Alle innlegg Sukkerforum

Like barn leker best.

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Feeder lø. 23 jan. 2016 19:43

Er det bare meg eller er det flere som trives best i selskap med personer som er lik meg selv? Og med likhet da snakker jeg ikke nødvendigvis om lik personlighet eller lik væremåte, men like meninger som fks innenfor politikk, religion og andre ting som er viktig.

Jeg kunne fks ikke blitt venn med en som er rik, eller stemmer på et annet parti enn det jeg gjør. Kan godt hende vedkommende er hyggelig men jeg har ikke lyst til å finne ut av det, fordi jeg ikke har noe til felles med vedkommende.

Er det egentlig så galt med kritisk sans?

Skjult ID med pseudonym Cllou lø. 23 jan. 2016 19:47

Jeg er styrtrik, altså vi kunne ikke vært potensielle venner (!?)

Skjult ID med pseudonym Feeder lø. 23 jan. 2016 19:55

@soleie

Jeg er uenig i det. For meg er det viktigst med verdier, ikke kjemien.

Skjult ID med pseudonym my lø. 23 jan. 2016 19:55

Det er ikke dritt hvilket parti han stemmer, tro meg! Kjempet for mitt ståsted i 25 år med en dust som alltig klandret meg personlig for hva "mitt" parti fant på. Og all verdens elendighet forøvrig, som han mente at disse borgerlige kapitaltsvina var ansvarlig for.

Skjult ID med pseudonym my lø. 23 jan. 2016 19:56

gikk litt fort der ser jeg. blir hissig bare av tanken.

Skjult ID med pseudonym Feeder lø. 23 jan. 2016 19:59

@my

Hvorfor har du et ståsted da hvis det ikke er noe viktig?

Skjult ID med pseudonym MsObvious lø. 23 jan. 2016 19:59

Å blande "kritisk sans" inn i "like barn leker best", synes jeg ærlig talt blir litt merkelig. Jeg har kritisk sans, men det betyr ikke at jeg ikke kan velge en partner som er ulik meg selv på en rekke områder.

Jeg ønsker at vi skal ha relativt likt syn på religion, fordi det vil påvirke valg vi evt. skal ta videre i livet (jeg ønsker ikke kirkebryllup, vil ikke døpe barn osv.), men å ha ulikt politisk syn synes jeg kan være positivt. Det avgjørende er ikke at vi er enige, men at vi kan forstå hverandre og respektere hverandre. Det gjelder egentlig de fleste områder, ikke bare politikk. I politikk innebærer det at jeg kan skjønne hvorfor han tenker som han gjør, og at jeg kan respektere standpunktene hans, fremfor at vi er enige. Generelt så er det fint om vi har nokså like grunnleggende verdier, og et relativt likt syn på hva slags fremtid vi vil ha, men utenom det så mener jeg at det å være litt forskjellige og å ha forskjellige meninger, skaper en bedre dynamikk i forholdet, og ikke minst flere interessante diskusjoner. Det er f.eks. viktigere for meg at han kan forvalte pengene sine, uansett om de er mange eller få, enn hvor mange han har av dem (ref. ditt eksempel om å ikke kunne være sammen med en som er rik).

Men nei, det er ikke noe galt med litt kritisk sans.

(kvinne 46 år fra Oslo) lø. 23 jan. 2016 20:04 Privat melding

@Feeder
Faktisk for en gang skyld litt enig med deg Feeder :) Jeg kunne ikke vært sammen med en fra et "feil" for meg politisk parti, religion osv. haha kunne heller ikke vært dammen med vålrengapatriot😜 så sær er jeg. Men syntes ærlig talt de førstnevnte er viktig iht til å passe sammen, muligens ikke sistnevnte det er gammel skade haha.. Men når det gjelder interesser osv kan vi godt være ulike også personlighetsmessig. Penger kan han godt ha drøss av 👍????😊😊😊 Var sammen med en i mange år, som var altfor lik meg på visse områder som da ikke var helt bra til tider...

