Alle innlegg Sukkerforum

Hva må til for å kunne kalle seg for friluftsmenneske?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym frøkna lø. 19 sep. 2009 16:55

Ser at både menn og kvinner her inne ofte reagerer på at det er så veldig mange frilufts-sportsbilder, fjellbilder og toppturbilder av folk i profilene sine, samt at de beskriver seg som veldig aktive. Noen undrer på om disse menneskene overhode har tid til noe annet enn jobb og friluftsaktiviteter, eller om det bare er skryt med lite innhold.

I dag har jeg sittet og sett på kalenderen min og tellt mine friluftsdager fra og med juni, til og med august (nope, har absolutt ikke noe bedre å foreta meg i dag ;-) )
Jeg har hatt elleve heldagsturer og fire tre-firedagers turer i denne perioden. Har ikke mange friluftsbilder i profilen, men noen, samtidig som jeg skriver at jeg er helt og fullstendig avhengig av friluftsopplevelser.

Men jeg er kanskje bare en frilufts-light-person og bør vurdere å endre på akkurat den teksten? ;-)
Hva må til for å kunne kalle seg friluftsmenneske med god samvittighet?

Hilsen "glad-i-turer-i-skog-og-mark"

Denne tråden er for øvrig ikke grønn.

Skjult ID med pseudonym zoid77 lø. 19 sep. 2009 17:03

Jeg vil nok tro at de fleste er avhengige av friluftsopplevelser av en eller annen sort, men jeg tror nok jeg ville hatt problemer med å fungere med en som hadde vært avhengig av å bruke halve sommerferien, hele påske- og juleferien samt 4-5 langhelger for i det hele tatt å "klare seg" i hverdagen. For all del - de som har sansen for å tilbringe så mye tid i villmarka har det helt sikkert fint, men vedkommende hadde nok ikke passet for meg.

Skjult ID med pseudonym Z lø. 19 sep. 2009 17:05

Siden jeg også sitter og dveler litt, er antallet mitt sånn rundt regnet ca. 42 dager i skog og mark, lang eller kort tur.

Jeg vil definitivt ikke kalle meg noe friluftsmenneske. Jeg vet ikke helt om jeg ønsker å kunne kalle meg det heller, jeg :-)

Skjult ID med pseudonym frøkna lø. 19 sep. 2009 17:21

zoid:

Så fort noen begynner å snakke om planer om påskeferie, sommerferie og langhelger til meg, så begynner jeg med en gang å se for meg hva slags friluftsturer man kan lage av slikt ;-) Men så har jeg mange i omgangskretsen min som liker samme type aktivitet gudskjelov.
:-)

Z:
Der kan man jo se hvor forskjellig man definerer seg selv. Med dine 42 dager uten å definere deg som friluftsmenneske, og med mine (dersom jeg samler dem) 25 dager der jeg beskriver meg selv som en som er avhengig av friluftsopplevelser.
:-)

Skjult ID med pseudonym Bryggern73 lø. 19 sep. 2009 17:28

Jeg tror du trygt kan kalle deg friluftsmenneske frøkna.

Skjult ID med pseudonym carmina02 lø. 19 sep. 2009 17:28

Må man nødevndigvis være på fjellet eller i "skog og mark" for å være friluftsmenneske ? Jeg er ute hver dag. Tar en tur ned i parken, vandrer rundt og titter på folk eller rusler rundt i nærmiljøet. Ofte en liten tur på sykkel.Jeg får da ihvertfall "frisk" luft !!

(mann 45 år fra Vestfold) lø. 19 sep. 2009 17:38 Privat melding

Jeg har opplevd mer dritt i friluft og natur enn de fleste, så allt blir barnematen i forhold om jeg blir dratt med ut. Jeg har ingen spesiell interresse for friluft, men det bor en liten villmarks mann i meg når jeg første er i villmarka...hehe

Mange som sier de liker friluft tar aldri initativ selv til å komme seg ut, men er klar for å være med andre. Har vært sammen med ei som "elsket?" å være ute i naturen og ligge i telt. En teltur i året var nok for hun allikevel. ;)

Mange skriver sikkert også at de liker friluft for å skjule at de egentlig sitter i sofaen hele kvelden. ;)

Bra tenkt Carmina.. :)

