Alle innlegg Sukkerforum

Høst er fårikåltid

Vis siste innlegg
(mann 38 år fra Oslo) ma. 26 sep. 17:41 Privat melding

Middagen er klar kl.20.
Hvem kommer? 😉

(mann 37 år fra Oslo) ma. 26 sep. 17:48 Privat melding

Hehe, jeg lager også fårikål i dag :P

(kvinne 41 år fra Aust-Agder) ma. 26 sep. 17:48 Privat melding

Hadde avstanden vært litt mindre hadde det vært fristende 😜😜
Kos deg med fårikålen 😃😃

(kvinne 48 år fra Oppland) ma. 26 sep. 17:50 Privat melding

Hvor mange plasser har du?

(mann 38 år fra Oslo) ma. 26 sep. 18:00 Privat melding

Plass, mat og vin til meg selv og en til, i hvert fall.
Holder vel det?😉

(kvinne 48 år fra Oppland) ma. 26 sep. 18:01 Privat melding

I bunn og grunn så gjør det jo det...men tenk om plutselig 30 sier de vil 😉

(kvinne 41 år fra Aust-Agder) ma. 26 sep. 18:04 Privat melding

Kult initiativ, håper du får hyggelig besøk 😃😃

(mann 38 år fra Oslo) ma. 26 sep. 18:05 Privat melding

Luksusproblem er jo bare hyggelig 😉

Skjult ID med pseudonym rose ma. 26 sep. 18:08

Morsomt initiativ, jeg hadde nok ikke kommet om du bare har plass til en om jeg var i rett målgruppe.
Men et treff der flere kom hadde vært ok selv om det var hjemme hos deg.

Lykke til, håper noen som er 20 år yngre enn meg våger å takke ja !

Skjult ID med pseudonym Hufsa ma. 26 sep. 18:23

Sku gjerne ha kommet men regnet maten er kald, om ikke oppspist, før e kommer frem 😄

(kvinne 41 år fra Aust-Agder) ma. 26 sep. 22:19 Privat melding

Iitt nysgjerrig her, fikk du selskap til maten Jon_78?

(mann 39 år fra Hordaland) ma. 26 sep. 22:22 Privat melding

Kanskje kommer kongen

(kvinne 41 år fra Aust-Agder) ma. 26 sep. 22:24 Privat melding

Tror ikke kongen er på sukker roken 😂😂
Men mulig Ari Behn er 😜😜

(mann 38 år fra Oslo) ma. 26 sep. 23:06 Privat melding

Märtha stakk innom en tur. Haha 😜
Neida, det ble nok middag alene i dag også.

(kvinne 41 år fra Aust-Agder) ma. 26 sep. 23:33 Privat melding

Fårikål er en favoritt her, og planen er at jeg skal lage det til fredag, da kommer datteren min hjem fra leirskole 😃😃

Skjult ID med pseudonym nachtaktiv ma. 26 sep. 23:49

Har hittil ikkje hatt høve til å smake fårikål, men er prinsipielt nysgjerrig og villig til å teste denne retten. Eg las til og med at han vert sett på som norsk nasjonalrett, så han MÅ jo eigentleg smakast ein dag... eit integreringstiltak liksom ;)

Har alltid meint at sau vanlegvis smakar litt "strengt". Fordommen er dermed allereie på plass ;)

Har tenkt på å begynne med ein ferdigrett. Såg at Fjordland tilbyr fårikål med potetar. Nokon her inne som har smakt det? Kanskje det kan anbefalast?

Det er jo truleg ganske tungvint og generelt ikkje så enkelt å lage alt frå botnen av utan noko kunnskap. Forskjellige oppskrifter finst rettnok på nettet, men likevel...
Ja, ok, er berre for lat og for å lage mat sjølv...;)

(mann 27 år fra Akershus) ti. 27 sep. 00:29 Privat melding

Kommer

(mann 50 år fra Østfold) ti. 27 sep. 00:33 Privat melding

@nach: Fårikål er vel det enkleste som man kan lage. Kjøp fårikålkjøtt i butikken og kål (hodekål). Skjær opp kålen i biter/båter og legg først kjøtt nederst i kjelen. Deretter kål. Og har du mer, så legg lagvis annenhver gang kjøtt og kål. Salte og pepre etter behag. Jeg liker mye pepper. Ha litt vann i bunnen av kjelen og begynn å koke. avhenger av mengden men minimum 2 timer. Gjerne 2,5 timer. Bon apetit

(mann 46 år fra Oslo) ti. 27 sep. 03:40 Privat melding

Som en som jobber turnus, og til tider hiver seg mye rundt, og derfor har dårlig tid til matlaging, så har jeg testet det meste av Fjordlands.

