Alle innlegg Sukkerforum

sykefravær i arbeidslivet

Vis siste innlegg
(mann 42 år fra Telemark) to. 22 okt. 2009 12:53 Privat melding

Hørte på nyhetene tidligere at arbeidsgiver siden i arbeidslivet ønsker en ny model for sykefravær.
Forslaget som ble presentert gikk utpå at sykefravær skulle avtales mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, ikke mellom arbeidstaker og lege.
Er ikke dette en lite troverdig måte a ta seg av sykefravær på, og hvem skal i tilfelle sykemelde arbeidsgiveren?

Skjult ID med pseudonym suk to. 22 okt. 2009 13:30

Snart trenger vi ingen lege i det h.tatt. ..
Og arb.giveren blir vel sykemeldt av arbeidstakere på en medarbeidersamtale :)

Skjult ID med pseudonym zoid77 to. 22 okt. 2009 17:28

Det funker sikkert bra i store bedrifter og organisasjoner, men i en bedrift med fem ansatte? Hmm - skeptisk...

Skjult ID med pseudonym nettfeber to. 22 okt. 2009 17:32

Leger er oppskrytt :-(

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 22 okt. 2009 17:53

Hvis legene hadde hatt innsikt i bedriften ville nok mulighetene for å endre arbeidsoppgaver vist seg å være større og dermed kunne sykefraværet blitt redusert. Desverre kan det noen ganger virke som loddtrekning om en arb.taker blir sykemeldt eller ikke. Det kunne da vært fornuftig om bedriftene hadde legeordning - at fastlegeordningen ble byttet ut med en bedriftslegeordning. Kanskje gjennomførbart i store bedrifter. Sansynligvis ikke i SMB

(mann 42 år fra Sør-Trøndelag) to. 22 okt. 2009 17:54 Privat melding

dummeste jeg noen gang har hørt...

Skjult ID med pseudonym mandu76 to. 22 okt. 2009 18:56

Dette er jo en arttig tråd med tanke på at sykfraværet i norge er høyt. Er det slik at den norske arbeidsmoral er på vei ned? Når skal man tillate seg å være hjemme fra jobb?

Skjult ID med pseudonym Mammadalt to. 22 okt. 2009 19:00

Har du også hørselskade twilight75...

Skjult ID med pseudonym TomTom;-) to. 22 okt. 2009 19:47

Siste gang jeg var borte fra jobb var i år 2002... Det var en av grunnene til at jeg ble førstevalget i ny jobb, og kunne kreve høyere lønn. :-)
Hvis man aldri er borte fra jobb, så feier man fort bort de fleste søkere på en stilling. :)

Lite fravær teller MYE når man skal ha ny jobb. :)

De som bruker sykedager som feriedager burde tenke seg om 2 ganger!

Skjult ID med pseudonym Lewis to. 22 okt. 2009 20:29

Nei. Jeg synes at en uavhengig lege skal bestemme om man er frisk nok eller ei. En lege ansatt av en bedrift vil ha en interessekonflikt. Det er viktig at det skal være lov å være syk. Ved lengre sykefravær burde det dog være mulig å få personen inn i en type funksjon i bedriften, dersom vedkommende er frisk nok til det.

Være borte fra jobb er både det dyreste og kjedeligste jeg gjør. Sitte hjemme mens andre er på jobb er utrolig kjedelig. Da er det like greit å være sjuk, så man kan sove hele dagen.

Skjult ID med pseudonym zoid77 to. 22 okt. 2009 20:37

Tror det er en svært liten del av sykefraværet som dreier seg om frivillig fravær. Mitt tips er at det vel så mye dreier seg om det faktum at Norge har en av Europas høyeste sysselsettingsrater, og at mennesker som er i arbeid i Norge ikke ville vært det i andre land. Jeg tenker da særlig på kronikere, dvs. diabetikere, astmatikere, revmatikere osv., som har et høyere sykefravær enn folk flest.

Skjult ID med pseudonym TomTom;-) to. 22 okt. 2009 21:10

Jeg har jobbet i en bedrift hvor flere ansatte snakket mellom seg om at de 12 dagene ble sett på som ekstra ferie. Om de ikke var syke, så brukte de "fridagene" nærmere slutten av året, men delt opp.

Jeg ble nesten sett på som "dum" som ikke utnyttet dette. ;)

Skjult ID med pseudonym zoid77 to. 22 okt. 2009 21:14

Joda, men med IA-avtale, som stadig flere har, blir dette er ikke-sak. Men uansett, det er langtidsfraværet som utgjør det meste av sykefraværet i Norge.

Skjult ID med pseudonym cs to. 22 okt. 2009 21:16

Synes det er godt å våkne om morningen og kjenne at kroppen nok en dag er frisk og rask..!. Det er ingen selvfølge for mange.

Skjult ID med pseudonym veteran to. 22 okt. 2009 21:25

Enig med cs. Herlig å være frisk, men godt å kunne få sykemelding hvis du virkelig behøver det. Og da er det en sak mellom deg og legen din. Å bruke egenmeldingsdager til ferie er rent snylteri

Skjult ID med pseudonym Borgersen to. 22 okt. 2009 23:10

Men er det ikke ne menneske rett å få dette vurdert av fag personell?

