Alle innlegg Sukkerforum

Doman metoden

Vis siste innlegg
(mann 35 år fra Oslo) to. 5 nov. 2009 23:38 Privat melding

Noen som så dokumentaren om Magne Skåden på Dokument2, hva synes dere om den (doman metoden) trenings metoden Magne gikk igjennom?

Skjult ID med pseudonym pusen fr. 6 nov. 2009 01:08

Syns den er helt fantastisk! Det burde vært gjort for mange år siden. Mannen har sittet handikappet i 27 år og har nå lært både å gå, samt kommunisere! :) Det viser bare at alt er mulig, om man ikke gir opp! :)

(mann 46 år fra Oslo) fr. 6 nov. 2009 07:08 Privat melding

Jeg ville vært forsiktig med denne metoden, ihvertfall i forhold til mindre barn, og med ellers friske barn. Jeg har sett flere av videoene deres, og mitt inntrykk er at mye av treningen skjer på en ytre og mekanisk måte, uten indre motivasjon eller engasjement hos barnet. Å tilrettelegge for den indre motivasjonen og barnets egen aktivitet i form av lek, utforskning av det naturlige miljøet osv. er som regel mye viktigere enn mekanisk trening på ferdigheter. For mange barn med spesielle utfordringer vil det kreve enorme mengder av denne mekaniske treningen, og resultatene er ofte ikke veldig bra alikevel.

En annen metode, orientert mot multihandikapede barn, som i mye større grad baserer seg på tilrettelegging for barnets egen naturlige aktivitet, basert på en nøye kartlegging av barnets utviklingsnivå er "aktiv læring", utviklet av en dansk kvinne som heter Lillie Nilsen. Verdt å se på den også, om man jobber med barn i denne gruppen.

(mann 35 år fra Oslo) fr. 6 nov. 2009 12:02 Privat melding

Helt enig "pusen". Utrolig at legene i dokumentaren ikke ville se nærmere på hva Magne kunne, synes de virket redde for om de eventuelt skulle ta feil og måtte innrømme det på tv.

Er ikke helt enig Hansso.
Nå er det jo ikke slik at en så omfattende trenings metode som Magne Skåden gjennomgikk, er jo ikke beregnet på friske barn. Synes det blir litt feil og sammenligne. Men noe som er spennende med den treningen er den delen hvor man lærer begreper gjennom den kort delen. Dette er noe som kommer mer og mer, også i helt vanlige barnehager. Bare så du ikke misforstår meg Hansso, jeg mener ikke at man skal begynne og trene friske små barn i flere timer om dagen, men denne kort leken kan gjøres i ti minutter før middag hver dag. Barnet vil da lære seg begreper fortere og vil være bedre forberedt til en skolehverdag.

Men takk for synsvinkel og tips om flere metoder.

(mann 46 år fra Oslo) fr. 6 nov. 2009 13:44 Privat melding

Jeg så ikke programmet så mine kommentarer baserer seg bare på det jeg vet om Doman fra tidligere. Mange har jo hatt glede av dette, og en del barn har også hatt positiv utvikling. Men jeg vet også at en del foreldre har stilt spørsmålstegn ved om utviklingen var verdt, med tanke på hvor mye det krevde, og hvordan det påvirker livskvalitet osv ellers for barnet. Men det er klart at med den type problemer så vil man nok være villig til å prøve mye forskjellig, og det er vel også et større problem at det er for lite tilbud til disse gruppene, enn at det er for mye.

Doman har også lignende programmer for friske barn, og ser for seg en slags akselerert utvikling, og utvikling av "superferdigheter" både mentalt og fysisk. Jeg har sett disse videoene, og det blir alt for mekanisk og ytrestyrt slik jeg ser det. Boken "Einstein never used flashcards" tar for seg noe av denne problematikken, og fremhever vanlig lek og samspill som mye viktigere enn strukturert læring. Men om barnet selv liker, og spesielt tar initiativ til de ti minutten du nevner så er det nok ok, men selv litt motstand, og påfølgende "motivering" fra den voksne kan raskt balle på seg og bli til mer motstand og svekking av indre motivasjon. Det finnes også langt bedre måter å øke læringen av språk og begreper, sosiale ferdigheter og emosjonelle kompetanse på, med utgangspunkt i barnets naturlige forekommende egenaktivitet.

(kvinne 41 år fra Troms) fr. 6 nov. 2009 15:05 Privat melding

fikk bare med meg siste halvdel,men har jo hørt om saken tidligere:-) helt fantastisk.,og viser jo at bare man har tid og hjelp,så kan fantastiske ting skje.....
synd å tenke på alle de som sitter lenket i en rullestol som har fått samme beskjed som magne,tenk om de og kunne klart det samme...
heldig var han som har sånne stå på foreldre,som kjemper og kjemper....