Alle innlegg Sukkerforum

Skjønner vi konsekvensene av finanskrisen ???

Vis siste innlegg
(mann 56 år fra Akershus) sø. 29 mars 2009 18:58 Privat melding

Jeg tror den ble opprettet en tråd omkring dette temaet en gang tidligere i venter, men jeg gidder ikke å finne den igjen...
Jeg har venner som er lærere på ungdomsskolenivå, og har i den forbindelse lyst til å gjengi en episode som tyder på at ikke alle har fått med seg hva som skjer rundt oss i disse dager. Den stakkars guttungen i sentrum for begivenhetene er nok ikke å skylde mest på, han forteller sikkert bare videre hva hans store mentor i livet, O Store Pappa, har sagt.
Det er samfunnsfag (eller hva det heter idag), og de har en relativt enkel og generell innføring i samfunnsøkonomi.
Halvveis ut i timen rekker en liten viktigper opp armen og ber om ordet - ja, han reiser seg til og med opp.
"- Hva i all verden tror du at du kan lære MEG om økonomi, jeg som har mer penger på kontoen min enn du tjener i året ?"
.........................................ehhhhh....
.........................................mmmmm....
...........................................vel....
Hva skal du svare da ?

Skjult ID med pseudonym vibe sø. 29 mars 2009 20:23

Vel, jeg ville jo svart til spiren at jeg har mer på konto enn han selv tjener i året, så hva har det med saken å gjøre.
Så ville jeg sagt at jeg kan jo lære dere det jeg vet, men du kan få en time til å lære oss det du vet.
Men sikkert en grunn til at jeg ikke er lærer.

Skjult ID med pseudonym mart1s sø. 29 mars 2009 21:21

Jeg lurer fælt på hvordan den samtalen mellom far og sønn har foregått....

Skjult ID med pseudonym vibe sø. 29 mars 2009 22:03

Tror du det kun er én?
Men du mente det vel ikke så boksatvelig. Jeg tenker at barna snapper opp mye i samtaler foreldre har med hverandre, hvorda de kommenterer folk på tv., i aviser etc Slik at når eller om "den store samtalen" kommer, enten det gjelder penger eller kjærester eller hva, kan det gjøre lite for å endre krusen fra den de selv har signalisert over mange år.

Var med på en DNT-tur som hadde hatt med seg noen tenåringer fra Oslo, et en liten guttegjeng på fire fra Holmekollen ikke ville ligge i samme hytte med noen som bodde i blokk. Vi ble litt nysgjerrig på å se hvem som skulle plukke opp disse barna. Men de sto ikke og ventet, så vi fikk ikke sett dem.

(Men det skal sies at dette var en liten gruppe, det var andre barn fra samme strøk som var mer jordnære).

Skjult ID med pseudonym sunway77 sø. 29 mars 2009 22:15

hadde jeg vært den læreren,så hadde jeg spurt om hva han hadde gjort for å tjene de pengene?.... eller om de bare dukket opp på kontoen av seg selv...??er ikke helt det samme å tjene egene penger og forvalte de smart,enn å få de inn på kontoen fra pappa hver mnd:-)

Skjult ID med pseudonym s sø. 29 mars 2009 23:44

Jeg sitter egentlig og lurer på hva overskriften har med selve innlegget å gjøre.

Skjult ID med pseudonym mart1s ma. 30 mars 2009 00:02

OK, stikkord
Finanskrise som et resultat av overforbruk, krever moderasjon.
Men hva slags buskap har denne gutten fått med seg hjemmefra ?

Skjult ID med pseudonym Deedee ma. 30 mars 2009 00:33

Denne gutten har sannsynligvis ikke fått med seg det viktigste hjemmefra, nemlig sosiale ferdigheter og respekt for andre mennesker. Barns holdninger speiler ofte foreldrenes. Ordet moderasjon har han vel knapt hørt.
Synes at Vibes forslag om å gi gutten 1 time til å lære de andre "alt" han vet om økonomi, var en god idè. Da hadde det kanskje gått opp for han hvor lite han egentlig vet. Det hadde forhåpentligvis vært en tankevekker for gutten.
Mener for øvrig at det er foreldrenes og ikke skolens oppgave å oppdra barna våre.

Skjult ID med pseudonym Zitelle ma. 30 mars 2009 14:43

Jeg ville sagt som sant var til hele klassen: Vet du, xxx, at nå ble jeg paff!

