Alle innlegg Sukkerforum

Likestilling

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Tyren lø. 13 okt. 2018 16:40

Er dere fornøyd med utviklingen, og dit vi har kommet i dag (Norge) ?

Eller ser dere / opplever dere "ting" dere mener burde vært annerledes, i tilfelle hva ?

Skjult ID med pseudonym Lone lø. 13 okt. 2018 16:54

Yrke er noe man har valgt, i motsetning til kjønn, etnisitet, legning, funksjonsevne mv, så det er helt greit, Høna:)

Skjult ID med pseudonym Tyren lø. 13 okt. 2018 16:56

Hvilke yrker er det som utpreger seg her, @ Hønemor

Der jo i utgangspunktet, absolutt ikke greit.

Skjult ID med pseudonym Lone lø. 13 okt. 2018 16:59

Så bra skrevet, Patent!

Skjult ID med pseudonym Tyren lø. 13 okt. 2018 17:09

Den er jeg enig i, Lone, slik forskjeller finnes jo over hele linja. Særlig i det private. Ofte markedet som bestemmer.

Skjult ID med pseudonym Lone lø. 13 okt. 2018 17:10

At kvinner, eller menn for den saks skyld, tjener mindre enn menn, eller kvinner, i sammenlignbare yrker, er helt greit.
At kvinner, eller menn, tjener mindre enn en person av motsatt kjønn som har akkurat samme yrke/ jobb, bare fordi vedkommende har et annet kjønn, legning, etnisitet mv, er ikke greit.

Skjult ID med pseudonym Lone lø. 13 okt. 2018 17:11

Var så mange feil, så rettet opp svaret mitt til Høna

Skjult ID med pseudonym rumpabar lø. 13 okt. 2018 17:19

Det er vel ikke tvil om at det ikke er lik lønn for likt arbeid ennå, men vi nærmer oss. For to år siden ble det satt av en egen utgjevningspott hos oss på jobben. Det er fortsatt visse ulikheter, men det rettet opp en god del👍🏻

Skjult ID med pseudonym Tyren lø. 13 okt. 2018 17:23

Gi eksempler da, @ rumpa

(mann 45 år fra Hordaland) lø. 13 okt. 2018 17:23 Privat melding

Tja...av ting som ikke er helt likestilt, er vel nettopp knyttet til den til enhver tid "neste" generasjon...jeg trodde i min villfarelse at vi var kommet lenger i løpet av årene som har gått siden det var aktuelt for meg, men siste jeg snakket med som hadde avkom i vente, slet visst fremdeles med at fars "kvote" ikke egentlig var problemet, men heller at fars tilgang på kvoten sin var avhengig av at mor hadde opptjeningsgrunnlaget sitt i orden. Så sant begge foreldre har fast, men kanskje varierende godt betalte jobber i utgangspunktet, kjenner jeg flere tilfeller hvor fedrene mer enn gjerne tar 3-4 måneder av den tilmålte permisjonen - likestillingsmangelen er i tilfellene hvor mor gjerne kommer rett fra skolebenken, evt. deltid (som gjerne ikke er uvanlig i fasen mellom nr 1 og nr 2), og dermed ikke har opptjening, og far dermed heller ikke får sin permisjon dekket til fulle. I de siste tilfellene blir det en for stor økonomisk byrde for far å ta permisjon, og så har vi sirkelen gående...

Skjult ID med pseudonym rumpabar lø. 13 okt. 2018 17:27

Hva vil du ha eksempel på Tyren?

Jobbet et annet sted på denne tiden.
Et annet eksempel som går andre veien er når sønnen ble født. Jeg gikk til sjefen og så at jeg ville ta ut to uker permisjon når mor kom hjem fra sykehuset. Han så bare rart på meg og sa at sånt drev de ikke med.

Skjult ID med pseudonym Tyren lø. 13 okt. 2018 17:38

Jeg er nysgjerrig på yrker som er underbetalte pga kjønn, @ rumpa.

