Alle innlegg Sukkerforum

Diskusjonskultur

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym vibe fr. 27 mars 2009 18:44

Interessant å lese A magasinet i dag. Der står det om nordmenns frykt for uenighet, kontroverser og dissens. Ref Knut Olav Åmås; om hårsårhet overfor kritikk, lav takhøyde for du fritt diskusjonsklima der folk kan bli harde, saklige uvenner. Det var som en beskrivelse av forumet her. Alle brikker falt på plass og jeg innser at her har jeg ikke noe å gjøre. Janteloven ruler, man har ikke lov til å utfordre, kalle en spade en spade hvis det er ubehagelig, antyde at mennesker er forskjellige, forvente at folk tåler å bli motsagt, og i alle fall ikke gi inntrykk av å være selvsikker eller vite noe.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 27 mars 2009 18:52 Privat melding

vibe, Jeg har da lagt merke til flere innlegg der du fint klarer å si det du mener og argumentere for det. Ikke dermed sagt du alltid har rett, og bli motsagt, men det er vel det som er debatt? Meninger som kolliderer?

Skjult ID med pseudonym undrende fr. 27 mars 2009 18:59

Jeg har inntrykk av at ulike meninger fint aksepteres, så lenge det ikke ender med devaluerende kommentarer om enkelte, eller skittkasting. Det er som mye annet - jeg kan fint finne meg i at andre har andre meninger enn meg, men ønsker vel at mine oppfatninger skal respekteres. Kom gjerne og prøv å overbevis meg om noe annet, men helst med saklige argumenter og med moden tilnærming :-)

Skjult ID med pseudonym ceci fr. 27 mars 2009 19:15

@vibe
Selvfølgelig må det være lov til å både utfordre, kalle en spade en spade hvis det er ubehagelig, antyde at mennesker er forskjellige, forvente at folk tåler å bli motsagt, og gi inntrykk av å være selvsikker eller vite noe.
MEN, det er vel heller måten disse tingene formuleres på som ofte blir helt feil.

Skjult ID med pseudonym Lilleulv fr. 27 mars 2009 21:07

Vibe

Jeg er nok ikke den eneste som har satt pris på mange av dine gode og velformulerte innlegg. Jeg tilhører også de som mener at debatter bør kunne være friske og ærlige. Saklige uvenner er et godt begrep. Altså uvenner i sak, men like gode venner i det øyeblikket debatten er avblåst. Jeg er enig at mange, både her og ellers, tilsynelatende tar mye personlig og "lagrer" uenigheter. Og blir dermed fort usakelige uvenner. Noen synes å bite seg merke i hvem som snakker og svare ut fra det, snarere enn å se på det som sies. Vi har alle ulik stil. Og det er vel med på å gjøre det litt spennende? Jeg ønsker meg mer raushet og større takhøyde både her i forumet og i samfunnet ellers. Om alle i større grad tør være seg selv, og det faktisk er rom for det, vil vi få et mer givende samfunn med sunne og fruktbare debatter og meningsutvekslinger. Trur eg.

Skjult ID med pseudonym vibe lø. 28 mars 2009 16:18

Takk for refleksjoner og fine ord. Har hatt stor glede av å lese deres innlegg på forum. Det er jo noen ganger man blir ekstra engasjert el for å krydre det hele blir litt spissformulert, og det kan bli noen vådeskudd. Det har jeg selv vært offer for mange ganger. Russel, den ene gangen jeg skrev "vi er flere som er enige" viste til andre som har sagt det samme på forumet tidligere, som var kjent for mottaker - som også er anonym. Jeg ville ikke skrevet det til en person som ikke hadde peiling på det. Når det gjelder artikkelen i A Magasinet så er det vel ikke rart at sukker kan oppleves slik, populasjonen her er vel representativ for norsk kultur. Som dessverre ikke er spesielt sofistikert men preges av en antiintellektuell proletarånd sammenliknet m andre siviliserte land m demokrati og tyringsfrihet.

Skjult ID med pseudonym arne lø. 28 mars 2009 19:04

' proletarånd ' da i motsetning til ' borgerskapsånd' ?
Tror ikke at det kaster noe mer lys over problremstillinger og amatørintilektualisere alt fokus på saken kan ofte komme bort i form som ikke alle behersker
Men du er absolutt inne på noe svært viktig når du snakker om att man i landet vårt har probblemer med og kalle en spade for en spade - og at man ofte ike klarer å la være å takle mannen istedefor ballen

Skjult ID med pseudonym tufsa sø. 29 mars 2009 10:16

Det er jo fint om folk kan tåle uengihet og utveksle argumenter for og i mot uten å begynne å devaluere hverandre og sånn er det jo også her inne, men ser jo at noen ganger så tas mannen istedenfor ballen som arne sier, og da blir det jo avsporing. Kanskje må vi bare ha toleranse for at dette også er bidrag i debatter, alt kan ikke foregå kontrollert og riktig til enhver tid. Vi kan irritere oss grønne over det, men sånn er det bare. Men vi vil jo alltid ha muligheten til å sette noen grenser for hva vi kan akseptere av utspill fra andre og håpe at det respekteres.

Ellers syns nå jeg det er morsomt med diskusjoner hvor det ikke bare er utveksling av argumenter for og imot, men at det skjer en utvikling; at man enten endrer eller justerer oppfatninger og synspunkter eller ender opp med en utvidet forståelse under diskusjonens forløp. Jeg har fulgt med i mange tråder her inne og ser at det skjer hele tiden. Noen kan stille spørsmål eller komme med vage antydninger eller litt utydelige innspill som andre mer eller mindre bevisst, griper fatt i, utdyper eller bidrar med helt nye synspunkter og/eller kommer med ytterligere spørsmål som igjen gripes fatt i osv... Og da har egentlig alle sammen uavhengig av type bidrag (kanskje til og med en avsporing) vært med å skapt noe - og man kan sånn sett komme ut av en tråd med litt mer enn man gikk inn med; et mer nyansert bilde av tema. Det syns jeg er spennende og berikende.....og jeg syns at mange av trådene her inne er preget av dette.