Så hadde jeg gitt en lang marsj i at det sto samfunnsfag på timeplanen, bedt elevene rydde klasserommet med å sette alle pultene til side og sette seg i ring. Så hadde jeg gitt elevene fem minutters pause fordi jeg tar de neste to timene i ett. Så ville jeg startet på nytt med samfunnsfag med tema: "Hva er viktig for at du skal ha det bra?" Notatene fra elevenes tanker vil gi grobunn for mange potensielt gode meningsutvekslinger videre i både dette og i andre fag.

Jeg ville ikke gitt gutten 1 time til å lære de andre "alt" han vet om økonomi. Jeg ser ikke at denne lille "snørrungen" trenger ydmykelse eller straff foran de andre elevene fordi han har potensielt arrogante/uvitende foreldre. Er det ikke bedre å heller gi ham og de andre elevene muligheten til å tenke selv, fremfor å dyrke den ytre røffhetstyrken hans ved å gi økonomileksjon som straff?

Skjult ID med pseudonym Pytt Pitt ma. 30 mars 2009 14:56

Zitelle er bare helt uovertruffen!
Jeg applauderer.

Skjult ID med pseudonym Lilleulv ma. 30 mars 2009 15:04

Jeg ville rolig svart at samfunnsøkonomi og privatøkonomi er to forskjellige ting og fortsatt timen som om ingenting var hendt - nettopp for at slike innspill og personer ikke skal å få styre timen og få mer oppmerksomhet enn de strengt tatt fortjener.

Skjult ID med pseudonym tuppen ma. 30 mars 2009 16:30

Jeg bor i Bærum......tør aldri si det ............Da blir jeg gradert som snobb med en gang. Det samme gjelder de som bor på Frogner og >Holmenkollen. Dette er helt sprøtt !!!!!
Barn er barn...mange kan ikke ,multiplikasjonstabellen engang......så dette utsagnet ville jeg tatt som en spøk

Skjult ID med pseudonym vibe ma. 30 mars 2009 16:42

Hehe, Zitelle, enig i at en time kunne vært litt mye, men jeg barn som går ut så høyt tåler en støyt - om ikke annet enn at man tok ham på ordet og fikk ham til å tenke "hva vet jeg egentlig?" frem til neste gang og da ville han jo ha tid til å forberede seg.

Når det gjelder "hva skal til for at jeg har det bra?" så ville det vært supert å forankre økonomiundervisningen der. Hvis man bare da rakk å komme til finanskrisen,

Positivt å høre at det i alle fall er med på timeplanen. Før var ikke samfunnøkonomi obligatorisk, skremmende mtp hvor vitkig det er for å vite hva man faktisk stemmer for.

Skjult ID med pseudonym mart1s ma. 30 mars 2009 18:04

La meg bare legge til at pappa'n til den stakkars guttungen er en relativt profilert næringslivstopp som er kjent for å være nokså arrogant, og med et tilsynelatende ikke alltid like realistisk syn på hvordan de fleste mennesker lever i dette landet.
Så når kommentaren først kom, var det visst ikke så overraskende at den kom fra en kanten.

(mann 51 år fra Oslo) ma. 30 mars 2009 18:18 Privat melding

Jeg går helt klart for lilleulvløsningen, med ett lite tillegg. Siden det er overveiende sannsynlig at podens penger er plassert i aksjer eller fond, hadde jeg sneket inn en liten kommentar om hvordan aksjene har falt i verdi mens min lærerlønn har økt det siste året. Hvilken konklusjon drar poden av det?

Er dog usikker på hva penger og meningen med livet har med hverandre å gjøre, så jeg ser ikke noen grunn til å blande de noe mer sammen enn det de allerede er i Oslo vest

Skjult ID med pseudonym Zitelle ma. 30 mars 2009 20:57

Lilleulv
Han ville ikke fått styrt timen i det hele tatt. Det handler om at jeg som klok lærer tar et klokt valg når muligheten likevel ligger der.

vibe
Alle som må, tåler mange støyter. Men slik jeg ser det er ikke det poenget. Og om man ikke kom til finanskrisen denne dobbeltimen, gjør det ingen verdens ting. Jeg ville da hatt tillit til meg selv som lærer nok til å dekke pensum totalt uansett :-)

Mart1s
Du aner ikke hvor mange i næringslivet som har overrasket meg. Enkelte slutter aldri å gjøre meg paff!

kit001
Meningen med livet har og penger har muligens lite med hverandre å gjøre? Jeg mener derimot at personlige valg og bevisste preferanser rundt hva som skal til for å ha det bra hos hver enkelt av oss har med det meste i livet å gjøre ;-)

pytt pitt
Tusen takk! Trengte den, jeg! :-)

Skjult ID med pseudonym Zitelle ti. 31 mars 2009 16:08

Hei Espen!

