Alle innlegg Sukkerforum

Vegetar - vegan

Vis siste innlegg
(mann 35 år fra Akershus) ma. 6 mars 2017 21:59 Privat melding

Hei. Noen som er vegetar eller vegan her? Opptatt av sunn mat i allefall. Personlig utvikling med seg selv.
Nysgjerrig person som spørr

(mann 39 år fra Oslo) ma. 6 mars 2017 22:23 Privat melding

Vegetarianer (ovo-lakto sådan) i 16 år her. Ikke alltid like opptatt av sunn mat derimot, mer av dyrevelferd. Noe særskilt du lurer på?

Skjult ID med pseudonym Honey ma. 6 mars 2017 22:40

Pescetarianer her, mest pga. dyrevelferd, men også pga. helsen. Jeg følte meg mye sunnere kort tid etter at jeg sluttet å spise kjøtt for noen år siden - sov bedre, hadde mer energi, fikk finere hud osv. Det er det beste valget jeg har tatt i mitt liv, og jeg vender aldri tilbake. Det var mye lettere å slutte å spise kjøtt enn jeg trodde, og jeg savner det ikke i det hele tatt. Heldigvis har jeg gode venner og familie som respekterer mitt valg og tar hensyn til det, f.eks. når vi skal spise noe sammen.

(mann 28 år fra Hordaland) ma. 6 mars 2017 22:49 Privat melding

Veganer. Mange gode miljø- og ressursmessige grunner, sant nok det, men ærlig talt er grunnen min (veldig forenklet) at jeg ikke vil skade dyr.

Skjult ID med pseudonym my ti. 7 mars 2017 07:12

Her er forklaringen på at jeg har knallrødt blad på kosthold -alltid. 'Alle' har en diett som handler om å tenke over hva de spiser?!
Hjelp.

Skjult ID med pseudonym på date ti. 7 mars 2017 07:42

Jeg ønsker å bli veganer, men vet ikke hvordan. Min grunn er også med hensyn til å ikke skade dyr. Ønsker å høyne energifrekvensen min. Kan jeg få et tips om hvordan man klarere det. Takk. Dere som ikke vil skade dyr, spiser dere egg? Hva med melk? Man tar jo melken fra kalven? Regnes det for å skade dyr?

Skjult ID med pseudonym Haakon ti. 7 mars 2017 09:08

Jeg så en dokumentar om en som hadde spist pizza hver eneste dag i 25 år. Han var blitt vegetarianer dengang da, men likte ikke grønnsaker av noe slag, så derfor spiste han pizza med bare ost på.

Utdrag fra artikkelen som omhandler dokumentaren:

"Everyone who knows Dan wonders how he's still alive. Beyond the fact that his diet is completely horrifying, he also has diabetes and frequently gets low blood sugar. When his blood sugar dips into the danger zone, it sometimes results in his blacking out on the kitchen floor in his underwear with frozen food scattered around him. There was that one time he bought a new car and then blacked out on the drive home. He swerved off the road and totaled the vehicle, but besides from that isolated incident, his pizza diet seems to be working out for him. I recently spoke to Dan to hear more about how he came to subsist on gluten, tomato sauce, and cheese alone."

Ikke alltid lett å være veggis..

Skjult ID med pseudonym Honey ti. 7 mars 2017 10:10

@på date
Utvalget av vegansk og vegetarmat i dagligvarebutikkene blir bedre og bedre for tiden pga. økt etterspørsel. Flere helsekostbutikker selger veganske pølser, ost m.m. Jeg prøver å unngå å spise egg og melk. Det finnes flere typer plantebasert melk av havre, soya, mandel, ris og kokos, som smaker kjempegodt og inneholder vitaminer. Oatly har mange produkter i sortimentet, bl.a. iskrem. Du finner også massevis av vegetaroppskrifter på nett. Restauranter pleier å ha noen vegetarretter på menyen, og jeg opplever at flere er villige til å lage en vegansk eller vegetarutgave når jeg spør.

Mitt råd er å finne gode erstatninger til det du er vant med å spise fra før, i tillegg til å få inspirasjon og oppdage nye og spennende oppskrifter og smaker. Hvis du f.eks. savner kjøttsmaken, så finnes det både vegansk biff, bacon, kjøttdeig, salami, burgere, pølser, leverpostei o.l. Det viktigste er å spise variert, og å få i seg bl.a. nok energi og vitaminer. Men dette gjelder jo for alle, ikke bare veganere. Noen idrettsutøvere er veganere, så det er mulig å trene hardt uten å være avhengig av kjøtt.

(mann 29 år fra Akershus) ti. 7 mars 2017 10:11 Privat melding

Har hatt lyst til å teste ut en "vegansk" mnd. Bare for å se om noe endrer seg.
Er fullstendig klar over hva "kjøtt" gjør med miljøet, men enn så lenge (og siden kjøtt er livet ) Når dette ikke blir satt i lupen, så føler jeg ikke at jeg som enkelt person har så mye jeg skulle sagt.

