Alle innlegg Sukkerforum

Hva er feminist for deg?

Vis siste innlegg
(kvinne 57 år fra Akershus) to. 7 jan. 2016 00:30 Privat melding

For en stund siden diskuterte jeg feminisme med en ukrainsk venninne. Hun sa hun ikke var feminist, jeg sa jeg var. For meg er det egentlig en selvfølge at vi alle er feminister, akkurat som vi mener at det er galt å mobbe folk med funksjonshemninger eller en annen hudfarge.

Imidlertid gikk vi inn på detaljene rundt hva vi mente med å være feminist, og oppdaget at til tross for at vi definerte oss forskjellig, så var vi nesten 100% samstemte i praksis:

- Lik lønn for likt arbeid
- Lik rett til utdanning
- Lik rett til ikke å bli trakassert på arbeidsplassen eller andre steder
- Lik rett til å gjøre karriere basert på kvalifikasjoner og ikke på kjønn
- Likt ansvar og arbeidsmengde i hjemmet
- Arbeidsoppgaver i hjemmet fordeles etter kompetanse og ikke etter kjønn
- Begge har ansvar for familiens økonomi
- Begge har ansvar for oppdragelse av barna
- Begge har ansvar for husarbeid

Imidlertid var vi også enig om at
- Menn og kvinner utfyller hverandre
- Det er fullt legitimt å pynte seg og være feminin - eller å la det være
- Om mannen tar de tradisjonelle mannsjobbene og kvinnene de tradisjonelle kvinneoppgavene i heimen så går ikke det utover likestillingen så lenge det er en ordning begge ønsker
- Menn kan gjerne være gentlemen
- Innen rammene av parforholdet definerer hvert enkelt par samlivet sitt

Og vi hadde en lang diskusjon rundt hva det vil si å definere seg som feminist, men i praksis var vi altså fullstendig enige om hva vi mente var idealsituasjonen.

Jeg ble minnet om den diskusjonen da jeg forleden så en profil som hadde spesifisert at han ikke ønsket kontakt med feminister. Jeg definerer meg som feminist. Spørsmålet jeg stilte meg var hva som var inni mitt hode og hans hode da vi benyttet begrepet feminist.

Så jeg har et par spørsmål - særlig til gutta:

- Hva legger dere i begrepet feminist?
- Synes dere i 2016 at det er positivt eller negativt at folk definerer seg som feminist?

(kvinne 46 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 01:18 Privat melding

Jeg syns at det er anakronistisk å snakke om feminisme (i hvert fall i Norge hvor stort sett alt det som gjelder mann-kvinne er likestillt, dere er gjort en fantastisk jobb, Stoltemberg først og fremst med pappapermisjon lov).Forskjellig situasjon finner man i andre lander, for eksempel i Italia har vi ennå langt bak.kvinner blir spurt på jobb intervju om de er samboer eller gift og hvis de er i fruktbar alder om de ønsker eller har tenkt å få barn, sier de ja resikerer de å ikke få jobben.Hvis du har i jobb og blir gravid resikerer du å ikke komme tilbake i jobb etter å ha fødet ecc...ikke minst har vi en mannlig kultur som er ikke god nok i å forstå at kvinner er ikke "privat" , stalking fra eks kjærester er et stort problem sammen med uaktsomt drap .Man hører ofte menner som sier at hvis en jenta går rundt om natta med en miniskjørt og blir voldatt, da er litt som hvis hun har "skapt deg selv problemet"...i Norge har jeg aldri hørt noe sånt.
Jeg tenker ikke så mye på om hvis jeg er eller ikke feminist, jeg håper at menn ser meg som person like verdig som dem,jeg trenger ikke at noen betaler for meg , men når man snakker å være gentlemen, mener jeg det er bare noe naturlig en mann gjør, hvis han ønsker å si til dama en er sammen med : jeg setter pris på deg.

(kvinne 46 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 01:19 Privat melding

* hvis du er

(kvinne 46 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 01:45 Privat melding

"macho -menn" utryk er noe av det dummeste jeg vet, ikke ser det ut til å være aktraktiv og sexy, det virker bare grov, hvis du forstår hva jeg mener..

(mann 48 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 01:49 Privat melding

Feminisme er ikke det samme som likestilling. Det er en isme som jobber for kvinnenes stilling. Om det hadde eksistert en isme som het maskulisme var det nok ikke selvfølgelig at vi alle var maskulister. Hvis man er for likestilling så burde man kalle seg likestillingist/ekvalist/rettferdist el.l ikke feminist. (Man mangler et praktisk nøytralt isme/ist-ord for det å være for likestilling. ) "Feminist" skaper en unødvendig front, da man ikke vet om det er en person som er for likestilling eller for å overkjøre mannens rettigheter.

