Alle innlegg Sukkerforum

Annerledeslørdagen

Vis siste innlegg
(mann 38 år fra Oslo) lø. 29 nov. 2008 08:54 Privat melding

Det er den lørdagen du ikke spiser en rask frokost og tar bilen til kjøpesenteret.
Det er den dagen du ikke står i kø for å komme deg inn på parkeringshuset, og noen timer seinere står i kø til prøverommet på Hennes & Mauritz, og enda noen timer seinere kjøper nok en kjøkkenting du ikke trenger. Det er den dagen du slipper å bli forbanna på dårlige lukeparkerere, og slipper å være svett og sur på shopping. Annerledeslørdagen er lørdag 29. november. Du lar shopping være shopping, fordi du rett og slett har nok. (Det er kanskje trangt i skapene hos deg også, som hos de fleste andre nordmenn). Nordmenn forbruker nå 67 prosent mer enn i 1990.

Annerledeslørdagen kan brukes til alle de tingene som ikke kan kjøpes. For eksempel til en frokost uten raske stemmer. En løpetur. Du kan lese en god bok, høre på radio, gå en tur, eller ringe til en du liker. Alt det rekker du hvis du står over shoppingen på verdens kjøpefrie dag. Vi har en viktig grunn til oppfordringen: Dersom alle i verden skulle forbruke like mye som oss nordmenn, hadde vi trengt over tre jordkloder. Derfor må vi dempe forbruket vårt - til fordel for miljøet og for folk i fattige land. Vi håper at du vil være med å markere kjøpefri dag 29. november. Livet har så mye å by på, og det beste i livet kan ikke kjøpes. Vi trenger alle å reflektere over hva forbrukssamfunnet gjør med oss og verden. Hvorfor ikke begynne med å motstå kjøpepresset i 24 timer?

Skamløst stjålet herfra:
http://www.framtiden.no/200810012382/meninger/forbruk/kjopefri-dag.html

Til sammenlikning:
http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/11/28/555960.html

Skjult ID med pseudonym juni lø. 29 nov. 2008 09:37

Har tittet litt på Fremtiden i våre hender i det siste, tenker jeg blir medlem fra nyåret, selv om jeg har en følelse av de fører en kamp som for lengst er tapt.

Det er ikke å komme fra at handel, forbruk og konsum skaper velferd, og det virker som om dette er nødvendig for å skape arbeidsplasser for de aller fleste i et samfunn. Det er enda ikke blitt funnet opp en annen modell for å gi økt levestandard til et samfunn, tror jeg?
Og sett i lys av finanskrisen så er det jo litt leit at det beste vi kan gjøre i solidaritet for de som står i fare for å miste jobber, er å sørge for at pengene våre er i sirkulasjon i form av å fortsette å handle, kjøpe, forbruke, kaste gammelt for å handle nytt...

Jeg er så innmari enig med deg, K0ntrast, men jammen meg er du kjerringa mot strømmen, nå ;-)

(mann 38 år fra Oslo) lø. 29 nov. 2008 10:09 Privat melding

@juni:
Er jeg ikke alltid det? Mot strømmen er jo "varemerket" mitt.

Og forresten:
http://www.nydailynews.com/money/galleries/walmart_stampede_captured_in_pictures/walmart_stampede_captured_in_pictures.html

Skjult ID med pseudonym søtnos lø. 29 nov. 2008 10:39

Snakk om kontraster!

Da har vi fått det bekreftet.. vi mennesker er påvirkelige opp mot det grusomme, og det mest skremmende er at "vi" velger å storme et kjøpesenter fordi det er salg.. ikke nødvendigvis fordi det er noe vi trenger. Fremfor å gripe sjansen til en "annerledes-lørdag".

Jeg synes det var et god initiativ jeg Kontrast. Så jeg velger det siste, nyter kaffen på en fridag, og skal legge om prioriteringene i dag!

Hva med deg, går du selvskrevent for første alternativet ditt?

(mann 38 år fra Oslo) lø. 29 nov. 2008 11:00 Privat melding

Det kan nok forklares med gruppepsykologi, man blir dyrisk når man får panikk. Men det er en viss gruppe mennesker som er der, og en annen gruppe mennesker som blir hjemme. Jeg tilhører den siste gruppen. Jeg blir hjemme idag.

