Alle innlegg Sukkerforum

Pattegris

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Bird sø. 21 okt. 21:09

Noen som vil prate om pattegris?
Uetisk?

Skjult ID med pseudonym Hønemor sø. 21 okt. 21:09

Pattegris er uanstendig godt.

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 21:11

Kan noen fortelle meg hva det er?

Skjult ID med pseudonym Nanna sø. 21 okt. 21:11

Sa dere gris? 😁 Har sett verdens herligste griser i dag 🙈

Skjult ID med pseudonym FrkNesevis sø. 21 okt. 21:11

Parttegris? Som i grisunger som fortsatt dier og blir slaktet pga sitt møre kjøtt?

Skjult ID med pseudonym FrkNesevis sø. 21 okt. 21:12

eller pattegris som det også heter.. 🤪

Skjult ID med pseudonym rumpabar sø. 21 okt. 21:12

Får dere ikke nok av grisene her inne?

Skjult ID med pseudonym Nanna sø. 21 okt. 21:12

Skjult ID med pseudonym FrkNesevis sø. 21 okt. 21:13

Dyr dævvær for at vi skal ete de, helt uproblematisk spør du meg.. Hvordan etikken er i husdyrhold og frakt av husdyr, derimot, er en helt annen diskusjon..

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 21:13

Trur jeg står over... Spiser minimalt m svin uansett....

Skjult ID med pseudonym FrkNesevis sø. 21 okt. 21:14

Problemet, Big, er vel at vi (les:meg) ikke får de engang.. 😂😂

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 21:16

Hva tenker du er uetisk avliving av dyr Luna?

Skjult ID med pseudonym FrkNesevis sø. 21 okt. 21:21

Heh.. no er vel strengt tatt alle dur på en gård avlet frem for å bli mat, bortsett fra hund og katt..

Skjult ID med pseudonym FrkNesevis sø. 21 okt. 21:22

skrivefeilfaen..

Skjult ID med pseudonym Supermann sø. 21 okt. 21:26

Nyfødt pattegris! Delt i to. Rett på grillen. Yummi.
Bedre kjøtt får du bare ikke.

Skjult ID med pseudonym Hønemor sø. 21 okt. 21:27

Hvorfor er det værre med pattegris kontra en slaktegris som er noen måneder eldre?

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 21:27

Jeg prøver i størst mulig grad å kjøpe kortreist kjøtt. Helst slaktet på gården de ble født. Eller allerhelst viltkjøtt... Spiser mindre og mindre kjøtt generelt...

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 21:29

Ser heller ikke forskjell på det Høna
Det viktigste er hvordan de har levd mens de levde. Og at de har sluppet lang stressende transport til slakteri etc

Skjult ID med pseudonym FrkNesevis sø. 21 okt. 21:29

Tenker sjelden på det, jeg.. har aldri spist pattegris.. Det har vært en naturlig del av oppveksten å ta del i slakt og fødsler av dyr.. Vi hadde kaniner, kosa med dem, avla dem opp og fikk skinn og kjøtt.. Har vært på jakt siden jeg var en neve stor, og traska etter stefar inskauen.. stor sorg ar jeg aldri har somla meg til å ta jegerprøven, men har vært med på alt, og mått spise rått elghjerte når vi felte storoksen (elg) på Finnskogen.. Blir kanskje kynisk, men jeg tenker at å romantisere og personifisere dyr er feil.. Husdyr er mat. De skal behandles ordentlig, være «lykkelige» når de lever, og avlives på en ordentlig måte..

Skjult ID med pseudonym Coma sø. 21 okt. 21:30

En pattegris har vel levd livets gode dager inntil en brå slutt; hatt det mye bedre enn mange andre dyr som opplever stress og smerte før slakting.

Skjult ID med pseudonym Supermann sø. 21 okt. 21:31

Uetisk?
For noe tull.
Ikke mer enn annen ressurskrevende luksus.

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 21:31

Helt enig med deg Frk!
Samme filosofi her. Har sjøl drevet husdyrhold og gård (økologisk)

Skjult ID med pseudonym Coma sø. 21 okt. 21:33

Enig @FrkN
Er også oppvokst på et småbruk hvor dyr ble behandlet med respekt, men det var også et klart skille mellom mennesker og dyr. Merker en annen holdning her blandt "byfisene" i Trondheim.

