Alle innlegg Sukkerforum

Utdannelse vs. Selvlært

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Deecept to. 15 jan. 2009 02:05

Må nesten bare spørre, hvor viktig syns "lekmann" at utdannelsen er?
Personlig har jeg ingen, ikke VGS heller. Er selvlært IT-konsulent og tjener greit over gjennomsnittet i landet. Føler allikevel jeg blir sett ned på når jeg fortellerjeg droppet ut av videregående. Er det virkelig så big deal å ikke ha en allmen utdannelse å falle tilbake på? Hvor mye lengre er en som har disse 3 årene?
Jeg har mer eller mindre alltid hatt jobb, siden jeg var 17, og får stadig jobbtilbud som både matcher og overgår min nåværende jobb, både når det gjelder ansvar og lønn.

Hva mener dere?
Er det en dealbreaker å ikke ha papirer?

Skjult ID med pseudonym Kompis to. 15 jan. 2009 02:12

Ikke bry deg et sekund !
Hvis hun får hang-up på min manglende utdannelse, synes jeg det er rett og slett ganske turn-off.
Fikk en gang et direkte spørsmål på første daten: -Er du rik ?
John Fredriksen, K.I. Røkke og Olav Thon har vel klart seg brukbart....

Skjult ID med pseudonym Deecept to. 15 jan. 2009 02:14

Føler ikke det nødvendigvis er spørsmål om penger..
Og tro meg, hadde ei jente spurt "er du rik" hadde jeg reist meg og latt henne sitte med både mat og regning. Da har jeg virkelig bommet på noe :p

Men er enig, utrolig turn-off om det faktisk har noe å si. Ikke at jeg vil ha ei som gledelig dater en boms, men føler allikevel det er et visst stigma å IKKE ha en utdannelse i Norge. Man har på en måte ikke gjort seg fortjent til å gjøre det bra/bedre enn andre som har sittet på benken i x antall år :p

Skjult ID med pseudonym Kompis to. 15 jan. 2009 02:22

Hvor mange får brukt for den utdannelsen de har ?
Verden er full av mennesker med jobber langt under det de er kvalifiserte for, og gjeld langt over det de hadde behøvd.

Skjult ID med pseudonym timtim71 to. 15 jan. 2009 02:26

Opplever at jeg gjerne liker best kvinner med høyere utdannelse. (Egentlig ikke bevisst men bare blir slik) - Jeg har selv ingen formell utdannelse. Mange kvinner som selv har høy utdannelse sier de vil de ha en mann som har høyere utdannelse...
Så der fikk jeg plutselig et lite problem...

Jeg har jo brukt mye tid på å lære meg nye ting som jeg idag lever ganske godt på... så jeg har jo på en måte "høyere" utdannelse. (Har bare ikke papirer på det) Må derfor innrømme at jeg har kanskje tolket de valgene i profilen som dreier seg om utdannelse litt fritt...
Håper min utdannede drømmedame min tilgir meg...

Skjult ID med pseudonym Kompis to. 15 jan. 2009 02:31

Du er uansett bare den du er...
Hvis ikke dama vil ha deg, vil hun ikke ha deg.
What can you do ??

Skjult ID med pseudonym Murre to. 15 jan. 2009 08:46

Jeg selv er selvlært og har jobbet med salg i hele mitt voksne liv. Jeg har ingen utdannelse etter VGS, men er fortsatt salgssjef og gjør det veldig bra. Men, samtidig, og dette har ingentingmed dating å gjøre, så merker jeg den stigmatiseringen som Deecept henviser til. På et jobb intervju: "Greit, du har jobbet som selger i 15 år og gjort detkjempe bra. Men hva slags utdannelse har du?"

Når det gjelder dating så er det jo slik at vi analyserer det motsatte kjønn og velger den vi synes matcher oss selv best. Mener å huske å ha lest en studie som sier at vi tenner på suksess og "det som ser ut som suksess" (Apperance). Psykisk ønsker vi en suksessfull person som gjør det bra, eller i det minste ser ut som det (hehe), og som kan gi oss det vi trenger.

I tillegg, hvordan analyserer man en som ikke har fullført VGS eller har noen utdannelse utover VGS? Giddalaus? Tiltakslaus? Unnasluntrer? Dårlig på skolen? Lite produktiv?

Er dette de positive egenskapene kvinner, eller menn, vil ha?

Skjult ID to. 15 jan. 2009 08:54

Hvordan man analyserer en som ikke har fullført VGS eller har noen utdannelse utover VGS ?

KREATIV :o)

Skjult ID med pseudonym pigalopp to. 15 jan. 2009 10:09

Hverken Arthur Buchart eller Petter Stordalen gjorde det noe særlig bra på skolen, så jeg kan ikke skjønne at utdannelse skal være et problem dersom du ønsker å bli rik, eller finne deg en kjæreste.

Jeg omskolerte meg i voksen alder, og gikk på skole i nesten fire år, men jobben jeg har i dag gir meg ingen bruk for den utdannelsen jeg tok, og jeg stortrives der jeg er.
For meg spiller det ingen rolle om mannen har en flott utdannelse eller ei. Det er hvordan han er som menneske som interesserer meg mest. Jeg tror ikke man blir noe mer lykkelig av å ha penger på bok, selv om det selvfølgelig er greit å ha noen kroner til overs når regningene er betalt.

"Lev hver dag som om den skulle være den siste" er et fint motto som kanskje flere av oss burde prøve å leve etter.

Skjult ID med pseudonym Perle62 to. 15 jan. 2009 10:15

Det handler for meg ikke om skolegang eller ikke, men om evnen til abstrakt tenkning, evnen til å teoretisere, og kunnskaper. Noen trenger ikke skolegang for å få med seg det, andre gjør det så absolutt. Og mangelen på dette kan påvirker parforholdet. Ikke i en trartfase der alt er rosa, men når hverdagen kommer. Hva dere diskuterer, hvordan dere diskuterer det og hvilke problemløsninger kan påvirkes av manglende kunnskaper. Enkelte klarer seg veldig bra uten, men ikke alle. Mao. det er individuelt.

Skjult ID to. 15 jan. 2009 10:46

Dette har jo blitt diskutert her inne før, men jeg tror Perle summerer det ganske godt opp i det hun skriver! Noen trenger skolegang for å utvikle/ferdigutvikle evnene sine til å ha mellommenneskelige relasjoner, mens andre trenger det ikke!
Det som jeg ser veldig mye her inne, er at jenter/kvinner og som jeg forstod det sist dette ble diskutert også mange menn, krever at en eventuell partner skal ha en høyere utdannelse!
For meg så sier det ganske mye om den personen! hvis hun ikke er interessert i å treffe meg ene og alene fordi jeg ikke har en høyere utdannelse, så er hun en person som er så sneversynt at jeg har ingen interesse av å treffe henne uansett!
For meg så handler et forhold om hvordan vi to har det ilag, hvordan vi kommuniserer sammen, hvordan vi kan la være å kommunisere, men allikevel bare kose oss ved å være i samme rom som den andre. Hvilke følelser som raser gjennom kroppen ved en lett berøringr fra henne. Savnet etter henne når hun ikke er der!

Det som jeg synes er litt morsomt er, når jeg var ny her og kom over profiler som krevde høyere utdanelse, så sendte jeg melding til et par av disse jentene og spurte hvorfor de anså det som et absolutt krav. Ingen av de jeg spurte kom med en saklig begrunnelse! det mest "fornuftige" svaret jeg fikk var: Fordi jeg vil det vel!
:-o)

Skjult ID med pseudonym smaltalk to. 15 jan. 2009 11:08

For min del er det ikke et "krav" om høyere utdannelse, men et stort pluss. Har vært i forhold før hvor hans manglende forståelse for verdensbildet har ført til mange frustrasjoner. Man vil jo gjernhe ha en partner som matcher en vel??? Ikke noe særlig å være med en som er litt begrenset...

Jeg kan gjerne ha en som jeg kan se opp til og som inspirerer meg til videre læring. Det går ikke på pengene for min del vertfall.

Skjult ID med pseudonym R to. 15 jan. 2009 11:36

Langt på vei oppsummerer Perle det jeg tenker.

Jeg opplever ganske ofte å komme over profiler hvor det er krav til høyere utdannelse og smiler litt hver gang, men folk må jo få gjøre som de vil. Jeg gjør jo det :-) Jeg er ikke opptatt av om mannen har høyere utdannelse eller ikke, men jeg er opptatt av at han er intelligent - noe man fint kan være uten å være akademiker. Det jeg imidlertid er opptatt av, er at han har en jobb han er god i og trives i. I dagens samfunn er jobben vi gjør en såpass stor del av livet at jeg foretrekker at en kjæreste er komfortabel med, og flink til, det han gjør - det påvirker store deler av livet ellers.

Deecept - dersom du møter en dame som er mer opptatt av at du ikke har formell utdannelse, enn av hvem du er og at du faktisk har en jobb du både er god i og trives i, så er hun mest sannsynlig ikke riktig for deg. Jeg mener for egen del at det finnes langt verre områder å ikke "være oppdatert" på. Sosial intelligens, empati, omsorg og evnen til å se partneren for eksempel. Dealbreaker å ikke ha formell utdannelse. Nei, ikke for meg.

Skjult ID med pseudonym DAME50 to. 15 jan. 2009 11:47

Perle er inne på det viktige.
Utdannelse spiller liten rolle for meg, men det er viktig at vedkommende har gjort noe med livet sitt og reist seg etter evt. motgang. Penger er ganske uvesentlig bare han har til eget forbruk og evt. har råd til litt gøy utenom. Søker ingen forsørger, men en sjelefrende, bestevenn og elsker i ett. (Det er ikke lite det tenk).

(mann 42 år fra Oslo) to. 15 jan. 2009 11:51 Privat melding

Hmm.. Ser at innlegget mitt 10:46 havnet med skjult ID jaja..

@smaltalk
Jeg synes det er litt interessant det du sier om at du
"Har vært i forhold før hvor hans manglende forståelse for verdensbildet har ført til mange frustrasjoner. Man vil jo gjernhe ha en partner som matcher en vel??? Ikke noe særlig å være med en som er litt begrenset..."