Det jævligste var å lese at folk ikke stoppet selv om ansatte gråt og ba dem om å stoppe herjingene sine. Og alt for å få noen dollar rabatt på en eller annen hårtørker eller dvd-spiller man ikke trenger. Det er besynderlig å lese all den tid mennesker bare trenger spise, drite og sove for å overleve.

Jeg syntes ikke holocoust var særlig morsomt, men tanker om dusj med blåsyre leker rundt i hodet mitt når jeg hører om slike tilstander. Man burde nesten kunne merke slike folk med gps så oppegående mennesker kunne holde seg langt unna dem. Når folk oppfører seg som kveg bør de bli behandlet deretter også. Og handelsstanden burde ta en liten runde med seg selv.

Stakkars fyr og stakkars familien hans.
Se for deg gravsteinen: "Døde for shopping-hysteriet til andre."

Skjult ID med pseudonym søtnos lø. 29 nov. 2008 11:01

ja, jeg sier det igjen, med fare for å "ta alle over en kam".. Folk er gale! Skummelt hva massesuggesjon gjør med mennesket, og hvordan vi lar oss påvirke og dermed stenger ute all sunn fornuft og de som forsøker nå inn til oss..

Nei, jeg slår et slag for "annerledes-lørdagen" og nekter å bruke dagen til juleshopping. he, he får se om jeg angrer til uka, eller hvor lenge jeg holder:)

Ha en fin annerledes-lørdag K0ntrast

(mann 38 år fra Oslo) lø. 29 nov. 2008 11:14 Privat melding

@søtnos:
Akkurat.

Ta for eksempel reklame.
Jeg mener virkelig at det ikke virker. På meg.
Men jeg "er ikke markedet" så det virker formodentlig på en del andre, slik som de som parkerer på motorveien for å handle en MacBook på El-kjøp eller medfører dødsfall hos ansatte hos Wal-Mart.

La oss si at jeg trenger en ting eller finner ut at det er noe jeg har lyst på. Da vet jeg at "google er min venn" (samt en del andre produktsider og forum), og finner dermed ut av hva jeg bør styre unna og hva jeg trygt kan velge, basert på anbefalinger og tester. Oppsøkende research som er gjort på kortere tid enn det tar å ringe butikkene. Dess dyrere varen er, dess mer research. Man kjøper for pokker ikke hus på impuls.

Jeg trenger ikke et papirblad til å fortelle meg HVA det er jeg har lyst på bare FORDI det er billig. Det blir det samme som at man hadde kjøpt hestepærer på tilbud bare fordi det er på tilbud. Om jeg ikke visste jeg ville ha det før, men leser et blad og deretter har lyst på det, så har jeg fremdeles ikke behov for det. Et behov er skapt. På minutter. Noe man selvfølgelig kan ignorere. Merkelig at ikke andre folk skjønner det selv.

Ha en fin dag selv, søtnos.

Skjult ID med pseudonym Lilleulv lø. 29 nov. 2008 11:15

Bra tråd!

Jeg reagerer også med vemmelse når jeg hører om sånt. Min nærmeste erfaring er at jeg tidligere år lå i sovepose på fortauet for å sikre meg konsertbilletter. Men alle som troppet opp i samme ærend virket genuint interessert i musikken, og jeg opplevde aldri at noen forsøkte å snike eller presse seg fram der... Det er rart med det. Når man er ute etter objekter man ikke trenger, virker det som hysteriet er desto større. Poenget er å handle billig for å handle billig. Hvis man gleder seg til å komme hjem for å regne ut hvor mye man har spart mens det man har kjøpt ligger uåpnet ute i en pose i gangen noen dager, bør man ta faresignalet. :-)

Skjult ID med pseudonym søtnos lø. 29 nov. 2008 11:23

Lilleulv - godt eksempel.

Denne er kanskje litt dristig her inne.. men jeg drister meg;

Sukker reklamerer for en fest i januar..kjøp billetter nå, for de blir dyrere etter hvert. Helt vanlig reklameform.

