Alle innlegg Sukkerforum

50 shades of fordommer

Vis siste innlegg
(mann 39 år fra Akershus) lø. 23 april 2016 13:58 Privat melding

Mitt utgangspunkt; de fleste normale mennesker ønsker ikke å være fordomsfulle. Det er en utbredt PK konsensus om at det ikke er greit. Ingen skal forskjellsbehandles pga etnisitet/tro/legning etc. På et overfladisknivå, er jeg intet unntak.

..men, når man først sitter der - sveiper fra bilde til bilde - er det allikevel lett å falle for fristelsen.

Eksempler på fordømmende vurderinger jeg selv tar meg i - oftere enn jeg liker:

1. Asiat (thai/vietn): Postordrebrud eller til salgs
2. Polsk/Øst Europ/Russisk: Lykkejeger eller til salgs
3. "Afrikansk": Til salgs eller dårlig moral
4. Etnisk fra grisgrendtestrøk: Bygdetulling (lav IQ)
5. Plastic-fantastic/pupper og lår: Narsissistisk brødhue

Det finnes flere lite flatterende refleksjoner jeg gjør meg. Og gremmes. For ordensskyld; selv om noen av disse skulle stemme, gir det meg allikevel ingen rett til å anse de som mindreverdige. Ingen er perfekt.

Poenget mitt; jeg er ærlig ovenfor meg selv og innrømmer at den type overfladiske vurderinger er urettferdige (ondskapsfulle) mot den det angår. Og at det til syvende og sist sier mer om meg (intolerant og trangsynt) enn dem.

Ved å være bevisst på dette - og i tillegg dele mine tanker her - håper jeg flere av oss velger å legge bort kammen, og heller "vurdere" med et åpent sinn. Slik vi *liker* å tro vi gjør. Alltid.

For min egen del, er jeg etter 4-5mnd fartstid på Sukker, rimelig overbevist om at jeg ofte blir bortfiltrert i kategoriene "jallanorsk/pakkis", "muslimsk-kvinnehater" og til dels "f*ckboy" (siste aner jeg ikke hvor kommer fra, men hørt den for ofte til å ikke nevne den). Jeg skriker ingen nød. Men påpeker gjerne at det er synd for de som kun gjør overfladiske vurderinger - på vegne av alle som forhåndsdømmes; du vet ikke hva du går glipp av! ;)

Til slutt: Tør du dele dine overfladiske "vrangforestillinger" - face your demons?

(mann 49 år fra Oslo) lø. 23 april 2016 14:43 Privat melding

@lostNFond
Ja, endelig en som er så modig å forteller om sine fordommer, og samtidig viser sitt ansikt.. Det har jeg respekt for.

Debbie Ford kaller det for ”vårt falske selv” og det å lære å forstå at vi alle er både gode og onde, lyse og mørke, sterke og svake, strålende og begavede og ofte aldeles dumme.. og har du kommet så langt, så er du ganske nært til å bli spirituell.

For meg har spiritualitet noe med hjerte, nærvær, aksept både av seg selv og sine mørke sider, for dem har vi alle.

Vi har alle en rasist i oss, en fordømmende en, og at vi speiler oss i hverandre. Den måten vi tolker andre på, sier mye om vårs egne skyggesider, og har du kommet så langt at du ser dem og våger å dele dem ut.. så har du kommet langt.

Selv var jeg på et innstikksmodul i Danmark, hvor vi i 5 døgn fikk spørsmål.. ”Hvem er du” Vi skulle ikke snakke med noen, vi var 20 mennesker i sammen som ikke skulle snakke i sammen, ikke snakke mobiltelefon, eller noe kontakt med verden. Vi fikk bare grønnsaksuppe.. også snakket vi kort med en psykolog.. så sa man kanskje si til psykologen: ”Jeg føler meg forvirret” så sier psykologen. ”Hvem er du da” også går han..

Dette er veldig kort beskrevet, men det er noe av det deiligste jeg har vært med på, for man må forholde seg til egen tankeverden under strengeforhold.. og det er psykologer som føler med hele tiden og da møter man sine skyggesider, og en sånn runde lærer man seg selv å kjenne, også de sider man ikke vil vedkjenne seg.

CIA bruker faktisk den samme metodikk når man ansetter folk…

Så jeg kan si: ”Ja jeg har en rasistisk side i meg, men jeg er venner med den, og jeg fornekter den ikke derfor kan jeg bruke den på en positiv måte, og jeg vet når den dukker opp, og da kan jeg stoppe den, og heller stille spørsmål enn å dømme”

Sånn kort forklart..

Kult at du våger en sånn ærlig tråd..

(mann 44 år fra Oslo) lø. 23 april 2016 14:45 Privat melding

Kan ikke si at jeg deler fordommene dine men jeg har mine egne å kverne med :)

(mann 39 år fra Akershus) lø. 23 april 2016 15:01 Privat melding

Takk for innsikten og skryt, Pepper - thumbs-up!

Krizstian; vi er flere som sitter i skapet med deg - deilig å komme ut, selv om "shades-ene" varierer :)

Ptrn; nå eksemplifiserte jeg med mine absolutt verste tanker. På den positive siden; anser jeg "bygdefolk" som livsglade nytere uten spor av grådighet eller vonde tanker - om noen. Har jo selv litt "bygd" i meg, med mine første 9 leveår på Harestua (for de kjente). Trenger ikke å frykte noe fordomsfullt fra meg, iaf. Lol.

Skjult ID med pseudonym Antonyma lø. 23 april 2016 15:32

..etnisk hva for noe?

hehe...mine fordommer lider (eller var det skriker?) visst ingen nød de heller i dag... ;D

Anton erkjenner: eg har fordommer mot de som ikke kan ordtak og uttrykk, men lager sine egne versjoner og tror det går for det samme..hehe: da lurer eg ofte på om de har vært med i paradise hotel eller om de har planer om å melde seg på.. ;-)

ja.. og så de (etniske?) som lurer på hvilken hunderase andre har.. la oss si f.eks på t-banen.. og spør "Hvem hund er det?" o.l....
River litt i fordommene da kjenner eg, og sånt noe hører du aldri fra "bygdetullingene" på landet jaffal! ;-)

Ønsker dere alle en fordomsfri aften :-)