Alle innlegg Sukkerforum

Hva er typisk norsk?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym grace on. 2 des. 2015 13:31

Tenkte å få litt hjelp fra det langstrakte land, unge og mindre unge. Hva er for dere typisk norsk? Jeg har en datter som skriver en oppgave om dette.
Jeg har sagt matpakke og søndagstur.
Hva forbinder dere med typisk norsk?

Skjult ID med pseudonym Z on. 2 des. 2015 13:49

Kvikklunsj og påskeappelsin
Holmenkollsøndagen med strikkagensere og flagg
Enorm optimisme for fotballgrenen og egne kvalifikasjoner
Besserwisserhet i forhold til at vi tror alt er best i Norge
Ryggsekken, også på tur til syden
Hytteturer i påskefjellet, og vi tror alle drar selv om det dreier seg om få
Å mene mye om politikk uten å kunne å så mye.
Fremmedfrykt
Patriotisme
Tradisjonsmat
Stavkirker, rosemaling, treskjæring, vikingene og alt det der....
Å ha mange mobiler, pcer og tv i ett hus
Dialektene. Tradisjonene rundt høytider.
17. mai
Grevinnen og hovmesteren på lillejulaften
Kalle Syden et sted som om det var et land.
Pølse med lompe og rekesalat, fårikål, fenalår, kransekake, krumkake...

(mann 55 år fra Oppland) on. 2 des. 2015 13:53 Privat melding

@mygrace. - "typisk Norsk å være best når det gjelder" OL 94 - Gro Harlem Brundtland 😉

(mann 48 år fra Oslo) on. 2 des. 2015 13:57 Privat melding

Det er jo ganske typisk norsk å prøve å definere alt mulig rart som typisk norsk.

(mann 48 år fra Oslo) on. 2 des. 2015 14:03 Privat melding

DET også, helt korrekt.

(mann 44 år fra Oslo) on. 2 des. 2015 14:16 Privat melding

Abnorme mindreverdighetskomplekser i egenskap av å komme fra en ubetydelig fillenasjon. Gir seg typisk utslag i enorme mengder meldinger i sosiale medier i form av nasjonalisme hvor der gis uttrykk for hvor stolt en er når det skrives om Norge eller nordmenn. Eksemplene flyter på eks. Youtube.
Innbitt indignasjon over at noen kan uttrykke segnegativt om sosialdemokratisk tankegods. "vi har det så bra her og kåres stadig til verdens beste land å bebo", men ikke en tanke for at det hele hviler på statlig legalisert tyveri: patetisk.
Elemdig utvalg i butikkene som resultat av proteksjonisme og troen på at det er lurt å tillate bønda å leve på noe som kan likestilles med sosialtryg. Utvalget minner om Sovjet.
Så til det positive. Trass Norge regnes som det mest likestilte land mht muligheyer for begge kjønn velger likevel norske kvinner oftere tradisjonelt enn noen andre kvinner i verden, fordi de kan Dette står som praktfullt eksempel på hvor galt av sted miljø fremfor arv-famtastene har gått. Kvinner flest aksepterer ved at de er det underordmede kjønn selv om de ikke våger å vedkjenne seg dette med ord annet enn på tomannshånd.
Det er dessuten typisk nprsk å være privat og tilbakeholden og ikke by på sitt vennskap til alle og enhver. Det krever innsats for å å en nordmann til venn. Til gjengjeld mister du ham ikke lett.
Nordmenn har dessuten en sunn forrakt for religion og politikk. En meget sunn og sjelden kombinasjon. Det får typisk utslag i fravær av konformisme. Ingen er mer skeptisk til status quo i klimaspørsmålet. Ingen finner religion mer irrelevant i livet.