Men, alternativet mitt;

1. Jeg kan kjøpe bill nå, til "en billig penge", og tenk hvis jeg finner en kjæreste før januar (ja, ganske utopisk kanskje) - hva skal jeg med den billetten da?

2. Dersom jeg fortsatt er singel i januar.. ja da er kanskje behovet så stort at jeg er villig til å betale prisen det koster for en fest..i håp om at "drømmemannen" er der..?

Jeg er heller ikke så bra i målgruppen til reklamen:)

(mann 38 år fra Oslo) lø. 29 nov. 2008 11:28 Privat melding

Til de som ikke kan styre seg, dere kan isteden handle på nett, så slipper jeg albuene deres i trynet mitt når jeg er ute for å kjøpe brød og smør:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cyber_Monday

Skjult ID med pseudonym Nils lø. 29 nov. 2008 11:29

Hva har du å si til at det ikke befinner seg en hvit mann i de dramatiske bildene i Daily News kontrast? Det er noe veldig nærliggende til forholdene andre steder i verden.. Er det så enkelt at noen for lett lar seg rive med? Spesielt relativt unge menn?

(mann 38 år fra Oslo) lø. 29 nov. 2008 11:36 Privat melding

@Lilleulv:
Hvilken konsert var det?

@Nils:
Farlig antakelse du kommer med. Det kan kanskje andre driste seg til å svare mer utfyllende på. Jeg kan dog nevne følgende:
Én ting er at det bryter ut kaos fordi man er sulten og tørst etter at soldater i Kongo har lemlesta familien din. Men for en Playstation? Det er sånt jeg aldri kommer til å fatte.

Og tilbake til tråden:
Jeg har forresten et helt kilo hestepærer på tilbud til halv pris. Det er 50% avslag! Det MÅ du jo bare ha, ikke sant? Og forresten så er det de mest solgte hestepærene i USA så da må du ihvertfall kjøpe dem. Siden alle andre liker dem, så MÅ du også like dem. Løp og kjøp!

Skjult ID med pseudonym Lilleulv lø. 29 nov. 2008 11:52

Hvilken konsert? Tror jeg gjorde det 3-4 ganger. Det var mens alle konserter fant sted i Drammenshallen... Simple Minds, The Cure osv. Nei forresten, to av gangene var det til U2 og Queen i Sverige.. Men det er sant - presset for å komme inn i konsertlokalet i Drammenshallen kunne være voldsomt i blant, ja..

Til Tråden: Det er gjort mange forsøk med personer som sier at de ikke er påvirket av reklame. Og det viser seg gang på gang at de tar feil. Vi lar oss alle påvirke av reklame. Det betyr ikke at vi løper ut og kjøper et produkt fordi vi har sett en reklame for det. Men mange merker klarer å bygge opp en image som passer oss.

Jeg ler når jeg ser en kar i Levis-bukse og med Cola i den ene hånden og Marlboropakken i den andre som sier at reklame har ingen effekt... :-) Det samme gjelder bil-merker. Noen sverger til Mac og Citroên uavhengig av hva andre måtte produsere. osv.

Når det gjelder Sukkerarrangementer er det selvfølgelig et paradoks at de er billige hvis man er tidlig ute. Samtidig er det viktig for en arrangør å få et bilde av antallet. Særlig når det gjelder arrangementer med mat og overnatting har jeg forståelse for det. Så her er det hensyn å ta på begge sider. Nå skal det sies at Sukker har hatt ganske snille avbestillingsrutiner... Og om man får kjæreste - ja, så er kanskje ikke de hundrelappene så viktige i det store bildet. :-)

(mann 38 år fra Oslo) lø. 29 nov. 2008 11:57 Privat melding

@Lilleulv:

Jeg har studert reklamens effekter selv og vet at det du refererer til er riktig. Men at man har en oppfatning av en merkevare betyr ikke at man aldri skal stille spørsmål ved merkevaren. Bilmerker forandrer seg eksempelvis med årene. Noen var på topp blant bilentusiastene for flere år siden, og de som følger med på merket vet at det kan ha blitt dårligere (eller bedre) med tiden.