Hva legger du egentlig i dette? Personlig så bryr jeg meg katten om situasjonen i midtøsten og finanskrisen, rett og slett fordi det påvirker meg minimalt. (med unntak av at det har vært vanskelig å få solgt huset, og jeg har betalt litt høyere rente på lånet i en periode) Mener du at jeg hadde hatt større interesse for dette hvis jeg hadde hatt en utdannelse?
Ikke misforstå, jeg er ikke "ute etter deg" men det du sier er noe som ofte kommer opp i denne type diskusjoner, men jeg har enda til gode og få en forklaring på hvor sammenhengen mellom utdannelse og forståelse/interesse for verdensbildet kommer inn.
Personlig så interesserer jeg meg for det som påvirker meg eller mine kjære personlig! Andre ting registrerer jeg selvfølgelig at skjer, men iom. at det ikke påvirker meg så har jeg rett og slett ikke tid til å engasjere meg i det! Mener du at det hadde vært annerledes hvis jeg hadde hatt en utdannelse?

Skjult ID med pseudonym ams to. 15 jan. 2009 11:54

Merker dere nevner Stordalen og Røkke, personer det er populært å nevne når det er snakk om folk som har gjort det bra uten utdannelse, men hvor mange er det av dem egentlig? Det er vel bare de som blir nevnt.

Man kan gjøre det bra uten utdannelse, men likevel er sjansen stor for at du mister en del jobber fordi andre kandidater har det på papiret + litt mindre erfaring kanskje.

Skjult ID med pseudonym Timeline to. 15 jan. 2009 12:13

@ams
De blir vel nevnt fordi at de er folk som er kjent for alle gjennom media. Det betyr ikke at det det bare er de som har klart det. Bare at det kun er de som har klart det på den skalaen de har gjort.
Jeg kunne sikkert ha ramset opp ti stykker av mine venner som har startet bedrifter som går bra. Alle uten utdannelse. Jeg har gjort det samme selv!
Hva med freelancere innen underholdningsbransjen? Det finnes ingen ordentlig utdannelse for det, hverken i Norge eller resten av verden, fordi det er en snever bransje, og man er nødt til å "være på veien" for å lære det man trenger å kunne. Men en uskolert selvlært 25 åring som ikke er redd for å ta i et tak kan tjene 500.000 ++ i året hvis han er flink! Han har ikke et papir som sier at han er flink, men han har et rykte som sier det! Når det gjelder enkelte så har de det rykte over store deler av verden! Jeg vil heller ansette en slik fyr, enn en som kommer med flotte papirer.

Jeg vil våge påstanden at en sjef som legger større vekt på en teoretisk utdannelse enn på et bevist "track record" i en ansettelses prosess, det er en sjef som står i fare for å gjøre noe veldig dumt med fremtiden til firmaet sitt!

Skjult ID med pseudonym lilla to. 15 jan. 2009 12:15

hakke høy utdannelse. bryr meg heller ikke om konflikt i midtøsten i hverdagen.
klarer likevel utmerket godt å se sammenhengen mellom mikro og makro
kan snakke om forskjellen mellom john keynes og adam smith.
hva folk forstår handler mer om personlighet enn om utdannelse.....
vil ha en som forstår. er han utdanna er det fint. er han ikke er det skitt samma.....

Skjult ID med pseudonym Timeline to. 15 jan. 2009 12:19

@lilla
Amen! :-)

Skjult ID med pseudonym R to. 15 jan. 2009 12:29

Timeline - din holdning ift situasjonen i midtøsten ville antagelig ikke ha endret seg med akademisk utdannelse. Når man ikke bryr seg om at barn blir skutt og drept, mister foreldre og ikke får oppfylt grunnleggende behov, så handler det om hvorvidt man har empati eller ikke - ikke om utdannelsesnivået. Å bry seg om hva som skjer i verdensbildet er elementært, mener jeg. Man klarer ikke følge med på alt detaljert, men å ha en viss oversikt på hva som skjer og hvorfor. Jeg håper jeg misoppfattet den setningen ("Personlig så bryr jeg meg katten om situasjonen i midtøsten og finanskrisen, rett og slett fordi det påvirker meg minimalt").

Skjult ID med pseudonym Timeline to. 15 jan. 2009 12:46

@R
Jeg ser det at jeg burde ha formulert meg annerledes der!
selvfølgelig så synes jeg det er helt forferdelig det som skjer der nede! Jeg tror nok jeg har mer empati en mange andre jeg har truffet. Det er ikke det som er poenget. Situasjonen i midtøsten tok jeg som et eksempel fordi den er aktuell akkurat nå. Det kunne like gjerne ha vært Tsunamien i Thailand for noen år siden. Poenget mitt er det at til enhver tid så skjer det tragedier over hele verden, og jeg som person kan faktisk ikke gjøre noe med de! Jeg kan jo selvfølgelig slippe alt jeg har i hendene og være med på debatter, gå i demonstrasjonstog eller skrive innlegg i avisen. Men det endrer ingenting! Om jeg gjør dette så kommer ikke Israel til å drepe færre barn eller foreldre, Palestinerne kommer ikke til å slutte å gjemme seg blant sivilbefolkning eller å sende ut selvmordsbombere. På et tidspunkt her så mener jeg enhver person må ta en avgjørelse om hva h*n skal engasjere seg i! For min del så er det der jeg kan gjøre en forskjell. Når det gjelder Situasjonen i Midtøsten så har vi en regjering som kan gjøre noe! de kan legge press på de forskjellige partene, innføre handels blokader osv, for å få de aktuelle partene til å endre på oppførselen sin. Men JEG kan ikke gjøre det. Det har ingenting med mangel på empati å gjøre. Det har med realisme å gjøre!

Jeg, og du og alle andre "vanlige" mennesker vil heller aldri få vite den hele og fulle sannhet om hva som skjer i feks Midtøsten. Derfor har vi heller ikke de rette forutsetningene til å kunne gi de rette reaksjonene! det er slike ting vi har politikere til! Og selv om jeg personlig gjerne kunne tenkt meg å kjeppjagd noen av de ut fra stortinget med naboens elektriske høygaffel, så er de våre folkevalgte, og da må vi stole på at de representerer Norge i disse sakene. Jeg tror nok jeg kan garantere deg at både Israelerne og Palestinerne gir blaffen i et demonstrasjonstog eller opptøyer for den saks skyld i oslo's gater.

Skjult ID med pseudonym R to. 15 jan. 2009 13:16

@Timeline - takk for oppklaring :-) Jeg regnet med det var det du mente.

Skjult ID med pseudonym gutt to. 15 jan. 2009 15:09

skole er forde som er for dumme til og få seg jobb...

Skjult ID med pseudonym Clueless to. 15 jan. 2009 15:28

Jeg synes bare det å sette "høyere utdannelse" som et krav i profilen, vitner om "lavere menneskeinnsikt"...

For et pussig krav?? Handler det ikke om hvordan man kommuniserer med partneren sin?
All verdens utdannelse kan ikke bøte på manglende kjemi eller gjensidig forståelse!

PS! Jeg tror ikke jeg har sett dette som krav i en eneste "manne-profil". Er dette et "kvinne-krav"??

Skjult ID med pseudonym Timeline to. 15 jan. 2009 15:34

@gutt
Jeg har ikke den berømte utdannelsen selv, men den uttalelsen der er vel mer dum en de som går på skole! Det er mange ting som faktisk MÅ læres på en skole for at man skal kunne jobbe med det! Det kommer bare ann på hva man vil jobbe med!

@Clue
Helt enig med deg.
Jeg ser det ofte på kvinne profiler her inne, pleier ikke å surfe innom gutta så mye!:-o) Men sist det ble tatt opp så kom det frem at det var flere menn også som hadde det som krav!:-)

Skjult ID med pseudonym Clueless to. 15 jan. 2009 15:36

Hmmm....Og jeg som trodde alt handlet om yttrykksform,kjemi og følelser..

Har HELT KLART lavere utdannelse! ;-)

Skjult ID med pseudonym R to. 15 jan. 2009 15:43

@gutt - ja, du har jammen skjønt det du...

@Clue - Jeg har sett det i flere profiler og jeg ser på menn, så nei - ikke et kvinnekrav tydeligvis. Det som er litt morsomt er at jeg har ikke selv høyere utdannelse, men disse med krav/ønske om en partner med høyere utdannelse kontakter ofte meg. Jeg tror nok det er mer et ønske enn et krav hos de fleste, men i noen profiler med krav har det vært begrunnet med at man kommuniserer lettere med et menneske med samme nivå på utdannelsen. Jeg tror nok dette kan være delvis riktig, men da må man jo i så fall ha samme retning på utdannelsen da. En med master i design og en med master i juss vil ikke automatisk forstå hverandre godt, fordi de begge har akademisk utdannelse. Et minste felles multiplum kan man finne med de fleste, men god kommunikasjon har sjelden noe med akademisk utdannelse å gjøre, men med generell intelligens, innlevelsesevne og taleferdigheter. Skal man derimot snakke fag, så forstår jeg argumentet.

Skjult ID med pseudonym Clueless to. 15 jan. 2009 15:50

Skal man snakke fag, foreslår jeg en kollega.....

Skjult ID med pseudonym R to. 15 jan. 2009 15:53

Mhm...:-)

Skjult ID med pseudonym Timeline to. 15 jan. 2009 15:59

Helt ærlig så snakker jeg nok fag på jobb! Når jeg kommer hjem så vil jeg helst snakke om andre ting!;-)

Skjult ID med pseudonym Clueless to. 15 jan. 2009 16:09

My point exactly!

Det hjelper selvfølgelig at man er jevnt over like når det kommer til intellekt og intelligens, men utdannelse har virkelig ikke en shait å gjøre med noe som helst i parforhold spør du meg.

Men det har jeg kanskje fått sakt noen ganger nå... Hmmmfr... :-)

Skjult ID med pseudonym mart1s to. 15 jan. 2009 16:14

Kort innpå...
Jeg har A L D R I mistet draget på en dame som resultat av lite utdanning !!!
Har A L D R I engang vært et tema !!!

Skjult ID med pseudonym mart1s to. 15 jan. 2009 16:19

Kanskje noen sliter med det fordi de ikke har noe annet å snakke om enn "-hva driver du med, da?", en av sjekkeverdens mest uintelligente åpningsreplikker.
Hva med "-hvem er du, da ?"

Skjult ID med pseudonym mart1s to. 15 jan. 2009 16:21

Kanskje jeg holder meg unna "- hva driver du med ?" fordi jeg er redd temaet skal komme på bane ...;-))))

Skjult ID med pseudonym Clueless to. 15 jan. 2009 16:31

@mart1s:

Du hadde hatt draget om du ikke hadde fullført 3.klasse,og solgte fersk kumøkk for a living..

men nu er jo ikke jeg helt objektiv.. ;-))

Skjult ID med pseudonym Meg :) to. 15 jan. 2009 17:23

Deler smaltalks erfaringer....