Skjult ID med pseudonym my lø. 23 jan. 2016 20:06

Feeder
Hvis jeg sa det ikke var viktig, var det feil. Men for meg var det oppdragelse og livssyn, for ham noe han hadde tatt til seg i voksen alder. "Salongskommunist". No respect.

Skjult ID med pseudonym Kiara lø. 23 jan. 2016 20:09

Vel skrevet, MsObvious.😊

Skjult ID med pseudonym Feeder lø. 23 jan. 2016 20:10

@MsObvious

Jeg blandet det sammen fordi jeg kommer best overens med folk som har kritisk sans.

Så hvis du stemmer Arbeiderpartiet fks så spiller det ingen rolle om vedkommende du faller for er rik?

Skjult ID med pseudonym MsObvious lø. 23 jan. 2016 20:12

@Feeder: Jeg vet ærlig talt ikke hvordan verden ser ut i hodet til en som stemmer Arbeiderpartiet, men jeg kan ikke se at det er et problem, nei. Det er jo ikke sånn at man blir rik fordi man er imot det Arbeiderpartiet står for, og dermed er ikke det en uforenelig forskjell. Petter Stordalen er jo f.eks. politisk rød, uten at jeg skal dra det eksempelet veldig langt.

Skjult ID med pseudonym my lø. 23 jan. 2016 20:12

Støre er et godt parti

Skjult ID med pseudonym Kiara lø. 23 jan. 2016 20:13

@ts
Jeg tror like barn leker best på de områdene som betyr veldig mye, men alt handler om å greie å respektete hverandre. Det å ha kritisk sans er vel og bra, men strengt tatt tror jeg den blir redusert dersom du stort sett forholder deg til de som er lik deg. Det er i møte med det som er annerledes, du vil få trening i å se verden og deg selv fra forskjellige vinkler. Uten den evnen vil du alltid ha redusert kapasitet til å virkelig kunne ha en rasjonell kritisk sans.

Skjult ID med pseudonym Feeder lø. 23 jan. 2016 20:16

@kiara

Jeg vet hvem som er like meg, jeg har visst det i alle år. Derfor er jeg ekstremt kritisk til når jeg skal velge meg nye venner. Det er viktig at vedkommende, både venn og kjæreste har kritisk sans.

Skjult ID med pseudonym Kiara lø. 23 jan. 2016 20:18

Hva legger du i kritisk sans, @feeder?

Skjult ID med pseudonym MsObvious lø. 23 jan. 2016 20:21

@Feeder: Jeg skjønner fremdeles ikke hvilken sammenheng det å være lik, og det å være kritisk til å velge venner/partner skal ha. Er det å være kritisk viktig fordi du vil ha en med kritisk sans, eller er det å være kritisk viktig fordi du vil ha venner som er like deg selv? Om det er det siste, så vil jeg påstå at Kiara har et veldig godt poeng når hun sier at det å forholde seg til mennesker som er ulike en selv er viktig for å utvikle den kritiske sansen.

Skjult ID med pseudonym Feeder lø. 23 jan. 2016 20:22

@MsObvious

De fleste som er rike/ har lyst til å bli rike er jo imot det Arbeiderpartiet og andre sosialistiske partier står for.

Petter Stordalen tar jeg ikke seriøst. Det tror jeg han bare sier for å bli likt.

Skjult ID med pseudonym Kiara lø. 23 jan. 2016 20:24

Større er søkkrik.😊

Skjult ID med pseudonym my lø. 23 jan. 2016 20:25

Midt oppi dette; hvor mye ser dere på matchtall, som jo også er basert på slike livssynsspørsmål?

(mann 54 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 20:26 Privat melding

@ts: at du ønsker å omgås mennesker som er lik deg selv, er bare en bekreftelse på at du elsker deg selv. Før du elsker andre, må du elske deg selv.