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 21:34

Jøss
Er de fleste forumdamer bondetupper? 😂

Skjult ID med pseudonym Supermann sø. 21 okt. 21:36

@Luna. En hanngris blir kastrert når den er noen uker gammel. vokser fortest mulig i en binge, for så å bli slaktet når den er 4-6 måneder.
Bedre?

Skjult ID med pseudonym FrkNesevis sø. 21 okt. 21:36

Gårdsdyr på småbruk har det som regel bra, og bønder flest har god etikk og moral og legger stoltheten sin i glade dyr.. Noe som irriterer meg er folk som behandler hundene og kattene sine som om de var ungene deres.. da må jeg himle litt med øynene.. fnis!

(kvinne 61 år fra Østfold) sø. 21 okt. 21:38 Privat melding

Næææ fra Lambertseter 😌

Skjult ID med pseudonym FrkNesevis sø. 21 okt. 21:39

Har aldri bodd på gård, men bor på landet.. 😁

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 21:43

Slik jeg ser det, så er største problemet i norsk husdyrhold lange avstander fra gård og til slakteri. Der dyra etter en lang dag på bil blir stua sammen, stressa og redde. For så å bli slakta opptil et døgn etter de ankommer slakteri..
Samtidig som hjemmeslakting er et byråkratihælvete å få gjennom, mattilsyn og gudene vite hva!
DET irritere meg! Og er regler som i svært få tilfeller er det beste for dyra!

Skjult ID med pseudonym FrkNesevis sø. 21 okt. 21:52

Enig med du,Tussa!

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 21:56

Kanskje vi har satse på feil sted Frk?
Mulig vi hadde egne oss i Jakten på kjærligheten / bonderomantikk 😇😛

Skjult ID med pseudonym Hønemor sø. 21 okt. 21:58

Gris avles for å spises. Pattegris også. Velbekomme

Skjult ID med pseudonym FrkNesevis sø. 21 okt. 22:00

Hjah!, Tussa! Vi hadde vært en hver bondes store drøm! 😁😁

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 22:02

Hahaha, akkurat det er jeg litt usikker på 😂... Muligens bondens våte drøm 🙃😇😜

Skjult ID med pseudonym Mækstuff sø. 21 okt. 22:06

Dyrt.

Skjult ID med pseudonym Hønemor sø. 21 okt. 22:26

Det er det sannelig

Skjult ID med pseudonym Mækstuff sø. 21 okt. 22:31

Ja. Det er dyrt.

Skjult ID med pseudonym Hønemor sø. 21 okt. 22:42

Olympen

Skjult ID med pseudonym Mækstuff sø. 21 okt. 22:43

Mathallen har det. Slakter'n Annie's selger det.

Skjult ID med pseudonym rumpabar sø. 21 okt. 22:43

Kan bestilles i butikk med kokk som komner å griller.

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 22:46

Var jo humant å ekspedere både mor og barn samtidig da Frk 🙃

Skjult ID med pseudonym Blabla sø. 21 okt. 22:48

Kan ikke se at det skulle være mer uetisk enn å bruke "eldre" dyr i matproduksjon - for grisungenes del. Kanskje snarere tvert imot, da jeg ikke akkurat ser for meg at dyr som lever hele sitt liv i et fjøs er spesielt lykkelige uansett. Kanskje like greit at liver blir kortest mulig, slik sett? Det uetiske ved pattegris måtte være at grisemoren vel nødvendigvis blir fratatt ungene sine lenge før de naturlig ville sluttet å die. Men jeg vet ikke om grisemødrene blir slaktet samtidig eller om de lever videre uten ungene sine?

Skjult ID med pseudonym Blabla sø. 21 okt. 22:51

Det *mer uetiske ved pattegris...

Skjult ID med pseudonym Blabla sø. 21 okt. 22:53

Hvis de lever videre etter å ha blitt fratatt ungene sine for tidelig, synes jeg pattegris er mer uetisk enn annen gris, @FrøkenH

Skjult ID med pseudonym Blabla sø. 21 okt. 22:54

Ja, altså ikke grisene som er uetiske da...

