Alle innlegg Sukkerforum

Å ofre frihet for sikkerhet.

Vis siste innlegg
(mann 52 år fra Oslo) lø. 2 jan. 2016 04:48 Privat melding

I de senere år har verden endret seg raskt. På godt og vondt. I vår lille avkrok av verden, for mange verdens beste land å bo i har det i alle henseende stort sett vært på det gode. I våre nærområder har de samme endringene kommet om enn kanskje langsommere. De største farer er fortsatt helse, trafikken og ens nærmeste som tipper over. Dette blir vi ikke helt kvitt, men flertallet har lært å leve i sine liv.

Jeg vil skrive om noe annet:
Dagen før forumtreffet var jeg ute for å hente ved i skjulet sent på kvelden, ca 01.15. Jeg bor ved en hovedfartsåre til en stor bydel, og det er trafikk hele døgnet. Akkurat denne kvelden er det en bil utenfor min festningslignende søyskjerm som starter og stopper flere ganger med korte mellomrom. Nysgjerrig som jeg er går jeg mot porten for å kikke ut for å se hva dette er. Før jeg rekker komme så langt ut at jeg ser noe som helst hører jeg en sint mannsstemme og en gråtende kvinnestemme komme ut av bilen som har stoppet helt. Jeg øker farten og kommer rundt hjørnet i samme øyeblikk som mannen får øye på meg. Han kaster seg i bilen og forsvinner baklengs ned veien. Utenfor bilen står en gråtende kvinne som forsøker ringe med mobiltelefonen sin.
Kvinnens gråt skyldes at hun er forsøkt antastet av en drosjesjåfør. I en bil i fart kommer en ikke langt med et slikt forsøk om en er sjåføren, så det gikk henne etter forholdene bra. Men hun er synlig vettaskremt, og forsøker desperat å få kjæresten til å komme fort. Med mine ringe evner roer jeg henne ned så hun kan snakke sammenhengende både med meg og kjæresten. Vi går rolig opp veien før kjæresten kommer henne i møte og jeg kan snu og gå hjem.
Glemmer selvfølgelig veden på vei inn.

(mann 52 år fra Oslo) lø. 2 jan. 2016 04:50 Privat melding

Del to av et alt for langt innlegg (beklager Tinka, du må lese hele for å skjønne:-) )

Så hvorfor forteller jeg dette:

Til alle dere som nå blir minnet om ubehagelige episoder, beklager på det aller sterkeste. Dette er skrevet i beste mening: Vi kan ikke slutte bruke drosjer. Og vi skal føle oss trygge. Både vi og drosjeselskapene er tjent med at utro tjenere lukes ut. La oss bistå med vår ringe mulighet: Fra og med idag tar vi alle bilde av skiltene på bilen med mobilen vår, og sender til en venn når vi setter oss inn. Ikke for å sverte drosjebransjen, eller finansiere teleselskapene, men for å ha identifiserende informasjon om og bare om noe skulle skje. Slik vil vi kunne bidra til å varsle med sikker identifiserende informasjon om de utro tjenere. Det vil gjøre neste passasjer litt tryggere, med en minimal innskrenking av vår frihet, og uten et sentral overvåkningsmaktapparat. Anmeld alle grove tilfeller, klag direkte til selskapet på de ubehagelige. Det tjener oss alle.
Om samtidig alle vi som ikke er en fare for våre medmennesker går og skjekker merkelig oppførsel, og om vi ikke kan blande oss direkte, sørger for å kunne være vitner om det er noe alvorlig så er verden blitt et litt sikrere sted for oss alle i våre dagligliv. Til alle dere som ikke overhører, men sjekker hva som er galt og bidrer til å begrense "de slemmes" handlefrihet: På forhånd takk

(kvinne 52 år fra Oppland) lø. 2 jan. 2016 04:56 Privat melding

Stående applaus fra meg til deg (+1) Jeg mener fremdeles at du har mye å gjøre i politisk virke :-)

(mann 50 år fra Finnmark) lø. 2 jan. 2016 05:27 Privat melding

@Mundari Fåkke sove så da kan jeg like godt ligge her litt og klappe i hendene. Her jeg bor er forholdene så små at slike sjåfører fort ville fått vondt i knærne og annet, men jeg skjønner behovene for ting som fungerer like godt i større samfunn hvor omtanke ikke like raskt kan omsettes i kjøreforbud som her.