(mann 44 år fra Oslo) on. 2 des. 2015 14:37 Privat melding

@Villrosa Du er sikkert ikke oppmerksom på at din replikk er uegnet til alt annet enn til bekreftelse. Det er typisk kvinnelig å gå glipp av det essensielle;-)

(mann 52 år fra Oslo) on. 2 des. 2015 14:42 Privat melding

Spørmålet er helt bakmål om det kommer fra en lærer. Kultur kan ikke defineres slik uten å skrive tusener på tusener av sider. Men et lite hint på veien skal du få:
Norge slik vi kjenner det er skapt av mange faser, men noen særtrekk har overlevd hele tiden. Først og fremst en ekstremt høy grad av likestilling i maktforhold, men kjønnskille i yrkesvalg, noe som nok kan sees som et svar på boforholdene. Når mannen er på jakt, i skogen eller få sjøen så må kvinnene være selvstendige.
Den samme selvstendigheten, men med en ekstremt høy sammarbeidsvilje med naboen kan sees som et resultat av de enorme avstandene mellom landsbyene/gårdene. Uten selvstendighet i sammarbeid ville vi aldri overlevd.
En fantastisk vilje til investeringer i langsiktige verdier, sparing (protetstant etikks, men fra lenge før kirken). Uten vilje til å bygge hus som stod imot klima, med de enkle midler vi har villle vi heller ikke overlevd, dette er videreført i det moderne norge ved å bygge ut vannkraft, en "evig" inntekstkilde hvis brukt riktig, og sparing i oljefondet.
Innesluttethet: Om det er milevis til naboene og du trefer dem sjelden, har du ikke råd til å legge deg ut med dem. Du er derfor forsiktig med å si noe som kan fremme motsetninger, altså er det best ikke å si noe som helst. Godt reflektert ved fraværet av høylytte diskusjoner på tog og buss.

Det nevnes fremmdfrykt. Nordmenn har ekstremt lite fremmedfrykt. Vi ha derimot veldig stor fremmedskepsis. En naurlig ting særlig hvis det bare er noen få kvinner tilstede på øde gårder, og en gruppe av mange vandringsmenn kommer gående over heiene. Når man har vist seg fredelig innstilt, blir man derimot invitert tettere inn på nordmenn enn de fleste andre folkeslag, vi er vel der bare å sammenligen med landsby russere og finner.

Det som derimot er lettere, er å definere er hva en kultur ikke er, og det synes jeg en stilbesvarelse bør gå inn på. Vi er ikke underdanige, segregerende religøst orientert etc. Å si noe om hva som er norsk er ikke mulig uten å samtidig si hva som ikke er norsk.
Litt åpelig oppgave å gi, for alle med litt kunnskap om kulturforskning på antroplogisk etnologiske premisser vet at grensen ikke e rskarpoe mot naboene, men kan være ganske så skarpe mot kulturer langt vekk.

(mann 44 år fra Oslo) on. 2 des. 2015 14:49 Privat melding

@Mundari Jeg holder med deg i nordmenns fravær av frykt. Den imaginære bermen på ytre venstre har lenge, desperat forsøkt å redusere vår forakt til redsel. De har skjønt at det står større ære av å forakte fremmed kultur enn å frykte denne. Må vi ikke la oss dupere av deres patetiske retoriske knep.

(mann 52 år fra Oslo) on. 2 des. 2015 15:15 Privat melding

Takk Sledgehammer. Jeg synes det erpateeisk at man skal bruke et retorisk umulig knep i en skoleoppgave. Enten det er gjort av nasjonalistiske eller antinasjonalistiske grunner. Kulturer kan ikke defineres skarpt, og vil aldri kunne det.

(mann 44 år fra Oslo) on. 2 des. 2015 15:21 Privat melding

@Mundari Jeg vet ikke hvor strenge krav du stiller til skarphet, men i min verden er skillet mellom to kulturer tilstrekkelig distinkt om den ene kultur jaller inkoherent rør utover høytalere overalt og den andre kultur ikke gjør det.

