Alle innlegg Sukkerforum

Hvordan gjør du det?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym mandu76 lø. 24 okt. 2009 17:15

Det har vært et par tråder i det siste som har omtalt det å endre seg. Jeg har gjort vareopptelleing i helgen og ser at det er det er endel jeg ønkser å endre, på flere livsområder. Jeg vil helst gjøre alt på en gang, men vet at det ikke er det en oftest blir rådet til. Derfor lurer jeg på hvilke erfaringer folk her har med å endre seg. Har dere gjort en ting av gangen, mye på hver gang, har dere lest bøker, gått på kurs, hentet støtte fra venner, har dere planlagt i forkant elller skjedde det av seg selv?

Skjult ID med pseudonym suk lø. 24 okt. 2009 17:18

Både og, @mandu, både og ..

Skjult ID med pseudonym Ooo lø. 24 okt. 2009 18:13

Kommer ikke det litt av på hvà du ønsker å endre på da mandu? hvis det er hvordan en bruker tiden sin eller hvilke prioriteringer en gjør, som å begynne å trene eller å slutte å røyke f.eks, så er det vel først og fremst motivasjon det kommer an på. Å endre på atferd og hvordan en forholder seg til mennesker og livet sitt generelt, så tror iallefall jeg at det krever litt selvrefleksjon og kanskje også noe tilbakemeldinger fra andre som kjenner en. Sånne endringer kan ofte ta litt tid og krever at en også er åpen for å ta inn over seg egenskaper en har som er mindre gode. De første endringene jeg nevnte tror jeg i større grad krever at en klarer å opprettholde endringene over tid. Jeg for min del har tatt tak i en del ting som jeg tidligere unngikk å gjøre fordi det var ubehagelig, som å holde foredrag. Det begynte vel med en erkjennelse av at jeg var feig og redd, og det krasjet litt med min oppfatning av meg selv. Nå gir det meg masse å undervise, og ville ikke vært det foruten.

Skjult ID med pseudonym mannigata lø. 24 okt. 2009 18:23

Tror Ooo dekker det viktigste her - det kommer veldig ann på _hva_ det er du ønsker å endre.
I utgangspunktet vil jeg tro at det å endre alt verken er lett eller særlig holdbart, er nok lettere gjennomførbart å single ut enn eller et fåtall ting og så jobbe med den/m.

Skjult ID med pseudonym Ooo lø. 24 okt. 2009 18:27

@twilight, hva er det dù tenker du skal gjøre da? er det å senke kravene til andre som er ditt prosjekt? :)

Skjult ID med pseudonym mandu76 lø. 24 okt. 2009 18:55

Vel jeg ønsker å slutte å røyke på ordentlig, bli bedre i jobben min dvs ha energi til å ta på meg ting som ikke er kjerneoppgavene i jobben, bli mer ryddigere, male lister, få en mer ordnet økonomi med mer penger på sparekontoen, trene jevnlig, bli ryddligere i heimen, ha enrgi til å møte venner oftere og ha overskudd til å inviterer til flere middagsselskaper og date mer, leve mer øko, ha en bedre garderobe, bruke mer tid på egenpleie, huske når venner og familie har bursdag, legge om kosthold, slutte å bruke produkter som inneholder aspartam, begynne å like grønn tee nok til at jeg kjøper det, bruke mindre tid på sukker, lære å danse en stilsjanger og oftere kjenne jeg er "on top of things".

Her er sikkert råd å hente.

Skjult ID med pseudonym Ooo lø. 24 okt. 2009 19:05

Det var litt av en smørbrødliste du...ingen gjør alle disse tingene her pictureperfect, eller iallefall, jeg ville nok ikke følt meg komfortabel med en person som hadde stålkontroll på alt dette....det slår meg at det du kanskje først og fremst trenger er mer overskudd og energi, og mindre krav til deg selv. Så mitt råd er å legge bort denne listen. Godt ment altså, ikke for å rakke ned på det du ønsker, det er gode ting.

Skjult ID med pseudonym mandu76 lø. 24 okt. 2009 19:10

Det var jo et fint og hyggelig svar Ooo.

