Alle innlegg Sukkerforum

Gode råd for røykekutt

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Johanna fr. 16 jan. 2009 10:12

Jeg er så lei av å være røyker! Lei av å være fanget i dårlige vaner og dårlig samvittighet. Har slitt med denne røyken i alle år men kjenner for første gang et gryende ønske om å slutte for min egen del. Tenker selvsagt på hva det gjør med helsa mi rent fysisk men skammen over å være røyker i våre dager er vel så ille.

Jeg lurer på om det finnes noen ex-røykere her inne som har noen gode råd? Ønsker meg råd fra andre som har vært "håpløse" røykere men som har klart og slutte allikevel. Tror jo det har mest med innstilling å gjøre men har en følelse av at innstillingen er på vei og at jeg bare må få tro på at jeg kan klare det.

Skjult ID med pseudonym Tango3 fr. 16 jan. 2009 10:23

Hei Johanna

Jeg har vært røykfri i snart 5 år nå. Før jeg sluttet leste jeg boken 'endelig ikke-røyker' av Alan Carr, og den ga meg akkurat den motivasjonen jeg trengte for å slutte. Jeg har ikke rørt en sigarett på snart 5 år, og har heller ikke hatt lyst på - tro det eller ei.

For meg handlet det om å innse at jeg faktisk ikke hadde lyst til å røyke mer, og at "nytelsen" jeg trodde jeg følte ved å røyke skyldtes helt andre ting enn selve røyken. Hvis man klarer å innse noen enkle sannheter så begynner man faktisk å glede seg til å få slippe røyken, og røyestoppen går som en lek - helt sant.

Det vil sannsynligvis alltid finnes sjeler som ikke er mottagelig for den type budskap som Alan Carr serverer, men for meg funket det helt perfekt.

Lykke til, og husk at det er verdt det!

Skjult ID med pseudonym Johanna fr. 16 jan. 2009 10:27

Tango3

Takk! Jeg har boka men har ikke lest den.... Brukte du noe plaster eller tyggis? Jeg røyker mye og er redd nikotonavhengigheten er høy...

Skjult ID med pseudonym easy2love fr. 16 jan. 2009 10:28

Jeg har også lest boka....men varte bare 5 uker for min del da....men det er "rekord" for meg....og den var utrolig bra!!
Jeg skal til legen til mandag....og få de nye tablettene ALLE slutter på.......håper det er DET jeg trenger for å klare det!
Jeg blir litt skrudd i hode av den"aldri mer"tenken......men som en venn sa....som har sluttet:Prøv å tenk motsatt....at du faktisk kan begynne igjen AKKURAT når du vil:))
Lykke til:)

Skjult ID med pseudonym Johanna fr. 16 jan. 2009 10:35

easy2love

Vet om noen som har brukt de tablettene, er visst helt suverent. Jeg er ute etter en løsning som er varig, VIL IKKE begynne igjen hvis jeg faktisk fikser det. Tror det er deilig å være ikke-røyker:). Lykke til du og!

Skjult ID med pseudonym /b/ fr. 16 jan. 2009 10:37

Hei Johanna,

Jeg er midt i en slutteprosess nå(og har "sluttet" mange ganger tidligere).
Carr boka funket i 6 uker første gang jeg leste den, men siden jeg sprakk har boka hatt mindre og mindre effekt.
Så skal du slutt med EIR boka tror jeg den fungerer best visst du gjør som den sier. dvs ikke prøve blitt kvitt nikotinavhengighet
med nikotin erstatning.

Nå når jeg skal slutte har jeg gått over til å røyke hvit kent(0,1g nikotin). Det er første fase for min del.
Andre fase blir med nikotin inhalator. Det jeg alltid sliter mest med er den psykiske avhengigheten.
Med en nikotin inhalator hvor du må "lade" med nikotin og holder den i hånda som en røyk,
håper jeg det kan hjelpe meg bryte mønsteret med tobakk i første omgang.

Til slutt vil jeg gå helt "cold turkey" og DA har jeg tenkt til å lese Carr boka igjen.

Skjult ID med pseudonym Johanna fr. 16 jan. 2009 10:45

Kanskje vi skulle hjelpe hverandre vi som nå skal slutte, her var det jo et par andre og? Eget røykeforum for sånne som skal slutte, med litt erfaringsutveksling? Lykke til du og /b/!

