Alle innlegg Sukkerforum

Det er blitt for mange akademikere.

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 12:47

Nå! Påstår min far. Selv er han advokat og akademiker. Jeg mener selv at alle jobber er like viktige, uavhengig om man arbeider med noe praktisk eller teoretisk.

Greit nok, selvfølgelig overlever samfunnet uten en politiker, sosialantropolog eller en filosof, men vi da vel ha litt folk i litt "rare" og "særegne jobber også? Hva mener dere?

(kvinne 56 år fra Akershus) on. 13 jan. 2016 14:58 Privat melding

Jeg tenker at vi trenger folk i alle yrker. Kommer ikke i farten på noe yrke som er unyttig. Det eneste jeg ikke liker, er når man ser ned på den gruppen man ikke selv tilhører. Jeg er akademiker selv, og har både akademikere og ikke-akademikere som venner. Jeg har opplevd både at akademikere ikke skjønner hvordan jeg gidder å være sammen med ikke-akademikere, og hvordan ikke-akademikere har bare forakt til overs for akademikere.

Jeg bare rister på hodet av det. Det er helt andre kriterier enn utdannelse som avgjør hvem jeg velger som venner. Jeg trenger at de er oppegående, men hvis det er noe et langt liv har lært meg, så er det at akkurat den evnen er omtrent likt distribuert over de ulike utdannelser - eller mangel på utdannelser. En av de smarteste menneskene jeg vet om er bilmekaniker - en av de dummeste tok hovedfag i fysikk. Og en av mine aller beste venninner, som har lært meg mer om menneskesinnet enn noen annen, har bare folkeskolen.

Og siden jeg er en sånn tre-stjerners kløne på alt som heter teknikk og praktiske ting, ser jeg i stum beundring på alle som klarer å sette opp en lampe eller laste ned musikk...

(mann 46 år fra Oslo) on. 13 jan. 2016 15:11 Privat melding

Begrepene blir også utvannet. Neilelakk Akademiet for eksempel.

Skjult ID med pseudonym Z on. 13 jan. 2016 16:53

Skjønner ikke helt hva man mener med akademiker lenger heller, jeg,
Ja, jeg har mange års utdannelse.
Nei, jeg føler meg ikke som en akademiker.

Fint om noen kan forklare litt nærmere :-)

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 16:59

@solchristin

Hva er smart for deg? Er man smart etter hvor snill og gavmild man er? Hvis det er det du mener så kan jeg være enig med deg at folk som jobber med yrkesfag er mer hyggelige, uhøytidelige og joviale enn mine andre venner som er akademikere.
Akademikere oppfatter jeg som personer med mer kritisk sans.

Mine beste venn er mekaniker. Han ser fks ikke på nyheter, Trygdekontoret eller Nytt på nytt fordi det virker ikke som sånne program appellerer til han. Han ler heller av Wesenlund og Heide Steen og sånne program. Det er nok mer folkelig humor enn det Nytt på nytt er.

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 17:02

@z

Akademiker= En lærer, lege, ingeniør, sosialantropolog, samfunnsøkonom, psykolog, ingeniør, jurist, matematiker, historiker etc etc.

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 17:04

@villrosa

Men i det lange løp har det kanskje litt å si? For hva man kan finne på sammen fks..

Skjult ID med pseudonym Z on. 13 jan. 2016 17:07

Feeder
Så det har ikke med antall år å gjøre? Eller tittel? Eller fag, egentlig?

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 17:08

@villrosa

Trodde du likte å reise?

(kvinne 56 år fra Akershus) on. 13 jan. 2016 17:08 Privat melding

@Feeder: Smart for meg er kjapp i oppfattelsen, oppegående. Og det har nada med utdannelse å gjøre.

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 17:11

@Z

Jo, sivilingeniør er fks en litt høyere grad enn vanlig ingeniør. Kan jo fks si at noen er mer akademikere enn andre. Frank Aarebrot er jo professor på sitt felt, Thomas Hylla Eriksen det samme.

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 17:16

@solchristin

Man kan jo være smart på hvert sitt felt selvfølgelig. Men man får nok knapt jobb som ung i dag hvis man ikke har fagbrev/utdannelse. Lager og butikk er vel de eneste bransjene hvor det er mulig å bygge seg opp fra scratch.

Teknologien kommer til å erstatte menneskene i årene fremover.

