Alle innlegg Sukkerforum

Om å date genier og tabuet "intelligens"

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Hermione sø. 31 jan. 2010 16:44

Hvordan reagerer du hvis jeg sier at jeg har som "krav" at min kommende kjæreste skal være veldig intelligent? (Fordi jeg selv er det)

Jeg gjetter på at standardreaksjonen vil være at du tenker at jeg er "hoven", "arrogant", "selvhevdende", "teit" eller lignende, og at det er et "forferdelig" eller i beste fall "upassende" krav å stille...

Det er jeg veldig lei meg for hvis du føler det sånn, for dette er absolutt ikke et forsøk på å tråkke på noen. Jeg er av hjertet interessert i andre mennesker, og dømmer ikke folk generelt ut fra intelligens, i forhold til om de er gode eller dårlige mennesker. Jeg vet at det finnes like mange velmenende og snille mennesker i alle iq-grupper, og om du har et godt hjerte har ingenting med intelligens å gjøre.

Så hvorfor stiller jeg det som krav, da? Hvis det ikke betyr noe for om man er et godt og hjertevarmt menneske?

Jeg ønsker å ha en kjæreste som er "lik meg". En som jeg føler meg "hjemme" sammen med... Som i filmen Sherlock Holmes, hvor Holmes er forelsket i den eneste kvinnen som er smartere enn ham og derfor kan utfordre ham intellektuelt, selv om hun er en forbryter...

Jeg tror at det er en del mennesker som ikke er enig i at "intelligens" finnes, for de snakker om 7 eller flere intelligenser, og så blir det etter hvert så utvannet at det ikke gir mening. Men det er noe man i forskningsverdenen er helt sikker på eksisterer, og de som forsker i intelligens er enige i at det finnes bare én slags intelligens: Den generelle intelligens. Det betyr at hvis man er veldig god til én ting, er det en vis sannsynlighet til at man også er veldig god til flere andre ting. (evner korrelerer, rent statistisk.)

(Hvis du er uenig, eller ikke vet så mye om intelligens, vil jeg foreslå at du først går inn og leser om det på www.mensa.no )

Det virker som om det er greit å være opptatt av musikk hvis man er en fantastisk musiker, og greit å være opptatt av sport hvis man er god til å stå på ski, men hvad med å snakke om intelligens hvis man selv er intelligent?

Skjult ID med pseudonym go sø. 31 jan. 2010 16:46

Akkurat, jeg trenger en som er likk meg, jeg også og intelligensen er en av kravene mine :)

Skjult ID med pseudonym pike sø. 31 jan. 2010 16:49

Er ganske uenig så jeg stikker inn på mensa.no og leser jeg.

Kommer tilbake med svar når jeg er oppdatert på temaet.

Skjult ID med pseudonym Clueless sø. 31 jan. 2010 16:51

Hmmmm..... Tror kanskje det er mer et spørsmål om selvinnsikt her fra TS sin side?..... Eller retter sagt, mangel på sådan.

Skjult ID med pseudonym Hermione sø. 31 jan. 2010 16:54

Godt å høre at det er andre som har det som meg... ("go")

God søndag til deg også, "your X". Håper du finner en skorpion! :D (Jeg var også VELDIG opptatt av stjernetegn en gang, men det er mange år siden...)

Og til "pike", så venter jeg i spenning...

(mann 49 år fra Østfold) sø. 31 jan. 2010 16:58 Privat melding

I Norge er det ikke god tone å rangere etter iq, fordi det utfordrer indoktrinerte forestillinger om at alle skal ha samme muligheter i det solidariske likhetssamfunnet. "Det er bare å jobbe hardt nok så kan du klare hva du vil".

Skjønner TS veldig godt, selv om jeg ikke ville hatt nubbesjans på opptaksprøven til Mensa..det ER givende å være på samme bølgelengde (alfabølge??) som kjæresten på så mange plan.

Skjult ID med pseudonym Hermione sø. 31 jan. 2010 16:58

Jeg kan godt fortelle om Mensa, for jeg er selv medlem. Det er en sosial forening, og meningen er at man får mulighet til å møte andre som er "lik" en selv, og som man lett kommer på bølgelengde med. Det er helt harmløst, og poenget er absolutt ikke å tråkke på noen andre. Det er et ganske reelt sosialt behov får å bli hørt og forstått av noen som "ligner en selv".

(mann 46 år fra Østfold) sø. 31 jan. 2010 17:07 Privat melding

Jeg kjenner ikke mange som er i mensa men jeg har tidligere hatt en sjef som hadde mensa diplomet sitt på kontoret liksom for å bevise at han var smartere en oss andre.
Men han manglet mange andre menneskelig kvaliteter som ikke mensa testen gir svar på nemlig empati, sosial intelligente.
Er vel kanskje mer fornuftig å treffe en som er smart nok til dine standarder hos mensa.

Skjult ID med pseudonym Hermione sø. 31 jan. 2010 17:07

Til BruceW: Det er sant at det ikke er god tone. Det er bare ikke sant at det er like muligheter for alle , hvis man behandler alle likt. Man har forskjellige forutsetninger, men alle har det samme grunnleggende behovet for å vokse, utvikle seg, bli sett og hørt og forstått, og få gode nære venner som man er på bølgelengde med. Det er vanskelig å oppfylle disse kravene i den norske folkeskolen, fordi sjansen er bare mindre hvis du har høy iq, for å finne noen i klassen man har noe til felles med. Man blir ofte ikke gitt de samme utviklingsmuligheter som det gjennomsnittlige barn, fordi man lærer så mye fortere enn de andre, og tror til slutt at man bare kan leke seg igjennom livet. Så kommer den harde virkeligheten først på universitetet og i arbeidslivet.

Og BruceW, det er deilig å føle seg forstått... Kult profilbilde, forresten :D

Skjult ID med pseudonym Hermione sø. 31 jan. 2010 17:09

Petern1971: Bare fordi man har høy IQ, betyr det ikke at man er et dårlig menneske og har lav empati. Det har ingenting med IQ å gjøre. Men empati innebærer forståelse, og kanskje det er lettere å forstå noen som tenker som en selv?

(mann 33 år fra Oslo) sø. 31 jan. 2010 17:12 Privat melding

Hermione ; Hvorfor er det slik at mennesker med høy IQ ofte har utstående fysiske skavanker? Som f.eks skjeve øyne eller dårlig syn, asymmetriske ansikter eller dårlig motoriske evner? sosialt klumsete/velter glass/søler når de er edru og generelt mye av den typen.

Alltid lurt på det, det går alltid igjen :)

Skjult ID med pseudonym BruceW sø. 31 jan. 2010 17:14

@hermione
Kjenner meg igjen i det du skrev nå.

(mann 46 år fra Østfold) sø. 31 jan. 2010 17:16 Privat melding

Sikkert mange i mensa som ikke står frem og skrytter av at de er i mensa.

Skjult ID sø. 31 jan. 2010 17:16

Det er meget rart / i hvert fall i skolen / at utviklingshemmede får mere hjelp enn de med litt større behov for innlæring og utvikling. Min datter har vært ofte uttsatt for kritikk på skolen fordi hun spurte om masse. Det vær ikke populært denne gangen å lære mere enn det stå i pensum.

Skjult ID med pseudonym chill sø. 31 jan. 2010 17:17

Empati har ingenting med IQ å gjøre, det er sant. Men hvis man bare har empati eller forståelse for dem som tenker som en selv, så har man ikke empati. Det er ikke noe som heter selektiv empati.

Men det er klart, noen har bare interesse av å bli oppfattet som empatiske av de som de selv har interesse eller nytte av å omgi seg med... også kjent som egoisme.

Skjult ID med pseudonym pgmp sø. 31 jan. 2010 17:18

Haha. Godt spørsmål Stein.
Jeg tror, (vel, først du generaliserer nok litt for mye) at det henger sammen med oppvekst og miljø. De som i utgangspunktet har fysiske skavanker trekker seg nok gjerne litt unna andre helt fra de er små. Dermed blir de sosialt mindre utviklet. De gjør noe annet i steden og mange av de som gjør noe annet velger IQ-stimulerende aktiviteter, som f.eks å lese.