Skjult ID med pseudonym Premien... fr. 16 jan. 2009 10:50

Jeg har sluttet, etter 15 år som røyker. Det som gjorde at jeg sluttet, var at jeg aldri sluttet...hehe. Jeg sa til meg selv at hvis jeg klarte å røyke bare en sigarett på mårran og en på kvelden, kunne jeg røyke så mye jeg ville på f.eks lørdag. Det funka, og jeg utfordret meg selv til å klare hele uka uten røyk, med "fri" røykedag på lørdag (passet bra, siden man gjerne vil røyke hvis man skal drike litt....) Jeg innså at det bare er for min egen skyld at jeg MÅ slutte å røyke, og da kan jeg også bestemme selv om det er lov å ha en røykedag etc. Det at jeg visste at "om tre dager kan jeg røyke hele dagen hvis jeg vil"...gjorde at det var lettere å ikke røyke de andre dagene. Jeg slapp liksom tanken på å "aldri mer"...

Nå røyker jeg bare hvis jeg tar meg en fest. Det har liksom blitt min "belønning", og funker bra for meg. Jeg kommer sikkert alltid til å gjøre det, eller kanskje bare plutselig glemme det?
Så...det jeg skal frem til er at jo mer du stresser for å slutte, jo vanskeligere blir det, for da går du jo og tenker på det hele tida....

Lykke til, uansett hva som ender opp med å funke for deg:-)

Skjult ID med pseudonym Johanna fr. 16 jan. 2009 10:55

Takk for bidrag folkens!

Denne tråden utvikler seg akkurat som jeg ville. Mange gode råd og ta tak i og ingen røykehets foreløpig. Jippi! Og til Premien, den var ikke dum, for det er belønningssenteret mitt som krangler tror jeg.

Skjult ID med pseudonym pigalopp fr. 16 jan. 2009 11:07

Jeg leste også boka til Alan Carr, og det funket helt utmerket. Jeg ga til og med bort tolv pakker med tobakk som jeg hadde i fryser'n.
Mitt problem var at jeg ikke klarte å begrense inntaket av mat og godsaker, så etter halvannet år hadde jeg lagt på meg 25 kilo. På den tiden gikk jeg på skolen, så jeg satt også mye stille. Røyksuget var borte, men jeg savnet røyken når jeg skulle ta meg f.eks. en kaffekopp, for røyk og kaffe hang nøye sammen hos meg.

Jeg valgte faktisk å begynne å røyke igjen for å klare å slanke bort de ekstra kiloene, og jeg brukte et år på å gå ned det jeg hadde lagt på meg. Jeg kunne godt tatt av 6 - 7 kilo til, men er forsåvidt fornøyd med vekta nå, så jeg stresser ikke med det.
Jeg tror at du kan ha stor nytte av boka til Carr, men du må tenke på hva du putter i munnen, og passe på at du ikke sitter for mye stille.
Det kan vel hende at jeg prøver å slutte igjen, men da må det være fordi jeg vil det selv, sånn som sist, og ikke fordi jeg føler meg presset på noen måte.

Lykke til, Johanna. Dette klarer du!!!

La oss høre hvordan det går etterhvert ;-)

Skjult ID med pseudonym Johanna fr. 16 jan. 2009 11:15

Jeg blir så glad av alt dette jeg, klart jeg klarer det! Når jeg samler og systematiserer det jeg får her kan jeg jo ikke unngå det!

Skjult ID med pseudonym Timeline fr. 16 jan. 2009 11:31

En kunde fortalte meg for en stund siden at han sluttet å røyke ved hjelp av hypnose. Han røykte 30-40 om dagen og etter 2 hypnose sessiones så var han helt røykfri og har ikke hatt lyst på røyk i det hele tatt siden den gang. Kunne veldig gjerne tenkt meg å prøve det samme selv!

Skjult ID med pseudonym Tango3 fr. 16 jan. 2009 11:43

@Johanna

Jeg brukte verken nikotin-tyggegummi eller plaster. Hvis man klarer å ta inn budskapet i boken til Carr så mister man rett og slett lysten på røyk ... rart, men sant.