Nå skal det sies at kjærlighet ikke tenker, den bare kommer som lyn fra klar himmel (om du lar den), ellers har vi jo den som er på vilkår. Foretrekker den første. Lykke til. :)

Skjult ID med pseudonym Feeder lø. 23 jan. 2016 20:27

@kiara

At man tør å være upopulær.

Skjult ID med pseudonym MsObvious lø. 23 jan. 2016 20:29

Jaha.. Det var den kritiske sansen..

Så det er egentlig ikke har noe problem å være sammen med en rik, men du vil ha problemer med å være sammen med en blå, og siden rike oftere er blå, så vil du ikke date en rik?

(kvinne 40 år fra Hordaland) lø. 23 jan. 2016 20:31 Privat melding

Han trenger ikke være lik meg, men felles grunnverdier er viktig, og noen felles interesser er også av det gode. Hvor mye penger han har bryr meg lite, hvordan han disponerer de betyr mer. Hva han tror på er ikke så relevant, så lenge han forstår at det er hans greie.

Av egenskaper synes jeg det fint om vi utfyller hverandre, at våre sterke og svake sider er kompatible, så begge kan kjenne at vi utgjør en forskjell, samtidig som vi kan lene oss på hverandre når det trengs.

Jeg liker å diskutere og vet at jeg noen ganger har godt av litt motbør (kan bli hakket for påståelig om ting jeg ikke har peiling på), og jeg liker å lære nye ting, så synes det er positivt om han har sine egne meninger og oppfatninger, så lenge det er saklig og ikke handler om at jeg er teit (det kan fint være mulig, men jeg blir sur av å høre det). AT han tenker er forresten viktig. Dvs er jevnlig aktivitet og utvikling er viktigere enn akkurat hva som foregår oppi der til enhver tid.

Det er noen områder det er viktig at han er lik meg på, f.eks kosebehov, jeg har vært i forhold der jeg har utøvd tvangskosing, og det er faktisk ikke særlig koselig. Samme med kommunikasjon og stillhet, jeg liker begge deler, og foretrekker en med omtrent samme innstillingen til når vi taler og når vi tier, hehe.

Så tja, barn som leker likt leker best, ville kanskje jeg sagt?

Skjult ID med pseudonym Kiara lø. 23 jan. 2016 20:33

Okey. Det er litt annen definisjon på kritisk sans enn jeg har. For meg handler det å tørre å være upopulær, mere om integritet og ryggrad. Da kan jeg faktisk være ganse enig med deg i at jeg vektlegger det i valg av venner og kjæreste. Dvs, nære venner da. Det at folk tør å gå egne veier og ta kontroversielle standpunkt er noe jeg liker og respekterer, men jeg er ikke avhengig av at de er lik meg. Det forutsetter at det å tørre å være upopulær, ikke er det samme som å oppsøke å bli upopulær av andre. At der på et vis er et mål I seg selv.

Skjult ID med pseudonym MsObvious lø. 23 jan. 2016 20:33

Kritisk sans er IKKE å tørre å være upopulær, om det var det du svarte Kiara på nå. Ikke for å være kjip, og jeg tar høyde for at jeg misforstår her, men man kan ikke definere begreper som "kritisk sans" akkurat slik man selv føler for.

Skjult ID med pseudonym Feeder lø. 23 jan. 2016 20:38

@msObvious

Riktig.

Skjult ID med pseudonym Kiara lø. 23 jan. 2016 20:41

Jeg vet det ms.obvious, men det har ikke noe hensikt å kommunisere med feeder om jeg ikke forstår hva han mener, eller er åpen for hans syn på verden. Definerer han det slik, har ikke jeg noe behov foe å fortelle at han tar feil eller belære. Jeg kan skjønne hvorfor han kobler de to begrepene aammen, faktisk. Mitt rasjonale der; Dersom du går på tvers og er kritisk til det etablerte og mainstream oppfatningen, blir du ofte upopulær. Det forutsetter at du har en kritiskikkelig sans og tilnærming, men det er ikke automatisk at man er reflektert og har en god kritisk sans I sum likevel. Hvordan man opplever seg selv, blir relatert til andre du omgåes. Mange ufojegere opplever seg sannsynligvis som glitrende utviklet når det gjelder kritisk sans til å gjennomskue myndigheter, mens de fleste av oss vil kanskje se annerledes på det.

