Alle innlegg Sukkerforum

Tolerant - og fordomsfull?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Oslo63 ti. 11 aug. 2009 01:32

Jeg har et kristent livssyn men hvis jeg forteller dette i møte med folk er det utrolig hvor mange rare reaksjoner jeg får. Mange blir usikker og keitete, og jeg får bekreftet at tro på mange måter er et av de siste tabuene blant nordmenn. Og det er skremmende å oppleve hvor mange som "skryter" av at de er åpen og tolerante som møter meg på en forutinntatt og fordomsfull måte.
Jeg hadde for en tid siden en kjæreste som var buddist, og vi kunne snakke veldig fint sammen om tro og religiøse spørsmål selv om vi tenkte ulikt om mange ting. Men hun innrømmet at hun i møte med sine venner enten måtte unngå å fortelle at jeg var kristen, eller måtte legge forklare at jeg ikke var slik og slik selv om jeg var kristen. Både hun og jeg fikk de mest utrolige spørsmål hvis det kom fram at jeg var kristen.Eller en avvisende taushet. Når hun fortalte at hun var opptatt av buddisme ble det nesten alltid møtt med en bekreftelse på at det var spennende og reflektert......
Er det for lite å be om at jeg som er kristen kan bli møtt med ganske alminnelig åpenhet og nysgjerrighet? Hvorfor skal jeg knyttes til religiøse miljøer og meninger som er meg totalt fremmed?
Hvorfor er det så få som forteller at de har kristent livssyn her inne på Sukker? Kanskje det er fordi de har møtt så mye av fordommene og at mange har opplevd det som "turn off" uten at de har fått muligheten til å vise mer av seg selv?

Skjult ID med pseudonym Acelezz ti. 11 aug. 2009 10:13

Men hvorfor viser du ikke mere av deg selv før du forteller om ditt livssyn?
Jeg kan ikke se noen grunn til at man skal fortelle om sitt religiøse ståsted i møte med nye folk før man blir kjent med dem.

Skjult ID ti. 11 aug. 2009 14:17

Om det er en viktig del av livet ditt og/eller hvem du er skal du ikke behøve å legge skjul på det!
Jeg ser på meg selv som åpen og tolerant som du sier, om noen sier de er kristne forbinder jeg det nok først og fremst med mange forbud o.l. Men jeg trekker meg absolutt ikke tilbake eller blir avvisende, jeg spør! Synes det er interessant å møte mennesker som ser annderledes på ting en meg, og tenk så kjedelig om alle var like.
Jeg hadde ikke hatt noe problem med om kjæresten min var kristen, så lenge det ikke innebar kirken hver søndag og alkoholforbud osv.

Skjult ID med pseudonym Medium ti. 11 aug. 2009 14:25

De fleste tror nok bare at det innebærer en masse forbud og ting du ikke kan gjøre. Hvis det ikke gjør det og du egentlig lever som folk flest så er det vel ikke nødvendig å poengtere at du har et kristent livssyn. Har du derimot en del vanlige ting som du ikke kan gjøre skjønner jeg at du sier det. En person som ikke tror på noen religion ser det heller ikke nødvendig å måtte opplyse om dette når vedkommende møter noen med mindre han/hun blir spurt om det.

Skjult ID med pseudonym hobby ti. 11 aug. 2009 14:35

Det har nok mye med at folk flest ikke synes man blir et bedre menneske av å gå inn i en kirke enn man blir en bil av å gå inn i en garasje.

Skjult ID med pseudonym Sabe ti. 11 aug. 2009 14:42

Kanskje man foretrekker brødrene Grimm?

Skjult ID med pseudonym hobby ti. 11 aug. 2009 14:56

Eller Ringenes Herre?

Skjult ID med pseudonym sk ti. 11 aug. 2009 15:03

For min del handler nok om at begrepet "kristen" forbindes med mye negativt. Jeg får litt assosiasjoner til bøllete konservative amerikanere som stemmer Bush og hater homofile når jeg hører begrepet "kristen" i dag. Ærlig talt er jeg litt stolt over at du har dette problemet sammenlignet med heksejakten på ateister som foregår i mange andre land. Jeg helt enig i at dette er fordomsfullt, men det handler om hvem du selv ønsker å assosiere deg med. Bare si du er religiøs uten å utdype nærmere. Hvis folk er genuint interessert kan de spørre.