(mann 36 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 02:14 Privat melding

Stiller meg bak det Pirre sier. Jeg anser meg ikke som feminist, men er for likestilling.

(mann 47 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 08:44 Privat melding

feminisme -0 likestilingisme-1

(mann 51 år fra Hordaland) to. 7 jan. 2016 09:00 Privat melding

Visste ikke helt hva jeg skulle si her. Er en del fremmedord (for meg=simple man) i de øverste svarene som jeg ikke skjønte også.
Men jeg synes @Pirre sa mye av det jeg tenkte. Hva er ordet for mannen? Om det finnes. Og om jeg støtter alt det du og denne ukrainske kvinnen var enige om (og det gjør jeg), kalles jeg da for feminist?

(mann 48 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 09:08 Privat melding

@Tempter Jeg liker at du har fake smilebildet up and running fremdeles. ;-{#}

(mann 51 år fra Finnmark) to. 7 jan. 2016 09:21 Privat melding

Mye tull her (sorry!)
Som alt annet er feminisme et begrep av sin tid og kulturelle virkelighet hvor mål, delmål og virkemidler er i stadig endring, men hvor visjonen står fast.

Hilsen feministen

(mann 51 år fra Finnmark) to. 7 jan. 2016 09:22 Privat melding

Alt annet var en drøy påstand.
Se bort fra det

(kvinne 57 år fra Akershus) to. 7 jan. 2016 09:32 Privat melding

Det som da blir spørsmålet for meg er om min forståelse av begrepet feminist er så nær opp til det som er main-stream i Norge at jeg likegodt kan legge det bort, fordi det blir oppfattet som noe helt annet enn det jeg legger i det. Jeg konstaterer at så langt er det ingen av gutta som ser ut til å reagere negativt på feminisme slik som jeg definerer begrepet, men mer slik som de mest ekstreme feministene definerer det.

Det er klart hvis det å bruke det ordet får menn til å tro at jeg er en mannshater som glefser hvis de åpner døren for meg, så blir det meningsløst å benytte ordet i det hele tatt.

(mann 48 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 09:53 Privat melding

@SolCristin Jeg vil tro du får kontakt med flere om du ikke bekjenner deg til feminismen eller gud forby statsfeminismen. Tatiana72 og din ukrainske venninne ser dette utenfra (Norge) og har såvidt jeg kan bedømme en sunn holdning til begrepene.

(mann 51 år fra Hordaland) to. 7 jan. 2016 10:00 Privat melding

Nei, Sol. Jeg reagerer ikke negativt på begrepet. Jeg er bare dum nok til ikke å forstå at jeg kan definere meg som feminist selv om jeg står for de samme verdiene.

(mann 51 år fra Hordaland) to. 7 jan. 2016 10:02 Privat melding

@Sol
Kan være greit å få et synspunkt på det. Synes du jeg burde kalle meg feminist, når jeg er enig med deg i alt du beskriver i toppinnlegget?

Og nå spør jeg fordi jeg kanskje ønsker å lære noe om meg selv ;)

(kvinne 48 år fra Sør-Trøndelag) to. 7 jan. 2016 10:13 Privat melding

Du kan klart kalle deg feminist @Condor :-)
Det er temmelig sexy også 😄

(mann 47 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 10:13 Privat melding

Jeg prøver å la være å bruke samlebegreper som nordmenn, kunstnere, terrorister, satanister, feminister osv. Det er tomme begreper som betyr alt og ingenting.

(mann 47 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 10:18 Privat melding

Det er som regel andre måter å si det samme på.
Belive me. Jeg tolker mellom 4 språk profesjonelt. Det er ikke lett. Men det er mulig.

(mann 51 år fra Hordaland) to. 7 jan. 2016 10:19 Privat melding

Skal jeg bruke et såkalt begrep om meg selv, som jeg mener ligger nærmest, så måtte det være realist :P

Men det er kanskje usexy det, Manuki? ;)

(mann 51 år fra Hordaland) to. 7 jan. 2016 10:28 Privat melding

Realfeminist (nyord)
:)

(kvinne 48 år fra Sør-Trøndelag) to. 7 jan. 2016 10:28 Privat melding

Jeg tulla litt nå @Condor
Jeg mener selvsagt ikke at du er mer sexy om du kaller feminist. Ei heller realist (noe annet i mine øyne). Men om du vet hva du mener med det og jeg liker det du sier, da begynner vi å snakke 😉

(mann 51 år fra Hordaland) to. 7 jan. 2016 10:32 Privat melding

Det får vi evt ta i en annen tråd. Får nesten holde oss til tema (tilhenger av det). Jeg tror kanskje at andre menn, som meg, ikke helt forstår hva kvinner legger i begrepet feminisme? Og kanskje at lyden av ordet får menn til føle seg mindre mandige om de bruker det om seg selv? Jeg vet ikke. Tanker rundt det, dere kvinner?