(mann 54 år fra Sogn og Fjordane) ti. 7 mars 2017 21:05 Privat melding

Tenke på dyra ja, men spise maten dems skarrem! :P

Kjekt med litt grønt osv, men må ha fisk, fugl og ku. Så lenge man slenger på mye grønt, ca. 1/3 av tallerkenen eller mer, er det helt ok. Kortreist mat er tingen, masse fint på landsbygda. :)

(mann 48 år fra Rogaland) ti. 7 mars 2017 21:39 Privat melding

Til alle dere veganere/vegetarianere. Det må dere vel være hvis dere så ønsker.
Men å være det for dyrenes ve og vel?
Hvis jeg var en ku eller gris eller et annet av være husdyr, eller viltlevende som vi mennesker har på menyen.
- Så ville jeg sett på dere og grøsset av frykt og tenkt: Hvis alle tenker som dem, vil vi bli utryddet.
-Det vil bli resultatet hvis alle blir veganere.

Samtlige større dyr på denne planeten som kan sies å være blant evolusjonens vinnere er det fordi vi spiser dem. Omtrent samtlige andre er iferd med å bli utryddet.

Hvis vi alle slutter å spise kjøtt, vil det bli plass til langt flere mennesker på denne planeten. Alle vil kunne spise seg mette.
Og vi vil formere oss som kaniner.

Til slutt vil det være 200 milliarder folk her.
Og plantasjer til å dyrke vår mat.
Og vår infrastruktur.
-Kun det!

Skjult ID med pseudonym Vrinsk ti. 7 mars 2017 22:44

I dag har jeg vært på myndighetenes lansering av nasjonal handlingsplan for bedre kosthold. Miljø og bærekraft blir viktig i årene som kommer, og vi må kutte ned på kjøttforbruket vårt. Det er ikke nødvendig å bli veganer/vegetarianer for å spise sunt og bærekraftig, men vi må erstatte mer av kjøttet med fisk, blåskjell etc. Belgvekster ble også framsnakket veldig i dag: en kilde til vegetabilsk protein som er både sunn og miljøvennlig. Kanskje vi spiser insekter, tang og tare i framtiden? Uansett må vi endre våre spisevaner, både av hensyn til miljøet og vår egen helse.

(mann 28 år fra Hordaland) ti. 7 mars 2017 22:58 Privat melding

Leifi - så om du levde et liv i en bås der du ventet på å bli drept, så ville du krysset fingrene for at de som spiste deg ikke ville stanse å spise deg, fordi det er bedre å bo i en slik bås enn ikke å eksistere? Stiller meg skeptisk til det. Og resten var ren spekulasjon. Dessuten mener du vel at menneskeliv er verdt mer enn dyreliv siden du spiser dyr og ikke mennesker, og da bør du jo tenke på nettopp menneskene - de sulter fordi så mange ressurser blir brukt på kjøttproduksjon. Hvis din frykt for overbefolkning er begrunnelse nok til å la folk sulte ihjel så kan den samme begrunnelsen gis som unnskyldning for å drepe mennesker direkte.

Jeg har aldri prøvd å overtale noen til å slutte å spise noe som helst og jeg gjør det ikke nå heller. Men jeg synes nå man bør være ærlige nok med seg selv til å si at man spiser kjøtt fordi man liker det, ikke finne på grunner som at man ikke vil at verden skal bli overbefolket.

(mann 48 år fra Rogaland) on. 8 mars 2017 00:18 Privat melding

@Bjørn, @hope. Er desverre for sent for meg nå.
Husdyra våre skal selvfølgelig ha det best mulig.
Dere må gjerne nevne hvilke store dyr av de vi ikke spiser som ikke står i fare for å bli utryddet!
Jada jeg vet det er milliarder av pingviner i arktis, men der lever ikke vi.

(mann 28 år fra Hordaland) on. 8 mars 2017 03:15 Privat melding

@Leifi "Er dessverre for sent for meg nå"? Hva betyr det?

Skjult ID med pseudonym Honey on. 8 mars 2017 09:18

@Leifi
Jeg trodde at de fleste pingvinene bodde i og rundt Antarktis. Kan du vise til kilden som forteller hvor mange milliarder de er?

(mann 48 år fra Rogaland) on. 8 mars 2017 20:09 Privat melding

Takk @Hov.
@Honey. Jada. Jeg vet jeg må slutte å skrive på forum når jeg er halvt i drømmeland.
@Bjørn89. Se 2cm opp.

(mann 39 år fra Oslo) on. 8 mars 2017 21:34 Privat melding

Dersom alle ble vegetarianere / veganere, er det rimelig å forvente at gårdsbrukere ville avle opp færre dyr. Behovet ville rett og slett ikke være der. Det er derimot ingen nevneverdig sjanse for at at alle vil bli vegetarianere / veganere i noen overskuelig fremtid. Så noen form for utryddelse av arter som følge av dette, blir science fiction på sitt mest spekulative.

Om antallet vegetarianere / veganere øker i nær fremtid, vil det simpelthen føre til reduksjon av hvor mange dyr som avles opp. Noen gårder vil kanskje måtte legges ned, eller gå over til annen type produksjon, men i det vesentlige vil det hele fortsette som før.

Skulle vi faktisk komme ditt at hele arters eksistens står i fare for å forsvinne, fordi ingen spiser dem, skal jeg spise hatten min. Eventuelt en ku. Men jeg mistenker at det er omtrentlig like sannsynlig som at Trump vil få fredsprisen.

(mann 48 år fra Rogaland) to. 9 mars 2017 00:15 Privat melding

@Hope.
Noe av det jeg skriver er satt veldig på spissen, annet er satire med ett lite snev alvor.
Jeg står for alt jeg skriver, men av og til har jeg annet å gjøre enn å følge opp en diskusjon her.
Nå er det å sove.
Vennlig hilsen Leifi.