Alle innlegg Sukkerforum

lite høytidelig

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym timmy ma. 13 juli 2009 13:23

Ok, jeg har et lite spørsmåjl jeg har lurt på kjempelenge. I mange profiler ser jeg at det viktigste folk søker etter er noen som "ikke tar seg selv for høytidelig". Dette tror jeg, med hånden på hjertet, er den frasen jeg oftest ser i profiler. Han trenger ikke være snill, eller smart, eller trofast, eller et godt menneske, så lenge man "ikke tar seg selv høytidelig". Hva i all dager? Er ikke dette litt merkelig? Hva betyr det? Jeg mistenker at det har noe med janteloven å gjøre....har jeg rett?

:-)

Skjult ID med pseudonym Kokosøster ma. 13 juli 2009 13:39

Har ikke det i profilen men har tenkt tanken mht hva jeg liker hos andre mennesker. For meg betyr det å ikke ta seg selv høytidelig at man har selvironi, empati, er trygg nok på seg selv til å vise at man bryr seg om de rundt seg, er lite selvopptatt (meg, meg, meg, uæ stakkars meg, eller, det er bare min mening som teller, osv).

Skjult ID med pseudonym timmy ma. 13 juli 2009 13:53

Takk for fint svar :-) Ok, stort sett empatisk og ikke egoist da. med andre ord? Da er det bedre og skrive det slik. Syntes kanskje ordet "høytidelig" oppe i det hele var litt misvisende. Dette med kommunikasjon kan jo ofte være litt utfordrende, og slike ord som kan tolkes på tusen måter er ekstra utfordrende - hvertfall for enkle sjeler som meg.

Høytidelig for meg er nesten det samme som respektfult - og sett i det lyset - at man da ikke skal respektere seg selv, ble det unektelig litt rart? :-) Jeg tror man kan være ganske høytidelig uten at det slåt ut negativt. Jeg tror faktisk man skal ta både seg selv og andre med en god porsjon både høytidelighet og respekt...litt mer som det var i gamle dager, med god og korrekt oppførsel, dannelse og sånn - uten at det blir stivt da selvsagt :-) Selv ønsker jeg å se meg selv som gjerne høytidelig, men empatisk og fleksibel, dog alltid dannet :-)

Skjult ID ma. 13 juli 2009 14:04

Hvorfor er det bedre, Timmy?
Man kan være empatisk og likevel ta seg selv svært høytidlig. Det rommer også også en evne til å le av seg selv, og kanskje av livet og ikke bli lett fornærmet og slike ting.

Skjult ID med pseudonym yeehaw ma. 13 juli 2009 14:33

at folk ikke skal ta seg selv for høytidelig er et ønske fra folk med dårlig selvbilde?

Skjult ID ma. 13 juli 2009 14:35

Hvorfor det, yeehaw? Den skjønte jeg ikke...
Det finnes ikke noe værre enn selvhøytidelige personer!

Skjult ID med pseudonym timmy ma. 13 juli 2009 14:54

ja, men da er vi tilbake til min opprinnelige mistanke - dersom man har alle de gode trekkene - empatisk, snill, erlig, til og med selvironisk når det passer, er ikke da selvhøytidelighet litt sånn...det kan man ikke være fordi det er jantelov....? Du skal ikke tro du er noe? Jeg velger å arkivere det under janteloven.

For...kanskje er det slik at.....ingen noen gang faktsik har møtt noen som er FOR selvhøytidelige? Jeg tror det bare er et konstruert hypotetisk karaktertrekk som egentlig ikke finnes....det bare er så PC å si det? :-)

Skjult ID med pseudonym yeehaw ma. 13 juli 2009 15:05

@ super-Skjult ID

Folk med dårlig selvbilde og som lett føler seg nedvurdert av andre, har lett for å forklare dette med at andre tar seg selv for høytidelig, at de er arrogante, høye på pæra, stolte osv.. Det jeg forsøker å si er at det angivelige problemet kan ligge hos den som setter fram påstanden, heller enn den som blir rammet av den.

Jeg sier altså ikke at ting ER slik, men at dette KAN være en forklaring.

yeehaw (stolt og arrogant. iallfall av og til).

