Alle innlegg Sukkerforum

Naboer og issues. Kanskje.

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Athene lø. 24 feb. 22:35

Jeg klarte ikke ei uke engang. Sukker gir deg ei uke ekstra, luringene. Med klar beskjed om rabatten opptjent. Trodde jeg skulle stå i mot. Viljestyrken er åpenbart hinsides skral. Jeg jobber med den til neste gang. Hvis jeg gidder.

Men over til hva jeg tenker på.

For et par dager siden ser jeg plutselig ‘Til salgs’-skilt på et rekkehus her på vårt lille tun. Det kommer brått på, men sånt skjer jo selvsagt. Man kjenner ikke alles planer. Det er et ungt par som bor der.

Men jeg får en ugrei feeling. Av flere grunner. Det stemmer liksom ikke. I dag går jeg forbi og ser han bærer ut sorte søppelsekker til en fremmed bil. En ung kvinne står ved siden av.

I det minste flytter han ut raskt, tenker jeg. Fordomsfullt? Ja, så til de grader. Det kan jo like fullt være henne. Om det er ‘noe sånt ugreit. Jeg aner jo ikke. Just my gut feeling. Selv etter fem år har jeg min opplevelse i minne. Det var et sjokk, det var så vondt. Det var så helvetes jævlig grusomt å bo med ham i to måneder før han flyttet. Det som hjalp i lange stunder, var å få snakke. Selv til dama på Fargerike som stod der med vidåpne øyne og åpenbart trodde jeg var gal.

Det trenger jo ikke være som jeg tror i det hele tatt. Hvor mye skal man bry seg..? Hva hadde du tenkt og gjort?

Jeg har så inderlig vondt av henne om hun opplever noe lignende nå. Men jeg er bare på hils med henne. Likevel. Bør jeg ringe på?

Skjult ID med pseudonym GuriMalla lø. 24 feb. 22:47

Hvis du kjenner henne fra før og det er naturlig så kan det jo være en støtte. Hvis du kun er på hils så hadde jeg nok tenkt som Fargerikedama at du var gal.

Skjult ID med pseudonym Athene lø. 24 feb. 23:09

Hmm. Jeg vet ikke om du har vært i situasjonen, Gurimalla. Det er ikke alltid det ‘naturlige’ alene nødvendigvis er en støtte. Det er mye som kan støtte. Jeg tåler til og med å fremstå som gal om det kan hjelpe noen. But I see your point.

Skjult ID med pseudonym my lø. 24 feb. 23:26

Føritia spurte man å få låne en kopp sukker, men nå må du vel slå en tennisball inn gjennom vindusglasset eller kjøre ned portstolpen for å finne påskudd. Eller selge doruller for et fiktivt barns fotballlag. Den ugreie feelingen din er sikkert ikke ubegrunnet.

Skjult ID med pseudonym Piapia lø. 24 feb. 23:26

Hva med å ringe på bare for å invitere på kaffe/ kaker. Dere er jo naboer og du ønsker å bli kjent. Ikke fortell det du har observert, bare tilby ditt vennskap. Vennskap, trenger vi alle. Om hun er forsmådd, vil hun kanskje gi uttrykk for det selv. DA kan du være der for henne:)

(kvinne 47 år fra Akershus) lø. 24 feb. 23:29 Privat melding

Kjære Athene.... Om du er halvparten av så.gpd som jeg har lest deg her inne, så: ja! Hva har du å tape? Tenk om du treffer spot on? Tenk om hun ikke har noen andre som umiddelbart stiller sin støtte og sårbarhet til rådighet? JEG ville heller blitt stemplet som hun gærne dama, enn hun som ikke var på tilbudssideb.. .. Det er ikke mange dagene siden jeg fikk vite om et brudd mellom to unge mennesker jeg bryr meg veldig om, og jeg hadde følt det tungt om jeg ikke kunne tilbudt trøst, praktisk hjelp eller lignende. Jeg blir generelt rørt på en vond måte over alle unge par som ikke føler at de strekker til som det, og at eneste løsningen et brudd....