Skjult ID med pseudonym rumpabar lø. 13 okt. 2018 17:41

Tror mye er rettet opp som jeg sa.

Skjult ID med pseudonym FrkNesevis lø. 13 okt. 2018 17:43

Jeg er enig i det meste her.. Men jeg banner kanskje litt i kjerka når jeg sier at det er mor som bør være i fokus det første året i et spedbarns liv. Jeg syns det er merkelig at fars «kvote» skal tas av mors tid hjemme med barnet. Eller har jeg misforstått nå? Lenge siden jeg har drevet med dette.. Så lenge barnet blir ammet, og mor og barn har denne symbiosen som er så überviktig for utviklingen av sosial og følelsesmessig god kompetanse senere i livet, bør man ikke røre mors tid hjemme.. Far er faktisk ikke så viktig i denne tiden. Misforstå meg rett, far er selvfølgelig viktig, men den med puppen bør prioriteres.. Det har vært så mye snakk om likestilling rundt dette emnet, noe som for min del virker som å gå ett skritt i feil retning..
Men det er en annen ting jeg føler er litt rart også: Kvotering av kvinner inn i et yrke.. Om det ikke er kvinner med gode nok forutsetninger/ kvalifikasjoner til en stilling, føler jeg det blir litt rart å måtte kvotere en kvinne inn, når kanskje det er en mann med mye høyere prestasjonsevne som kunne fått jobben. Det er klart at i enkelte mannsdominerte yrker, er kanskje dette veien å gå, for å tvinge døren opp for kvinner.. men in general, blir dette litt snodig for meg. En tredje ting som provoserer meg enormt er det at kvinner kan ende opp med å «få skylda» for en voldtekt om hun har vært «utfordrende» kledd, oppførte seg promiskuøst og/ eller full.. Hva faen?!
Sånn, nå ble jeg sikkert hu dama som sa de feile tingene, men dritt ævv.. Jeg liker samfunnet vårt altså, og at ting er helt naturlige for oss, der andre kulturer har lysår igjen å gå..

Skjult ID med pseudonym Lone lø. 13 okt. 2018 17:51

Bare for å oppklare ÉN viktig ting før den derre kvoteringsdebatten går igang:
Kvotering betyr at dersom man står med TO kandidater av ulikt kjønn med LIKE gode kvalifikasjoner, skal det individet med det kjønnet som er underrepresentert få jobben.
Det er ALDRI snakk om at en person som er DÅRLIGERE kvalifisert enn en annen skal få jobben på bekostning av en person som er BEDRE kvalifisert.
Dét er kvotering. Det du beskrev, Frk Nesevis, er DIS-KRI-MI_NERING.

(mann 45 år fra Hordaland) lø. 13 okt. 2018 17:55 Privat melding

Nettopp det med hvorvidt fars kvote skal "ta av" mors tid med spedbarnet, med amming og det hele, er vel også et av punktene der jeg tenker at vi menn ikke har en sjanse; uansett hva vi måtte mene, er det feil hos halvparten av den kvinnelige delen av befolkningen. Politisk ukorrekt som det er, er jeg enig med @FrkNesevis her - men det "løses" jo med ammepauser og pumper...
Samtidig; dersom poenget med mors tid med barnet *ikke* er fordi det rent praktisk er enklere enn pumper, men at "knytningen" er det viktige, så er vi nok tilbake til at likestillingen kanskje også bør inkludere at barnets tilknytning til far kan være verdt et poeng eller tre, også - så der er jeg nok ikke enig med FrkNesevis.

