Alle innlegg Sukkerforum
Skjult ID med pseudonym blomst to. 27 aug. 2009 20:13

Jeg har de siste 2årene gått på vikarkontrakter (midlertidige kontrakter) mot samme kunde. Trivs veldig godt hos kunden, men blir ikke ansatt. Har ikke økt i lønnen siden start. Er ikke mulig å organisere seg. Dersom jeg ikke kan fakturere så får en ikke lønn, som vil si tannlegebesøk, lege osv. Dem holder seg på det laveste av det laveste, samt skikkelig grådige. Får ingen kurs eller noe sponset av dem. Dem kunne dekke studiematerial men da ble det demmes eiendom. Takket ja og ga dem en regning på noen bøker, da dekket dem de plutselig ikke.
Hvordan kan jeg gå opp i lønn uten at dem priser meg ut hos kunden slikt at noen andre tar min "vikarstilling"?
Kan jeg forlange studiemateriell/kurs fra arbeidsgiver?
Vil ikke slutte, for jeg trivs veldig godt hos kunden. Har søkt masse på nett om råd og lover, men finner ingenting relevant.

Skjult ID med pseudonym Acelezz to. 27 aug. 2009 21:13

Anbefaler deg å ta kontakt med arbeidstilsynet.. de burde ha de relevante reglene :)

Skjult ID med pseudonym kit to. 27 aug. 2009 21:17

Hvorfor ikke en fagforening? De vil kunne hjelpe deg

Skjult ID med pseudonym s to. 27 aug. 2009 21:19

Så lenge de ikke bryter noen form for lov (og det ser det ikke ut til at de gjør), bør du nok innse at du ikke får i både pose og sekk hos akkurat den arbeidsgiveren.

Det gir deg tre valg:

1) Fortsett som i dag
2) Finn på noe annet
3) Ta det opp med arbeidsgiveren (du må selv bestemme hvordan; nærmeste leder, en høyere opp i systemet, mane til kamp internt, involvere fagforeninger, etc.)

... noe som koker ned til at du sannsynligvis kommer til å måtte velge mellom 1) og 2).

Lykke til likevel :)

(mann 39 år fra Vestfold) to. 27 aug. 2009 21:34 Privat melding

Tolker deg til at du er ansatt gjennom et vikarbyrå.

Mitt råd er at du bør finne ut hva kunden betaler for deg. Det trenger ikke være kunden som har fått deg billig. Det kan likegodt være vikarbyrået som tar stor profitt. Sammenlign utgiftene de har på deg med utgiftene til sine egne ansatte, husk å legge på avgifter og sosiale utgifter. Hvis det er noe å hente på dette tilby deg selv som selvstendig næringsdrivende til kunden til en pris litt lavere enn hva vikarbyrået tar.

(Merk, rådet kommer fra en som aldri har vært ansatt av noen)

Skjult ID med pseudonym blomst to. 27 aug. 2009 21:45

@Acelezz
Arbeidstilsynet passer vel bare på at arbeidsmiljøloven blir følgt. Og det gjør den.

@Kit
Det finnes ingen fagorganisasjon å melde seg inn i hos bedriften. Og får å da starte opp en må en være x antall personer. Som oftest bryr ingen seg for dem er jo vikar for en lite periode.

Det jeg tenker en del på er at dersom jeg sier hva jeg mener eller forlanger. Eller lignende. Blir ikke kontrakten min forlenget og dem finner ikke nye jobber til meg. Dem har liksom overtaket på meg.

@s
Det som er tåpelig er at dette er et ledende firma, men en svær omsetning, fordi dem yter ikke mer enn de må.
Har lurt på hvordan jeg skal ta det opp...
Vil kurse meg...er dyrt vi prater om raskt 10-15k. Så et alternativ er å prøve å lære på egenhånd. Kjøpe bøker som ca koster 1k pr stk. Men selvfølgelig må jeg beholde dem, noterer jo i dem og er gode som oppslagsverk.
Kan jeg formulere meg på noe måte at dem kan tjene noe på at jeg videreutvikler meg?

Og når det gjelder lønn. Stiger vel folk normalt sett en krone eller noe en eller to ganger i året. Regner med at dem ikke selger meg for samme sum nå som for to år siden. Dermed øker vel inntjeningen demmes enda mer mens jeg får det samme.
Om det er sant burde det vel være rom for at jeg kan få noe mer og at dem kan ta det av det ekstra overskuddet.
Men det jeg er redd for er at dem selger meg inn høyere om jeg skal opp i lønn og det vil nok ikke kunden.
Kunden kan nok ha tenkt at en årsak for at dem øker innslagsprisen på meg er normale lønnsforhøyelser. Og dem har godtatt det noen ganger. Men så blir det tegn på grådighet, for det er jo ikke en uerstatelig resurs dem leier inn.
Går bare ut ifra at det er normal praksis at jeg selges dyrere over tid, har ingen fakta på det.
Hvordan kan jeg formulere meg her?