Skjult ID med pseudonym Z on. 13 jan. 2016 17:16

Jojo, den skjønner jeg.
Men da er altså en barneskolelærer en akademiker.
Og en professor er en akademiker.

I "mitt" hode er det nok mer sånn at de som liker å jobbe på f.eks universitetesnivå/høyskolenivå en akademiker, mens de som er mer interessert i mennesket i jobben sin, ikke akademikere. Og nå hørtes det ut som om en universitetsprofessor ikke er interessert studenter, men....ja, om man legger godviljen til så kanskje man skjønner hva jeg mener. En rørlegger har jo også noen år på skole, men jeg ville ikke kalle ham akademiker. En akademiker for meg jobber mye med pc, papirer, bøker, studier, teori....

Men igjen, jeg definerer nok på min måte!

Skjult ID med pseudonym Z on. 13 jan. 2016 17:27

Feeder
Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men nei - selve yrket har svært lite å si for meg. Det som er viktig (floskel) er at han har det fint med det han driver på med. Verken tittel eller pengebok styrer dette. Ja, gi meg gjerne en rik mann! Men om han er ulykkelig, om han ikke har tid til å leve livet? Nei takk. Vitalitet er derimot essensielt. Han må "elske" noe, leve for noe, brenne for noe! Men hva det er, er underordnet. Bare jeg ser ilden i blikk, fakter og engasjement er jeg happy!

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 17:28

@z

En som vil bli rørlegger er jo gjerne lei av teori og vil fortest mulig ut i arbeidsivet for å tjene penger så han kan vel kalles en praktiker? Jeg er ikke sikker.

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 17:29

@villrosa

Liker du langturer eller korte turer?

Skjult ID med pseudonym Z on. 13 jan. 2016 17:32

Tenker jeg også Feeder.
Ergo har ikke akademiker med antall år å gjøre, men interessefelt/arbeidshverdag å gjøre?

En av mine venner er for meg den typiske akademikeren. To doktorgrader, og når han ikke kan studere mer i Norge, drar han utenlands. Altså umettelig på kunnskap :-)

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 17:35

@z

De fleste rike og veldig rike har veldig lav utdannelse. Faktisk så har flere av dem kun videregående å se tilbake på.

Faktisk så tjener de fleste med høyere utdannelse ganske moderat, fordi det er ikke penger de er rike på men kunnskap.

(mann 46 år fra Oslo) on. 13 jan. 2016 17:38 Privat melding

“Strong minds discuss ideas, average minds discuss events, weak minds discuss people.”

? Socrates

Skjult ID med pseudonym Z on. 13 jan. 2016 17:39

Jo, men det er også en sannhet med modifikasjoner. Feeder.

Jeg kjenner folk med bare videregående (eller bare 9. klasse) som gjør det stort. Men jeg kjenner også folk med god utdannelse i bunnen som har enten skapt seg noe eget, eller som har gått gradene i firmaer.

Jeg tror dette både har med tid å gjøre, med talent å gjøre - men også litt med risikovillighet å gjøre om du skal snakke penger, liksom :-)

Skjult ID med pseudonym Z on. 13 jan. 2016 17:41

Mye sant i den der, Tempter.
Og de som sitter på forum og sprer dritt og krangler - enda et hakk ned ;-)

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 17:52

@Z

De som vil bli rike blir rike, andre er ikke så opptatt av penger og selvrealisering men vil heller jobbe for å få en bedre og mer rettferdig verden.

De rike fortjener selvsagt skryt for måten de har kommet seg opp og frem på, men det handler også om å ha flaks. De har gjort mange ting som ikke har vært bra.

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 17:54

@tempter

Hersketeknikk av verste sort..

Skjult ID med pseudonym Z on. 13 jan. 2016 17:54

Hvorfor mener du at de rike fortjener skryt for måten de har kommet seg opp og frem på? Det forstår jeg ikke helt.

Det handler jo bare om valg og prioriteringer til syvende og sist.
Jeg applauderer IKKE for en som setter "alt" på jobb! Det skal være visst!

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 18:00

@z

Du sier at jeg sprer dritt. Hvor sprer jeg dritt?

Skjult ID med pseudonym Z on. 13 jan. 2016 18:01

(.....men jeg kan ikke leve med en som stemmer FrP. Der går grensen)

Skjult ID med pseudonym Z on. 13 jan. 2016 18:02

Feeder
Sier JEG at du sprer dritt? Hvor?