Skjult ID med pseudonym Lone lø. 13 okt. 2018 18:13

Jeg tror ikke at det er de månedene ekstra som kvinnene er ute ifht menn i forbindelse med barsel som utgjør den store forskjellen mellom kjønnene mht lønnutvikling, så jeg tror heller ikke at det er der løsningen finnes.
Om kvinne har ti mnd og mann to eller mannen fire og kvinnen åtte , eller om de velger å ta seks måneder hver, tror ikke jeg utgjør den store forskjellen.
Man må heller se på hva som skjer etter at barselpermisjonen er over, tenker jeg.
Har inntrykk av at mor i større grad tilpasser jobben til familiesituasjon enn far; velger bort krevende lederjobb med reising, møter på kveldstid, går kanskje ned i redusert stilling, søker seg til offentlig sektor, bytter ikke jobb like ofte som menn pga den ekstra belastningen det er, satser på trygg jobb, forutsigbarhet osv.
Dér tror jeg mye av forklaringen ligger på hvorfor kvinner sakker akterut lønns- og/eller karrieremessig ifht menn etter at barna har kommet, og ikke på de ekstra permisjonsmånedene for kvinner ifbm. fødsel.

Skjult ID med pseudonym Supermann lø. 13 okt. 2018 18:32

Langtifra urimelig at kvinner tjener mindre enn menn.
De både produserer mindre og har langt høyere sykefravær enn menn.
Dessuten kakler de mye mer enn menn og derved fratar ikke bare egen produksjon men og produksjonen til høytproduserende menn.

Kvinner er og storforbrukere av velferdsgoder.
De få gangene i livet jeg har vært innom legekontor eller sykehus, har det slått meg at de aller fleste pasientene er kvinner.
Dessuten lever kvinner ca 5 år lengre enn menn. Altså de får mer utbetalt i pensjon.

Så egentlig burde det vært innført en egen kvinneskatt. Sånn for å rette opp den skjevfordelingen av samfunnets ressurser som faktiskt skjer.

Skjult ID med pseudonym FrkNesevis lø. 13 okt. 2018 18:32

Du har rett, Lone.. Jeg driver med litt sånn cowboyargumentering her, det er det jeg mener, at ofte er kvotering ikke gjort på riktige grunnlag..
Når det gjelder barselpermisjonen er det faktisk disse månedene, være seg to eller åtte som er viktige.. Barn som ikke har fått tilknytningen til en foresatt (mor eller far, det fins jo mødre uten melk) i der første året, har større sjanse for å ende opp med tilknytningsvansker.. Når det gjelder tilrettelegging til amming: pumping på jobb, så er det sikkert noen det fungerer for.. For min del funker det ikke. 15 minutters pause, stress, ut med puppen, høye skuldre.. Men det var meg da, har kollegaer det passer ypperlig for..
Der du sier, Lone, om tiden etter barselpermisjonen er kjempeviktig.. Jeg er helt enig!

(kvinne 44 år fra Rogaland) lø. 13 okt. 2018 19:51 Privat melding

@Supermann – jeg liker hvordan du forsøker å fyre opp stemningen, selv med et noe ufullstendig bilde av kvinner og menn i yrkeslivet. :)

Selv har jeg tilbakelagt snart 20 år i mannsdominerte yrker, og har en rekke eksempler på menn som er mestere på unnasluntring og syting. Har også flere eksempler på menn med liten vilje til effektiv produksjon og lagarbeid.

Dette kjenner sikkert du også til - men siden du helt glemte å nevne det, tenkte jeg at jeg kunne gjøre det for deg :)

Skjult ID med pseudonym FrkNesevis lø. 13 okt. 2018 19:57

Velger å tolke ditt innlegg som humor @Supermann.. 🤪

Skjult ID med pseudonym Tyren lø. 13 okt. 2018 20:12

Veslemøy, når det gjelder sutring i arbeidslivet har vel lærere og sykepleiere forkjørsrett, og der er det så vidt meg bekjent flest kvinner 😃

Skjult ID med pseudonym Supermann lø. 13 okt. 2018 20:22

Så elskverdig av deg @Vesla. Og du har selvfølgelig helt rett. Det finns mange kvinner som både er flinkere, jobber bedre og kommer seg på jobb oftere enn de fleste menn.