Skjult ID med pseudonym vibe ti. 11 aug. 2009 15:13

Det er merkelig art det er så tabu i Norge, tror folk opplever livssyn som veldig privat og da blir det ikke til at man snakker så mye om det - man kan jo støte folk. Vet ikke hvor gammel du er, men synes det virker litt umodent av folk å trekke seg bort.

Når jeg treffer kristne, blir jeg alltid nysgjerrig, men jeg tør bare ikke spørre noe særlig. Litt av frykt for å virke respektløs - grave i andres privatliv - litt fordi jeg er litt redd for hva som kommer for dagen.

Etter det jeg kjenner til har alle religioner elementer av feks nestekjærlighet og askese/moderasjon (dvs ikke være grådig) og det er jo faktorer som er nødvendig for at menneskeheten skal bestå. Det kan det vel ikke være så vanskelig å bekjenne seg til (?).
Men jeg sliter litt med å forstå dem som tror at verden ble skapt på syv dager (det står vel heller ikke "dager" i det opprinnelige gamletestamentet), og dette set-upet Gud la opp til ved å sørge for at Jesus ble korsfestet. Ei heller hvorfor det er så mange barn som har det så j.... hvis det finnes en gud. Dette ville jeg gjerne diskutert med deg - men hadde aldri turt å ta initativ. Kanskje det er flere som tenker sånn som meg?

Jeg har noen kristne venner, men vi diskuterer sjelden religion selv om de er veldig tolerante og sånn sett har tatt litt avstand fra kjernemiljøet de en gang var del av. For det er ikke tvil om at endel av dine trosfeller har gjort det vanskelig for alle kristne, ved å være dømmende og hyklerisk. Men du kan jo kanskje gripe sjansen og si akkurat det du sier her, at du har et kristent livssyn men det betyr ikke at du nødvendigvis står inne for det andre kristne mennesker eller organisasjoner preker. Og evt hva du legger vekt på selv i din tro.

Ang forhold, så er jeg likevel skeptisk til å være sammen med en selverkært kristen. Jeg ville ikke forstått ham. Men det hadde hatt alt å si hva han legger i det å tro og hvordan det påvriker livsførsel og holdninger.

Skjult ID med pseudonym oslomann ti. 11 aug. 2009 15:31

Jeg er agnostiker, grenser vel kanskje til ateist, og har et svært svakt forhold til religion selv. Tror ikke jeg hadde passet veldig godt sammen med en sterkt troende partner, men sikker er jeg ikke. Det ville jo avhenge veldig mye av hvorvidt hun hadde problemer med at jeg ikke er religiøs, hennes syn på bl.a. alkohol (mange kristne har jo ikke noe problem med dette, men noen har det), om hun ville forsøke å tvinge egne religiøse ritualer og skikker på meg, etc. Men det er definitivt én ting jeg er enig med deg i TS, og det er at det er mange fordommer mot religion ute og går i det norske samfunnet og ikke minst mot kristendommen. Og islam også antar jeg, skjønt det er ikke alltid de samme samfunnsgruppene som nærer mistro mot de to (men det blir et annet tema, så går ikke mer inn på det). Derimot virker det som få har et problem med for eksempel hinduisme eller taoisme, og mange synes buddhisme og forskjellige typer av ”new age” spiritualitet med kosmisk energi og åndeverdener er svært så spennende. Jødene sliter litt på grunn av Israel, selv om mange av dem ikke har noe med Israel å gjøre og aldri har bodd der.

