Alle innlegg Sukkerforum

Dine juletradisjoner

Vis siste innlegg
(kvinne 24 år fra Buskerud) on. 28 okt. 2015 16:03 Privat melding

Nå er det snart jul igjen, og butikkene fylles opp og kulda setter inn.

Hvilke juletradisjoner har du?
Har du noen juletradisjoner du har fra dine foreldre eller har du laget egne etter du ble voksen?

:)

(mann 38 år fra Rogaland) on. 28 okt. 2015 17:08 Privat melding

Tar kanskje med meg noen tradisjoner den dagen jeg skulle få egen familie.

Per nå er vel tradisjonen noe romjulsfyll og snowboardtur til fjells ! :D

(mann 50 år fra Nord-Trøndelag) on. 28 okt. 2015 17:42 Privat melding

For det første. Jeg må ha gran. Edelgran er greit, men ikke furu for meg.
Jeg har fått streng beskjed av ungene om å ikke pynte juletreet ferdig før de har lagt seg lille julaften. "For sånn har det alltid vært" Først i fjor forsto dattra at det ikke kan være sånn lenger, for da må de legge seg i rett tid :)
Men treet blir altså pyntet lillejulaften kveld

Første helg i desember henges en lysrekke opp på terassegelendret. Ikke noe glorete. Hvite små lys.
Julenek i bjørka siste uka.

Siste dag på jobb er det julelunsj på jobben. Og ungene våre er ofte med. Dette ble tradisjon for ungene, og det var ikke helt greit når skole ødela for å være med etter hvert.

Julaften våkner ungene til julestrømper "som nissen har fylt med godteri, nøtter, frukt og et blad i løpet av natten" :)
De gamle fletta juletrekorgene er heller ikke tomme.

Noe av det viktigste for å komme i rette stemning er lyden av de faste juleprogrammene på nrk :) Askepott og snikker andersen er så viktig for meg at det blir feil om det ikke står på i bakgrunnen :-D

Det spises ribbe, pølser og surkål. Lukta av surkål er selve definisjonen på julestemning for meg :) Og i år kommer mine foreldre og skal være sammen med meg og ungene. Og mamma lager hjemmelaget surkål. Oh fryd <3 Får tårer i øynene bare jeg tenker på det. Jeg har så sterke minner fra barndommens jul, med lukt av hjemmelaget surkål, at jeg sliter med å sette ord på følelsene. :)

Det spises mellom 18 og 19 på kvelden. Etter at sølvguttene har bidratt med mere julestemninglyd.
Gavene ligger under treet. Ungene tror ikke på nissen lenger, så da slipper jeg å lete etter frivillige til det ;)

Både jeg og ungene vil helst være hjemme på julaften. Og jeg tror jula alltid vil bety like mye for dem som det alltid har gjort for meg :)

(mann 40 år fra Buskerud) on. 28 okt. 2015 18:15 Privat melding

Jula i år blir en hjemmelaget pizza og en øl foran TV.

(mann 40 år fra Buskerud) on. 28 okt. 2015 18:18 Privat melding

Huff, neida.. Blir mest sannsynligvis til at jeg og min datter reiser til min bror og feirer dagen der, mulig vi overnatter..
Jeg er vokst opp med ribbe, så blir ofte det. MEN skulle jeg velge fritt hadde det kanskje blitt pinnekjøtt..
En mikroskopisk sjanse for at vi setter oss i bilen og reiser nordover også, men det tviler jeg på da skolen varer frem til 22.12 i år..

Skjult ID med pseudonym Apache on. 28 okt. 2015 18:56

Advent er en spesiell tid med forventninger og gavekjøp. Pynter med adventsstjerne og lys. Hver søndag tennes et nytt lys. Liker lukten av røkelse i huset, så det skaffes til veie. 

Smultringer og pepperkaker er kaker som jeg må ha, så i tillegg fruktkake. Ellers så går det mest i frukt, dadler, fiken og sunt snacks.
Juletreet pyntes lillejulaften sammen med barna som er kommet hjem. Så grøt og gløgg.

