Alle innlegg Sukkerforum

Et personvernspørsmål i håp om tips og råd

Vis siste innlegg
Skjult ID ma. 28 sep. 20:48

Ble nettopp oppringt av Norsk Gallup. Dataprogrammet fyren satt med var oversendt fra NAV. Han hadde alle mine personopplysninger og ringte meg FORDI mitt navn er opplistet som stønadsmottaker fra NAV. Han oppga at de der inne var flere hundre personer med tilgang på disse opplysningene.

Dette MÅ være brudd på personvern?
Jeg ønsker å få stoppet dette umiddelbart! Noen her inne som kan fortelle meg hvordan jeg best går frem? Har aldri vært utsatt for noe slikt tidligere. Telefon til politiet gjorde meg ikke klokere. Ringer jeg datatilsynet? Hva gjør jeg?

(mann 50 år fra Oslo) ma. 28 sep. 20:50 Privat melding

Hvis dette var en undersøkelse for NAV er det greit. Det var vel det, eller?

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 28 sep. 20:50

ring VG / dagbladet.
Da får du en jornalist til å gjøre jobben for deg, og du kan sitte rolig og nyte forumet. Men ellers er det datatilsynet som er stedet, ja.

Skjult ID med pseudonym krembolle ma. 28 sep. 20:51

Det høres ikke hyggelig ut!

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 28 sep. 20:52

kit har et poeng
MEN, å dele ut så mye informasjon til telefonselgere (som for øyeblikket ikke skal selge) er ytterst tvilsomt

Skjult ID med pseudonym sms ma. 28 sep. 20:53

Best å skaffe seg en jobb og så forsvinner man fra den listen.. ironisk ment !

Skjult ID med pseudonym kit ma. 28 sep. 20:54

Norsk Gallup er ikke telefonselgere. Det er vel ett av de mest seriøse instituttene.

Det må være legitimt for NAV å stille spørsmål til stønadsmottakere? Og at de bruker folk som kan faget og har rutiner slår meg som en god idé.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 28 sep. 21:02

Norsk Gallup har vel ikke egne ringemennesker? I min tro står det at de bruker ringebyråer (tror det var en passende oversettelse) for å samle inn data. Disse ringebyråene er de samme som driver telefonsalg. Det er den miksen jeg er tvilsom til.

Skjult ID ma. 28 sep. 21:03

Hvorfor mener kit at det er greit at NAV sender mine personopplysninger til telefonselgere? Det kan da ikke være lov å oppgi navngitte personer i listeform knyttet til benyttelse av ulike tjenester? I tillegg ville han ha svar på konkrete spørsmål som dessuten avslørte hva slags ytelser mitt navn har vært knyttet til...
Dettte gjelder anslått et stort antall mennesker som nå får private opplysninger ut i omløp. Skal jeg alene kontakte Datatilsynet?

Og verstefallsenario; Jeg avtaler Sukkerdate en gang i fremtiden, og fyren svarer; Hei det var jeg som ringte deg den mandagskvelden, hvordan går det med ytelsene dine? (Og alt annet han i mellomtiden kan ha funnet på bakgrunn av de opplysningene han nå sitter med....)

Takk for at dere svarer meg!

Skjult ID med pseudonym mikro ma. 28 sep. 21:03

Og mest sannsynlig sitter de ikke med opplysninger om hva slags stønad man mottar. Det kan være alt fra barnebidrag til sykepenger.. Gallup er et seriøst firma og de har nok sine regler for taushetsplikt, men er du i tvil ta kontakt med Datatilsynet.

Skjult ID med pseudonym TomTom;-) ma. 28 sep. 21:05

Jeg synes det blir litt for mye paranoid tankegang når man skal henge seg opp i om Norsk Gallup har lov til å ha en spørreundersøkelse for NAV. Det er jo bare en spørreundersøkelse, og hvva er galt med det?

For å overdrive litt, så burde man kanskje gjemme bilen i garasjen slik at ingen ser skiltnummeret? ;-)

@TS: Det er stor forskjell på telefonsalg og en spørreundersøkelse. ;-) Vil du ikke svare på det de spør om, så er det bare å la være og lev videre. :)

Skjult ID med pseudonym eliseb ma. 28 sep. 21:06

@TS

Ser heller ikke problemet. Norsk Gallup er den største bedriften i Norge som jobber med markedsinformasjon- og analyse. Hvis NAV ønsker å kartlegge noe, i dette tilfellet sine stønadsmottakere, så må de jo ut med infomasjon for å få en riktig analyse. Bruker de derimot denne informasjonen til andre formål, er dette imot norsk lov.

Skjult ID ma. 28 sep. 21:06

Og om NAV skulle ønske mitt svar på en undersøkelse, så kan de sende den i posten i anonym forsendelse, eller enda bedre; rekommandert!

Skjult ID med pseudonym kit ma. 28 sep. 21:13

pgmp, Gallup har egen datainnsamlingsavdeling.

sjult ID. Du tar feil. De er ikke telefonselgere. Alternativet til Gallup var at en eller annen tilfeldig saksbehandler på NAV skulle lagt undersøkelsen og spurt. Det hadde ikke blitt noe bra, det kan jeg love deg!

sjult ID, hvis jeg hadde hatt telefonnummeret ditt skulle jeg nok ha funnet ut fra åpne kilder på internett
-din inntekt de siste årene
-hvor gammel du egentlig er
-om du har flyttet over kommunegrenser de siste årene
-en liten mulighet for å se om du har bodd sammen med noen de siste årene.