Skjult ID med pseudonym GuriMalla lø. 24 feb. 23:33

Det er forskjell på å involvere seg i folk en bryr seg om og har en eller annen relasjon til og folk en ikke kjenner.
Jeg hadde følt det invaderende om en fremmed person hadde banket på og lagt opp til personlig connection når jeg var i en sårbar situasjon.

Skjult ID med pseudonym Undrende M sø. 25 feb. 00:03

Hun har sikkert andre venner som hun kan henvende seg til og få tømt seg og du kan fort virke som den påtrengende og nysgjerrige naboen som er ute etter sladder. Men det kommer nok litt an på hennes ersonlighet.
Er hun derimot en einstøing som ikke har noe særlig nettverk så kan det jo hende hun setter pris på det..?

Skjult ID med pseudonym Jeeez sø. 25 feb. 00:14

Hvis du ikke har gjort noe for å bli kjent før så hadde jeg betenkt meg hvis jeg var deg. Da må det være hvis du møter henne utenfor, og det er naturlig å nevne hussalg.

Skjult ID med pseudonym Athene sø. 25 feb. 00:17

Jeg leser...og jeg velger at jeg kan bli avvist i morgen. Jeg ringer på. Alternativet - ikke å bry seg, tilsynelatende, kan jeg ikke forsone meg med. Vi har vært naboer i snart fem år, så å bare invitere på kaffe nå blir feil. Her er det rett på sak. Men på en god måte. I will handle that.

Takk dere!

Skjult ID med pseudonym GuriMalla sø. 25 feb. 00:20

Har dere drukket kaffe før disse fem årene? Eller pratet sammen?

Skjult ID med pseudonym Athene sø. 25 feb. 00:37

Når ble det viktig? Om du bryr deg? Jeg kan fortelle deg, uskolært, men skolært i livet, at i en akutt fase, er bare det å snakke viktig. Gud, så viktig det er. Bare å høre, dere. Listen. Ikke si så mye nødvendigvis. La meg få prate. Grine. Banne. Flere ganger. Om og om igjen. Til slutt slipper det. Tiden. Alt.

Skjult ID med pseudonym GuriMalla sø. 25 feb. 05:29

Jeg synes jo det er litt vesentlig om dere har utvekslet ord tidligere eller om du er en fremmed for henne.
Som sagt så kan det jo da oppleves invaderende og kanskje provoserende, og da gjør du jo vondt verre. Selvsagt trenger en noen å prate med og dele tanker med, men de fleste vil da bruke en venn, foreldre, en god kollega etc. Jeg tror de færreste bruker tilfeldige fremmede (Fargerikeansatte etc).
Jeg skjønner at intensjonen din er god, men du bør tenke igjennom om motivasjonen din for dette er å få dekket ditt behov for å være sjelesørger eller hennes behov for hjelp.
Som sagt, det er en mulighet for at du gjør ting verre ved å invadere.
Dersom du kommer til å gjøre dette bør du ihvertfall trå ytterst varsomt og ha et naturlig påskudd for å dra til henne og så føle deg forsiktig frem på hvor i terrenget hun er. Om hun faktisk har behov for din hjelp.
Lykke til

Skjult ID med pseudonym Kiara sø. 25 feb. 06:18

Jeg tenker nok som Gurimalla her, at om dere ikke har hatt kontakt før blir det fort invaderende. Jeg hadde ikke likt noe slik, men hadde vært for høflig til å be deg gå. Så hadde jeg blitt sittende å oppleve deg som en ekstra byrde. En annen ting som slår meg, er at du viser i det du skriver her at din egen opplevelse fortsatt er ganske så sterk følelsesmessig til stede. Er det egentlig for henne, eller er det egentlig for ditt eget behov du ønsker å snakke med henne? Lett å ubevisst blande når man får trigget minner og erfaringer. Dersom det egentlig er ditt behov for å dele din egen historie som er grunnen her, vil det kunne ende med at hun sitter igjen med å føle hun har vært der for deg. Jeg aner ikke hvordan du er, men jeg har opplevd mer enn en gang at andre bruker det at de får vite at jeg har det vanskelig, som en trygghet og unnskyldning til å snakke om seg selv og sitt.