Skjult ID med pseudonym Klimpre lø. 24 okt. 2009 19:15

@Mandu - listen din viser at du har en form for selvinnsikt mange burde forsøke å tilegne seg.
Jeg synes du skal fokusere på noen få av endringene du er mest motivert til, og heller lære deg å like de andre tingene slik de er.

Det er alt for mange som prøver å være noen andre enn de virkelig er....

Skjult ID med pseudonym Borgersen lø. 24 okt. 2009 21:46

Synes Twillight sier noe kl9okt der.....sett ned krava å gi folk en sjanse.

Skjult ID med pseudonym El9 lø. 24 okt. 2009 21:53

@mandu76: Det er som tidligere nevnt litt av en smørbrødliste du trekker frem. Mange fine ting der. Hva med å se litt nøyere på den listen og feks trekke frem en eller ting som du prioriterer før alt annet? Resten er jo flotte ting, men jeg tror man står i fare for å bli gal eller svært ulykkelig hvis en slik perfekthetsmal skal være noe en selv måler seg i forhold til. Etter som hva jeg har lest av det du har skrevet på forumet er du en skikkelig kvalitetskvinne som allerede er fantastisk i kraft av å være deg.
Så kort oppsummering: Finnes det en eller to ting på den listen som du aller mest har lyst til å ta tak i?

Skjult ID med pseudonym Lilleulv lø. 24 okt. 2009 21:57

En ting av gangen, er nødvendig for mange. I alle fall for meg. Vaner er vanskelig å endre... Vi gjør så mye automatisk. Om vi skal huske på å gjøre noe annerledes enn i går, trenger hjernen vår mye fokus. Jeg hadde også mange "burde vært bedre på"... og gjorde lite med noe som helst. Satte meg deretter ett mål: Jeg startet med å slutte å røyke. Og klarte det. Det er lenge siden, men har ikke sprukket. Lot vekt være vekt. Er nå i gang med mål nummer to...(gjett hva det er? :) Har prøvd å ta tak i det før, men denne gangen vier jeg det langt mer fokus. Så får vi se. Og sånn går no dagan. :-)

Skjult ID med pseudonym mandu76 lø. 24 okt. 2009 22:14

Det var jo et nydelig svar da E19. Blir jo helt myk i hjerte av slike komplimenter. - og rådet er holder nok vann.
Det er riktig av at man kan bli ganske ulykklig av å fokusere på en sånn liste. Blir bare iblant så lei av at det er de samme teite tingene som gjør at jeg møter meg selv i døren med ujevne mellomrom. Hvis jeg skal tvinge meg selv til å være litt positiv opp i det hele er jo også mine sterke sider mine på en daglig basis. Så er det bare å akseptere at for nå må hybelkaninene behadles som en del av familien. Men jeg er stadig nysgjerrig på om dette med å velge ut noen ting å fokusere på endringsmessig er den beste måten å gjøre endring på. En del ting synes og henge sammen i cluster.

Skjult ID med pseudonym El9 lø. 24 okt. 2009 22:36

@mandu76
Det er oppriktig ment, så ta det til deg :)
I min bok er personlige endringer alltid på et dypere plan. Hvordan man går frem for å endre / utvikle seg selv kan være ulikt. Noen ganger kan det funke å ta det utenfra og inn, mens andre ganger er veien innenfra og ut.
Slik jeg ser det er det alltid dypere årsaker til at man er den man er / velger å leve slik en gjør. I så måte er "Hvorfor-spørsmål" ofte nyttige. Forståelse, refleksjon og ærlighet i forhold til det dypere som styrer ens valg er et godt verktøy. Når en føler at en har grepet om det svaret, kan man fokusere på hvordan man ønsker å gå frem for å endre / utvikle.
Erfaringsmessig er venner gull verdt. Nettopp fordi det er viktig å få ting frem på bordet og få støttespillere.
Så da gjenstår bare den spennende prosessen: hva er viktigst for deg å endre på?