(mann 52 år fra Oslo) on. 2 des. 2015 15:58 Privat melding

Sledgehammer:
Det er ikke der det skarpe skille ligger mellom de to kulturer, men i hvordan syn de har på individenes eksistensberettigelse om de avviker litt fra normen innad i kulturen.
Skillet mellom de to kulturer er skarpt, men de er altså (inntill moderne tog og flytrafikk endret alt) langt fra hverandre.
Med unntak av i grensen for den enes ekspansjon i retning av den andre, og der viser historien at store forskjeller i grensene er grunnlag for gnisninger...

Skjult ID med pseudonym grace on. 2 des. 2015 16:17

Jeg liker engasjementet:-)
Jeg er litt enig med deg, @Mundari, at det er en helt umulig oppgave for en 14 åring, men det forventes nok ikke at de skal dykke så langt nedi materien.
Det er nok mer på ting etnisk norske nordmenn gjør, som folk fra en annen kultur ville reagert på, positivt eller negativt.
Nå er ikke "en annen kultur" én homogen gruppe..., så har må man definere hvem eller fra hvor.

Jeg vet at en somalisk kvinne reagerte på at alke sto så pent i kø og ventet på tur (dette er jo ikke typisk norsk) og at hun ble stoppet av politiet da hun var ute og syklet. Hun ble livredd og ble veldig overrasket over at de ba henne om å sykle med lys så hun skulle bli sett, og så fikk hun bot. Hun var sjokkert over at politiet ikke skulle ha penger med en gang, for hvem fikk pengene da?!

- Det tenker jeg er typisk norsk. Vi er litt naive, og vi kan tillate oss å være det, fordi vi ikke har korrupsjon og snylting i ryggmargen.

(mann 44 år fra Oslo) on. 2 des. 2015 16:19 Privat melding

@Mumdari La oss se om vi deler så meget som ett premiss slik at diskusjon blir mulig. I min begrepsverden er kultur i denne kontekst redusert til: regler (skrevne og uskrevne) for mellommenneskelige relasjoner.
Deler vi ikke denne definisjon på det aller mest kritiske ord er diskusjon umulig.

Skjult ID med pseudonym grace on. 2 des. 2015 16:35

@Hovmester- Tøff i flokk - er ikke alle det a?

(mann 34 år fra Oslo) on. 2 des. 2015 17:45 Privat melding

Det er typisk norsk å fiske! :D
Fler som fisker (minst èn gang i året) enn det er folk som står på bortoverski.
Det er typisk norsk å holde seg til det kjente og trygge -selv om vi gjerne heier frem gründere utad.
Typisk å unngå konflikter, men gjerne baksnakke når man vet andre rundt er enig.

Vi er i det hele tatt et folk som liker trygghet, stabilitet og bekymrer oss fort for ting vi ikke kjenner. I positiv forstand gjør det oss pålitelige (man vet hvor man har oss), men i negativ forstand blir det for konformitet, jantelov og fremmedfrykt.

Skjult ID med pseudonym Creeper to. 3 des. 2015 00:09

Morsomt tema.

Jeg mener at det er typisk norsk å ikke kjenne naboen sin her hjemme, men er man i utlandet så behandler man alle andre nordmenn som "gamle kjente".

Man hilser aldri på fremmede på gaten eller i butikken, men er man i skogen gjør man det alltid.

(mann 51 år fra Østfold) to. 3 des. 2015 00:33 Privat melding

Dugnad og matpakke. Begreper som kun finnes i Norge.