Skjult ID med pseudonym Hønemor sø. 21 okt. 23:02

Grisen får jo store kull. Og kan da ikke tenke meg at hele kulllet blir tatt ut som pattegrisslakt., Det vil da alltid være igjen en gjeng som patter videre.

Skjult ID med pseudonym Blabla sø. 21 okt. 23:06

@FrøkenH
Det jeg mente var det at moren blir fratatt ungen(e) sin(e), uansett om det er gris, ku eller et annet dyr. Om det er verst for dem at ungene blir helt borte (slaktet) eller at de ikke får gå bort til ungene sine, vet jeg ikke.

Men mener å ha hørt at kalvene får die, men at de er adskilt fra mødrene ellers? Uten at jeg vet om det gjør saken spesielt mye bedre.

Skjult ID med pseudonym Blabla sø. 21 okt. 23:19

@Hønemor
I så fall virker det plausibelt at det gjør en positiv forskjell for purkene. Eller jeg vet ikke. Noen dyremødre virker som de har veldig oversikt over antall barn og savner (leter etter) de(n) som mangler selv om de har flere igjen.

(mann 46 år fra Oslo) sø. 21 okt. 23:26 Privat melding

Men drikker kalven noe annet enn kumelk? Får de kumorsmelkerstatning?

Skjult ID med pseudonym Hønemor sø. 21 okt. 23:28

Sjokomelk

Skjult ID med pseudonym Blabla sø. 21 okt. 23:29

Godt spørsmål, @Patent. Som jeg ikke har svar på.

Skjult ID med pseudonym rumpabar sø. 21 okt. 23:30

Er det derfor de er brune🤔

Skjult ID med pseudonym Hønemor sø. 21 okt. 23:31

Nei @rumpa. Det er derfor de er så søte og lukter godt

Skjult ID med pseudonym Coma sø. 21 okt. 23:33

Kalver får pulvererstatning, ja.

(mann 46 år fra Oslo) sø. 21 okt. 23:34 Privat melding

Ah, broken illusions.

Skjult ID med pseudonym Hønemor sø. 21 okt. 23:35

Og det heter kalvegodt

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 23:36

Det samme gjør geitekillinger
Det er en brutal verden...

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 23:37

Eller mange av dem, og er de bukkekillinger så blir de tatt livet av med en gang,, ikke brukt til noe 🙄😳

Skjult ID med pseudonym Blabla sø. 21 okt. 23:40

For å si det sånn: uansett hvordan man vender og vrir på det, produseres slike dyr for menneskenes skyld, og ikke med utgangspunkt i dyrenes naturlige behov. Spørsmålet er vel bare i hvilken grad det skjer på bekostning av dyrene.

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 23:41

Problemet er stordriftsbruk... Penga som rår, og konsumenter skal ha, skal ha,,,
Også tungrodd byråkrati som effektivt stopper alternativene

(mann 46 år fra Oslo) sø. 21 okt. 23:43 Privat melding

Dyrevelferd blir nok bare et større og større spørsmål for fremtiden. Og det er store, etiske spørsmål som skal besvares. Men skiftet kommer nok, vil jeg tro, en vakker dag, der vi ikke lenger godtar å holde dyr i unaturlige omgivelser for matproduksjonens skyld.

Skjult ID med pseudonym Blabla sø. 21 okt. 23:47

@Patent
Det tror jeg du kan ha rett i. Som med ulike "grupper" av mennesker som det har gått i den retningen med; at de får rettigheter som alle andre. Til slutt kommer vel dyrene også. Håper jeg iallfall.

Skjult ID med pseudonym Mækstuff sø. 21 okt. 23:48

Geit som ikke melker blir slaktet og kastet. Blir ikke solgt som kjøtt engang.
Alle rester fra fisker som blir filetert blir kastet. Alle grønnsaker som ikke møter butikkenes standarder og krav blir kastet. Alt i alt snakker vi tonn hver dag av fullt spiselig kjøtt og grønnsaker som blir kastet istedenfor å bli spist.

Skjult ID med pseudonym Blabla sø. 21 okt. 23:50

Virkelig _hva da_, @Switch?

