Alle innlegg Sukkerforum

Moland og Frensh dømt til døden!

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym pusen ti. 8 sep. 2009 17:15

En litt mer alvorlig tråd! Jeg har vært rimelig opptatt i sommer og har ikke fått med meg alt denne saken handler om, men disse to norske mennene er dømt til døen i Kongo!

Spørsmålet her er: Er dette justismord eller har de gjort det dem er beskyldt for?
(Drap og spionasje=

Skjult ID med pseudonym hanne ti. 8 sep. 2009 17:25

Er vel ingen av oss som kan gi ett godt svar på det, men jeg må nok innrømme at til tross for en lite troverdig rettsak,
så virker det som at de har gjort mesteparten av det de er anklaget for allikevel. Så ja jeg tror de er skyldige.....

Skjult ID med pseudonym Spantax ti. 8 sep. 2009 17:30

Jeg tror også de er skyldige i drap. Spionasjeanklagene tar jeg med en klype salt...
Men at rettsaken har vært en farse fra dag en er det vel ikke noen tvil om. Jeg tror ikke vi har hørt det siste i denne saken.

Skjult ID med pseudonym pusen ti. 8 sep. 2009 17:32

Ja man kan begynne å lure. De skal jo ha noen beviser før de dømmer noen til døden på 4 av 5 punkter, eller var det alle punkter?

(kvinne 38 år fra Møre og Romsdal) ti. 8 sep. 2009 17:34 Privat melding

5 ganger dødsstraff....

Jeg tror dei er skyldige på dei fleste punktene, trodde vel ikkje dei skule bli tatt....

Skjult ID med pseudonym Smily:o) ti. 8 sep. 2009 17:59

Ja , jeg tror også de er skyldige. Det bilde som kom frem med en av de som vaker bort blod fra bilen med et smil om munnen er veldig misstenkelig.
Men får de sone i Norge eller må de sone der nede ?

Skjult ID med pseudonym yeehaw ti. 8 sep. 2009 18:22

ingen vet hva som har skjedd, bortsett fra at saken har vært et ellevilt revynummer. tipper mange har fått bekreftet nær sagt enhver fordom mot "negre".

Skjult ID med pseudonym mandu76 ti. 8 sep. 2009 18:27

var det noen som leste det oppslaget der det ble påstått at de var kastet ut av telelmarksbataljonen? så bare overskriften i forbifarten. og smily: tror ikke de kan sone 5 x dødsstraff i norge gitt.

Skjult ID med pseudonym yeehaw ti. 8 sep. 2009 18:30

@mandu

De måtte gå, sier Forsvaret. Nei, det er løgn, svarte gromguttene.

Skjult ID med pseudonym mandu76 ti. 8 sep. 2009 18:32

pleier forsvaret å si sånt? ...

Skjult ID med pseudonym R ti. 8 sep. 2009 18:38

Det er ganske vanskelig å skulle gjøre seg opp en mening om skyldig VS ikke skyldig utifra det norske medier gir oss av informasjon. Mye av det er info fra det Kongolesiske rettsvesenet og hvis det er noen som har inntrykk av at det er et ryddig system, så har de fått med seg noe jeg har gått glipp av. Jeg har ingen konklusjon på skyldsspørsmålet, men en ting er det ingen tvil om - noen rettferdig rettssak har de ikke fått. Men... Det er fortsatt 2 ankeinstanser igjen og noen dødsdom vil antagelig ikke bli gjennomført uansett.

Nå er det trening :-)

Skjult ID med pseudonym mannigata ti. 8 sep. 2009 19:30

Stein - er det i det hele tatt en eneste tråd her inne du ikke klarer å trøkke det bitre surmaga Frp-sprøytet ditt inn i?

(mann 43 år fra Oslo) ti. 8 sep. 2009 19:43 Privat melding

Jeg skriver under mitt eget navn så det burde jo ikke være så vanskelig for deg å "finne" meg - men du kan jo ta den vanlig trusselen din om å hacke systemet slik at du skal finne ut hvem jeg i "virkeligheten" er...
Og "du er ikke mann nok" fungerer på småunger Stein... voks opp.

Skjult ID med pseudonym pusen ti. 8 sep. 2009 19:47

Dere... pliiis!

La oss holde oss til tema! :) Jeg syns denne saken er interessant, og har ikke fått med meg alt.
Jeg syns også utlendingspolitikken er interessant, men vil gjerne ha en egen tråd på det da, selv om det er
greit å bruke andre eksempler på å få fram et poeng, men ikke ødelegg hele tråden med det nå!

Skjult ID med pseudonym wintermute ti. 8 sep. 2009 19:50

Krekar er på norsk jord, derfor gjelder norske regler, og man kan ikke bare sende ham i døden uansett hvor ufyselig han er. Nordmenn som er dømt for drap i utlandet, må stå til svars i landet forbrytelsen er begått. Man kan ikke hente hjem alle nordmenn som sitter fengslet i utenlandske fengsler. Hvor mange norsk pakistanske er blitt hentet hjem sa du? Medlemmer av B-gjengen som ble dømt i hvitvaskingssaken i Brasil, sitter vel fremdeles inne.

Norge kan sikkert forhandle frem en utleveringsavtale for å få disse morderne hjem til norge, uten at jeg synes at det er verdt å bruke skattepenger på.

Skjult ID med pseudonym mannigata ti. 8 sep. 2009 19:55

Stein - "gjøre opp" Wow - konstruktivt.
Kan du være så snill å nevne de gangene jeg har "angrepet deg"?

Du nevner to tilfeller av brudd på loven som ikke har noe med verken Kongo eller de to tiltalte. I det ene tilfelle har utenriksdept. ingenting med det å gjøre (opptøyene i Oslo).
I Krekars tilfelle vil norkse myndighter ikke utlevere ham til et land der man driver med tortur og har dødsstraff. De to aktuelle gutta her ER allerede i Kongo. Hvordan mener du disse sakene har sammenheng?

Skjult ID med pseudonym pusen ti. 8 sep. 2009 19:56

Jeg spurte så vennlig om dere kan ta kranglen deres et annet sted?

Skjult ID med pseudonym pusen ti. 8 sep. 2009 20:11

Men Stein, mener du at de bør få komme til Norge? Da slipper de feks dødsstraff, og la oss si at de har gjort denne handlingen i Kongo, mener du det er urettferdig eller feil at de blir straffet etter landets domstol?
Jeg mener utenlandske menn i Norge bør få sone i sitt land, men sånn er det jo dessverre ikke. Jeg har selv jobbet på Ullersmo, og der sitter 10% norske.

Skjult ID med pseudonym mannigata ti. 8 sep. 2009 20:13

@pusen - skal heller sende Stein en melding jeg.

Når det hjelder ditt opprinnelige spørsmål: umulig å vite om de er skyldige. Rettsaken er i seg selv svært mangelfull, vitner som parter i saken etc. De to gjør det heller ikke enkelt for seg selv eller støttespillere. Leiesoldater som tar seg inn i et av verdens mest krigsherjede land (med våpen) er ikke sympatiske for de fleste. De har endret forklaring flere ganger (blant annet om hvorvidt de hadde med seg våpen inn i landet - hvor våpenet kom fra osv.) og gir vel i det hele et lite troverdig inntrykk.
Nå betyr ingen av disse tingen at de er skyldige - eller uskyldige for den saks skyld...
Men Norge er jo imot dødsstraff samme hva så....