(mann 33 år fra Oslo) sø. 31 jan. 2010 17:20 Privat melding

Nei jeg er uenig, jeg vil påstå i stor grad at det er genetisk og skulle gjerne sett forskning på det!:)

Sikker på at det finnes.

Skjult ID med pseudonym s sø. 31 jan. 2010 17:21

Det er selvfølgelig helt legitimt å søke etter veldig intelligente personer, dvs. intelligens målt etter den type en må ha for å bli Mensamedlem. Om noen griner på nesen over det, viser det vel bare at de ikke er noe for deg.

Men - jeg er egentlig mest nysgjerrig på hvilken merverdi du tror du får ut av av å være sammen med en slik person, kontra en litt mindre intelligent, men akk og ve så oppegående mann eller kvinne i gata?

(Jeg tror kanskje jeg har en viss formening, men vil bare høre din mening om saken.)

Skjult ID med pseudonym chill sø. 31 jan. 2010 17:22

@Skjult, det er fordi vi lever i et sosialistisk samfunn. Jeg fikk kjeft fordi jeg gjorde leksene for raskt, og stilte spørsmål som læreren ikke kunne svare på. Jeg fikk problemer da jeg kom på høyere skolenivå og var vant til å kunne leke meg igjennom pensum. Man lærer ikke god studieteknikk når man får beskjed om at det er feil å være faglig nysgjerrig, og at det er usympatisk å innbille seg at man er smart...

Skjult ID med pseudonym BruceW sø. 31 jan. 2010 17:23

@Petern
Reagerer du på folk som har premier fra idrettskonkurranser stående på peishylla også? Blir du sint på legen din som har diplomene sine hengende på veggen? Sannsynligvis har ikke sjefen din medlemskapsbeviset hengende på veggen for å skryte av at han er smartere enn dere, men fordi han er stolt over å ha blitt opptatt i klubben. Antagelig dreier det seg faktisk ikke om deg i det hele tatt.

Skjult ID med pseudonym nettfeber sø. 31 jan. 2010 17:24

Skjønner nesten ikke problemet. Er liksom et MENSA medlem mer seriøs, morsom, ansvarsbevisst, empatisk mm enn andre som ikke er eller gidder å finne ut om de er smarte nok?

Hva med sosial intelligens og evnen til å fungere sammen med andre i alle situasjoner?

Kan det være slik at "nerdefaktoren" er høyere innefor enn utenfor? I så fall og om det mot formodning er derfor noen vil treffe likesinnede der kan man like gjerne søke etter en nerd kanskje ? ;)
Men det er kanskje slik at det er tryggest med en kjæreste som har "samme bil som meg" , Eller??
Tenker man likt da liksom eller er det mer sannsynlig at vi er like som person?

Nei Nok av smarte som ikke er så "smarte" når det kommer til stykke ;o)

(mann 33 år fra Oslo) sø. 31 jan. 2010 17:25 Privat melding

Men er det ikke viktig å holde utrolig smarte mennesker unna det motsatte kjønn slik at de har hjernen klar og kan utvikle og produsere nye fremskritt og kule duppedingser for samfunnet?

Skjult ID med pseudonym pgmp sø. 31 jan. 2010 17:27

Like barn leker best.
At et mensa medlem søker andre med samme type intelligens er ikke noe mer feil enn at sporty søker sporty, sosial søker sosial, osv.

Skjult ID med pseudonym sunway77 sø. 31 jan. 2010 17:29

TS ,er det ikke lettere å søke kjærligheten på mensa da?
det må da være mye mer muligheter å få klaff der,siden de fleste her på sukker ikke er medlem der:-)

(mann 51 år fra Oslo) sø. 31 jan. 2010 17:29 Privat melding

Hvis jenta mener at hun må ha Mensamedlem for å bli lykkelig, la nå hun få ønske seg det!

Jeg er forsåvidt på linje med mange på tråden her om hva som kjennetegner de medlemmene, og de jeg kjenner som kvalifiserer vil ikke bli assosiert med Mensa-medlemmer.

Skjult ID med pseudonym Suislier sø. 31 jan. 2010 17:40

Jeg søker også en kjæreste som er intelligent. Det var et problem i mitt forrige forhold at jeg ikke i det hele tatt ble utfordret intellektuelt.

Det er vanskelig å sile ut de smarte folka her på Sukker, særlig ettersom forskning har vist at oppfattelsen av egen intellingens delvis har omvendt korrelasjon med faktisk intelligens. Noe som er ganske logisk egentlig i et darwinistisk perspektiv.

Men for så svare på spørsmålet ditt: Det er helt stuerent å søke en intellingent partner. :)

(mann 33 år fra Oslo) sø. 31 jan. 2010 17:47 Privat melding

Jeg synes Mensa er viktig og at det burde oppfordres til flere slike organisasjoner, er det noe verden virkelig har behov for er det mennesker som kan løse logiske oppgaver til fordel for alle.

Skjult ID med pseudonym reality sø. 31 jan. 2010 17:54

@TS: Jeg skjønner deg veldig godt, jeg. Og skriver du neste innlegg uten anonym identitet kan jeg om ikke annet garantere en melding fra en likesinnet;-)

Skjult ID med pseudonym go sø. 31 jan. 2010 17:59

Jeg mener bestemt at det viktigste er kjemi, uansett, men balansert forhold i IQ, EQ og SQ er også meget viktig i parforhold.
Mensa kan jeg forøvrig være foruten

Skjult ID med pseudonym Hermione sø. 31 jan. 2010 18:09

@SteinR; Du spurte: "Hvorfor er det slik at mennesker med høy IQ ofte har utstående fysiske skavanker? Som f.eks skjeve øyne eller dårlig syn, asymmetriske ansikter eller dårlig motoriske evner? sosialt klumsete/velter glass/søler når de er edru og generelt mye av den typen."

Jeg kan fortelle deg at det er en fordom. De som ser sånn ut som du skriver her, vil jo sikkert spille på det de kan av andre ting som kan gi dem noe positiv oppmerksomhet - mens de som ser normale eller pene ut, ikke har den samme gevinsten av å flashe et medlemsskap i mensa eller lignende. Tvert imot, det kan virke negativt. Så lenge det er "teit" å snakke om intelligens og at man har høy IQ, vil man ikke se så mange "pene" folk som gidder å fortelle om den siden av seg selv, til folk flest.

Det er mange medlemmer i mensa som foretrekker å være anonyme i offentligheten, nettopp pga. folks fordommer. Det er heldivis på vei i den riktige retningen nå, i forhold til at flere og flere intelligente barn står frem og forteller om hvordan det er å ha en høy IQ, og hvordan det påvirker dem på skolen.

@chili: Du skrev "Empati har ingenting med IQ å gjøre, det er sant. Men hvis man bare har empati eller forståelse for dem som tenker som en selv, så har man ikke empati. Det er ikke noe som heter selektiv empati."

Det er riktig nok at empati handler om å sette seg inn i andres situasjon, uansett om den er forskjellig fra den man selv er i. Men jeg synes det er lettere å forstå hverdagen og tankene til en som ligner meg, enn en som er veldig forskjellig. Nervesystemet vårt er bygget sånn at når vi ser at en annen blir slått på armen, går det signaler om smerte igjennom vår egen arm, i ca 20% av de nervene som hvis det var oss selv som ble slått på armen. Det er en slags innebygd empati i nervesystemet vårt. Vi har rett og slett vanskeligere ved å føle empati med en veps eller en meitemark, fordi den ikke ligner oss så veldig. Derfor er det mange som slår vepser ihjel, og tråkker på meitemarker, uten at de egentlig tenker over hvordan det andre vesenet har det. Det er ikke fordi vi mangler empati generelt, men det er bare noen som er lettere å forstå intuitivt enn andre. De "søte" dyrene som har øyne som ligner våre, er f.eks. de som får mest oppmerksomhet i dyrevern.