Skjult ID ma. 13 juli 2009 15:11

Super- skjult id... hehe. Likte den tittelen.

Det er helt greit, men jeg er totalt uenig med deg. Min erfaring er at det er selvhøytidelige mennekser som ikke liker at noen søker de lite høytidelige...
Kan derimot være litt enig med TS i at janteloven perifert er inne i bildet. "Du skal ikke tro du er noe mer enn andre". Nei, det skal man ikke. Brad pit bør jo også kunne le godt av seg selv. Og selv om han kan få hvem han vil, er det selvhøytidelig om han her skrev: "ettersom jeg er blant verdens mest ettertraktede, bør du også være blant de 5% vakreste for å ta kontakt med meg... " Med mindre det er selvironisk. Det er den store forskjellen. Har med humor og selvinnsikt å gjøre dette.... :)

Skjult ID med pseudonym yeehaw ma. 13 juli 2009 15:23

@ super-Skjut ID:

Det er lov å være uenig med meg ;-)

Skjult ID med pseudonym morheg ma. 13 juli 2009 15:39

Dette ser rett og slett ut som misoppfatninger. Jeg tror det er veldig mange her inne som tror de ikke passer for hverandre nettopp fordi de oppfatter enkelte ord forskjellig, som for eksempel selvhøytidelig.

Jeg kan lett si at jeg tar meg selv veldig høytidelig. Jeg har selvironi, jeg er snill og ærlig, jeg deler likt og jeg tenker aldri noe minde eller mer om andre før de har bevist hvem og hva de er.
Men, jeg stoler alltid 100% på mine egene følelser, tanker, kunnskaper og handlinger. Jeg tar ikke imot dritt i fra andre, men jeg godtar kritikk. Jeg sier det jeg mener og det er lite poeng i å prøve å få meg til å forandre meninger.
Jeg har veldig mye respekt for meg selv, mest sansynlig mer enn jeg har for andre.

Når du leser dette så tenker du kansje at jeg alltid bryr meg mer om meg selv enn andre, men det er noe jeg aldri har hørt noen si om meg. Og jeg stoler alltid på at vennene mine er like ærlige om meg som jeg er om dem.

Det er min oppfatning av selvhøytidelighet, for det er slik jeg ser meg selv.

Skjult ID med pseudonym ensiferrum ma. 13 juli 2009 17:08

Selvhøytidelige folk tenker vel ofte på hva andre tror om seg, ikke hva man tror selv. De som tror det ytre er det som gjelder, så lenge det ser bra ut, er det greit. Og forventer å bli dømt ut i sin fasade han/hun har bygd opp...

Skjult ID med pseudonym Uhøytideli ma. 13 juli 2009 17:22

Å være selvhøytidelig vil si at man ikke har evnen til å le av seg selv og liker det dårlig om andre gjør det. Man synes det er viktigere å oppføre seg korrekt enn på noen måte dumme seg ut eller være barnslig. Å fornærme en person som tar seg selv høytidelig er den enkleste sak i verden.. siden det skal så lite til. Så, det var min definisjon ;)

Skjult ID med pseudonym Kokosøster ma. 13 juli 2009 17:25

I ordboka står det "ta seg selv høytidelig: - være ute av stand til å le av seg selv"

Ikke rart det er misforståelser ute og går blant folk, når man legger så vidt forskjellige egne tolkninger til et uttrykk... ;o)

Skjult ID med pseudonym N ma. 13 juli 2009 17:34

Ehem.. Tror nok ikke jeg hadde flagget så alt for mye med det om jeg tok meg selv høytidelig, men meg om det ;) Å ikke ta seg selv høytidelig er en setning jeg kan benytte meg av, men trår kanskje feil når jeg faktisk regner med at de fleste kjenner til ordets rette betydning.. Ja, ordbok ER en fin ting om man er i tvil ;)

Skjult ID med pseudonym timmy ma. 13 juli 2009 17:58

Ja, og det står også " festlig; seremoniell, formell, alvorlig " :-)

Men da tror jeg vi er enige...."være ute av stand til å le av seg selv" er den vi mener noe med.