Skjult ID med pseudonym kit ti. 8 sep. 2009 20:17

Jaja, nyordet kongo-tall er jo en berikelse...

Skjult ID med pseudonym MrGrim ti. 8 sep. 2009 20:23

Man skal være bra nedsnødd for å ikke se at dette er et justismord. Hvor sannsynlig tror du er det er at to ELITESOLDATER uten noe kjent motiv skyter sjåføren sin midt ute i jungelen og lar det være igjen vitner? At to væpnede elitesoldater ikke greide å avlive vitnene som i senere tid har påstått at man skyter raske skuddserier med ei hagle som må lades for hvert skudd? Bare ut i fra dette så VET man at "vitnene" lyver. "Vitnene" er også de som skal ha millioner av dollar av den norske stat.. Man har ikke kommet opp med det eneste motiv annet en "ja, de skjøt han"

Bildet hvor det tørkes blod beviser jo ingenting. Det knytter dem jo ikke til drapet på noen som helst måte. Det kun bekrefter at de tørket blod i fra bilen. HVA SÅ? Vi vet jo at vedkommende ble drept der.

Nå aner ikke jeg hva de drev med i Kongo, men "bevisene" og "motivene" som er lagt frem tyder på at alt i rettssaken er rent oppkok og har lite grobunn i virkeligheten. Det skurrer allerede i utgangspunktet. To elitesoldater/leiesoldater dreper en fyr og lar det være igjen to vitner? Med bittelitt kjennskap til hvordan profesjonelle leiesoldater opperer så virker dette helt usannsynlig. Hvis de drepte sjåføren så hadde ikke de "vitnene" sittet i rettssalen. "jeg snubla og derfor overlevde jeg" påstår det ene "vitnet" En leiesoldat hadde skudd han med neste patron.

Slik er virkeligheten.

Til politisk korrekte SVere. Beklager at jeg er den som må fortelle dere dette.

Skjult ID med pseudonym hanne ti. 8 sep. 2009 20:30

jaja...mrgrim har virkelig fått med seg alle detaljene skjønner jeg.....NOT

Skjult ID med pseudonym Løsbart ti. 8 sep. 2009 20:30

@MrGrim
Den patroniserende tonen kan du godt legge av deg.

Skjult ID med pseudonym R ti. 8 sep. 2009 20:33

Jeg tenker i samme bane som MrGrim. Merkelig at elitesoldater skulle la det være igjen vitner og utsette seg for en garantert korrupt rettssak, dersom de var så profesjonelle som påstått. Jeg tror ikke det ville vært igjen vitner, om så var.

Skjult ID med pseudonym MrGrim ti. 8 sep. 2009 20:35

@hanne Du høres ut som en typisk SVer. Ikke et eneste argument...

@Løsbar Vel, igjen. Jeg beklager at jeg er den som må fortelle deg dette, men de "vitnene" hadde vert døde hvis sjåføren var drept av to leiesoldater.

Skjult ID med pseudonym G29 ti. 8 sep. 2009 20:36

Her er noe av bevisføringen i saken:

De to guttene har tidligere vært med i et privat sikkerhetsselskap, SIG (Special Intervention Group). Dette har påtalemakten i Kongo bygget ut til: SIG er eliteavdelingen til Kongens Garde (de hadde jo id-kort fra forsvaret også med seg), Moland handler og rapporterer direkte til Norges Konge..... For å ikke snakke om at han journalisten fra Drammen ble utpekt som lederen for denne "eliteavdelingen" siden de hadde funnet et bilde av han hvor han hadde på morsomhet posert foran et kart over Afrika med en lue fra SIG. Vedkommende har aldri tatt i et våpen...

Dette vitner om spinnvill bevisbygging. Og la meg minne om at de skulle saksøke Norge for 1,3 ganger vårt oljefond... Før de skjønte at de hadde "uttalt seg i feil valuta".

Jeg synes det er litt merkelig at de gutta var i Kongo. Det lukter litt rart, men det KAN være at de var turister også. Er bare 1 eller 2 uker siden det stod i media om en annen nordmann, uavhengig av disse, som også hadde vært i klammeri med kongolesiske myndigheter. Han var på sykkeltur. Men jeg tviler mest på at de har drept denne sjåføren. Hva skulle motivet være for å drepe en hvemsomhelst? Deres egen sjåfør som ikke eide nåla i veggen? Da tror jeg mest på et overfall av kriminelle hvor sjåføren ble drept av en kule fra de i angrepet.

Riktignok er ikke gutta lure siden de tok det bilde av Moland tørke blod... Uansett bør disse gutta hentes hjem. Dette sirkuset har pågått lenge nok. Så får vi heller etterforske saken fra norsk side hvor rettssikkerheten er vesentlig bedre.

Skjult ID med pseudonym Fnis ti. 8 sep. 2009 20:37

Er det ikke mulig de rett og slett bare er dårlige soldater da? Litt slurvete?

Nei, inte vet jag. Noe muffens er det i alle fall, på den ene eller den andre måten.

Skjult ID med pseudonym hanne ti. 8 sep. 2009 20:38

@mr grim
Hvorfor er du så sikker på at de var proffe leiesoldater? Kansje de var bare klønete og dumme våpengale tulllinger?
(at de var våpengale kan jeg forøvrig bekrefte fra folk som faktisk kjenner dem)

Skjult ID med pseudonym mandu76 ti. 8 sep. 2009 20:38

@Grim: i telemarks bataljonen er det mye blandet drops skal jeg si deg. Ikke alle som har et yrke er like dyktig eller profesjonelle.

Skjult ID med pseudonym pusen ti. 8 sep. 2009 20:39

Takk for god innføring i saken! Blir likevel ikke noe klokere... Er mye rart her!

Skjult ID med pseudonym MrGrim ti. 8 sep. 2009 20:42

@hanne, når du snakker om at folk ikke har fått med seg detaljene så burde du i alle fall ha fått med deg basis selv. De trent som norges beste soldater. Kun de anonyme spesialstyrkene har bedre trening i det norske forsvaret. De er også ansatt i et selskap som leier ut folk til "sikkerhet" dvs: leiesoldater. Slike "jeg kjenner folk som kjenner folk" argumenter kan du gå et annet sted med for de er faktisk ikke verdt noe. Jeg kjenner også folk som kjenner miljøet, men det er knappest relevant.

Skjult ID med pseudonym Løsbart ti. 8 sep. 2009 20:43

@MrGrim
Det er DIN analyse, ingen objektiv sannhet. Problemet med måten din å "argumentere" på, er at du sier at de som er uenige med deg uansett sikkert er SVere, og derfor ikke verdt å ta alvorlig. Og du bekrefter dette til fulle når du i svaret ditt til Hanne skriver at hun ikke har argumenter - når ditt eneste argument er at du tror hun er SVer.

Det er en måte å "argumentere" på som kanskje fungerer på VG-Debatt, men det er ingen grunn til å la dette forumet synke ned til det nivået.