Juleaften om morgenen henger strømpene oppe tradisjonen tro. Donald Duck og vennene hans må sees. Sølvguttene synger julen inn. Så pinnekjøtt m/tilbehør og multekrem og krumkaker til dessert. Deling av gaver og kaffekos. 
1. juledag er det koldtbord med storfamilien. Ellers er det lutefisk og kalkun som fordeles på de andre dagene.

Så er det at vi alle er friske, litt snø og måneskinn så er julen komplett.

I min barndomsjul gikk voksne nisser i gamle låvenisseklær og banket på hos folk og sa ikke stort i fare for røpe seg. I romjulen hoppet og sprang låvenisser og holdt et likandes leven i mørke. Spennende for barn. Et flott minne sammen med mors smultringer og hvit jul.

Jeg liker ikke at vi innfører am. tradisjoner i Norge da alt er kommersielt og vi har nok av gamle tradisjoner. Primstaven er full av merkedager.

(mann 50 år fra Nord-Trøndelag) on. 28 okt. 2015 19:53 Privat melding

Høres ut som du har noenlunde samme forhold til jula som meg @Apache 😊

(kvinne 42 år fra Oslo) on. 28 okt. 2015 19:59 Privat melding

Å, jul er fantastisk! :) Jeg elsker julen og har faste tradisjoner på det meste. I fjor måtte jeg jobbe og feiret julen alene her i Oslo, men jammen ble det ikke ribbe og surkål lell :D Jeg juksa litt da, og kjøpte ferdigstekt på forhånd, men med mitt minikjøkken så tenkte jeg at det var like greit. Men desserten lagde jeg selv og den ble god :)

Jeg starter med litt julepynt til advent, og så går det gradvis fram til lille julaften. Jula tas ikke ned før 13.dag jul. Hver søndag i advent ser jeg en utvalgt julefilm og gleder meg til nissen kommer (og ja.. jeg tror på nissen!). Alle filmer nytes med tente lys og julebrus fra Lillehammer/Hamar bryggerier.

Vet enda ikke om det blir jobbing el ei i jula, så det får jeg ta etterhvert. Men jula kommer uansett - og jeg gleder meg! I år blir det også julekalender til mine venninner, og jeg storkoser meg med å finne på små artige ting som de skal få i kalenderen.
Hadde jeg hatt kjæreste skulle han fått en kalender også! :)

(kvinne 46 år fra Rogaland) on. 28 okt. 2015 20:06 Privat melding

Jeg har nok et litt ambivalent forhold til julen (og andre høytider) etter samlivsbruddet. Høytider handler om familie, og nå er det noen brikker som mangler for å gjøre bildet komplett 😊 Men jeg har nok tatt med meg det julen var for meg da jeg var liten : lukter, smaker, musikk, bøker, julefilmer og tid til å være sammen. Julen handler om barna, og deres glede og forventning smitter over på meg😊 Jeg elsker å henge opp julestrømpene kvelden før kvelden, og disse fylles med godteri og et personlig lite brev til hver av dem. Et lite brev hvor jeg skriver hva jeg elsker ved hver av dem og hva de betyr for meg ( det slo meg at nettopp dét er min egne lille selvkomponerte juletradisjon😊). Å pynte treet sammen er tradisjon. Pluss å kneke på sofaen i pysjen julaften morgen, spise godteri og se "Tre nøtter til Askepott". Synger Kurt Nilsen "Himmel på jord" så gråter jeg en skvett . I skjul . Jul er stemninger for meg, ikke målt i antall gaver og penger brukt. God jul 😊

Skjult ID med pseudonym Apache on. 28 okt. 2015 21:00

@E47: Jeg liker den stemningen som adventstiden og julen gir. Det er lukt av fortidens minner og tradisjoner og egne minner og tradisjoner. Da er det tid for ettertanke og refleksjon. Huff...nå hørtes jeg gammelmodig og kjedelig ut.:)

Men når 3. nyttårsdag er over er all julepynten borte. Da er vi i et nytt år og det å ha julepynten framme gjør at jeg klør etter å fjerne det, da jeg føler det som meningsløst å ha fjorårets juleting framme.