Skjult ID med pseudonym Suislier sø. 31 jan. 2010 18:54

Apropos ironi: Det er en overraskende vanskelig øvelse ;)

(er også noe vanskeligere skriftelig enn muntelig)

Skjult ID med pseudonym Hermione sø. 31 jan. 2010 19:11

@YourX: Good point. Det må ha skjedd en feil.

Til de som foreslår å søke lykken i Mensa, så er det jo en veldig god idé... Men de har bare 550 medlemmer i Norge, av 90 000 mulige.. Dvs. at hvis han skal bo i rimelig nærhet av der hvor jeg bor, være nogenlunde i samme aldersgruppe og av motsatt kjønn (!), så er det maks 20-30 eksemplarer å velge imellom... Noen av disse er sikkert allerede gift eller har kjæreste, eller er til feil side.

(kvinne 48 år fra Akershus) sø. 31 jan. 2010 20:53 Privat melding

Noen ønsker seg faktisk en partner som kan utfordre en intellektuelt sett, uten at det er noe galt i dette. Om er en bevisst livet og alt det det medfører, ønsker en seg kanskje utfordringer som kan utvikle en, uten at dette går på å konkurrere. Mennesket er i stadig utvikling, og de modige søker utfordringer. I et mangeårig forhold tror jeg dette er veldig viktig, for ikke å stagnere helt. Det handler om å få nye perspektiver på ting, den gode, dype samtalen osv. Jeg er nok litt av den typen selv. Uten hverdagslige utfordringer har jeg lett for å kjede meg. Men ydmykhet for den andres meninger er alfa omega her, hvis forholdet skal bli godt og trygt.

(mann 33 år fra Oslo) sø. 31 jan. 2010 21:19 Privat melding

twococks ; Der er jeg helt enig, det innlegget passet som fortsettelse av innlegget til TS, og avslutning.

Skjult ID med pseudonym zoid77 sø. 31 jan. 2010 21:30

Det er forskjell på intelligent og intellektuell her. Intellektuell handler om å sette seg inn i ting, diskutere på både konkrete og abstrakte nivåer osv. Er man intelligent, derimot, i hvert fall i denne sammenhengen, handler det om å løse ulike problemer i henhold til en indeks som selv han som skapte den (Alfred Binet) kritiserte for å være utilstrekkelig.

Skjult ID med pseudonym nordjenta sø. 31 jan. 2010 21:35

Jeg er selv medlem av Mensa, men forteller det sjeldent til folk for da kommer janteloven susende (som regel) Jeg tror jo ikke jeg er bedre enn andre av den grunn. Jeg vil ikke si at jeg nødvendigvis søker en person med skyhøyt intellekt, eller en høyt utdannet akademiker, men jeg vil jo gjerne ha en kjæreste som liker å lese, er interessert i kunnskap og som følger med i verden rundt seg. Men man trenger jo ikke være medlem av mensa for å gjøre det:)

Så er det jo dette med EQ og da.. Om jeg møtte en person som var skikkelig oppegående men hadde null sosiale antenner så ville jo ikke det heller være noe jeg ville trakte etter selv om jeg ønsker meg en "intelligent" kjæreste... Er mange ting som spiller inn, hadde en ex kjæreste som alltid refererte til at han bare var en "dum" håndtverker mens jeg var akademiker.. Han var jo smart likevel, men når en potensielt interresant diskusjon bare blir avblåst med den kommentaren så er man jo like langt.. det funker jo heller ikke.. Skriver meg litt ut på viddene her ser jeg.. Men det jeg prøver å si er at det er ofte vanskelig å putte folk i stereotype kategorier, fordi det er så mange individuelle variabler...

(mann 46 år fra Østfold) sø. 31 jan. 2010 21:54 Privat melding

Hei SteinarR syns vel kommentaren din var teit rundt IQ er = Skavanker.
Blir like dum som hvis jeg sier alle men som stiller i bar overkropp og kvinner som har dype utringning her på sukker er dumme. Fins ingen sammenheng.
Kan ikke si at jeg kjenner mange medlemmer som er med i mensa men jeg ser mye på descovery og national geographic og kan ikke se at mange av forskerene som er med på de programmene ser speilt rar ut. Eneste forsker som jeg vet om som ser rar ut er steven hawking men det skyldes MS og ikke at han er smart.

Skjult ID med pseudonym Minney sø. 31 jan. 2010 22:04

Man ønsker jo alltid en partner som kan utfordre en litt på en del ting.
Men jeg ser ikke noe poeng i å bli utfordret på ting jeg kan slå opp på nettet å finne svar på. Da vil jeg heller bli utfordret på mellommenneskelige ting, som moral, etikk, og hvordan man best mulig kan leve sammen med den man er sammen med og andre mennesker man har i livet sitt.
Men hver med sitt, og alle må jo få lov å søke det de selv føler er viktig :)

Skjult ID med pseudonym petern1971 sø. 31 jan. 2010 22:12

Er vel sikkert ikke ren fakta informasjon det er snakk om men mer det å kunne ta det som er fakta og komme med egne kommentarer meninger om det. Syns selv det er morsomt å komme med meninger om vitneskaplig ting som er uklart selv om det blir for det meste BS ut av det. Er vel få som ønsker å være sammen med Google.

Skjult ID med pseudonym :) sø. 31 jan. 2010 23:33

SteinR: vedk. mensa og skavanker... Woody Allen vs Madonna.
Begge i mensa-land, men komplett ulik skulle jeg mene.

Skjult ID med pseudonym seriøs ma. 1 feb. 2010 02:34

@:))

Hvordan man kan mene at Woody Allen vs Madonna er begge i mensa land er helt utrolig. Ingen av de er i nærheten en gang...:)

Jeg kan forstå TS selv om jeg ikke er medlem av mensa selv, men jeg har tatt IQ tester og scoret veldig høyt. Likevel har jeg ingen interesse av å være medlem av mensa, men det kan nok være mye fordi jeg kjenner flere som er medlem i mensa og de og jeg er veldig forskjellige som mennesker. Har ikke skrevet som et krav at typen jeg blir sammen med må ha høy IQ, og for min del er det viktigere at EQ er høyere. Likevel har flere av mine exer eller menn jeg har datet hatt en høy IQ. Noen få unntak har det hvert og da kjeder jeg meg fort, men det her går jo på prioritering. EQ har ikke alltid stått i stil med deres IQ. Kan ikke si at de er noe dårlige mennesker, men man finner ut ved erfaring hva slags mennesker man passer sammen med og ikke. Det er faktisk forskjell på IQ og EQ selv om noen i mensa ikke hevder dette. Den diskusjonen har jeg hatt med de som jeg kjenner som er medlem i mensa og noen av de er enig med meg og andre ikke. Det er selvfølgelig ikke riktig at fordi man har en høy IQ så mangler man EQ, men det er jo ikke sjeldent at mennesker generelt som har en lav EQ ikke har nok selvinnsikt til å innrømme dette uavhengig om de er av den smarte typen eller ikke.

Skjult ID med pseudonym mensadu... ma. 1 feb. 2010 06:35

Joda, kjekt å ha en partner som matcher deg intellektuelt.

Men utover det vil jeg bare gratulere Hermione med godt utført trolling. Eventuelt med dagens beste ufrivillig morsomme innlegg, jeg klarer rett og slett ikke å bestemme meg…

(mann 33 år fra Oslo) ma. 1 feb. 2010 08:19 Privat melding

Petern jo det stemmer det jeg sier, det finnes en klar sammenheng og jeg vil påstå at det stemmer, også det du sier.

Gutter med bilder som meg pleier ikke å være spesielt interessert i kognitiv fordypning, akkurat slik som at jeg selv oppfatter akademikere som ondskapsfulle og realister som blottet for evne til å føle så mye rundt noe som helst.

Skjult ID med pseudonym yeehaw ma. 1 feb. 2010 08:30

@TS

Kjekt hvis dama er oppvakt. Dessverre er det endel av slike mennesker som også er arrogante og/eller sneversynte, men det er vel neppe disse kombinasjonene som er attraktive?

Skjult ID med pseudonym :) ma. 1 feb. 2010 09:27

@s
Hvordan kan du MENE noe annet ?? !! :)
Madonna scorer rundt 140 på S-B testen. Denne testen måler iq etter skala som er kjent for de fleste.