(kvinne 57 år fra Akershus) to. 7 jan. 2016 10:47 Privat melding

@ Condor: Vel, jeg definerer meg jo som feminist etter denne definisjonen, og i det ligger jo også at jeg mener en annen som tenker slik også KAN regne seg som feminist hvis han er enig. Hva du BØR gjøre skal jeg være forsiktig med å uttale meg om:-)

Sett fra utsiden kan nok Norge virke mer likestilt enn det faktisk er. Det har vært reiser jeg ikke har fått dra på fordi sjefen sa han var redd folk skulle tro jeg var hans elskerinne . Jeg har opplevd å få beskjed om å snakke mest med mennene i den organisasjonen i Brussel jeg jobber opp mot fordi min sjef ikke ville at det skulle bli så mye 'kvinneprat'.

Jeg opplevde som 29-åring at en mann i 60-årene som var 1.90 høy (jeg er 1.68) la hendene sine på hver side av meg på veggen mens vi var alene i heisen og begynte å stille meg høyst private spørsmål, pluss endel andre episoder med samme fyren som var meget ubehagelige. Jeg prøvde å si fra til en kollega som mente jeg måtte ta feil 'for han var jo så snill', og først da hun hørte hvordan han snakket til meg, en gang han ikke var klar over at hun var innenfor hørevidde, forsto hun problemet og kom meg til unnsetning. Fordi jeg regnet med at hvis hun som var min beste venninne ikke trodde meg, ville ingen andre tro meg heller, torde jeg ikke si noe til sjefen min, og det var først flere år senere jeg fant ut at han var notorisk når det gjaldt å trakassere kvinner. Og de fleste kvinner har slike episoder.

99.99% av det som skjer av flørting/tøysing på jobben betrakter jeg som nettopp det - og noe av jeg synes er absolutt fantastisk ved norske menn er nettopp at man kan tøyse litt uten at det går over i en ubehagelig situasjon. Men det betyr ikke at ubehagelige situasjoner ikke forekommer. Det gjør de helt sikker for menn også - men ikke i samme omfang.

Så ja - vi er kommet fantastisk langt når det gjelder likestilling i Norge - og takk for det. I politikken ville jeg si vi er tilnærmet 100% - i næringslivet henger det igjen.

Jeg er jo ellers litt nysgjerrig på hva det er menn tenker på som 'ekstremfeminisme'? Hva er det dere tenker på som worst case når noen sier de er feminist?

Skjult ID med pseudonym Z to. 7 jan. 2016 11:32

Hmm...

Jeg synes det er deilig at en mann er mann, at han liker å ta litt vare på meg, at han holder opp en dør for meg, bærer handleposene og beskytter meg litt. Jeg skulle gjerne vært hjemmeværende med barn, og kunne fint levd med å tjene mindre enn min mann. Jeg ønsker å være et selvstendig individ som har det godt, og jeg definerer ikke det å ha det godt utfra økonomiske eller tilltelpregede muskler.

Likevel ville jeg jobbe hardt for kvinners muligheter globalt sett. Jeg føler ikk at jeg MÅ jobbe for feministen i meg, men gjerne for andre.

Så om jeg er en feminist? Neppe? Eller ja? Jeg vet sannelig ikke...

(mann 37 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 12:02 Privat melding

Har et litt anstrengt forhold til order feminist og hva det konnoterer, men vil gå langt for likestilling som, for meg, er en absolutt selvfølge. Er ikke så fornøyd med definisjonene av lønnsforskjeller, men blir ekstremt provosert av å høre om kjønnsforskjeller innenfor samme yrke og stilling med komperativ kompetanse.

Ser ikke at det er noe galt i å bære handleposer eller holde åpen en dør, men forventer at alle involverte forstår at det ikke handler om at kvinnen ikke kunne klart det selv.

Ordet feminisme har blitt brukt og misbrukt av så mange så lenge at det ofte er vanskelig å vite hva det betyr når noen sier de er en feminist.

(kvinne 57 år fra Akershus) to. 7 jan. 2016 12:27 Privat melding

@ Z: Vi er helt på linje :-)

(kvinne 48 år fra Akershus) to. 7 jan. 2016 12:34 Privat melding

Har mye å si om dette temaet merker jeg, men jeg har ikke tid til det nå. Jeg ser ikke på meg selv som feminist. Det er lenge siden jeg sluttet å bruke det siden folk den gang kalte oss for rødstrømper. Uttrykket fikk en negativ klang. Jeg vil heller kalle det likestillingsforkjemper.