Skjult ID med pseudonym jantore78 ti. 8 sep. 2009 20:43

En annen ting som kom fram i retten er at vitnene sier at han sjaføren ble skutt ifra høyre side av bilen eller noe sånt der moland og french var. Mens i følge bevisene kom skuddene ifra høyre side. Og hvorfor skulle de etterlate 2 stk vitner som kunne vitne mot dem. Hvordan dukker man for et skudd etter at man hører skuddet. Og hvorfor skulle de drepe sjaføren liksom. De skulle tilbake til uganda, bilen var ikke akuratt verdt noe for de. Og tviler på at de 2 såkalte "informantene" hadde noe særlig verdi.

Jeg tror heller på at "informantene" fant ut at de ville ta pengene til moland og french samt pengene sjaføren hadde fått. 1000 dollar er MYE penger der nede. De dreper for mindre der nede for å si det sånn.

Så ja det er et justismord. Men om jeg vet om de har gjort det eller ikke det vet jeg ikke. Men jeg lar de få tvilen til gode fra meg. For det er så sinnsykt mye som ikke stemmer, og som jeg tror de er for smarte til å gjøre.

Sannheten får vi nok aldri vite gitt.

Skjult ID med pseudonym Løsbart ti. 8 sep. 2009 20:46

@G29
Hente dem hjem - hvordan? Bør da også for eksempel Burma få hente burmesere hjem fra for eksempel Norge?

Det handler om at man, hvordan man enn vrir og vender på det, må forholde seg til lovverket i det landet man befinner seg, og hvis man ikke stoler på det, ja, da får man holde seg borte fra det landet.

Skjult ID med pseudonym Cathrine ti. 8 sep. 2009 20:47

I saken er det noe som ikke stemmer, men at disse to har gjort det de har blitt beskyldt for? No way! Latterlig og hele rettsvesenet i Kongo burde vært under lupen! Her foregår det så mye korrupsjon og brudd på menneskerettighetene at man kan stille et stort spørsmålstegn ved hele gangen i saken!
At _de selv_ har tatt et bilde når det tørkes blod?? Hvem kan si det? Hva om de ble kommandert til å gjøre det så de ikke skulle blåses hodet av?
Nei, det er ren korrupsjon, pengeutpressing og elendig gjennomgang av saken! Ikke søren om jeg tror at disse karene har drept denne sjåføren når det finnes så mange andre gærninger i Kongo som kan dra en større nytte av et slikt drap!
Det verste er at Norge kan hanskes med så mye annet på verdensbasis, men ikke dette? Latterlig!
Blir bare oppgitt og sint over dette, såpass at jeg ikke har godt av det.. hehe... :)

Skjult ID med pseudonym Løsbart ti. 8 sep. 2009 20:48

@Cathrine
Hva hanskes egentlig Norge med internasjonalt, bortsett fra å være et haleheng til USA i Afghanistan? Det at Norge er en fredsnasjon som visstnok betyr noe internasjonalt, er det bare nordmenn som tror.

Skjult ID med pseudonym hanne ti. 8 sep. 2009 20:51

grim
jeg gidder ikke å diskutere med folk som ikke kan diskutere på en skikkelig måte. Så enkelt er det.
Ikke er jeg sv'er heller. Faktisk ganske langt unna. Mer enn normalt opplyst om saken er jeg også, da jeg kommer fra samme bygfd som disse guttene og er selvsagt da interessert i hva som skjer.

At hele rettsaken er en stor vits, det er jeg forøvrig helt enig i, men det forhindrer ikke at jeg tror at de gjorde det. Selv om det er mye "bevis" som bare er tull, så er det også litt for mye som sier at disse gutta ikke har hatt helt rent mel i posen angående denne "gutteturen" som de påstår de hadde. Ikke kan de bli enig med seg selv om de hadde med våpen eller ikke heller. Og bildet er ytterst tvilsomt. Likte spesielt forklaringen deres om at det var blod etter ett dyr......

Skjult ID med pseudonym carmina02 ti. 8 sep. 2009 20:52

Leste gjennom tråden her nå, men hvor finner jeg innleggene til Stein . Har han to nic ?

Skjult ID med pseudonym MrGrim ti. 8 sep. 2009 20:57

@nevermind, nå forveksler du nok meg med noen andre. Jeg har vert sukker medlem i ca 8 uker og har vert på forumet her i kanskje halvparten.

Skjult ID med pseudonym sunway77 ti. 8 sep. 2009 21:04

er nok mye vi kan sitte å gjette på,jeg gjetter at de er skyldig i drap(mulig de har flere liv på samvittigheten at de ikke trenger noe spes motiv)
men gjetting ja....
mye som skurrer,som mange sier her.....

spionasje,må i så fall være på egne vegne,muligheter for oppdrag....
evnt på oppdrag for noen til nå ukjente....

ingen som fikk med seg espen lies "jobbing"?

rettsaken er et sirkus,og helt bak mål....

dømt til døden for grovt ran..... ikke rart norges rettsvesen blir ledd av,når de er vant med slike straffer:-)
er litt spent på hvordan de gjennomfører 5 dødsdommer... gjenoppliving?
nei den var stygg,jeg håper de får en rettferdig dom,og at man får høre deres verson

Skjult ID med pseudonym carmina02 ti. 8 sep. 2009 21:04

Lei og vanskelig sak dette. Saken blir jo anket. Jeg håper de får en god forsvarsadvokat. Jeg føler veldig med familien, men jeg har ingen forutsetning til å dømme noe i denne saken.
Harald Stabel mener dette er en helt feil dom. Støre kan ikke gjøre noe ???? Vi får vel bare vente å se hva som skjer

Skjult ID med pseudonym pusen ti. 8 sep. 2009 21:04

Jantore: Hvordan kan du si ja det er et justismord, og sannheten får vi neppe vite? Henger det samme. For meg er et justismord hvor noen uskyldige blir dømt for noe de ikke har gjort. Det som er fakta i denne saken er at vi vet ikke.

Skjult ID med pseudonym Fnis ti. 8 sep. 2009 21:08

Jeg vil bare slenge meg med på det Carmina sier, at jeg føler med familien. Uansett om de er skyldige eller ikke, og uansett hva de i tilfelle er skyldige i, forandrer ikke det at det sitter mammaer og pappaer og redde for babyene sine. Det må være leit når babyene vokser opp til å bli leiesoldater.

Skjult ID med pseudonym mannigata ti. 8 sep. 2009 21:13

@yourX - nei, er fremdeles i livet. Etter hvertf fikk jeg ikke svar fra SteinR så den "duellen" rant vekk ut i sanden.

Skjult ID med pseudonym G29 ti. 8 sep. 2009 21:23

@Løsbart
"Hente dem hjem", da mener jeg ved hard bruk av diplomati. Ikke John Rambo style.

Det er noe som skurrer på at gutta var i Kongo, men det er mer som skurrer ift at de skulle ha skutt sin egen sjåfør. Rettssaken er bare et spill for å få penger.

