattere på et saklig nivå :) Kjenner jeg blir litt varm om hjerteklaffen av slikt :P

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 22:14

Hehe, jeg har følt meg velkommen fra første stund jeg Litah :)
Ingen beklagelser er nødvendig :)

Skjult ID med pseudonym undrer lit sø. 25 okt. 2015 22:20

@Mellon: Velkommen ja. Konge!

Du skulle vært her i går på tråd 1 da det gikk ei kule varmere. Men nå har de faste redaktørene på forum satt seg på benken.

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 22:21

Vel skillene er her allerede nå, lenge før noen av scenarioene du skisserer har skjedd. Dog skal jeg si meg helt enig i at masse privatisering av utdanningssystemet ikke er en god utvikling.

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 22:22

Tråd 1? Jeg var her i går, men jeg gjorde meg litt kjent med siden og alle dens funksjonaliteter (les leita etter ei dame).

Skjult ID med pseudonym Apache sø. 25 okt. 2015 22:23

@Soleie: Det at barn tar etter voksnes holdninger er jeg enig i og har nevnt det lenger oppe i tråden. Jeg nevnte også at det er klasseskiller i ethvert samfunn og at fattigdommen finnes i Norge etter vestlig målestokk som er det riktige å måle etter. Men er uenig i generaliseringen om nedlatende holdninger velstående vs fattige. Jeg har vokst opp i en akademisk familie som lærte meg tidlig om å kunne fungere på tvers av klasser og ha respekt for mennesket. Jeg har også møtt folk fra bondestanden som har nedlatende holdning mot de som bor i byene. Så selv om det er endel snobberi blant de med høy utdannelse, så er ikke alle sånn. Snobberi har mange ansikter. Vegetarianere vs kjøttetere, miljøbevisste vs de som er litt mindre, innenfor profesjonene, bønder og fiskere vs byfolk. Snobberi og høye tanker om ens egne er godt utbredt i de forskjellige sosiale lag. Politisk snobberi er noe som har kommet de siste årene, der ene siden føler seg bedre enn andre siden og det har ikke mye med utdannelse å gjøre.

Vi har en meget stor middelklasse i Norge som igjen har øvre og nedre sjikt. De i middel og øvre sjikt merker ikke så mye til klasseskiller som dem i den nedre som har fått hodet over vann. De som merker klasseskiller er de fattige og de som holder seg rundt fattigdomsgrensen.

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 22:26

@Apache: Hvor er liker knappen under innlegget ditt?? For jeg liker!

Skjult ID med pseudonym Apache sø. 25 okt. 2015 22:28

@Mellon: Det har jeg faktisk trengt noen ganger selv.:)

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 22:30 Privat melding

@Hovmester: du nevnte tidligere at "det blir å overdrive å kalle det (forstått som dagens samfunn) et klasseskille i et historisk perspektiv ". Det du nå skriver "la oss si at.." er samfunnet sett i et mer framtidsrettet perspektiv. Slik jeg oppfatter innlegget ditt. Det var det historiske perspektivet jeg var nysgjerrig på:) Men nå oppfattes jeg gjerne som kverulerende og kverulering har ingen ting for seg. Beklager det. Jeg er enig at privatisering av skoler og sykehus etc kan få dramatiske konsekvenser for likeverdig rett til utdanning og dermed også for samfunnsstrukturen generelt.

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 22:40

@Hovmester: Luksusproblem?

Hvordan kan det å leve i skam, dårlig helse, dårlig sosial utfoldelse og manglende muligheter til livsutvikling degraderes til luksusproblem?

Ja det offentlige har et ansvar i å påse at alle kan få deltatt på fritidsaktiviteter, men det er folkets ansvar å inkludere. Er du klar over hva som kunne ha skjedd om resurssterke familier i Norge tok til seg bare en resurssvak familie i sitt nettverk? Da mener jeg ikke finansiering av noe slag, men bare inkludere i sitt personlige nettverk. Kanskje henvise til noen i sitt profesjonelle nettverk for jobb osv. Dra på en langrennstur sammen om vinteren (hele familien kan ofte låne gratis skiutstyr av kommunen), og samhandle som mennesker.