Jeg røykte ca 20-25 for dag, men kjente ikke røyesug verken fysisk eller psykisk etter at jeg kuttet. En annen hyggelig gevinst var at den litt skumle lyden på lungene og hosten forsvant etter bare 3-4 dager uten røyk.

Skjult ID med pseudonym Tango3 fr. 16 jan. 2009 11:47

@Johanna

Jeg brukte verken nikotin-tyggegummi eller plaster. Hvis man klarer å ta inn budskapet i boken til Carr så mister man rett og slett lysten på røyk ... rart, men sant.

Jeg røykte ca 20-25 for dag, men kjente ikke røyesug verken fysisk eller psykisk etter at jeg kuttet. En annen hyggelig gevinst var at den litt skumle lyden på lungene og hosten forsvant etter bare 3-4 dager uten røyk.

Skjult ID med pseudonym guttapåbyn fr. 16 jan. 2009 12:04

Etter 25 år med røyk bestemte jeg meg bare for å slutte i okt. -07...og gjorde det. Var ikke noe stort problem.
Derfor en liten fakkel her :
Er gutta flinkere til å slutte enn jentene ?
Jeg tror det.

Skjult ID med pseudonym spinn fr. 16 jan. 2009 12:04

Johanna. Så bra at du vil slutte og endelig ser motivasjonen komme snikende! Jeg har litt lyst til å slenge meg på og slutte jeg også.

Jeg så de hadde et kurs til 2.500 her i Oslo med penger tilbakegaranti om du sprakk... Noen som har vært på det?
Jeg tenkte at å betale så mye for å mest sannsynlig bare å få inn med teskje hvor dumt det er å røyke, trenger jeg vel ikke. Kan vel gjette meg til innholdet, tenkte jeg. Sluttet noen uker, men sprakk.

Det sosiale ved å røyke har vært viktig før. Det var faktisk et arument FOR å røyke. Men nå er man ut så det holder i de fleste sammenhenge når man drar opp røyken. Så nå er det vel bare det med vekt som evt. er eneste argument for å ikke VILLE slutte.

Har ikke lyst til å valgt bort av drømmemannen for noe så uviktig. Kanskje jeg skal kjøpe med meg boka til Carr i dag...

Flere som har gode råd?

Skjult ID med pseudonym Clueless fr. 16 jan. 2009 12:06

@Bygutten:

Jadajadaja..... Å hva baserer vi denne høyst vitenskapelige teorien på da?

Det viser seg statistisk at MENN også har flest tilbakefall, og tar opp røyking igjen innen 5 år!

Skjult ID med pseudonym Mysig fr. 16 jan. 2009 12:48

Hej där Johanna!! Jag har av och till i mitt 36 åriga liv rökt,slutat och börjat igen!! Men en dag i sommras bestämde jag mej för att sluta för gått! Det som drev mej mest var! Att jag inte längre ville gå runt och bokstavligen stinka illa i sällskap med andra,Kunna njuta av att inte känna mej lika stressad längre,se ett par år yngre ut i hyn!! För det kommer du att göra! Jag pratade med en vän som har jobbat med människor som ska sluta röka,hon berättade att dom första 6 månaderna efter rökslut är man mer mottaglig för att bli sjuk,massor av slagprodukter ska ut ur kroppen! Jag har själv inte tron på att andvända plåster,tabletter eller annat i stället för nikotin! Bara skitsnack att man är beroende av det!! Det fanns ett liv innan vi började en gång,och det gick ju fantastiskt bra utan!!!?? Så bara bestäm dej för att du aldrig mer vill lukta illa,vara grå i huden och inte ha någon vidare energi! Så klarar du det,jag lovar!!! LYCKA TILL!! Mvh M

Skjult ID med pseudonym guttapåbyn fr. 16 jan. 2009 12:58

Hissig idag Clueless ??
Prøver du å slutte og røyke kanskje...?
Det var bare et spørsmål, ingen vitenskapelig uttalelse.