Skjult ID med pseudonym Kiara lø. 23 jan. 2016 20:42

Å... Jeg trodde den siste kommentaren din var til meg, @MsObvious.😊

(mann 54 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 20:42 Privat melding

@Aliena: Syns du har gode, reflekterte behov. :)

Skjult ID med pseudonym Feeder lø. 23 jan. 2016 20:45

Så Per Sandberg og Tybring Gjedde har ikke sans fks? Tror du de er ute etter å bli likt for alt de mener?

Skjult ID med pseudonym Kiara lø. 23 jan. 2016 20:46

De to vil jeg si har lav kritil sans, men de er definitivt kritiske.

Skjult ID med pseudonym MsObvious lø. 23 jan. 2016 20:46

Enig med deg, Kiara, var ikke ditt innlegg jeg hadde noe å utsette på. Det har verdi å være seg selv og å tørre å være upopulær, og jeg er enig i at det er gode egenskaper. Men det er ikke det kritisk sans _er_, og der er vi jo enige.
Hensikten er ikke egentlig å henge ut noen for feil begrepsbruk, men å si at man sier noe annet enn man tror man sier hvis man bruker feil ord for å gjøre det.

(kvinne 40 år fra Hordaland) lø. 23 jan. 2016 20:51 Privat melding

@nigma, takk for feedbacken, det setter jeg pris på :)

Skjult ID med pseudonym Kiara lø. 23 jan. 2016 20:51

Ja.. Jeg så jeg blingset litt ms.obvious, men jeg er jo veldig motstander av kommentarsletting og må la den stå.😄

Skjult ID med pseudonym MsObvious lø. 23 jan. 2016 20:52

Helt i orden, det er jo en kommentar som bidrar til diskusjonen, så det ville vært merkelig å slette den :)

(mann 54 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 20:59 Privat melding

@Aliena: Så bra! :) Tenker mye av det samme, men her jeg bor er det mer glissent med folk, og spesielt kvinnfolk, så holder alle muligheter åpne kan du si.. hehe.. :P

(kvinne 40 år fra Hordaland) lø. 23 jan. 2016 21:13 Privat melding

@nigma, født og oppvokst i ei lita bygd i Sogn og Fjordane, så kjenner godt til forholdene der, hehe. Nå har jeg riktignok vært byfrøken i mange år, uten at det å vasse i menn gjør tingene enklere. Hjemme kjente jeg hele bygda, så jeg visste hva den hadde å by på, her kjenner jeg knapt naboene. På Sukker er antagelig oddsene bedre for oss i byen enn dere ute i periferien, sånn rent statistisk i det minste. Jeg satser nå uansett stort, så får vi se om det ramler inn en gevinst i innboksen med tiden.

(mann 54 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 21:17 Privat melding

@Aliena: Er jo innflytter, er født og oppvokst på majorstua i oslo, har bodd mange år i Stavanger, men ble lokket til Sogn og Fjordane og Sande i Sunnfjord. Flott plass, vil ikke reise herfra. :) Håper du får skikkelig treff, kan kanskje være tomt garn noen ganger, men fangst får du. :) Lykke til. :)

(kvinne 40 år fra Hordaland) lø. 23 jan. 2016 21:29 Privat melding

@nigma, takk takk, jeg bærer all den lykken jeg kan få med meg. :)

Sunnfjord er stedet, helt klart, fineste stedet jeg vet om er der. Sande når ikke helt opp, men er bedre enn mye annet, så forstår du trives. :) Lykke til med fisket du også!

