Alle innlegg Sukkerforum

Åpen for diskusjon: Naving

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Solo on. 12 april 13:45

Inspirert av det kjente ordtaket: Det er verre med 10 unge navere på taket enn å få tak på en gammel, vil jeg skrape litt på overflaten av "naving"

Hvorfor vil folk så enkelt vurdere "navere" som giddalause bidragsytere? Bør man ikke skille mellom dem med "gyldig grunn" og uten. Og hva kan man begrunne som gyldig for å dytte sugerøret i statskassen?
Synes du denne velferdsordningen er bra nok?

Shoot!

Skjult ID med pseudonym Hovmester on. 12 april 13:54

Først vil jeg si at jeg forstår spørsmålet, eller spørsmålene om du vil.

Prostitusjon er et av verdens eldste yrker. Den gang var sugererøret av kjøtt. I dag mottar mange penger fra Staten uten å gjøre noe som helst. Mitt rolige inntrykk er at FLERE kunne ha gjort noe nyttig.

Kanskje jeg er et fælt menneske som mener det?

(mann 46 år fra Oslo) on. 12 april 14:05 Privat melding

Jeg trodde naving utelukkende handlet om de som mottok ytelser uten gyldig grunn. Om noe er gyldig er vel likevel høyst diskutabelt. Begrepet Navere er litt løsere og kan nok omfatte de med gyldig grunn også. Gyldig grunn eller ei, det er alltid noe mer man kan yte, men det er ikke sikkert det er rasjonelt - selv om NAV hadde vært skrudd sammen mer effektivt.

(mann 48 år fra Oslo) on. 12 april 14:10 Privat melding

@Solo
Det der kan ikke jeg svare på i alle fall. Kriteriene er for smale og åpner ikke opp for nyanser.

Det der kommer i samme kriterier som @Rosa og @Hope snakket om når de vurderte menn som fant seg en asiatisk kvinne. Det er veldig sort/hvitt tenkende.

Jeg kan ikke i alle fall ikke svare generelt på hva folk som har trygd på Nav kan gjøre eller ikke gjøre. Sånne spørsmål er grobunn for fordommer, hvis de får lov til vokse ut i fra dette enkle spørsmål.

Skjult ID med pseudonym hope on. 12 april 14:14

Jeg har ikke vurdert menn som har funnet seg asiatiske kvinner @Pepper, så vennligst ikke bland meg inn her.

Skjult ID med pseudonym Solo on. 12 april 14:16

Prøv å holde deg til Tema, Pepper. Du hadde sikkert klart å overfilosofere en fyrstikk til å bli meningen med livet. Gjør deg opp en konkret tanke, og ikke vass i 100 forskjellige tanker og teorier.

Skjult ID med pseudonym Hovmester on. 12 april 14:18

Du kan jo tenke litt breiere, Pep. Vær så god.

Skjult ID med pseudonym Hovmester on. 12 april 14:18

Men ja, det er essensielt å være lojal overfor temaet.

(mann 48 år fra Oslo) on. 12 april 14:20 Privat melding

Jeg kan ikke svare på spørsmålet ditt @Solo.. Jeg aner ikke hva en gyldig grund er for å dytte sugerøret inn i statskassa. Og de som har "sugerøret" i statskassa, aner jeg ingenting om.

Hva skal jeg svare på da @Solo?

Skal jeg svare på en fordom?

Skjult ID med pseudonym Solo on. 12 april 14:32

Jeg har kjent folk som ikke har giddet å jobbe fordi dem heller kan cashe penger fra NAV uten å bli møtt med spesielle krav annet enn jobbkurs . Er ikke vært så vanskelig heller. Bare å møte opp og si man ikke får jobb, og man søker. Også har du de som bare vil ha jobb som passer for dem. Kan de være en av "giddalause bidragsytere"?

Det er ikke så vanskelig i et velferdssystem som tidligere krevde lite, og hadde liten oversikt over hvem som fikk Hva, og snylte av statskassa.

(kvinne 47 år fra Vestfold) on. 12 april 14:39 Privat melding

"Naver" blir brukt og misbrukt i alle settinger. Egentlig blitt litt usikker på hva som er innafor PR d.d.
Om uhellet er ute og du tryner og brekket noe som gjør at du er borte fra jobben 4-6 uker, blir du kalt NAVER. Er det innafor??
Kjennes ut som et skjellsord

(mann 48 år fra Oslo) on. 12 april 14:51 Privat melding

@Solo
Giddelaus, sugerøret, dårlig system, snyltere..