Skjult ID med pseudonym mandu76 lø. 24 okt. 2009 22:53

@twilight75: i mitt tilfelle er ikke ønske om å endre seg motivert av å bli perfekt for en partner. Jeg vet også at min fremtidige kjærste vil ha med seg sin egen kamelflokk, men jeg kommer til vurdere flokken å se om den er kompatibel med mine ønsker for fremtiden.

@mindthegap: fint nick og tusen takk.

@E19: jeg har også tro på at endringer kan skje fra ulike vinkler. For min egen del tror jeg løsningene r å ta seg selv i nakken fremfor å forsøke å tenke seg ut av problemet, selv om sistnevte kommer mer naturlig.
Kom over en firefeltstabell for noen år siden med feltene

haster haster ikke

viktig

ikke viktig

Budskapet var at ting i "øvre høyre rubrikk" har en tendens til å rase inn i "øvre venstre rubrikk" på en måte som gjør at man kan kjenne seg overveldet. Om man kan klare å bruke mer tid på å gjøre noe med tingene i "øvre høyre rubrikk" på en daglig basis blir livet mer behaglig. Om dagen er det noen litt store ting som har sklidd over i venstre rubrikk for meg, så de må håndteres.

Ellers tror jeg mindthegap har et poeng i at det ofte kan være lurt å fokusere på en del basics som på lang sikt bidrar til å øke energi og mestringsopplevelse.

Skjult ID med pseudonym yeehaw lø. 24 okt. 2009 22:53

personligheten din løper du ikke fra. du kan endre atferd og visse holdninger, men det er mer et resultat av personlig modning (antall år på baken) enn at du leser en bok og skal bli et nytt menneske.

Min mening.

Skjult ID med pseudonym mandu76 lø. 24 okt. 2009 22:54

hm...sukker ødela firefeltstabbelen min : (

(kvinne 55 år fra Oslo) lø. 24 okt. 2009 22:56 Privat melding

@mandu76
Jeg var skikkelig lei meg selv for ca 1 år siden og fant ut at jeg måtte forandre meg..eller finne en måte å finne meg selv igjen på..
Startet f.eks. å trene og skulle ned x antall kilo..og i dag har jeg nådd målet mitt.Yippi..(men fortsetter å trene,da jeg opptaget at det faktisk er veldig gøy)
Skal slutte å røyke..har nå sluttet å røyke på jobben og jeg røyker ikke hjemme..så det går sakte men sikkert i riktig retning.
Jeg skulle også bli mere utadvendt og sosial...meldte meg inn på Sukker...hehe...det har jo blitt noen fester og møter etterhvert:)
Hybelkaniner har fått bli hybelkaniner...tar en slosskamp i ny og ned..men dette er jo ikke så viktig..
Du må jo ikke ta alt på en gang? Jeg har noen flere ting på min liste,men ting tar tid..og når du har et mål innen rekkeviddet..begynner du på neste.Lykke til!

Skjult ID med pseudonym El9 lø. 24 okt. 2009 23:01

Firefelts-tabellen funker den :) Har selv en "viktigliste" som diskuteres ofte med venner. Fokus på hva som er viktig for økt livskvalitet, i forhold til "må, skulle, burde." På viktiglisten figurerer mer latter, dansing, skiturer, fjellturer, sosiale happenings.

@yeehaw: er enig i at personlighet i stor grad kan være satt, men mener fortsatt at man kan endre seg. Ikke radikalt, men modnes slik du sier.

Skjult ID med pseudonym lysstråle lø. 24 okt. 2009 23:03

twilight
Følg med på hva vi diskuterer i denne tråden,så skjønner du at dine komentarer ikke passer helt inn...vi diskuterer jo ikke at/om senking av krav til evnt. finne seg en kjæreste...

Skjult ID med pseudonym frifant lø. 24 okt. 2009 23:06

@mandu76
Du må forandre på en ting av gangen og få kontroll på den, glede deg over resultatet og over at du har greid selv. Etterpå kan du gå videre. Ikke bry deg så mye om kurs og bøker, det er i egeninnsatsen og staheten det ligger. Og( det er grusomt å si det) skal man klare å forandre noe må man sove om natten og ha masse energi om dagen. Jeg sliter med mye av det samme selv. Det er fint hvis du har en skikkelig venn som støtter deg, men for mange innvidde blir det bare sensasjoner av. Lykke til!