Fårikålen dems er ikke ille, men er ikke så godt at det anbefales som første test om du er skeptisk. Potetene er f.eks. ikke så velsmakende. Dessuten er det uke mulig å ta mer om du ønsker.

Skal du først smake, så ta deg tid til å lage fra bunnen av. Som Paulaner sier, det er verdens enkleste å lage. Er kun to feil du kan gjøre. Tørrkoke pga for lite vann, eller krydre for sterkt med pepper eller salt.

ut fra skriftsspråket ditt så gjetter jeg du bør på Vestlandet, kanskje Sogn og Fjordane. I tilfelle, så er du jammen rett sted til å finne noen å lage det sammen med, som kan antyde riktig mengde pepper.

Sikkert noen her inne som tar oppfordringen om du spør. Hadde du bodd i Oslo, så skulle jeg gjerne vist deg. 😊

(mann 37 år fra Oslo) ti. 27 sep. 13:24 Privat melding

Har ikke lest hele tråden, men så ordet fjordland nevnt. Det tar seriøst under 10 minutter å lage fårikål, så om noen mener de ikke har tid burde de skjerpe seg ;)

(mann 50 år fra Østfold) ti. 27 sep. 13:26 Privat melding

@armkrokn: under 10 min? den kålen og det kjøttet ville ikke jeg spist

(mann 37 år fra Oslo) ti. 27 sep. 13:29 Privat melding

@Paulaner: står du og ser på mens det trekker du eller? ;)

(mann 33 år fra Oslo) ti. 27 sep. 13:33 Privat melding

Ja, 4 minutter, er det ikke det som står på pakken? ;)

(mann 50 år fra Østfold) ti. 27 sep. 13:51 Privat melding

@armkrokn: nei det får stå og koke selv, men det tar likefullt minimum 2 timer - om jeg ser på eller ei ;) Dette gjaldt jo i sammenligning med Fjordland. Kommer du hjem sent fra jobb og har lyst på fårikål tar det fem minutter med Fjordland. Skal du lage selv må du vente et par timer før du får spist den

(mann 37 år fra Oslo) ti. 27 sep. 13:58 Privat melding

@paulaner: Kan ikke skrive noe rundt det uten å henge ut noen, men det vanligste argumentet er at man ikke har tid til matLAGING... Det er såklart de som bruker veldig lite tid hjemme, men jeg vil anta at de fleste er hjemme mer enn 2,5 timer pr døgn ;)

Skjult ID med pseudonym nachtaktiv ti. 27 sep. 19:50

Takk for oppskrifta og tipsa @Paulaner/Adameus. Det høyrest faktisk ut som om heile greia eigentleg er nokolunde lett gjord... Det er iallfall ei vurdering å prøve det sjølv. Vil nesten tru eg hadde fått det til... :)
Om ein under kokeprosessen merkar at det er for lite vatn, så reknar eg med det funkar greitt å setje til litt av dette i ettertid.

Kvaliteten og smaken til ferdigrettane varierer jo betrakteleg. Godt å få vite i forkant at Fjordlands fårikål ikkje er den beste retten som finst.
(Men kven veit - kanskje EG hadde likt han...)