Skjult ID med pseudonym Clueless ma. 1 feb. 2010 10:36

PÅ den andre siden av skalaen har du de som på død og liv vil date de som er betraktelig dummere enn dem selv.
Snakket en gang med en fyr (relativt intelligent) som påsto at han aldri kunne hatt en kjæreste som var like, eller mer intelligent enn han.

Han fikk den rett og slett ikke "opp" når han var sammen med smarte damer som han selv sa...
Heldigvis for han at de aller smarteste damene ikke fant han spesielt interessant heller...

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 1 feb. 2010 11:08

Siden det er flere som snakker om EQ, kan jeg fortelle at det ikke er noe man kan måle, på samme måten som IQ kan måles. Det er rett og slett ikke noen fast standard for å måle sosial intelligens, og derfor gir det ingen mening å snakke om høy eller lav EQ sammenlignet med IQ. Jeg tror du må se det i forhold til "noe". En som er flink til å fungere godt sosialt på en hockeybane er ikke nødvendigvis den samme som fungerer bra i en filosofisk diskusjonsklubb. Det er rett og slett forskjellige sosiale spilleregler avhengig av miljøet du er i, om det er i en "gangster"-gjeng, blandt politikere eller ute på en gård på landet. De har ikke de samme verdiene, de har forskjellige måter å snakke sammen på, forskjellig kropsspråk og klesstil. Hvis du spør en bonde på 50 år om hva som er høy og lav EQ vil du muligens få et helt annet svar, enn hvis du spør en student på 19 som bor i Oslo og drar på byen hver helg.

Skjult ID med pseudonym seriøs ma. 1 feb. 2010 11:11

@:)

Ok min feil. Jeg tok å sjekket det og må si jeg ble noe overrasket. Tenkte hun var smart, men ikke at hun scoret så høyt kanskje hun hadde flaks...:)
Det er flere ulike tester og den S-B har to tester vet jeg. Man kan score veldig forskjellig på de ulike testene. Det med Woody Allen og at han scorer så høyt er ikke dokumentert noe sted. Hverken han eller Madonna står oppført som medlem av Mensa, men jeg vet man kan evnt. velge det selv om den info skal ligge ute eller ikke.

Vet godt at Geena Davis er medlem av Mensa og hun scorer 140. Den testen Mensa har er vel ikke den samme som S-B testen har jeg fått høre. Adolf Hitler scoret 141 på S-B testen, men hans EQ var fraværende.

Den testen jeg tok så scoret jeg 131 og opptakskravet er vel 130 på Mensa, men jeg tok kun testen for morro skyld. Selvfølgelig kan det være jeg også hadde flaks med testen..:)

Skjult ID med pseudonym petern1971 ma. 1 feb. 2010 11:25

@SteinR legge ved en link til et studie som støtter din påstand ellers så er det bare påstand.

Skjult ID med pseudonym seriøs ma. 1 feb. 2010 11:30

@Hermione

EQ er vel egentlig emosjonell intelligens: Evnen til å ha kontakt med sine egne følelser, håndtere egne følelser, motivere seg selv, oppfatte følelser hos andre ( ordet empati kommer inn der ) og evnen til å skape og beholde relasjoner mot andre mennesker. Sosial intelligens er evnen til å omgåes andre mennesker. Det er forskjell på disse to og mange blander de sammen. Ellers er jeg ikke uenig med deg i forhold til sosial intelligens..

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 1 feb. 2010 11:36

Til Seriøs: Hvis du har scoret så høyt på diverse IQ tester er sjansen for at du kan komme inn i Mensa veldig høy. Jeg skulle ønske det var flere som deg som tenkte på å melde deg inn allikevel, for jo flere, jo bedre... Medlemstallene øker veldig for tiden i flere europeiske land, så det kan hende du blir overrasket over hvilke forskjellige typer mennesker som er medlem. De "rare" er der selvfølgelig, men det er færrest av dem, i forhold til hyggelige og sosialt oppegående folk. Det er forresten litt pinlig at man i Norge bare har halvparten så mange mensamedlemmer i forhold til folketallet, enn man har i Sverige og Danmark. Er det pga. janteloven, kanskje? Eller er nordmenn virkelig dobbelt så "dumme" som svensker og dansker? He he...

Skjult ID med pseudonym japp ma. 1 feb. 2010 13:20

Nå er Norge litt mer egalitært i forhold til Sverige og Danmark, så det er nok ikke fordi vi er så fryktelig dummere vi har færre medlemmer i mensa. Ellers så føler jeg mensa er en klubb for "mislykka" intelligente. Altså de intelligente som har havnet på feil hylle i livet og som da ikke har noen særlig intellektuell stimuli i jobben sin. Jobber du som bussjåfør kan jeg se at et behov for en slik klubb kan melde seg. Jobber du i akademia så har du fullt av arbeidsoppgaver og kollegaer som kan stimulere deg.

Ellers så har vel mensa den "dårligste" egosmøringen som reklame for testen sin. Jeg har ikke en venn som ikke er smartere enn den som har laget test-testen...Men alle har så pass med streetsmartness at de har gjennomskuet det, og betaler ikke for en offisiell test.

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 1 feb. 2010 13:50

@japp: Det er mange ting som skal falle i hakk for at man "lykkes" her i livet, og det er ikke helt enkelt å se ut fra bare jobbtittel og inntekt om det er tillfellet. Men en ting er helt sikkert: Vi er født med forskjellige utgangspunkt og ressurser. Et superintelligent barn som blir født i en "fattig" familie hvor foreldrene ikke har akademisk utdannelse har nok et dårligere utgangspunkt for å klare en høyere utdannelse og få en bra jobb, enn et barn med bare gjennomsnittlig intelligens, født i en familie hvor foreldrene er akademikere og har god råd og tid til å ta seg av ungene sine. Men allikevel er de superintelligente barna, født i de dårligst stilte familiene, den eneste sosiale gruppen som virkelig skiller seg ut fra mengden i forhold til å bryte den sosiale arven sin, og gjøre det bedre enn foreldrene. Jeg kjenner mange av disse, blandt annet en kvinnelig leder i et stort utenlandsk firma. Hun jobbet seg frem helt fra grunnen, som alenemor, og med alkoholiserte, fattige, uutdannede foreldre. Sånne som henne, en vakker velkledt kvinne på noen-og-førti, er også medlem i mensa. Man kan ikke si at hun er sosialt mislykket. Men hun har behov for å ha kontakt med andre som kommer fra en lignende bakgrunn, bl.a. fordi familien ikke akkurat er noe hun kan speile seg i. Som sjef er det kanskje ikke på jobben man finner de nærmeste vennene sine. Særlig ikke i den mannsdominerte bransjen hun er i. Hun beskriver at mange av de gutta hun jobber sammen med er gift, og det er på en måte ikke helt sosialt stuerent at hun henger ut med dem i fritida. Så hun blir venner med konene deres, bare for å se gutta, egentlig. Men det blir jo litt feil det, da, hvis det er mannfolkene hun har mest til felles med.

Skjult ID med pseudonym :) ma. 1 feb. 2010 14:39

Men Hermione, noe jeg lurer fælt på her... Ville du vurdert å date en med Asberger, mange av de skårer høyt IQ-messig??

Skjult ID med pseudonym kra-kra ma. 1 feb. 2010 14:44

ganske riktig @:)
Det er ikke uvanlig at Aspergere har IQ på over 140. Men "ekte" aspergere (diagnosen har blirr litt for mye poppis for tiden) sliter med så mye annet, at du skal være relativt tålmodig, kunnskapsrik om temaet eller snydens forelska hvis du dater en med det.
Til gjengjeld får du en kjæreste med mange prisverdige egenskaper, da....

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 1 feb. 2010 14:51

Hm, det er jo litt tricky... Asberger er jo alt fra helt milde trekk til mere klare, autistiske trekk. Jeg har ikke selv Asberger, og det ville nok gi litt for stor skjevhet i forholdet. Jeg ville sannsynligvis bli for verbalt/sosialt sterk i forhold til han, og dermed "mangle motspill". Jeg ville da helt klart vurdert det, hvis det var en mann jeg likte godt, men tviler på det ville holde, for jeg er ekstremt utadvendt, og flørter mye. Det ville nok være litt vanskelig for han å følge med, og unngå sjalusi.