Jeg personlig liker ikke å snakke med fremmede når jeg har det tøft, og avskyr om dama på Fargerike bare kan SE at jeg er lei meg. Det er i utgangspunktet snilt å bry seg og du skader vel henne ikke med det, men du spør og jeg mener at du ikke bør ringe på. Med mindre du har tid og overskudd til å virkelig stille opp med hjelp og støtte på ekte i lang tid fremover, og i praksis være der for henne om hun trenger og ønsker det til verden er bra.

Skjult ID med pseudonym my sø. 25 feb. 08:52

Fantastisk å lese så forskjellige livsanskuelser, der en prøver å sette seg inn i en beskrevet situasjon med ganske få opplysninger. Uavhenging av hva som måtte være det unge parets skjebne, vitner synspunktene om at opplevelsen av den egne private sfære er så forskjellig, og uforutsigbar for omverdenen at vi nok egentlig alle gjorde best i ikke å kommunisere med fremmede i det hele tatt, for ikke å snakke om å delta i et nettdatingsamfunn, der du faen blir invadert daglig av en masse innpåslitne typer, som har frekkheten til å trenge seg på, og som vil vite noe om deg og hvordan du har det. Hahahaha! Jeg ler meg ihjæl.

(kvinne 47 år fra Akershus) sø. 25 feb. 09:00 Privat melding

Meget godt poeng, my🙂 Jeg har fått spm av flere naboer, om hvorfor sønnen min sitter i rullestol. Dette har åpnet for fine samtaler, som har glidd over i andre temaer. På den måten har vi kommet etpar knepp lenger enn bare på hils, noen kaffeinvitasjoner har det blitt også.

Skjult ID med pseudonym Hippo sø. 25 feb. 09:05

Jeg hadde satt uendelig pris på det. Min mann forlot meg nyttårsaften. For en på jobben. Var / er helt knust og fant på påskudd for å gå inn til naboen og kanskje bli invitert på kaffe. Det føltes veldig godt når hun skjønte tegninga og sa jeg kunne komme når som helst.
Og mange sier / tenker «hun har sikkert andre som kan hjelpe». Nei, ikke sikkert. Jeg har ikke det.

Skjult ID med pseudonym GuriMalla sø. 25 feb. 09:10

Men des, hvis du var knust av sorg over et samlivsbrudd og en fremmed nabo kom bort og spurte hvorfor mannen din flytter ut. Hadde det åpnet for den gode samtalen?
Jeg hadde opplevd det freidig.
Jeg sier ikke at hun ikke bør ta kontakt. Jeg sier bare at alle er ikke like og har ikke like behov. Det viser jo også denne tråden.
Det jeg sier er at hvis hun oppsøker henne så bør hun ha tenkt igjennom HVORFOR hun gjør det og hun bør vokte seg for å tråkke for nært. Det kan jo hende naboen er som trådstarter og villig deler sine innerste ting med en fremmed, men det kan også være motsatt, og det bør en være obs på slik at en ikke gjør vondt verre for henne.

Skjult ID med pseudonym GuriMalla sø. 25 feb. 09:11

Og klem til Hippo. Den første tiden er fryktelig, men det blir bedre. Lover.

(kvinne 47 år fra Akershus) sø. 25 feb. 09:36 Privat melding

GM, av det jeg har lest fra Athene tidligere, er jeg nokså sikker på at hun hadde gjort dette på en varsom og respektfull måte. Om det hadde åpnet for den gode samtalen? Hva er den gode samtalen? Hvor lang, med hvilket innhold osv?
Det er ikke sikkert samtalen hadde 'tatt av' ved første kontakt (omtrent som her inne).
Alle får vurdere det utifra hvordan de selv ville reagert, finnes ikke noe riktig/galt. JEG klarer feks ikke å se hvordan dette kan gjøre vondt verre, mens du er innom det alternativet. En av mine naboer fulgte magefølelsen og gikk inn hos en annen nabo da denne ikke åpnet for etpar uker siden. Da hadde han holdt øye med vedk en stund, og registrert at formen virket skrantende. Naboen ble hentet med ambulanse, og har ennå ikke kommet hjem. Ingen partner eller barn i nærheten. Noen er prisgitt observante og omsorgsfulle naboer. Noen ønsker ikke det, og føler det bare som invaderende nysgjerrighet. Jeg er veldig glad for at jeg har invaderende nysgjerrige naboer🙂

Skjult ID med pseudonym Hønemor sø. 25 feb. 09:43

Skjult ID med pseudonym GuriMalla sø. 25 feb. 09:45

Jeg kjenner ikke til Athene og uttaler meg kun på generelt grunnlag.
Å titte innom skrantende naboer man er bekymret for stiller i dn annen kategori synes jeg. Det hadde jeg også gjort.