Nei dette er ikke et luksusproblem, det er et holdningsproblem med alvorlige konsekvenser for generasjoner. Sammenligne oss i et globalt perspektiv kan vi ikke gjøre, og det er det heller ingen seriøse forskere eller fagfolk som gjør. I Norge snakker vi om den relative fattigdommen, ikke slik som man ser i Afrika f.eks.

Selv om man ikke direkte dør av fattigdom i Norge, så tar vi vekk livets gleder over mange år. Skaper en underklasse av de som har lite. Bare se hvordan vi harselerer med de som er på trygd. Media og store andeler av folket snakker om dem som om de var late unnasluntrere. Tom. politikere tar del i mobbekampanjen som foregår ved å fokusere på snylterne, eller redusere ytelser fordi det er blitt så mange som mottar ytelser i dag. Langt fler enn hva man kunne forutse sies det, og færre i arbeid.. Rent bortsett fra at det bare er en løgn (http://radikalportal.no/2015/10/13/uforebloffen/) med stabil prosentvis antall personer på ytelser de siste 20 årene, og økning i arbeidsmarkedet på 34%, så er det en ren mobbing.

Dette er personer som faktisk ofte ligger under fattigdomsgrensen, men vi er jo glad i sparke de som ligger nede. De har desverre altfor ofte ikke resurser eller evne til å slå tilbake.

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 22:42

@Hovmester: Leser at du vil sette punktum her for i dag, men før du forlater debatten så vil jeg takke for en fortreffelig debatt :) Lenge siden jeg har blitt så engasjert på en søndagsaften, og samtidig hatt det såpass gøy :) Håper vi treffes i meningsutvekslinger i fremtiden også :)

Skjult ID med pseudonym Mellon sø. 25 okt. 2015 22:47

Ja det forsto jeg når du skrev det etter min første post :)
Hvis du oppfatter mine innlegg som offerretorikk så beklager jeg det, for jeg føler meg ikke som et offer selv. Snarere så ser jeg koblinger til hvordan en slik utvikling er ødeleggende for vårt samfunn i lengden, og får et sterkt beskytterinstinkt ovenfor svakere grupper som ikke alltid har formidlingsevnen som skal til for å komme seg videre.

(kvinne 46 år fra Rogaland) sø. 25 okt. 2015 22:56 Privat melding

@Hovmester: jeg takker også for debatten, du er som vanlig interessant og spennende å diskutere med. Har alltid hatt sansen for deg og pennen din. Personlig : jeg er også av dem som har kommet meg opp og fram. Og jeg kjente meg igjen i de små barndomsanekdotene du delte innledningsvis. Jeg rakk bare ikke å anerkjenne dem,men jeg leste dem som viktige minner for deg. Se det -under all den ulike innpakningen så kan det likevel være mange likheter. Og fjerner vi alle "merkelapper" så er vi bare mennesker, hele gjengen. Natta

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 25 okt. 2015 23:25

@litah

Jeg har gitt deg en fornuftig forklaring og den holder i massevis. Uansett så forventer jeg ikke at du kommer til å forstå fordi du er kvinne og jeg mann. Menn forstår akkurat hva jeg mener.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 25 okt. 2015 23:36

@kvinne

Jeg mener en kvinne som bare vil reise til vesten, rike land, og bo på dyre luksushoteller helt klart har dårlige verdier. Dessuten er det sikkert mange av de som sikkert ikke egentlig har råd til turene en gang, alle vet jo hvor lett det er å skaffe seg kredittkort i disse dager. ....

At du som kvinne ikke kjenner deg igjen i dette er et velkjent fenomen. Jeg hører faktisk aldri en kvinne på min alder innrømme noen av sine dårlige sider.

Vanlig? En lærer. Sykepleier.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 25 okt. 2015 23:46

@Chicka

Selvfølgelig. Mange av de som reiser på dyre ferier har jo egentlig råd til det. Finnes nok av eksempler på folk som tar opp dyre forbrukslån.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 25 okt. 2015 23:50

@li39

Det er ikke damer jeg omgås til vanlig, men det er lett å se på hva slags damer som er overfladiske og hvem som ikke er det. Igjen, det er ikke så mange av dem på din alder selvfølgelig;)

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 25 okt. 2015 23:52

@villrosa

Men siden det ikke har blitt noe mer med de du har datet så kan det jo hende utdanning har litt å si det store løp?