Skjult ID med pseudonym uncharted lø. 24 okt. 2009 23:07

my smart som blir sagt,,,

Skjult ID med pseudonym artigkar lø. 24 okt. 2009 23:08

Twilight, ta deg en happy pill... for du er så sutrete at det er patetisk :D

Skjult ID med pseudonym mandu76 lø. 24 okt. 2009 23:18

Jeg tenker også som så at ting går litt i perioder... Jeg vet hvertfall at det er urealistisk for meg å tro at jeg skal være på toppen av bølgen hele tiden. Det er litt som lysstråle sier. Noen ganger må man si at nok er nok og så gjøre jobben.
Jeg er litt bedaglig anlagt og går noen ganger i fellen med å forvente at livet skal være ganske behaglig. Nå er livet strengt tatt mer behaglig enn når jeg var 16, men så glemmer jeg iblandt at noen ting må gjøres selv om det er strevsomt, vondt eller kjedelig. Livet er ikke bare burde burde, men det er slett ikke bare magasient heller.

Mye god egenterapi i denne tråden! Har nå kontakt med erkjennelsen om at det ikke det blir lettere å ringe Tante Magda og takke for julegaven, selv om man venter til mars. Jeg skal snart gå å legge meg sånn at jeg kan stå tidlig opp å håndtere litt av det som "øvre venstre rubrikk" flyter over med. Takk for gode innspill. Ser frem til å lese fortsettelsen.

@E19: skulle likt å høre den komplette listen : )

Skjult ID med pseudonym El9 lø. 24 okt. 2009 23:32

@mandu76
Det fine med den viktiglisten er at den fylles på etterhvert. Hvorvidt de enkelte tingene kvalifiserer for viktiglisten er gjerne oppe til diskusjon. Så langt er viktiglisten som følger:
- Venninneskitreffhelg i Nordmarka
- Båltur på fjellet med ungene
- Dansing på homsenattklubb med kompis
- Sove på svaberg i sommernatten
- Champisfest i eget selskap for å feire inntakelse av drømmebostedet
- Bånn ærlige samtaler med venner
- Latter, latter, latter
- Skrive ned tanker
- Klemme på de jeg er glad i
- Fjellturer både alene og med venner

Det kuleste er jo at denne listen ikke har noen begrensning. Rett og slett herlig å jakte etter ting / opplevelser som kvalifiserer til viktiglisten :o)

Skjult ID med pseudonym mandu76 lø. 24 okt. 2009 23:34

: ) fin liste!

Skjult ID med pseudonym mandu76 sø. 25 okt. 2009 06:48

Nettopp! Det var dette med å stille klokken! Vel dagen ble litt lenger og det passer bra.
Jeg vet man alltid stiller mot sommmeren, men har aldri riktig skjønt når det skjer. Er det en sånn tredje søndag etter andre fullmåne etter sommersolhverv? eller er det bare noen som sier: la oss ta det til helgen?

Skjult ID med pseudonym mandu76 sø. 25 okt. 2009 06:49

Takker igjen for alle gode innspill i går, det var svært nyttig.

Skjult ID med pseudonym tira sø. 25 okt. 2009 08:43

@mandu
Det er skrevet så mye bra her at jeg ikke har noe å tillegge. Jeg har også ønsket å endre mye med meg selv. Lista har vært lang, og har vel bare blitt litt kortere, men jeg er på vei. Trening har hatt veldig god effekt da det har gitt meg energi og lyst til å gjøre noe med det andre på lista.
Men det jeg kan bidra med er når vi stiller klokka på høsten. Det er den aller siste søndagen i oktober. Neste søndag er det allerede 1 november. Vinteren nærmer seg.

Skjult ID med pseudonym cs sø. 25 okt. 2009 08:45

Å dæven.. klokka ja..!.. stått opp for tidlig jeg..!