Skjult ID med pseudonym :) ma. 1 feb. 2010 14:55

Albert Einstein, Steven Spielberg og Bill Gates for å nevne noen, antas å ha, eller å ha sterke trekk....
- selvsagt hadde de vært aktuelle kandidater:)

(mann 33 år fra Oslo) ma. 1 feb. 2010 15:08 Privat melding

Men er det ikke svært mange i Nroge som har autistiske trekk i mindre grader? mener å huske at det er en av forklaringene på hvorfor vi er så sjenerte, stillferdige osv.

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 1 feb. 2010 15:18

Etter hva jeg har hørt, hadde Einstein ADHD, og sannsynligvis har Bill det også. ADHD går greit for meg, men disse to mennene er nok litt for gamle/døde for meg. :D

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 1 feb. 2010 15:19

@SteinR, jeg tror du har rett i det med nordmenn og autistiske trekk.

Skjult ID med pseudonym :) ma. 1 feb. 2010 16:29

Synes du ADHD er en mer stueren diagnose enn td Asberger?
ADHD var forresten Reitan og co om jeg ikke husker feil?
Poenget mitt Hermione er kanksje mer at det handler om et åndssnobberi, enn den kognitiv utfordring...:)
På samme måte som damer liker å iføre seg "sterke" menn (med penger, muskler....), damer som vil utfordre handelsstanden:)
- og jeg ser ingen egentlig ingen feil med det, fordi det "er" bare sånn :)

Skjult ID med pseudonym Atreju73 ma. 1 feb. 2010 16:31

Ingen konkrete tallfestede krav til partner er populære på sukker. Enten det er alder, vekt, høyde eller IQ så vil noen som faller utenfor kravet bli fornærmet.

Selv mener jeg det burde være mulig å formulere seg på en måte som tiltrekker seg intelligente mennesker uten å nevne ord som mensa eller spesifikke IQ verdier.

Skjult ID med pseudonym petern1971 ma. 1 feb. 2010 16:42

Hei en fått diagnosen autisme eller asberger så betyr det ikke at man er veldig smart det er vel de færreste av dem som får en nisje som gjøre at de annses som spesielle smarte.
Er vel de med down som det er lett å se at har en del utfordringer.
Igjen steinr hvor er forsknings rapporten uten det så er det meninger du kommer med.
Jeg kan si at jorden er flat og sikkert få med noen 100 personer til å tro det. En annen ting ikke bland adhd inn i det å være smart siden adhd står for (Attention Deficit-Hyperactivity Disorder). Fins mange 100 000 i norge med en form for adhd og i de færreste tilfeller så klarer man å se det hvis man ikke kjenner dem godt

(mann 33 år fra Telemark) ma. 1 feb. 2010 16:53 Privat melding

Sånn litt kort innpå her, hva er minstekravet for å kunne bli medlem i mensa? Jeg ser at kravene på mensa.no tilsier at man må være blandt de 2% beste i befolkningen, men det sier jo ikke så mye om hvor høy score en må ha.

Tok testen på nettsidene til mensa.no, derfor jeg lurer, bare for å sette ting litt i perspektiv.

Trådstarter er jo tilsynelatende medlem så hun kan vel kanskje ha rette underlaget for å kunne gi et svar på dette? :)

mvh

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 1 feb. 2010 17:18

@Jetrotuhl: Grunnen til man sier kravet er 2%, er fordi IQ skalaene varierer mht hvilken score som er på 2% grensen. Men hvis du har tatt testen på mensas hjemmeside, er grensen 130. Men alle som får over 120 bør prøve å ta den riktige testen (som koster 250 kr), fordi det er vanlig at man får litt lavere score første gang man prøver. (Opptakskravet tar høyde for at man "øver" litt...)

Angående ADHD diagnosen, så mener jeg at IQ varierer som i normalbefolkningen. Det er derfor mulig å finne en med både høy intelligens OG med ADHD. Jeg nevnte det fordi av de tre eksemplene på personer med antatt Asberger-diagnose, har jeg hørt at to av dem (Albert Einstein og Bill Gates) hadde/har ADHD.

Så vidt jeg har skjønt kan ADHD ha noe med hemninger å gjøre. Kanskje man tenker mere kreativt hvis man i mindre grad er preget av hemninger? Det kan være det er sånn, det kan også være jeg tar feil. Men det blir også sagt at Niels Bohr hadde ADHD, og han var absolutt også en viktig forsker...

@Atreju73: Jeg er enig i at det tar seg dårlig ut med absolutte krav i en profiltekst.

Målet mitt med å starte denne tråden, var å lufte tankene mine, og høre folks meninger. Jeg synes jeg har lært mye av det, og jeg vil takke alle som har bidratt i tråden.

Skjult ID med pseudonym japp ma. 1 feb. 2010 17:37

@Hermoine

Selv kommer jeg fra en fattig familie. En fattig familie uten dobbeltfnutter og akademiske grader. Bortsett fra mine. Grader, og ikke dobbeltfnutter, altså. Samtidig har jeg fullt av venner med tilsvarene akademiske grader og intellektuelt interessante jobber, og da for meg mange mulige intellektuelt stimulerende samtaler. Og hvorfor har det seg slik? Jo, fordi jeg ikke har levd i en boble fra min dobbeltfnuttfrie-fattige barndom til jobben jeg er i nå. Jeg har vært en liten tur innom universitetet og funnet mange likesinnede.

Så igjen, har du ikke hatt muligheten til å ta en tur innom universitetet og funnet andre vitebegjærlige mennesker og fremtidige venner, så ja, da kan jeg se behovet for en klubb som mensa. Men vi har altså ikke 90k bussjåfører med mensa-iq her i Norge, så de fleste potensielle medlemmer vil nok fint klare å dekke sine sosiale behov på andre måter.

Skjult ID med pseudonym Domm ma. 1 feb. 2010 17:43

Men hvorfor snakker dere om IQ tester og intelligens? Det er da funnet ut at korrelasjonen mellom høy IQ og intelligens ikke henger sammen. Om intelligens er evnen til å lære og anvende tilegnet kunnskap på nye måter, er det i flere forsøk og undersøkelser bevist at dette er ikke noe som personer med med høy IQ scorer nevneverdig høyt på.

En psykologistudie i USA fulgte 1000 mennesker som var den 1% smarteste av 1% med høyest IQ valgt ut i fra skolebarn i California. Det var antatt at disse kom til å bli de nye lederne innenfor Akademia, politikk osv. Proffesoren påvirket forsøkspersonene med å skrive anbefalingsbrev og sørge for at de kom inn på prestisjetunge skoler osv, fordi han var så overbevist om at denne promillen med høyest IQ var skapt for å brilljere. tjue år inn i studien viste det seg at populasjonen i forsøket presterte litt dårligere enn personer valgt ved tilfeldig utvalg.

Altså IQ måler evnen din til å løse et logisk puslespill. Ingenting annet!

(mann 46 år fra Østfold) ma. 1 feb. 2010 17:48 Privat melding

@ Hermione
Vet du egentlig hva du snakker om i forhold til adhd asberger autisem. Blir veldig teit når du referer til jeg tror disse har adhd asberger er vel ikke vanskligere en å google litt så kan du komme med svar.
Jeg vil ikke påstå at jeg er noen ekspert på verken adhd asberger men jeg har to unger som har adhd og en av dem er asberger i tillegg. Der forsvant sjansen min til å få noen damer her inne tror jeg men det er fryktlig irriterende med folk som synser uten å komme med noen henvisning til annet en sin egen synsing.
En kort oppsummering av ADHD og asberger det fins to varianter en innadvent og utadvent.
Innadvent holder til seg selv og det er stort sett de som er nærmest dem som ser frustrasjon osv.
Utadvent kan bli synlig sint og trenger ofte medisiner til å ro ned sinne.
De som har ADHD kan man ikke se at har det med mindre mann er veldig nær dem eller utdannet og da går det på oppførsel og ikke utsende.
De med Asberger (Autisme light) har ofte en følge sykdom som torret eller adhd som er beslektet. Har man Asberger så ser man det ikke med mindre mann kjenner personen men det mest synlig tegn er at de unngår øye kontakt. Med de som har sterk Autism så er det helt klart synlig men disse kan da heller ikke fungere i den virkelig verden men det kan de med Asberger. Majoriteten med ADHD fungere helt fint bare de finner sine mekanismer for å slippe ut uroen i seg og med mange fungere forskjellig medisiner.
Holde dere til fakta og du som er medlem av mensa Hermione burde i hvertfall være litt mer fakta fokusert en bare gjetting.

