Alle innlegg Sukkerforum

Ståhjuling for barn

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Råtass ma. 10 okt. 2016 19:05

Nå har jeg en av mine diskusjoner med X. Barna hadde spart seg opp til å kjøpe classywalk, en motorisert ståhjuling. Jeg googler litt, og ser da at det er 16 års aldersgrense, selv om produsenten har modifisert disse til en fartgrense som skal unnvike reglene.
Min eks har ikke skrupler mot å kjøpe en slik til barna, jeg synes i utgangspunktet det er noe tull at de skal ha en sånn duppedings, som jeg anser som et motehysteri. Ikke tror jeg de er helt ufarlige heller, uansett fartsgrense. Når det etter regelverket i tillegg er ulovlig, synes jeg det blir helt feil å overlate styringen på en slik en til barna.

I samtale med min eks, forstår jeg at jeg ble oppfattet som veldig vrang og firkantet. Det var mange som hadde slike nå forstod jeg.

Si meg er jeg veldig vrang og firkantet ?

Jeg kan forstå at jeg framstår slik for henne, fordi jeg er som oftest mye "strengere" og har en ganske annerledes filosofi en henne når det gjelder barneoppdragelse.

Noen som er i lignende dilemma ? Dette var jo bare et konkret eksempel, det finnes mange andre :)

Skjult ID med pseudonym skatteper ma. 10 okt. 2016 19:25

Dette er noe barna har spart til.....
Hva hadde du syntes om dine foreldre din hadde satt ned foten for noe som en voksen syntes er motehysteri?

(kvinne 57 år fra Akershus) ma. 10 okt. 2016 19:36 Privat melding

Hvor gamle er barna?

Skjult ID med pseudonym Råtass ma. 10 okt. 2016 19:41

@slappeper
I dag skulle jeg ønske mine foreldre hadde hatt en langt mer reflekterende oppdragelse enn det jeg fikk. Jeg fikk vel aldri noe av det som "alle" andre hadde. Heldigvis har jeg ikke blitt slik at jeg skal kompensere for det.

Jeg har en ideologi, skjønner at jeg ikke sitter på en fasit, men den derre "alle andre har", samt den pengebruken som det legges opp til blant unge i dag er helt hinsides all sunn fornuft mange ganger. De som forsvarer det lever i sin egen lille boble etter min mening.

Men spørsmål var rettet som at jeg lurte på om andre var i lignende diskusjoner? Det at man er så vidt forskjellig i syn på hvor grenser og etc skal gå, er noe som stjeler veldig mye energi for meg.

Hva mine barn synes om min grensesetting i en alder av 10- 11 år, er forøvrig ikke noe jeg legger så stor vekt på.

Skjult ID med pseudonym Råtass ma. 10 okt. 2016 19:43

@Solecita De er 10 og 11 år.

Skjult ID med pseudonym Råtass ma. 10 okt. 2016 19:49

@Moxie

Farlig kan vel diskuteres, alt er vel farlig i en eller annen grad. Det skal man ikke stresse opp for mye hysteri rundt det er heller ikke bra. Men balansen på en sånn, tror jeg ikke kan sammenlignes med den på en sykkel. De nevnte er bare noe du har under føttene, ingenting å holde i.

Alt handler om å bruke hodet ja, man får ofte påminnelser om at de er barn og modne som sådanne innimellom, selv om man mange ganger blir overasket over hvor "veslevoksne" de kan være :)

(kvinne 57 år fra Akershus) ma. 10 okt. 2016 20:00 Privat melding

Jeg hadde nok heller ikke vært begeistret for å sende dem ut på en slik sak i den alderen.

(kvinne 57 år fra Troms) ma. 10 okt. 2016 20:02 Privat melding

Stå på kravene...dine. Hadde de vært 15 år så har det gått an å være litt fleksibel. Nå veit ikke jeg hvor strengt politiet følger opp slike aldersgrenser. Og argumentet om at alle andre har.. Synes ikke foreldre burde argumentere med det. Lykke til med diskusjonen.

Skjult ID med pseudonym Råtass ma. 10 okt. 2016 20:34

@sgt_pepper

Takk for innspill, men jeg føler ikke at det er helt sammenlignbart.
Din sønn hadde nok klart seg fint om han måtte utsette fallskjermhopping noen år. MEN det er vel tandemhopping vi snakker om, de slipper vel ikke 13 åringer til å hoppe med egen skjerm ?? Det ville ihvertfall være noe jeg ikke hadde tillatt :)

Nei de er ikke dumme i hodet, langt ifra. Det er ikke du heller, så derfor kan vi sikkert enes om at det er riktig å sette grenser for barna, det er en av de viktige oppgavene vi har som foreldre(selv om man kan være uenig i hvor grenser skal gå).