Skjult ID med pseudonym Mammadalt sø. 25 okt. 2009 15:47

Det sies at dersom tanken og viljen står opp imot hverandre så vinner alltid tanken. Selv har jeg forstått at dersom jeg har bestemt meg for å trene, men ender opp med å utsette det til i morgen - overbeviser meg selv om at det er vel så bra av forskjellige årsaker, så blir det ikke trening den dagen. Løsningen har vært å skifte til treningstøy med en gang jeg merker tanken om å trene senere kommer - blir da gjerne en halv time før planlagt treningstid, og jeg bryter da tankemønsteret straks. Jeg rekker da ikke å mentalt overtale meg til å trene i morgen fordi det da er sol/annet. Tankens kraft er sterk om den trekker deg i en annen retning enn ønskelig - det skal være sikkert... :-).

Skjult ID med pseudonym frøkna sø. 25 okt. 2009 19:27

Så fin og spennende tråd du har laget, mandu :-)

Jeg er også en av dem som opplever at du er reflektert, at du tenker konstruktivt og at du ønsker å være et "ekte" menneske.
Du kommer helt sikkert til å klare å gjøre de forandringene som du har mest behov for å gjøre!

Selv er jeg et bedagelig anlagt menneske, men samtidig med mange håp og forventinger og om hva jeg skal klare å gjøre, og med en haug med ønsker om hvordan jeg vil at jeg skal bli framover og hva jeg skal gjøre og hva jeg skal engasjere meg i:-)

Jeg gikk ganske drastisk til verks da jeg til slutt ble så grådig lei alle mine gode forsetter som jeg ikke klarte å følge opp over tid. Jeg gav meg selv ganske enkelt et friår... for å slippe i hvertfall i ett år å måtte forhode meg til alle forventingene mine om meg selv som jeg uansett opplevde at jeg ikke klarte å innfri.

Jeg brukte året til å finne ut av hva som egentlig var viktig for meg. Og selv var jeg ganske opptatt av hvilke tankemekanismer jeg hadde som gjorde at alle mine gode forsetter strandet etter kort tid, så jeg leitet tilbake etter bøker som jeg hade lest før, men egentilg blitt veldig lei (jeg er fryktelig lei alle selvhjelpsbøker og populærfilosofiske bøker og bøker innenfor populærpsykologi, jeg har vel forlest meg på dem i tidligere år. Men noen av dem har jo allikevel noe fornuftig å komme med)

Jeg regnet med at jeg måtte forandre mye på tankemønsteret mitt og brukte derfor tiden min på det, i steden for å prøve å motivere den elendige, skakkjørte viljestyrken min som ikke dugde til noenting uansett.

I løpet av året fant Jeg ut at det var tre ting som var viktig for meg for å uansett kunne klare å ta andre utfordringer. To av dem var å sørge for at kroppen min var trent og sterk, og at leiligheten min oftere var ryddig og rein enn rotete og okupert av hybelkaniner.
Så måtte jeg lage meg strategier for hvordan jeg skulle klare det. Strategier som skulle funke-over-tid! Når man er så "dum" som det jeg var, å gi meg selv et hvileår og med en klar dato for når hvileåret var omme, så blir det et litt for stort nederlag å ikke følge opp det som oppleves som viktig for meg for å kunne ha en fin hverdag :-)

Jeg mener virkelig ikke at det var en generell god strategi jeg kom opp med, og de fleste trenger helt sikkert ikke et helt år på å motivere seg til noe, men den funket for meg.
:-)

Skjult ID med pseudonym mandu76 sø. 25 okt. 2009 19:52

Oi! spennede innlegg frøkna. Fikk lyst på en date med deg : ), men et friår?! det krever jo i seg selv litt planlegging!

Når det gjelder bøker opplever jeg som du at de har svært varierende kvalitet, og jeg har blitt ganske kresen. Jeg plukker opp et nytt poeng eller to iblant, men oftest bruker jeg dem til å fokusere tanken på et ønsket felt.