Og det finns mange menn som gjør sitt beste for å slippe å gjøre noe når de er på jobb, samt sykemelde seg så ofte de kan.

Men det er allikevel noe med statistikk.
Den lyver ikke.
Så mine påstander står seg de. Gjennomsnittlig.

Bortsett fra det med ekstraskatt for kvinner. ville nok ikke stemt for det nei.

Skjult ID med pseudonym Tyren lø. 13 okt. 2018 20:30

– Vi kan i stor grad forklare lønnsforskjellene med at mange kvinner velger jobber i lavt betalte yrker, mens menn foretrekker yrker med et høyere lønnsnivå, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB)

Skjult ID med pseudonym Tyren lø. 13 okt. 2018 20:34

Det er vel ofte under disse forhandlingene at det kommer frem det jeg kaller sutring, ja.

Skjult ID med pseudonym Tyren lø. 13 okt. 2018 20:40

Tenker du at de er mindre harde i forhandlinger, @høna ? Det kan jeg i tilfelle tenke meg til at du har rett i.

Skjult ID med pseudonym Tyren lø. 13 okt. 2018 20:47

Jeg tenker at argumentene om hard, tøff og tung jobb blir noe overdrevet, det finnes mange jobber som er tunge og tøffe i lengden. Og særlig i handverksbransjen, med dagens stress om effektivitet, det kan kanskje uføre statistikken si noe om, uten at jeg har sjekket ut den. Men poenget er at jeg synes ikke at de bør løftes fram som kroneksempler, tror som sagt mange har minst like tøffe jobber.

Skjult ID med pseudonym rumpabar lø. 13 okt. 2018 20:49

Menn generelt er vel «flinkere» til å mele egen kake i lønnsforhandlinger.

Ser at det er innført et lønnstrinn på jobben nå for alle som kommer tilbake etter permisjon. Litt usikker, men tror det er et krav om min. 9 mnd. permisjon.

Skjult ID med pseudonym Supermann lø. 13 okt. 2018 20:54

@mor. Uten at jeg har noen tall å slå i bordet med, er jeg temmelig sikker på at kvinnelige lærere koster mer for arbeidsgiver enn mannlige. Selv om menn tjener litt mer enn kvinnene.
Sykelønn med påfølgende innleie er dyrt.

Grunnen til at en kvinnelig rørlegger tjener mindre gjennomsnittlig enn en mann, er av samme grunn.
De firmaene som betaler best ansetter de som produserer mest og kommer på jobb hver dag.
Gjennomsnittlig produserer menn litt mer enn kvinner og kommer seg på jobb litt oftere.
Derfor forskjellen.

Skjult ID med pseudonym Supermann lø. 13 okt. 2018 21:01

Jeg er ikke enig i prinsippet Likt arbeid, lik lønn.
Samme produksjon, samme lønn er jeg helt for.

Skjult ID med pseudonym Tyren lø. 13 okt. 2018 21:13

@høna, jeg tror menn fra gammelt av har hatt bedre vilkår, mye grunnet sin forsørger-rolle.

Skjult ID med pseudonym Tyren lø. 13 okt. 2018 21:14

Men sånn i all hovedsak er likestillingen på plass da, hvis det ikke er mer å dra fram her ?

Skjult ID med pseudonym Supermann lø. 13 okt. 2018 21:21

@Frøkennese. Og @mor.
Den som kun tar humor som humor. Og alvor kun som alvor, Har faktiskt missforstått både humor og alvor.