Jeg synes dette egentlig er en trist utvikling, selv om jeg som sagt ikke er kristen selv. Jeg synes det er synd at folk som deg blir møtt med fordommer, og det er ganske åpenbart at mange ikke har den minste anelse om hvor fundamentalt en religiøs overbevisning er for et menneske. Det er vel det mest grunnleggende i personens virkelighetsoppfatning og verdensbilde, selve troen på hvorfor vi er her, hvordan vi bør leve og hva som skjer etterpå. Det er overhode ingenting du bør måtte skjule eller la være å fortelle andre mennesker hvis du føler for det. Jeg misliker fordomsfulle mennesker generelt og det gjelder også de som har sterke fordommer mot og som latterliggjør religiøse mennesker – uansett hvilken trosretning disse tilhører. Folk bør få tro hva de vil så lenge de ikke forsøker å tvinge sin egen overbevisning på andre eller forsøke å forhindre at andre kan leve sine liv slik de vil (innen samfunnets vanlige lover og regler selvsagt. Dette er forsåvidt grunnen til at jeg aldri vil stemme KRF, siden de er så glade i å spille "moralens voktere" og lage forbud som påvirker andre). Religiøse fanatikere som med makt forsøker å påtvinge andre sitt levesett og sin tro har jeg derimot bare den dypeste forakt for, uansett om de er kristne, muslimer, jøder, hinduer eller hva det nå måtte være.

Skjult ID med pseudonym Tjohei ti. 11 aug. 2009 17:17

Siden det å være religiøs kan sidestilles med en slags mental forvirring, er det kanskje ikke så rart at folk reagere med litt usikkerhet??

Vet ihvertfall at j e g blir usikker i slikt selskap. Vanskelig å ta slikt på alvor.

Skjult ID med pseudonym JK ti. 11 aug. 2009 17:28

Hvorfor be om toleranse, åpenhet og nysgjerrighet som kristen ? Hvis du virkelig er en overbevist troende så vet du jo at den tiden du er på jorden bare er et mikrosekund i den store evigheten som du skal tilbringe i himmelen. Og det er vel det som betyr noe ? Eller er du ikke helt sikker ? Hvorfor bekymrer du deg over noe som helst...

Skjult ID med pseudonym Sunbum ti. 11 aug. 2009 17:32

Kan ikke tenke meg noen mer intolerante enn de med en religiøs overbevisning. Vi andre har etterlyst litt toleranse fra dere i sånn ca. 2000 år... -og nå vil dere ha det fra oss???

Jeg skal tenke på det å komme tilbake til deg. En gang i år 4009!

Skjult ID med pseudonym Rusty ti. 11 aug. 2009 17:40

Jeg er kristen i det hensende at jeg født og oppvokst her i landet.
Alle høytider er bygget opp rundt kristendomen, jul, påske, st hans.
Det er mere stas med kirkebryllup enn i en rettsal.
Ved plutslige dødsfall har presten ofte en viktig oppgave som sjelesørger.
Men jeg tror ei på annet enn meg selv.

Toleranse synes jeg oftere relgøse sliter mere med enn oss som ikke bekjenner oss til en relgion.
Problemet er at en hver underkastelse til noe annet enn seg selv, gjør at du er lettere å styre.
Relgion er som ett dop.

Noen av oss er jo for legalisering, gi meg respekt, så får du respekt.

Skjult ID med pseudonym Smily:o) ti. 11 aug. 2009 17:41

Jeg er ikke kristen og er oppptatt mine barn skal ha valget selv. Vi snakker om religion hjemme og så får han bestemme selv om han vil tro på det.
Men det ville ikke plaget meg å datet en som var kristen ...
Ville nok fått problemer om han ikke ville ha sex før ekteskapet... ;oP

Skjult ID med pseudonym oslomann ti. 11 aug. 2009 18:10

@ sumbum

"Vi andre har etterlyst litt toleranse fra dere i sånn ca. 2000 år... -og nå vil dere ha det fra oss???"

Hvem er disse "vi" som har etterlyst dette? Dine forfedre? Sorry, men de var nok religiøse selv, i det minste fram til starten av forrige århundre. I Norge vil det si kristne etter sånn ca 1030 eller så, og før det var det de norrønne gudene. Det er bare i den vestlige verden de siste 80-100 årene eller så at ateisme har fått fotfeste. Over alt ellers, og til alle tider, har menneskene hatt en eller annen form for religion, være seg én allmektig gud, flere guder, ånder, forfedredyrking, etc.

@ Tjohei

Å kalle religiøse mennesker for mentalt forvirrede er noe av det mest respektløse jeg har hørt på veldig lenge. Jeg har ganske vanskelig for å ta DEG på alvor. Men det at du blir usikker i slike menneskers selskap sier egentlig mer om din egen mentale tilstand enn om deres, for du kan umulig være særlig trygg og sikker på deg selv hvis det å være sammen med mennesker som har en tro gjør deg nervøs.