Nja, er jeg litt fokusert på penger? Tror ikke egentlig det selv, men....
Jeg gjorde et valg for noen år siden som endret mitt syn og mine bekymringer ang. penger. Men kan jo hende jeg misforstår deg :-)

Skjult ID med pseudonym vibe ti. 31 mars 2009 16:33

Zitelle, ved nærmere ettertanke; hva tror du akkurat denne gutten her ville fått ut av en diskusjon om hva som skal til for at han har det bra?

Alt annet likt, er det i de aller fleste tilfeller bedre med mye penger enn med lite; enten man er lykkelig eller ikke.
Han ville kunne bevisstgjøres ifht at det er mange komponenter som bidrar, alt fra færre uteliggere til ny bil, men han vil uansett kunne si at penger er et pluss - i alle fall med den bakgrunnen han har.

Jeg tror gutten ikke bare trenger innsyn i økonomi og hva som gjør at han har det bra; han trenger bedre oppdragelse og mer ydmykhet.

Skjult ID med pseudonym Zitelle ti. 31 mars 2009 16:44

vibe
Jeg aner ikke hva gutten ville få ut av en slik samtale - like lite som jeg vet hva han ville sagt eller hva han trenger sett utenfra.
Jeg er derimot ganske klar på hva jeg ville ønsket å formidle i en sånn samtale.

Jeg vet at tro kan flytte fjell, vibe. Vet du? :-)

Skjult ID med pseudonym vibe ti. 31 mars 2009 19:57

Nei, jeg _vet_ ikke - men jeg tror at tro kan endre mye :-)

Men hva ville du formidlet da, og hva vil formålet være?
Hvordan for å "nå inn" overfor en som både er lite mottakelig og hjemme antagelig får helt andre budskap - daglig? Jeg lurer på hva som funker best overfor obsternasige ungsommer; å være snill og tålmodig (men gjerne fast), eller å sette seg i respekt v hjelp avd deres sjargong ved å vise at "tar du den, kan jeg ta den".

Dumt hvis man skal la seg styre. Men jeg husker noen kvinnelige lærere som prøvde så godt de kunne med den første metoden og troen på det gode i mennesket, de ble bare harsellert med og ikke respektert av verstingene.

(mann 33 år fra Oslo) ti. 31 mars 2009 20:00 Privat melding

Kan han ikke bare bli satt på plass, kast han oppi en balje med iskaldt vann og smekk han i fjeset, så holder han kjeft og gjør det han skal på skolen.

Skjult ID med pseudonym Zitelle ti. 31 mars 2009 20:13

Hei igjen, vibe :-)

Hvordan vet du at han er lite mottakelig?
Å sette seg i respekt ved hjelp av deres sjargong ved å vise at "tar du den, kan jeg ta den" har jeg ingen som helst tro på!
Personlig ville jeg totalt falle gjennom med deres "sjargong". Og skal man møte frekkhet og arroganse med frekkhet og arroganse?
Et eks. på det samme: Om et barn slår, slår man som voksen tilbake for å lære barnet "hvordan smake steken?"
En som ikke vet bedre blir ikke klokere av å møte dumhet. Å bruke samme metode tilbake ville for meg være en falitterklæring.

Hva formålet mitt ville være? Å flytte fjell, vel....

Forøvrig er jeg hjertens enig med deg; Dumt hvis man skal la seg styre. Så la det være sagt med en gang:
Om jeg var engstelig for at jeg ville bli styrt i dette, ville jeg aldri lagt opp til en sånn time.

Men dette er heldigvis ikke mitt fagfelt ;-)

Skjult ID med pseudonym gutt81 ti. 31 mars 2009 23:19

Jeg jobber selv som lærer på ungdomstrinnet. Når jeg hører episoder ala den du refererer til her, kjenner jeg at blir smått provosert.. Løsningen er dog såre enkel(?)