Skjult ID med pseudonym TomTom;-) to. 22 okt. 2009 23:22

Det er mange som klarer å få sykemelding fra lege uten å være syke, og det er kanskje derfor arbeidsgiver også vil være med på vurderingen?

Skjult ID med pseudonym Borgersen lø. 24 okt. 2009 01:19

Det var ikke sånn at det skulle være en lege tilstede........

Skjult ID med pseudonym TomTom;-) lø. 24 okt. 2009 01:26

Nei, det var det da...;)

Arbeidsgiver har da ikke mulighet for å sjekke "indre plager" ?

Skjult ID med pseudonym Borgersen lø. 24 okt. 2009 16:56

jetg tror ihvertfall meningen var at legen skulle ekskluderes...

Skjult ID med pseudonym mandu76 lø. 24 okt. 2009 17:00

Det er jo ikke alltid slik at skille mellom syk og frisk er helt åpenbart. Jeg synes jo det er rimlig at en lege kan vurdere min helse da det er han/hun jeg spør om hva som feiler meg når jeg blir syk. Hele poenget med fastlege ordningen er jo at legen din skal kjenne deg og din sykehistorie.

Skjult ID med pseudonym mandu76 lø. 24 okt. 2009 18:10

Fint innlegg yourX. Jeg blir nysgjerrig på hva du mener er grunn og ikke grunn til å være borte?
Selv er jeg er syk 1-3 dager i året. Men jeg vet at om jeg lå søvnløs en hel natt ville jeg vært dårlig utstyrt til å utføre jobben min. Og jeg vet mange som gjør det. Jeg ville ikke hatt en hjernekijurg med hodepine som gravde rundt i mitt hode.

Skjult ID med pseudonym Borgersen lø. 24 okt. 2009 21:57

en viktig grunn til at det er flere langtidssyke i norge er at arbeidlivet har blitt tøffere....har du da en eller annen sykdom som reduserer arbeidsevnen din så blir den ytterligere redusert PGA det. Jeg er derfor glad for at det fremdeles er leger som vurderer dette. Det kan derimot desverre ikke stikkes under en stol at i noen tilfeller er legene litt for snille.

Skjult ID med pseudonym zoid77 lø. 24 okt. 2009 22:17

Det blir jo som med de som trenger legeattest for å kjøre bil, det, merker du at legen din ikke gjør det du vil/håper, så bytter du bare lege. Dette vet legene veldig godt, og det er nok enklere da å være "snillere" enn man bør være (jeg skriver "snill" i gåseøyne, for jeg er langt fra sikker på at alle som blir sykemeldt over tid faktisk vil bli det).

Skjult ID med pseudonym yeehaw lø. 24 okt. 2009 22:46

Terskelen for å bli borte en dag eller to har blitt lavere. Det gjelder både egen og barns sykdom.

Dersom sykemeldingene løftes ut av legekontoret og inn til arbeidsgiver, blir det lettere og mer naturlig å ta opp et ev. stort fravær i en medarbeidersamtale på et senere tidspunkt.

Stort fravær gjør arbeidstakeren mindre attraktiv, muligheter for avansement, deltakelse i spesielle prosjekter og opplæring reduseres osv..

Nå er det mange ansatte som gir bengen uansett. Likevel tror jeg at å diskutere sykefravær ansikt til ansikt med sjefen er mer disiplinerende enn å kommunisere via sykemeldinger skrevet ut av en lege som ikke har peiling på arbeidstakeren uanasett.

Skjult ID med pseudonym zoid77 lø. 24 okt. 2009 22:53

@yeehaw
Det er jo også dette som er noe av poenget med IA (inkluderende arbeidsliv). Innenfor IA-avtalen har man langt flere sykedager uten sykemelding enn det loven krever, men samtidig er det også krav til både ledere og ansatte om oppfølging. Om det fungerer i praksis er så sin sak, men det er nok en langt bedre inngang enn den som skisseres av TS.

Skjult ID med pseudonym yeehaw lø. 24 okt. 2009 22:58

IA-avtalen er fin i prisnippet, men kravene til oppfølging av arbeidsgiver er så rigorøse at det knapt er mulig å følge alle. I en organisasjon med mange arbeidstakere ift. ledere glipper det.

Ved langtidssykemeldinger er det fortsatt lett å lure seg unna for den som vil. Over tid vil et stort sykefravær kunne avdekkes og årsakene kartlegges. Da glipper endel (bort)forklaringer og den ansatte går hjem med en advarsel. Dem tåler du ikke mange av!
For ikke å snakke om problemene med å skaffe seg en ny jobb når referansene forteller om fraværet ditt.

Skjult ID med pseudonym Jens lø. 24 okt. 2009 23:04

Ifølge avisene er det menns feil at kvinner har så høyt sykefravær. Sist jeg var på intervju sa hun som intervjuet meg at det var mange muligheter til å jobbe ekstra fordi det jobbet mange jenter der....

Skjult ID med pseudonym mandu76 lø. 24 okt. 2009 23:22

Jenter er også mer borte fordi de oftere er hjemme med syke barn og fortsatt henter oftere i barnehagen.