Skjult ID med pseudonym frøkna lø. 19 sep. 2009 17:41

carmina:

Jeg ville ikke kalt det å vandre rundt i byen (hvis det er en by du vandrer rundt i) som en friluftsakvitivet. Men at det kan være vel så stimulerende som en tur i skogen tror jeg nok :-)

Jeg definerer vel friluftsaktiviteter som noe man gjør i skog og mark, på fjell og vidder, i sjøen og i elver, men det kan kanskje være en snever definisjon?
Har jo spilt badminton i parken også men tenkte ikke på å ta med det da jeg telte dagene med friluftsaktivieter :-D

Bryggern:
Du mener det? Åffer de a`?
:-)

Skjult ID med pseudonym Z lø. 19 sep. 2009 17:45

Sant det, frøkna. Som vanlig legger man ulike ting i ulike ord, begreper og setninger.

Jeg er en som liker å oppholde meg i naturen, gå og være i bevegelse enten alene eller sammen med andre både i mark og ved sjø.
Men jeg er ikke den som lett putter sovepose, primus og pulverkaffe i sekken for å vandre lykkelig avgårde i striregn med lykkefølelse i magen av å våkne i vått telt med stikkende granbar i korsryggen. Jeg har fjellduk, fjellstøvler og ulltrøye uten at det sier mye om meg :-)

En friluftsperson for meg er gjerne en som ofte søker stillheten i naturen (ikke i en park med en latte i hånden), en som liker seg på luftige topper, en som gjerne har både pulk og hund for den saks skyld - et sprekt menneske som søker seg til natur for å lade, for glede og for personlig tilstedeværelse i tillegg til at god form ofte er viktig for slike mennesker. Og det skulle ikke forundre meg om han er eier av både kajakk, telt, mer enn ett par ski, terrengsykkel, klatreutstyr og kitesaker f.eks ;-)

Men når jeg tenker på den søte damen med det grå håret med norskinspirert strikkejakke og soppkurv på armen, må jeg jo innrømme at også hun må få kalle seg friluftsmenneske. Og seileren som bruker livet sitt til å se de syv hav har vel også eierett på ordet? Eller barnehageassistenten som jobber i en aktiv friluftsbarnehage fordi hun elsker vind og vær. Eller skientusiasten som blir lykkelig for hver kilomener han legger bak seg, eller kjæresten som bruker magen din som pute mens han leser i boken og du sitter i stille fortrolighet og ser utover tjernet, eller ildsjelene som maler skilt i Oslomarka eller....eller....hmm. Jeg beit meg selv i halen!

Skjult ID med pseudonym Bryggern73 lø. 19 sep. 2009 17:45

Nei man må jo ikke til skogs, for å være et friluftsmenneske.
Men det er vel antagelig det de fleste forbinder med det.

Skjult ID med pseudonym Bryggern73 lø. 19 sep. 2009 17:52

Til frøkna
Jeg mener det fordi jeg selv kaller meg friluftsmenneske og jeg har mindre turer en deg:)

Skjult ID med pseudonym frøkna lø. 19 sep. 2009 17:56

Z:

Du skriver:
"Men jeg er ikke den som lett putter sovepose, primus og pulverkaffe i sekken for å vandre lykkelig avgårde i striregn med lykkefølelse i magen av å våkne i vått telt med stikkende granbar i korsryggen"

Da skjønner jeg kanskje litt mer hvorfor jeg definerer meg som friluftsmenneske og du ikke, for sånne opplevelsker har jeg foreløpig ikke fått nok av, og synes stadig at det gir gode opplevelser :-)

Ellers tenker jeg at det er litt forskjell på å være et friluftsmenneske og en som søker litt adrenalinkick eller tøffe aktiviteter innen spesielle sports/aktivitetsgrener.
Jeg har vært på rafting, jeg har vært på riverboard, og jeg har klatret, men opplever det mer som en sportsinteresse enn generell friluftsinteresse?

Skjult ID med pseudonym frøkna lø. 19 sep. 2009 17:58

Bryggern:

:-D Så utrolig bra! Da er vi begge friluftsmennesker da jo!

Skjult ID med pseudonym carmina02 lø. 19 sep. 2009 18:08

Det står ikkke noe om "frisk - luft" menneske her. Men friluft. Og jeg bor ikke i byen !