Skjult ID med pseudonym Clueless fr. 16 jan. 2009 13:00

Ække hissig tenk, bare kjeder meg... :-)

Og det jeg sa om menn og tilbakefall var bare noe jeg fant på for å få en reaksjon.. *fniser* ..-))

(mann 49 år fra Østfold) fr. 16 jan. 2009 14:07 Privat melding

Mulig jeg er veldig heldig, men jeg kan faktisk ta meg en røyk eller fem akkurat når det passer meg. Gjerne med flere måneders opphold. Er jo godt da, spesielt i forbindelse med alkohol. Noen andre som har det sånn?

Skjult ID med pseudonym musa fr. 16 jan. 2009 14:15

Røykeboka reddet meg for 5 år siden.
Vet ikke hvordan...... men den virket:-)

Skjult ID med pseudonym jezzy fr. 16 jan. 2009 14:26

Enda sättet røykeboka hade kunnat rädda mig, var om den var skriven i RIZZLA papir..;D

Skjult ID med pseudonym Clueless fr. 16 jan. 2009 16:14

@bruce.

*rekker ivrig opp hånden!*

JEG har det sånn! jeg sluttet i 2007 etter over 20 år med røyking.
En av grunnene til at jeg ikke hadde villet slutte før, var nettopp tanken på at jeg ikke fikk røyke når jeg drakk.
Og så slo det meg plutselig at jeg ikke måtte velge, jeg kunne faktisk bestemme meg for å BARE røyke èn gang i blandt,
f.eks. i forbindelse med alkohol. Det fungerer som bare det!!

Nå hører det til historien at jeg har erstattet røyk med snus..
Tror ikke det hadde vært såååå enkelt hvis noen tok fra meg posesnusen min gitt.. ;-)

Skjult ID med pseudonym guttapåbyn fr. 16 jan. 2009 16:21

@Clueless
Du har funnet en måte å kontrollere røykingen på, skjønner jeg.
Bare så jævla dumt at du er i ferd med å bli alkis ;-))))))))))

Skjult ID med pseudonym Clueless fr. 16 jan. 2009 16:25

@tjukken:

Hey!! Nobodys perfect!!

Jeg VISSTE at du kom til å kommme med den! ;-)))

Skjult ID med pseudonym Clueless fr. 16 jan. 2009 16:26

*Heller opp et glass rødvin og fyrer opp en sigg...* ;-)))))

Skjult ID med pseudonym :) fr. 16 jan. 2009 17:45

Jeg er ikke røyker selv, men bestefaren min sa at måten han slutta på, var at han utsatte hver røyk 5min, for hver gang han skulle røyke, så til slutt var det så lang tid mellom hver røyk at han slutta. Har jo ikke noe erfaring om det funker bra, men synes ideen var genial

Skjult ID med pseudonym Johanna fr. 16 jan. 2009 21:57

Ojoj, jeg føler meg nesten som ikke røyker allerede. Har brukt klokkemetoden i dag og redusert antall sigaretter i første omgang. Ikke noe problem i det hele tatt:), er så klar som et egg snart! Og til de som nevner lukten som en motivasjon..........er så lei røyklukt!

Skjult ID med pseudonym leni fr. 16 jan. 2009 22:05

Jeg slutta i sommer etter å ha røyka mer eller mindre i 15 år. Perioder på 4 om dagen, og år med 20-25 om dagen (og alt der i mellom). Jeg tok en psykologisk vri som har funka som bare det for mitt vedkommende;

Brukte lang tid på å tenke på hvordan _drømmebildet_ av meg selv så ut. Altså- hvordan jeg ville av meg selv og andre bli oppfattet om jeg var på mitt aller beste. Mange faktorer her som klær, trening, leilighet, personlighet osv.. men den røyken da.... den var DEFINITIVT ikke et element som passet inn i bildet. Jeg ville rett og slett ikke identifisere meg selv som en røyker. Prøvde å komme på så mange ulemper som mulig ved det å røyke, og bestemte meg for at det ville jeg ikke være med på. Satte en dato litt fram i tid, ca 2 mnd. Koste meg med den siste røyken og tenkte at " Nå er det slutt gitt, du ryker rett ut av livet mitt, kjære sigg" . Og siden har jeg faktisk vært røykfri!!

Skjult ID med pseudonym Oks fr. 16 jan. 2009 22:34

Jeg sluttet for ca 1,5 mnd siden og har ikke tatt en røyk eller noe annet som inneholdt nikotin siden. Min erfaring er at røykeslutt var et rent helvete. Folk som sier at de bare sluttet og ikke hadde lyst på røyk siden, eller at de kan ta en røyk nå og da, beskriver en helt annen virkelighet enn hva jeg opplever.