(kvinne 54 år fra Østfold) ma. 10 okt. 2016 20:42 Privat melding

Så lenge det er aldersgrense på 16 år, og du tar støyten ( mister lappen) er vel dette en sak å legge død i ihvertfall 4 år.. jeg hadde ikke tillatt det. Min 12-åring har lyst på, får spare selv og kan kjøpe når han blir 16👍🏼 og grensesetting skal foretas av foreldrene , ikke av unga 😊

Skjult ID med pseudonym Piapia ma. 10 okt. 2016 20:43

Nei, barna er ikke dumme, men de er barn. Vi som voksne må tørre å sette grenser. Ta noen upopulære beslutninger. For det handler ikke om å være vrang. Det handler om å være fornuftig og voksen. Barna har godt av noen rammer og regler og den viten om at man kan ikke få alt man ønsker seg her i livet. Lykke til med diskusjonen, ts :)

Skjult ID med pseudonym Råtass ma. 10 okt. 2016 20:43

@gille

Deilig å høre ! :)

Skjult ID med pseudonym blingbling ma. 10 okt. 2016 21:11

Er det lovlig så er det lovlig. Er det ulovlig så er det ulovlig. Utrolig enkelt spørsmål.

(mann 40 år fra Buskerud) ma. 10 okt. 2016 21:19 Privat melding

Som blingbling sier. Valget er strengt tatt tatt for deg allerede der. Norge er ikke lovløst enda.

(kvinne 44 år fra Aust-Agder) ma. 10 okt. 2016 21:53 Privat melding

Lover og regler er der for en grunn, og barn i 10-12 års alderen bør lære seg å forholde seg til lover og regler !

Skjult ID med pseudonym Råtass ma. 10 okt. 2016 21:57

@sgt_pepper

Jeg hadde nok sluppet min sønn til det også, hvis jeg følte meg trygg på denne fyren som var med. Synes det er positivt av deg egentlig, da dette er den nye på andre siden, som er den som skal ha han med, tommel opp for den.

Skjult ID med pseudonym Råtass ma. 10 okt. 2016 22:28

Ja, der står det vel ikke på kroner kan jeg tenke meg,,,

Skjult ID med pseudonym Fra nord ti. 11 okt. 2016 01:08

Selv om det er aldersgrense på slikt utstyr, så kan det stå at det er lovt å bruke på innelukket område for de som er yngre. Dvs at de ikke skal bruke "leken" i eller i nærheten av trafikerte områder.

(mann 48 år fra Oslo) ti. 11 okt. 2016 13:09 Privat melding

Først og fremst må jeg si aldersgrensen for de der er satt latterlig høyt. En ting er selvsagt trafikkforståelsen, men det hjelper så lite om man ikke har kontroll på kjøretøyet.

Og jeg ville være langt mer skremt over å sette en 40-åring på toppen av en slik, enn en 12-åring.

Mitt svar er defor litt todelt.

Dersom de har et lukket område uten biltrafikk å leke på, så kunne jeg vært tilbøyelig til å tillate det. Men med en klar regel om at bruk andre steder er uakseptabelt og inndragelsesgrunn.

Har de ikke et slikt lukket område, men må ut på offentlig område, som parkeringsplassen og gatene i borettslaget og offentlig vei, så absolutt nei.

Respekt for lover skal læres, og der må vi foreldre være litt flinke. Selv hvor ufornuftig reglene er.

Vet at Moen nå tenker dobbeltmoralist, men det finnes mange steder der yngre kan drive motorsport selv om de er yngre enn grensen for å drive øvelseskjøring. Men det er åpning for å drive med det når man er yngre, dersom det er i organiserte former, og ikke gjøres på offentlig vei. Og da må jeg si det åpner for at ungene kan leke litt med slike dersom det er på lukkede områder.

Skjult ID med pseudonym blingbling ti. 11 okt. 2016 13:27

Knøteanarkiet blømer...

For å sitere Sponheim: "Hver mann si høne" - og legger til for egen regning 'Hver dame sin hane' - så hadde vi ikke vært her og kløyvd hår og pratet vas..

Skjult ID med pseudonym Pote ti. 11 okt. 2016 13:34

Stå på dine meninger, du har rett. Det er aldersgrense på 16 år av en grunn. Dette er ikke et leketøy for for unger. Unger har ikke noe ute i trafikken å gjøre på denne dingsen. De har jo ikke lov å sykle i trafikken før de er 12 år. Det er ikke nedfelt noe sted at unger skal ha alt alle andre har, for det har ikke alle andre heller. Jeg er glad jeg var streng md mine barn og de takker meg i dag når de er voksne.