Skjult ID med pseudonym my sø. 25 feb. 09:52

Situasjon X
Reaksjon: Spør om alt er OK, og om trenger hjelp til noe.
ResponsA: Nei og Ja
ResponsB: Nei og Nei
ResponsC: Ja og Nei
ResponsD: Ja og Ja
I tre av tilfellene er «approach’en» riktig, fordi hvis B går over til A, er det helt greit at omverden er forberedt.
«No man is an island»

(kvinne 47 år fra Akershus) sø. 25 feb. 10:05 Privat melding

Bedre å angre på det man har gjort, enn det man ikke har gjort,

(mann 45 år fra Oslo) sø. 25 feb. 10:07 Privat melding

Dette ble spesielt.

TS sier jo selv at hun ikke vet hva situasjonen innebærer. Alt er basert på en magefølelse som (synes å være uvanlig sterkt farget av TS’ egne erfaringer).

Det er selvsagt aldri noe stort problem å ta kontakt med en nabo som flytter uavhengig av hvilken grad man kjenner hverandre. Man føler seg frem uansett situasjon, og man kjenner forskjellen på å bli «invitert inn» kontra høflig avvist.

Problemet oppstår når man tar kontakt med en allerede inntatt oppfatning av «utfordringen» og kanskje med et ønske om å hjelpe som innebærer /mer/ enn ren altruisme. Å projisere sin egen historie over på det som for deg ikke er annet enn et blankt lerret, gir deg ganske enkelt din egen historie, og som @ Kiara er inne på, så kan det bli helt feil.

Dette kan være hva som helst og alt annet enn hva TS oppfatter, inkludert at det er mannen i huset som evt. har disse behovene det spekuleres i. Slik sett er det jo helt riktig når @ GuriMalla og andre betrakter dette på et generelt grunnlag.

Skjult ID med pseudonym RettVest sø. 25 feb. 10:37

Hold deg unna!!
Har du ikke snakket med dem på de årene du har bodd der så står det bare ett ord i pannen din når du tar kontakt "........................"

Skjult ID med pseudonym my sø. 25 feb. 10:38

«Pikk»?

Skjult ID med pseudonym my sø. 25 feb. 10:58

Hahaha.
1. Den dagen noen med hånden på hjerte kan nærme seg et annet menneske uten å være farget av egen historie, skal jeg begynne å tro på julenissen.. eller androider.. eller humanoider.. eller gjennomsnittsmenneskenes livsløgn.
2. Hadde det vært så grusomt hvis noen kontaktet meg med en misforstått oppfatning av at jeg hadde det kjipt? Hadde jeg liksom bare følt det sååå invaderende og ..wait for it.. krenkende (selvfølgelig) at dagen ville blitt ødelagt, og ville den stakkaren som tok feil aldri mer kunne løfte blikket? Hvor feil kan det bli. Jordens undergang, liksm?

(mann 45 år fra Oslo) sø. 25 feb. 11:13 Privat melding

@ My,

nå leser du vel litt fort her, eller?

Skjult ID med pseudonym my sø. 25 feb. 11:28

Neida. Ser glatt for meg hvordan Athene tar på seg hatt og sort slør og med et fang liljer svever bort til den forsmåddes dør. Hun banker på og i det døren går opp, roper hun «Jeg føler SÅÅÅ med deg kjære! Hvordan kunne han!? Diiin smerrrte er miin, la meg trøste deg. Se her; du kan gråte på min skulder.. Jamen, så gråt da, for schvarte! Jeg leker ikke akkurat buttikk!» ...
Og mens hun går avvist og med liljene slepende langs bakken: «Utakknemlige drittkjerring, hu skal faen meg få..»