Skjult ID med pseudonym Haugtussa sø. 21 okt. 23:51

Det håper jeg Patent
Men er redd for at det kan ta litt tid..
Nå er det på trappene å øke grensen for ansett normal gjennomsnitt for BMI,, da over 70 prosent av den voksne befolkning i Norge er overvektige...
Så da er det bare å konsumere å velte seg i uetisk produsert føde videre da.
Og "alle" er fornøyd...

(mann 46 år fra Oslo) sø. 21 okt. 23:55 Privat melding

@ Blabla,

Den tidevannsbølgen er jo allerede i bevegelse. Jeg tror forskjellen til menneskeprallellene er nettopp at man må ta stilling til likeverdet. I dag vil de færreste av oss stille dette spørsmålet hva gjelder mennesker, og det samme sprøsmålet har alltid vært oppe til debatt, til tross for at praksis har vært varierende. Med dyrene er det omvendt. Det har "aldri" vært oppe til debatt. Vi har alltid sett på det som en selvfølgelig rett å høste fra pyramidens lavere lag.

Nå har vi kommet dit at vi har et valg, det var vel kanskje ikke like mye tilfelle tidligere. Da må spørsmålet opp.

Skjult ID med pseudonym Blabla sø. 21 okt. 23:57

@Switch
Jaha...vil du at jeg skal bekrefte at jeg mener det jeg skriver eller er det en protest mot at jeg mener det, eller hva er poenget ditt...?

Skjult ID med pseudonym Blabla sø. 21 okt. 23:59

@Patent
Enig.

Skjult ID med pseudonym Haugtussa ma. 22 okt. 00:05

@Patent
Det er interessant det du sier der.
Og det vil bli en dyp debatt med mange vinklinger...
Jeg tenker også i en global sammenheng der vi vet at store deler av verdens befolkning lever under sultegrensen.
Vi vet også at de ressurser som kreves for å produsere noen kg kjøtt kunne mettet mange fler om de ble anderledes disponert.
Så her er etiske spørsmål på rekke og rad....

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 00:07

Er like "confused", Switch....

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 00:11

@Haugtussa
Ja, det det "koster" å fø opp en okse, kunne mettet mange mennesker hvis det ikke gikk "via" oksen, som menneskene deretter skulle spise - dvs. hvis flere spiste mindre kjøtt og mer vegatarisk ville det blitt mer mat på alle.

Skjult ID med pseudonym Haugtussa ma. 22 okt. 00:17

Nettopp Blabla...
Men i stedet legges det til rette for at vi i vesten kan konsumere mer og mer...
Ughh 😠

Skjult ID med pseudonym Haugtussa ma. 22 okt. 00:19

Sukkeravgiften regner jeg ikke med, siden det bare er et påskudd for kr i statskassa, og de vet at sukkeravhengige har råd til det...

(mann 46 år fra Oslo) ma. 22 okt. 00:22 Privat melding

Det blir en del allerede besvarte sprøsmål som likevel må drøvtygges en stund til. Dette med landbeslag per kilo/kcal/næringsverdi kjøtt kontra planteproduksjon er et slikt eksempel.

Men for meg er ikke dette interessante aspekter all den tid svarene foreligger, så blir det bare et spørsmål om fordeling.

Det er dyrenes eventuelle verdi qua individer som vel er der slaget skal stå. Og det blir nok blodig.

Skjult ID med pseudonym Supermann ma. 22 okt. 00:27

Kan forsåvidt tenkes at vi om noen generasjoner har sluttet å spise dyr.
Jeg tviler.
De det vil gå mest utover er husdyrene våre.
De vil bli utryddet som art.

Skjult ID med pseudonym Haugtussa ma. 22 okt. 00:31

Og ift til de spørsmål så må jeg nok gå i tenkeboksen en stund Patent...
De er så store og vidtomfangene og event konsekvenser i praksis som gjør at det går trill rundt i toppen om jeg prøver følge den "rekka" ...
Men emosjonelt så "vet" og kjenner jeg hva jeg mener om det....
Men om jeg skal ta det som et "svar" så dukker tusen andre spørsmål opp...
🤔🤔🤔

(mann 46 år fra Oslo) ma. 22 okt. 00:32 Privat melding

Men hva er mest humant da @ Supermann, å fortsette å holde husdyr under helt unaturlige forhold (selv gitt den kultiveringen som har funnet sted) eller å la en rase dø ut ved å ikke tillate at de formerer seg ytterligere?

