Alle innlegg Sukkerforum
Skjult ID med pseudonym Vårsol sø. 2 april 2017 14:44

Hvilke rettigheter har jeg ang. røyking i bakgården? Røyken siver opp til mitt soverom, og jeg hater det. 😈 Finnes det noen regler på sånt?

Skjult ID med pseudonym Wille sø. 2 april 2017 14:48

Så irriterende! Røyklukt fra naboer og røyking utendørs er ikke regulert av røykeloven i alle fall.

https://helsedirektoratet.no/folkehelse/tobakk-royk-og-snus/roykeloven-regler-om-roykeforbud#røyk-fra-naboer-og-røyking-utendørs

Har sameiet eller borettslaget ditt noen ordensregler på det? Hvis ikke kan du jo eventuelt foreslå det.. (Uff).

Skjult ID med pseudonym Lilly sø. 2 april 2017 14:50

Du har masse å tjene på å spørre hyggelig om de kan stoppe før du går til krig. Kjenner mange som har tapt for å si det sånn.

Skjult ID med pseudonym Vårsol sø. 2 april 2017 14:53

Takk, @Willie!

Én ting er å bli utsatt for passiv røyking på gaten, det er ille nok. Men hjemme i min egen leilighet vil jeg ha muligheten til å kunne sove med vinduet åpent uten å bli kvalm og uvel av røyklukt. Arg!

Skjult ID med pseudonym Ekornet sø. 2 april 2017 14:54

Opplevde det samme en gang jeg bodde i en blokk. Det kom fra leiligheten under som røykte på soverommet og det sivet rett inn i mitt soverom. Jeg banket på døra og en gammel dame åpnet. Det var en tung mørk røyketåke rundt hele dama. Det veltet sigarettrøyk ut av døra. Ingen tvil om at det kom fra henne. Men hun benektet at hun røyka 😂😂😂

Skjult ID med pseudonym Writern_67 sø. 2 april 2017 14:58

@Vårsol:
Spør pent om de ikke kan finne en annen ordning. Det hjelper ofte å prate med folk. Gjør det gjerne når du ikke er kvalm og uvel av røyklukta deres.

Som gammel eks-røyker vet jeg at jeg ville etterkommet et slikt ønske, man ønsker jo ikke å plage andre med sine uvaner.

Skjult ID med pseudonym Wille sø. 2 april 2017 14:58

Ja enig med Lilly. Starte enklest mulig, på lavest mulig nivå først. Men jeg ville personlig vurdert ubehaget med røyklukta opp mot ubehaget ved å si ifra i en sånn sak. Kjenner altfor mange frustrerte røykere som føler seg sett ned på, og litt hakka på, når de prøver å seg noen trekk.

Skjult ID med pseudonym Vårsol sø. 2 april 2017 15:03

Det er ganske mange som røyker her, og tanken på å "ta praten" med så mange naboer frister ikke. Jeg har storrøykere i familien, og er det et tema som får dem hissige, er det nettopp temaet røyk. 😨

Skjult ID med pseudonym Wille sø. 2 april 2017 15:03

@Vårsol:Ja, jeg reagerer også veldig negativt på røyk, og kan bli sydende forbanna innvendig når jeg må tåle andres røyk. Og på soverommet?! Det ville jeg nesten ikke klart tror jeg. Hmm, når jeg tenker nærmere over det, hvis det hadde skjedd meg, så ville jeg snakket med leder av sameiet om saken. Det å ta det direkte opp med de det gjelder, det hadde jeg ikke utsatt meg for. Jeg hadde også bedt styrer om å ikke navngi meg. Noen røykere som mister røykeplassen sin kan jeg tenke meg blir bra ampre.
Uff, lykke til Vårsol! Forstår virkelig ubehaget ditt.

Skjult ID med pseudonym Vårsol sø. 2 april 2017 15:07

@Willie:
Den følelsen du beskriver der, kjenner jeg. Veldig!

Ja, det beste er nok å ta det opp gjennom styret.😊

Skjult ID med pseudonym Apache sø. 2 april 2017 15:10

Trenger strengere røykelover da røyk griper direkte inn i andres liv. Røykeallergikere kan ikke sove med åpne vinduer da røyk siver inn fra naboer som røyker ut gjennom vinduene. Når været er pent så kan de ikke sitte ute på terrassen da røykende naboer forpester. Noen steder er det røyklukt i oppgangene også. Skal de ta buss så står røykere inne i skuret, begge sider på utsiden sånn at ikke-røykere har ingen steder å gjøre av seg. Da er det bedre å kjøre selv.

Kanskje tar flertallet røykere hensyn, men så lenge noe ikke gjør det så griper det inn i andres liv, og barn og voksne blir konstant utsatt for passiv røyking.