Anbefaler alle å lese følgende skildring fra en jente som er delvis oppvokst på grensen til Kongo:
http://35354.vgb.no/2009/09/08/nordmenn-pa-kongo-grensen-dette-er-sterk-kost-vuganda-christin/

(mann 46 år fra Sør-Trøndelag) ti. 8 sep. 2009 21:28 Privat melding

Jeg syns det lukter svidd av hele rettergangen! Aktoratet krevde 3000 milliarder kroner i løsepenger for Moland og French m.a.o de slenger ut sukkertøy til lynsjemobben og høster politisk gevinst.. Jeg har også sett det bildet der en av de tiltalte tørker blod fra bilen! Tørker blod er ikke det samme som å ha drep! Hvorvidt de er skyldige eller ikke vet nok de dømte best! Men det er heller ikke så usannsynlig at de er ofret i et komplott. Hvite privat innleide sikkerhetsagenter er vel neppe særlig populære der nede. Historien har ihvertfall gjennom tidene vist at det vanskeliggjør rettspraksisen når samfunnet består seg av en lynsjemobb! Det virker også som at mange her mener disse gutta får som fortjent. Inntrykket jeg sitter inne med er at disse (skyldig eller uskyldig) har vært gjennom en rettsfarse av simpleste sort og jeg syns den norske regjering derfor må ta ansvar så ikke disse karene ofres i justismordet. Det ble dødsdom. Hva om de er uskyldig dømt?

Skjult ID med pseudonym MrGrim ti. 8 sep. 2009 21:30

Jeg er tilhenger av å hente dem hjem rambostyle om det så trengs. Først kutte all bistand. Hvis ikke det hjelper så er det bare å sende inn troppene. Kjapt inn og kjapt ut.

Skjult ID med pseudonym Løsbart ti. 8 sep. 2009 21:30

Jeg skal garantere at de vil bruke diplomati, men det er lite de kan gjøre all den tid det ikke er en rettskraftig dom.

Ellers har det rent mye vann i havet i Kisangani-området de senere årene. Joda, det er fortsatt mye kriminalitet og smugling i området (noe jeg tror er en viktig grunn til at gutta var der), men det er ikke lenger krigsherrene som har kontrollen over myndighetene der.

Skjult ID med pseudonym Smily:o) ti. 8 sep. 2009 21:30

Så på nyhetene at det vil bli satt i gang en anke.
Og at målet er å få de til Norge for å sone. Men da må de dømmes i nosk rettsystem.
Men at det ikke blir snakk om å betale de ut.

Skjult ID med pseudonym Løsbart ti. 8 sep. 2009 21:31

@MrGrim
Og da tror du ikke at de neste nordmennene som drar dit vil bli henrettet? Du har sett for mye på "24"...

Skjult ID med pseudonym MrGrim ti. 8 sep. 2009 21:31

@havsalt: Godt sagt.

Skjult ID med pseudonym MrGrim ti. 8 sep. 2009 21:32

@løsbart, vel da er vi i krig med mongostaten så da bør folk holde seg unne slik de holder seg unna andre krigsområder..

Skjult ID med pseudonym Løsbart ti. 8 sep. 2009 21:34

@MrGrim
Poenget er at Kongo allerede er et krigsområde med en enorm svart krigsøkonomi, og å blande Norge inn i det er noe av det dummeste man kan gjøre. Men å forvente at du som en krigshissertsk Frper skal forstå det, er vel for mye forlangt...

Skjult ID med pseudonym MrGrim ti. 8 sep. 2009 21:38

@løsbart Tror du i det heletatt det finnes folk som ikke er klar over at Kongo er krigsherjet? Det mer om deg en andre. Det er knapt nok relevant heller. For Norge er ikke i krig med Kongo. Norske styrker trenger heller ikke være i landet mer en 24 timer. Det er tross alt ikke snakk om mer en å skyte fri noen fanger. Men at en politisk korrekt SVer forstår dette er vel for mye forlangt.

Skjult ID med pseudonym sunway77 ti. 8 sep. 2009 21:39

@G29
en god og opplysende skildring der....

Skjult ID med pseudonym FK ti. 8 sep. 2009 21:42

Stein, eh, jeg mener Grim, hvordan tror du verden kommer til å se ut om alle som mener de har en bedre oppfatning om rettspraksis skulle rase inn i et annet land og overstyre deres? Get real.

Man kan gjerne være uenig med Kongo og deres såkalte regjering men litt realistisk er det også lov å være.

Skjult ID med pseudonym Cathrine ti. 8 sep. 2009 21:43

En klapp til Havsalt1 !

Skjult ID med pseudonym kit ti. 8 sep. 2009 21:44

G29, bra den linken.

Hvorfor i alle dager skal vi sløse bort norske skattepenger på leiesoldater?

Skjult ID med pseudonym Løsbart ti. 8 sep. 2009 21:45

@MrGrim
Greit, da, som en politisk korrekt SVer (som riktignok ikke stemmer SV, men det endrer vel ingenting) så innrømmer jeg: Jeg forstår ingenting. Jeg lever på en rød sky i min egen lille fantasiverden og bør nok overlate all praktisk politikk til Frpere og andre krigshissere som forstår seg på virkeligheten.

Fornøyd nå?

Skjult ID med pseudonym MrGrim ti. 8 sep. 2009 21:45

@FK Jeg er ikke Stein. Stein sa feks at han hater FRP. Jeg kan si med hånden på hjertet at jeg stemmer FRP. Dog synes jeg de er altfor moderate. Hadde det vert et parti lenger til høyere hadde jeg stemt på det.

Ser ikke noe urealistisk med å skyte fri fangene. Men først bør man forsøkke å kutte de +90 millionene som sendes ned til dette møkkalandet.

Skjult ID med pseudonym MrGrim ti. 8 sep. 2009 21:47

@løsbart, jeg ventet heller ikke at du skulle klare å produsere noe vettug argumentasjon.

Skjult ID med pseudonym Løsbart ti. 8 sep. 2009 21:48

@MrGrim
Singler det ikke litt i glasshuset nå, gutten min?

Skjult ID med pseudonym MrGrim ti. 8 sep. 2009 21:50

@løsbart, jeg forstår ikke det usammenhengende rælet ditt. Har du lyst til å forsøke på nytt?

Skjult ID med pseudonym Løsbart ti. 8 sep. 2009 21:52

@MrGrim
Når utgangspunktet ditt er at alle som ikke deler ditt høyreradikale politiske grunnsyn ikke skjønner bæret, regner jeg heller ikke med at du skal forstå hva jeg mener.

Skjult ID med pseudonym MrGrim ti. 8 sep. 2009 21:53

@løsbart Mer irrelevant ræl i fra deg. Vil du forsøke på nytt?

Skjult ID med pseudonym soldaten ti. 8 sep. 2009 21:54

MrGrim skyte fri fangene? Hvorfor skal en risikere livet til norske soldater for kujoner som leier ut våpnene sine til høyeste byder?

Skjult ID med pseudonym MrGrim ti. 8 sep. 2009 21:57

@soldaten, det løses ved å bruke profesjonelle soldater. Hvis man tar disse 90 millionene man sender ned der hvert år så får man trommet sammen nok folk og et par fly til å skyte fri disse folkene. Norske hæren bør profesjonaliseres uansett. Like godt å begynne nå.

Skjult ID med pseudonym Løsbart ti. 8 sep. 2009 22:02

@MrGrim
Jeg ser ingen grunn til å forsøke å overbevise deg om noe. Jeg håper bare det vil være mulig å ha denne typen tråder her uten at nivået synker til VG-debatt-nivå. Dessverre trengs det bare én for å få det ned på det nivået.