For NRF og de fleste andre av landbrukets husdyr er vel sjansseløse uten stell fra mennesker.

Skjult ID med pseudonym Haugtussa ma. 22 okt. 00:36

Supermann
Det er noe av det jeg tenker...
Hvilke ansvar har vi for husdyr som vi gjennom tusenvis av år har gjort avhengige av oss ved å tilpasse /avlet frem egenskaper som egner seg i fangenskap. Og ødelagt deres naturlige evne til å klare seg selv?

Skjult ID med pseudonym Haugtussa ma. 22 okt. 00:38

Mange raser og arter ville nok dødd ut, mens jeg tror noen få ville klart seg

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 00:40

Litt artig, eller skal vi si sørgelig, at du bruker ordet "drøvtygge" i denne sammenheng, @Patent :)

Angående dyrenes verdi som individer: Kjæledyr har vel generelt fått "høynet" sin status der, sammenlignet med dyr som avles frem i store mengder for matproduksjon og kanskje ikke lenger får navn, kun et nummer (?), der de tidligere het Dagros, Litago, osv. Det er vel derfor vi reagerer på at de serverer hunde- og kattekjøtt i andre land, som om de var i en egen klasse. Jo mer kontakt man har med et spesifikt dyr (individ), jo tydeligere blir det jo at de har individuelle særtrekk/"personligheter".

(mann 46 år fra Oslo) ma. 22 okt. 00:43 Privat melding

Der kan man jo se på mustangene i USA. Forlk tror gjerne at dette er villhester, men det er det ikke, det er rømte tamhester. (Det finnes vel kun én, liten villheststamme igjen i verden, et eller annet sted her i Europa.) De klarer seg fordi de sliter ned hovene sine helt perfekt. De fleste kulturdyr vil ikke klare dette, altså overgang til frihet, så det kan vi nok glemme.

Det blir vel etterhvert et sprøsmål om et resemessig eutanasi kontra å opprettholde den ordningen vi har i dag, om enn i så forbedret utgave som overhode mulig.

For noe "dyrepensjonat for husdyr som ikke lenger er i opprinelig bruk" tenker jeg at aldri blir noen tung debatt. Skjønt, hvem vet? Trump ble president.

(mann 46 år fra Oslo) ma. 22 okt. 00:45 Privat melding

@ Blabla,

du tenker vel ikke at jeg kunne finne på å velge et ord uten omtanke : )

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 00:48

Det er vel ingen individuelle dyr (og mennesker) som lider under aldri å ha blitt født, men i en øko-"systemisk" sammenheng blir det selvfølgelig relevant å stille spørsmålet om et er uetisk evt. å la en art dø ut.

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 00:49

@Patent
Jeg regner ikke med at det var et helt tilfeldig, bevisstløst valg av ord, nei :)

Skjult ID med pseudonym Haugtussa ma. 22 okt. 00:53

Kjenner at jeg snart er klar for siste veggis steget..
I morgen blir det bønner og ris kokt med litt olje, finhakket chili, hvitløk og ingefær 😋
Og nå må jeg køye, må være våken til snekker kommer 😋😜

(mann 46 år fra Oslo) ma. 22 okt. 01:02 Privat melding

Kjenner at jeg har et ganske langt stykke å gå hva gjelder å opparbeide meg en tilstrekkelig mengde kvaler.

For når jeg futter av hjemmelagde burgere, slakterens beste pølser samt noen feite koteletter og biffer på grillen, selvsagt med et lite grønsaksalibi i den kaldere enden, så tenker jeg akkurat 0 % på dyrevelferd og 100 % på at det faktisk snakrt er klart.

Men det er vel en start, det også. Det å være bevisst sin bevisstløshet.

Skjult ID med pseudonym Haugtussa ma. 22 okt. 01:08

🙃god natt og drøm søtt om en blodig biff..