(kvinne 51 år fra Oslo) on. 28 okt. 2015 21:02 Privat melding

Huff. Nå ble jeg minnet på at jeg må begynne å tenke på hva jeg skal fylle julekalenderne med i år. Blir vanskeligere og vanskeligere for hvert år. Gutta er 13 og 15, så de begynner kanskje å bli litt i største langet, men så er det jo så koselig også. Noen tips?

Skjult ID med pseudonym Tinka on. 28 okt. 2015 21:53

Førjul i hele desember. Kun med 2 stykk pulejynt i heimen: kameladventstaken min (som står i vinduskarmen hele året) og et lysende stort hjerte fra IKEA i vinduet.

En god del selskapsleking i finstas hele måneden. Veldig travelt fra 5-21.desember. For vi som nemlig MÅ se håndball VM kvinner (eller EM) hver eneste desember blir det slalomkjøring mellom alt som skjer, og jeg får ofte plutselig "vondt i hodet eller magen" rett før hver kamp, og MÅÅÅ derfor gå hjem tidlig fra eller komme sent til festene:-) Går gjerne glipp av alle sosiale julegreier for en god kamp eller ti, hjemme mutters i sofaen med et glass vin. Eller saft:-)

Julen reiser jeg til Trondheim og feirer.
Lille er det tur med familiehunden og hummer og champagne. Mine gamle foreldre elsker da å ta på seg irske, ildrøde parykker og fortelle svenskevitser og spille Gin Rummy.
Selveste er det ridetur i skogen, Donald Duck og ribbefet kveld.
Første dag er det soving og lang frokost og tur og kveite eller piggvarmiddag
Andre dag er det om å gjøre å reise så langt av gårde som overhodet mulig - til et ikkejuleland på et ikkejulekontinent. Eller dra på hyttetur med en håndfull gode venner og nysmurte ski.

Nyttårsaften med færrest mulig av de samme gode få. Allergisk mot glitter og stas og store nyttårsfester med folk jeg ikke kjenner.
1.januar føler jeg meg bare kald og mørk og vil gå i hi og sove til medio februar.

Uinteressant for andre enn meg dette her, men fint for nettopp meg (å tenke på og skrive om, fjas fjas:-)

Skjult ID med pseudonym arneand on. 28 okt. 2015 22:34

Julebruuuuus!

(kvinne 54 år fra Østfold) on. 28 okt. 2015 22:37 Privat melding

Jeg er ille julete , det er en egen ro i jula..egen og ny tradisjon er at tre og pynt kommer opp tidlig, for jeg jobber så intenst i desember, og vil ha mest mulig jul da. Vi baker pepperkaker og pynter hus, drar frem gammel julepynt , og ser gamle filmer ,-et pittelite juletre , nedlessa m allverdens pynt, som ungen får bestemme,juleaften står TV og surrer med julefilmene og Donald - har bare bror min igjen i noenlunde nærhet, så ungen og jeg lager nye tradisjoner,- i pr skal vi være sammen og det er alltid stas når etter all mat og selskaplighet, gaver og godis , vi kan dale i sofaen i pysj og bare slække helt av. 2.dag er det vennefrokost, og ribberock på kvelden,- men nyttårsaften blir utfordringen i år.. Da er mor aleine .. Så vi får se hvordan inngangen til nytt pr blir denne gangen 😍

(mann 50 år fra Nord-Trøndelag) on. 28 okt. 2015 22:47 Privat melding

Må vel snart starte vaskinga, så kanskje jeg slipper å være utslitt når jula kommer :)
Sier alltid at det hadde vært mere fornuft i å vaske på våren, men blir det gjort da?...
Ser at sommeren har satt igjen litt spindelvev langs taklista og i kriker og kroker, så jeg må vel til pers i år og.

Nyttårsaften er forresten den siste dagen jeg føler julestemning. Etter at fyrverkeriet er ferdig, og alle har gått inn, da står jeg alltid igjen alene ute en stund og grubler..

1. Nyttårsdag begynner hodet å kverne rundt jobben og ting som må gjøres der. Da føles julepynten bare som "støy", men den blir som regel hengende en helg til for ungenes skyld

Kjøper konsekvent IKKE juleartikler før desember, om ikke første søndag i advent kommer i november.