Skjult ID med pseudonym Apache to. 3 des. 2015 16:45

Typisk norsk er å tro at nordmenn er verst i alt, ser bort fra Gro.
Typisk norsk å se ned på nordmenn.
Typisk norsk å prate stygt om sitt eget land i møte med utlendinger.
Typisk norsk å tro at Norge er det eneste landet i verden som ikke har egen kultur, men hentet alt fra utlandet.
Typisk norsk å tvangsetterligne utadvendte kulturer.
Typisk norsk å kalle alt for fremmedfiendtlig og tro nordmenn er redd for fremmede.
Eks. I et norsk program forklarte den norske programlederen utenlandske deltakere at nordmenn er redd fremmede og derfor ikke sitter ved siden av fremmede på buss og benker ute. Og derfor de svarer kort og tar en omvei for å slippe å prate med fremmede.
I et lignende program på svensk tv forklarte den svenske programlederen at grunnen til at svensker svarer kort, tar omvei, sitter alene og ikke vil snakke med fremmede er fordi det er deres kultur da de har en 1000 årig historie der folk har bodd spredt. Og når folk møttes så var det så kaldt at de kun kommuniserte det viktigste og unngikk unødvendig prat. Og det har ikke noe med frykt for fremmede å gjøre. Og at respekt for hverandres væremåte skal være tosidig.

Dette har stått i medier og kommentarfelt oftest fulle av selvhat.
Medier skriver og folk enige i at nordmenn
- er latest
- er feitest i Europa
- dårligst på skole
- dårligst på helse
- har miniidrett (hva så?)
- har jantelov (svenske aviser skriver at de har jantelov)
- mest fremmedfiendtlig (i Sverige blir det kalt for historisk reserverthet)
- mest egoistiske (andre lands innbyggere hele tiden skryter av sitt land)
- kortest arbeidsdag
- etc.

EU statistikk motbeviser mye av det ovenfor.

(mann 52 år fra Oslo) to. 3 des. 2015 17:19 Privat melding

Sledgeham:
"I min begrepsverden er kultur i denne kontekst redusert til: regler (skrevne og uskrevne) for mellommenneskelige relasjoner."
Helt klart en måte å definere kultur på. Særlig i en diskusjon som denne.

Jeg har en bakgrunn som gjør det naturlig å bringe inn materiell kultur i tillegg. Om det gjør all diskurs umulig har vi lite å snakke om:-)

(kvinne 46 år fra Rogaland) to. 3 des. 2015 18:00 Privat melding

Det er typisk norsk å klumpe seg sammen med andre nordmenn i utlandet (bare se på pensjonister og deres norske "kolonier " i Spania). Å forlange kjøttkaker på menyen og sågar bestille dem på norsk til den spanske kelneren er ikke uvanlig. Mange tar med brunost i kofferten, bader toppløs i muslimske land og går i 17.mai-tog - det være seg om man befinner seg i Venezuela eller på Solkysten. Den norske kulturen og samholdet dyrkes. På den andre siden ropes det høyt om innvandrernes manglende vilje til integrering, at de klumper seg sammen med sine egne, dekker seg til tilsvarende som vi kler av oss , lager mat som lukter rart og at de holder på egen kultur og språk. Vi er litt rare, er vi ikke?:)

(mann 49 år fra Sør-Trøndelag) to. 3 des. 2015 18:19 Privat melding

Ja veldig enig med deg Li42

(kvinne 46 år fra Rogaland) to. 3 des. 2015 18:27 Privat melding

Hva med å bli bergenser, Gravlax? 😁 (klem fra en bergenserinne). Mitt innlegg er ikke ment som nedrakking , bare en finurlig observasjon av nordmenn sett i et fugleperspektiv 😊

(kvinne 46 år fra Rogaland) to. 3 des. 2015 18:35 Privat melding

Ellers er det vel typisk norsk å stå sammen i krise og vise kjærlighet når katastrofe rammer oss a la 22.juli? Vi forbauset en hel verden ved å møte terror med roser og ikke våpen? Det er typisk norsk å åpne dørene når andre mennesker er i livskrise a la flyktningestrømmen som nå er dagsaktuell. Mange utlendinger opplever oss som hjertevarme, morsomme og inkluderende når de først blir kjent med oss. Det er bare litt langt inn til hjertan med klær på?:)