Skjult ID med pseudonym frøkna sø. 25 okt. 2009 20:05

mandu:

hmmm... date? du er kvinne, du, er du ikke? ;-)

Livet gikk forøvrig ellers sin vante gang i løpet av friåret, jeg gav meg ganske enkelt bare fri fra alle mine forventinger om alt jeg burde og skulle kunne klare å gjennomføre. Jeg ble til slutt så sliten av alt jeg ønsket å få til men som strandet etter kort tid, så jeg nullet ut alt for å kunne starte på bunn igjen.
:-)

Skjult ID med pseudonym mandu76 sø. 25 okt. 2009 20:10

Joda -er dame : ) tenkte mer sånn kaffe og bokutveksligstips : ) ikke så mye romatisk middag og påfølgende kino.
Jeg blir synes bare du hadde en spennende tilnærming til fenomet endring. Friår fra burde-burde eller også fra jobb/studier?

Skjult ID med pseudonym mandu76 sø. 25 okt. 2009 20:15

... det var bare et kompliment...synes du ofte har vettuge innlegg.

Skjult ID med pseudonym frøkna sø. 25 okt. 2009 20:21

mandu:

hehe... dumt at du ikke var mann, da... begynte å bygge meg opp noen forhåpninger her, nå ;-D
Friår fra burde-burde, ikke friår fra jobb og ellers andre vanlige aktiviteter.

Har stor sans for dine inlegg, så komplimentet sendes i retur.
:-)

Skjult ID med pseudonym Z sø. 25 okt. 2009 22:58

Akkurat nå skulle jeg ønske at jeg bare kunne endre egne skattebaksmeller. For i år smalt det rett i trynet på meg. Sukk.....

Ellers? Ikke prøv å skape endringer før du vet med deg selv at du virkelig er motivert for din egen del, ikke pga andre, eller "bør/burde".
Det kan også være greit å vite litt om hvorfor man ønsker en endring, eller om man virkelig VIL ha den endringen man prøver å skape.

Skjult ID med pseudonym CCL77 sø. 25 okt. 2009 23:03

Interessant og kjent topic for min del... For 2 år siden så satt jeg med min lille liste i hodet mitt over ting jeg ville endre, og nå sitter jeg rimelig nært målstreken føler jeg.. Kan jo nevne 2 ting som funket for meg..

Start med det lette først, det å føle at du når målene dine gir deg motivasjon til å fortsette.
Ikke undervurder en ordentlig ferie borte fra hverdagen slik at du får tenkt på noe annet, det gir mye energi og motivasjon.

(mann 50 år fra Hordaland) sø. 25 okt. 2009 23:47 Privat melding

Forandringer kom som resultat av ett sjokk over kompisers forfallenhet .. det ble en tankevekker !!
Vekt og trening var enkelt , det å finne tid til hva som teller var vanskeligere dog :)
God tråd du fant her .

Skjult ID med pseudonym mandu76 lø. 31 okt. 2009 00:20

Hva er på listen over forbedringspotensialer da?

Skjult ID med pseudonym kameleonen lø. 31 okt. 2009 13:28

@mandu
Jeg har en lignende liste som din.
Fokusere på det du faktisk er fornøyd med, er en god start.
Noen må planlegge for å trives i hverdagen, mens andre fungerer på topp når de må ta ting på sparket.
Noen må ha det ryddig rundt seg, for å greie å se forbi rotet, andre mistrives om det blir for mye orden.
Å gjøre ting man trives med, vil gjøre en person glad. Må bare sørge for å gjøre det ofte nok :-)
Du har mye du ønsker å endre på. Mye av det kan du få gjort ved å planlegge i god tid. Prioritere.
Lister er en fin ting, jeg elsker lister. Men mest fordi at når det først er skrevet ned, slipper man tanken/bekymringene.

Skjult ID med pseudonym yeehaw lø. 31 okt. 2009 13:58

Oppsummert:

Siden personligheten er vanskelig å endre, er det lettere å utvikle en aksepterende holdning til den personen man faktisk er.

Det er også greit å væe klar over hvorfor man vil endre ting - hvor kommer kravene om endring fra? Hvilke mennesker er det man skal gjøre tilfreds?

Mange har opplevd at noen runder i terapi (psykolog) kan bidra til å rydde litt i prioriteringene.

Skjult ID med pseudonym mandu76 lø. 31 okt. 2009 15:38

@yeehaw: when you accept what is what is changes
..... har god tro på at det er noe i det.