Får ev. skrive mer senere i kveld. Jeg er opptatt i hele dag. ;-)

Skjult ID med pseudonym James to. 7 jan. 2016 12:40

Er for at kvinnen er femenin, blir jeg da en feminist????

(mann 48 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 13:15 Privat melding

@James Da er du nok en sexist ifølge worst case feministene/brøytebilfeministene i kvinnegruppa Ottar:-)

Skjult ID med pseudonym James to. 7 jan. 2016 13:23

@pirre / når de selverklærte feminister påberoper seg å være feminine er de da egentlig sexistiske 😜

(mann 51 år fra Finnmark) to. 7 jan. 2016 13:43 Privat melding

Hvorfor si noe når man ikke har kunnskap om begrepet?
Joda, i Norge har feminismen på sett og vis både vært synlig og forsøkt holdt til venstre politisk, men den spenner over hele det politiske landskapet. Når folk her snakker om kvinners individuelle verdi, likeverd og frihet til å ta valg om eget liv og kropp, så er det reinhekla feminisme som man i andre land vil kalle liberal, men i Norge er ispedd litt konservatisme. Som sagt: feminisme er ikke statisk, det opptrer i dagsaktuell kontekst og på tvers av politiske skillelinjer. Om klassekampen generelt sett er avgått ved døden i Norge, i den grad at man nå må "finne opp" konstellasjoner å opponere mot, så lever feminismen likevel i beste velgående, og de fleste her bringer inn key elements av den, men vil ikke identifisere seg med samlebegrepet fordi virkemidlene var så teite på 70-tallet og noen oppdro barn som intetkjønn. Dette er jo omtrent som å si at man tar avstand fra alle muslimer fordi noen er radikale, mens man ber til Allah. 😂

Skjult ID med pseudonym James to. 7 jan. 2016 14:22

@myrose / enig😉

(mann 36 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 14:34 Privat melding

"Dagens feminister kjemper blant annet for retten til selvbestemt abort og retten til å bestemme over sin egen kropp, mot vold og overgrep (deriblant voldtekt) mot kvinner."

Jeg støtter stort sett punktene, men anser meg ikke som noen feminist da jeg ikke kjemper for dette. Jeg går ikke i demonstrasjonstog, er med i natteravnene eller politiske partier eller noe som helst som skal hjelpe for dette.

(kvinne 57 år fra Akershus) to. 7 jan. 2016 14:43 Privat melding

Den refleksjonen jeg jo gjør meg er at i Norge i 2016 er det så allmen enighet om feministiske prinsipper at begrepet blir uten meningsinnhold - vi er enige nesten alle sammen - men mange har berøringsangst for selve begrepet.

Så enten kan jeg bare fjerne uttrykket fra profilen min, eller så kan jeg tenke at det vil være et greit filter. De som blir skremt er antagelig så lettskremte at de ikke ville være noe for meg uansett :-)

(kvinne 48 år fra Sør-Trøndelag) to. 7 jan. 2016 15:06 Privat melding

@SolCristin
Det er nok en grei måte å filtrere de lettskremte, ja. If det vil også kunne være kilde til gode meldingsvekslinger :-)

(kvinne 48 år fra Sør-Trøndelag) to. 7 jan. 2016 15:06 Privat melding

If = og*

(mann 41 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 15:34 Privat melding

Først og fremst vil jeg si jeg er sterk motstander av å sette seg selv eller andre i bås. Det sier veldig sjelden noe om deg som person.

Men når vi først diskuterer feminisme, vil jeg sitere to konkrete profiler.

Kvinne 1 sier hun liker at menn er menn, og kvinner er kvinner. Ønsker en mann som kan ta seg av de typiske mannejobbene i hjemmet, samtidig som han er gentleman nok til å holde oppe døren. Hun beskriver seg selv som feminist.

Kvinne 2 skriver at hun blir kvalm av menn som holder oppe døren, og mener dette føles undertrykkende. Hun er en sterk kvinne som klarer alle oppgaver minst like godt som menn.
Denne kvinnen beskriver seg også som feminist.

Hva er så feminisme?
Hvem av disse to er egentlig feminist?
Ingen? Begge?

Personlig har jeg større tro på å bli kjent med personen, og ikke hva hun definerer seg som.
Som SolCristin er inne på, har kanskje begrepet feminist ingen mening. For meg personlig, har begrepet ingen mening.

(kvinne 57 år fra Akershus) to. 7 jan. 2016 15:37 Privat melding

@Jon78: Begge :-) Jeg er type 1 feminist...

Skjult ID med pseudonym Apache to. 7 jan. 2016 16:49

Ordet feminist opprinnelig stod for kvinnebevegelsen og alt det vi i dag tar for gitt og som kvinnebevegelsen kjempet fram.