Synspunktet mitt, som MrGrim neppe forstår, men forhåpentligvis noen andre, er at dette nok dreier seg om noe annet enn leiesoldater, sannsynligvis dreier det seg heller om lykkejegere som har tråkket feil i jakten sin på fortjeneste i et område preget av anarki. Når dette har kommet opp, har nok det å gjøre med en ærgjerrig aktor som forsøker å bruke dette som et springbrett til å komme seg opp og fremover i systemet gjennom å gjøre saken til mer enn det er.

Selv om man ikke alltid skulle tro det, er det voksne menn det er snakk om her, voksne menn som tilfeldigvis har norsk statsborgerskap. Men et norsk statsborgerskap er ikke et "Arrestanten løslates"-kort, Norge skal ikke være en barnepike som skal ta alle midler i bruk for å redde dem når de ser ut til å ha bæsja ganske så kraftig på leggen. Utover dette er også Kongo en kruttønne der ikke bare en Rambo/24-aksjon vil føre til enda flere drepte, men også få langt mer omfattende implikasjoner i forholdet til stormakter som USA og Kina.

Som alle andre land, må også Norge forholde seg til internasjonale spilleregler.

Skjult ID med pseudonym pusen ti. 8 sep. 2009 22:05

Men løsbart, tror du de har gjort det?

Skjult ID med pseudonym wintermute ti. 8 sep. 2009 22:08

MrGrim lever i sin egen fantasiverden. Vi skal sende tungt bevæpnede norske soldater inn for å redde to dømte mordere? Dette er et land som er blitt herjet av krig i årevis...det er tungt bevæpnede soldater bak hvert gatehjørne, som har langt mer erfaring enn den jevne norske lekesoldat. Sannsynligvis hadde gutta blitt drept i øyeblikket de hoppet ut av helikopteret og satte foten sin på fremmed jord.

Deretter hadde Norge fått verdensopinionen mot seg for å starte krigshandlinger på fremmed kontinent. En slik aksjon kvalifiserer selvsagt til at hele Afrika har rett til å erklære krig mot Norge. Det er ingen tvil om at du er FRPer i hvertfall

Skjult ID med pseudonym Løsbart ti. 8 sep. 2009 22:14

@pusen
Aner ikke, men det er i hvert fall nok lykkejegere, både fra Afrika, Europa og andre kontinenter, som har prøvd seg med mye rart i området, og jeg ser ingen grunn til at ikke nordmenn skulle forsøke seg på det heller - og drite seg ut.

Spionasjeanklagene synes jeg er latterlige, jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor Norge skulle spionere på Kongo, og jeg tillegger det aktors ærgjerrighet og lokalsamfunnets hevgjerrighet. Men det gjør ikke at resten av tiltalen nødvendigvis er latterlig.

Skjult ID med pseudonym MrGrim ti. 8 sep. 2009 22:16

@løsbart, det er irrelevant om de er leiesoldater, lykkejegere eller turister. For SVere som deg må det virkelig være et fett om USA blir litt hissige (noe som er heller tvilsomt) Selvsagt vil det bli flere drepte, man _skyter_ de fri. Da må det nødvendigvis dø noen.

@wintermute, ehh nei. At de er krigsherjede betyr ikke at de er gode soldater. De norske elitestyrkene er kjent for å være blant de beste i verden og de er i skarpe skuddvekslinger hele tiden.

Uansett, nå tar jeg kvelden. Noen av oss arbeider tross alt i næringslivet.

Skjult ID med pseudonym mandu76 ti. 8 sep. 2009 22:17

Ha ha ha : Noen av oss arbeider faktisk i næringslivet!!!!! ?

Skjult ID med pseudonym sukk ti. 8 sep. 2009 22:18

It takes two to tango.

Skjult ID med pseudonym Løsbart ti. 8 sep. 2009 22:18

@MrGrim
Jeg tviler sterkt på om du jobber i næringslivet, all den tid du fortsetter å kalle en som sier han ikke stemmer SV for en SVer - i tilfelle må det stå dårlig til med rekrutteringen der. Vil heller anbefale deg å verve deg til de paramilitære styrkene du vil sende inn - da vil du kanskje skjønne litt mer om hva krig og internasjonale forhold handler om.

Skjult ID ti. 8 sep. 2009 22:19

høres bra ut. Da blir det kansje mulig å ha en saklig diskusjon her også :)

Skjult ID med pseudonym kit ti. 8 sep. 2009 22:19

MrGrim. Noen jobber i næringslivet for at du skal kunne heve trygda di...

Skjult ID med pseudonym Fnis ti. 8 sep. 2009 22:23

Eh... folkens? Pssst. Dere skjønner at MrGrim kødder med dere, ikke sant? Om det var tvil tidligere, er det i alle fall ikke det lengre nå, etter den næringslivkommentaren.

Skjult ID med pseudonym El9 ti. 8 sep. 2009 22:29

Noe av det mest interessante for min del rundt disse diskusjonene, er dette med at det ropes opp i harme om justismord og korrupt rettergang. Slik vitner om hvor beskytta og navlebeskuende vi som nordmenn er med vår selvfølgelige holdning om at det må finnes rettferdighet her i verden. Faktum er at verden ikke finnes rettferdig, og at vi som en liten prosent av verdens befolkning så og si er forskånet fra livets jævligheter. Både voksne og barn rundt i verden blir utsatt for "urettferdige" uhyrligheter uten at flertallet av oss nordmenn evner å bry oss. Men personifiser to nordmenn i mediene, ja da kommer omsorgen og engasjementet frem
Jeg får en ekkel smak i munnen når to mennesker skal ha all mulig frihet til å være opportunister der de ønsker, i dette tilfelle i et krigsherjet Kongo, men når det går galt, da skal det norske samfunnet ile til fordi "de må jo få en rettferdig rettergang."
Snakk om å skulle ha i pose og sekk...

Skjult ID med pseudonym kit ti. 8 sep. 2009 22:35

Bra innlegg El9!

Skjult ID med pseudonym wintermute ti. 8 sep. 2009 22:48

Selvsagt er disse gutta skyldige, men ikke på alle punkter. I beste fall er de kun skyldig i våpensmugling (en forseelse som kvalifiserer til 20 år i kongolesisk fengsel). Min oppfatning er at de også har drept sjåføren, kanskje ved uhell, men selvsagt ikke som spioner på oppdrag fra Norge.

La oss se på noen viktige faktorer i denne saken:

-Moland har ved flere anledninger innrømmet at han hadde med våpen inn i landet, også til norsk presse.

-Han benekter nå dette faktum, enda det finnes et bilde av ham med våpen i hånd, med GPS koordinater i EXIF-informasjonen i bildet, som plasserer ham midt i Kongo! Han hevder bildet må ha bli tuklet med, enda det krever teknisk utstyr og kompetanse som ikke er å oppdrive i landet. (Selvsagt hadde han med seg dette våpenet)

-Det finnes to vitner til drapet. Ingen av de 3 andre i bilen kjente hverandre før de traff nordmennene. Moland og French anklager ikke vitnene for å være involvert (de var ubevæpnet), men hevder de ble angrepet av en væpnet bande. Hvorfor skulle to uavhengige vitner lyve, når de beviselig ikke hadde noe med drapet å gjøre? Penger, ja kanskje, men hvis de virkelig hadde blitt beskutt av en væpnet bande, hadde de heller latt sine liv i hendene til nordmennene som var de eneste med våpen i bilen. (Vitnene lyver ikke)

-De hevder de ble jaget ut i junglen av denne "banden", men returnerte til bilen senere og kjørte videre som om ingen ting var hendt. Hvorfor stjal ikke de disse fattige, væpnede bandittene bil, motorsykkel, penger, kamera, og alt annet dyrt utstyr som lå i bilen? hva var så motivet for å angripe? (De ble ikke angrepet ute i jungelen).