BTW - når det gjeld Fjordland kan eg anbefale "Stroganoff biff med ris" og "Torsk med purre-lauk-saus og potetar" ;D
Synest det er det beste Fjordland tilbyr.Eg et ferdigrettar ca. 2-3 gongar i veka... :/

Det med "ekte" heimelaga fårikål er i alle fall eit "prosjekt" som bør startast i haust.
God idé å leite etter nokon som kunne vist meg heile prosedyren ;)

Vestlandet er vel riktig gjetta, men eit godt stykke lengre mot sør. Nesten Sørlandet vil eg nok seie... Eg held til i Dalane, og her er det truleg fleire sauar enn menneske :D
Likevel har det ikkje så mykje med skriftspråket mitt å gjere (bur i ein bokmål-kommune... og dessutan er det a-infinitiv her nede...)
Det var jo snakk om eit "integreringstiltak" (altså det å ete fårikål som vert sett på som norsk nasjonalrett), og det vil seie at eg ikkje er nordmann. Flytta hit for ca. 8 månadar sidan og har såleis enno ikkje hatt høve til å smake denne retten. Det er jo den fyrste hausten min her i Norge, så det kjem sikkert fleire høve etter kvart... :)

(mann 46 år fra Oslo) ti. 27 sep. 21:44 Privat melding

@nachtaktiv skjønte at du ikke var norsk, men din skriftlige Norsk er upåklagelig, bortsett fra at det er nynorsk. 😁 Om du har bodd i Norge under 1 år, så skal du ha veldig skryt.

Til oppskriften, ja blir det lite væske, så er det bare å tilføre mere vann. Blir det for mye vann, kan det løses med jevning av potetmel, maizena eller vanlig hvetemel ristet sammen med litt av kokevannet, før det blandes i.

Har prøvd å blande i litt løk og ingefær, det siste for å dempe lukt og ikke minst litt av den stramme smaken av fårekjøttet. Det synes jeg fungerte greit.

Skjult ID med pseudonym Hoppetussa ti. 27 sep. 21:48

Tror jeg aldri har kjøpt Fjordland noen gang jeg. Mest mulig naturlig og selvlagd er best :) Jeg er da mye på løpen, men har da tid til å lage meg skikkelig mat :)

Skjult ID med pseudonym Piapia ti. 27 sep. 21:50

Bruk fårikålkjøtt av lam. Ikke sauekjøtt!. Mitt tips i tråden😊

(kvinne 54 år fra Akershus) ti. 27 sep. 22:59 Privat melding

@nachtaktiv: Velkommen til forumet, og så fantastisk flink du er til å skrive norsk! Får jeg lov å spørre hva ditt morsmål er?

Skjult ID med pseudonym nachtaktiv on. 28 sep. 01:21

Takk for det @Adameus. Tipsa dine verkar å vere litt meir avanserte. Eg er nok i stand til å lage nokolunde smakeleg varm mat utan å brenne ned heile huset, men er likevel ikkje akkurat ein stjernekokk... Kanskje får eg på den måten testa røykvarslarane i leilegheita mi... ;D
Får sjå korleis det går - har i alle fall fått lyst til å våge eit forsøk, spesielt men tanken på at heile greia ikkje krev kompliserte førebuingar.

Angåande det med språket: Kvar gong på nytt fint å få høyre at norsken min vert "godkjend" av så mange, men klart at du (og dei fleste andre) ikkje likar målforma mi. Det er jo grunnen til at eg har valt å bruke henne ;D
(Hadde 95% av alle nordmenn brukt nynorsk, hadde eg mogelegvis bestemt meg til å skrive riksmål med "sprog", "efter", "nu" og liknande tull... :D)

Er nok trass alt flinkare til å skrive bokmål og brukar difor denne målforma på jobben min (kontorjobb med mykje kundekontakt), men utanfor firmaet føretrekker eg å velje det språket som fylgjer hjartet mitt. (Starta med bokmål i juni 2014 / nynorsk i mai 2016...)

Takk for hyggeleg helsing @Solecita
Sjølvsagt er det lov å spørje, men du kan eigentleg gjette det sjølv ved å sjå på pseudonymet mitt ;)
Eg vert truleg ikkje rekna særleg eksotisk - håpar at du ikkje er skuffa ;)

Back to topic:

Det høyrest lurt ut å velje lam- i staden for sauekjøtt. Lam har eg allereie ete ofte - spesielt i samanheng med gresk- eller tyrkisk mat. Er altså kjent med smaken og synest han er heilt "innanfor" :)
Det som kan kallast "streng" (med omsyn til ein viss særeigen smak), gjeld nok fyrst og fremst sauekjøtt og ikkje lam.