(mann 46 år fra Oslo) ma. 22 okt. 01:08 Privat melding

(Den oppmerksomme kandidat legger merke til at det ikke ligger kylling på grillen.)

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 01:10

@Haugtussa
Bortsett fra å spise fisk, har jeg tatt det steget. Har alltid vært litt "følsom" når det gjelder å spise kjøtt, og på et tidspunkt mistet jeg lysten på det i flere måneder, uten at jeg hadde en plan om å bli vegetarianer. Jeg spiste da kjøtt kun når jeg fikk det servert, og ribbe til jul. Men så har det blitt mer og mer selvforsterkende _ikke_ å spise kjøtt, av flere grunner, og i lengre tid har jeg ikke spist kjøtt det hele tatt.

Skjult ID med pseudonym Haugtussa ma. 22 okt. 01:10

F....altså,,, har egentlig lagt meg for å sove, men blei nyskjerrig,,, hvorfor ikke kylling?

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 01:13

Sluttet en lengre periode tidligere å spise kylling, selv om jeg spiste annet kjøtt, etter å ha sett en dokumentar om kyllingproduksjon som satt på netthinnen lenge og gjorde at jeg mistet helt lyst på det - til jeg hadde "glemt" den.

Skjult ID med pseudonym Haugtussa ma. 22 okt. 01:13

Blabla..
Akkurat sånn har jeg følt også. Mer og mer de siste årene,,, kan gå lang tid mellom hver gang jeg spiser kjøtt...
Men har fått desto mer lyst på egg og fisk. Og tenker det har med proteinbehov å gjøre...

Skjult ID med pseudonym Haugtussa ma. 22 okt. 01:16

Husker den dokumentaren!
Fra en kylling fabrikk på østlandet et sted... Helt grusom!
Klarte ikke synet av grilla kylling på lang tid,,

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 01:18

@Haugtussa
Ja, jeg har "alltid" vært slik (mens jeg fortsatt spiste kjøtt "som vanlig" også) at jeg får veldig lyst på proteinbomber innimellom. Kroppen "vet" vel når den trenger ulike næringsstoffer, antar jeg. Spiser egg og mye ost (har alltid gjort) + melk fra kuene som de stakkars kalvene kanskje ikke får drikke av + og planteføde som er rik på protein.

(mann 46 år fra Oslo) ma. 22 okt. 01:21 Privat melding

@ Haugtussa,

man har jo fått med seg hvordan kyllinger "blir til". For meg blir det som å spise søppel, men det er underordnet det faktum at kyllingproduksjon er fullstendig på trynet. Men frittgående da? Yeah, my ass. Det betyr jo bare at de ikke /må/ tråkke hverandre i hjel på jakt etter mat. Kadavrene blir liggende til høsting. De vasser i sin egen avføring. Og selv for et kylling, som antatt snakker "kyllingsk", så må det jo være en skjebne verre enn døden, med slik støy?

Jeg vil ikke ha.

Jeg vil heller ikke ha oppdrettsfisk.

Skjult ID med pseudonym Haugtussa ma. 22 okt. 01:21

Samme her, bortsett fra melk. Det har jeg nesten ikke drukket i voksen alder.. Fordi jeg innbiller meg at jeg ikke tåler det 🙃, men mye ost går bra

Skjult ID med pseudonym Haugtussa ma. 22 okt. 01:23

Helt enig Patent...
Forstår ikke at det faktisk kan være lovlig....
Huff.....

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 01:25

Har du sett den samme dokumentaren som Haugtussa og meg, @Patent, eller hva er din grunn til ikke å ha kylling på grillen?

Min "følsomhet" overfor kjøtt dreide seg forresten også om at jeg mistet lysten hvis jeg kunne se formen på dyret i maten. Så pølser, en firkantet biff o.l. som "kamuflerer" dette, var lettere. Men unntaket var kylling, som jeg (før den fæle dokumentaren) forbandt med mat snarere enn noe som kom fra dyr, enda grillede kyllinger er jo noe av den maten hvor man aner konturene av det levende dyret.

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 01:26

Så svaret ditt på det jeg lurte på nå, Patent.