I dag er ordet feminist blitt gjort til skjellsord av mange, og på den måten gjort om til mannehater ord av de samme. Kvinnegruppen Ottar er liksom symbolet på feminisme. I Sverige er feminisme blitt til idealisme og en politisk retning. De begynte å bruke ordet HEN istedetfor hun og han. Feminisme slik det har blitt i Sverige er jeg i mot.

Jeg mener at feminisme med kvinnekamp i sin opprinnelige betydning ikke er over. I Norge er det like lover og regler for alle. Og da mener jeg at de som kjempet mot kristne, for kvinnelige prester, for homofilt giftemål og annet undertrykkende har sviktet innvandrekvinner og homofile som tilhører andre kulturer og religioner. Deeyah Khan ( søsteren til danseren Adik Khan) tok et oppgjør med dette og flyktet til London pga moralpolitiet og patriarksamfunnet i innvandremiljøet. Hun ble truet til taushet, og fikk ingen hjelp fra sine feministiske norske søstre og andre som stod på barrikadene mot diskrimineringen fra samfunnet og fra kristne. Hun er ikke den eneste innvandrekvinnen som har etterlyst etniske nordmenns synlige kamp og støtte.

Det er en del skjult diskriminering av kvinner. Det er ikke lenge siden at Anette Sagen måtte kjempe seg fram i hoppverden. I enkelte idrett forsøker internasjonale forbund med gamle menn i spissen å kle kvinner i minimale og trange antrekk som f.eks. sandvollyball kvinner vs menn. Skjult diskriminering av kvinner foregår på mange plan.
Dette her jeg nevner som langrennsløperen Sundby sa er uskyldig nok, men viser en diskriminerende ordbruk: "Jeg kjørte som ei kjerring i fylla ned siste bakken".

Jeg må påpeke at det jeg skriver er min mening og ikke en bedreviter innlegg.:)

Skjult ID med pseudonym Apache to. 7 jan. 2016 16:52

Ser noen nettbrettfeil, men det får stå denne gang.

(mann 41 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 16:59 Privat melding

Helt enig med både Hovmester og Apache.

At kampen for likestilling i samfunnet ikke er over, kan vi nok alle være enige om. Sponsorer betaler mer for å sponse en mannlig idrettsutøver enn en kvinnelig, for eksempel.

Men, er det å kjempe for likestilling det samme som feminisme?

Skjult ID med pseudonym Apache to. 7 jan. 2016 17:01

@Villrosa: Jeg bruker å slette og skrive på nytt. Skrivefeil liker jeg ikke, men kan godta hos andre. Men mine skrivefeil hater jeg å se. :-) Har i tillegg til skrivefeil en Samsung tab som har et upresist tastatur.

Skjult ID med pseudonym Apache to. 7 jan. 2016 17:12

@Jon_78: Svar til innlegg 7. jan. 15:34.
Jeg vil si at det under pkt. 2 er feminstisk. Pkt. 1 er det også hvis kvinnen selv har bevisst valgt det som et veivalg og ikke føler seg presset til det av en el. annen grunn.

Skjult ID med pseudonym Creeper to. 7 jan. 2016 21:52

Jeg misliker sterkt alle -ISMER. Føler at det er et snev av fanatisme over dem, og fanatikere er noe av det verste jeg vet.

Kommunisme, sosialisme, rasisme, feminisme, islamisme...you name it.

Man kan da vel være for opplagte menneskerettigheter uten å begunne det med en -isme (humanist). Jeg mener at ingen skal mobbes for sin religion, men er jo ingen islamist av den grunn.

Jeg er for likestilling, både mellom kjønn, gender, kulturer og religioner. Men er jo ingen feminist!!
Hva er lik lønn for likt arbeid? Betyr det at mannlige og kvinnelig sykepleiere skal tjene likt, eller betyr det at en mannlig ingeniør og en kvinnelig sykepleier skal tjene likt. Hva med en mannlig og kvinnelig snekker? Dersom mannen jobber raskere og løfte tyngre: Fortjener han da høyere lønn fordi han jobber mer (altså er det ikke lenger likt arbeid)?

Vi bor i verdens mest likestilte land. På alle områder. Homofile får gifte seg, adoptere barn, kvinner kan bli spesialsoldater og menn er jordmødre. Om man fremdeles skal se på skjevheter, så er det faktisk en del skjevhet i mannens disfavør. Hva er jeg da? En maskulinist?

Skjult ID med pseudonym Apache to. 7 jan. 2016 22:34

@Creeper: Det at mannen løfter tyngre har med fysikken å gjøre. Menn har mer og større muskulatur og da løfter de det som er i forhold til sin størrelse. Det at kvinner blir nå behandlet som mennesker og egne individer og noen menn ikke takler det så er det ikke kvinnens feil.