For min del er ikke utdannelse et absolutt krav, men du skal kompensere godt for manglende utdanning for å være interessant for meg. Jeg liker å diskutere og reflektere over de store verdensspørsmålene jeg. Tror det nettopp er evnen til å tenke abstrakt og interessene for å se de større sammenhengene som ofte skiller. Kravet om utdannelse har ingenting med penger å gjøre.

For meg er det utrolig turn off når gutter viser at de ikke er opptatt av noe annet en billig bensin og billig alkohol.

Like barn leker best er min filosofi...

Skjult ID med pseudonym Clueless to. 15 jan. 2009 17:34

@Meg:

Så man trenger en utdannelse for å kunne diskurete og reflektere over store verdensspørsmål?
Hmmm.... Sannerlig god informasjon å ha med seg på ferden. Her har jeg gått rundt i åresvis å ansett meg selv
som en realtivt oppdatert og kunnskapsrik person, u t e n en "formell" utdannelse, - har tillatt meg selv
å ha meninger om "store verdensspørsmål"...

Evne til abstrakt tenking trodde jeg også jeg hadde...

Ikke har jeg hatt noe imot at alkoholen min ikke koster skjorta, men dèt var også feil skjønner jeg.

Godt vi har forum som dette ( eller intellektets høyborg somjeg liker å kalle det) -for å oppklare uklarheter! :-)))

(kvinne 54 år fra Buskerud) to. 15 jan. 2009 17:44 Privat melding

Så til syv og sist er det kjemien som vil avgjøre, uansett.

Skjult ID med pseudonym Dee to. 15 jan. 2009 17:44

@mart1s
Du har da en kjempespennende jobb som du trives med. Kan ikke forstå at du unngår "hva driver du med" temaet?? Har en mistanke om at du tuller litt ;-)

(mann 42 år fra Oslo) to. 15 jan. 2009 17:47 Privat melding

@Meg :)
det var et ganske drøyt krav synes jeg! "du skal kompensere godt for manglende utdanning for å være interessant for meg"
Hvorfor skulle noen gidde å gå inn i et forhold der de føler at de må kompansere?

Jeg skjønner godt at du synes det er turn of med gutter som bare bryr seg om billig bensin og alkohol, men det har absolutt ingenting med utdannelse å gjøre! slik du skriver det så synes jeg det kommer frem som om du mener at gutter/menn uten utdannelse ikke er istand til å ha matchende interesser med deg, Det virker nesten som om du ser ned på de!

For å snu litt på flisa, hva er det som gjør at du tror du er i stand til å tenke abstrakt eller diskutere og reflektere over store verdensspørsmål? Fordi du har en akademisk utdannelse?
Jeg har truffet mange akademikere som ikke er i stand til å føre en samtale i det hele tatt om normale dagligdagse ting, selv om de kan alt om sitt spesialfelt. Så jeg kan ikke akkurat se hvorfor en normal rasjonell person i det hele tatt kan vurdere å bruke utdannelse som et bkriterie for å velge en kjæreste. Men prøv gjerne å overbevise meg om noe annet!

Skjult ID med pseudonym Meg :) to. 15 jan. 2009 18:11

@timeline
Mulig jeg er litt fordomsfull (ikke bra), men min erfaring er at en større andel av guttene med lav utdanning er opptatt av billig alkohol og billig bensin enn de med høy. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle. Finnes jo fullt oppegående gutter med lav utdanning og idioter med høy utdanning.

Gjennom akademiske studier lærer man ofte hvor sammensatt og kompleks virkeligheten er, man innser at en del lettvinte løsninger faktisk ikke er mulig. Har opplevd i en del diskusjoner med gutter med lavere utdanning at de på vanskelige spørsmål har kommet med løsningen av typen "Det er bare å sende utlendinger som gjør noe galt ut av landet". Dette var bare et eksempel, men for meg viser en sånn kommentar at det er en del ting man faktisk ikke skjønner. Alle sånne små ting gjør at en gutt virker mindre tiltrekkende på meg. Mener ikke å være slem, dømmende eller fordomsfull, men det er sånn jeg føler det.

Men som nevnt tidligere...utdannelse er ikke absolutt krav for meg...nettopp fordi jeg vet at det finnes unntak :)

Skjult ID med pseudonym ikk_lett to. 15 jan. 2009 18:15

Jeg setter pris på følgende egenskaper og ferdigheter:

Evne til abstrakt tenkning
Evne og lyst til å se en ting fra mange sider
Evne til analytisk tenkning
Lærevlje og lærelyst
Løsningsorientert
Evne og lyst til å finne bakenforliggende årsaker
Mange interesser
Helhetstenkning
Synes det er morsomt å jobbe med ting en ikke kan.
Kreativitet
Reflektert

Jeg tror det er en sammenheng mellom disse egenskapene og høyere utdannelse, og søker derfor damer med høyere utdannelse. Og ja, jeg vet det er mange unntak.

Hvorvidt det er slik at man lærer de ovenfornevnte egenskapene under utdannelsen, eller om det er slik at folk med disse egenskapene søker til høyere utdannelse vet jeg ikke.

Skjult ID med pseudonym ........ to. 15 jan. 2009 18:16

Jobber selv i skoleverket (VGS)...uten noe form for akademisk utdannelse...
Lærerne er flinke i sitt fag...Men spør dem om:
* Å reparer kopimaskinen(mangler papir)
* Datan funker ikke(glemt å lade)
* Skriveren virkere ikke (feil standarskriver)
* Mangler toalett papir( ligger i skapet under vasken)
* Vannmaskinen er tom( fersk vann i springen)
*Det er kaldt i klasserommet (skru opp termostatet på ovnen)
Listen er lang...og jeg er bare en kontorassistent.

Skjult ID med pseudonym mart1s to. 15 jan. 2009 18:22

@Meg
Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal tolke uttalelsen din "-du skal kompensere godt for manglende utdanning for å være interessant for meg."
Enten kan man se på det som en forferdelig nedlatende holdning, en generalisering av en stor gruppe mennesker som mindre opplyste og litt enkle i toppen.
Eller jeg kan velge å se på det som en uttalelse tuftet på total dumskap og et aldri så lite snev overeksponert selvbilde !
Jeg velger det siste...
Skulle egentlig ha likt å møtt deg til en interlektuell diskusjon over mange komplekse temaer, for dette var skremmende !
Men jeg har andre ting å bruke tiden på...

Skjult ID med pseudonym Clueless to. 15 jan. 2009 18:28

@mart1s+Timeline:

Takk, det var tydligvis ikke bare jeg som syntes "Meg" hadde tidenes arrogante innlegg.

*Maken til selvhøytidlig kjæ....!!*

Skjult ID med pseudonym Pixie to. 15 jan. 2009 18:28

Har tenkt en del på dette emnet i det siste...Syns de fleste profilene jeg leser/folka jeg mailer med fremstår så... komplette? Mye utdannelse, bra jobb de trives i, alt på stell og penger til overs til å ha det moro. Så jeg lurer ofte på hva de tenker om meg, som har høyere utdannelse men ikke så mye, en lavlønnsjobb jeg ikke trives spesielt godt i og på mange måter befinner meg i startgropa ennå selv om jeg er 30. Jeg er igang med videreutdannelse, anser meg selv som rimelig reflektert og oppegående men føler likevel ikke jeg når opp...Er selvstendig og vil ikke føle meg vel med å være den "underlegne" parten.
Så det jeg lurer på er hva som er viktigst, utdannelse eller suksess? Hvor viktig er det for dere at partner matcher dere i status?

(mann 42 år fra Oslo) to. 15 jan. 2009 18:33 Privat melding

@Meg
Du skriver: Har opplevd i en del diskusjoner med gutter med lavere utdanning at de på vanskelige spørsmål har kommet med løsningen av typen "Det er bare å sende utlendinger som gjør noe galt ut av landet"

dette er en mening som jeg har selv, og som jeg også har ytret her på forumet, så det betyr at du må synes at jeg ikke skjønner en del?

Jeg skal gi deg min begrunnelse for den meningen. Det er enkelt å greit det at hvis en innvandrer / flyktning kommer til Norge og legger ut på en kriminel løpebane, så har h*n ingenting her å gjøre! Vi har nok kriminaliitet her til lands fra før! Vi trenger ikke "importere" mer. dette er en mening, den har med fri vilje og ytringsfrihet å gjøre, ikke inteligens!
Men jeg vil gjerne høre din begrunnelse for at jeg ikke skjønner så mye siden jeg har denne meningen?

Skjult ID med pseudonym Clueless to. 15 jan. 2009 18:36

Kjære pixi:

Ingen av delene!!
Jeg biter meg merke i at du sier du har en jobb du ikke trives i. Kanskje du skal starte der??
For meg er det fullstendig underordnet hva kjæresten min driver med, så lenge han er glad i jobben sin!

All verdens utdannelse eller "suksess" er ubrukelig, hvis du ikke SELV er en happy camper!
Man har lite å gi et annet menneske før man er fornøyd med sitt eget liv og jobb. ;-)

Skjult ID med pseudonym mart1s to. 15 jan. 2009 18:38

@ikk_lett
Nå blir jeg en smule provosert her.
Alle de egenskapene du ramser opp der, har da INGENTING med høy utdannelse å gjøre !
Om du er nysgjerrig av natur, flink å prate, har en allsidig kunnskapsbase, mange interesser (hvor kommer det inn ?), osv. har å gjøre med hvordan du er skrudd sammen av din mor og far. Mennesker som går under betegnelsen interlektuelle, har vært det fra de ble født. De har villet lære fra de selv lærte seg å tolke omverden.
At folk vil ha samvær med disse som de ser på som nokså likestilte, er vel greit. Men ikke fortell meg at dette er et nivå som kun kan nås ved utdannelse.
Dette dere driver med er å stemple halve befolkningen som noen slagt "untermenchen".
Vær forsiktig med det !

Skjult ID med pseudonym Pixie to. 15 jan. 2009 18:40

Jepp Clueless, derfor videreutdannelse:-) Kan selvsagt bytte jobb, men ser at jeg ender opp med samme typen jobber med lav lønn og få utfordringer.

Skjult ID med pseudonym Meg :) to. 15 jan. 2009 18:44

@timeline

Skal ikke gjøre om denne tråden til en tråd om innvandringsdebatt. Du får selvfølgelig ha din egen mening, jeg respekterer fullt ut ytringsfriheten. Vi har nok ikke et likt ståsted i innvandringsdebatten heller, men det var ikke mitt poeng her. Mitt poeng er at problemstillingen er mye mer sammensatt. Hvor går grensen for når man skal sendes ut? Ved vold? Skal man sendes ut hvis man kjører for fort? Hvordan mener du at dette skal organiseres? Osv, osv... Er jo faktisk sånn i dag at man kan bli utvist fra landet dersom det er grunnlag for det.