Skjult ID med pseudonym Tjohei ti. 11 aug. 2009 18:50

@oslomann:

Å tro på Julenissen og påskeharen er veldig søtt... Når den som tror er 7 år! Men hadde en voksen mann kommet opp til deg i et selskap og fortalt deg at han trodde på Nissen hadde du kanskje blitt litt utrygg?

Jeg har det samme forholdet til religion. Voksne mennesker som snakker om troen sin slår meg rett og slett som ikke helt normale.
Jeg er ateist og realist, og det må jeg få lov til å være.

Sist jeg sjekket var det fremdeles ytringsfrihet i dette landet, selv om endel religiøse fanatikere vil ta fra oss det også!

(mann 34 år fra Oslo) ti. 11 aug. 2009 19:20 Privat melding

Kjenner jeg er ute av stand til å ikke ha fordommer mot tilhengere av verdens største dødskult.

Skjult ID med pseudonym Sunbum ti. 11 aug. 2009 19:26

@Cthonic:

Amen to that!

Skjult ID med pseudonym JK ti. 11 aug. 2009 19:42

Hva er det som er så dødskult...

Skjult ID med pseudonym Rusty ti. 11 aug. 2009 19:48

@cth det er nå en sol relgion da....

@jk les: http://no.wikipedia.org/wiki/Kult

Skjult ID med pseudonym Tulla ti. 11 aug. 2009 20:25

Bevare meg vel.... Hva er dette for en gjeng små unger??? Kan ikke folk få tro det dem vil uten å bli sett ned på?? Det er revnende likegyldig for meg hva folk tror, jeg kan jo velge vekk personen hvis det ikke passer meg enkelt og greit. Ikke rart det er krig i verden. Det handler om respekt - gjensidig respekt vel og merke.

Skjult ID med pseudonym Walker ti. 11 aug. 2009 20:31

Religion er en garanti for at alle som blir født her på jorda, har en masse fiender fra første dag.

Blir du født som muslim, så vil jødene drepe deg.
Blir du født som jøde, kristen, ateist, hindu eller vantro, så vil muslimene drepe deg.
Blir du født som buddist, så vil hinduene drepe deg.

Uten religion ville verden blitt et ganske fredelig og kjedelig sted.
Våpenindurstrien ville gått konkurs

Skjult ID med pseudonym Oslo63 ti. 11 aug. 2009 20:36

@ Medium skrev: "De fleste tror nok bare at det innebærer en masse forbud og ting du ikke kan gjøre. Hvis det ikke gjør det og du egentlig lever som folk flest så er det vel ikke nødvendig å poengtere at du har et kristent livssyn."
Det finnes om lag 2 milliarder som kaller seg kristne i verden i dag. Hva slags konsekvenser det har for livet deres er ganske mangfoldig. For meg blir det rett og slett fordummende å møte de som kaller seg kristne med et ferdig bilde av at det handler om mange forbud og ting du ikke kan gjøre. Jeg synes det er slitsomt at jeg da automatisk skal knyttes til et møte med et trangt miljø i oppveksten, en mislykket konfirmasjonstid eller noen ekstreme miljøer dere har møtt en gang. Jeg forventer rett og slett alminnelig åpenhet og nysgjerrighet på hvem jeg er, inkludert hva jeg tenker og tror. Er det for mye forlangt?

@k skrev: "Ærlig talt er jeg litt stolt over at du har dette problemet sammenlignet med heksejakten på ateister som foregår i mange andre land".
For meg så er det to sider av samme sak; At kristne kan respektere ateister og at ateister kan repsektere kristne. For meg er respekt bl.a. å forholde meg til det mennesket jeg møter, uten å klistre på vedkommende en historie om alt tragisk som kan knyttes til hans religion, land, ideologi eller folkegruppe.

Mange innvandrere forteller at det er vanskelig å forholde seg til sin religiøse tro i Norge, enten de nå er buddister, sikher, katolikker eller muslimer. Når en leser noen av kommmentarene overfor så skjønner en kanskje hva noe av grunnen kan være. (Religionskritikk er både nødvendig - og interessant! )

Skjult ID med pseudonym Walker ti. 11 aug. 2009 20:36

"Jeg kan ikke forestille meg en Gud som bare er en refleksjon av menneskelig skrøpelighet, og som belønner og straffer sitt skaperverk. Ikke heller kan jeg tro at individet overlever kroppens død, selvom svake sjeler nærer slike tanker på grunn av redsel eller dåraktig egosime."