Joda, det kan man sikkert finne mange eksempler på, og det er ikke ok.

Jeg synes bare at du er inne på et område som har så mange sider, og det å svare på hva dine ”beskjenkte” har gjort.. kan vel bare kanskje fortelle noe hvem du er da. ??

Jeg kjenner i alle fall ingen.

Skjult ID med pseudonym Hovmester on. 12 april 14:52

Føler du deg personlig truffet akkurat her, Pep? Jeg kan huske at du har vært gretten overfor meg da jeg har stilt spørsmål ved arbeidsmoral. Det må være lov å stille spørsmål.

(mann 36 år fra Vestfold) on. 12 april 15:33 Privat melding

Uvitenhet er nok det største problemet når det kommer til det hva andre tenker om "Navere".. men desverre som i mange andre tilfeller er det enkelte ting som gjør at alle blir tatt over en kam..

Skjult ID med pseudonym my on. 12 april 16:13

Bønder har vel like stort sugerør i statskassa som "navere". Det har også de i nord som får skattelette for å bo der. Eller deler av industrien for å legge om til fornybar energi. Eller Tesla-eiere.
Og hvem av oss bestemmer om du har "skjellig grunn" for å stay'e trygda? Næ, dette har jeg ingen mening om, egentlig.

Skjult ID med pseudonym Lone on. 12 april 21:25

Nave, ja...
Det som er sikkert og visst er i hvert fall at skal jeg date og bli sammen med en kar så må jeg respektere vedkommende.
Jeg har problemer med å respektere folk med lav arbeidsmoral. For at jeg skal respektere en mann, være stolt av ham, tenne på ham.
Jeg liker menn som stiller høye krav til seg selv, alltid gjør en hederlig innsats, sitt ytterste, utifra de forutsetningene og evnene han er gitt.
Dersom en mann mottar 100% uføretru\ygd/attføring etc, til tross for at han har restarbeidsevne/-kapasitet som han ikke ønsker å utnytte, vil jeg slite med å respektere vedkommende. Jeg vil se på vedkommende som en "snylter" som istedenfor å tilby det han har av "ressurser", selv om det er lite, velger å bare være passiv mottaker. Dersom en person er sykemeldt pga. f.eks. ryggvondt, og ikke gjør noe, trener ikke, beveger seg ikke, for å bli bedre og komme seg tilbake i jobb vil jeg heller ikke se på som et attraktivt fordi jeg vil tenke at det ikke er å ta ansvar for eget liv og helse. Jeg ville også slitt med å respektere en mann som gikk på dagpenger fordi han ikke fant relevant jobb som f.eks. petroleumsingeniør og ikke var villig til å ta de jobbene som var ledige selv om han var over-over-overkvalifisert.
En mann som er "for fin" for å utføre enkelte jobber er ikke noe for meg.
Jeg tenker at arbeidsmoral, evne til å ta ansvar, oppfylle pliktene sine, stille krav til seg selv, er en del av personligheten, og _kan_ (jeg vil tror at det vil) vise seg å være overførbart til andre områder også, f.eks. i forhold. Den bekvemheten, forventningen om at andre skal ta ansvar for noe man selv kunne gjort noe med/ for å komme ut av...
Jeg skrev at jeg ikke kunne vært sammen med en partner som jeg ikke respekterte. Jeg stiller ikke noen andre krav til meg selv enn jeg gjør til andre, så jeg tror heller ikke at jeg kunne beholdt respekten for meg selv dersom jeg selv "navet" selv om jeg hadde arbeidsevne.
Jeg tror det er en fordel om man har ganske lik oppfatning rundt slike tema dersom man skal være sammen.

Skjult ID med pseudonym Ertaberta on. 12 april 21:29

Bra skrevet, @Lone.

(mann 39 år fra Hordaland) on. 12 april 21:29 Privat melding

Eg står alltid på 100 i jobben min. Men ka med oss som ikkje yter maks i jobben med tanke på utfordringer.. De av oss som har gått lei, men allikevel blir i jobben.. e det turn off det og?