Med det utsagnet ville jeg bare ha frem at det ikke er "bare å gjøre sånn". Kunne godt brukt et eksempel om et helt annet tema. Mulig jeg uttrykte meg litt feil, men ville bare ha frem at ting er komplekse, og det mener jeg at du kanskje ikke helt ser med en sånn holdning.

Skjult ID med pseudonym Clueless to. 15 jan. 2009 18:45

pixi:

Du er jo en vårkylling enda! ;-)
Ikke for sent å hoppe av det du holder på med, og som tydligvis ikke "gjør det" for deg!

Tenk utenfor boksen, eller enda bedre, still deg OPPÅ boksen, se utover ,å oppdag noe nytt du kunne tenke deg å prøve deg på!
Vi er så sykt heldige å bo i et land hvor de eneste grensene er de vi selv streker opp!!:-))))

Skjult ID med pseudonym Xradon to. 15 jan. 2009 19:14

Fysj, høyt utdannede ser jeg ikke opptil. Men den rette derimot? JA

(mann 42 år fra Oslo) to. 15 jan. 2009 19:23 Privat melding

@Meg
Jeg tror kanskje ikke du skjønte spørsmålet mitt, jeg skal prøve å forklare.
Jeg vil gjerne vite hvordan du kan retferdiggjøre at jeg ikke skjønner så mye basert på at vi har forskjellig syn på akkurat denne saken?

Uansett så vil det aldri bli opp til oss å avgjøre når noen eventuelt skal sendes ut, det vil i såfall bli opp til justisdepartementet. Og for at man skal bli utvist i dag så er det stort sett med begrunelse at man er en nasjonal sikerhetsrisiko.

det virker som du ikke helt klarer å skille mellom "enkle" mennesker, og mennesker som har andre meninger enn deg.

Hva sier det egentlig om deg selv?

Skjult ID med pseudonym lilla to. 15 jan. 2009 19:28

ikke vær så vrang'a, time.....
dama sier jo at det gjøkke no at man er forskjellig
for hu er det viktig at andre kan begrunne sitt syn og stå for det de mener på en nyansert måte..
hva er galt med det nå da..???

Skjult ID med pseudonym ikk_lett to. 15 jan. 2009 19:31

@ Mart1s

Nå tillater jeg meg å si at du tillegger meg meninger jeg ikke har.

Vennligst les de to siste avsnittene i innlegget mitt omigjen:

"Jeg tror det er en sammenheng mellom disse egenskapene og høyere utdannelse, og søker derfor damer med høyere utdannelse. Og ja, jeg vet det er mange unntak.

Hvorvidt det er slik at man lærer de ovenfornevnte egenskapene under utdannelsen, eller om det er slik at folk med disse egenskapene søker til høyere utdannelse vet jeg ikke."

Skjult ID med pseudonym Meg :) to. 15 jan. 2009 19:38

@timeline

Er ikke enig med deg om at jeg ikke klarer å skille mellom "enkle" mennesker og mennesker som har andre meninger enn meg. Har ingen problemer med å akseptere folk med andre meninger, og kan fint diskutere med dem uten å se på dem som "enkle". I denne saken kan vi vel i grunnen bare konkludere med at vi ikke blir enig.

Og da er vi vel der vi begynte. Jeg er av den oppfatning av at like barn leker best....ergo passer kanskje en gutt med utdannelse best for meg.

Skjult ID med pseudonym Sivil to. 15 jan. 2009 19:45

Jeg merker meg mange som argumenterer i denne debatten virker veldig nyanserte og kloke, selv om de ikke har så høy utdannelse. Jeg mener evnen til å reflektere og følge med i samfunnsdebatten ikke har noe med utdannelse å gjøre. Men det er nok forestillinger her i landet om at man må være akademiker for å kunne skjønne hvordan ting henger sammen. Svada! Dypsindighet og reflekterthet har lite med formell utdannelse å gjøre. Det er personens interesse, følelsesregister og evne til å analysere som gjør vedkommende istand til å framstå som klok eller ei!
Ps. Fremmedord brukes alt for ofte som et verktøy til å ødelegge en kommunikasjon! "Fremmedord" er gjerne begreper som forminsker setninger, vel og bra i de avanserte miljøer, men også brukt som hersketeknikk i ren provokasjon!

Hilsen arbeider uten formell høyere utdannelse men som har både leksikon og ordbok liggende parat;) Livet i seg selv er en reise til kunnskap..

(mann 42 år fra Oslo) to. 15 jan. 2009 19:50 Privat melding

@Meg
Helt i orden at vi ikke er enige, men du har uansett gitt inntryk av at du mener mennesker som er uenige med deg i en sak, og som ikke har samme utdanelse som deg ikke skjønner hvor komplekse ting kan være!
Det er en ganske arogant holdning. Men hvis ikke du har noe svar på det jeg spurte deg om, så er det en ærlig sak.

Skjult ID med pseudonym charmy68 to. 15 jan. 2009 19:57

@mart1s

Det heter ikke interlektuelle som du har gjentatt flere ganger, men faktisk intellektuelle. Det er mulig det kun var en skriveleif og har noen av de jeg også av og til..:) hehe

Det er noen profesjoner der ute der man må ha en kompetanse som man kun kan få ved høyere utdannelse. Har ikke noen krav at de gutta jeg søker må ha en høyere utdannelse, men at de har en jobb de trives i og som ikke kun er for å tjene penger. At de har litt ambisjoner og er lærevillig ser jeg på som positivt. De bør ha en interesse i det de holder på med og jeg har erfart at det er viktig.
I min vennekrets er mange høyt utdannede og noen har tatt utdannelse litt senere enn andre, men de som ikke har den formelle utdannelsen vet jeg angrer at de ikke tok det den gang. Et par av de sliter med å finne en stabil jobb og finne en jobb som er utfordrende for de. Det blir uansett opp til hver enkelt hva man velger å gjøre. De gutta som jeg enten har hatt forhold med eller datet har flesteparten hatt høyere utdannelse og om det er noe tilfeldig eller ikke vet jeg ikke.
Har også erfart at enkelte mennesker som ikke tok seg utdannelse er noe negativ i sin holdning for oss som har tatt en utdannelse og det er jo ikke noe bedre. Det er mye misunnelse ute i vårt samfunn for enten at noen har tatt enn mye høyere utdannelse enn oss, eller de som faktisk har vært selvlærte og jobbet seg opp til å bli millionærer.

Har en kompis som er en veldig smart fyr og tar gjerne en diskusjon med han selv om han ikke har noen formell utdanning, og han er ganske så kunnskapsrik og det var nok lidenskapen til fotball som gjorde at han ikke prioriterte en utdannelse. Han har likevel jobbet seg opp og er i dag en millionær, men han jobber mer enn de fleste også da..hehe.

Skjult ID med pseudonym Sivil to. 15 jan. 2009 20:15

Folk som forkaster eventuelle kjæresteemner eller venner pga mangel på utdannelse eller rikdom tilsynegjør et dårlig syn på menneskeverdet! Jeg tror ikke så mange arbeidere uten høy utdannelse går rundt og misunner mennesker med høyere utdannelse! Hadde status betydd så meget for de uten utdannelse og penger så hadde de nok jobbet hardere får å oppnå den typen status!
Men jeg skjønner godt at mange provoseres av en ovenifra og ned holdning fra mennesker som har cruiset seg gjennom studier med god hjelp av foreldrenes innskudd i studentens konto! Noen av oss har faktisk måttet jobbe fra barnsben av for å kunne klare seg her i livet og det er både geografiske og finansielle grunner til at mange idag sitter uten den høye formelle utdannelsen.
Ingenting er mer kvalmende enn folk som setter seg på sin høye hest og mesker seg av desertfatet, mens de samtidig ser ned på hardt arbeidende mennesker som faktisk holder dette samfunnet igang!
Det som provoserer mange er vel at mange som bruker vitnemål og kapital i sin vurdering av mennesker, faktisk prøver å skape et klasseskillt i samfunn!

Skjult ID med pseudonym Clueless to. 15 jan. 2009 20:18

Charmy:
Hva skulle vi vel gjort uten deg til å rette på stavefeilene våre? :-)

Venninnen min har rett, alle HAR en funksjon i samfunnet.........

Skjult ID med pseudonym stjerne62 to. 15 jan. 2009 20:28

Hva legger dere i høyt utdannet?
Mange år på skole....(uten jobb) .
Kveldskole over mange år?
Må det være universitet og/ eller mastergrad?
Mange kurs ol. ved siden av arbeid
Etterutdanning innen fast jobb?
Eller er det kun akademikere som gjelder?
Nå måtte jeg bare spørre.....husk jeg er blond og ikke så høyt utdannet...

Skjult ID med pseudonym hmmm to. 15 jan. 2009 20:30

@Sivil: Noen av oss har jobbet og lånt oss gjennom studiene uten en krone i tilskudd fra foreldre.. Og betaler dyrt for det i lang fremtid!

Jeg er en av de som har utdannelse som ønske. For min del er det ikke snakk om å se ned på noen som helst, en del av mine beste venner har lite eller ingen utdannelse ut over vgs. Men når jeg skal ha en god dialog som utfordrer meg må det som oftest være med en annen person med noe utdannelse. Det finnes unntak, men det som alltid går igjen er interessen for å lære og nysgjerrigheten :-) Og nei, det har absolutt ingen ting med penger å gjøre! :)

Skjult ID med pseudonym charmy68 to. 15 jan. 2009 20:40

@Sivil

Nå ble jeg provosert at et lite gjennomtenkt og usaklig innlegg som dømmer alle oss som tar en høyere utdanning. Så vi med høyere utdanning holder ikke samfunnet i gang hvis man skal ta det du skriver bokstavelig?

Flesteparten som tar en høyere utdanning må faktisk ta ansvaret selv for finansieringen. Man bør kanskje være litt mer opplyst og kunne fakta før man er så bastant som det du er i ditt innlegg. Joda det finnes de som har en negativ holding til oss som har tatt seg en høyere utdannelse og hvis man leser ditt innlegg er det et bevis på nettopp det. Har aldri sett ned på folk uavhengig om de har en høyere utdannelse enn meg eller omvendt, og forskjellen er at for meg er mennesket bak viktigst. Her blir man faktisk dømt fordi man faktisk har tatt seg en utdannelse her i livet og slike mennesker som har slike holdninger holder jeg meg langt unna!!!