Hilsen "Atleten" (eller hva afrodites?)

(mann 52 år fra Oslo) lø. 2 jan. 2016 05:31 Privat melding

Hovedstadens drabantbyer og Finnmarksvidda har nok forskjellige risiki og behov, nordogopp. Av meget forståelige grunner.

Skjult ID med pseudonym Chutlu lø. 2 jan. 2016 05:32

Uff da, kjedelig med kald leilighet.

(mann 50 år fra Finnmark) lø. 2 jan. 2016 05:34 Privat melding

@Mundari Absolutt!

Skjult ID med pseudonym Chutlu lø. 2 jan. 2016 05:36

Fikk du hentet veden?

(mann 52 år fra Oslo) lø. 2 jan. 2016 05:39 Privat melding

Chutlu:
Litt problemer med å skjønne når det er tid for spøk og når det er tid for alvor?

Skjult ID med pseudonym Chutlu lø. 2 jan. 2016 05:43

Åh , glemte av veden sa du. Ikke noe spøk i kulda det!

Skjult ID med pseudonym Lillemy lø. 2 jan. 2016 08:59

Mundari.
Stemmer i applausen, men er virkelig usikker på om jeg selv kommer til å huske på å ta disse forholdsreglene neste gang jeg hiver meg inn i en drosje.
Mulig jeg er for godtroende og naiv, men når jeg aldri har opplevd noe liknende selv kan det være vanskelig å tenke på å knipse bilde før taxi-turen.
Men jeg skal prøve. Jeg lover!

Skjult ID med pseudonym James lø. 2 jan. 2016 09:13

Fin og viktig tråd, @mandarin. I mitt hode handler dette like mye om å være medmenneske, som å påvirke, -det lille vi kan, den "verden" vi ønsker å ha. Det er for mye vold, av alle slag.

En trist historie fra min tid i Oslo. En jente jeg kjente "litt" fikk av og til sitte på med meg da vi jobbet i samme retning. Ved en anledning hadde jeg avtalt å hente henne mandag morgen. Da jeg kom frem til hennes bopel på Frogner, fant jeg henne banket opp, delvis avkledd, på fortauet utenfor hennes bopel..kl.07:30!! Hun satt lent opp mot veggen av byblokka hun bodde i..Jeg fikk henne inn. Så ble jeg forklart at hennes eks hadde kommet i løpet av natten, trolig påvirket, og forklart at om han ikke fikk snakke med henne så ville han bryte seg inn. Hun hadde tatt på minimalt med klær og gått ut for å roe han ned med den konsekvens at hun ble banket opp, og tvunget med til hans bolig og ifølge henne voldtatt. Når han hadde sovnet så grep hun ytterjakka og løp. Uten lommebok, og uten nøkler til egen leilighet.
Mot hennes vilje ringte jeg politiet. Hun fryktet mannen, med rette. Jeg kunne derfor ikke overlate beslutningen til henne. Politiet kom raskt, og hun ble kjørt til legevakten for å sikre bevis, og få nødvendig hjelp. Jeg ba politiet reise å arrestere psykopaten. De sa de ikke kunne. Det var en påstått voldtekt..ingen bevis forelå. Da ba jeg politiet dra å hente hennes nøkler og lommebok. Gjerningsmann og bopel var kjent for fornærmede så politiet tilbød seg å reise for å spørre om de kunne få tingene... Gjerningsmannen misforsto politiets årsak til oppmøte, han trodde han skulle arresteres for sin gjerning og hadde angrepet politiet før de fikk fremmet sin sak.. Han ble tatt hardt, ble jeg fortalt, og brakt inn. Saken endte med domfellelse for legemsbeskadigelse. Voldtekt var umulig å bevise da gjerningsmannen ikke hadde sædavgang.

Så mitt poeng, skulle jeg fulgt hennes høylytte protester, - fra en redd, nesten naken, og banket opp jente. Nei, selvfølgelig ikke.
Når vi ser ting rundt oss som ikke er bra, da gjør vi det vi kan. Å lukke øynene av frykt for at vi kan rammes er den feige sti. Likevel, - må ærlig si jeg fryktet represalier fra denne syke mannen, da jeg senere som vitne i retten måtte bekrefte arbeidssted, tittel, og privat adresse i tiltaltes nærvær.