-Forsvareren deres hevder det var geiteblod i førersetet på bilen. Moland har derimot bekreftet at det var menneskeblod han tørket ut av bilen, og smilet var hans måte å takle en stresset situasjon på. Hvorfor ikke kjøre rett til myndighetene dersom de var uskyldige? Hvorfor flykte fra politi og vitner som kunne bekreftet historien deres, dersom den var sann? (Nok en løgn, de visste hva de hadde gjort, og la ut på flukt).

Spør du meg så er gutta heldige som ikke ble skutt på stedet, da de ble innhentet. Nå fikk de i hvertfall en rettsak, uansett hvor latterlig dårlig gjenomført den var.

Gutta har hatt sjansen til å forklare sin situasjon gjennom hele rettsaken, men valgte altså å holde tett. Grunnen er selvsagt at de ikke har noen forklaring (de er skyldige), og selv kongoleserne ser at forklaringene deres ikke henger på greip.

Skjult ID med pseudonym pusen ti. 8 sep. 2009 22:56

Løsbart: Kanskje jeg spør dumt nå, men hvordan lykke søker man i Kongo?
Skjønner at det her antageligvis handler om raske penger?

Skjult ID med pseudonym Uvesen ti. 8 sep. 2009 23:00

@EI9 Applaus...!! Klok refleksjon

(mann 41 år fra Oslo) ti. 8 sep. 2009 23:17 Privat melding

@wintermute

Om disse gutta er skyldige eller ikke vil jeg ikke ta stilling til. Til det er det for mange ukjente faktorer inne i bildet. Men dette med EXIF informasjon er ikke helt slik du beskriver. Hvem som helst med en laptop kan editere dette. Du trenger verken særskilt teknisk kompetanse eller utstyr.

Skjult ID med pseudonym wintermute ti. 8 sep. 2009 23:28

@Heiaheia: Jeg vet at det ikke trengs mer enn tilgang til en PC og den rette programvaren...og sjansen for at det har skjedd i dette tilfellet? Dessuten er motivet i bakgrunnen gjenkjennelig, og plasserer dem i landet. Sjansen for at kongolesiske soldater sitter og redigerer i Photoshop, og manipulerer EXIF data? Uansett, Moland har selv innrømmet at han hadde med dette våpenet til norsk presse, da er det bare teit å holde på å lyve slik.

(mann 41 år fra Oslo) ti. 8 sep. 2009 23:42 Privat melding

@wintermute jeg påpeker kun ditt feilaktige utsagn om at det trengs spesiell kunskap eller utstyr. Jeg kan på noen få minutter lage et script som redigerer EXIF data på alle bildefiler du har på disken din :)

Skjult ID med pseudonym joppe ti. 8 sep. 2009 23:45

Hvorfor så avansert... Endre EXIF kan gjøres med programmer og muligheter som er standardinnhold på enhver windows-installasjon.
EXIF er hverken kryptert eller ment for å skulle være en sikker innholdskilde.

(mann 41 år fra Oslo) ti. 8 sep. 2009 23:47 Privat melding

@joppe Ja, for all del. Du har helt rett. Det er bare jeg som ikke er vandt til å ferdes i Windows verden.

(mann 39 år fra Vestfold) on. 9 sep. 2009 00:04 Privat melding

Å kalle gutta elitesoldater er nok å ta i. Om de kvalifiserer til den betegnelsen burde jeg ha hatt den også. Elitesoldater ville aldri tatt bilde av sin gjerning. De ville hatt som mål å etterlate minst mulig spor.
Den drepte døde opplagt i bilen gutta skulle bruke videre. De kan ikke være så dumme at de utfører et overlagt drap INNI bilen de skal bruke videre. Skulle de ha drept vedkommende med vilje ville de først ha dratt ham ut av bilen. Det ville spart dem for mye oppvask. Drapsstedet ville også ha vært så øde at det ikke fantes vitner. (Jeg antar at det finnes et godt utvalg av øde steder i Kongo.)

HVIS det var en av gutta som skjøt må det ha vært i selvforsvar eller fylla uten at det er noen unskyldning i seg selv. Alternativt må de være stokk dumme. At vitner sier de hørte skuddsalver tyder mest på at det var andre som skjøt.
Jeg tror gutta er uskyldige i overlagt drap, men de kan godt være skyldige i andre ting. Det sikkerhetsselskapet er nok bare et skalkeskjul for noe vi ikke aner omfanget av. Deres aktivitet der nede var nok av typen norske medier ikke skal vite om.

Beskyldningene om spionasje virker også langt borti natta. Hvilken interesse skulle Norge ha av utpreget kjennskap til Kongos styre og stell? Det måtte i tilfelle være for en vurdering av hvor mulige u-hjelp-penger kan gjemme seg!

Er det noen som har en link til guttas egen forklaring på hva som skjedde?

Forøvrig fikk jeg som kompliment fra en kunde i dag at jeg lett kunne tiltrådt som stand-in i Kongo uten at VG ville merket noe. (ref noen barberingsfrie dager.)

(mann 46 år fra Sør-Trøndelag) on. 9 sep. 2009 00:22 Privat melding

Jeg kan ihvertfall forstå at folk nekter å uttale seg i en sak man er forhåndsdømt i (ganske normal reaksjon det).. Aktoratet benyttet dette mot tiltalte med sammeligningen "den som tier samtykker"! En ting vet jeg også og det er at det er veldig enkelt for en stat å plassere bevis hvis de ønsker seg syndebukker! Mange av de karene som styrer i Kongo for tiden er jo de samme karene som stod for massakrene i Rwanda for ikke mange år siden. I Rwanda var de jo særdeles flinke til å oppildne folket til å begå folkemord!

Ikke det at jeg tror alle nordmenn er engler uten dritt på vingene, men jeg forstår frustrasjonen til de berørte parter vedrørende rettsaken.

Jeg håper Norge legger ressurser i å få tilgang til bevismaterialer og samtaler med de dømte. Personlig annerkjenner ikke jeg domstolen i Kongo som seriøs. Uansett har det jo ikke særlig å si for sakens utfall hva jeg mener.

Skjult ID med pseudonym Løsbart on. 9 sep. 2009 07:26

@pusen
Kongo er et svært ressursrikt land som dessverre i årtier har vært herjet av krigsherrer som har tjent lette penger på å smugle ut mineraler. Eksempelvis er Rwanda, som ikke har koltan-resurser selv, en av verdens største eksportører av koltan (koltan er et metall som er nødvendig blant annet i produksjonen av datamaskiner og mobiltelefoner). Dette er også en "industri" som lykkejegere fra mange land har vært og er med i.