Skjult ID med pseudonym Clueless to. 15 jan. 2009 21:08

HALLOEN??????

Nå er vi litt ute på viddene her igjen!!
Dette handler da ikke om hvor vidt noen er bedre enn andre pga av utdannelsen sin,
Det TS spør om er om det er en "dealbreaker"!?

Ikke gjør dette om til en: Jeg-er-bedre-enn-deg diskusjon!
Dere høres ut som en gjeng med drittunger!!

*irritert nå!*

Skjult ID med pseudonym uffoguff fr. 16 jan. 2009 01:11

Jeg kan da umulig bli noe mer interessant som menneske, fordi om jeg tar syv års legestudier, bygger på med tre års medisinsk jus, og topper det hele med to års økonomiske tilleggsstudier. Jeg blir sikkert en jævel på å administrere et sykehus, men utvider jeg min sosiale intelligens ? Gjør den utdannelsen at jeg blir en mer spennende samtalepartner ?
Og hva i alle dager har penger i denne diskusjonen å gjøre ?
Noen bimboer synes sikkert det er morsomt å leke med en sigar eller å knulle i en Mercedes. Men gjør det eieren av bilen mer intellektuell ?
Dette er svada !

Skjult ID med pseudonym Ludo fr. 16 jan. 2009 03:17

Mange kvinner vil ha familie. Ideelt for en familie er stabilitet. Stabilitet får hun når mannen kan forsørge familien på en langsiktig basis. Det krever at hans sjanser til å bli arbeidsløs er små. For å være rustet til å få og beholde en god jobb kan utdannelse være et fundament. En annen ting kvinner også liker er den sosiale statusen og posisjonen en høyt utdannet mann kan gi dem, enten via tittel eller lønnen, helst begge deler. Så det en kvinne egentlig mener når hun forlanger at en partner skal være utdannet er egentlig at han skal være en trygg og forutsigbar forsørger samt gi henne høyere sosial status. I steinalderen ville hennes krav være at mannen var sterk for å forsvare henne og avkommet,samt en god jeger så han kunne skaffe mat. Ofte vet ikke kvinner dette en gang. Det bare ligger i underbevisstheten, rent biologisk. Mannen krav er primært at at hun er attraktiv, frisk og ikke har alvorlige psykiske diagnoser, dvs er en fin representant for kvinnekjønnet å plante sin sæd i. Og det gjør vi faktisk like ubevisst..

Dette er TENDENSER, ikke fasiten. Dvs variasjoner og gråtoner finnes. Det betyr også at mange av begge kjønn her ikke kjenner seg igjen i dette.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 16 jan. 2009 08:11 Privat melding

@ uffoguff.

Hva kom først, høna eller egget? Det er ikke nødvendigvis slik at høyere utdanning gir deg egenskaper. Men for å ta høyere utdanning må du ha en del egenskaper. Så de som har gjennomført besitter en del egenskaper. Det betyr ikke at alle som har de nødvendige egenskapene tar høyere utdanning. Hvis en ønsker de egenskapene som må til for å gjennomføre, er ett krav om høyere utdanning en grei måte å filtrere bort.

Jeg antar at jeg kommer til å ende opp med ei som har høyere utdanning. Mest fordi jeg opplever at mange som ikke har valgt den retningen har ett mindreverdighetskompleks i forhold til utdanning.

Skjult ID med pseudonym uffoguff fr. 16 jan. 2009 11:15

@kit
Veldig godt poeng der !
Veldig...

Skjult ID med pseudonym Timeline fr. 16 jan. 2009 11:21

@Charmy
Hvis jeg skal være helt ærlig så synes jeg Sivils innlegg var mye mer saklig en dine innlegg, spesielt da kommentaren din til Mart1s!

Forøvrig så synes jeg vel at Kit og Ludo treffer kjerna av denne saken bedre en noen av de andre som har postet her, meg inkludert!

Skjult ID med pseudonym charmy68 fr. 16 jan. 2009 12:07

@Timeline

Det må du få lov til å synes. Kan man kalle det saklig å være fordømmende mot de som tar en høyere utdanning fordi man selv ikke hadde muligheten eller tok et ansvar selv. Det er jo ikke riktig å hevde at alle som tar høyere utdanning blir sponset av rike foreldre, og kun er de vanlige arbeiderne uten utdanning som holder samfunnet i gang.

Jeg rettet kun på en skrivefeil og da er man usaklig? hehe

Skjult ID med pseudonym Clueless fr. 16 jan. 2009 12:16

Charmy:

Det var ikke "rettelsen" din som gjør deg usakelig. *igjen, kjenne jeg er glad det er en her som passer på slikt...*
Den kom bare som en bonus ,og som et eksempel på "Sjarmen" din....

Skjult ID med pseudonym Timeline fr. 16 jan. 2009 12:19

@Charmy
Slik jeg leser det han skriver så er han ikke fordømmende i det hele tatt. Men nå ser jeg det han skriver i sammenheng med det han skrev tidligere i tråden. Anbefales...

Og helt ærlig.. Å "rette" en skrivefeil på det viset du gjorde i en diskusjon som dette har jeg virkelig vanskelig for å se på som noe annet en ren arroganse!

Skjult ID med pseudonym charmy68 fr. 16 jan. 2009 12:23

@Clueless

Merkelig at når jeg retter på 1 skrivefeil så har jeg gjort det mange ganger før...hehe

Dine spydigheter tar jeg meg ikke nær av og det sier mer om deg!!

Skjult ID med pseudonym Clueless fr. 16 jan. 2009 12:28

Mine spydigheter sier mer om meg enn...?

Til å ha høyere utdannelse ,hadde det siste innlegget ditt til meg en litt pussig setningsoppbygging?

Skjult ID med pseudonym charmy68 fr. 16 jan. 2009 12:31

@Timeline

Hvordan vet du at det er en mann bak pseudonymet sivil hvis du ikke kjenner vedkommende? Det var det siste innlegget fra sivil jeg reagerte på, men jeg var ikke helt enig i alt han skrev i det andre heller.

Tok bare å rettet på en skrivefeil. Jeg hadde ikke tatt meg nær av det eller kalt det arroganse hvis noen gjorde det samme mot meg. Det viser bare at vi er forskjellige.

Skjult ID med pseudonym oslomann fr. 16 jan. 2009 12:31

@ TS

Ville ikke ha betydd noe for meg om ei jente ikke hadde lang formell utdannelse. Hadde selv faktisk blitt ganske imponert hvis jeg møtte ei jente med samme bakgrunn og i samme situasjon som deg (har jo skjønt at du er mann, men det der kan jo gå begge veier), det viser jo både arbeidsvilje, ambisjoner og intelligens. Samtidig liker jeg jo jenter med høyere utdannelse også - jeg har selv sju år utover videregående, men dømmer ikke de med mindre av den grunn. De fleste i min vanlige omgangskrets har langt mindre enn meg, og jeg pleier å gå godt overens med folk fra alle lag i befolkningen, være seg skipsredere, bedriftsledere, overklassejenter fra holmenkollen, eller rørleggeren eller frisøren fra Oslo Øst (klar over at det er mange med høy utdannelse derfra også, jeg er jo selv en av disse, så dette var bare ment som eksempler hvis noen skulle reagere på generaliseringen min). Det viktigste er tross alt at folk er hyggelige og kan oppføre seg på et skikkelig vis.

Så lenge folk er oppegående, interessante mennesker som viser at de har noen mål og ambisjoner her i livet og innehar generelle allmennkunnskaper (og man behøver ikke lang utdannelse for det, det holder å følge med på nyhetene og lese noen aviser i blant) synes ikke jeg det betyr noe hvor lang utdannelse de har. Ser heller ikke ned på folk som mangler ambisjoner og slike allmennkunnskaper heller, men når det gjelder potensielle partnere tror nok ikke slike jenter passer helt for meg (har datet et par, og det har en tendens til å bli noen pinlige øyeblikk hvis jenta viser seg å f.eks. ikke vite at Frankrike er en republikk, Tokyo er hovedstaden i Japan og ikke en by i USA, eller at Saudi-Arabia er en stor oljeeksportør).

Skjult ID med pseudonym mart1s fr. 16 jan. 2009 12:50

Takk Timeline !
Jeg har bevisst VALGT å ikke ta noe høy utdannelse. Hadde karakterer mer enn høye nok til å komme inn på de fleste studier, men ville heller ut i arbeidslivet. Jeg er har tatt /fått/blitt tilbudt/blitt hentet til et utall forskjellige spennende jobber, og angrer ikke et sekund på det valget jeg gjorde i 20-års alderen. Jeg har ikke studielån, jeg er heller ikke rik, men er veldig komfortabel med livet.
Jeg føler meg veldig godt orientert i verdens små og store problemstillinger fordi jeg gjennom mine arbeidserfaringer føler meg nært knyttet til det samfunnet jeg lever i. Jeg har alltid hatt en åpen tilnærming til samfunnsspørsmål fordi jeg aldri har kjørt meg fast i ensporede forestillinger gjennom ensidig utdanning. Jeg har møtt mange høyt utdannede mennesker som ikke evner å se verden fra andre vinkler enn der de selv står. Jeg har valgt et litt annet perspektiv. Ved å se verden med åpne øyne gjennom ulik og variert livs- og arbeidserfaring, har jeg gjort meg mottakelig for mye informasjon og mye nyttig kunnskap.

Jeg sier IKKE at min vei er den beste å gå. Enhver får finne ut hvilken sti som leder til det gode liv.
Men ikke bruk liten utdannelse som målestokk på intellekt. Det er stigmatiserende og fryktelig nedverdigende for en stor del av befolkningen.
At noen velger å kun ha kontakt med folk med høy utdannelse, som denne tråden egentlig handlet om, får så være.
Jeg kan bare med min beste vilje ikke skjønne at det skulle bety noen verdens ting.
Men dem om det...

Skjult ID med pseudonym spinn fr. 16 jan. 2009 12:51

Oslomann

Du snakker om hvem du har i din omgangskrets og hvem du trives med. Du snakker også om at du ville blitt imponert over en jente som ikke hadde utdanning, men som hade kommet langt. Betyr det at hun ville vært kjæreste-emne på lang sikt? Ville du bedt frisøren fra Grorud med deg hjem på søndagsmiddag hos dine foreldre?
Jeg bare spør helt åpent.