Jeg gleder meg til jul :)
Deilig er jorden..
Det kimer nå til julefest..
En stjerne skinner i natt..
O helga nett..
Oh come all ye faithful..

(mann 38 år fra Rogaland) on. 28 okt. 2015 22:54 Privat melding

For meg er Jula kanskje den mest deprisive tia på året som enslig. Alle andre er med sine kjære eller sine barn, alle ser så lykkelige ut, så satt man der da, alene. Klart noe fest her og der med venner blir det jo og besøk til nærmeste familie, men når sinnstemningen generelt ikke er helt på topp så blir det så som så.

Har fine Juletradisjoner hoss mine foreldre, men for meg merker jeg det holder med den ene dagen, selve Julaften. Utover det pynter jeg ikke hjemme, unngår det meste som har med Jul og gjøre å prøver så godt jeg kan å gjøre alt annet. Har en tendens til å trene å sysle på med hobbyer merker jeg for å få dagene til å gå mens alle andre er i selskaper.

Det er jo svært mange som har det sånn i Jula, og mange har det mye verre enn meg. Prøver derfor å donere noen penger til et godt formål på denne tia av året, så får gjerne de som bor på gata et måltid å noe samhold på Julaften i det minste !

Skjult ID med pseudonym Apache on. 28 okt. 2015 23:31

Min julemusikk
- Silent night med Elvis Presley og Mahala Jackson
- Glade jul
- Det kimer nå til julefest
- Deilig er jorden
- Jeg synger julekvad
- The Drummer boy med Johnny Cash el. Bing Crosby
- Tu scendi stalle stelle med Pavarotti el. Bocceli
- Panis Angelicus med Pavarotti (også ellers)
- Care selve med Pavarotti
- Nisser og dverger

(kvinne 46 år fra Rogaland) on. 28 okt. 2015 23:34 Privat melding

@Deshi: still hos meg/oss. Antrekk: joggebukse, t-skjorte , nisselue frekt på snei og kroppen i sofafasong. Film, snob og julens internturnering i kortspillet "Idiot" ( ingen fare, jeg pleier å tape😁).

(mann 38 år fra Rogaland) on. 28 okt. 2015 23:48 Privat melding

Hehe, hørtes morsomt ut det.

Men jeg skal nok klare meg fint igjennom Jula. Opptatt med noe eller på en snurr, og vips er vi på 2. Januar, årets fineste dag hvor hverdagen igjen vender tilbake :)

(mann 35 år fra Oslo) to. 29 okt. 2015 04:12 Privat melding

Tradisjoner? Njæ... Har hatt julaften 4 forskjellige steder siste 5 år. Så tradisjonene er det vel blitt så som så med.

(kvinne 42 år fra Buskerud) to. 29 okt. 2015 06:54 Privat melding

Barna står i fokus med både juleforberedelser og gjennomføring.
* advent med lys og kos uansett hvem de er hos
* adventskallender med små oppmerksomhets/aktivitets gaver
* baking og konfektlaging
* sage tre sammen (store barn, så de sager)
* pynting til jul fra 1. Advent og gjennom Desember
* julaften feires sammen enten hos farmor eller mormor

(kvinne 36 år fra Aust-Agder) fr. 30 okt. 2015 20:13 Privat melding

Ååå, jula er magisk ❄️❄️❄️
Hos meg er barna det viktigste, de får adventsgaver hver søndag..,den gaven består av ting vi gjør i sammen.
Bakeutstyr, billetter til skøytebanen osv, elsker den tradisjonen,hver søndag er barna hele fokuset mitt❤️
Ellers spiser vi grøt lille julaften og så lager vi en stor bolle som vi leverer til fjøsnissen..,i fjøset til onkelen min.
Der reiser vi opp hver julemorgen og ser om fjøsnissen har satt fra seg morgengaver før hele familien spiser frokost sammen
Deretter deler vi oss opp og foreldrene mine som pleier å spise med oss blir med oss hjem og lager i stand julemiddagen.
Julen er absolutt favoritt høytiden min🎅????

Skjult ID med pseudonym - fr. 30 okt. 2015 20:14

:)