Eller hva tror dere?

(mann 45 år fra Oslo) sø. 25 feb. 11:50 Privat melding

@ My,

det gidder jeg for egen del ikke å tro noe om. Jeg stiller deg et spørsmål, og du svarer med piss.

Skjult ID med pseudonym Vann sø. 25 feb. 11:59

Det skal aldri være feil å strekke ut en hånd.

Skjult ID med pseudonym Athene sø. 25 feb. 12:00

Jeg er glad for alle innspill, det gjør at jeg tenker meg ekstra om. Så takk alle sammen!

Min egen historie er mange år tilbake i tid og for lengst bearbeidet slik sett. Jeg forstår at det stilles spørsmål ved mitt motiv, men det er jo ikke sånn at en slik hendelse viskes ut av hukommelsen selv om det vonde er fortid. Det betyr at jeg for min del bedre kan relatere til situasjonen. Om den nå er slik.

Fargerikedama gjorde åpenbart inntrykk:) Hadde jeg den gang vært ved mine fulle fem, hadde jeg jo aldri bust ut slik. Den første tiden etter burde jeg ikke forlatt huset uten anstand! Jeg har smilt mye (også vært litt flau) over den episoden sånn i ettertid.

Min bolig er innerst i veien. Jeg passerer denne naboen når jeg går ut av tunet, og vi utveksler noen ord om vi treffes - slik naboer ofte gjør. Jeg synes faktisk det er vanskelig nå å gå forbi som om ingenting har skjedd. Så jeg kommer nok til å ta sjansen på være en invaderende, nysgjerrig nabo. Men kanskje best å vente litt. Og uten sort slør og liljer, my, jeg tror muligens det blir too much:)

Kanskje de rett og slett har funnet en bedre bolig sammen? Uansett - jeg kom til å tenke på denne sangen i dag. Selv om det kanskje også blir too much.

http://lyrics.wikia.com/wiki/Peter_Jöback:Gå_Inte_Förbi

Skjult ID med pseudonym Kiara sø. 25 feb. 12:34

Så kjekt at du så god underholdning av det vi skriver i dag da, My. Jøss, for noen svar. Dersom du ikke vet forskjellen på de som hjelper andre fordi de selv håndterer egne vanskeligheter best ved å grafse i andres saker og hvordan det påvirker den som sitter igjen som hjulpet, er du strengt tatt veldig heldig. Videre er ikke verden svart hvit, og vi som da har kunnskap om det ovennevnte, tror nok ikke et sekund at ikke alle andre har historie og at det preger måten man er på. Har man selvinnsikt kjenner man sin egen historie, og kan være bevisst der det blir veldig nært opp til egne erfaringer. Da vet man nok til å trå varsomt. Noe jeg mener Athene viser her, nemlig selvinnsikt og refleksjon. Hadde ikke dette vært en sak med mange mulige ståsted, hadde vel ikke A vært usikker på hva som var riktig heller. Jeg aner noe om A annet enn det hun har presentert her, men svarte henne slik jeg ville svart en hvilket som helst venninne. De jeg kjenner som i det hele tatt ville overveid å gjøre noe slikt, ville faktisk gjort det uansett hav jeg sa. Jrg ville visst det, de ville visst det når de spurte, og jeg ville svart og spurt dem slik som over fordi det var derfor de kom med til meg med slikt. De ville ønsket hjelp til å tenke gjennom det de ønsket før de gjorde det.

Lykke til, Athene. Uansett historien bak hans avreise, kan det være hun trenger noen.

(kvinne 60 år fra Østfold) sø. 25 feb. 13:07 Privat melding

@Athene
Jeg har ikke lest alle svar.....men du er altså ikke engang sikker på om de har kjøpt noe sammen? Da ville jeg nå først og fremst ventet litt, og bare prøve meg frem litt, angående hussalget. 🤔

Skjult ID med pseudonym my sø. 25 feb. 14:05

Ups, I did it again. Jeg så den karikerte underholdningsverdien i en tenkt situasjon. Fy. Smekk på finger’n.
Hahaha!