Skjult ID med pseudonym Apache to. 3 des. 2015 19:18

@Li42: Har bodd mange steder og vet at det med å klumpe seg sammen i et fremmed land er universielt. Så klumper folk seg sammen etter kulturell tilhørighet. Har ikke sett nakenhet i muslimske land, men at det i enkelte land der de har vestlig turisme er tillatt å bade i bikini. Der det ikke er tillatt er det fengselsstraffer. Også straffer og gå uten tildekning i noen muslimske land. Det jeg har sett er at vestlige kvinner er flinke til å dekke seg til med hodeplagg i mange muslimske land.

(kvinne 46 år fra Rogaland) to. 3 des. 2015 19:28 Privat melding

Apache : Jeg vet, det er et universelt fenomen. Det handler om trygghet og identitet. Det samme fant sted da nordmenn utvandret til Amerika på 1800-tallet - de sendte far avgårde for å skaffe land, hus og inntekt , og deretter dro mor og evnt barn etter. I disse norske koloniene var det viktig å holde på det norske, og at norsk-amerikanerne i dag spiser lefse til lutefisken stammer fra den gang da:) Historien gjentar seg og vi ser de samme tendensen i dagens innvandring. Det finurlige ved det er at vi ikke alltid ser oss selv og likhetene i adferd opp mot våre nye landsmenn.

(kvinne 48 år fra Hedmark) to. 3 des. 2015 19:59 Privat melding

Jeg er norsk/svensk jeg, og selv om jeg alltid har bodd i Norge, har jeg alltid følt meg mest hjemme i Sverige..

Skjult ID med pseudonym bos to. 3 des. 2015 20:37

Det er typisk norsk å tro at "norske" poteter er best i verden :-)

Skjult ID med pseudonym bos to. 3 des. 2015 20:39

Det er typisk norsk å tro at "typisk " gjelder bare for nordmenn :-)

Skjult ID med pseudonym Cllou to. 3 des. 2015 20:42

Typisk norsk å liksom skulle være eneste vestlige grenseland til Sverige å sånn.

Skjult ID med pseudonym Apache to. 3 des. 2015 22:17

@Li42: Jeg har inntrykk av at folk ikke er i mot innvandring, men mer mot islam og redsel for innskrenking i samfunnet. Og i disse tider med økende arbeidsledighet og vanskelig økonomi så er også det noe folk bekymrer seg for.
Forstår det med islam godt da kristendommen har blitt kjempet i mot, og fremdeles aksjoneres mot når nordmenn føler sin frihet truet.
Eks. En lakmustest for alle (uten at det nå er en diskusjon om religion) er om folk satte kristne kvinnelige/jente hoder under hijab med kors, niqab med kors og andre steder der det er synlig. Og lot kvinner og menn gå inn hver sin inngang inn i kirkene og der det er et felles stort arrangement. Lot folk få vite at all kjøttet de spiser er velsignet av en prest og det må de finne seg i, og at ingen kvinner kan bli prest. Da er jeg helt sikker på at det hadde blitt store demostrasjoner da ingen nordmann vil godta det.

Innvandring generelt er ikke folk i mot, og innvandrere glir godt inn i det norske samfunnet ubemerket uten at noen løfter dem frem i lyset. Tar ikke med høyreekstreme som er i mindretall og som også er i mot samer.

Nordmenn er ikke verre enn folk flest ute i den store verden.

(kvinne 46 år fra Rogaland) to. 3 des. 2015 22:30 Privat melding

Apache: Dette er et uhyre interessant tema , og de ulike akkulturasjonsprosessene er veldig spennende å diskutere! Jeg skulle gjerne tatt det over et glass vin med deg:) Jeg er imidlertid redd for at jeg/vi snart får påpek for å ha dratt tråden over i et spørsmål om innvandring så mulig vi får opprette en egen tråd og boltre oss der? :)