(mann 42 år fra Oslo) fr. 16 jan. 2009 13:02 Privat melding

@Charmy
Jeg vet ikke at Sivil er en mann, jeg bare skrev "han" i den sammenhengen. Men skjønner ikke helt hva du vil frem til med å poengtere det? Har det noen praktisk betydning for det jeg skrev synes du?
For ordens skyld: Sivil, jeg beklager hvis du er kvinne! :-)

Og Charmy, hvis du ikke klarer å se at å rette på en skrivefeil på det viset du gjorde i en tråd som dette kan oppfattes som arroganse, så bør du kanskje lære deg å tenke deg om to ganger før du sier/skriver ting!

Skjult ID med pseudonym oslomann fr. 16 jan. 2009 13:27

@ spinn

Svaret er ja :-) Jeg kjenner flere frisører jeg. Hyggelige jenter, og definitivt potensielle kjæresteemner:) Men som nevnt tidligere, jeg kommer jo selv fra østkanten da, har bare selv jobbet meg opp og fram her i livet, og er vel på vei "vestover" selv om jeg fortsatt bor i øst. Når det er sagt så skal jeg være ærlig og si at jeg ikke vet hvor mye ambisjoner og mål i livet det viser hvis jenta fortsatt er frisør når hun er 27-28 da, unntatt hvis hun enten er daglig leder eller noe slikt selvsagt, eller har noen andre interesser hun brenner for eller mål hun jobber mot utenfor hverdagsjobben. Uansett, mål og ambisjoner er jo bare én av tingene jeg kan beundre hos et menneske. Hun kan jo ha andre gode sider som jeg faller for i stedet, uten å måtte være så ambisiøs, som f.eks. sjarm, lojalitet mot sine venner, empati, sosialt engasjement etc. Så svaret er fortsatt ja. Jeg kan godt bli kjæreste med en frisør, og ville absolutt tatt henne hjem til mine foredre på søndagsmiddag etter en stund. Moren min lager fantastiske søndagsmiddager:)

(mann 49 år fra Østfold) fr. 16 jan. 2009 13:27 Privat melding

Jeg blir glad når jeg møter jenter som bruker fremmedord og til og med kan vise til kilder når de diskuterer. Da føler jeg at vi er på bølgelengde. Damer som kun bruker sine venner og egne opplevelser som referansegrunnlag for sitt verdensbilde er faktisk litt turn-off. Så den jenta jeg faktisk trives best med, uten at vi er annet enn venner, har en master i kommunikasjon. Selv har jeg bare videregående pluss noen enkeltkurs fra BI. Det er jo suverent å snakke med folk med lang utdannelse. Man kan jo lære så mye av dem. Ting man hadde et annet syn på før for eksempel. Så får vi andre halvstuderte røvere sørge for å ha nysgjerrigheten og allmenkunnskapen på topp. Anyone for TP ? ;-)

Skjult ID med pseudonym jeppe fr. 16 jan. 2009 13:45

Man blir jo nesten blendet av all refleksjonen i denne debatten...

Favorittdama er blond, har høy udanning og er er morsom. Av en eller annen merkelig grunn er det sjeldent noen tror jeg ser på umorsomme brunetter som untermenschen. Det virker som (mangelende) udanning er et sårt tema for mange, selv om de alltid vil benekte det.

(mann 49 år fra Østfold) fr. 16 jan. 2009 13:56 Privat melding

@Jeppe

Sikkert mange som sliter med lavt selvbilde ja. Må hun være blond forresten?

Skjult ID med pseudonym Vibe fr. 16 jan. 2009 14:40

For meg betyr det mye at partnren har utdannelse, mest fordi jeg trives best med noen som har litt samme "språk" som meg, og erfaring med at jeg ikke deler helt verden med folk som har lite utdannelse. Men ingen regel uten unntak.

Lang utdannelse gir ingen garanti for å "ha noe å falle tilbake på" - det har like gjerne med bransje og fagfelt å gjøre.
Så for min del har det lite med trygghet å gjøre for eksempel. Utdannelsen gir imidelrtid mer enn fagkunnskap, det er mer modningsprosessen og skoleringen man får som jeg merker kan gjøre utslag. Men igjen: Jeg har truffet folk med lang og vanskelig utdannelse som ikke har utviklet seg selv eller evne til å reflekte, ta til se ny innsikt, formulre seg etc.
Basert på det jeg har lest her i forumet må jeg si at det bekrefter inntrykket mitt fra resten av livet - antall år på skole kan være en idnikator, men er underordnet personlighet og andre faktorer.

Skjult ID med pseudonym mars fr. 16 jan. 2009 18:13

Jeg vil helst ha en med utdannelse, enda mer har jeg lyst på en med høyere utdannelse, slik som meg selv. Vet ikke hva jeg ville gjort hvis jeg faktisk traff en med lavere utdannelse. Sånn er det bare

Skjult ID med pseudonym Sivil fr. 16 jan. 2009 18:32

-timeline- Du virker som en rettferdig og grei kar med et sunt syn på mennesker. Bra:)

-charmy- Lukter litt neglelakk og arroganse her, men men, kanskje du engang lar deg overraske;)

-mars- Hm, så du har høyere utdannelse og vil ha en likeverdig kar? Tror du naturen kunne fått noen innvirkning ifall du møtte en med lavere utdannelse? Hadde vært interessant å vite hvorfor det " bare er sånn"? Regner med at du med alle dine kvalifikasjoner kan forklare oss på et forståelig vis hvorfor "det bare er sånn":) Det er av stor interesse for debatten..

Skjult ID med pseudonym Solomann fr. 16 jan. 2009 18:41

For meg overgår handlingskompetanse teoretisk kompetanse.

Sagt litt på en annen måte, det finnes mange høyt utdannede idioter :-)

Godt poeng fra Vibe ang. andre sider en person utvikler (utenom faglige) i studietiden, som etterpå oppleves som fellesnevnere. Men jeg tror at ettersom tiden går, så vil den fellesnevneren oppleves som mindre og mindre.

Etter noen år i arbeidslivet går vi nemlig alle mer mot handlingskompetanse uansett (tror jeg).

Skjult ID med pseudonym Timeline fr. 16 jan. 2009 19:30

@Sivil
Takk for hyggelige ord. Jeg klarte til og med å "tjene" meg et sort hjerte under prosessen!:-o)

@mars
Jeg vil også veldig gjerne høre en forklaring. Det burde jo ikke være så vanskelig å gi. Eller?

Skjult ID med pseudonym mars fr. 16 jan. 2009 19:48

hmm.. for min del så er det bare sånn var det jeg mente. Jeg har ingen kjempe god forklaring på det dessverre, men jeg har truffet jenter før (@Sivil, ja jeg er gutt;) ) som enten har hoppet av vgs, byttet utdannelse i hytt og pine og aldri startet på vgs. Og jeg får ikke helt den kjemien med dem (gjelder forsåvidt begge kjønn i mange tilfeller).

Jeg har høyere utdannelse, men ikke på meg selv som "over" andre. Det er bare en kvalifikasjon jeg har at jeg helst vil ha noen med en god utdannelse. Nå skal man ikke se bort i fra at jeg gifter meg med en som hoppet av den ene eller andre skolen:P hehe, hvem vet:)

Skjult ID med pseudonym mokkisen fr. 16 jan. 2009 19:49

Tja, jeg begynte å jobbe når jeg var 12 år...jobbet i kiosk og gatekjøkken.........tjente penger, gikk på videregående, gjorde lekser på veien til jobben.....kjørte vaskebuss til NKI i Oslo. Gjorde lekser fra jobben......sluttet videregående etter 1 år......ble sammen m en type som var 10 år eldre...begynte i butikken hans......skulle gjerne gjort ting litt annerledes, men, sånn var det da... Har en bra jobb i dag og hvis noen har noe å utsette på mine valg, værsågod! Jeg har ikke noe å rutte med faglig, annet enn at jeg er selvlært og tar ting fort. Jeg har barn som synes mine valg var teite, men hva gjør du? Jeg så for meg glam m en som var 10 år eldre, bil og leil....hadde det vært mine barn hadde jeg sagt nei. men, samfunnet er annerledes i dag.........

Skjult ID med pseudonym mokkisen fr. 16 jan. 2009 19:50

jeg personlig synes ungdommen har mye å lære.....det er ikke som det engang var...og jeg er enig i at vi syr puter under armene på ungdom i dag.

Skjult ID med pseudonym mokkisen fr. 16 jan. 2009 19:52

nå har ikke jeg lest de andre innleggene, følte bare for å si noen ord her og nå.

Skjult ID med pseudonym nysgjerrig fr. 16 jan. 2009 19:55

@mokkisen
Hva slags puter mener du??

Skjult ID med pseudonym mokkisen fr. 16 jan. 2009 19:57

det jeg skulle frem til: du behøver ikke å gå mange år på skole for å bli sjef! Du må jobbe , Du må føle deg frem, ta de rette avgjørelsene, være menneskelig..uansett, du må være den som tør å ta i et tak!

Skjult ID med pseudonym Kit fr. 16 jan. 2009 20:07

Er det å være sjef toppen? Er det ikke andre mer givende ting i livet?

PS, har selv en tittel med sjef i.

Skjult ID med pseudonym hingsten fr. 16 jan. 2009 20:18

Til @nysjerrig og.. mindre opplyste sjeler her inne..

Å tilføre og tre "hjelpende til på områder der ungdom stadig bør for prøve ut egne fredigheter,
som representant eller bistå "overdrevet unødig" økonomisk, (for noen er jo den grensen ganske så høy riktignok men)
med den følge at den håpefulle ikke er istand til å fremstå selvhjulpen.
når sine venner klarers seg..sett nok skyttere som har truffet seg selv med streifskudd..tragisk,.
mer oppklarende muligens

Skjult ID med pseudonym tles fr. 16 jan. 2009 20:21

Definer IT-konsulent for meg så skal jeg gi deg et svar ;) Det kan være alt fra en support stilling til en som jobber med avanserte matematiske modeller og forretningsprosesser.

Skjult ID med pseudonym hingsten fr. 16 jan. 2009 20:23

ties.. her inne kategoriseres de også etter kort-farge..ææk..

Skjult ID med pseudonym Timeline fr. 16 jan. 2009 20:24

Hingsty...
Et innleg fra deg med ordet oppklarende i passer ikke helt... Vær så snill å skriv vanlig hvis du prøver å si noe seriøst!

Skjult ID med pseudonym hingsten fr. 16 jan. 2009 20:25

Ikke så alvors-tynget nå da tingling.. slapp av det er helg..og mange muligheter.. bare ikke på hingsty..hehe..