Jeg var supermotivert for å slutte og sluttet brått. Første dag tenkte jeg på røyk absolutt hele dagen. Jeg hadde hodepine og prikking i huden. Huden på armene føltes som om den ville vri seg av kroppen, og hele mellomgulvet var et stort hult sug. Jeg svettet mye om natten. En dag kontrollveiet jeg meg før legging og like etter at jeg stod opp. Jeg hadde svettet bort 1,5 kg i løpet av den natten. Hele første uken var minst like ille om ikke værre som den første røykfrie dag. Jeg tenkte hele tiden at dersom ikke abstinensene ble bedre var det ikke verdt å slutte. Heldigvis gav jeg ikke etter selv om jeg var fast bestemt på at det ikke var mulig å leve et normalt liv og samtidig ha det så jævlig.

Uke 2 var litt bedre enn uke 1, men fortsatt helt jævlig. Seriøse planer om å røyke siden abstinensene ikke ville gi seg. Vanskelig å holde motivasjonen oppe når man levde et slikt miserabelt liv.

Uke 3 var levelig med bare moderat røyksug. Tenkte kanskje bare på hvor lyst jeg hadde på røyk ca 15 - 20 ganger pr dag. Suget kunne være sterkt, men varte bare ca 5 min før det gikk over.

I uke 4 var det nyttårsaften. Jeg var invitert til en skikkelig fest som jeg hadde gledet meg til med en masse artige folk. Droppet denne fordi jeg fryktet å sprekke. Ville ikke at 3 uker røykekutthelvete skulle være forgjeves. Dro i stedet på middag til et ikke-røykende par som nettopp hadde fått barn. Kjedelig nyttårsfest men ingen røykesprekk.

De siste to ukene har jeg ikke merket noe særlig til røyksuget. Det har vært episoder som jeg tradisjonelt har forbundet med røyk hvor jeg har kjent litt sug, men det har bare vært psykisk. Jeg tror nå at den fysiske avhengigheten er borte. Jeg har forstått at jeg var sinnsykt avhengig, og det er herlig å være kvitt dette. Den psykiske biten er lett å håndtere.

Nå går det greit.

Jeg har erkjent at grunnen til at jeg vil ha neste røyk er at jeg tok forrige. Kjeden må brytes for at avhengigheten skal forsvinne. Tror jeg har klart det. Tror heller ikke jeg noen sinne kan ta en røyk igjen uten å bli avhengig. Skal i alle fall ikke teste det.

Skjult ID med pseudonym Johanna fr. 16 jan. 2009 22:51

@Oks

Jeg bøyer meg i støvet............... fytti katta så flink du har vært! Er det ikke deilig nå da, det må jo være flott å få til dette? Jeg tror vel at jeg skal være litt snillere mot meg selv og ikke utfordre det gryende ønsket om å bli røykfri med tortur:), tar en dag om gangen her. Har faktisk halvert antallet sigaretter med å bli bevisst når og hvor ofte jeg røyker, og bare det er deilig og gir en følelse av kontroll. Også prøver jeg å snu hjernen litt sakte her:).

Skjult ID med pseudonym Oks fr. 16 jan. 2009 23:02

Joda det er topp å være røykfri :) . Det kostet noen jævlige uker, men sett i perspektiv så er det en billig pris. Jeg var som sagt veldig motivert. Jeg hatet at jeg røykte og hadde et intenst ønske om å slutte. Mitt ressonnement var at det var nikotinen som gjorde at jeg ville ha neste røyk, og da måtte beste løsning være å få nikotinen ut av kroppen så raskt som mulig. Derfor ville jeg ikke bruke tyggis, plaster el.

Poenget med min beskrivelse over var å fortelle at det for enkelte vil være veldig vanskelig å slutte, men at dersom man holder ut bare noen få uker så går det vonde over. Det er verdt det og det går an - selv om man ikke vil tro det når det står på.

Lykke til!