(mann 46 år fra Oslo) on. 28 sep. 06:53 Privat melding

@nachtaktiv da skulle du valgt samisk som språk. Enda mere eksklusivt. 😄 Forstår og respekterer valget ditt. Måtte bare spøke litt likevel.

Min motstand mot nynorsk er mer på det at det var påtvunget på skolen, tross av at vi har et skriftspråk allerede. Hva folk foretrekker får være opp til den enkelte.

Samisk derimot, er også et offisielt språk i Norge, men som flest folk ikke kan. Jeg synes det hadde vært langt mere naturlig at det var et språk man tok det inn i norsk skole.

PS! Har såvidt meg bekjent ikke samisk blod i meg, men er fra Nord-Norge der det er størst bruk av Samisk, selv om det bør flest samer her på Østlandet og Oslo spesielt.

Skjult ID med pseudonym nachtaktiv fr. 30 sep. 00:24

No er det altså planlagt å lage fårikål kommande helg. Nokon som kan tilråde kjøtt frå ein eller annan matbutikk? Til dagleg plar eg handle på REMA 1000, men her finst det òg COOP, KIWI, og SPAR :)
Har allereie kjøpt kjøtt (kylling,svin) frå REMA her og der, og må seie at kvaliteten ikkje kvar gong har vore heilt overtydande... Eg er litt redd for at kjøttet er seigt og tørt denne gongen òg.
Det vart jo allereie nemnt før at ein helst bør velje lam i staden for sau, så eg får fyrst og fremst sjå kva akkurat REMA tilbyd...
Riktig ferskt kjøtt finn ein nok ikkje i daglegvarebutikkane, og slaktarar finst ikkje her i byen så langt eg veit.

@Adameus. Ikkje så verst idéen din med samisk :) Men eg er meir oppteken av dei nordiske språka, og så langt eg forstod er samisk noko heilt anna - etymologisk sett.
Men eg syslar litt med høgnorsk, altså gamalt landsmål, og draumen min hadde sjølvsagt vore å beherske norrønt, eller i det minste islandsk og færøysk :D

Nordlending altså... Hadde ein på telefon i går, og han snakka såpass fort at det tok fleire forsøk å forstå kva han eigentleg ville... I dag var det mellom anna ein trønder, og det var fullstendig håplaust. Sette telefonen over til ein kollega som er norsk og fekk aldri vite kva han eigentleg lurte på ... :D

Vil aldeles ikkje klage, men synest det er litt merkeleg av og til at folk ikkje er i stand til å snakke litt sak-ta-re når dei pratar med ein som ikkje er norsk...

@Solecita. Du gadd/torde ikkje gjette... :)

Skjult ID med pseudonym smiliiet fr. 30 sep. 00:41

Tyskland 😊

Skjult ID med pseudonym Hovmester fr. 30 sep. 00:49

Nynorsk er klart betre enn bokmål/dansk på alle tenkjelege måtar. Dét er røynda.

(mann 46 år fra Oslo) fr. 30 sep. 07:26 Privat melding

Bruker like gjerne kjøttet fra Rema, men de selger gjerne flere kvaliteter. Forskjellen er gjerne mengden av fett og bein i forhold til kjøtt som avgjør.

Men skal du ta i litt, så kjøp gjerne oppskjætt lammelår om de har. Kanskje må du på Coop for å få tak i det, og da tar du gjerne et par biter med margebein. 😊 Og, husk. Like mye kål som kjøtt etter vekta anbefales det.kålen vil synke sammen, så ikke vær redd om gryta er veldig full når du starter, så bruk gjerne den største gryta du har.

Angående språk og dialekter, har akkurat samme problem når jeg treffer på en danske som ikke er fra storbyen. Noen ganger må jeg bare be de prate engelsk. Hehehe. Og så tenkemåten dems da.