Jeg ville ihvertfall sagt noe i retningen "så fint at du kan stoffet fra før da. Du kan jo egentlig bare ta deg fri resten av timen, da du allerede har sikret deg en sekser på prøven som kommer neste uke" - det ville lagt ganske hardt press på han.. Er i grenseland av hva som er etisk riktig å si. Vi lærere har knapt NOEN lovlige sanksjoner å bruke mot elevene, og det blir bare værre..

Skjult ID med pseudonym gutt81 ti. 31 mars 2009 23:25

Jeg jobber selv som lærer på ungdomstrinnet. Når jeg hører episoder ala den du refererer til her, kjenner jeg at blir smått provosert.. Løsningen er dog såre enkel(?)

Jeg ville ihvertfall sagt noe i retningen "så fint at du kan stoffet fra før da. Du kan jo egentlig bare ta deg fri resten av timen, da du allerede har sikret deg en sekser på prøven som kommer neste uke" - det ville lagt ganske hardt press på han.. Er i grenseland av hva som er etisk riktig å si. Vi lærere har knapt NOEN lovlige sanksjoner å bruke mot elevene, og det blir bare værre..

Skjult ID med pseudonym vibe on. 1 april 2009 10:27

Zitelle,
jeg _vet_ ikke om han er lite mottakelig over tid, men han er jo lite mottakelig ved inngangen til timen med gitt den replikken han kom med, og med tanke på den basisen han har ref. merinfromasjonen fra mart1s. Og jeg tror det skal langt mer en noen få skoletimer for å få en elev som allerede tror han kan svaret og har demonstrert mangelnde respekt for sin lærer, til å bli mottakelig.

Nå vet vi jo ikke alderen her, det har jo sitt å si for hvordan lærer håndterer situasjonen, men jeg vil tro økonomitemaet typisk er for store barn eller tenåringer.

Nå må jeg korrigere deg: Jeg ville jo aldri sagt at man skal slå fordi barnet slår. Der synes jeg du går vel langt i din analogi.
Men det som er så gjennomgående her til lands er at å gjøre folk ansvarlig for seg selv er det samme som å straffe dem.
Men altså; jeg snakker ikke om straff, men om å behandle gutten med respekt ved å ta ham på ordet og gjøre ham ansvarlig for sine uttalelser. (Det kan være vel så mye "straff" å få klassen til å messe opp alt som skal til for at de har det bra, ogr amser opp alt som har med idyll, omsorg for andre og av andre, og kjærlighet å gjøre, og utenfor står han - eller andre barn som IKKE stakk hodet ut og som IKKE har det bra. )

Jeg stror jeg skjønner tankegangen din dog. Og selv tror jeg at ofte er omsorg og tålmodighet svaret når man møter "harde" barn, og at langvarig, lojal tilstedeværelse og omsorg ofte er eneste sjanse til å komme gjennom skallet. Men - det gjelder ikke alltid, og noen ganger må man sette seg i respekt for at barnet skal ville ha den omsorgen man kan gi. Gutten kom med sin klysete uttalelse helt frivillig, og ikke bare viste han manglende respekter for temaet men han var nedlatende overfor læreren foran hele klassen - da mener jeg absolutt han må tåle å bli utfordret. Læreren må først få respekt tror jeg - ikke gjennom frykt, men med humor, ved å bli tatt på alvor etc - for at gutten skal ville ha noe som helst fra ham/henne, som ungen tilsynelatende ser som en dust som på ingen måte kan måle seg med pappa. Men - jeg er ikke lærer, og ref gutt81s innlegg er jeg litt glad for at jeg ikke er det.

(mann 37 år fra Nord-Trøndelag) on. 1 april 2009 21:39 Privat melding

Det triste er sannsynligvis at få vet hva penger faktisk er eller hvordan de kommer inn i sirkulasjon. Greit nok at vi alle trenger det for å overleve og de fleste tror denne finanskrisa er akkurat som alle andre.

We're in for a rough landing, real fuckin rough...