Hva med mannssjåvinsme? Har du problemer med humanisme?

Hva er i mannens disfavør? :-)

Skjult ID med pseudonym Apache to. 7 jan. 2016 22:48

Nettbrettet er helt vilt.....Det skal stå mannssjåvinisme.

Vi har også organisme. Isme er kun et ord som viser en retning....

Skjult ID med pseudonym Kravstor to. 7 jan. 2016 22:52

I høst gikk jeg Natteravn her jeg bor noen ganger. Vi var alltid 3 som gikk sammen. Av en eller annen grunn var det flertall av kvinner så jeg gikk alltid sammen med to kvinner. Jeg opplevde stadig damer som kom bort og skrøt av jobben vi gjorde. De henvendte seg alltid til meg. Hvorfor er kvinner dårlige til å gi anerkjennelse til andre kvinner?

Skjult ID med pseudonym Apache to. 7 jan. 2016 23:10

@Tempter: Nå skulle jeg isme til livs for å vise at isme er kun et ord/siste del av et ord...

(mann 47 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 23:11 Privat melding

Beklager jeg slettet forrige inlegg på grun av semntikk :) Må desverre ut på min andre jobb så jeg får ikke vært med å leke :)
Kos dokker, den som kan :)

(mann 47 år fra Oslo) to. 7 jan. 2016 23:12 Privat melding

*semantikk

Skjult ID med pseudonym Creeper to. 7 jan. 2016 23:40

Apache, det er feks i mannens disfavør at han ikke har selvstendig rett til foreldrepenger ved fødsel. Om dama studerer, så får ikke far lønnet fedrekvote selv om han tjener svært godt og betaler skatt.
Kun mors inntekt teller ved opptjening av fødselspenger. Er det rettferdig???

Skjult ID med pseudonym Realista fr. 8 jan. 2016 00:56

Jeg er feminist! Og det synes jeg alle menn også bør definere seg selv som. For det er vel ingen som er uenig i at kvinner og menn skal ha like rettigheter og skal ansees som ha like verdi i arbeidsmarkedet.

Jeg ser at gamle tanker rundt feminisme som vi her omtaler som å være intetkjønn var en tidligere fase, sånn kanskje på 70-tallet. Da fikk jeg selv inntrykk i min oppvekst at å ha femint utseende og personlighet ikke var noe særlig...Det tar jeg fullstendig avstand fra...Og derfor blir det totalt riv ruskende galt å tillegge dagens feminister et verdensbilde som tilhørte 70-tallet...

Bak begrepet feminisme så ligger det en del vrangforestillinger. MÅ man være enn mannehater og en noe "maskuling" kvinne...for å definere seg som det? Nei, vil jeg si. Det er bare tull!!

I dag er dette overhode ikke dette dekkende og vi kan både som menn og kvinner definere oss som feminister...Men man er jo alltid mer enn bare det ene...Vi er alle både og! :) Jeg vil nå si at en mann som er i mot at kvinner har like rettigheter som menn og i mot at kvinner ansees som å ha lik verdi som enn mann, overhode ikke er feminister...Ok, da er du jaggu ikke feminist! :)

Vel, men hvor mange kvinner ønsker bekjenskap med enn mann som tenker slik?? Slike begrep tjener den hensikt å plassere oss som individer i større kategorier eller båser...Likevel så vil jeg vil si at feminisme for meg kanskje er noe helt annet enn hva en annen kvinner kanskje anser det som...

Det jeg synes er tragisk er at noen kvinner føler det er så mye skam knyttet til det å forsvare sine egne rettigheter at de ikke føler de kan fremstå som en variant av å være feminist....Grunnen til det er at det vises til ekstreme grupper som Ottar og annet...

Vel, jeg velger å se bort fra slikt og har ikke noe problem med å definere meg som feminist...Selvfølgelig ikke! Det er da overhode ikke noe å skjemest over! :) Jeg synes alle burde være feminister i den forstand som jeg ser det: At vi har lik verdi som kjønn og samme rettigheter, kvinner som menn! :)

Skjult ID med pseudonym Fyrstekake fr. 8 jan. 2016 02:16

"Jeg er jo ellers litt nysgjerrig på hva det er menn tenker på som 'ekstremfeminisme'? Hva er det dere tenker på som worst case når noen sier de er feminist?"