Skjult ID med pseudonym BruceW lø. 23 jan. 2016 22:31

Skal man forfølge TS' tanke ville det blitt tomt for folk i dette landet etterhvert siden de fleste menn stemmer borgerlig og de fleste damer sosialistisk.

(mann 54 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 22:35 Privat melding

@BruceW: Har du noen statistikk som kan bekrefte det du kom med der?

Skjult ID med pseudonym MsObvious lø. 23 jan. 2016 22:41

http://blogg.tv2.no/kjetilloset/2013/08/03/sa-forskjellig-stemmer-kvinner-og-menn/

Noe her. Men det er godt kjent at kvinner er rødere enn menn.

(mann 54 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 22:49 Privat melding

@MsObvious: Tror dette endrer seg ganske betraktelig ved neste valg. Men uansett, dett blir vel på kanten av hva denne tråden egentlig handler om. Har lært meg å ikke diskutere om religion, politikk, statistikk og fiskere, tror jeg fortsetter med det. :P

Skjult ID med pseudonym MsObvious lø. 23 jan. 2016 22:51

Interessant mening, jeg er litt spent på hvorfor. Men jeg antar, uansett hvilke årsaker og virkninger du tenker på, at det uansett vil være flere menn enn kvinner som stemmer blått. Altså at det ikke blir et skifte der flest menn stemmer rødt og flest kvinner blått, det ville vært oppsiktsvekkende.

Skjult ID med pseudonym BruceW lø. 23 jan. 2016 22:57

Nigma. Dette er bare det logiske resultatet om vi alle skulle sky potensielle partnere som ikke har samme verdier som oss selv.

(kvinne 47 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 22:59 Privat melding

Jeg kunne ikke ha funnet meg en som var rik, motstander av nye landsmenn, hadde japsesykkel eller drikker kefir.
Men ellers er ulikheter spennende siden jeg elsker gode diskusjoner :o))

Skjult ID med pseudonym MsObvious lø. 23 jan. 2016 23:01

Haha, Exangel. Nå ville jeg aldri i verden drukket kefir selv, men hva er galt med en mann som gjør det? Eller, det er åpenbart noe med smaksløkene.. La meg omformulere: Hvorfor blir det galt for deg at han gjør det?

(kvinne 47 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 23:04 Privat melding

Følte vel at jeg måtte heve kravene litt, slik at jeg har noen krav jeg kan sanere bort etterhvert ;o))

(kvinne 47 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 23:06 Privat melding

Der har du meg vettu ...Moahahaha

(mann 54 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 23:07 Privat melding

@BruceW: Logikken vil nok feile her tror jeg. :)

@exangel: lenge siden jeg drakk kefir, men ender vel opp med det på gamlishjemmet, med brødbiter oppi. :P

(kvinne 47 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 23:08 Privat melding

@Nigma, de drikker Biola på gamlishjemmet

(mann 54 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 23:10 Privat melding

@exangel: Jeg vil alltid være annerledes. Biola er bare for at man skal slippe å "plukke".. hehe.. :P

(kvinne 44 år fra Østfold) lø. 23 jan. 2016 23:11 Privat melding

eller kultur @exangel hehe

Skjult ID med pseudonym Chutlu lø. 23 jan. 2016 23:11

Svensker er bare ræva!

(kvinne 47 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 23:11 Privat melding

Kultur og kefir er vel det samme ...hehe

(mann 54 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 23:14 Privat melding

Det er i alle fall kultur å drikke kefir. :P

(kvinne 44 år fra Østfold) lø. 23 jan. 2016 23:14 Privat melding

ja vet hehe ;) antar du vet hvor gamle arbeidsplassen min er ;) jobbet på røbekk sykehjem ,jobbet på dement avd ;) men fått med meg at de har blitt overflyttet til glomstua nå etter de la ned etter jeg flyttet nedover ;) da var kultur favoritt hehe

(kvinne 47 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 23:16 Privat melding

Holder meg langt unna alt sånn KefirKultur...