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 1 feb. 2010 18:00

@japp: Det finnes jo andre grunner til å være med i en forening enn at man har problemer med å finne venner. En åpen horisont, interesse for å bli kjent med folk fra andre fagmiljøer, men som har IQ'en til felles... Mange mensanere er høytutdanna IT-folk. Man skulle tro at de fant nok av andre intelligente i forbindelse med jobben? Det er også aksjemeklere, ingeniører, studenter mv. Folk fra mange forskjellige miljøer. Men jeg kjenner ikke en eneste busssjåfør! Jo, forresten, én, når du nevner det, men ikke i norsk mensa. Poenget mitt er at du får et nettverk som går på tværs av fagmiljøet ditt.

@Domm: En enkeltstående undersøkelse er ikke nok til å velte den mest undersøkte personlige egenskapen vi har. Det er millioner av data som støtter IQ forskningen, bl.a. pga. den systematiske innsamlingen av data blandt vernepliktige. Dataene går mange år tilbake i tid, og dekker forskning i mange land. Men hvis poenget ditt er at IQ ikke er det eneste som teller i forhold til problemløsning, så har du selvfølgelig rett. Øvelse gjør mester. Forresten er jeg ikke sikker på at det amerikanske skolesystemet er så mye bedre enn det norske, selv om de har større fokus på talenter. De har en tendens til å få et konkurrensepreget fokus, som jeg tror kan være usundt for skolebarn. Men det er klart at noe må gjøres for å gi de særlig intelligente barna bedre muligheter for å utvikle seg faglig og sosialt. Norsk skole er ikke så flink til dette.

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 1 feb. 2010 18:07

@petern1971: Jeg kan gjerne komme med links til ADHD osv, men det var ikke trådens hovedfokus.

http://www.add-adhd-treatments.com/Famous-People.html

Skjult ID med pseudonym Domm ma. 1 feb. 2010 18:10

@Hermione: Poenget mitt er dette: IQ måler din evne til å løse logiske puslespill. Ikke noe særlig mer. Intelligente mennesker har ofte IQ over gjennomsnittet. Men korellasjon impliserer ikke kausalitet.

Ellers veltet denne undersøkelsen ganske mye. IBM begynte å se på kreativitet og evne til å tenke "outside the box" når de rekruterte og også mange andre store firmaer sluttet med å IQ teste kandidater.

Og du sier det er millioner av data som støtter IQ forskningen. Støtter på hvilken måte? Hva er bra med en høy IQ bortsett fra at du er flink til å løse gåter og puslespill? Og vernepliktige tar ikke noe IQ test. De tar en test hvor resultatene måles fra 1 til 9 hvor man svarer litt på mateoppgaver, mekanisk insikt og logikk. Det er også en norsk del.

Jeg veit ikke hvorfor du tar opp det amerikanske skolessystemet som en svar på min post, så det lar jeg være å kommentere.

Skjult ID med pseudonym japp ma. 1 feb. 2010 18:10

@Hermione

Selv har jeg et ganske så variert nettverk. Dette har jeg fått fra unvisersitetstiden. Foruten studier i den perioden var jeg også aktiv med mye annet ved siden av. Jeg tror rett og slett mensa er litt overflødig for mange. At det er mange it-folk i mensa forundrer meg ikke.

Og bussjåføren var bare et bilde på en intelligent som har havnet på feil hylle i livet, og som kanskje vil ha nytte av en klubb som mensa.

Skjult ID med pseudonym petern1971 ma. 1 feb. 2010 18:14

Men da er det vel kanskje greit å være litt mer presis og ikke si at du tror men henvise til en web side.
Tråden utviklet seg til å omhandle at det var synlig hvis folk har adhd eller asberger og det er ikke fakta.

Skjult ID med pseudonym Avania ma. 1 feb. 2010 18:20

Bare sånn for ordens skyld, Petern1971: Stephen Hawking har ikke MS (multipell sklerose). Husker ikke i farten hva tilstanden hans heter, men MS er det iallefall ikke.
:)

Skjult ID med pseudonym petern1971 ma. 1 feb. 2010 18:29

Du har rett han har ALS, Lou Gehrig's disease.
Leste artikkelen grundigere :)

Skjult ID med pseudonym kra-kra ma. 1 feb. 2010 18:34

Adhd og Asperger er ikke det samme - og ikke forbundet med hverandre. Begge diagnosene er poppis for tiden, dermed er det nok mange som er feildiagnostiserte.
ADHD er en oppmerksomhetsforstyrrelse, og fører ofte til f.eks liten impulskontroll, manglende konsentrasjon osv. Gjerne også et høyt aktivitetsnivå.
Asperger er en for for autisme, som igjen er en alvorlig forståelsesvanske. Det betyr at de som har dette har en svært annerledes kognitiv utvikling enn NTs (Nevro-typiske, eller "normale" om du vil) og gjerne også spesielle sensoriske vansker/erfaringer. Hovedproblemet for mennesker med ASF (autismespekterforstyrrelser) er manglende evne til å forstå sammenheng, problem med å mentalisere og å forstå sosial kommunikasjon.

Når Aspergere KAN ha en IQ på over 140, sier det ingen ting om intelligens.

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 1 feb. 2010 18:39

@japp: Det er absoutt ikke alle som trives i foreninger, og all respekt for det. Fint at du er fornøyd med nettverket ditt. :-)

@petern1971: Du har rett, det er ikke alltid synlig om du har Asberger eller ADHD. Det er en grunn til at flere og flere diagnostiseres som voksne. Men det er fakta at mange med ADHD er ekstra utadvendte på en måte som jeg liker godt, og de vokser ofte av seg den "negative siden" av utadvendtheten (om enn noen av dem kan snakke hull i hodet på deg...!). Jeg kjenner en del med ADHD og Asberger, så det er derfor har jeg en del erfaring med det.

@Domm: Jeg vil foreslå at du leser boken "The G factor". G står for "generel intelligens". Det er interessant at IBM har forandret testmetodene ved ansettelse, men mange andre steder går det motsatt vei. Man har funnet ut at IQ tester sier mye mere om hvor kvalifisert personen er til å utføre jobben, enn personlighetstester.

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 1 feb. 2010 18:41

@kra-kra: ADHD og Asberger er forbundet på den måten at man mener Albert Einstein hadde både ADHD og Asberger...

Skjult ID med pseudonym petern1971 ma. 1 feb. 2010 18:50

@Hermione
Nå er jeg veldig pirkete vet det selv men adhd og asberger er ikke forbundet pga av Albert Einstein men det er en sammenheng med at de som får diagnosen Asberger ofte også allerede har adhd, torret eller lignede sykdommer. Fins selvfølgelig de som bare har Asberger.
Jeg sier ikke dette som fag person men som far til en med adhd og asberger så jeg har sikkert en del mangler i min kunnskap men har nok mer greie på det en de fleste.

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 1 feb. 2010 18:57

@petern1971: Det kan godt hende du har rett, for mange med ADHD har også andre diagnoser, men i denne tråden var forbindelsen Albert Einstein.

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 1 feb. 2010 19:00

@mann: Hvis du har rett, er det jo fint at vi som tror vi er intelligente og dermed, ifølge deg, mangler empati, holder oss til hverandre, og ikke gjør livet surt for sånne som deg? Du burde være glad til at vi sparer deg for bryet med dating og sånn... ;-)

Skjult ID med pseudonym Domm ma. 1 feb. 2010 19:21

Så fint at du tar opp "The G factor." Er dette MENSA's ofisielle holdning? At hvite mennesker er smartere enn svarte? Det er jo det Jensen's teorier går ut på.