(mann 51 år fra Oslo) on. 1 april 2009 22:52 Privat melding

SMQ, nå var jo ett av de snakkende økonomihodene ute i dag og sa at denne krisen er den verste siden 2. verdenskrig. Vil vel si at det er å ta det relativt alvorlig. Skal en finne noe verre etter 1900, må en tilbake til 30-åra. Heldigvis så slipper en tullet med paripolitikk og gullstandard som skapte den krisen

Skjult ID med pseudonym mart1s on. 1 april 2009 22:58

Det store paradokset er at frykten gjør krisen enda dypere.
Slutter vi å bruke penger, stopper produksjonen, arbeidsledigheten øker, og da bruker vi enda mindre penger, som igjen........osv.

(mann 37 år fra Nord-Trøndelag) on. 1 april 2009 23:10 Privat melding

Absolutt, men du ser jo media og politikerne, lover gull og grønne skoger, boligprisene stabiliserer seg og renta er superlav så nå er det bare løp å kjøp igjen. Svikten er manglende forståelse for eksponensiell vekst, noe som alle ledende økonomer idag tror fortsetter inn i evigheten. For ikke å snakke om at 98% er Keynes økonomer. Milton Friedman eller Austrian school of economics er det ingen som hører på.

Denne vil bli mye verre enn 30 åra, vi har doblet antall mennesker på kloden, vi forbruker dyrebar energi på en helt avsindig måte og spiller russisk rulett med framtiden til våre barn og barnebarn. Vi belåner deres framtid for å opprettholde vår levestandard som i dagens form ikke har livets rett.

Vi sier miljøvennlig når vi kjøper en ny småbil til familien. At du må kjøre bilen i 20 år for å få en netto miljøgevinst sier vi null om. Vi diskuterer borring i lofoten istedet for å diskutere om det er forsvarlig å pumpe opp olja fort som faen for å spytte mer penger inn i kasinoøkonomien. Vi krever mer veier, men at verden sannsynligvis har passert toppen av produksjonskurven er et ikke tema. Det er politisk selvmord å ta det opp siden de ikke kan presentere et A4 ark med korte, enkle løsninger. Finansministeren sier vi skal forbruke oss ut av denne krisa og Jens sier vi er bedre rustet enn alle andre. De tar begge feil!

Vi trykker opp nye penger (ved å senke renta) og staten driver med prisfiksing ved å prøve å lette tilgangen på kreditt for å opprettholde fantasipriser på bolig. Vi har et monetært system som belønner forbruk og straffer sparerne (ved inflasjon som er en flat skatt på penger og IKKE prisstigning i varer og tjenester) og den eneste begresningen i mengden penger er gjeld vi kan ta opp. Og gjelden overstiger ALLTID pengemengden.

I gamle Roma hadde de colloseum, gladiatorer, idag har vi en foreldregenerasjon som vokser opp med Realityshow, fotball og underholdning som holder dem opptatt så de ikke tenker på ting de ikke skal tenke på.Vi trenger ikke redningspakker, vi trenger en pengereform der folket har kontollen og ikke noen få som skal styre for alle.

Og det ER et problem ved gullstandarden, enig. Men det kunne vært hva som helst, poteter, arbeid, olje, gull/sølv. Whatever, den eneste bremsa vi har nå er.... mer gjeld..

Dagens utblåsning!

Skjult ID med pseudonym Zitelle on. 1 april 2009 23:42

*pip*

(rekker en bitteliten lillefinger i været og sier: eneste jeg lurer på er om jeg skal kjøpe ny leilighet eller ei nå. Noen som kan råde?)

(mann 37 år fra Nord-Trøndelag) to. 2 april 2009 00:26 Privat melding

NEI, du burde absolutt ikke kjøpe noe nå, men mindre du har penger i banken og leiligheten er latterlig billig. Boligprisene kommer til å stupe når finanskrisa slår over i realøkonomien i Norge (noe den enda ikke har gjort), renta er fortsatt på vei ned og svært mange jobber vi normalt ser på som sikre er i faresonen.

Mitt råd er å vente ihvertfall til over sommeren og se på prisene da. I tillegg vil nok renta være lavere, når du kjøper, BIND DEN!

Det er bare 20 år siden renta i kongeriket Norge var på 16-18%, det vil skje igjen når den globale inflasjonsbølgen kommer pga uforsvarlig pengepolitikk. (alle redningspakkene bidrar til dette da det bare er penger trykt opp uten noe vekst i mengden varer eller tjenester)

Egentlig... gjør du akkurat som du vil, men jeg ville satt meg godt til rette på gjerdet og sett hva som skjer. Det vil ikke bli pent!