Det vet jeg ja, jobbet like ved en liten stund :o)
Jobbet selv på sykehjem for mange mange år siden, da var det Biola som var det helt store

Skjult ID med pseudonym Chutlu lø. 23 jan. 2016 23:17

Thelady: Savner du meg?😘

(kvinne 44 år fra Østfold) lø. 23 jan. 2016 23:19 Privat melding

oki ;) ja det skiftes på hehe ;) men natta her , er faktisk drit sliten etter hektisk uke på jobb osv så **zzzzzzzzzz**** ;))))

Skjult ID med pseudonym Chutlu lø. 23 jan. 2016 23:20

God natt snuppelupp😍

(kvinne 47 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 23:20 Privat melding

Natta @thelady, sov godt :)

(mann 54 år fra Sogn og Fjordane) lø. 23 jan. 2016 23:21 Privat melding

Nattinatt til ladyen. :)

(mann 39 år fra Buskerud) sø. 24 jan. 2016 00:04 Privat melding

@feeder
Mulig det har kommet noen avklaringer nedover, men gadd ikke lese alt.
Så i bunn og grunn så vil du ikke ha venner eller kjærester som ikke er en kopi av deg?
Om alle sine venner skal mene det samme for deg så må det jo bli forferdelig kjedelig? Eller... Om morsomt er å sitte å smile og nikke til hverandre...

Og en annen ting, om folk ikke er politisk,religiøs eller annet på samme nivå som deg, er de da automatisk ekskludert fra å kunne ha kritiske tanker?

I og for seg så trenger du ikke svare på akkurat det, da jeg med dette innlegget motbeviser deg!

(kvinne 55 år fra Akershus) sø. 24 jan. 2016 07:33 Privat melding

Jeg hadde ikke hatt noe problemer med å ha en mann i mitt liv som stemte noe annet enn meg eller som hadde mer penger enn meg (ville kanskje blitt litt ubekvem hvis det var på Røkke-nivået) men jeg hadde ikke taklet det hvis han aggressivt frontet det han mente på bekostning av det jeg mente, eller tilla meg mindre heldige meninger eller egenskaper pga. det, eller fikk meg til å føle meg mindreverdig fordi han hadde bedre råd. (Ref. Mys eksempel om ulike politiske partier) Religiøs hadde jeg nok hatt vesentlig større problemer med. Da jeg var i 20-årene hadde jeg en kjæreste som var veldig religiøs mens jeg var ateist. Jeg syntes ikke det var et problem, men det gjorde han. Han sa at vi ville få problemer hvis han ville gifte seg i en kirke og ikke jeg, eller hvis han ønsket å døpe barna og ikke jeg. Det ble brudd, og jeg endte ironisk nok opp med å gifte meg i en kirke og døpe begge barna våre selv om han jeg giftet meg med var om mulig 'enda mer' ateist enn meg. I dag ville jeg nok ha tenkt meg om mange ganger før jeg fikk en kjæreste som var dypt religiøs - uansett religion.

De klassiske tingene et par butter på er fordeling av husarbeid, barneoppdragelse, sex og økonomi. Men ikke politikk. De gangene jeg traff menn IRL har det ellers aldri vært noe tema - tiltrekningen glatter over det, men i løpet av dating-prosessen her har jeg truffet et par som mente at ulikt politisk ståsted var en større snublesten. Nå var det mye som fra mitt ståsted var enda større snublestener, så jeg la bare 'politisk intolerant' til listen over ting som gjorde meg betenkt.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 24 jan. 2016 15:07

@santonse

Du kan gjerne syns at det er kjedelig, men jeg syns det er deilig å ha de tingene på plass.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 24 jan. 2016 15:16

@msobvoius

Hva er kritisk sans for deg da?