Skjult ID med pseudonym :) ma. 1 feb. 2010 19:27

Nå syns jeg Hermione har fått mye pes. Jeg skjønner godt at det kan være behov for en interesseforening ala mensa, ilikhet med andre interesseforeninger som politisk tilhørighet, religiøse miljø, akademiske fora, foreninger for ulike diagnoser osv. Når det gjelder å finne partner med høg nok IQ eller etter andre preferanser, ja så tror jeg det beste er å ta dialogen tilhjelp. Noe er best forblitt usagt, er en viss intelligens i det også.

Skjult ID med pseudonym wintermute ma. 1 feb. 2010 20:54

Jeg har problemer med å bruke "intelligens" som viktig faktor for å finne en livspartner. At man søker en person som er normalt oppegående, har livserfaring, kanskje litt utdannelse, følger med på hva som skjer i verden, og som matcher en selv på viktige interesseområder, er en ærlig sak. For min del blir det problematisk når en ønsker å bruke kunstige tester, som f.eks Stanford-Binet skalaen, som basis for å avgjøre hvor god partner en person vil være. Dette blir for meg en form for åndssnobberi, som vitner om mangel på evne til å sette pris på de *virkelig* gode egenskapene i et menneske.

Jeg har tatt mange slike tester selv, og scorer forholdsvis høyt. For meg blir dette likevel ikke noe annet en logiske puslespill, som ikke sier noe om personens vilje til å bruke denne deduksjonsevnen til noe fornuftig. Disse testene er laget av vanlige, dødelige mennesker, ikke supermennesker. De har gitte løsninger, og bare det at man kan trene seg opp til stadig bedre score på skalaen, sier sitt om svakhetene ved slike tester.

Jeg jobber i en stor IT- og finansbedrift, og omgås med høyutdannete mennesker med skarpe hjerner, hver eneste dag. Dette er vidt forskjellige mennesker, med svært forskjellige personligheter og interesser, men med den fellesnevneren at de er over gjennomsnittlig intelligente. Skulle jeg vurdere deres evner som partnere, vil jeg si at disse varierer like mye i som befolkningen ellers. Ser man på fremgangsrike genier opp gjennom historien, så vil man kanskje heller kunne konkludere med at de stort sett fungerer dårlig som partnere og familiepersoner. De ofrer gjerne familielivet for å satse på forskningen og karrieren. De er oftere utsatt for psykiske problemer som angst og depresjoner, da de har hjerner som jobber konstant på "høygir" og fallhøyden er stor dersom de ikke lykkes.

I fritiden omgås jeg venner med vidt forskjellig bakgrunn. En del er høyutdannede som meg, mens andre ikke har skolegang utover grunnskolen. De nærmeste, dvs de som gir mest av seg selv, er empatiske, og som jeg trives å omgås med, tilhører like gjerne sistnevnte kategori. De mest stimulerende samtalene i hverdagen, har jeg forøvrig med min fem og et halvt år gamle datter. At en potensiell partner er medlem av Mensa, er derfor like ubetydelig for meg som om hun var medlem av den lokale syklubben.

Selv om jeg skulle tilfredsstille trådstarters krav på intelligens, tror jeg nok dessverre at jeg har mer til felles med en gjennomsnittlig smart kassadame.

Skjult ID med pseudonym kra-kra ma. 1 feb. 2010 21:05

Asperger og Adhd har ingenting med hverandre å gjøre. Det er to veldig forskjellige diagnoser.
Selvfølgelig kan noen ha begge, men det er MYE feildiagnostisering innefor begge gruppene.

Skjult ID med pseudonym Clueless ma. 1 feb. 2010 21:11

@wintermute:

Et veldig godt og reflektert innlegg med noen bra og relevante poeng! :-)

Skjult ID med pseudonym Clueless ma. 1 feb. 2010 21:12

..som jeg ville sagt det selv hadde jeg vært intelligent nok.. ;-)

Skjult ID med pseudonym øæ ma. 1 feb. 2010 21:18

Du er ihvertfall ikke så intelligent at du greier å skrive uten skrivefeil!
Tror nok du skal finne noen smartere enn deg selv her inne ;)

Skjult ID med pseudonym petern1971 ma. 1 feb. 2010 21:25

Dysleksi har vel ingenting med om man er smart eller ikke.

Skjult ID med pseudonym :) ma. 1 feb. 2010 21:28

æø: er du norsklærer ?

gjesp...

Skjult ID med pseudonym seriøs ma. 1 feb. 2010 23:25

@Hermione

Det er mulig jeg hadde kommet inn i mensa, men det er ikke så viktig for meg. Det her er første gangen jeg har snakket om at jeg har tatt IQ test. Både i min familie og i min vennekrets er det alle mulige forskjellige mennesker, og de fleste av de ser jeg på som rimelig oppegående og smarte uavhengig av hvilken utdannelse de har. For meg er det ikke så viktig at man må ha en høy IQ, men EQ og sosial intelligens er nok noe jeg verdsetter høyere.
Jeg respekterer ditt valg og du har din fulle rett til å velge egenskaper til din fremtidige livspartner, og jeg fordømmer deg ikke som flere andre gjør. Utifra det du skriver får jeg et inntrykk at du er en veldig oppegående dame som holder deg saklig selv når andre blir usaklige, og det er en veldig bra egenskap. Får ikke et inntrykk at du fordømmer andre, men du vet hva du vil ha og det er ikke noe galt i det.

Ønsker deg lykke til i ditt søk og tror nok du finner det du søker etter enten her inne eller IRL..:)

Skjult ID med pseudonym Hermione ti. 2 feb. 2010 00:18

@øæ: Jeg har bodd i utlandet i mange år, og det er over 10 år siden jeg skrev norsk til daglig. Mulig rettstavingen halter litt pga. det. Æ og ø er dessuten byttet om på tastaturet mitt... Forresten er det helt riktig at dysleksi kan forekomme, selv om man har høy IQ.

@Seriøs; Takker for dine hyggelige innlegg. Setter pris på en god, saklig og medfølende debatt :-) Lykke til du også.

@resten: Jeg har moderert meg litt nå mht. IQ. Tror ikke jeg vil stille det som absolutt krav.

Skjult ID med pseudonym :) ti. 2 feb. 2010 00:27

Vettu Hermione, det tror jeg var lurt av deg.
Uansett så vil "kjemi" eller iq komme fram i en dialog, og da kan man avgjøre om man vil runde av eller fortsette.
Blåser litt gode ønsker, hell og lykke din vei, *pust* :)

Skjult ID med pseudonym vibe on. 3 feb. 2010 21:31

Hermion,
jeg deler forsåvidt din grunntanke; jeg må ha en partner som matcher meg på intelligens.
Jeg har selv en høy score på iq-tester, gode karakterer over hele linje, og er generelt ganske opplyst og alt det der.

MEN jeg mener intelligens er mer enn det Mensa måler, at de ikke ahr noen enerett på åd efinre intelligens, og at det er en selvfølge at de vil holde andre kriterier utenfor. Særlig i lys av at jeg i Mensa-miljø føler jeg må nullstille mitt sosiale barometer. Det er ingen motsetning i at folk med høy IQ også har gode EQ (for å ta i bruk denne termen), det henger gjerne litt sammen, men det er også flere eksempelr på at man kan ha høy IQ men overhode ikke knekker de sosiale kodene.
Som humor, sosiale ferdigheter og klokhet som har med evne til refleksjon, kobling av informasjon, evne til å lese andre mennesker, etc å gjøre? Har ikke peiling på hva Espen Eckbo, Dagfinn Lyngbø, Jerry Seinfeld - eller Linn Skåber eller Pernille Sørensen for å nevne en kvinner - ville scoret på en IQ-test, men i mine øyne er de temmelige intelligente personer.