Skjult ID med pseudonym Mai fr. 16 jan. 2009 23:06

Leste Allen carr boka 3 ganger, uten effekt. bestemte meg for å sette det å slutte røyke på "prosjekt status". Meldte meg på
Allan Carr kurs i Oslo og sa til meg selv at jeg går så mange ganger på dette kurset til det har lykkes meg og stoppe, om det så må bli 20 ganger. Det ble 3 og plutselig var alt helt greit. Det koster ikke mer om du går masevis av ganger.
Og om du etter 3 mnd ikke slutter får du pengene tilbake.
En svært sjelden gang kjenner jeg et lite sug på røyk. Anfallet er ikke noen trussel og er bare helt greit fordi jeg vet at jeg er ikke røyker.
Og nå kan jeg jo selvfølgelig ikke forstså at jeg ikke sluttet for 30 år siden, det er jo ikke vankelig.

Skjult ID med pseudonym Johanna ti. 3 feb. 2009 12:36

Jeg lovet jo å fortelle hvordan det gikk det her......... Vel, jeg har funnet ut hvor og når jeg røyker, at jeg bestemmer osv....... Så jeg har bestemt meg for at i slutten av august tar jeg min siste røyk. Har gått i kompaniskap med en venninne og tenker at jeg er ikkerøyker i løpet av år 2009. Skal kose meg en siste sommer før jeg legger sigarettene totalt på hylla. Pr i dag er jeg kjempefornøyd med å ha redusert og tenker at det er første skritt på veien.

Skjult ID med pseudonym macky ti. 3 feb. 2009 12:57

Johanna...så du skall alltså vänta i 7 månader innan du slutar..låter ju inte så lite corny måste jag säga!!
Läser mellan raderna här och din lust att sluta verkar inte så stor.Det komer alltid att finnas tillfällen till att man inte vill sluta.
Jag är själv rökare,har rökt i 24 år!! Har slutat 2 ggr och då gått cold turkey,men börjat igen och anledningarna har alltid varit viktökningen som kommer :))
Se ännu en ursäkt till varför man ska röka..hehe!!
Kan komma på hur många negativa saker som helst med rökning,men jag hittar oftast ett motargument till varför jag ska fortsätta tex:Dåligt humör,stressigt på jobbet,viktökning...blabla
Man måste helt enkelt vara bestämd,ska prova denna boken som rekomenderas så varmt,har även hört mycket positivt om hypnos.
Dessa piller ni snakkar om är nog ett antidepressivt medel som användes till stor framgång i Usa när jag bodde där..
Tror att i slutendan så är det helt enkelt att bestämma sig och kasta de stinkande dyra äckliga cancerpinnarna!!
Lycka till !!

Skjult ID med pseudonym Tulla. ti. 3 feb. 2009 13:05

En tning som hjalp meg var en nettside - det er nå 3 1/2 år siden - husker nesten ikke hva den heter - men søk på røykestopp - så finner du den - og den var ganske gratis - med masse gode råd og daglige mailer om hva som skjer i kroppen din for hver dag du er røykfri....

... funka for meg......

Bare vær oppmerksom på de fire kritiske periodene :
- 3 mnd - du tror du er over det værste og klare å røyke på fest (FEIL)
- 6 mnd - som over
- 12 mnd - nå er jeg ikkerøyker - men jeg velger å være festrøyker (ha ha)
- 18 mnd - jeg er ferdig med røy derfor kan jeg uten problem nyte en cigar (feil igjen)

Lykke til

Skjult ID med pseudonym macky ti. 3 feb. 2009 13:08

haha!! Fel!!
ganske gratis?

Skjult ID med pseudonym Johanna ti. 3 feb. 2009 13:31

Takk for alle gode råd og lykkeønskninger. Jeg har ikke behov for å forsvare mine valg om å vente til høsten. Var ikke ute etter å bevise noe med denne tråden, bare få noen gode råd. Og det fikk jeg:)!