Skjult ID med pseudonym Kiara sø. 24 jan. 2016 15:20

Jeg hadde trivdes med at han var rik, hvis han var så søkkandes rik at han kunne betalt det som trengtes for at je gskulle kunne delta I hans livsstil, uten at de at ville kostet han noe relativt sett.😄

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 24 jan. 2016 15:27

@kiara

Hva mener du kritisk sans er da hvis det ikke handler om å være upopulær? Slik jeg ser det utifra folk i media, og vanlige personer som er kritiske så bryr flesteparten av disse ikke seg om at andre ikke liker det de sier. Derfor denne koblingen mellom kritisk sans og upopulær.

En person med ekte kritisk har heller ikke som mål å sjarmere folk med det han eller hun sier, men har bare et ønske om å provosere, ikke bli likt. Hvis en person bryr seg om hva andre mener, eller har et ønske om å bli likt for man sier så syns jeg hele poenget med kritisk sans faller bort.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 24 jan. 2016 15:29

@kiara

Det er helt greit at man er rik, men da hører man hjemme på høyresiden ikke venstresiden.

Skjult ID med pseudonym Kiara sø. 24 jan. 2016 15:33

Jeg skjønner at det er din definisjon, @feeder. For meg er det du beskriver der å være kritisk og ha et ønske om å kritisere. Dersom målet på hvor god man er på å være kritisk er å bli upopulær, havner det lett i kategorien kverulant. Dersom du tenker at det er kriteriet for å ha kritisk sans, har du misforstått begrepet slik det vanligvis brukes. Vanligvis mener man at de som har kritisk sans har evnen til å stille spørsmål, analysere, tenke selv, stille krav til kilder, krav til metoder for å få frem fakta og ikke tar alt for god fisk. Dette er en ferdighet du kan ha og stå opp for, uten at noen misliker deg. Det krever selvfølgelig litt kommunikasjonsferdigheter ogat man omgåes med gjensidig respekt for forskjeller.

Skjult ID med pseudonym MsObvious sø. 24 jan. 2016 15:40

Kritisk sans handler om å vurdere egne og andres ståsteder ut fra flere ståsteder enn det man har selv, og å vurdere påstander, tekster osv. ut fra noe mer enn hva man personlig mener om dem. Man skal være kritisk til det en selv tenker og sier, og kritisk til det andre sier og tenker. Oppsøke kilder, vurdere sannhetsgrad, finne dekning for det man sier, utfordre egne standpunkter i møte med andres osv. Å kritisere blir gjerne brukt om to ulike ting - det å snakke negativt om noe, og det å utsette noe for "granskning" gjennom bruk av flere ståsteder, den siste er det som kan knyttes direkte til "kritisk sans". Sikkert litt klønete forklart, men det var i alle fall et forsøk. Kort sagt: Å ikke ta alt andre sier for god fisk, og å oppsøke informasjon som kan hjelpe en å forstå og å gjøre seg opp sin egen mening om det som blir sagt.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 24 jan. 2016 15:48

@kiara

Jeg er uenig, jeg mener at de som virkelig er kritiske er de som går inn for på bli mislikt, de som er kritiske men samtidig prøver å sjarmere de man diskuterer med er ikke kritiske i mine øyne.

Jeg tror samtidig vi ikke er så forskjellige som vi påstår at vi er, men jeg tror det er mange som ikke tør å være kritiske for de risiskerer å miste sin popularitet.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 24 jan. 2016 15:53

@msobvoius

Derfor har jeg kritisk sans mener jeg. Men jeg er ikke enig at man har kritisk sans hvis man går inn for å bli mest mulig likt.

Skjult ID med pseudonym MsObvious sø. 24 jan. 2016 15:55

@Feeder: Du kan godt "mene" det, men du tar feil. Men du må gjerne hevde at det som er virkelig modige er de som går inn for å bli mislikt.