Skjult ID med pseudonym Hovmester on. 12 april 21:30

Slitsom tekst å lese, Lone. Fint om du stykker opp i avsnitt.

Skjult ID med pseudonym på date on. 12 april 21:37

Om man har jobbet i nesten 30 år, og blir overflødig? Er over 50 år, ikke lett å få jobb i dag uten formell utdannelse. Hva da? Skal man bli sett ned på?

(mann 53 år fra Sogn og Fjordane) on. 12 april 21:42 Privat melding

@Lone sa det.

Skjult ID med pseudonym Ertaberta on. 12 april 21:45

Hva mener du, @på date? Sett ned på om man feks fyller opp hyllene på KIWI, har ansvar for panteautonaten eller meieriproduktene? Absolutt ikke!

Skjult ID med pseudonym på date on. 12 april 21:50

@Ertaberta, nei jeg mener om man søker på jobber i over ett og et halvt år, og ikke fått noe (har mistet jobben p.g.a. nedbemanning)......og derfor må motta støtte fra NAV. Vil man måtte tåle å bli sett ned på? At man mottar penger fra fellesskapet? Skal det komme i kategori med å snylte? Det er det spørsmålet mitt var om. Jeg for min del er ikke på NAV, men det kan komme i fremtiden om jeg ikke finner meg en jobb innen ett år.

Skjult ID med pseudonym Lone on. 12 april 21:50

Nei, selvfølgelig skal man ikke bli sett ned på dersom man er villig til å ta de jobbene man er kvalifisert for og blir tilbudt, men allikevel ikke får jobb, på date.
Jeg snakker om de som ikke vil ta jobber de er kvalifisert for (kanskje fordi de er overkvalifisert) og som de kunne fått dersom de var villige til å ta dem.

Skjult ID med pseudonym på date on. 12 april 21:52

De fleste jobber jeg søker på, hvor jeg er kvalifisert, er det mellom 200 og 300 søkere.

Skjult ID med pseudonym Solo on. 12 april 21:54

NAV stiller krav til at hvis du skal motta stønad mens du søker jobb skal du søke hva som helst, hvor som helst. Dvs du må flytte hvis du får jobbtilbud i et annet fylke. Hvorvidt det blir praktisert vet jeg ikke, men tenker det kan stikke kjepper i hjulet for mange barnefamilier. Tanker rundt det?

Skjult ID med pseudonym Ertaberta on. 12 april 21:56

Ok, så det du sier er at du er overkvalifisert for den type oppgaver jeg nevnte, @på date? Altså, jeg hadde plukket søppel langs E6 fremfor å motta penger fra NAV. KAN man jobbe, har moralen på plass og ØNSKER å bidra, dukker det opp løsninger på de merkeligste plasser. Et kjapt søk på finn no viser jo litt av hvor mange jobber som finnes, så har man de forskjellige kommunene i tillegg. Vilje til å flytte kan også hjelpe, og da tenker jeg at jobb for den voksne er langt mer viktig enn avstand mellom evt barn og den andre foreldren.

(mann 53 år fra Sogn og Fjordane) on. 12 april 21:58 Privat melding

Jeg vil heller jobbe som bananbøyer for kjevhendte, enn å være arbeidsledig. Det gjør noe med psyken. Var arbeidsledig i ett år etter skolen, var vel rundt 18. Aldri mer. :/

Skjult ID med pseudonym på date on. 12 april 22:02

Håper jeg finner jobb før jeg blir nødt til å motta noe fra NAV. Jobber gjerne på KIWI. Vet at de jobbene er veldig attraktive og utrolig mange søkere, så heldig om man få en jobb der. Jeg søker foreløpig bare på jobber som jeg har bakgrunn for, regnskap/kontor. Så får jeg se om jeg utvider søket når det nærmer seg at jeg må henvende meg til NAV. Har enda tid heldigvis. Men får ofte svar at jeg ikke var innenfor den alderen de ser etter. Yngre er mer attraktive på arbeidsmarkedet, en kjent sak.
Håper jeg slipper å flytte på meg.