(mann 46 år fra Oslo) ma. 22 okt. 01:42 Privat melding

Akkurat det med å se "formen på livet" jeg fortærer, har jeg ikke et problem med. Jeg jakter og stykker opp uten noen spesielt negativ følelse, og jeg slenger gjerne et helt lam på asadospidd.

Men det berører to viktige spørsmål.

Hvordan skal mennesker (og spesielt de yngre) kunne ta stilling til spørsmålet om dyrehold og -beskatning dersom de ikke forstår at den pølsa og hamburgeren de spiser, kommer fra dyr, at "kyllingrollen" de dytter inn i kjeften er en maskinelt utvunnet blanding av nebb, klør, rasshøl og muskler, at stivheten i gelen de spiser i bursdagsselskapet kommer fra dyrene, den også. Vi er så fjernt fra matens opprinnelse at jeg er villig til å påstå at det er jegeren som spiser (kjøtt) med best samvittighet.

Det andre er vår "plass". Vi må faktorere inn at vi som menneskdyr har /tatt/ vår plass i større og større grad de siste flere tusen år. Vi har vel nå kommet dit hvor vi ikke lenger stiller spørsmål ved denne. Vi kultiverer planeten vår uten spesielt hensyn på de store mekanismene, og dette har selvsagt hatt, og vil fortsette å ha, (irreversible) konsekvenser for alle kretsløp. Hvilken rolle skal vi som menneskedyr ha for fremtiden? Vi er nå /tvunget/ til å beskatte naturen. Dette er helt nytt i historisk sammenheng. Tidligere ble det som det ble, og alt gjenfant sin balanse. Not so much, anymore.

Vi må se på vår rolle, ikke bare våre muligheter, også når det kommer til annet en "miljøvern i sin alminnelighet".

Tror nå jeg.

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 02:03

@Patent
Viltkjøtt blir noe helt annet enn det fra oppdrettsdyr, synes jeg - og nå mener jeg altså etisk sett. De dyrene får jo leve naturlig til de får en rask død. Dyrebestanden innen de artene folk jakter på har vel også vokst frem naturlig, i motsetning til de unaturlig høye bestandene når det gjelder f.eks. okse, gris, og kylling. Jeg antar at det er sunnere også, all den tid slike dyr har livnært seg på naturlig føde og har fått vokse i et naturlig tempo.

Jo mer distansert, upersonlig og uvitende forhold man har til det, jo dårligere rustet til å ta stilling til dyrevelferdsspørsmål, ja.

Og makten til å prøve å gjenopprette en slags balanse, ligger i menneskenes hender.

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 02:14

...og ikke bare dyrevelferdsspørsmål, men hvor i det hele tatt melken og kjøttet kommer fra, og hvordan det er blitt til.

(mann 46 år fra Oslo) ma. 22 okt. 02:33 Privat melding

@ Blabla,

det er klart det blir et helt annet spørsmål hva gjelder det etiske, og det var heller ikke en sammenstilling.

Det jeg tenker på her, er at vi har tatt så stor palss at vi nå /må/ beskatte, altså ikke høste fra husdyrene, men beskatte den ville naturen. Villrein, elg, jerv, ulv og en mengde andre dyr har vi nå målrettet beskatning av, ikke for jegerne skyld, men for balansen, slik vi antar at den best ser ut.

Ja, og videre er det jo ikke helt utenkelig at det er en pølsespisende snottunge som skriker opp om det groteske, uetiske, eller kanskje helst urettferdige, ved jakten.

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 02:41

@Patent
Det er blitt ubalanse i økosystemet, ja.

Gir jo mening at hvis man ikke vet hvor pølsa kommer fra, så virker jakten med sitt skjeve maktforhold brutal til sammenligning.

Men nå blir det natta her :)

Skjult ID med pseudonym Haugtussa ma. 22 okt. 08:23

@Patent, du sier
"Det jeg tenker på her, er at vi har tatt så stor palss at vi nå /må/ beskatte, altså ikke høste fra husdyrene, men beskatte den ville naturen. Villrein, elg, jerv, ulv og en mengde andre dyr har vi nå målrettet beskatning av, ikke for jegerne skyld, men for balansen, slik vi antar at den best ser ut."