De som har velutviklet kritisk sans vil sjeldent bli upopulære hos det store flertallet om man ser på deres meninger som et helhetlig tankesett, rett og slett fordi de i de fleste saker vil havne godt innenfor det som er "allment akseptert". De avviker gjerne i enkeltsaker, eller har andre begrunnelser enn flertallet, men har sjeldent en "motsatt" oppfatning som tendens.

Skjult ID med pseudonym MsObvious sø. 24 jan. 2016 15:55

Du kan ikke koble kritisk sans til å bli likt/ikke likt, det har ingen sammenheng. Det er ikke slik at man har mindre kritisk sans om man er bedre likt, eller mer kritisk sans om man er mislikt.

Skjult ID med pseudonym BruceW sø. 24 jan. 2016 15:58

Feeder: Røkke og Gates er begge erklærte sosialister.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 24 jan. 2016 16:01

@MsObvious

Jeg tar ikke feil. Jeg kritiserer i hytt og pine, jeg er ikke godt likt. Jeg blir ikke invitert til bursdager eller fester lenger, fordi folk vet jeg at jeg har meninger som de ikke liker.

Skjult ID med pseudonym MsObvious sø. 24 jan. 2016 16:03

I rest my case.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 24 jan. 2016 16:10

@MsObvoius

De som er bedre likt er mer interessert i å prate om været eller andre lignende temaer som ikke provoserer noen.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 24 jan. 2016 16:13

@MsObvious

De som er best likt de kritiserer de, men da på en politisk korrekt måte som gjør at de blir likt og at ingen av motstanderne blir provosert eller føler seg krenket.

(kvinne 40 år fra Hordaland) sø. 24 jan. 2016 16:21 Privat melding

Kritisk sans handler om hvordan vi siler informasjonen vi tar inn, ikke om hvordan informasjonen vi sender ut blir mottatt.

Mennesker som er kritiske blir ofte mislikt fordi de fokusere på det som er galt og utilstrekkelig, eller fordi de fremstår som dømmende og forutinntatt. Mennesker med kritisk sans kan derimot være godt likt, om de evner å sile uten å nødvendigvis fremheve det de ikke synes noe om, men derimot det de verdsetter.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 24 jan. 2016 16:26

@Aliena

Ja mange av de fremstår som dømmende men hva så? Så du bryr deg virkelig ikke noe om hvordan det du sier blir mottatt av andre?

Ja det er ingen som tør å provosere ordentlig lenger. Det er det som er problemet i samfunnet. Man må fokusere mer på IKKE å bli likt.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 24 jan. 2016 16:33

Og der kapitulerte man....

(mann 54 år fra Sogn og Fjordane) sø. 24 jan. 2016 16:39 Privat melding

@Aliena: Helt enig i din forklaring. Det finnes da nok av folk som provoserer, både på intelligent måte, og også rimelig feilslått. Man kan skape debatter og engasjement, men kan fort snu seg til hat og sure oppstøt.

Jeg liker klar kommunikasjon, både å motta den, og å dele den ut.

Et klart eksempel på feilslått provosering er saken med Norsk Folkehjelp som fikk hjelp av en toppblogger til å skape debatt omkring et emne, senere innså de at det kom uheldig ut.

Hvorfor er det nesten alltid den mest provoserende utgaven som skal frem? Er det den eneste måte å få engasjement i en sak?

Skjult ID med pseudonym Kiara sø. 24 jan. 2016 16:49

@freder
Da er vi grunnleggende uenig. De slm går inn for å bli upopulære, er for meg kverulanter. De taper i det lange løp, fordi de aller fleste kan forholde seg til et budskap som de er uenig I, uten å mislike den andre. De som vil bære upopulær, må da bruke retorikk og finne kampsaker på feil grunnlag.

Skjult ID med pseudonym Feeder sø. 24 jan. 2016 16:59

@kiara

Ser ikke problemet med å provosere. Så lenge jeg ikke skal ha noe med de jeg diskuterer å gjøre så er det helt greit.