Skjult ID med pseudonym Wille sø. 2 april 2017 15:12

Ja, lykke til @Vårsol! Håper styret er fornuftig, og behandler din henvendelse på en ryddig og god måte. Det å slippe å få andres røyklukt inn på soverommet burde være lett å forstå. Røykerne kan faktisk flytte på seg, det er verre for deg.

(mann 51 år fra Buskerud) sø. 2 april 2017 15:12 Privat melding

Ja det er ille dette med alt som plager folk, folk i byene klager på støy....merkelig at det skal være støy i en by, røyklukt...uff tenk at det bor andre enn deg der, parfymelukt...uff tenk det finnes flere mennesker.

Folk elsker å bo tett men dem hater alt som plager dem...

Masse ledige hus og tomter på bygdene...der slipper du det problemet, men da finner folk sikkert andre ting å klage på...lang vei til jobb, dårlig kollektivtransport...for å ikke nevne ku-møkka som spres på jordene, mygg...etc etc....

På månen bor det ingen.

Skjult ID med pseudonym Apache sø. 2 april 2017 15:17

Røyk er faktisk helsefarlig og koster norsk helsevesen ganske mye ennå, selv om det har bedret seg. For meg kan røykere gjøre som de vil, men ikke forpest andre på en så direkte måte.

(mann 51 år fra Buskerud) sø. 2 april 2017 15:25 Privat melding

Det som brukes i helsevesenet er småpenger i forhold til hva staten sender ut av landet for å redde hele verden.

Skjult ID med pseudonym Vårsol sø. 2 april 2017 15:26

@Nigma:

Bra du klarte å slutte, på alle måter. 😊

@Sunset:
Jeg elsker å bo i byen. Det å høre at andre koser seg med musikk, prater, har fest i helgene, høre trafikken, bussene osv. er for meg koselige lyder. Men røyklukt takler jeg ikke inne i min egen leilighet. Synes ikke at jeg er veldig kravstor av den grunn. 😇

Skjult ID med pseudonym Vårsol sø. 2 april 2017 15:32

@nigma:
Jeg er jo av den fredelige sorten, så pistol blir lizzom litt feil. 😇 En gang gang jeg opp en vennlig lapp og forklarte hvorfor jeg ba folk ikke røyke under vinduet mitt. Det hjalp ikke nevneverdig... 😇

Skjult ID med pseudonym Writern_67 sø. 2 april 2017 15:33

Vannbøtte i vinduskarmen som 'uheldigvis' velter over folk som røyker rett under vinduet ditt.

Hvis jeg hadde røkt, så tror jeg nok jeg ville regnet bakgården som røykesone.

Skjult ID med pseudonym Olivia sø. 2 april 2017 15:38

@Sunset: hvor har du det fra?

Skjult ID med pseudonym Apache sø. 2 april 2017 15:42

Hva staten sender ut er en annen debatt.

Når folk tar vare på helsen sin og forebygger sykdommer og derfor unngår røyk så er det belastende at andre som ikke bryr seg om sin egen helse skal med vitende og vilje ødelegge for andre. Røyk er forpestende og griper direkte inn overalt der røykere som gir blaffen ferdes. Det å bli utsatt for dette i sitt eget hjem er horribelt.

I ytterste konsekvens må samfunnet bygge egne boliger kun for røykere sånn at de er stuet sammen. Så kan de røyke så mye de vil på terrassen, blåse det inn til naboene, i oppgangen og under åpne vinduene.
Så bør det bygges blokker kun for ikke-røykere så de kan puste fritt, alt fra barn, gravide til eldre.

https://nhi.no/psykisk-helse/rus-og-avhengighet/passiv-royking-helseskader/

Skjult ID med pseudonym Vårsol sø. 2 april 2017 17:47

Jeg lurer på om røykere ikke klarer å sette seg inn i ikke-røykeres situasjon. Vet Ikke helt hvordan jeg skal få dem til å forstå. Hva kan jeg sammenligne ufrivillig passiv røyking med? 😇

Skjult ID med pseudonym Vårsol sø. 2 april 2017 18:04

Det med bil på tomgang er kanskje det nærmeste jeg kommer, for å sammenligne?! 😎

(mann 33 år fra Oslo) ma. 3 april 2017 11:00 Privat melding

Bor man i blokk / bygård er røyk en av tingene man rett og slett må tåle. Sammen med festing (snart fadderuke), grilling på balkongen, sentrifuge kl. 0200 natt til onsdag, nabobarn som tramper som ville elefanter over soverommet kl. 0630 på søndag morgen, krangling, høylytt sex, støvsuging på natten m.fl.

Vil man ha fred, ro og frisk luft er det faktisk bare å flytte på landet :)

(mann 33 år fra Oslo) ma. 3 april 2017 13:29 Privat melding

Ja man skal ta hensyn, men har man vinduet sitt over en bakgård eller over gata synes jeg det blir ganske søkt å klage. Og hvis en først skal klage på dette bør en kanskje klage like mye på de andre plagsomme tingene også. Det er nemlig ikke mer hensynsløst å ta en røyk i bakgården enn f.eks. å fyre opp grillen, spille musikk eller spille fotball - uavhenging av evt. stigma røykere måtte ha. Mener nå jeg.