Selv anser jeg meg som en progressiv person. Jeg er en mann som støtter likhet mellom menn og kvinner, i tillegg til at jeg mener at vi enda har utfordringer innen likestillingsdebatten i Norge.
Jeg har støtt på noen ekstremfeminister, både kvinner og menn. Etter min oppfatning er de veldig slitsomme folk å forholde seg til. Her følger min egen, forenklede, karikerte oppfatning av ekstremfeminismen:

Hvis en snakker om ekstremfeminisme, assosierer jeg dette med et ekstremt og fundamentalistisk tankesett. Her forfektes en virkelighetsoppfatning hvor alle samfunnsstrukturer er kvinneundertrykkende: institusjoner, lovverk, kultur, akademia, religion, arbeidsmarkedet osv. I første omgang skal selve prosjektet avdekke kvinnefiendtlige strukturer, og på sikt skal disse erstattes av nye strukturer. I praksis kan bare personer som abonnerer på "ekstremfeminismen" definere hva som utgjør erstatningene. Kritisk refleksjon og diskusjon, både fra innsiden og utsiden av miljøet, blir i hovedsak underkjent og aggressivt bekjempet, for eksempel gjennom personangrep. Det overordnede målet er egentlig ikke likhet mellom kjønn, slik mange av oss forbinder med den mer klassiske feminismen, men at kvinner skal prioriteres over menn.

(kvinne 57 år fra Akershus) fr. 8 jan. 2016 15:18 Privat melding

Du la koppen under brystet hennes og spurte om hun hadde litt melk???

Nå har jeg et såpass standard frontparti, at jeg kan aldri forestille meg at noen ville lagt spesielt merke til det, men bare sånn til min orientering, hva ville du at en kvinne med mer prominent frontparti skulle gjøre for at det ikke skulle være så synlig?

Du er heldig at du slapp fra det med livet, hadde noen gjort det på meg så hadde de ikke kunnet bruke det tredje benet på en stund...

(kvinne 57 år fra Akershus) fr. 8 jan. 2016 16:04 Privat melding

@Sgt. Pepper: Ingen grunn til noe sletting - vi har alle ulike grenser. Jeg ser ikke noe mer grunn til å bli sint på deg for at du har dine, enn jeg synes det er rasjonelt av deg å bli sint på meg for at jeg har mine.

Det er ikke alltid så lett å vite hvor grensen går, fordi den er flytende, og fordi du kan tåle en ting fra et menneske du kjenner og liker veldig godt, og betydelig mindre fra en som du ikke er så komfortabel med.

Det kan da virke ulogisk at du klabber til x som slo deg på stumpen, når de ikke klabbet til y som gjorde det samme. Forskjellen ligger selvsagt i forholdet til den du har med å gjøre. Det vil også være avhengig av arbeidsplassen din. Der hvor jeg jobber ville noe sånt være hinsides utenkelig - vi kan godt flørte og tøyse vi også, men ikke helt på den måten. I et miljø hvor man i utgangspunktet er mye nærmere hverandre, vil man tåle mer.

Jeg skjønner godt at det fra din side bare var ment som en uskyldig spøk. Det er ikke alltid så godt å vurdere hvordan slikt blir mottatt.

Skjult ID med pseudonym Apache fr. 8 jan. 2016 16:40

@Creeper: Du må se helheten. Og med det mener jeg at fødselpenger, fødselspermisjon osv. har menn aldri fått, og nå er de på god vei til å få også det som kun kvinner fikk før. Dog må du huske på at norske myndigheter trenger 10 år til å diskutere, 10 år til å utrede og noen år til for å fatte beslutninger. Mener da at ting tar tid, men menn er på rett vei.

I kvinnens disfavør er f.eks.få kvinner i styre og verv i privat virksomhet, fremdeles blir det noen steder spurt om de har planer om å få barn (lurer på hvordan beslutningstakere har klart å bli fedre), flere Stortingets kvinner har fortalt om ekle sexistiske kommentarer ( Karita Bekkemellom tok det opp offentlig), kvinner forsøkes å bli mest mulig avkledd i enkelte internasjonale idrett der det har vært mannens domene.

På tross av dette er jeg likevel mer opptatt av at innvandrekvinner ikke får den støtte som etniske norske kvinner har fått til å komme seg løs fra patriarksamfunnet. Har en venninne som kom alene fra Irak, og levde fritt og slik hun ville. Så kom familien hennes og slektningene, og nå må hun gå med hijab. Håret er alltid fettete sier hun, og om sommeren er det tortur å gå med hodeplagg og heldekkende plagg i varmen. Og hun har lyst til å ta av klærne og få luft under og farge på kroppen. Hun har en drøm om å bli den første kvinnelige imam i Norge, men hun har ikke samme mulighet som kvinner som kan bli prester. Og gå inn egne innganger synes hun er nedverdigende. Så i Norge har vi ikke likestilling da Norge er mer enn etniske norske kvinner.