Men da er man det, eller så er man det ikke. Det finnes da ikke grader av dette? Dvs å ta seg selv FOR høytidelig. Betyr det er man gjerne skal ta seg selv LITT høytidelig? Dvs ha mistet evnen til å le av seg selv littegrann? :-)))

Skjult ID med pseudonym yeehaw ma. 13 juli 2009 18:08

det er sjelden selvhøytidelige mennesker oppfatter seg selv som det, er min erfaring.

seff er det grader av selvhøytidelighet.

Skjult ID med pseudonym hingsten ma. 13 juli 2009 18:18

Timmy, mulig har du tilfeldigvis dumpet bort i noen som muligens har vært litt små-krititske til dine utsagn,

ikke vet hingsty men du er muligens ute etter selve debatten rundt personligheter eller..

Alle er vel noget høytidelige og formelle nå det er på sin plass men..

klart det finnes små-kritiske passe formelle og høytidelige- , litt mer causual personer eller for meget avslappede personer her som eller i samfunnet.

Hingsty ser seg litt tilbake der dyret var på Avenyen i helgen,

deiset bort i en gjeng " Norske herrer" som skulle bruse litt for damene hingsty nøt selskapet med..

ikke at det bryr hingsty nevneverdig men.. da hingsty ble spurt om hvor husberget var,etter noen stor-sterke og lystig stemning forøvrig på Hotell europa og fikk til svar at det ikke var bra nok.. måtte dyret bare..

ikke at "skaftet ditt (nesa) muligens er en tanke stor men.. jeg ville absolutt tatt en plastisk operasjon og løftet den litt opp, så avslappede elegante kvinner oppdager personligheten din...

hvem som kom godt ut av dette er helt irrelevant men..

den ironiske behangelige attituden unner hingsty de som forstår den og ser den ....

skamme seg skulle dyret muligens eller...

Skjult ID med pseudonym timmy ma. 13 juli 2009 18:24

Ja, du har nok rett i at de sjelden oppfatter seg selv som det.

Jeg prøver bare å tenke på om jeg noengang har møtt noen. Personlig kan jeg ikke huske det - hvertfall så har jeg ikke lagt merke til det.

Uansett er jeg rimelig uenig i dem som synes at det er en "dealbreaker". Hvorfor i all verden er det så mange som bevner nettopp dette i første avsnitt i profilen sin? Jeg tror jeg kunne gjerne levd et langt og lykkelig liv sammen med noen som ALDRI lo av seg selv, så lenge alt det andre klaffet - det er da nok av andre ting å le av? :-))

Skjult ID med pseudonym Kokosøster ma. 13 juli 2009 18:28

@timmy

Kræsjkurs i ordboklesning...

Den forklaringen følger ordet "høytidelig".
"Å ta seg selv høytidelig" derimot, står for seg selv som et eget uttrykk, med en egen betydning.

Men om du vil beskrive din personlighet som en høymesse på julaften så er du sikkert, eh.. "interessant" å gå på date med ;p

Selvfølgelig finnes det grader av å ta seg selv høytidelig.. å kunne le av seg selv i ulike situasjoner trenger f.eks ikke bety at man alltid klarer å la vær å bli flau hvis man driter seg loddrett ut.. eller har selvinnsikt nok til å skjønne at man har tråkket i salaten.

Skjult ID med pseudonym timmy ma. 13 juli 2009 19:04

Hmm....kræsjkurs og greier...aner jeg et snev av selvhøytidelighet? Takk for kurset :-))))

Jeg vet ikke jeg....er ikke overbevist, og det å henge både selvinnsikt, evnen til å ikke være flau, og sikkert masse annet (som jeg ikke har hvertfall) på dette konseptet blir drøyt. Hvorfor i alle dager skal jeg kreve at min partner ikke blir flau dersom hun driter seg lodrett ut? Jeg ville løpt inn og trøstet henne....men jeg er vel naiv kanskje...eller gammeldags...eller så har jeg ikke peiling og derfor er jeg stadig single... :-))

Skjult ID med pseudonym Kokosøster ma. 13 juli 2009 19:28

Hehe. Hjelp... Prøv å les den en gang til.

Skjult ID med pseudonym timmy ma. 13 juli 2009 19:30

nei, tror bare vi er uenige, og det er helt ok :-)