Skjult ID med pseudonym Chutlu lø. 2 jan. 2016 09:24

Takk for en fin spalte!
Men min forlovede var nylig på sykehuset og kontrollerte sin hørsel, og ble ganske betenkt etter sitt legebesøk. Var det nødvendig av ørespesialisten å undersøke henne naken?

(kvinne 48 år fra Hordaland) lø. 2 jan. 2016 09:24 Privat melding

@Mundari og James: Det er sånne menn Norge vil ha!

Og det med å ta bilde av taxi-skilt før vi setter oss inn bør bli rutine. En rutine som de fleste taxi-sjåførene forstår og ønsker velkommen!

(kvinne 38 år fra Østfold) lø. 2 jan. 2016 12:07 Privat melding

Fælt å lese hva noen jenter har vært igjennom. Desverre er vi nok i noen tilfeller nødt til å ta noen forhåndsregler...trist, men nødvendig. Jeg vil også legge til at man bør alltid sette seg i baksete og kanskje helst bak føreren. Vil tro det begrenser hans rekkevidde når bilen er i fart.

Skjult ID med pseudonym arneand lø. 2 jan. 2016 12:38

@ts
Det du foreslår er allerede integrert i Uber.
Du har sjåfør og bil registert i appen med bilde av sjåfør, bilmerke, modell og reg nr og kan se at det stemmer. (så fremt du gidder å sjekke)
Sjåfør har karakter gitt av andre pasasjerer etter tidligere turer.
Du, samt bilen/sjåføren er sporet og logget i sanntid, og turen blir knyttet opp mot din din og sjåførens telefon/konto ID.

*shrugs*

(mann 38 år fra Oslo) lø. 2 jan. 2016 14:29 Privat melding

Jeg var ute en lørdags kveld med en god venn, ut på natta møtte en en jente jeg har tidligere jobbet med som var overkant beruset. Når kl nærmet seg 3 og stenge tid gikk jeg fra utestedet og skilte lag med min kompis for og ta bussen hjem. Når jeg nå er på vei inn på bussen ser jeg min tidligere venninne fra jobben som sliter med og gå på vei mot der jeg er, og 2 karer kommer bort til henne og prøver og dra henne med seg inn i buskene rett ved, er mye folk rundt der det skjer, men jeg velger og gå av bussen og går mot henne og sier "hei der var du jo" har lett etter deg, gutta som drev og dro henne prøvde og di hold deg unna, så sa jeg hold dere unna kjæresten min sa jeg da stakk de. Jeg endte opp med og bære jenta hjem fordi hun ikke greide og gå på egen hånd og livredd som hun var fulgte jeg henne hjem. Jeg fikk henne hjem i sengs og forlot henne ved og dra hjem til meg selv. 2 dager senere treffer jeg venninna hennes og spør henne hvordan det går med henne. Og spurte om hun husket noe fra den kvelden det gjorde hun ikke. Jeg forteller venninna hva som skjedde og hun var helt sjokket. Fikk melding fra hun senere den kveld med takk.

Skjult ID med pseudonym Tinka lø. 2 jan. 2016 14:31

Hadde jeg opplevd det samme, så ville jeg vært veldig glad for å møte akkurat deg. Fin historie, Mundari :-)

(mann 52 år fra Oslo) sø. 3 jan. 2016 00:28 Privat melding

Tinka: Det er det vi (tror jeg snakker påvegne av de andre trygt) mener menn skal gjøre, ikke det motsatte, men takk allikevel for at du ser det. Skulle bare ønske det var overflødig. til utopia er her får vi menn være menn på den gode måten.

Trapezium og James: Takk for at dere er ekte menn og vet når en mann skal være en mann. Og ekte menn er gode medmennesker. De andre regnes vel ikke egentlig med i menneskeheten.

Til leserne: Jeg lover fortsette komme frem når jeg hører og ser urett. Jeg vil fortsette å gå imellom når svakere rammes av vold og overgrep i mitt nærvær. Og jeg ønsker alle andre tar samme valg. Da kanskje færre blir gående med en inngrodd redsel etter sine opplevelser. Opplevelser ingen fortjener å måtte leve med.

Nigma:
Du har selvfølgelig helt rett, men til de ordner opp...