Det er uopplystheten jeg vil til livs. Evnen til å stille kritiske spørsmål og ikke bare kjøpe Marlboro fordi man bare "vet" at den er best til å forpeste lungene sine. Kanskje kan Camel ha utviklet seg over årene og innehar nå evnen til å forkorte livet til røykere med enda flere år enn det Marlboro kan.

Skjult ID med pseudonym K lø. 29 nov. 2008 15:20

Jeg holder meg i likhet med Kontrast unna alle butikker i dag. I stedet blir det fyring i peisen, boller, kaffe og litt vin til en film eller litt kjadring utover på kvelden.

Les Markedets makt over sinnene av Bernt Sofus Tranøy!

(mann 38 år fra Oslo) lø. 29 nov. 2008 16:02 Privat melding

@K:
Virker som en meget god anbefaling. Får bestille den på Tronsmo etterhvert.
For de som liker bilder bedre enn ord kan jeg anbefale "Soft City" av Pushwagner.

Skjult ID med pseudonym Tine lø. 29 nov. 2008 16:12

Jeg skjønner at jeg ikke er som "alle andre". En annerledes-lørdag for meg ER å dra til byen for å shoppe. Handler så og si aldri, og da er det kun noe jeg virkelig trenger. Jeg har dårlig råd og kjenner jeg blir så provosert av alt snakket om "Den store kjøpefesten". Jeg har aldri deltatt på den!

(mann 38 år fra Oslo) lø. 29 nov. 2008 16:19 Privat melding

@Tine:
Samme her.

Men du bør huske på at det finnes knapt fattigere mennesker enn de som tror de er jobben sin, tv'en sin, bilen sin eller Hardangerbestikket sitt. Det er ofte de samme menneskene som aldri har tid til ungene sine og alltid må rekke noe. Også i ferien.

Hvorfor tror du de bruker masse tid på å knuffe til andre mennesker med albuene mens de leiter etter den siste Barbie-dokka og Playstation-spillet til ungene sine (ungene kunne vel mest av alt ønske seg at de ble brukt litt mer TID på, ikke brukt PENGER på, men det er sikkert allerede 5 år for seint, og nå er m&p bare ei stor pengebinge for dem)? Fordi de har det så godt med seg selv?

Det forbløffer meg ikke lenger at folk lever lenger på Cuba enn i land hvor folk ikke klarer å bruke lønninga si opp fort nok. Jeg ser endelig sammenhengen. Og så var det noe med Ludvig Holberg og "Jeppe på bjerget" da.

Skjult ID med pseudonym K lø. 29 nov. 2008 17:10

@kontrast: Du får den på Norli. 99 spenn. Og garantert på Tronsmo også. Men du får vente til mandag med å kjøpe den! :) Vet det er ironisk å utsette kjøp fordi det er kjøpefri dag, men det viktigste er jo tross alt å reflektere over massekonsumet på en dag som denne...

Skjult ID med pseudonym hansomspør lø. 29 nov. 2008 18:07

Gale amerikanere. Minner meg om nyhetene vi får med jevne mellomrom fra luringene i Nigeria hvor folk stjeler bensin ved lekkasjer, en luring tenner seg en røyk og det blir en eksplosjon som dreper et tresifret antall bensintyver.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=304257

(mann 38 år fra Oslo) lø. 29 nov. 2008 20:49 Privat melding

@hansomspør:
Jeg må være litt uenig med deg der.

Jeg frekventerer et større amerikansk-basert forum hvor de fleste amerikanere sier sin hjertens mening om akkurat den typen mennesker som oppfører seg som kveg, med hensyn til gårsdagens hendelse hvor en 34-åring døde. Og når jeg bruker ordet "kveg" mener jeg ikke panikken som kunne rammet hvem som helst i en liknende situasjon (konsert anyone?), men at de stiller seg frivillig i en innhengning for å få en spillemaskin til halv pris, til prisen av at folk dør eller blir skadet. De oppegående amerikanerne har til og med et navn på denne kategorien halv-primater, de kaller dem "door pushers". Det sier litt.