Skjult ID med pseudonym juni fr. 16 jan. 2009 20:29

Mokkisen:

selv om dette er en helt annen diskusjen enn den TS la opp til:

Jeg er virkelig, virkelig ikke enig i at ungdommen har ferdigsydde puter under armene sine!!
I så fall har jeg også hatt disse putene når jeg tenker meg om... husker godt den gamle kontorsjefen på første jobben min som fortalte at første huset han og kona flytta inn i var et ombygd hønsehus, han bare eeeelsket å komme med den historien i tide og utide ;-)

Skjult ID med pseudonym Kit fr. 16 jan. 2009 20:30

Welkome to the zoo, timeline :)

Skjult ID med pseudonym Kit fr. 16 jan. 2009 20:31

Juni, i følge de eldre har de unge hatt puter under armene siden Sokrates. Slik er det bare. Alt var mye tøffere før...

Skjult ID med pseudonym juni fr. 16 jan. 2009 20:33

Kit:

jepp ;-)

Skjult ID med pseudonym Timeline fr. 16 jan. 2009 20:46

Jeg tror det er på tide å ringe veterinæren jeg Kit!

Skjult ID fr. 16 jan. 2009 21:00

Dette var nå en til dels tåpelig og svart-hvit diskusjon. Kommer vel noe an på utdannelsen eller? Finnes nå mange utdannelser som ikke bidrar med mye annet enn å gjøre deg mer sneversynt.

(mann 49 år fra Østfold) fr. 16 jan. 2009 21:09 Privat melding

Av ren nysgjerrighet. Hva slags jobb er man kvalifisert for etter filosofiutdannelse? Kjenner for øvrig en som har master i Science fiction. Use the force, Luke ;-)

Skjult ID med pseudonym tles fr. 16 jan. 2009 21:12

@Bruspulver

Kan ikke være mer enig i hva du prøver å hinte frempå her. Det er alt for mange der ute med en eller annen høl i hue utdanning fra Humanistisk fakultet. Når jeg hører om folk som studerer "kjønn og feminisme" eller lignende så må jeg anstrenge meg for å ikke gjør narr av dem! Er det rart de ikke får seg jobb?!

(mann 51 år fra Oslo) fr. 16 jan. 2009 21:13 Privat melding

Filosof, Brus. Den var for lett. Problemet er mer å få noen til å lage stillingen... :)

Skjult ID med pseudonym Clueless fr. 16 jan. 2009 21:46

Artig. det holder tydligvis ikke med en utdannelse. Det må være en "riktig" utdannelse også..

Skjult ID med pseudonym Timeline fr. 16 jan. 2009 21:50

Vi får bare inse det Clue, Vi kommer aldri til å bli gift!
Selv om vi hadde tatt en utdannelse, så hadde det sikker vært en feil en!:-o)

Skjult ID med pseudonym Pixie fr. 16 jan. 2009 21:58

Jøss...ikke bare må vi ha riktig utdannelse, men vi må i tillegg ha ambisjoner innenfor vårt fag! Dere som syns det er viktig at dama har ambisjoner, hva legger dere i det? At hun jobber mot sjefstittel? At hun søker nye utfordringer innenfor sitt fag, at hun søker utfordringer utenfor sitt fag?

(mann 31 år fra Akershus) fr. 16 jan. 2009 22:01 Privat melding

http://www.aftenposten.no/forbruker/jobbogstudier/article2870371.ece

(mann 46 år fra Sør-Trøndelag) fr. 16 jan. 2009 22:59 Privat melding

Med hjertet på rette staden!
Det å leve sitt liv og innbille seg at foredragsholdere og lektorer skal forme meg til det nyttige menneske som kan høste heder og ære i status av noen vitnemål har aldri vært noen gulrot i så henseende! Det frie individ som uten tanke for det ambisiøse slaveri ser verdien i kunnskap og selv velger hva som er akseptable sannheter eller ikke er for meg et klokt menneske. Å sette seg ned på den nest høyeste stol og vurdere sine kamerater utifra antall år på skolesetet ser jeg på som dårlig dannelse.

Det forundrer meg ikke at mange ønsker seg et godt liv, hva nå det enn er! Men jeg syns det er trist at kjærligheten møter hindrer som mest kan sammenlignes med manglende kompetanse for å søke til en spesiell type jobb. Er det kjærligheten man søker eller en illusjon om det hvite hus med hage, fete biler, fet båt og champis med de profilerte høyheter som tatt utav en reklamefilm? Ambisjonen: hva er vel det sålenge den du møter får hjertet til å banke godt og varmt? Hadde vi bare levd i et varmere land hvor vi alle kunne gå rundt nakne i en fredelig harmoni som Adam og Eva uten lurendreieri og valgt utifra naturlige instinkter og sjelelige evner! Men det er såvisst ikke paradis vi søker, men heller noe alfabetisk som A-B eller C utifra et stykke papir og en rask tunge som avler gode ord om sin egen fortreffelighet!

Kanskje finnes det noen der ute som evner å glede seg over den første sommerfuglens keitete ferd gjennom en hage som venter på blomstring. Som har forstått at livet smiler når solen varmer dine kinn og at det gode liv skapes gjennom tråden som binder hjertene sammen.

Kjæreste eller ei, så velger jeg heller å være fri og ha muligheter enn å tekkes de krav som hører embeder til. Livet er allikevel godt når det vakes i kulpen og selvbunden flue leker med ørreten i den trolske bekk!

Kanskje finnes det en for alle og enhver:) Måtte lykken allikevel stå oss bi.

Skjult ID med pseudonym tles lø. 17 jan. 2009 04:30

@Pixie

Det hjelper lite å kunne litt om et fag om du ikke er virkelig god i det! Det blir som å B på eksamen, det er et OK resultat, men det er ingen A. Hvem vil vel være nummer 2?

Det er vel kanskje defor dere kvinner må kvoteres inn i diverse stillinger, styrer og utdanninger? Ingen abmisjoner. I Norge er det liksom greit å være "litt dum"? Eller litt middelmådig for å si det litt mer "politisk korrekt". Det er jo Norge, vi har SV, og alle skal jo være like dårlige!

Skjult ID med pseudonym Lektor T. lø. 11 april 2009 20:50

Finnes nok av de med glimrende eksamenspapirer som vet at 2+2=4, men da kun fordi de har pugget svaret en gang i tiden.
På den andre siden finnes det nok av de uten papirer, som aldri heller ville klart å få noen.

Er du flink (eller kanskje eksepsjonelt god) til noe, spiller det ingen rolle hvordan du har tilegnet deg kunnskapen, så lenge du kan forvalte den.

(mann 38 år fra Akershus) lø. 11 april 2009 21:23 Privat melding

Artig å se folk hisse seg så opp i forums diskusjonene.

Nå er det ingen tvil om at utdanning er mer et glansbilde enn alpha omega. Jeg fullførte ikke videregående, men har av egen interesse lest og holdt meg oppdatert siden jeg faktisk lærte meg å lese, som var da jeg var 14....neida. Lærte faktisk å lese og skrive da jeg var 5.

Uansett, verden er så innholdsrik og kompleks, at skal man ha en forståelse for hvordan ting er skrudd sammen, må man lese flere fag, fordype seg i flere felt. Et allsidig kunnskapsnivå er nødvendig for å kunne se helhetsbildet.

Grunnskole utdanningen har en oppgave, nemlig å gi ungdommer muligheten til å utvide horisonetn sin, samt utvikle intellektet.

Vi trenger språk, mattematikk, historie osv for at tenkeboksen skal bli brukanes i voksen alder.

Men som sagt, det vi lærer på skolen, og ved etter utdanning er ikke nok.

Men jeg må le av de med bachelor grad i hva det skulle være som sprader rundt og tror de er smarte bare fordi de har et papir med seg.

Nei jeg mener at valg av partner bør innebære en helhetsvurdering. Utdanningen din forteller ikke meg om vi passer sammen. Den forteller meg heller ikke om du er intelligent.

Skjult ID med pseudonym nettopp lø. 11 april 2009 21:44

De mest "hovne" folkene er ingeniører / bachelor'ene..
Det er en selvfølge at vi får jobb, selvfølge at bedriftene headhunter oss, selvfølge at vi skal ha høyere lønn, selvfølge at vi går sist.
For dem har gått tre år på høyskole/universitet å lest bøker?
Dem er liksom utlært etter å ha lest bøker, festet vilt og skippet masse forelesninger?
Var det ikke slikt at dem ikke hadde behov for å lære av kolegaer som faktisk har arbeidserfaring og sjefene sender dem på kurs?

Skjult ID med pseudonym runi lø. 11 april 2009 21:48

Vi har IQ, EQ,SQ, og sikkert flere Q`er dukker opp etterhvert.
Hvordan vi lærer å bruke de forskjellige typer lærdommer er kanskje ikke nødvendigvis i skolevesenet?
Jeg har 4-5 forskjellige utdanninger, og ingen av de bruker jeg i dag. Har tatt en ny vei, igjen.... Pussig :-)
Men, jeg ville ikke ha vært foruten arbeidserfaringene som de forskjellige retningene har gitt meg!
Og med det mener jeg alle de menneskene jeg har møtt, i vidt forskjellige miljøer.
En ting står klart fram; de som har mest behov for å definere seg som viktige, definerer seg via yrkestittel/papirer.
Og det er ikke nødvendigvis de menneskene jeg vil omgåes privat :-))

Skjult ID med pseudonym nettopp lø. 11 april 2009 22:07

I min jobb må en ha papirer og holde seg oppdatert.
Det blir som en rørlegger som ikke har papirene i orden kan ikke utføre jobben sin.
Og dersom rørleggeren ikke følger med i utviklingen, er det ikke jobber for ham.
Slikt at for å faktisk kunne bevise overfor arbeidsgiver og kunde at en har det som trengs, behøver en ferske papirer.
En kan ikke lese seg frem, høre på forelesninger og tro en kan gå ut å gjøre en litt avansert rørlegger jobb uten erfaring.
Nå er jeg ikke rørlegger da ;) Det var bare et eksempel.

Skjult ID med pseudonym allure lø. 11 april 2009 22:32

Har selv "papirene" i orden, men må ærlig innrømme at parirer har fint lite å si i jakten på kjærligheten. Jeg vil riktig nok foretrekke en dame som i det minste har en jobb, men pokker... Møter jeg Henne jeg drømmer om hver natt, så har det ikke så mye å si heller.