Og mitt gjett er Østerrike, bare for å tippe forskjellig fra smiliiet. 😄

(kvinne 54 år fra Akershus) fr. 30 sep. 07:34 Privat melding

@Nachtaktiv: Beklager så meget- ettersom jeg ikke har noen å lage fårikål til så datt jeg ut av denne tråden. 😊

Jeg gjetter på tysk som morsmål, og opprinnelsesland enten Tyskland, Østerrike, Sveits eller Lichtenstein, evt fra den tyske minoriteten i Belgia eller mindre lommer av tysktalende minoriteter i Øst-Europa. Det finnes også noen mindre tysktalende minoriteter i Sør-Amerika men de velger jeg å se bort fra.

Riktig? 😊

Skjult ID med pseudonym nachtaktiv fr. 30 sep. 21:44

Då er ingrediensane altså på plass no. Var hos REMA og kjøpte 0,842 kg "Klosterlam" frå Gilde, og ein liten hovudkål som har omlag same vekta.
Får sjå... det vert iallfall spennande...

Jepp, jackpot! Det var jo ikkje så veldig utfordrande...
Budde sentralt i Hamburg dei siste 10 åra, så det er utruleg kjekt at dette no endeleg ligg bak meg, og at eg i staden held til i ein norsk småby med omlag 10.000 innbyggjarar :)

@Solecita. Du bør ikkje gløyme den gruppa som geografisk sett ligg nærast: Den tyske minoriteten i Sør-Danmark... :)
(Men nei, dette gjeld ikkje meg.)

(mann 38 år fra Oslo) fr. 30 sep. 21:52 Privat melding

@nachtaktiv
Husk hel pepper

Jeg har forresten tidligere bodd fem år i Flensburg, og har venner i Hamburg. Veldig fine byer begge to, syns jeg😊

Lykke til med fårikålen👍

Skjult ID med pseudonym nachtaktiv fr. 30 sep. 23:40

Takk for påminning @Jon_78
Det hadde eg allereie gløymd. Skjønnar ikkje heilt korfor peparen ikkje bør vere kverna, men om det er så viktig, då blir han heil...

Ja, fine byar. Godt eigna for å feriere der i eit par dagar, men ikkje lenger den rette plassen for å bu der fast...

(mann 46 år fra Oslo) fr. 30 sep. 23:45 Privat melding

Tradisjon, og lettere å beregne rett mengde pepper.

Helst skal pepperkornene strøes i gryta, og så peller man de av etterhvert som man spiser. Så ser man på haugen av hele pepperkorn hvem som fikk flest. 😄

Men det går helt fint å bruke malt pepper.

Skjult ID med pseudonym nachtaktiv lø. 1 okt. 13:14

Takk for info @Adameus

Kanskje lurt å bruke begge delar. Både heil og malen pepar...

Skjult ID med pseudonym lilleulv lø. 1 okt. 13:17

Bare hel i kjelen, og strø på malt pepper når du spiser.

Skjult ID med pseudonym nachtaktiv sø. 2 okt. 12:57

Takkar for dei gode tipsa eg har fått!
Fårikålen lyktast heilt fortreffeleg :)

Var nokså overraska at det faktisk gjekk såpass enkelt. Kjøttet var ufatteleg mørt! Det kunne skjerast med gaffelen faktisk...

Ein seier jo: Retten lagar seg sjølv - og det stemmer; eg vert nok ikkje rekna som ein stjernekokk elles...

(mann 46 år fra Oslo) sø. 2 okt. 13:13 Privat melding

Grattis! Hyggelig å se at det lyktes, og ikke minst at du tydeligvis likte det veldig godt.

Det varmer en fårikål-entusiast.

Da er neste utfordring pinnekjøtt til jul (like enkelt) og fenalår, gjerne skjært rett fra låret i stedet for ferdig skjært i pakke.

Og så tørrfisk da. 😊

Skjult ID med pseudonym nachtaktiv to. 6 okt. 23:50

@ Adameus. Ja, etter at det fyrste forsøket lyktast såpass glimrande, er freistinga stor å prøve å gjenta suksessen!

Helga nærmar seg igjen, og eg trur det vert same retten på laurdag igjen...
"Entusiast" er nok det passande uttrykket ;)

Dei andre rettane er nok meir avanserte - iallfall ifylgje det eg har lese på nettet...