Skjult ID med pseudonym girl lø. 13 okt. 2018 21:29

Svært viktig at min kjæreste ser på likestilling som en selvfølgelighet og at han definerer seg som feminist :-)

Skjult ID med pseudonym Lone lø. 13 okt. 2018 21:30

Jeg tror, Patent, at den betydninge et mulig kontinuitetsavbrudd, særlig for personer som innehar svært viktige stillinger i bedriften, er betydelig OVERvurdert.
De kontinuitetsavbruddene er ofte godt planlagt; man har delegert oppgaver, satt inn vikar osv., så de medfører dermed ikke så stor ulempe for bedriften.
Det som jeg tror er avgjørende for at kvinner blir vurdert som dårligere egnet, er at det er knyttet stor usikkerhet til hennes kapasitet, vilje og mulighet, for å satse vpå jobben ETTER at hun kommer tilbake fra avbruddet, i tillegg til den overveiende sannsynligheten for at hun vil ha høyere sykefravær enn en mann etter at hun kommer tilbake fra permisjon, med de ulempene det medfører.
Korttidssykefraværet og de "uplanlagte" kortere sykemeldingsperiodene medfører ofte større ulemper for bedriften enn den lengre perioden ifbm, fødsel, da det i fbm disse sjelden blir etablert systemer for å dekke opp for fraværet slik som det gjerne gjøres når man vet at vedkommende med sikkerhet blir borte i lengre tid.

Skjult ID med pseudonym Supermann lø. 13 okt. 2018 21:48

Der er vi helt på linje @mor.Når det gjelder sosial dumping.
Det er faktiskt virkelig ille. Jeg jobber i byggebransjen, tjener greit, men møter rett som det er menn som ikke kan bo eller leve her.
Det verste er innen transport.
Mange sjåfører jeg har møtt som har brukt hele lønnen han får for turen på litt mat fra den nærmeste butikken.

Skjult ID med pseudonym Lone lø. 13 okt. 2018 21:57

Der er vi uenige. "Alle" kan erstattes.
Det finnes sikkert noen unntak (femten?, tjueto?, førti?, personer i Norge eller deromkring) som er så viktig at det er veldig uheldig at de er borte fra jobb, men jeg snakker altså her om folk i mer vanlige jobber, jeg, da.
Og at kontinuitetsavbrudd er kontinuitetsavbrudd uavhengig av om det er kort eller langt, uforutsett eller ikke, er vi enige om. Det jeg sa var at uforutsette avbudd ofte er til større ulempe for bedriften da man i fbm dem ikke har planlagt for hvordan man skal ivareta vedkommendes oppgaver mens vedkommende var borte.

Skjult ID med pseudonym Lone lø. 13 okt. 2018 21:58

Jeg har ikke nevnt noe om vikarkostnad, jeg.

Skjult ID med pseudonym Supermann lø. 13 okt. 2018 22:34

Vel @mor. Det angår meg. Jeg kan faktiskt ikke en gang legge fra meg en hammer.
Da forsvinner den.
For ikke å snakke om penger i lommene. Tilgjengelig i skiftebrakken. Må faktiskt ha alle verdier på meg. Kontinuerlig.

Skjult ID med pseudonym Tyren lø. 13 okt. 2018 22:35

Hva er ditt yrke patent?

(kvinne 44 år fra Rogaland) lø. 13 okt. 2018 23:36 Privat melding

@Tyren - lærere og sykepleiere har gode grunner til å utrykke sin misnøye. Blant annet skulle de hatt langt flere kollegaer enn det som er tilfellet er.

(kvinne 44 år fra Rogaland) lø. 13 okt. 2018 23:38 Privat melding

*er tilfellet :)

Skjult ID med pseudonym Lone lø. 13 okt. 2018 23:44

Vi er nok ganske enige om mye,... bortsett fra at du kjenner "Extraordinary people", både folk som er uunnværlige på jobben og alfaer...;)

Skjult ID med pseudonym Tyren sø. 14 okt. 2018 07:07

@Veslemøy, press og jag er det hos de fleste yrkesgrupper i dag, og særlig i det private. Bekymringen i nevnte tilfelle, burde kanskje vært større for konsekvensene det medfører for de "svake gruppene" som blir rammet.

(kvinne 44 år fra Rogaland) sø. 14 okt. 2018 08:16 Privat melding

Fullstendig enig @Tyren