Litt usikker på hva du mener med at mennesker har tatt så stor plass....
Men mye av årsak til den store økningen av hjortedyrbestanden skyldes vel at mennesker og husdyrhold bruker mindre plass nå enn i tidligere tradisjonell drift.
Husdyrhold er flyttet fra utmark og inn i store fjøs, noe som over tid har ført til at naturen har tatt tilbake disse områdene, og igjen gitt bedre vilkår for hjortedyr.
Så kan man jo spørre seg hva som er best ift å opprettholde en viss balanse.
Er det best at vi beskatter /høster av hjortedyrbestanden for å opprettholde balanse , og samtidig få tilgang på mat som kan spises med bedre samvittighet?
Eller er det bedre å slutte regulere rovdyrbestanden, og la naturen balansere seg selv?
Og heller fortsette med store "kjøttfabrikker" og leve godt med de etiske spørsmål som kan stilles ved det..

Skjult ID med pseudonym Mækstuff ma. 22 okt. 10:05

Jeg vil gjerne fortsette å spise bacon, biff og hamburger. Løsningen er å fjerne ca 5 milliarder mennesker så jeg kan fortsette å spise frittgående høner med god samvittighet.

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 10:32

Trenger en ny pandemi? 🤔
Håpe at man ikke går med i dragsuget selv? 🤔

Jeg bare leker at jeg er deg, Switch.

Skjult ID med pseudonym Mækstuff ma. 22 okt. 10:34

Vel, jeg vil ikke være negativ til mennesker altså, men jeg tror vi begynner å bli litt for mange på denne jord. Hva med å sende noen bort til andre planeter da? Jeg brainstormer bare.

Skjult ID med pseudonym Hønemor ma. 22 okt. 15:34

Jeg har reist bort. Hjelper litt det

Skjult ID med pseudonym Supermann ma. 22 okt. 19:37

Selsom debatt dette her må jeg si.
Hadde menneskene det bedre før sivilisasjonenes tid?
Tror dere dyrene har det bedre i naturen enn de kan ha det på en bondegård?
Hvis vi skal gå fra mer eller mindre industrielt dyrehold til kun å spise vilt, vil kjøttspising kun være forbeholdt rikfolk.

Jeg er helt sikker på at det som vil skje hvis det blir ett verdensomspennende forbud mot å spise kjøtt, så vil det om noen hundre år kun være mennesker på denne planeten. Og planter.
Og havet vil være dødt. Fullt av plast. Siden ingen spiser fisk, trenger vi ikke sette inn nødvendige ressurser til å rydde opp.

Har en hjort i naturen ett bedre liv enn storfe i fangenskap?
Det tviler jeg sterkt på.
Alle dyr i naturen blir plaget fra fødsel til død.
De fleste dør som unge. Spist levende av ett rovdyr.
Blir de skadet, pines de i lang tid.
Sykdom, infeksjoner, flått eller skabb får de ingen behandling mot.
Om vinteren både fryser de og lider på grunn av matmangel.

Dyr i fangenskap derimot. De har ly mot vinteren, får alltid godt med mat.
Får behandling mot flått, skabb og infeksjoner.
Blir de skadet får de enten legehjelp eller blir kjapt avlivet.
Ingen spiser de levende.

Skjult ID med pseudonym Supermann ma. 22 okt. 19:43

At mange av våre husdyr kan få det bedre enn de har det i dag, er helt sant.
Mye kan og bør gjøres.
Kanskje spesielt hos de minste dyrene, som oppdrettsfisk og hønsehold.

Men det er selvfølgelig mulig.
Såsant du er villig til å betale 80 kr. for en grillet kylling istedenfor 49.90.

Skjult ID med pseudonym Blabla ma. 22 okt. 20:16

@Supermann
Hvor leser du påstander om at menneskene hadde det bedre før sivilisasjonens tid? Eller at dyr i naturen har det bedre/behageligere liv enn dyr i fangenskap?

Skjult ID med pseudonym Supermann ma. 22 okt. 20:24

@Tattla. Er jo flere som argumenterer for at det er mer etisk riktig å spise villt enn husdyr.
De fleste mener jo at dyr i naturen har det bedre enn dyr i fangenskap.

Skjult ID med pseudonym Hønemor ma. 22 okt. 23:09