Når det gjeld sau/lam, så vert det fårikål for meg!

Men neste prosjektet er allereie på plass, og det har ikkje noko med kjøtt å gjere.
Vil prøve å røyke makrell sjølv. Biltema tilbyd tilsvarande utstyr. Vert spennande iallfall...

(mann 46 år fra Oslo) fr. 7 okt. 10:48 Privat melding

@nachtaktiv fenalår og tørrfisk er helt greit å kjøpe, for man har sjelden gode forhold for å tørke selv, om man ikke har eget hus på landet. 😄 Dessuten er de som snacks å regne, da du kan spise du uten noe til, selv om det er tørt og fenalåret er salt, så greit å ha noe god drikke ved siden av.

Ellers er det vanlig å spise fenalår sammen med flatbrød, godt smør eller dømme til, og gjerne sammen med spekeskinke og annen spekemat

Jeg liker også å steke litt pinnekjøtt, men da blir det veldig konsentrert salgsmål, så her vil nok de fleste like at kjøttet vannes ut først. Stekt fenalår kan gjerne erstatte bacon som tilbehør til egg som frokost eller som tilbehør til kokt (kokes egentlig ikke, men trekker i vannet) torsk.

Pinnekjøttet i seg selv er veldig enkelt. Det er tilbehøret som kan være litt mer tricky, men ikke mye.

Selve pinnekjøttet skal bare dampe, så det skal ikke ligge i vannet. Man kan selvsagt bruke dampkjele, vanlig kjele med rødt eller gryteunderlag i metall for å løfte opp kjøttet, eller bjørkepinner. Du får alltids kjøpt pakker ned bjørkepinner på butikker som Rema 1000, men for den helt ekte smaken så må du ut å hente en bjørkestokk i passe tykkelse, og kanskje en seljekvist i tillegg. Det gir smak til kjøttet og skyen.

Du serverer det gjerne med kokte poteter, gjerne mandel eller annen smakpotet, kanskje noen kokte eller dampende gulrøtter og kålrotstappe.

Og det er kålrotstappa som er vanskeligst, men egentlig veldig enkelt. Skjær opp kålrot/kålrabi (samme, men to navn på grønnsaken) og en eller to gulrøtter og kok de mør.

Hell av væsken etterpå og mos det sammen. Kan gjerne ha litt sjy fra pinnekjøttet for å tilføre salt og væske, eller litt av kokevannet. Litt salt og pepper og kanskje eddik for syrlighet, etter smak. Hørt at noen og blander inn en skje eller så med smør, men ikke påkrevd.

Resten av skyen fra pinnekjøttet slår du opp i en skål for å servere ved siden av istedet for saus. Husk dog å fjerne mesteparten av fettet, da det ikke er så godt.

PS! Mange vanner ut pinnekjøttet over natta, kanskje bytter de ut vannet en eller to ganger, men jeg liker at det er godt salt, så det kommer an på hvem jeg har som gjester. Men det er og dugelig å lage bare for meg selv, og heller ha som restemiddag en eller to ganger senere.

(mann 46 år fra Oslo) fr. 7 okt. 10:49 Privat melding

PS! Som med fårikålkjøttet, så prises det veldig forskjellig alt etter hvor mye fett som er på kjøttet. Du vil ha minst mulig fett, for det i seg selv er ikke så godt, men noe må det være for å skape god sky og smak på resten av kjøttet.

Skjult ID med pseudonym nachtaktiv sø. 9 okt. 13:32

@Adameus. For eit langt og utførleg innlegg... Takkar for dei grundige opplysingane.

Fyrst og fremst skal eg konsentrere meg på fårikålen - i dag vert det sjølve retten igjen.

Lurar på korleis det vert denne gongen. Kjøttet er ikkje det same som sist; det inneheld meir feitt.
(Men anar ikkje kva del av lammet der eigenleg er...)

Trur eg brukte meir vatn enn eigenleg naudsynt sist helg. Det kan nok vere ein god del mindre, trur eg. Kanskje ca. 1 dl per 500g kjøtt. Lammet må jo ikkje søkke i væska... Kanskje det vert endå betre (mørare) når det liksom vert "dampa" i gryta...