@Havsalt
Rwanda og folkemordet der betyr mye for Kongo, men det er ikke de som styrer i Kongo. Hutu og tutsi er to små minoritetsgrupper i landet (eller egentlig er hutu og tutsi én folkegruppe, forskjellen mellom dem minner mer om forskjellen mellom kastene i India), men noen av hutuekstremistene som drev folkemordet i Rwanda har endt opp i flyktningleire i det østlige Kongo, og dette har jo vært ett av flere påskudd for Rwandas krigføring mot Kongo (selv om tilgangen på mineralressurser er det viktigste). Derfor har disse i perioder vært allierte med den kongolesiske hæren mot Rwanda. Men det er ikke de som har styrt landet, og særlig etter at det ble inngått en våpenhvile med Rwanda i fjor, har de blitt marginalisert, og spørsmålet i dag handler snarere om hvorvidt de skal utleveres.

Skjult ID med pseudonym quickly on. 9 sep. 2009 08:19

Synd de fikk en fucked-up rettsak, men det overrasket dem neppe. Korrupsjon er Aftrikas ryggrad.

De to karene interesserer meg overhodet ikke. En dødsdom er ikke til å kimse av, men jeg greier ikke engasjere meg i lykkejegernes skjebne. De dro til et risikoområde og dro feil lodd - vel vitende om at det kunne skje.

(mann 46 år fra Sør-Trøndelag) on. 9 sep. 2009 12:01 Privat melding

Norge er jo med på å tappe ressurser fra fattige land verden over. Dette er trist men det begrunnes med at mange stater ikke klarer å utnytte ressurspotensialet selv og inviterer selskap verden over til signering av kontrakter! I kjølvannet av denne kapitalismen leier selskapene inn sikkerhetsvakter o.l.

Løsbart du virker å ha god kjennskap til forholdene i Kongo, jeg er ikke like inne på forholdene der men i wikipedia står det bl.a dette:
DR Kongos nåværende problemer stammer fra folkemordene i Rwanda i 1994. Noen av milits-gruppene som var ansvarlige for drapene på ca 800 000 etniske tutsier og hutuer rømte over grensen inn i DR Kongo.Fra 1996 til 1997 pågikk det som har blitt hetende den første krigen i Kongo. Rwanda-støttede opprørere kastet presidenten Mobutu Sese Seko, etter at kongolesiske Interahamwe-opprørere gjentatte ganger hadde angrepet Rwanda fra Kongo. Laurent Kabila ble innsatt som ny leder.

Så får man tolke historien som man finner ut selv, men jeg blir skeptisk når jeg her leser politisk fargekladding i en rettsak hvor utfallet er dødsstraff og nordmenns liv står på spill her.

Rettsaken er et justismord i den forstand at tiltalte ikke har fått en anstendig rettsak men uthengt av en lynsjemobb. For meg
virker det som disse karene utnyttes i et politisk spill angående makt.

Skjult ID med pseudonym Løsbart on. 9 sep. 2009 16:14

Det stemmer at Rwanda hadde mye å si, men som med så mye annet i Afrika gjelder det å holde tunga rett i munnen. Hutuekstremistene som sto bak folkemordet i Rwanda ble styrtet noen måneder etter folkemordet, og over én million hutuer, både ekstremister og mer moderate, ble jaget over grensen til Kongo. Der mobiliserte hutu-militsledere flyktninger til fortsatt krig, med støtte fra Mobutu. Det var for å stoppe disse angrepene Rwanda, sammen med Uganda og, av helt andre årsaker, Angola, allierte seg med den gamle Mobutu-motstanderen Kabila for å styrte Mobutu. Det tok imidlertid ikke lang tid før Kabila brøt med Rwanda og Uganda, etter sigende fordi de krevde ressursrike kongolesiske områder i bytte for å ha innsatt Kabila.

Jeg er for øvrig ikke enig med Wikipedia-artikkelen, røttene ligger mye lenger tilbake. Det belgiske kolonistyret i Kongo var blant de mest brutale av sin type, noe som ikke sier lite, og da Kongo løsrev seg i 1960 ble landet umiddelbart en brikke i den kalde krigen. Mobutu tilegnet seg etter hvert makten og klarte, med sterk støtte fra USA, å beseire tilhengerne til Lumumba, som han hadde styrtet kort tid etter løsrivelsen, men med den kalde krigens slutt, ble også Kongo mindre viktig.

Man skal heller ikke undervurdere betydningen av oppdelingen av Afrika. Kongo er en kunstig statsdannelse, og den viktigste grunnen til at det ikke opprinnelig er hutuer/tutsier i øst er at de ble fordrevet i løpet av 1800-tallet. Dette har særlig rammet Rwanda, opprinnelig en tysk koloni som ble overført til Belgia etter 1. verdenskrig, men i motsetning til Kongo ble Rwanda underlagt kontroll fra Folkeforbundet. Uansett, det at det er Kongo, og delvis Uganda, som har fått kontroll over ressurstilgangen i grenseområdene, har bidratt til at Rwanda har gjort krav på de områdene hutuene og tutsiene ble fordrevet fra i dagens Kongo.

(mann 46 år fra Sør-Trøndelag) on. 9 sep. 2009 20:30 Privat melding

Jeg syns du mener ganske mye Løsbart og det var en god avhandling du kom med her angående Kongo og Rwanda. Men den beroliger ikke meg med at forholdene i det landet sikrer rettsikkerheten for Tjostolv Moland og French! Jeg syns også det er temmelig feigt å ikke tørre stå fram annet enn anonymt med slike sterke meninger og oppfordrer deg og de andre anonyme her til å stå fram. Vet jo aldri om det er kommunister eller nazister man diskuterer her inne når dere framstår anonymt!! Ikke det at jeg ikke takler en diskusjon med ekstremister, men da vil jeg ha et fjes å forholde meg til.

Hørte forresten Jonas Gahr Støre si at det neppe kommer på tale med henrettelser. Men dem er allikevel dømt til døden og må sone sammen med 850 andre dømte i et fengsel med kapasitet til 150 noe som igjen sier litt om rettssikkerheten i det landet.

Skjult ID med pseudonym Løsbart to. 10 sep. 2009 21:29

Meget god artikkel i Dagbladet:

http://www.dagbladet.no/2009/09/10/magasinet/kongo/borgerkrig/joshua_french/tjostolv_moland/8038780/

(mann 51 år fra Oslo) to. 10 sep. 2009 21:32 Privat melding

Havsalt1 det er såpass enkelt at en må respektere rettsystemet i landet, enten en er enig eller ikke. Det gjelder i Norge, i USA og i Kongo. Takler en ikke det, må en holde seg borte. Norske myndigheter kan ikke være barnepiker.

(mann 46 år fra Sør-Trøndelag) to. 10 sep. 2009 23:28 Privat melding

kit

Dvs hvis du reiser til et eller annet spennende land en gang og utsettes for et komplott, la oss si noen planter stoff på deg og du blir tatt i kontrollen og blir dømt og ender meg å få dødsstraff, da er det helt greit at ikke norske myndigheter blander seg inn i saken?

Skjult ID med pseudonym kit to. 10 sep. 2009 23:36

Havsalt, mener du leiesoldatene har blitt utsatt for ett komplott?