Albert Einstein 1930

Skjult ID med pseudonym Walker ti. 11 aug. 2009 20:38

Jeg håper ikke på noe.
Jeg frykter ikke noe.
Jeg er fri.

Inskripsjon på gravstein til ateist

Skjult ID med pseudonym Walker ti. 11 aug. 2009 20:48

Hei Oslo63, tror du at jorda er flat også ?

Det står jo i bibelen.

Skjult ID med pseudonym kit ti. 11 aug. 2009 21:24

Walker, så du som er ateist forsvarer alt som er gjort i religionsfrie samfunn....

Seriøst det siste innlegget var rimelig på trynet, og jeg regner meg som ateist.

Skjult ID med pseudonym oslomann ti. 11 aug. 2009 21:28

@ Oslo63

Men du forstår vel at det er DIN skyld at ateister blir sett ned på og forfulgt i en del land? At hekser ble brent på bålet før i tiden? At konger og korsfarere kristnet Norge og andre land med sverd og ild for tusen år siden eller mer? At enkelte kristne fundamentalister forkynner at de er de eneste som har rett og at alle andre er idioter og fortapte? Vent, den siste hørtes egentlig litt ut som noen av skribentene her på forumet også, bortsett fra at de sier de er ateister. Men uansett, alt dette er din feil siden du er kristen. Akkurat som det er alle menns feil at enkelte menn slår og mishandler kvinner. At det er alle muslimers feil at det ble kapret noen fly over USA for litt under åtte år siden. At det er alle tyskeres feil at 2. verdenskrig fant sted, selv om de ikke en gang var født den gang. At det er alle kvinners feil at enkelte menn ikke klarer å finne seg en kjæreste og derfor blir ensomme og bitre. At det er alle hvite menneskers feil at det foregikk slavehandel før i tiden, selv om mange afrikanere og arabere også var med på det og at hvite europeere også ble solgt som slaver selv. Bare innse det. Det er DIN feil hvis enkelte andre mennesker her i landet har hatt dårlige erfaringer med andre kristne.

@ Tjohei
Tror ikke det er så altfor mange som forsøker å ta fra oss ytringsfriheten her i landet, i det minste ikke direkte. Og hvis det skjer vil jeg kjempe mot dem selv. Men den latterliggjøringsteknikken som du og andre likesinnede bruker mot de som har en tro eller mener noe annet enn deg selv kan vel være vel så effektiv til å få dem til å tie.

@ Walker
Tviler sterkt på at det ville blitt evig fred uten religioner. De fleste store krigene opp gjennom historien har vel startet av andre grunner, som lysten på nytt land, rikdom, slaver, kvinner. Noen unntak er det selvsagt, men etter min mening er religion oftere et vikarierende motiv enn selve hovedmotivet for krig og konflikt. Men er enig i at religiøse fanatikere er farlige. Tror du forresten at vi kun består av de samme byggesteinene (atomene, protonene etc) som f.eks. en stein, bare satt sammen på en annen måte, og det er det hele? Og at det at molekylene er satt litt anderledes sammen er det som gjør at vi er tenkende vesener, mens steiner og støv ikke er det? Ingen livskraft, ingen sjel, ingen chi, ingen ting? For det er vel det fysikerne våre hevder. Vi har oppstått ved en tilfeldighet, og er ikke annet enn atomer.

Skjult ID med pseudonym Blåmandag ti. 11 aug. 2009 21:30

Jeg vokste opp i en kristen 'sekt', men er nå agnostisk ateist (http://en.wikipedia.org/wiki/Agnostic_atheism).

Faktisk - selv om jeg altså nå er ateist, synes jeg å merke fordommer p.g.a. fortiden min som kristen(!). Det kan jo være noe jeg innbiller meg, men det later til at de jeg dater trekker seg ut når dette faktumet kommer på bordet. Og dét gjør det gjerne etterhvert.