Det er en viss type mennesker, amerikanere eller nordmenn som er med på slike ting. Og jeg har en snikende følelse av at de har pølse og lompe på menyen litt oftere enn meg og deg.

Skjult ID med pseudonym Lilleulv lø. 29 nov. 2008 21:22

Akkurat det er jeg enig i, K0ntrast.

Jeg har vært reiseleder i mange år for busslaster med franske turister... En gang skulle jeg ha med norske turister i stedet, og jeg gledet meg litt til å slippe alle hjelpeløse, dumme spørsmål. Men dengang ei! Og da lærte jeg at det handler ikke om nasjonalitet, men om hvem som velger den formen for ferie...

Har forøvrig ikke vært i en butikk hele dagen, og har holdt min sti ren :-)

(mann 38 år fra Oslo) lø. 29 nov. 2008 21:47 Privat melding

@Lilleulv:
Nice. Jeg er stolt av deg.

Nice. Franske turister. Tog du han?

Skjult ID med pseudonym hansomspør lø. 29 nov. 2008 21:55

Ser ikke helt forskjellen på trashet som er door pushers i USA og trashet i Nigeria som er rabiate nok til å risikere liv og helse ved å stjele en kanne bensin hver gang det blir en lekkasje. Begge er som du sier kveg.

Er jo helt utrolig at mennesker som ikke er de fattigste kan holde på sånn.

PS. Har for øvrig brukt masse penger i dag og synes Fremtiden i våre hender er noe tull :)

(mann 38 år fra Oslo) lø. 29 nov. 2008 21:57 Privat melding

@hansomspør:
Så lenge du ikke rauter mens du betaler for varene dine så synes jeg ikke du er så ille. Om man må tørke blod av skoene sine etter handleruten er det noe annet.

Skjult ID med pseudonym hansomspør lø. 29 nov. 2008 22:00

Må innrømme at jeg hater å gå i butikker og handler aldri på salg fordi det er så slitsomt med masse folk da, så håper du aksepterer meg selv om jeg nok er en materialist.

(mann 38 år fra Oslo) lø. 29 nov. 2008 22:07 Privat melding

@hansomspør:
Se min forrige post: "Så lenge du...så synes jeg ikke du er så ille."

Jeg skjønner at du prøver å leve opp til nicket ditt, men ikke overdriv er du snill.

Skjult ID med pseudonym Organ lø. 29 nov. 2008 22:10

hansomspør: Selv om jeg ikke er adressert har jeg lyst å si at jeg personlig foretrekker mennesker som ærlig og redlig oppgir å være materialister fremfor de som later som de ikke er det, og gjerne sågar skryter av hvor lite opptatt de er av materielle ting.

Selv er jeg selektiv materialist, det vil si at jeg er ekstremt opptatt av noen ganske få saker, ( ting ), og svært avslappet i forhold til det meste annet :-)

(mann 38 år fra Oslo) lø. 29 nov. 2008 22:36 Privat melding

@Organ:
Ikke-hyklere er alltid bedre enn hyklere. Helt enig med deg og argumentet ditt.

Forresten, en av kommentarene fra det amerikanske forumet jeg henger litt på, angående han som ble drept av menneske-kvegflokken i USA:

"Imagine lying on the ground with people shoving around you hooting and hollering about $2-off DVDs, staring at the Wal-Mart ceiling while your lungs fill with blood and you slowly realize that this is actually where your life ends."

Litt video for de som måtte trenge det:
http://www.youtube.com/watch?v=aeSgBL7gpAk
http://www.youtube.com/watch?v=X3eUiMHtPgQ
http://www.youtube.com/watch?v=WHkgmeFqu_E
http://www.youtube.com/watch?v=Eyh3egPw7uY
http://www.youtube.com/watch?v=Ryf-oC_uEXQ

(mann 38 år fra Oslo) sø. 30 nov. 2008 14:28 Privat melding

Ny video er ute nå:
http://www.youtube.com/watch?v=u_XOSE2AqSE

Fra i fjor:
http://www.youtube.com/watch?v=hHjwCSxaMVw&fmt=18

Merry Christmas indeed.