Skjult ID med pseudonym Apache on. 13 jan. 2016 18:03

@Feeder: Er du en tittelsnobb?

Folk med yrkesfag er folk som har valgt det ut i fra interesse og ikke kun karakterer. Mange av disse er vellykkete businessfolk og industriherrer som igjen står for arbeidsplasser som staten igjen får inntekter fra. Det å si at de er mindre kritiske og intelligente enn akademikere er fordommer.
Utdanning har lite å gjøre med å være samfunnsengasjert og følge med i det som skjer. Og har folk jobbet nedenfra og opp så vet de mer om hvordan samfunnet er i virkeligheten og ikke kun på papiret da de har erfart.

Historisk var AP et parti for arbeidere, folket på gulvet. Derfra kom det ministre i mange år, også på den tiden Norge med lite penger bygde opp landet. På den tiden var vanlige arbeidere et hedersord. Etterhvert som Ap og Sv ble gjennomsyret av akademikere og velstående pappagutter og jenter, så flyttet mange arbeidere over til andre partier. Og nå er arbeidere med lav utdannelse, yrkesutdannelse og de i primærnæringen blitt en stigmatisert gruppe og nesten idiotforklart.

En etter en kommer det i takt med tiden og det gode utdannelsesnivået til Ap, Sv, Høyre og Venstre avisartikler der journalister skriver om hvor dårlig disse arbeidere skårer på alle undersøkelser der de høyt utdannete skårer best. Det er kjent at disse journalistene ofte har et ståsted til nevnte partier. Der arbeidere før ble sett på som kremen er nå redusert til mindre intelligente og lite kritiske nordmenn. Er de kristne i tillegg får de stemplet konsevativ, frp og brun i pannen selv om de fleste stemmer Krf, Sp og Ap.:)

Skjult ID med pseudonym Apache on. 13 jan. 2016 18:14

For meg er en akademiker en som har høyere utdannelse fra et universitet. Høyskole gir ikke akademisk utdanning om det ikke er forskningsbasert vitenskapelig høyskole, mener jeg.

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 18:30

@apache

Akademikere har jo også valgt sitt fag utfra sitt fra sitt interesseområde så jeg skjønner ikke helt poenget ditt.

Og jeg har aldri sagt at folk med yrkesfag er mindre intelligente enn teoritikere, jeg sa at de var mye mer hyggeligere, og joviale men mindre kritiske. Og med kritisk da snakker jeg ikke om å være kritisk til helt trivielle ting, eller være kritisk til politikere, staten eller til venstrevridde for den slags skyld, men å være kritisk til skapelsen, om det er grunn til å tro på en Gud, om det er et liv etter døden etc etc. Jeg har sjelden slike samtaler med folk fra yrkesfag.

Og den blå blå ser jo ikke ned på folk med lav utdannelse, trygdede, navfplk for å ikke snakke om innvandrere?

Skjult ID med pseudonym Z on. 13 jan. 2016 18:33

FEEDER!
Du kan ikke bare påstå at jeg sier dritt uten å forklare?

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 18:37

@apache

Men du har rett i at Arbeiderpartiet har gått fra å være et verdiparti til å bli et administrasjonsparti. Selv stemmer jeg ikke AP og kommer aldri til å gjøre det heller.

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 18:40

@z Mye sant i den der, Tempter.
Og de som sitter på forum og sprer dritt og krangler - enda et hakk ned ;-)

Var den ment til meg?

Skjult ID med pseudonym Z on. 13 jan. 2016 18:42

Smiler....nei, den var ment som et humoristisk skråblikk på oss alle som velger å sitte på forum og bruke tiden sin på å krangle med ukjente via en skjerm. Ganske absurd, egentlig.

Så det var IKKE ment til deg. Absolutt like mye til meg selv!

(mann 46 år fra Oslo) on. 13 jan. 2016 19:22 Privat melding

@Feeder sier:

"@tempter
Hersketeknikk av verste sort.."
Jeg publiserte noe som Sokrates har sagt. Her er det igjen:
“Strong minds discuss ideas, average minds discuss events, weak minds discuss people.”

Er det jeg som bruker en hersketeknikk?
Er det Sokrates som bruker hersketeknikk?
Eller er det ideen til Sokrates som er hersketeknikk?
Forklar.