(mann 46 år fra Sør-Trøndelag) to. 10 sep. 2009 23:56 Privat melding

Det er neimen ikke godt å vite! Poenget var at vi som nordmenn må respektere andre lands grusomme rettspraksis enten vi var enige eller ikke som du selv sa det! Noe jeg ikke er enig i.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 11 sep. 2009 00:00 Privat melding

Så da er det greit at en pakistaner følger pakistansk rettspraksis i Norge? Det er jo det han er vant med og pakistanske myndigheter må da få blander seg inn i norsk rettspraksis.

Eller er det forskjell fordi vi er jo hvite mens de er mørke i huden?

(mann 46 år fra Sør-Trøndelag) fr. 11 sep. 2009 00:08 Privat melding

Nei, det er på langt nær greit ettersom vi her i Norge har et bra system noe ikke Pakistan har. Nå bør du jammen ta begynne å skjerpe deg kit! Hudfarge har ingenting med dette å gjøre, du spyr jo ut kvalme påstander som ikke er noe bra, hva feiler det deg egentlig?

Skjult ID med pseudonym s fr. 11 sep. 2009 00:19

@Havsalt1

Bare et lite spm. - hvem er det som bestemmer hvem som har et "bra" system?

Kanskje Pakistan (eller Kongo, for den del) synes at det norske systemet er helt på bærtur?

(mann 46 år fra Sør-Trøndelag) fr. 11 sep. 2009 00:28 Privat melding

godt sprsml s

Folk vet forskjell på rett og galt her. Det norske systemet inneholder også mange hull. Men vi er gode på menneskerettigheter og er en pådriver i FN angående humanitære saker.

Skjult ID med pseudonym frøkna fr. 11 sep. 2009 18:20

Må bare få det ut... Mr. grim er altså bare fullstendig fornøyelig lesing:

"Norske styrker trenger heller ikke være i landet mer en 24 timer. Det er tross alt ikke snakk om mer en å skyte fri noen fanger"

Peace of kake og fullstendig uproblematisk nemlig:-D

(mann 49 år fra Oslo) fr. 11 sep. 2009 18:49 Privat melding

kansje dem har drept han sjaføren ? hvem vet...

resten av anklagene er vel mer eller mindre noe bare folk fra bushen finner på .. kongelige spioner , bilde tatt med securitas uniform .. da er hver eneste som sitter i en bomstasjon eller låser en butikk en spion og hemmelig agent..ler

Skjult ID ma. 14 sep. 2009 19:23

Gutta boys...

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=594433
http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/-moland-og-french-ville-starte-treningsleir-for-leiesoldater-2900893.html

Skjult ID med pseudonym my ma. 14 sep. 2009 19:34

Gutta på tur...................er vel ikke helt uskyldige tror jeg. Se oppslaget på VG i dag

Skjult ID med pseudonym Smily:o) ma. 14 sep. 2009 19:39

Uff jeg fikk fryninger nedover ryggen når jeg så bildene i VG ..... og ikke av den gode frysningen.

Skjult ID med pseudonym Blu ma. 14 sep. 2009 20:10

De sier de har blitt skutt på. Ser ikke noen kulehull i bilen. Når man ser bildet er det lett å se at blodspruten kommer innenfra. Den treffer døren og det ligger en liten dam ved sete som man kan se ganske tydelig. Slik det ser ut for meg har sjåføren blitt skutt fra innsiden av bilen. Når man vet at Moland og French satt sammen med sjåføren i førersettet så kan man jo legge sammen 2 + 2.

Det som skulle vært spennende å vite er 1. Hvorfor skytte sjåføren, virker som en særdeles ulogisk ting å gjøre, når man tenker på hvor de var. Hadde de ikke penger til å betale? Var de rusa? Hadde de noe sjåføren ville ha? Viste sjåføren noe?

Den andre tingen som aldri har blitt ordentlig besvart er hvorfor de var der. Det hadde også vært interessant å få vite.

Når det kommer til bildene så kan det sikkert se ganske ille ut, men er sikker på at mange som har vært gjennom fangetjeneste har opplev lignende sake. Uansett en veldig trist sak for de som er involvert, dessverre greier jeg ikke å føle så mye sympati med de. Det eneste de bør få lov til er å sone livstidsdommen i Norge.

Skjult ID med pseudonym Trønder`n ti. 15 sep. 2009 00:49

Jeg for min del må si at jeg er rimlig sikker på at dette KUN handler om penger. Ikke NOE annet enn det. Det burde det skyhøye erstattnings kravet som alle parter i saken har fremmet, være et klart bevis på. Tror faktisk ikke de er skyldig i mer enn og bare være sykt naive!! Korrupte j****** alle mann der nede i Kongo har jeg inntrykk av. Når det kommer til alle denne media dekkningen, så må jeg vel også si at jeg ikke stoler helt på hva hverken VG, dagbladet eller andre medier skriver. I alle fall stoler jeg ikke blindt på de. Er jo bevist gang på gang at de vinkler saken til egen lommebok og leserantallets fordel. Så er nok mange såkalte "fakta" i denne saken som nok langt i fra er så fakta som mediene kan gi inntrykk av. Men når alt kommer til alt. Ingen av oss kan vite noe om de er skyldig eller uskyldig. Og derfor heller ikke i en posisjon til og dele ut beskyldninger, bedømmelse e.l.

Det er nå i alle fall min mening. Noe vi nok helt sikkert kan si, er at det retts systemet nedi i Kongo er så langt i fra og være rettferdig som den kan komme. Og dette gagner hverken Kongo, dens borgere, eller andre mistenkte i dette landet. Når penger styrer den slags prosesser, så skal man være forsiktig med sine meninger om såkalte fakta.

Og det er et faktum ALLE burde rette seg etter.

Skjult ID ti. 15 sep. 2009 01:08

Det er utrolig vanskelig å ta stilling til et skyldsspørsmål når man egentlig ikke vet alle fakta. De som har det tøffest i denne situasjonen er nok familien deres hjemme i Norge som selvfølgelig ikke vil tro at ungene deres er skyldig i dette. Joda man vet følgene og det visste de gutta når de reiser ned til slike land, men mange mennesker er noe naive og det er mulig at det kun er det de gutta er skyldige i. Håper at de får anket og at de kan få mer hjelp fra Norge i forhold til advokat bistand. Det er nemlig ikke få kroner den norske stat brukte i den Andrawes saken eller i forbindelse med Mullar Krekar. De er kjente terrorister som ikke er norske en gang. De burde aldri fått hjelp av den norske stat. De fortjener virkelig det de får, men hva vet man om disse guttene er skyldige eller ikke. De virker ikke veldig oppegående gutter og noe proffe leiemordere er de neppe, men hvis man finner ut at de er skyldige så får de ta den straffen de får i Norge. Soningsforholdene der nede er jo helt umenneskelig.

Skjult ID med pseudonym mandu76 on. 16 sep. 2009 20:46

Man kan godt tenke seg at de gutta er litt psykopatiske anlagt. Det er ikke sikkert, men da kunne de godt vært skyldig uten å være smarte.

Skjult ID med pseudonym pusen on. 16 sep. 2009 21:12

Jeg har sett den treningsvideoen deres, å må ærlig innrømme at de har mistet min sympati.
Sympatiske syns jeg aldri de har sett ut heller.

Skjult ID med pseudonym kit sø. 4 okt. 2009 22:19

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=574524