Skjult ID med pseudonym kit ma. 28 sep. 21:15

:-/ har etter min mening ett mye mer reel problemstilling enn noen telefonintervjuer på Gallup.

Skjult ID med pseudonym Enda En ma. 28 sep. 21:21

Unnskyld meg litt, mens jeg fniser av facebookbrukere som er rystet over det dårlige personvernet sitt på nett...

Men seriøst, iam.no henter alle opplysningene sine fra andre kilder, det de gjør er å knytte alt sammen til en side om deg. Uheldig nok i seg selv, men det de gjør er fullt ut gjennomførbart for hvem som helst andre, bare man setter seg ned med en bunke søkemotorer og er villig til å bla litt. Så kan man jo være kritisk til at de har gjort det, men det burde i såfall lede til en ganske god debatt om alle kildedatabasene de bruker.

En nummeropplysningstjeneste fikk for eksempel for noen måneder siden voldsom oppmerksomhet i media et par dager, når de la ut fødselsdato knyttet til telefonnummer. At de samme opplysningene har vært, og fortsatt er tilgjengelig på andre, mindre kjente nettsteder, har det ikke blitt en diskusjon rundt...

Telefonundersøkelsen til NAV har de nok gått ganske grundig igjennom på forhånd, og avklart hvilket nivå av personopplysninger de kan levere ut til en tredjepart. Slik jeg leser TS sine innlegg her så hadde de hans navn (og telefonnummer) på en liste, og ikke noe mer enn det. Det ble da spurt om hvilke tjenester han hadde mottatt fra NAV, noe man da står fritt til å la være å svare på dersom man ikke vil oppgi det.

Skjult ID med pseudonym yeehaw ma. 28 sep. 21:24

At flere hundre ansatte har tilgang til dataene er det som er foruroligende her. Ift. reglene om taushetsplikt er det relevans som er kriteriet for tilgang til sensitive personopplysninger.

At det sitter en gruppe gjøker og gjør intervuer på bakgrunn av opplysningene er neppe lovstridig. For dem er den enkelte oppringte kunden lite annet enn en person blant mange andre.

Skjult ID med pseudonym Enda En ma. 28 sep. 21:34

Er det en sensitiv personopplysning at man har mottatt en eller annen form for tjeneste fra NAV? En ganske stor prosentandel av den norske befolkningen faller inn i den gruppen, og siden det er mine skattepenger som blir brukt synes jeg ikke det er spesielt kritikkverdig at NAV prøver å spørre de som har mottatt tjenestene om det kunne blitt gjort på en mer effektiv måte.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 28 sep. 21:41

Jeg har sjekka meg selv på Iam, og det er faktisk ikke mange av opplysningene som stemmer. Navn og fødselsdato har de fått med seg, det er vel egentlig alt. Her har de sansynligvis blandet opplysninger med en annen person med lignende navn. Hm, ja og tv2-linken har de fått med seg, men den peker til en side hos tv2 som ikke omhandler meg, og heller ikke har link videre til meg, men riktig program er det i hvertfall.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 28 sep. 21:42

Det bekymringsverdige med NAVs oppførsel her er at de sikkert har dumpa ut mye mer informasjon enn hva som trengs for å gjøre jobben.

Skjult ID med pseudonym MrSpiff ma. 28 sep. 22:10

@:/

iam.no henter opplysninger som er offentlig tilgjengelige.
Værre er det ikke.

Da må vi forby søk på google for man kan finne info om deg der også.
Man må forby offentliggjøring av skattelistene.
Man må forby søk i brønnøysundregisteret (brreg.no)
Man må forby søk i LinkedIn
etc.. etc..

Jeg tror ikke verden består av hjernedøde mennesker som ikke hvet hvordan de skal søke på nettet.
Det er i så tilfelle en utdøende art :)

Skjult ID med pseudonym zoid77 ma. 28 sep. 22:13

Problemet med Iam er at man får alt i ett søk, noe som vil gjøre det mye enklere for dem som ønsker å bruke denne informasjonen å hente det om flere.

Skjult ID med pseudonym Laci37 ma. 28 sep. 22:15

Skal det ikke være strengt personvern i Norge?

Skjult ID med pseudonym MrSpiff ma. 28 sep. 22:26

Joa..
Du kan lese mer om det her:

http://www.lovdata.no/cgi-wift/wiftldles?doc=/usr/www/lovdata/all/nl-20000414-031.html&dep=alle&kort+,+titt=personopplysninger&

Happy reading :)

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 28 sep. 22:27

@Laci (har du brått motsatt pseudonym og profilnavn av hva du hadde i gamledager!?)

Hva det skal være og hva som gjøres i praksis henger ikke helt på greip

Skjult ID med pseudonym kameleonen ma. 28 sep. 22:40

@TS
Jeg ville ringt NAV. Fått klarhet i hvem som har tilgang til infoen og hvorfor.
De har taushetsplikt regner jeg med.

Skjult ID med pseudonym Laci37 ma. 28 sep. 22:44

pgmp: Ja jeg liker det gamle navnet bedre, og det er jo det jeg har brukt det meste av tiden også. :)

Er enig i at personvernet ikke henger helt på greip i Norge.