Jeg tror det kommer av at folk forbinder det med trangsyn, og de tror nok kanskje at jeg er "damaged goods" og i tillegg har 'hang ups' når det gjelder sex spesielt. Istedet for å finne ut ved å spørre og å bli bedre kjent, velger de å kutte datinga der. *Virker det som*, da. Kan jo være noe jeg innbiller meg. Men jeg ser ikke helt hva annet det skulle skyldes, siden det virker å gå fint inntil da.

Så klart er jeg et resultat av mine opplevelser og erfaringer som alle andre, men jeg har heldigvis ingen traumatiske ting å se tilbake på, og føler jeg er 'normal' på alle punkter. Om noe, så har hele den opplevelsen gjort at jeg føler jeg kan se ting fra et bredere perspektiv, og fra flere sider samtidig.

Når det gjelder det å bli sammen med noen som tror nå, så vil jeg faktisk helst unngå det allikevel. Jeg har litt erfaring der, og det gikk bra i det tilfellet, fordi hun var veldig åpen og ikke dogmatisk, så vi kunne ha en brukbar dialog. Men jeg tror nok jeg for ofte ville få behov for å lufte ett og annet som ikke ville være så populært. Religion er generelt et tema det er vanskelig å diskutere uten at det blir bråk (som denne tråden er et eksempel på, selv om noe av det skyldes trolling).
Så jeg ser vel etter ei med samme syn som det jeg har nå. Men jeg diskuterer det på nettet da; greit å utfordre sitt eget livssyn av og til. Men jeg 'orker ikke' med ei jeg er sammen med.

Skjult ID med pseudonym kit ti. 11 aug. 2009 21:37

@oslomann. Ett bra innlegg, men start en ny tråd hvis du vil diskutere livets opprinnelse.... (Hint, bruk organiske eksempler på samlinger av molekyler...)

Skjult ID med pseudonym hobby ti. 11 aug. 2009 22:10

Dette har mest å gjøre med folks generelle misoppfatninger av hva religion er.

Følger man ikke religionen sin fullt ut er man ikke et medlem av den troen. Dette er fordi man skjønner at en del av tingene i troen strider mot sunn fornuft. Man er da enten agnostiker eller ateist.

Dette sitatet er dekkende og opplysende:
En ateist avviser fullstendig eksistensen av Gud.
En agnostiker tror ikke at Gud kan bevises, men utelukker ikke MULIGHETEN for at en Gud finnes.

Du kan ikke velge ut det du synes er riktig fra en tro og fremdeles hevde at du er et medlem av den troen. Dette heter shoppingreligion.

På samme måte kan man ikke kalle seg fotballspiller når man velger ut alt som ikke passer i regelboka og bytter ut fotballen med en puck og gjør målet mindre. Da heter det ishockey, og har ikke lenger noe med fotball å gjøre.

Om du velger å se bort ifra visse deler av kristendommen er du ikke lenger kristen. Om du spiser litt svinekjøtt, men følger resten av Koranen er du ikke lenger muslim. Mest sannsynlig er du en ateist eller agnostiker, men har ikke turt å innrømme det ovenfor deg selv ennå. Følg regelboka, lag din egen regelbok eller la være. Men ikke kall deg kristen om du ikke følger reglene for kristendommen, eller kall deg muslim om du ikke følger regelboka for Islam.

Poenget mitt er at det finnes ikke "moderate" kristne eller muslimer, som kommer med uttalelser som "jeg tror på litt av det som religionen min sier, men ikke punkt X for det er jo riv ruskende galt". De som kommer med slike uttalelser er opplyste mennesker som (endelig) har forstått at troen de er/har vært en del av feiler på visse punkter. Ergo trenger de heller ikke lenger troen sin for å fortelle dem hva som er rett og galt, noe som er selve grunnsteinen og hovedforsvaret for religiøse når det gjelder hva man trenger religion til i utgangspunktet.

Håper dette var oppklarende for alle.

