Alle innlegg Sukkerforum

Barn, røyking og konskvenser.

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym RoyRavn to. 23 april 2009 03:21

Si du har et barn eller en ungdom 10år + som begynner å røyke, hvilke konsekvenser ville barnet fått hos deg? og hvordan ville du taklet situasjonen?
I hvilken alder ville du tillat ditt barn å røyke/drikke?

Skjult ID med pseudonym Scorpio65 to. 23 april 2009 21:24

Enormt vanskelig å svare konkret på...
Og alderen 10+ syns jeg var utrolig tidlig, mine begynte tidlig de også men ikke "før" i 13-14 års alder.

Jeg tok i første omgang en praktisk diskusjon på hvordan denne "hobbyen" var tenkt finansiert og fikk unga til å sette opp et enkelt "budsjett" over inntekter og utgifter. Når konklusjonen da naturlig nok ble at de ikke hadde råd til å finansiere røyking med egne penger/lommepenger, så ble det en diskusjon om hvordan de da skulle få til dette.
Innvendinger som at de kunne "bomme" av andre ble motbevist med at det kan de ikke i lengden, i hvertfall ikke om de ønsket å beholde de vennene de hadde... Ingen liker snyltere... Da var det jo ikke så mange muligheter igjen, det var enten å "stjele" røyk/penger av meg eller av andre. Selvfølgelig var jo ikke det en option som ble innrømmet.... ;-)
Når røykingen fortsatte var jeg hard og tøff, innførte et kontrollregime på egne røykpakker og småpenger.... og tok unga på "fersken" med mine ting...

Enden på visa ble en lang, hard og tildels "stygg" kamp mot vindmøller... unga røyker den dag i dag.... :-(

Mine unger fikk ikke "lov" til å hverken røyke eller drikke før de kom i den alderen hvor Norges lover tillater den slags sysler.
Og jeg gjorde det vanskelig for dem om jeg trodde at de kom til å gå på en "smell".
Alt ble gjort av kjærlighet til barna, men det er først i voksen alder unga har kommet til meg og gitt uttrykk for at de satte pris på at vi/jeg var såpass streng. Foreldrene til deres venner hadde ikke på noen måte den samme "kontrollen" som vi hadde.

Vet ikke om dette "hjalp" deg i særlig grad...
Det kan jo hende at virkemidlene virker anderledes på dine barn enn det de gjorde på mine... Lykke til!

Skjult ID med pseudonym petimetra to. 23 april 2009 21:31

om mitt barn hadde startet med sånt i så ung alder, tror jeg at jeg ville gått veldig drastisk til verks... patologisk avdeling på ullevål har lunger på sprit.... fra ex-røykere.... veldig skremmende og veldig effektivt. tror ikke penger er argument godt nok for en ungdom... men rett og slett vise hva som skjer med lungene
fæl? javisst... men røyk er ikke godt for NOE :)

Skjult ID med pseudonym Rossi to. 23 april 2009 21:31

Dette hadde jeg aldri akseptert!! Jeg er ikke helt anti-røyk, men 10 åringer skal ikke røyke. Det er bare helt feil... Udiskutabelt...

Skjult ID med pseudonym Ninni to. 23 april 2009 21:36

Røyking er UT.
Jeg har tre barn som nå er godt voksne. Jeg brukte meg selv som et dårlig forbilde og sa hvor vanskelig det var å slutte med den giften. De ble oppmuntret til at jeg ville hjelpe dem med "lappen" om de ikke begynte å røyke.
Det gikk fint og det ble dyrt for meg.... he-he
Det med drikking er vanskeligere å kontrollere, men de fleste prøver seg vel litt frem når de kommer på ungdomsskolen.
Viktig at barna har sunne interesser og gode venner. Men vi vet jo at alle er nysgjerrig på å prøve noe som er "forbudt".

Skjult ID med pseudonym petimetra to. 23 april 2009 21:36

når det kommer til alkohol, er jeg kanskje litt mer "liberal" enn med røyk. Jeg smakte selv alkohol for første gang da jeg var 14. man er nysgjerrig, søkende og vil "høre til"... så da drikker man og fester... regner ikke med at dagens ungdom er mindre søkende, men tror det er viktig å vise dem at alkoholinntak ikke nødvendigvis er synonymt med flatfyll, og at det går an å drikke et par pils/glass vin/drinker - og stoppe med det.
Er heller ikke fremmed for at min datter kan få smake alkohol hjemme, men vil ikke sponse med vinflasker til fest etc, før hun er gammel nok til å kjøpe selv.
Selvmotsigende?? Vet ikke ... kanskje .... må vel bare forsøke å formidle mine egne holdninger så best jeg kan, og samtidig huske på at "Kua har vært kalv" en gang (kua er meg da... *ler*)

Skjult ID med pseudonym yawn to. 23 april 2009 21:38

*gjesp* :|

Skjult ID med pseudonym Ninni to. 23 april 2009 21:40

@yawn
Kjeder du deg i kveld ?

Skjult ID med pseudonym ærlig to. 23 april 2009 21:47

petrimetra

Har reklamekampanjer med skremselpropaganda noen sinne fungert?

Skjult ID med pseudonym petimetra to. 23 april 2009 21:51

ærlig: fungerte på meg da.... vil da ikke påføre meg selv noe jeg i prinsippet vemmes av... og se en utrøkt lunge er ikke særlig delikat - og prospektet å få en slik selv, er heller ikke veldig fristende. da er det enklere å forsøke unngå de faktorer du faktisk selv kan kontrollere - som røyking.

Skjult ID med pseudonym runi to. 23 april 2009 22:38

En kompis av meg hadde en kommentar som festet seg hos meg. Det er riktignok noen få år siden, på den tida da det var kjempekult å danse hele natt, etter å ha fått /kjøpt en papirbit / pille som inneholder noen bokstavkombinasjoner...
Han sa så kjekt at på "vår" tid så var det alkohol og evnt litt hasj som var spennende. Nå var det alt det andre i tillegg, som var kult, ga deg selvtillit, gjorde at du sanset så veldig musikken, you name it...... Han var frustrert over hvor små marginene var blitt, i forhold til å miste.....
Jeg tror at grenser og opplevelsen av at foreldre/voksne bryr seg er viktig. Hvem skal ellers bry seg? Og vise at de faktisk mener det de sier?
Vi kan oppleves som strenge, får pepper så det holder, og vi må være voksne nok til å tåle å være _lite_ populære :-)
Jeg tror at hvis vi tør å bry oss, så vil noe gå inn.
De føler seg vel faktisk elsket, etterhvert som de blir eldre og får det litt på avstand ;-)