Skjult ID med pseudonym Zitelle to. 2 april 2009 00:30

Idiotspørsmål selvsagt:
Men om man allerede eier, og skal kjøpe i det samme markedet - hvor mye har dette da å si bortsett fra at du får mer for pengene??

*kremt*

Skjult ID med pseudonym hingsten to. 2 april 2009 00:36

Telle..Vent til nærmere jul (en smart tid å kjøpe på ellers også) om du ikke får et kupp 5-10% under takst allerede.
bolig-køen ut for salg vil vokse ytterligere neste 12 mnd.. bare vent å se.. generellt skal prisene mer ned..med noen få unntak..

Skjult ID med pseudonym Zitelle to. 2 april 2009 00:37

Men hingsty......mitt lille hode tenker da at det må være smart å selge nå, bo hos en kjæreste noen mnd og så kjøpe etter hvert? :-)

Skjult ID med pseudonym hingsten to. 2 april 2009 00:39

Unntatt er selvfølgelig der andre momenter som skolestart o.l spiller inn. da ville juli ( en rolig måned være å anbefale) med noe redusert gevinst..

Da ville jeg selge nå.. køene vokser.. kjøp rundt jul eller ut på nyåret.. lavest pris da..

Skjult ID med pseudonym Zitelle to. 2 april 2009 00:53

Jeg er en enkel sjel på mange måter, så mitt motto er "selg aldri et rom med utsikt før bjørka har sprettet løvet"
(Det der er forresten ikke sant. Det er ikke noe motto jeg har, bar fant på det nå. Litt teit sagt, enkli...)

Derfor har jeg noe å lære om nettopp dette. Så takk hingsty og SMQ :-)

Skjult ID med pseudonym hingsten to. 2 april 2009 00:58

Ooobs..sånn..
Utsikten mååå selges før bladene dukker opp telle..viktig..hingsty er oppvokst med utsikt og forstår bittelitt vet du..
og bare vent til løs-heten tipper over 100.000 boliger i køøøø...

Skjult ID med pseudonym dukantro ma. 20 juli 2009 17:37

Hei
Hvorfor har vi feriepenger?
En tar jo ferie uten lønn i de fem ukene. Og da må en leve på de X% av intekten i fjord. Som ca er den samme som i år.
Noe som gjør vel at ferie uten lønn og ferie pengene går opp i opp?
Slikt at dersom en hadde hatt lønn under ferie uten ferie penger, hadde vel det blitt det samme?

Forskjellene er vel om det er forskjell på i år og ifjord. Har en gått opp i lønn i år, kan det være forbruket har gått opp og dermed får en forlite å rutte med når ferien blir tatt uten lønn.

Hva blir forskjellen på å ta ferie uten lønn og "ved bruk av ferie penger"? Er det bare formell oversikt?
En kan jo ta fem uker ferie uten lønn, en har ikke krav på det. Men da sitter en liksom igjen med de fem ukene en har lov å ta fri. Og en kan ta fem uker "med" lønn.

(mann 47 år fra Hordaland) ma. 20 juli 2009 17:48 Privat melding

Feriepenger trekkes fra vanlig lønn. Dette betyr at vi hver måned for utbetalt litt mindre enn vi skal, og så får dette utbetalt når vi tar ferie. Og dette gjøres fordi staten ikke stoler på at vi selv kan legge tilside penger å leve for den måneden vi tar ferie.

Skjult ID med pseudonym dukantro ma. 20 juli 2009 18:10

@pendre
Okey. Men om en ikke hadde fått ferie penger da, og istede fått lønn når en tok ferie...
Da slipper en å tenke seg om når ferien kommer, hadde lønnet kommet som før så går det jo fint..
Hvorfor gjøre det vanskelig når en kan ha det enkelt?
Første gang en jobber har en ikke fått ferie penger og må ta ferie uten lønn og uten ferie penger.

(mann 47 år fra Hordaland) ma. 20 juli 2009 18:22 Privat melding

Fordi ingen arbeidsgivere vil gi lønn til dem som ikke jobber. Noe som ikke er helt uforståelig.
Så tar du ikke ut ferie, får du både lønn og feriepenger, tar du ut ferie får du bare feriepenger.