Skjult ID med pseudonym the dater on. 13 jan. 2016 19:34

For meg er en akademiker en person som er utdannet og har sitt virkefelt innen for tradisjonelle ikke-verdiskapende yrker. Og da finnes det selvsagt unntak i det... som service, pleie, o.l

Om vi har for mange??? Det vil til enhver tid behovet regulere. Så...no sweat!

(mann 37 år fra Rogaland) on. 13 jan. 2016 20:07 Privat melding

Her kommer jeg med et litt overfladisk akademisk svar:

Med akademikere sikter jeg til personer med høyere utdanning, dvs at en har fullført/godkjent grad fra universitet eller høgskole.

Om det er for mange akademikere, er totalt avhengig av kontekst. Dette må sees i sammenheng med de geografiske variasjonene i arbeidsplasstilbudet. Noen steder er det for mange akademikere, andre steder er det for få.

La oss si at Nittedal kommune trenger 400 akademikere totalt for å dekke sine akademiker-arbeidsplasser. Likevel bor det 1000 akademikere i kommunen. Dette betyr at det er alt for mange akademikere akkurat her. Disse må finne seg arbeid i andre omliggende kommuner, altså kommuner som har for få akademikere i forhold til de tilgjengelige arbeidsplassene, for eksempel Ullensaker eller Oslo.

En annen vinkling kan være at universitets- og høgskolesektoren utdanner for mange personer i forhold til arbeidsmarkedets behov. La oss si at det er behov for 3000 medievitere i Norge, mens det egentlig er 10 000 uteksaminerte medievitere. Et annet eksempel kan være ingeniørutdanninger. Akkurat nå utdannes det sannsynligvis alt for mange ingeniører til oljenæringen, noe som betyr at det blir for mange akademikere. Spørsmålet er da: kan disse akademikerne, som er overflødig akkurat nå, kan fanges opp andre steder?

Skjult ID med pseudonym Creeper on. 13 jan. 2016 20:08

Jeg synes benevnelsen akademiker er direkte usexy. Studiepoeng og mastergrader appellerer overhodet ikke til meg. Derimot finner jeg en dyktig håndverker umåtelig sexy, en flink sjømann, flyger, snekker. Kunne godt ha datet han Sinnasnekkeren. hehe.

(mann 50 år fra Hordaland) on. 13 jan. 2016 20:21 Privat melding

<-------dyktig håndverker ;)

Skjult ID med pseudonym Apache on. 13 jan. 2016 20:24

@Feeder: Her er det ikke rett el. galt, men hvert sitt syn. Og når jeg nevner kritisk sans så er det ikke den båssettingen du gjør om kritisk sans, jovialitet osv. Det å ha kritisk sans oppstår tidlig i livet. Jeg kjenner akademikere, høyskoleutdannete og de uten høyere utdannelse som er joviale og lite kritiske. Jeg kjenner akademikere som er kristne.

Faktisk så er det historieløst og ikke dra fram kristne, jødiske og muslimske vitenskapsfolk som har satt spor i historien og ikke er en motsats til kritisk tenking. Dette er vår tids subjektive oppfatning da vi er sekulære.

Det at du ikke har snakket om skapelsen, evolusjonen osv og filosofert over det sammen med yrkesutdannete betyr ikke at de ikke har interesse og kunnskap om det. Har mer med din subjektivitet å gjøre.

Utdannelse skal åpne dører, også toleranse.

Noen velger høyere utdannelse pga familiepress og fordi venner velger noe.

Skjult ID med pseudonym Creeper on. 13 jan. 2016 20:26

Condor, du bor dessverre på feil side av vannskillet :)

Skjult ID med pseudonym Feeder on. 13 jan. 2016 20:51

@Apache

Det kan jo hende at disse akademikerne som ifølge deg er totalt kritiske modererer seg litt mer når de diskuterer med deg. Det kan jo hende at de tror deres syn vil provosere deg, så derfor lar de være å forholde seg til den problematikken:)

Visste du fks at de fleste komikerne i Norge og utlandet er godt utdannede akademikere og ateister?

Nja, de har da kanskje litt interesse for det, men de bruker ikke mye tiden sin på på å fundere, tenke, filosofere. De er fornøyd med livet, de ser lyst på det, og de bruker ikke tid på å forsøke å løse ubesvarte spørsmål.

Klart de har en kritisk sans, men det går heller mer på hverdagslige, normale ting. Jeg tror rett og slett de heller vil bruke tid på hyggeligere ting enn å diskutere tro.

Btw, jeg har jobbet snekkerfirma;)