Skjult ID med pseudonym Zitelle lø. 11 april 2009 22:35

(bevisst avsporing)

allure
Takk for dine ærlige ord tidligere. Litt modig av deg å skrive dem, synes jeg - men jeg liker jo sånt..... :-)
Håper du er ferdig med "ting" sånn at du kan gå fremtiden lyst i møte uten for mange skyger på minnehimmelen.

Ellers er jeg enig med deg. Papirer må han ikke ha. Men hva MÅ hun ha da? Vet du det? ;-)

Skjult ID med pseudonym nettopp lø. 11 april 2009 22:46

Zitelle leser at du er veldig opptatt i hva andre mener om ting. Hva mener du?

Skjult ID med pseudonym Zitelle lø. 11 april 2009 22:47

Heisann nettopp :-)
Jeg mener mangt om mye skal jeg si deg. Derfor jeg er nysgjerrig på andres mening. Kanskje jeg kan lære noe?

Spør meg om det meste, og jeg svarer.....

Skjult ID med pseudonym ebbie sø. 12 april 2009 14:19

Like barn leker best vs. motsetninger tiltrekker hverandre?

Jeg har bestandig vært tiltrukket av dem som til en viss grad er ulik meg selv, dessverre kan jeg si i ettertid.
De samboere jeg har hatt har vært uten noen særlig form for formell utdannelse, men har klart seg utmerket i livet allikevel.

Er selv kvinnelig akademiker og er svært fornøyd med yrket jeg har valgt, men ikke de menn jeg har valgt å bo sammen med.
Det går fint i starten, men etter hvert begynner man sakte å oppdage at forskjellene tross alt er ganske store både i tenkesett og oppfatning.. Endog misunnelse og sjalusi/mindreverdighetskomplekser pga jobb og utdanning kan gjøre seg gjeldende.

Jeg har forhåpentligvis lært nå - jeg trenger en partner som er en match også på utdannelse og jobb. Like barn leker etter min mening best, men kjemien avgjør selvsagt der også. :-)

Skjult ID med pseudonym nettopp sø. 12 april 2009 14:25

ebbie

Det har sin fordel.
Som den tråden "ingen sjønner hva en gjør på jobb".
Da kan en prate fritt å den andre forstår.
Helt klart fordeler med det.

Men et liv bassert på prat om jobb og kun jobb er ikke et samliv jeg vil være i.

Mulig at det er uoverkomster med måten en tenker på.
Men det behøver ikke være noe sammenligning på det.
For praktisk tanke gang foregår også på akademiske nivå.
Og for min del blir det feil å være med akademikere. Om det blir som en sjef jeg hadde. Jeg pratet om virkeligheten, referanser til situasjoner osv. Mens han siterte utsagn i bøker å sitat. Amadus sier og mener. I følge forskning så er det slikt.

(kvinne 52 år fra Oslo) sø. 12 april 2009 14:28 Privat melding

kaster meg inn i diskusjonen :) det heter seg at like barn leker best - i alle fall over tid. Jeg merker at jeg synes at menn som har valgt å investere i sin egen fremtid i form av utdannelse, ofte har større behov for selvutvikling, og krever også litt mer av meg sånn rent personlig. Det finner jeg både stimulerende og utfordrende. Har "bare" høyskole selv... så burde kanskje ikke kreve all verden, og livets skole skal man heller ikke kimse av, men likevel - jeg foretrekker menn som har utdannelse.... hvorfor det er slik, tja... si det. Handler ikke om rikdom og materialisme, der er jeg ikke - men innrømmer at jeg har sans for det gode liv - men ikke hele tiden... Jeg spør heller aldri en mann hvor mye han tjener, jeg klarer forsørge meg selv. sånn er det med den saken :)

Skjult ID med pseudonym ebbie sø. 12 april 2009 14:37

@nettopp

Det vil kanskje forbause deg at de fleste akademikere også er svært virkelighetsnære - kjenner meg ikke igjen i din beskrivelse av oss ;-).. Jeg beiser også hus og fyller selv olje på bilen, er en racer til å tapetsere også forresten ;-)

Prater ikke så mye jobb hjemme, men har absolutt et behov for å kunne gjøre det med en mann som forhåpentligvis forstår hva jeg snakker om - og som ikke minst kan interessere seg i det jeg driver med til daglig :-)

(kvinne 42 år fra Oslo) sø. 12 april 2009 15:03 Privat melding

Hva som står på papiret er ikke det viktigste for meg, men at han har bein i nesa og vett i pannen og er utstyrt med en naturlig nysgjerrighet og pågåenhet er heller det jeg legger vekt på. (Noe man forsåvidt ikke kan lese seg til, enten besitter man disse evnene, eller ikke ;D )
Man kan være aldri så mye belest, men hva hjelper det å sitere fra dene ene boka etter den andre, om man ikke får ut hva en selv tenker og mener?
Er det nå slik at han har de ovenstående kvaliteter i tillegg til en god og sikker utdanning, så er det jo bare et pluss :) Man skal ikke kimse av samtlige som har droppet skolen.
Dog, som skrevet ovenfor her, det er kun 1 Røkke, men mange giddalause.
Alt er relativt :)
Tror ikke det er noe fasitsvar, for det kommer kun på personen som man treffer, utdanning eller ei :)

Skjult ID med pseudonym allure sø. 12 april 2009 15:06

@Zitelle: Du stiller faktisk et litt vanskelig spørsmål der altså. Jeg har mange tanker om dette og de kan tildels stå i konflikt med hverandre. Det jeg i utgangspunktet tenker om egenskaper i en partner er først og fremst at man er to. Det betyr at jeg selv prøver å leve opp til de samme kravene som jeg selv stiller. Det aller viktigste for meg er at man respekterer hverandre og at man også klarer å vie noen sekunder i ny og ne til hverandre - i hverdagen, ikke bare klokken 22:00 når huset er strøkent og man har en halvtime igjen før man skal i køya. Et forhold bør heller ikke bare være seriøst - det er viktig med lek, moro, en viss grad av uforutsigbarhet (blomster, gaver, etc.), meg-selv-tid og andre aktiviteter - og da snakker jeg ikke bare om sengekos... ;) Jeg er også opptatt av at det skal være en viss balanse i et forhold, men dette krysser jo over på det å respektere hverandre igjen og bør egentlig være en selvfølge. Jeg tror det er disse tingene her som får meg til å virkelig gjøre en ekstra innsats i et forhold, på alle fronter: hushjelp, samliv, aktiviteter, etc... Så enkelt - så vanskelig!

Mine ærlige ord ble jo fjernet etter hvert, men jeg ser absolutt fremover nå. Det viktigste for meg er å være åpen for nye mennesker og innspill og levet livet mens man kan og har det.

@nettopp, Zitelle: Det å være nysgjerrig på hva andre mener om ting en selv egentlig vet svaret på, er bare et tegn på at en har et åpent sinn. Et åpent og kanskje også mer tolerant et enn det som er vanlig. Det er mye å lære selv om man vet ting. Man kan lære om ting man vet ikke stemmer med ens egen oppfatning av virkeligheten, og man kan til og med av og til endre egen oppfatning av ting.

Jeg kjenner mange sta mennesker som har som uformelig livsmotto at "Jeg er den jeg er" - mitt motto har alltid vært helt motsatt: "Jeg er ikke perfekt - men jeg skulle ønske jeg var det." Jeg ønsker å være den som er der når andre folk sliter - og jeg ønsker å være den som er der når folk har det bra. Jeg ønsker også det samme av mine venner, men har jo ikke det som noen betingelse - jeg vet da hvor jeg har vennene mine i så måte! :)

Skjult ID med pseudonym Mann sø. 12 april 2009 19:48

Dette er et kjøttmarked. I 95% av tilfellene er det slik at jenter som ikke har valgt å ta utdannelse, er litt mindre oppegående enn de som hadde vett, viljestyrke, pågangsmot og hode til å ta utdannelse. Så da siler i hvert fall undertegnede vekk det som mest sannsynlig er daukjøtt uten vett, viljestyrke, pågangsmot og hodet på rett sted.

Det er for øvrig forskjell på å ha utdannelse og å være akademiker. Sistnevnte er de som ser som selve utdannelsen som høydepunktet, i mangel av å ha brukt den som springbrett for å oppnå noe i livet.

Skjult ID med pseudonym edu sø. 12 april 2009 21:17

Når jeg treffer noen i det virkelige liv, er det jo ikke utdannelsen som avgjør om jeg finner personen interessant, her inne har jeg satt utdannelse som et krav fordi jeg tenker det sier noe om personenes pågangsmot, viljestyrke og ambisjonsnivå. Nå er jo ikke nerder det mest sexy, det er derimot kunnskapsrike menn som man kan snakke med og lære noe av (har utdannelse selv, ja...)

(mann 51 år fra Oslo) sø. 12 april 2009 22:55 Privat melding

@Mann. Akademikere har en akademisk utdanning fra universitetet. Dette i motsetning til yrkesrettet utdanning som sykepleiere og ingeniører.

Skjult ID med pseudonym yeah ma. 13 april 2009 11:54

Om jeg ikke ser ned på deg, så ser jeg iallefall ikke opp til deg! :D
For all del, vi mennesker er forskjellige, og vi bør selvsagt få gjøre hva vi selv har lyst til. Jeg vokste opp i et miljø hvor idrett og utdanning var viktig, og har derfor lettere for å se opp til mennesker som har utdanning. Det er jo ofte slik at mennesker som er litt rastløse og liker å ta litt sjanser her i livet, oftere ikke tar lang utdanning. Jeg er nok litt mer av den forsiktige typen (eplet faller ikke langt i fra stammen osv) og har hele tiden ment at en ballast i form av en lang utdanning er veldig viktig.....og trygt.

Når det gjelder det motsatte kjønn, så er ikke det særlig viktig. Der er det nok større forskjeller på kvinner og menn. Jeg antar at kvinner gjerne vil at mannen skal ha lang utdanning og høy inntekt. Ikke bare det ene.
Det blir som å sammenligne med den studien om at kvinner foretrakk mannen i den dyre, fete bilen over den samme mannen som satt i en enkel, liten småbil. Kvinner er opptatt av at mannen har ressurser for å skape trygghet for familien. Dernest er det viktig at han har status, og det får han i større grad ved å ha en lang utdanning i tillegg.

Når dette er sagt, så er jeg jo like innhabil som alle andre som skriver innlegg her. Jeg har nemlig lang utdanning og må selvfølgelig forsvare mitt valg. Jeg ville nok ikke ha gjort noe anderledes om jeg hadde begynt på nytt.
Er det noen som angrer på de valgene man har tatt og i tilfelle hvorfor?