Skjult ID med pseudonym Oslo63 ti. 11 aug. 2009 22:12

@hobby
Det er en ganske snedig runde du tar i dette innlegget. Først mener du at du er den rette til å forstå og definere innholdet i en en religion. Og så sier du at alle må ta stilling til DIN forståelse av denne religionen. Alle som ikke kjøper din tolkning driver med shoppingreligion, og at det derfor ikke finnes moderate kristne eller muslimer. Facinerende måte å plassere alle inn i ditt eget skjema slik at du slipper å forholde deg til et mye mer sammensatt og spennende bilde. Hvorfor er det så mange ateister og agnostikere som har behov for begrepene ekte/egentlige og uekte/uegentlige kristne (eller andre religioner), og så plassere alle ekstremister og fanatikere som uttrykk for den ekte religonen (i all sin gru!!).
Det er omtrent som å advare mot all ateisme og agnostisme ved å vise til hvordan det gikk med Stalin, Mao og Pål Pot. Saklig?

Skjult ID med pseudonym hobby ti. 11 aug. 2009 22:17

Tror du har misoppfattet. Jeg er ikke medlem av noen religion. Du må gjerne kalle deg hva du vil, men du kan ikke lage egne regler om du allerede bekjenner deg til en tro. Da får du komme med en egen religion eller si at du ikke vet eller at du fornekter religion totalt. Å blande inn Stalin og gjengen er like svett som at jeg skal si at alle menensker er onde fordi en begår en kriminell handling. Poenget er at man trenger ikke være medlem av noen tro for å være god. Men i mange tilfeller må man bekjenne seg til en religiøs tro for å begå noen av de mest uhyrlige handlinger verden har sett.

Skjult ID med pseudonym oslomann on. 12 aug. 2009 10:45

@ kit

Takk. Men jeg hadde ikke et ønske om å diskutere livets opprinnelse nei, jeg ville bare stille spørsmålet om den innbitte ateisten som latterliggjør andres tro på hvordan verden er, kanskje ikke sitter med den hele og fulle sannheten selv. Jeg er som nevnt før agnostiker selv, og heller vel mest mot ateisme (ingen gud, men definitivt "noe" som gjør at vi skiller oss fra steinen i eksempelet mitt, uten å ha noe ønske om å fortsette den diskusjonen her) , men jeg påroper meg ikke å sitte med noen som helst endelig sannhet og jeg vil forsvare andres rett til å ha en religiøs overbevisning uten å bli hetset eller latterliggjort for det.

Skjult ID med pseudonym Lilleulv on. 12 aug. 2009 11:48

@Oslomann og mange andre: takk for fine og reflekterte innlegg! En tråd om et sårt tema som ikke bare er utskjellinger... Bra.

@ Hobby:

"Du kan ikke velge ut det du synes er riktig fra en tro og fremdeles hevde at du er et medlem av den troen. Dette heter shoppingreligion".

Klart at så lenge vi snakker om tro og ikke viten (og er klar over at det er tro og ikke viten!) så kan man få tro akkurat man vil.
Man er ikke medlem av en tro. Man HAR en tro. Man kan være medlem av et trossamfunn, men selv der er det som regel rom for egne tolkninger - med mindre man selv er forvaltere og forkynnere av troen (Det ble f.eks. vanskelig da Hognestad gikk ut og sa han ikke trodde noe særlig på det med jomfrufødsel. Men om du som menig troende ikke kjøper alt, er det i din fulle rett. Ingen krever at du må sluke alt rått! Det er også mange misforståelser om hva som står i bibelen og ikke. Det står da vel ingen steder at jorda er flat!?? Det som er riktig er at kirken var den store kunnskapsfomidleren i middelalderen, og de underviste dette - da det åpenbart virket mest logisk.

Dette er eksempel på ting man KAN bevise. Og da kalles det vitenskap. Og troen bør vike. Men det finnes en rekke ting som ikke lar seg bevise like lett. Finnes et liv etter dette? Har menneske en sjel? Er alle følelser ren kjemi? Hvorfor oppstår kjærlighet?

Vitenskapen har ikke alle svarene. Ateister som hardnakket mener de har alle svarene, blir for meg like "religøst" som andre som har sin religiøse overbevisning.

Det som er sikkert, er at vi kan ikke nærme oss hverandre, eller overbevise hverandre om noe som helst hvis vi møter våre medmennesker med nedlatenhet og manglende respekt. Da hardner bare alle fronter til, og vi får en ytterligere polariserng mellom troende og ikke-troende. Det er ikke en situasjon jeg ønsker meg..