Skjult ID med pseudonym Perle62 ti. 3 feb. 2009 13:44

Jeg utviklet etterhvert astma forid jeg røkte og måtte slutte, men fy så vanskelig det var! Det er snart syv år siden.
Først ble jeg enig med meg selv om at jeg ikke skulle røyke inne. Ddddet er kald det, særlig om vinteren. Makelig anlagt som jeg var tok jeg aldri på meg yttertøy, og lot med vilje være å ha et teppe eller en jakke lett tilgjengelig på hverandaen slik at det ikke kjentes så komfortabelt og koselig å skulle gå ut og røyke. På denne måten startet jeg med å redusere hvor mange sigaretter jeg røkte. Jeg fikk etter hvert et røyeslutt kurs gjennom jobben, hvilket konsept det var husker jeg ikke lengre, men tror at det viktigste jeg lærte der var hva slags røyker jeg var. Jeg likte å kose meg med en røyk, i hyggelige soiale settinger som feks på fest, sammen med kaffe og cognack etter en bedre middag, og når jeg drikker alkohol.
Dessuten fant jeg ut at jeg brukte røyken til å stresse ned med, som en form for time out i og etter pressede situasjoner. På den tiden jobbet jeg bla. med meglinger og forhandlinger og presset kunne være høyt. Dessuten, når partene tok en røykepause måtte jeg være med, det kunne hende de sa noe viktig i røyke pausen.

For meg ble det viktig å erstatte røken særlig i stress situasjonene og i røyke pausene. Jeg begynte å skrelle og spise appelsiner. Når de andre sto og røykte og snakket sammen skrelte jeg appelsiner. Jeg delte villig ut, slik at jeg ikke spiste alle selv, og det å skrelle appelsiner er så klissete at å ta seg en røyk i samme momanget ikke frister særlig. Prøv selv... mandariner gjelds ikke, de er for lette å skrelle. Jeg ble flinkere til å be om time out for å ungå å bli så stresset at sigaretten var den eneste måten jeg kunne få ro på og jeg begynte med avslappings trening, også kalt autogen trening. Etterhvert ble jeg så drillet på dette at det holdt å gjøre en liten bevegelse, for meg å klemme tommel og pekefinger mot hverandre hardt, for å oppnå ro.

Den andre biten, sosiale trivsels sammenhenger, har vist seg å være langt værre og få bukt med. Særlig på fest når jeg har drukket. Det hender at jeg fremdeles tar en røyk i denne settingen, gjennomsnittelig 1 hver tredie måned. Det har jeg funnet ut av at jeg kan leve med, selv om jeg vet at jeg ikke burde, pga astmaen. Hvis noen har et godt tips som ikke innebærer å slutte å drikke eller å la være og oppsøke fester er jeg mottakelig for dette.

Skjult ID med pseudonym Perle62 ti. 3 feb. 2009 13:48

PS: Til dere som begynner å røyke igjen fordi dere er redde for vekten.... Dersom du utvikler astma fodi dere røyker, dem er det mange av, kan jeg opplyse om at de som har astma må i perioder der de har luftveis infeksjoner bruke et medikament som har som bivirkning å øke appetitten. Medikamentet er så apetitt stimulerende at man i senere år har begynt å bruke det til kreft pasienter som sliter med matlysten. Da kan man begynne å snakke om virkelige vekt problemer.

Skjult ID med pseudonym juni ti. 3 feb. 2009 14:03

Johanna:

Så lenge du er klar over at for hver røyk du tar, så er du en røyk nærmere din røykfrie deg til høsten, og bruker tiden godt nå til å forberede deg, så vil du klare det.

Men om du bruker tiden fra nå og til høsten til å kose deg med røyken og glede deg over å fortsatt kunne røyke så er ditt motiv om å være røykfri i slutten av august virkelig dødfødt altså! Virkelig! Sånn funker det faktisk ikke!

Men om du bruker tiden fram til slutten av august til å lage restriksjoner og rigide regler for deg selv om når du kan og ikke kan røyke, så kan du oppleve at det å slutte er en befrielse fordi alle reglene gjorde at røyken ikke var særlig morsom lenger.

Å si til seg selv at man skal slutte å røyke om seks måneder forplikter! Og når man legger en slik langsiktig plan, så er noe av poenget å sørge for at de neste fem månedene legger til rette for at målet kan oppnås.

Jeg vil si: jammen meg har du gjort det vanskelig for deg selv når du velger å ha fem pyton måneder der du må tenke på at i august skal jeg slutte å røyke og må dermed hver bidige dag fram til da være obs på hvor mye, hvorfor og når du røyker.