(kvinne 57 år fra Akershus) fr. 8 jan. 2016 17:45 Privat melding

@Sgt. Pepper. Ikke bli frustrert om du møter folk som er svært ulik deg, eller som misforstår budskapet ditt. Det betyr ikke at de er noe bedre eller verre enn deg. Vi er alle forskjellige, og en dag kommer den som elsker deg for akkurat den du er - med analhumor, åpent sinn og nydelig smil og ærlighet. Full pakke :-)

Som ser den gode gutten du er under alle protestene og provokasjonene dine. Bare fortsett å kysse små froskefrøkener, så kommer nok prinsessen til slutt :-)

(mann 48 år fra Oslo) fr. 8 jan. 2016 17:59 Privat melding

@Sgt.Pepper Jeg skjønner langt på vei at du havnet i den melkefella.

(mann 48 år fra Oslo) fr. 8 jan. 2016 18:02 Privat melding

@apache Gode poeng. Det står igjen ganske mye begge veier for at det skal bli likestilling.

Skjult ID med pseudonym Creeper fr. 8 jan. 2016 18:12

Apache, hvem har sagt at jeg er etnisk norsk da?

Hvem private eiere vil ha i styret er da opp til eierne. På samme måte som at du velger hvem som får komme hjem i huset ditt og bestemme.

At menn aldri har fått fedreperm er vel ikke grunn til å fortsette diskriminering. Et barn trenger to foreldre, og det har vi i Norge forstått.

Skjult ID med pseudonym Apache fr. 8 jan. 2016 18:19

@Creeper: For meg betyr det ikke om du er etnisk norsk el. ikke.

Jeg har aldri sagt at menn skal diskrimineres. Les innlegget mitt igjen med andre øyne.:)

Skjult ID med pseudonym Apache fr. 8 jan. 2016 18:24

@Pirre: Takker...jeg mener at likestillingen ikke er der når innvandrekvinner- og homofile ikke inkluderes i dette, og da synes jeg det ikke er på sin plass å være fornøyd kun fordi etnisk norske kvinner har kommet langt.:-)

Skjult ID med pseudonym Antonyma lø. 9 jan. 2016 03:49

https://majasojtaric.wordpress.com/category/feminisme-2/

Linken anbefales til de som ikke forstår at feminisme har vært/er til det beste for alle...(også menn) og at hele velferdssamfunnet vårt (både menns og kvinners) er basert på feministene og hva de har kjempet for og frem. Denne journalisten skriver det på en lettfattelig måte i dette innlegget... Likestilling handler ikke om hvem som åpner døra, bærer handleposene eller at vi skal viske ut kjønnsforskjellene (femininitet/maskulinitet). Det handler om noe mer grunnleggende enn det.
Menn som føler seg truet av (negativ til) feminisme er patetiske (i beste fall uopplyste) i mine øyne..det samme gjelder kvinner som ikke vil kalle seg feminister av frykt for "rødstrømpestempel" eller å bli upopulære hos menn som føler seg truet av feminister. Vi bør kjenne vår historie og forstå hvor vi (både menn og kvinner) hadde vært uten feminismen...

Skjult ID med pseudonym Antonyma lø. 9 jan. 2016 03:50

En mann som ikke kan tenke seg å kalle seg feminist er intellektuelt uaktuell for meg som partner. Har mange mannlige (akademiske) venner som på spørsmål ikke ville være bekjent av å benekte at de var feminister....det er vel nesten ansett litt pinlig å ikke forstå hvorfor menn også bør være/kalle seg feminist i en del kretser, mens i andre rakker menn ned på feminisme så fort de får sjansen....:p

Skjult ID med pseudonym Antonyma lø. 9 jan. 2016 03:51

A feminist is anyone who recognizes the equality and full humanity of women and men.

Gloria Steinem

(mann 47 år fra Oslo) lø. 9 jan. 2016 11:35 Privat melding

Four legs gooood, two legs bæææd!!!

Skjult ID med pseudonym Ærligheten lø. 9 jan. 2016 15:26

Hva men legger i ordet feminisme vil avhenge av alder, hvor man er oppvokst og flere andre faktorer.

I Norge har feminisme en svært dårlig smak i min munn, vi har en likestillingslov etablert av feminister, her kan man under formål blant annet lese følgende:
"Loven tar særlig sikte på å bedre kvinners stilling."

I samme lov kan man også lese følgende:
"Kongen kan gi forskrift om at kvinners tjeneste i Forsvaret helt eller delvis skal unntas fra lovens virkeområde."

Jeg føler egentlig at dette sier tydelig at ting går i feil retning.
Skal man ha likestilling må alle slike formuleringer vekk, og formålet må være likestilling uten særlig vekt på å bedre kvinners (eller menns for den saks skyld) stilling.

I neste sitat er det også klare diskriminerende effekter.

Her må egentlig feministene bestemme seg.. Skal man ha likestilling eller diskriminering som dere innbiller dere at er likestilling?