Skjult ID med pseudonym Løsbart on. 12 aug. 2009 22:20

Det som er desto merkeligere er at situasjonen er slik i et land der det overveldende flertallet er medlemmer av en kristen menighet. Og det er kanskje noe av nøkkelen også - for de aller fleste statskirkemedlemmer er ikke kirken og kristendommen noe annet enn en kulturell arv på linje med Snorres kongesagaer - det er en del av kulturen vår, men vi bryr oss ikke om det.

Så har du på den andre siden de som faktisk legger mye i dette, som kaller seg kristne og som lever etter religionen. Det å leve etter religionen betyr selvsagt ikke å følge alt som står i en hellig bok - i Bibelen er Jesus både sitert slik: "Tro ikke at jeg er kommet for å bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for å bringe fred, men sverd." (Matt 10:34) og slik: "Slår noen deg på det ene kinnet, så by fram det andre også." (Luk 6:29) så det er umulig - men det betyr at tro og søken etter sannhet i en bestemt trosretning er viktig for ens liv. Men slik det er i dag, med kirker og gudehus som bastioner for religionen, så blir dette påvirket i bestemte retninger.

Samtidig kan man ha en annen innfallsvinkel, den Feuerbach og den unge Marx hadde, nemlig at den organiserte religionen er en avledning fra virkeligheten - husk at paven ikke anerkjente at jorden gikk rundt solen før i 1836 (var det vel). Dermed står religion i veien for fremskritt, og religionens representanter blir de reaksjonære, de som bekjemper teknologiske, vitenskapelige og/eller sosiale fremskritt. Igjen, det er ingen nødvendighet, men hvis du ser innenfor de mest organiserte verdensreligionene i dag, islam, kristendom og jødedom, så representerer presteskapet det konservative og tradisjonsbundne. Problemet er bare at utviklingen går så fort at det er mye mer synlig.

Selv vil jeg nok kalle meg ateist, men jeg tar skarp avstand fra folk som Dawkins og Hitchens, som gjør ateisme til en religion. For meg er ateisme rett og slett erkjennelsen av at historien til stadighet har tilbakevist religionens dogmer, og at det virker mer sannsynlig at det ikke er noen ytre kraft. Så slik sett blir religionen, og i denne sammenhengen er det mulig å argumentere for at buddhisme, i mangel av noen bestemt guddom, i mine øyne rett og slett irrasjonell. Men når folk som Dawkins og Hitchens med like stor pondus som en Pat Robertson eller Enevald Flåten slår fast at det ikke finnes noen gud, så går de i nøyaktig samme fella.

Skjult ID med pseudonym hobby to. 13 aug. 2009 05:51

@Løsbart:

Jeg må dog erkjenne at argumentasjonen og underholdningsverdien til Hitchens overgår det meste annet.

Skjult ID med pseudonym SOS to. 13 aug. 2009 16:13

Når du forteller mennesker at du tror på flygende spagetti monstre, hobbiter og snakkende slanger, så er det naturlig at folk ser litt rart på deg.

Jeg mener, hvis jeg som voksen gikk rundt og fortalte folk at jeg tror på Julenissen, så forventer jeg ikke at noen skal se opp til meg pga det:)

NB! Hitchens sin argumentasjon er spot on.

Richard Dawkins er enda mer spot on.

Ingen av de gjør ateisme til religion, de bare gjør det ingen andre gidder, nemlig å prøve å forandre verden.

Ateisme er ikke religion og kan aldri bli religion. Atesisme er ingenting annet enn at man ikke tror på det overnaturlige.

Desverre er det noen som er så tette at de på død og live skal trøkke denne galskapen ned i halsen på folk. En annen grunn til at folk som Dawkins og Hitchens gjør det de gjør er fordi noen mennesker er så arrogante at de tror de har rett til å hjernevaske sine barn til å tro som de gjør. Det har faktisk negative konsekvenser for samfunnet, og noen er faktisk så ansvarsfulle at de gjør noe med det.

Og så har vi kreasjonistene som vil underbygge vitenskap og servere feil informasjon om vitenskap til folkemassen, for å dumme folk ned.

Hadde folk holdt religionen for seg selv og holdt kjeft, så hadde ikke Dawkins og Hitchens og mange andre profilerte ateister skrevet bøkene sine.

Noen som ikke følger med i timen eller?