Er det noen firma jeg kan sammenligne meg mot og fortelle om andre bedre praksis?

Skjult ID med pseudonym blomst to. 27 aug. 2009 21:49

@pgmp
Har vært inne på tanken. Er veldig spenende og meget fristende :)
Må vel spørre kunden om hva de betaler for meg...
Og om jeg skal være alene, må jeg nok sette av penger til forsikringer, sykemeldinger og alt slikt.

Skjult ID med pseudonym joppe to. 27 aug. 2009 21:55

Du blir utnytta, og desverre er det lite annet du kan gjøre enn å stille krav.
Faren er der for at du da ikke har en jobb lenger.
Men hva er det du taper? Du trives jo ikke med det slik det er nå heller.
Kjipe greier, men at du slutter og heller finner deg en jobb der du blir satt pris på er nok det eneste som gir en positiv uttelling.

Skjult ID med pseudonym s to. 27 aug. 2009 21:56

Slik du beskriver det, skjønner jeg egentlig ikke helt hvorfor du er så villig til å ta opp den kampen. Og i tillegg ta dyre kurs på egen regning, hvorpå du skal kunne bruke lærdommen i nåværende jobb - hos en arbeidsgiver / oppdragsgiver som ikke er i nærheten av å vise interesse av å ville beholde deg? Hm, skeptisk :)

Jeg påstår fortsatt at du har valget mellom 1) og 2) over, basert på dine beskrivelser av hvordan du oppfatter at de behandler deg (jeg skriver oppfatter, fordi det er individuelt; kanskje finnes det noen som hadde vært fornøyd med slik du har det, kanskje er det noen som hadde laget et voldsomt ståhei). Rett og slett fordi det sannsynligvis ikke er bare bare å både få mye høyere lønn, innsyn i avtaler, betalt kurs og slikt i en fei.

Men du kan jo prøve å hinte om at du ønsker å prøve deg et annet sted, og se om pipa plutselig endrer lyd :)

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 27 aug. 2009 22:11

Det er veldig mye lettere å skaffe innleid arbeidskraft fremfor ansettelse. Derfor kan det tenkes at kunden kvier seg for å ansette deg. Ja, du må ta høyde for diverse sosiale utgifter. Du mister også rettigheter når du blir arbeidsledig og til pensjon. Derfor må næringsdrivende ta mer betalt enn ansatte. Dette er kostnader som arbeidsgiver ellers ville forpliktet seg til. Regnestykket ender likt. F.eks om kunden betaler en ansatt 100.000 i lønn og 30.000 i utgifter, så vil de kunne betale deg som næringsdrivende 130.000, hvor du må sette av 30.000 til utgifter og har 100.000 i "lønn".
Forskjellen ligger i at du som næringsdrivende klarer å redusere utgiftene med et par tusenlapper og dermed får litt mer å leve for (de kan du betrakte som overtidslønn for tiden du må bruke på regnskap og offentlige papirer for selskapet ditt), mens arbeidsgiver slipper unna forpliktelser som følger av å ha en ansatt.

Ulempen med å være firma er at du blir den første som blir kasta på dør ved nedskjæringer, uansett ansinitet.
Fordelen med å være firma er at du kan skru opp prisen i oppgangstider.

(mann 46 år fra Oslo) fr. 28 aug. 2009 14:56 Privat melding

@blomst

Jeg jobber selv via et vikarbyrå, og der er profitt marginen 40% over lønnen min, altså ikke mye når man ser på at de må ta seg av arbeidsgiveravgift, moms, og også betale for mine sykedager ol. Dette er selvsagt avhengig av at man har jobbet nok timer i det siste året.
Vikar er ikke drømmen, men det gjør at man har mat på bordet, og ting jeg vil gjøre finansieres (sukkerfesten nå i september f.eks.), frem til fast jobb kan fikses.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 28 aug. 2009 18:41

@Dere som har fast jobb

Blir det ikke kjedelig?

Skjult ID med pseudonym jepp fr. 28 aug. 2009 19:23

pgmp .. næ.. jeg har fast jobb som konsulent.. og jobber i tre-fire forskjellige prosjekter til enhver tid hos ulike bedrifter. Passer meg utmerket..