Det blir ikke mye kos med røyken din i sommer dersom du er bevisst på at du _må_ slutte å røyke i slutten av august og du er helt bevisst på det. Det er aldri særlig kos å si farvel til noe man tross alt opplever som noe godt, så dersom du opplever at sommeren med røyk er koselig og ikke trist i det hele tatt, så er du faktisk ikke motivert til å slutte. Det at du har utsatt det så lenge viser til at du er inneforstått med at røyken betyr mye for deg!

Så det, så ;-)

Skjult ID med pseudonym Fri! ti. 3 feb. 2009 15:09

Røyka tjue om dagen i tjue år. Prøvde alt, fra plaster til hypnose og Zyban. Første vellykkede røykeslutt var boka til Carr. På et sted står det "ikke slutt enda". Da slo det meg at jeg ikke hadde røyka på 24 t. Utrolig hvordan den boka får deg til å se hvor teit det er.

Etter et par år skled jeg utpå igjen. Den lille på fest, ferie, osv. Problemet mitt var at kona festrøyket, og ikke ville slutte helt. (Selvsagt mitt ansvar og ikke hennes, mener bare at røyk var lett tilgjengelig.) Så gikk det et par år, med til og fra stopp / start.

Så fikk jeg Champix av legen. Magisk! Etter noen dager forsvinner lysten, og forsøker du å røyke smaker det papp. Men forsøk å ikke bli gående på det for lenge, jeg fikk "tics" av dem. Har hatt en sprekk på noen uker, da holdt det med noen dager Champix for å bli fri igjen. (Zyban var enda verre, og uten den gode virkningen.)

IKKE bruk noe erstatning når du slutter, spesielt ikke nikotin! Det er nikotinen du er avhengig av, den er problemet. Du gir ikke opp noe, du frigjør deg! Få tak i Champix nå, ikke plag deg selv med nedtrapping eller noe først. Ikke utsett det heller. Etter en uke på Champix har du bare slutta uten plager. Men les gjerne Carr ved siden av, og igjen etter et par måneder.

Lykke til, det er utrolig deilig å være fri fra det dævelskapet. Og når en av dere kommer inn på bussen nå, tenker jeg: "Fy f..., har jeg virkelig stinket sånn i over 30 år?"

Skjult ID med pseudonym Fri! ti. 3 feb. 2009 15:14

PS Oks skrev: "Jeg var supermotivert for å slutte og sluttet brått. Første dag tenkte jeg på røyk absolutt hele dagen. Jeg hadde hodepine og prikking i huden. Huden på armene føltes som om den ville vri seg av kroppen, og hele mellomgulvet var et stort hult sug. Jeg svettet mye om natten. En dag kontrollveiet jeg meg før legging og like etter at jeg stod opp. Jeg hadde svettet bort 1,5 kg i løpet av den natten. Hele første uken var minst like ille om ikke værre som den første røykfrie dag. Jeg tenkte hele tiden at dersom ikke abstinensene ble bedre var det ikke verdt å slutte. Heldigvis gav jeg ikke etter selv om jeg var fast bestemt på at det ikke var mulig å leve et normalt liv og samtidig ha det så jævlig." osv

Jeg kjenner igjen dette så godt fra diverse "røykeslutt med selvdisiplinmetoden". For de av oss som er avhengige, er det bare helt jævlig. Får ikke jobbet, bare tenker røyk. I ukesvis. Ikke forsøk det, Johanna! Ikke nedtrapping, det er bare unødig selvpining.

OG SLUTT NÅ! Hvorfor i all verden vente til august????

Skjult ID ti. 3 feb. 2009 15:42

Kjøpte kubanske sigarer i dag, skal kose meg som en unge i kveld :)

Skjult ID med pseudonym Johanna ti. 3 feb. 2009 17:04

Hei igjen folkens, må si jeg nesten blir litt stolt av at andre mener noe om mine valg. Bare for å ha sagt det, jeg vet hvorfor jeg velger som jeg gjør nå, jeg har bare ikke lyst til å utlevere den delen av meg her på sukker. Jeg er enig med både dere som har sluttet og dere som har meninger om hvordan man skal slutte, jeg må gjøre det på min måte fordi jeg gjør det for meg selv, ingen andre. Men uansett er jeg veldig takknemlig for rådene jeg her har fått:)!