Skjult ID med pseudonym Bryggern73 lø. 19 sep. 2009 18:09

Hva synes frøkna om fisking?

Skjult ID med pseudonym aas lø. 19 sep. 2009 18:10

Friluftsmenneske, tja for de av oss som har sett rambo, så for man et vis perspektiv på hva som kreves for å kunne kalle seg det :O

Skjult ID med pseudonym frøkna lø. 19 sep. 2009 18:18

bryggern:

Liker fisking. Men må innrømme at fisking i ferskvann har jeg ikke gjort siden den gangen jeg som barn/ungdom ofte var med en av brødrene mine på fisketurer. Jeg fisket i sjøen en periode jeg bodde på sørvestlandet, men oppdaget at det ikke var helt samme sjarmen å få 40 fisker på to timer, som det det er å få to fisker på 4 dager ;-)

Har ikke kjent noen som liker å fiske på massevis av år, men har jo fortsatt en fiskestang et eller annet sted i boden.
:-)

Skjult ID med pseudonym frøkna lø. 19 sep. 2009 18:20

Var ikke meningen å feiltolke deg, carmina? Ser poenget ditt, nemlig!
:-)

Skjult ID med pseudonym Bryggern73 lø. 19 sep. 2009 18:29

frøkna

Enig med deg, det er ikke helt det samme.
Er helt sikker på at de to du fikk på 4 dager smakte 10 ganger bedre,eller hva?

Skjult ID med pseudonym frøkna lø. 19 sep. 2009 18:35

Bryggern:

Var jo fint å stadig ha "selvplukket" saltvannsfisk man kunne hente opp fra fryseren, men de vi stekte på bål mens vi campet i skauen gav absolutt en litt annen og bedre stemning :-)

Skjult ID med pseudonym pusen lø. 19 sep. 2009 18:39

Jeg er et friluftsmenneske, veldig glad i frisk luft, så sover med vinduet åpnet!

Skjult ID med pseudonym frøkna lø. 19 sep. 2009 18:45

pusen:

I kveld kommer jeg i så fall til å _ikke_ være et friluftsmenneske...
Det blir/er fest i bakgården i kveld og jeg kommer helt klart til å ha vinduet lukket. Ikke noe friluftsaktiviteter i min leilighet i kveld altså.
:-)

Skjult ID med pseudonym mandu76 lø. 19 sep. 2009 18:55

Det er et annet begrep som også er beskrivende: frisksportere. det er de som benytter de fleste mulige anledinger på nedoverski og som jogger en rask tur i marka ved første anleding. Jeg vet ikke om jeg er et friluftsmenneske. Har brukt hoveddelen av mitt voksne liv i gode venners lag innedørs. De siste tre årenen har jeg imidlertid lykes i å bli en troverdig goretex-pippi. En sånn som mer enn gjerne drar på fjell og telt tur, liker leirbål og har lært å gå på bortoverski, selv om jeg fortsatt foretrekker drahjelp av hund. Det har blitt en god del utedager og høydemeter siste året og hensikten er at det blir fler. Derfor vil jeg helst ha en kjæreste som setter pris på denne varianten av uteliv. Jeg forbeholder meg retten til å være begge deler, rødvinsentusiast og nylig vervet friluftsmenneske.

@zoid77: det er faktisk kun en liten del av befolkingen som er turgåere, og porsentener sykende.
@frøkna: kanskje har vi et lit fellestrekk likevel da tross andre ulikheter.

Skjult ID med pseudonym Bryggern73 lø. 19 sep. 2009 18:56

frøkna

Å ja det er ingen ting som slår det .
Sitte ved vannet , et lite bål med kaffekjelen over og du kjenner lukta av nykokt kaffe.
Ja vi er nok friluftsmennesker begge to selv om du har flere turer en meg:)

Skjult ID med pseudonym aas lø. 19 sep. 2009 18:59

Er man på nivå med Lars Monsen, kan man trygt kalle seg et friluftsmenneske :D

Skjult ID med pseudonym frøkna lø. 19 sep. 2009 19:14

mandu:

jepp, der fant vi jammen meg et (for meg) hardtslående fellestrekk for oss til tross for eventuelt andre ulikheter som måtte være til stede :-D