(kvinne 57 år fra Akershus) ti. 11 okt. 2016 13:34 Privat melding

Hm. For min del er jeg redd det er for sent å lære mine barn respekt for lover og regler. Da minstemann var liten og jeg skulle ha henne med på kino, så vi litt stort på aldersgrensene, og jeg har tatt begge ut av skolen når det etter min vurdering var det mest fornuftige. Enten vi fikk lov eller ikke.

Vi følger alt for mye regler i Norge.

Skjult ID med pseudonym blingbling ti. 11 okt. 2016 13:36

Dagens..

Skjult ID med pseudonym Råtass ti. 11 okt. 2016 13:55

@ Amadeus

Synes det blir så jævlig mye dill dall, de har flere muligheter til å ta seg frem, så dette blir rett og slett et unødig leketøy. Med disse knottene på 10-12 år så får man stadig påminnelser om at det er greit at noen passer på de å setter grenser. Når de løper rundt med disse brettene, har de sikkert tilbøyelighet til å bruke det hvor de egentlig ikke får lov til å bruke de. Når det gjelder to hjul under beina uten noe å holde seg i, er det klart at det er idiotisk å sammenligne dette med sykkel som er et raskere "fartøy" for den samme målgruppen (slik jeg ser endel argumenterer). Det irriterer meg ganske mye, at foreldre driter i denne aldersgrensen, og kjøper slike til barna sine, som igjen skaper kjøpe press hos andre. Fordi de også er så dyre, at hvis de bare er tiltenkt å brukes i et oppmerket område, er det rett og slett snobberi, har man flere unger blir det da også snakk om en liten formue.
Når de i tillegg skal ha sykler, ski, mobiltelefoner, pcèr samt annet annet fritids utstyr. Så synes jeg virkelig den aldersgrensen er bra for flere grunner, sikkerhet, samt tanken å reflektere rundt om dette er "nødvendig" og om de vil bruke så mye av sine midler på det.

Er nok veldig konservativ i forhold til mange andre, men heller det enn å ikke lære barna en dritt, å la de få alt som "alle" andre får.

Det er faen ikke noe rart at barnefødsler i antall går ned blant etnisk norske, det har blitt så ekstremt mye opphausing rundt det må vi og slik må vi, samt det må vi ha for det har alle andre.

Uheldigvis for meg, er det jeg som må ta oppgaven med å lære de verdien av ting samt å spare, i min situasjon. Da x er stikk motsatt, og reflekterer lite rundt disse verdiene som jeg synes er veldig viktig, rent personlig, men også for deltakelse som medborger i et bærekraftig samfunn.

(mann 48 år fra Oslo) ti. 11 okt. 2016 14:22 Privat melding

@råtass nå hadde de spart opp penger selv, så da er vel kostnadsspørsmålet ute av veien. Skal man ta det med, så hadde det nok blitt et klart nei herfra også.

Men altså det så jeg bort i fra nettopp fordi du nevnte at dette hadde de spart til selv. Da står vi igjen med prinsipp, lover og regler og faktisk bruk.

Og som sagt, hadde de hatt et avgrenset lukket område, så greit, men etter mine begrensninger. Og mine begrensninger er hevet over alt annet, og det skal det være liten og ingen tvil om.

Hadde de brutt reglene, så hadde det blitt inndratt. Første gang for å vise at jeg mener det jeg sier. Men de skulle fått en sjanse til, så det hadde ikke vært permanent inndragning. Kanskje for helga/uka først.

Neste gang for lengre tid. Og etter det, Finn.no

PS! Så ikke noe om hvor jeg ville lagt aldersgrensen selv, det måtte jeg sett ut fra dems modenhet. 10-åring er vel lavt. 12-åring kanskje. 14-åring ja, med mindre jeg tvilte på viljen til å overholde begrensningene.

Nå må det sies at jeg er litt mere farget-man, og skulle gjerne prøvd en selv, men tror ikke jeg hadde taklet den jenta mi på 9 tror jeg derimot hadde taklet den veldig fort.

Og hvorvidet det er et unødvendig leketøy eller ikke, se det blir litt utenfor min sfære å avgjøre. Skulle man nektet alt som ungene bil ha fordi det er unødvendig, ville de knapt fått noe av meg. Og datteren min får langt mindre enn vennene hennes. Men det må være opp til henne å argumentere saken for det leketøyet. Fordi "alle andre har det", så er ikke det er gyldig argument.

Da lærer de samtidig å argumentere mer på egenskaper og bruksverdi. Det er verdt noen kroner, og en egenskap de vil ha nytte av videre.

(mann 48 år fra Oslo) ti. 11 okt. 2016 14:27 Privat melding

Farget=gadget...

Skjult ID med pseudonym blingbling ti. 11 okt. 2016 14:51

Det trengs flere årepar - vi har en færing å ro her....