Skjult ID med pseudonym Ertaberta on. 12 april 22:06

Akkurat idag klarte jeg å irritere meg litt over at ikke kommunene har invitert til rusken -dugnad i påsken, for de som er hjemme. Da kunne de spart noen dagsverk, som heller kunne kommet sykehjemmene, barnehagene og skolene til gode.

Skjult ID med pseudonym på date on. 12 april 22:06

Stor forskjell på å være 18 uten jobb og 50 år uten jobb og har 30 års arbeidsinsats bak seg. Fortjener en pust i bakken for å si det sånn.....på egne oppsparte penger. Nok å gjøre likevel. Særlig når man har en gammel gård å pusse opp....

Skjult ID med pseudonym Lone on. 12 april 22:08

Samme her, nigma.
Og jeg ville vært mye stoltere av ham jeg var sammen med, dersom han sto opp om morgenen, dro til den jobben som bananbøyer, som han ikke synes var veldig givende, men som han gjorde sitt beste i.
Og jeg tenker at i slike jobber kan man _virkelig_ få utfordret seg selv.
Han som klarer å holde humøret oppe, holde seg positiv og gjøre sitt ytterste, til tross for at jobben kanskje er dårlig betalt og at han synes jobben er meningsløs -- HAN står det respekt av!

Skjult ID med pseudonym Ertaberta on. 12 april 22:11

Ah, heldig, det må være drømmen, med sånn gård!:) Du har ikke mulighet til å starte gårsbutikk el da? Jeg kjenner en dame som er gift med en bonde. Han reiser mye ifm jobb, borte hele uken, så hun har startet butikk med lokale produkter, pluss klær, interiør og hud/hår på gården, det går utrolig bra!:)

Skjult ID med pseudonym på date on. 12 april 22:13

Jo, har mange drømmer om å få til noe på den gården. Åpen for gode ideer :-)

Skjult ID med pseudonym Ertaberta on. 12 april 22:26

Honning, mais, solsikker rabarbragrøt, julebakst, juleøl, flatbrød, knekkebrød, julemarked hvor du leier ut plass til lokale. Leie ut til lokale bunadsyersker. Har du vurdert å bli fosterforeldre? Da ønsker de jo ofte at en forelder er hjemmeværende, og betalingen varierer jo, noen får mer enn om de skulle stått i en helt ok jobb.

Skjult ID med pseudonym på date on. 12 april 22:30

Flotte forslag @Ertaberta. Det var mye jeg kunne gå i gang med der faktisk.

Er jo alenemor for en på 14 og bor i Oslo, så litt bundet på hender og føtter...gården ligger 1,5 time fra Oslo. Men på sikt så kanskje jeg kan få til noe på gården.

Skjult ID med pseudonym Ertaberta on. 12 april 22:33

Det håper jeg, for din skyld, og gutten din også:) Jeg tror de fleste barn hadde hatt godt av å oppleve den friheten og det ansvaret som følger med en gård:) Undersøk litt med kommunen gården ligger i, kanskje er det ting du kunne søkt om støtte til også:)

(mann 53 år fra Sogn og Fjordane) on. 12 april 22:38 Privat melding

@Lone: Nettopp! :D

Skjult ID med pseudonym på date on. 12 april 22:42

Har fått støtte til å puss opp. Både fra Norsk Kulturminnefond, Hedmark Fylkeskommune og UNI stiftelsen. I fjor var det støtte til takreparason og i år er det full gang med grunnmursutbedring.
Enig at gutten hadde hatt godt av det. Dessverre er han utpreget Urban av seg....så han trives ikke så godt der. Men når det har blitt litt mer i stand der, så kanskje han synes det er mer Ok å komme dit. Jeg jobber med saken.

Skjult ID med pseudonym på date on. 12 april 22:44

Håper også å finne en passende kjæreste som vil trives med å være der, litt stusselig der alene...har ofte med min gamle far, men han er ingen evighetsartikkel....Vi har stått på i hagen og felt trær og busker og kappet ved. Klipper gresset og holder det pent. Stor jobb bare det.

Skjult ID med pseudonym Ertaberta on. 12 april 22:48

Hehe, burde jo sendt min kjekke bror dit, han elsker gårder, jobber med landbruksmaskiner og går visst aldri tom for energi!:D

Skjult ID med pseudonym på date on. 12 april 22:53

Speider etter askeladden jeg vet du....skapbonde ja takk.