Skjult ID med pseudonym dukantro ma. 20 juli 2009 21:17

Hvem utbetaler ferie pengene dersom det ikke er arbeidsgiverene da?
Er med på den om en tar ferie eller ikke.

Skjult ID med pseudonym Spitch ma. 20 juli 2009 21:55

Du skal ha lønn eller feriepenger fratrukket for feriedagene, alt etter hva du kommer best ut av. Har du fem uker ferie er feriepengene 12% av fjorårets inntekt (-fjorårets feriepenger). Da kan man bare sette seg ned med kalkulatoren.

Skjult ID med pseudonym dude ti. 21 juli 2009 09:05

Feriepengerordning er generelt dårlig i norge .
I andre land i europa få en 14 månadslønn , dvs dobbel lønn i juli og dobbel lønn i desember ..

Skjult ID med pseudonym Giogta ti. 21 juli 2009 11:27

Zitelle:

Dersom du har mulighet til å kjøpe bolig nå, så ser ikke jeg at det er noe i veien for det. Spesielt ikke hvis planen primært er å ha et sted å bo, og ikke som et instrument for å tjene penger.

Skjult ID med pseudonym morheg ti. 21 juli 2009 16:08

SMQ sier at denne "krisa" er mye værre en folk flest tror, men er det så ille da? Hvis tiden skulle komme hvor det krasjer vil vi jo bli tvunget til å rekonstruere hele samfunnsøkonomien, og for å være helt ærlig, så tror jeg det er akkurat det verden trenger. Det går alt dor mange viktige ressurser bort i tull. Hva skal man med leke på McDonalds, kikkevindu og skrukork på melkekartongen eller cola i tre forskjellige innpakninger(plast, glass og aluminium)? Jeg hører dagelig at jorda er sårbar og må reddes, men jeg har enda til gode å møte en som er villig til å ta støyten som må til.

Jeg kan ikke si noe om jeg vil ha et slikt sammenbrudd, for jeg kan ikke nok om økonomi til å kunne forutse hva konsekvensene vil bli og i hvilket omfang. Men jeg vet at folk vil bli tvunget til å tenke annerledes, og det er da positivt?

Skjult ID med pseudonym DrKosmos ti. 21 juli 2009 16:19

Du har helt rett i det du sier Morheg, men det blir dessverre våre barn som må ta denne kampen. Det finnes muligens noen ildsjeler som aktivt prøver å forandre livsstil å ikke over konsumere. Kan jeg leve kun med en stasjonær PC? Meget mulig.
Må jeg ha tre TV-er? Tja.. Er det bra å ha to biler, uten tvil. Når vi kan svare nei på de fleste slike spørsmål og følge de opp, da kan vi begynne å snakke. Tviler det skjer i vår livstid.

Men at våre barn / barnebarn får se en meget anderledes tid tørr jeg spå med rimelig stor sikkerhet.

Skjult ID med pseudonym Ada ti. 21 juli 2009 17:35

Her overkonsumeres det ikke, men når det viste seg at etter at alle faste utgifter er betalt og det er mindre til overs enn for 6 mnd. siden og det dykket opp tilbud for ny og mer betalt jobb, så fristet det. Egentlig er det de halvvoksne i familien som er mest klar over hva er det mest praktisk og lønnsomt. Etter flere diskusjoner har familiens hevding lått seg overtalle og skal skjekke muligheter i utlandet.
Det frister, folkens når man får tjenne nesten 8 ganger mere enn her i landet...

Skjult ID med pseudonym Løsbart ti. 21 juli 2009 20:32

@SMQ
Du nevner Keynes og Friedman (som vel fortsatt er ganske pop i USA), men personlig mener jeg vi bør lære mer av Joseph Schumpeter. Mens Keynes mente at man kunne forhindre kriser gjennom statlig intervensjon og Friedman mente at fraværet av statlig intervensjon forhindret kriser, mente Schumpeter at at kriser er uunngåelig. Det som han derimot mente var spesielt med kapitalismen, var at den skapte det han kalte "kreativ destruksjon", nemlig at kriser skaper nye produkter og produksjonsformer, og dermed i lengden bidrar til å drive historien fremover. Derfor blir det egentlig meningsløst å spørre seg hva man kan gjøre for å forhindre krisen, spørsmålet må snarere være hva man kan gjøre for å utnytte krisen.