Skjult ID med pseudonym Writern_67 ma. 3 april 2017 13:48

Nei, så fiendtlige folk ble her da! Fikk lyst å kjøpe meg en pakke Lucky Strike og fyre opp jeg nå altså. Intet provoserer meg mer enn skitten moralisme, og den ser jeg her. Tror nesten jeg gjør det. Og stiller meg på bussholdeplassen ved butikken. Og i bakgården rett bak etterpå.

Har ikke røkt på årevis, men nå fikk jeg faktisk suget. In your face.

Skjult ID med pseudonym Lilly to. 6 april 2017 00:23

Har du kommet noe vei i saken?

Skjult ID med pseudonym AlBundy to. 6 april 2017 11:47

Hva har dette med moralisme å gjøre Writern67? Om det ikke er lov å trekke matos ut av veggventiler i blokk så skal jeg love at røyk og røyklukt er mer sjenerende enn matlukt. Er det moralisme om jeg ikke ønsker å sitte ved siden av en som stinker urin, fyll eller svette på bussen?(eller røyk) Kanskje det, men det er i høyeste grad sekundært det ubehaget den personen direkte påfører meg.

Skjult ID med pseudonym Writern_67 to. 6 april 2017 11:57

Fyrer opp og håper jeg får en Lucky Strike på en røykring in your face, AlBundy! 😉

Skjult ID med pseudonym Vårsol to. 6 april 2017 12:16

@Lilly:
Jeg hang opp to lapper, hvor jeg forklarte problemet så godt jeg kunne, på en mild måte.

Reaksjonene og resultatet er jeg litt usikker på. Den ene lappen ble fjernet med én gang. 😜

Skjult ID med pseudonym Solo to. 6 april 2017 12:44

Åh. Så heldig jeg er. Av alle ledige seter, hvor jeg bokstavelig er alene i en vogn, må det selfølgelig sette seg et par bak meg som lukter askebeger på størrelse med en høyball. Jeg sier ikke at vi bør ha straffeleir for disse, menneh... Jeg spyr nesten av lukta.

Skjult ID med pseudonym Vårsol lø. 8 april 2017 23:58

Og hvorfor er det ikke forbudt å kaste sneiper på bakken? De forsvinner jo ikke av seg selv, akkurat.

Skjult ID med pseudonym Vårsol sø. 9 april 2017 00:23

Folk som kaster sjokoladepapir på bakken kan fort bli irettesatt. Jeg har aldri opplevd at sneipkastere blir tilsnakket.

Skjult ID med pseudonym Vårsol sø. 9 april 2017 13:57

Kan en kreativ utforming av budskapet føre til resultatet man ønsker å oppnå, tro? 😇

(mann 42 år fra Rogaland) ma. 10 april 2017 19:18 Privat melding

Har det samme problemet i blokka jeg bor i. Det jeg gjorde etter at naboer nektet å samarbeide var å kjøpe en god luftrenser med Hepa filter og ekstra kullfilter. Kullfilteret tar meste parten av røyk forurensingen og hepa filteret tar andre allergener og forurensinger i luften. Setter du luftrenseren på max vil mye av den forurensede luften gå opp eller ned en etasje hvis isoleringen er dårlig. Naboen oppe som røyker hater min luftrenser siden nesten all lukt blir trengt opp gjennom lister og inni vegger til synderen selv.

Skjult ID med pseudonym Vårsol ma. 10 april 2017 23:37

@LilleB:
Det høres ut som et seriøst maskineri det der!

Her er det "bare" selve røyken som stiger opp mens folk røyker i bakgården som er problemet. Ille nok!

Skjult ID med pseudonym Vårsol ti. 11 april 2017 08:26

Døh, My! Bakgården er litt større enn et frimerke, men det hjelper jo lite når de som røyker står rett under soveromsvinduet mitt. Tipper det er vanlige sigaretter de røyker. Det stinker!

Skjult ID med pseudonym Vårsol ti. 11 april 2017 16:32

Det står askebegre over alt i hele bakgården, og det er maaange som røyker. Jeg får det travelt hvis jeg skal holde antirøykeforedrag for alle sammen, og noe sier meg at mange av dem ikke vil ta det jeg sier særlig seriøst.

Skjult ID med pseudonym Vårsol ti. 11 april 2017 19:47

@Athene:
Tusen takk for støttende ord!

"Prosjektet" med å få slutt på stanken virker litt uoverkommelig. Jeg er tolerant på veldig mange områder, men sigarettrøyk har jeg ikke som et slikt område. Ja, ja... 😎