Skjult ID med pseudonym Kiara sø. 25 feb. 14:30

Det var vel ikke akkurat den jeg siktet til. Den kunne vært morsom, hadde det ikke vært for at du allerede hadde ledd deg i hjel av alle som ser annerledes på verden enn deg. Men, det er klart at det skal man ikke kommentere, for da er man krenket. 🙂

(kvinne 60 år fra Østfold) sø. 25 feb. 14:30 Privat melding

Mårr’u skjærpe’ræ @my. Maaaaakan 🙄😁

Skjult ID med pseudonym Lone sø. 25 feb. 14:31

For all del hold disse spekulasjonene dine for deg selv, Athene! Ikke begynne å snakke med andre naboer, kjente om de kjenner til grunnen til at dette paret skal selge huset, si at du har sett ham forlate huset sammen med ei dame og svarte plastsekker osv. Synes ikke du bør snakke med noen som helst andre om dette enn dette paret, og kun forholde deg til det som de gir deg av info.
Den andre tilnærmingen, forhøre seg litt med andre naboer og kjente, gir bare opphav til rykter. Og det er jævli slitsomt å stå i og måtte forholde seg til.
Kjenner du dem ikke godt nok til selv å bare ta en tur over og høre hva som er grunnen til salget, så tenker jeg at du kan bare la dem være i fred.
Det du fortalte fikk meg til å tenke på egne flytteprosjekter. Har da startet i forkant av flytting med å gå gjennom boder, loft, skuffer og skap, sortere i sekker, kaste, gi til Fretex, familie/kjente.

Skjult ID med pseudonym my sø. 25 feb. 14:49

Nei, Kiara, jeg ler meg ikke ihjel av dem som ser verden annerledes enn det jeg gjør. Det ville vært for enkelt.
Det jeg derimot synes er VELDIG VANSKELIG er ikke å gå i fella med å fortelle andre hvem de er.

Skjult ID med pseudonym Athene sø. 25 feb. 16:49

Nå måtte jeg lese gjennom mine innlegg to ganger. Kanskje jeg bør ta på andre briller og lese en gang til.

Lone, jeg vet ikke hvor dette med andre naboer kom inn i bildet. Og ‘Den andre tilnærmingen, forhøre seg..’? Nei. Jeg velger heller å høre med dem selv. Som du også nevner. Fordi jeg er bekymret. Naboprat tar andre seg av. Det er et par stykker her jeg for lengst har sluttet å si noe annet enn ‘hei’ og i høyden kommentere været til.

Mulig jeg ikke burde skrevet åpningsinnlegget så detaljert. Det tar jeg selvkritikk på. Men jeg har fått mange nyttige tanker og innspill fra dere som jeg er glad for.

Skjult ID med pseudonym Honey sø. 25 feb. 19:31

Samlivsbrudd og flytting er helt vanlige ting i disse dager. Det er helt naturlig med nabonysgjerrighet når noen flytter. Jeg tror at det verste som kan skje er at folk blir irritert, hvis de føler at naboen snoker litt for mye, og det skal mye til før de blir såret av det. @ts, hvis du hilser og spør på en hyggelig måte om hvordan det går med henne og med flyttingen, så finner du jo fort ut på hennes reaksjon om hun har behov for å åpne seg for deg eller ikke. Så enkelt er det. Noen vil ikke fortelle moren sin engang, andre vil fortelle til hele verden - jeg kjenner flere slike.

Det finnes de som følger med på hva som skjer i nabolaget, og de som trekker for gardinene. Jeg er ikke så interessert i mennesker generelt, så jeg hører til den siste gruppen. Men synes at jeg må skjerpe meg. For hvis det skjer noe alvorlig, så blir det færre som kan hjelpe eller være (karakter)vitner, og det går begge veier, både meg og dem. Vi snakker ikke om trakassering her, men om sunn fornuft og høflighet. De eldste i blokken min hilser og spør som regel om hvordan det går med meg og hva jeg driver med for tiden, når jeg møter dem i oppgangen. Jeg synes at det er kjempehyggelig. Mens de yngre voksne ser ofte rart på meg når jeg hilser.

Så @ts, tommel opp for omtanken og initiativet ditt.