Skjult ID med pseudonym Feeder ma. 26 okt. 2015 00:01

Mange@litah, mange.

Sov gutt:)

Skjult ID med pseudonym Realista ma. 26 okt. 2015 00:46

Jeg er ikke noe særlig aktiv på Sukker for tiden..Men leste på denne tråden og må gi stor ros til @Mellon for svært velskrevet og kunnskapsrike innlegg! Har selv laget en tråd om temaet han tar opp: "Er vi egenlig så søkkrike i Norge?". Karin Gustavsen er en dyktig samfunnsforsker som har gjort mye bra forskning på området, og er god lesning for de som ønsker å bli klokere...

Utover det så er det flott at man ikke veier økonomi som grunnlag for valg av partner.. Det blir i tilfelle veldig mange kvinner som vil falle bort som aktuelle kandidater. Siden mange kvinner ligger i sjiktet for lavtlønnede i Norge. Utdannelsesnivå og intellekt trenger det ikke å være samsvar mellom ;).

Skjult ID med pseudonym Mellon ma. 26 okt. 2015 00:59

Jeg blir litt rørt jeg :) Normalt får jeg kjeft når jeg prater i forum på denne måten. Spesielt når jeg bruker utsagn som kan dokumenteres, da har jeg tidligere fått beskjed om at jeg driver med hersketeknikker, ikke rart man blir skremt da :P

Her derimot har jeg blitt tatt i mot med åpne armer, selv fra meningsmotstandere :) Fantastisk!

@Realista: Ja Karin Gustavsen er en fremragende forsker som brenner for feltet sitt, har hatt med henne å gjøre ved noen anledninger. Når det kommer til kvinner som ligger i sjiktet lavtlønnede så har vårt samfunn enda en vei å gå. Likelønn er et tema som ikke kan bli sagt nok før det er gjennomført. I 2002 var den gjennomsnittlige timelønnsforskjellen mellom kvinner og menn på 14%, ti år senere i 2012 var den på 12%. Ikke store endringen med andre ord, og selvsagt er det da yrker hvor forskjellen er markant større og andre hvor den er markant mindre. Likevel er det uforståelig at en mann skal tjene mer kun i kraft at han er mann.. Som mann selv forstår jeg det bare ikke. Samme med fordelingen av pensjonspoeng for hjemmeværende mødre, der trengs det også et krafttak for å si det mildt.

Skjult ID med pseudonym Mann38 ma. 26 okt. 2015 01:24

@Mellon
Kjempebra innlegg her altså! Dette gjorde det faktisk verdt den halvtimen jeg brukte på å lese gjennom alt sammen. Mer av sånt i forumet! :-)

Skjult ID med pseudonym Z ma. 26 okt. 2015 09:29

Det Hovmester sa. Alt det Hovmester sa....

Skjult ID med pseudonym smågodt ma. 26 okt. 2015 18:00

Å være enig i ALT Hovmester sa vitner om lite kritisk sans... Å hevde at fattige familier og barn i Norge har luksusproblemer synes jeg er respektløst og lite ydmykt overfor dem som faktisk har det slik ...

Skjult ID med pseudonym Cllou ma. 26 okt. 2015 18:15

@smågodt

Da har jeg også lite kritisk sans. Jeg er nemlig også enig i alt (som jeg her leste igår) fra Hovmester.

Skjult ID med pseudonym smågodt ma. 26 okt. 2015 18:19

@Cllou: gratulerer med lite kritisk sans

Skjult ID med pseudonym Cllou ma. 26 okt. 2015 19:13

@smågodt

Takk skal du ha :-)
Jeg feirer gratulasjonen med en kaffe m/ ferskendrops.

Skjult ID med pseudonym Realista ma. 26 okt. 2015 22:33

Glemte et viktig poeng i mitt innlegg...ja det trenger ikke å være samsvar mellom utdannelsesniv og intellekt, og svært viktig å understreke; heller ikke mellom lønnsnivå og intellekt...

Gode refleksjoner du har der ja @Mellon :)