Skjult ID med pseudonym Antonyma sø. 3 jan. 2016 00:50

Oslo oppleves i løpet av de 17 årene jeg har bodd der, generellt mer utrygg uansett hva man skal/hvor man ferdes og taxi er inget unntak. Har selv hatt flere ubehagelige opplevelser/tilbud med taxi i Oslo og ja tar innimellom bilde av skiltet og det bør flere gjøre! Både på dagtid, kveldstid eller nattestid har eg fått diverse tilbud fra sjåfører (til og med i pasienttransport når eg var kjempedårlig og i joggis!!) dette har faktisk vært utelukkende av våre nye landsmenn om eg må få si det uten at noen kommer med rasistkortet..

Skjult ID med pseudonym Antonyma sø. 3 jan. 2016 00:53

Og en gang la sjåføren seg på hornet og ropte hore X antall ganger etter meg...eg hadde i løpet av turen minnet han på at han tross alt var i et serviceyrke (at eg betaler for en tjeneste og den bør ha et minimum av kvalitet) og at å kjøre som et svin og på rødt tre ganger ikke var akseptabelt, og heller ikke å begynne å kjøre før eg har fått begge bena ut av taxien...eg satte meg derfor inn igjen, smelte igjen døra og ga han ei lekse (om igjen og saklig,men relativt streng sådan) da ble eg (seff?) kalt hore da eg gikk...hadde eg vært mann hadde eg snudd og rundjult fyren tenkte eg...mens eg samtidig håpet han ikke kom etter meg:/ il nå er det kun Oslo Taxi eg ikke har opplevd noe ubehagelig så velger alltid de. Har ofte tatt nattbuss isteden for taxi da eg har vurdert det "tryggere"...:p

Skjult ID med pseudonym Antonyma sø. 3 jan. 2016 00:55

....drikker meg aldri overstadig i Oslo, ikke bare fordi eg ikke liker å være overstadig, men fordi eg vil være så årvåken og klar som mulig på hjemveien.. Sluttet i grunn også å gå med skjørt etterhvert så ja vi jenter tar forholdsregler. og jeg er vel den i vennegjengen som er/har vært "tøffest" i så måte og den som lengst mulig sa: eg nekter å la friheten min innskrenkes...eg var den som tok taxi sammen med venninne hjem da typen hennes ikke ville la hun kjøre alene og så fortsatte alene selv...men ingen forblir upåvirket av det vi ser og hører og opplever i lengden... Innimellom er eg fremdeles "så dristig"at eg løper i skogen seint og i mørket enda da, men ikke uten litt høyere puls/skuldre enn på dagtid og oftest med et lite hemmelig våpen i lomma;) tør du det da? Er det første alle sier...og eg hater at d skal være sånn...at alle tenker sånn.. for det tross alt min skog også!! Viktig å hevde og holde på sin frihet, men hadde rosa taxier vært et alternativ..hadde eg nok brukt de ja..:/

(mann 52 år fra Oslo) sø. 3 jan. 2016 04:08 Privat melding

Antonyma:

Jeg kjenner meg heldigvis ikke igjen i din verden, av opplagte grunner. Men jeg er ikke et sekund i tvil når jeg sier: Det skal overhodet ikke være nødvendig at det er dere kvinner som skal måtte ta hensyn, men at jeg selvfølgelig ville tatt de samme hensyn når jeg er ute selv om det gjaldt meg.
Å konstatere at det så langt for deg har gjeldt "nye landsmenn" er ikke rasisme når det eret faktum for deg. Vi må ikke være redd for å påpeke også negative sider ved at det flytter inn mange med et variert syn på kvinner, også i visse tilfelle meget negativt. Din andre delkommentar sier jo en god del, når en påpeking av dårlig behandling ender, ikke i en uforbeholden unnskyldning slik jeg ville kommet med overfor enhver kunde, uavhengig av alder og kjønn, men slik dritslenging. Min sympati for selektivt valg av selskap, og min oppfordring til direkte klage til selskapet og/eller politiet avhengig av grovhet på hendelsen består selvfølgelig.

(mann 50 år fra Finnmark) sø. 3 jan. 2016 04:16 Privat melding

Dere kan også laste ned gratis appen bSafe. Det har jeg og kan gjennom den følge mine pr.GPS når de er ute og reiser.

Spørsmål?

Google har svarene :)

Take care!