Om du søker en person som er god på kvanitativ analyse, logikk-gåter etc, så er sikkert Mensa et bra utgangspunkt,
men i så fall søker jeg en person som da er både intelligent OG har sosiale ferdigheter over gjennomsnittet. Hva mener du om denne type kvaliteter?

Skjult ID med pseudonym Hermione on. 3 feb. 2010 23:25

Hei Vibe

Jeg er enig i at sosiale antenner også er viktig. I hvert fall for meg. Men jeg trenger ikke en som har over gjennomsnittet i forhold til dette. Da blir den logiske analyseevnen viktigere for meg. Det er fordi det betyr mye for meg å bli forstått umiddelbart når jeg forklarer noe. Hvis han kan kompensere for litt lavere sosiale antenner med at man er god til å forstå når jeg forklarer ting for han, så synes jeg det er nok for meg. Det er viktigere for meg at han er snill, generøs, imøtekommende og har vilje til å sette seg inn i hva andre tenker og føler. Interesse for andre mennesker og evne og vilje til å forstå betyr mere for meg enn den virtuøse sosiale evne. Jeg synes faktisk litt naivitet kan være sjarmerende, også hos en mann. Men ikke for mye. En viss porsjon situasjonsføling er jo viktig, da. Ellers tenner jeg ikke på han. Jeg synes man i Norge har en tendens til å fryse ut de som har de dårligste sosiale antennene. Det er et veldig lite sjarmerende trekk hos nordmenn. Der er de flinkere til å inkludere og hjelpe folk litt på vei, i andre land. I Norge er man panisk opptatt av at man skal være flink til de samme tingene. Det blir feil, synes jeg. Med litt hjelp fra venner, kan man klare seg langt, selv med dårlige sosiale antenner :-)

Jeg driter langt i om man er flink til å løse rebuser. Det er bare én av måtene å måle intelligens på. Grunnen til at mensa bruker figurer i testingen er at det er den billigste måten, i forhold til at presisjonen fortsatt er ganske bra. En omfattende test hos psykolog er bedre, og tar også hensyn til emosjonelle ferdigheter, paratviten osv., så vidt jeg har forstått. Fordi vi bruker en logisk/romlig test, vil det selvfølgelig føre til at vi slipper inn en og annen som er veldig flink på dette, men ikke på andre ting, men det er unntaksvis, og ikke et egentlig problem for foreningen.

Hvis man fandt en måte å teste følelsesmessige evner på, tror jeg det ville være veldig bra å inndra i intelligenstester. Men jeg er ikke ekspert i testing. Det er bare min egen mening jeg forteller nå.

Skjult ID med pseudonym vibe to. 4 feb. 2010 10:00

Hermione,
er enig med deg i at man i Norge synes å ha en sterkere tendens til å fryse ut de litt sosialt klønete, enn det jeg har observert i andre land (eller manglende antenner i ander land oppveies av respekt for å være flink/intelligent, mens man i Norge ikke får kred for det). Det har jeg veldig lite til overs for, og ender selv ofte opp med å være den som snakker med "nerden" (og det kan vre like interessant det).

Men det er viktig for meg at partneren kan kaste ball med meg, at vi kan le sammen, at han kan snakke med mine venner på egenhånd og ikke overlater all den sosiale brobyggingen til meg i settinger med andre mennesker. Dette er noe jeg har lært er for meg utrolig viktig (etter at jeg var i et forhold som ikke var sånn). Heldigvis pleier det vanligvis å korrelere bra med normalt bra intelligens, og er generelt noe man etter min erfaring oppdager ganske tidlig i kommunikasjonen.

Skjult ID med pseudonym lillemjau fr. 5 feb. 2010 15:46

SteinR:Jeg har en mensa-onkel som passer den oppskrifta der skremmende godt..uten at det behøver bevise noe som helst....og som forsåvidt har oppfordret meg til å joine i flere år.

Jeg har ikke no' utpreget behov for å bevise min intelligens og svulmende klokskap(hahah), dog jeg stadig opplever at jeg lar meg forundre eller frustrere av mindre oppegående og begrensede hoder rundt om.. men det er jo bare å holde seg unna akkurat de..-som livspartner, mener jeg. jeg krever jo ikke at hele familien og alle vennenne mine er ursmarte av den grunn.. det er skrekkelig mye JEG ikke kan..godt andre er gode på de tinga! ;) alt i alt, vi er like gode alle mann, på hver vår måte.. at det norske skolesystemet ikke ser det helt på den måten er bare deres eget tap.. Når alt kommer til alt er man sin egen lykkes smed.. og hvis lykke betyr en meget intellektuell mann som man føler bor på samme planet som en selv, så er det det man skal ha... :)

- Så til TS: Selvfølgelig ønsker du en som mer eller mindre, på et eller annet plan, matcher deg og kan utfordre deg og gi deg støtte/motstand og en følelse av å ikke til stadighet snakke til "veggen"..... han behøver nok ikke være "Lik" deg, men likevel inneha egenskaper og nivåer som gjør det mulig å utvikle seg paralellt, møte forståelse og bli gitt en og annen utfordringe eller nøtt å tygge på... det er mange aspekter her, men de som lar seg fornærme eller avspore av ditt ønske om en intelligent man... vel... da veit du iallefall at det ikke er han du skal ha. u go girrrrrl! tvi tvi. :)

Skjult ID med pseudonym kit fr. 5 feb. 2010 17:01

SteinR. Du beskriver nerdene eller muligens Mensamedlemmer.

Det er mange med høy IQ som ikke er nerder eller medlemmer. "Alle" 3 jeg kjenner som tilfredsstiller kravene er ikke medlemmer, og de ser og oppfører seg likt som oss andre.

(mann 33 år fra Oslo) fr. 5 feb. 2010 17:26 Privat melding

Jeg gjorde det klart at jeg beskriver de smarteste av de smarte, altså "kremen".

Når det gjelder nerder så tilbringer vel 70% eller noe av norske gutter livet forann pcn så det kommer en ikke unna uansett.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 5 feb. 2010 18:01 Privat melding

SteinR, og jeg gjorde det klart at den beskrivelsen din ikke passer på de 3 jeg kjenner som beviselig er smarte nok.

Av den grunn mener jeg at beskrivelsen din ikke treffer de smarteste, men fagidiotene.

Skjult ID med pseudonym mandu76 fr. 5 feb. 2010 21:30

Dette er jo en tråd som det tar tid å lese seg opp på... og det brude man kanskje siden den handeler om intelingens. -Men tema er jo artig og morsom. Klart TS kan skaffe seg en smart kjæreste ( hvis hun er pen nok, eller villig til å jekke på sine utseendekrav).
Det TS skriver om at vitenskapen bare har en type intelligens er delvis rett og delvis feil.

Selvfølgelig spiller IQ en rolle, men selvfølese er nok like viktig. Jeg er sånn halvsmart, som gjennomsnittet av folk som tar høyerere utdanning, og så er jeg litt dyslektisk og stein-stokk-tallblind... og så har jeg en bråte svært intlegente venner... flere som jeg vet kunne vært i mensa (og jeg vet deres IQ)... men som ikke er det...
Jeg kjenner meg ikke underlegen ovenfor folk jeg har truffet så langt. Jeg kan vite at jeg ikke kan stille opp mot dem i TP, quiz eller søknad om doktorgradstipender.... men so? Svært smarte folk har svært mye respekt for meg pga den jeg er.

De som vil ha en kjæreste som kan geografi eller som kan løse rare gåter fort, kan få det.... jeg vet hva jeg bidrar med og de jeg omgås vet det. Er ikke det greit nok?

Skjult ID med pseudonym mandu76 fr. 5 feb. 2010 23:47

Nå har jeg lest hele tråden på103 innlegg. En ganske god tråd, uten for mye usakligheter eller spydigheter, slik jeg ser det. Konklusjon: Jeg vil ha en mann som er smart nok, passe kjekk, reall, ganske empatisk, tålelig kunnskapsrik om noe han brenner for, passe handy og som vil ha meg. IQ er ikke et krav... men det er kanskje ingen bekymring fordi hoveddelen av mine beste venner har høyere IQ enn meg. Jeg vil imidlertid velge klokskap fremfor IQ hvilken dag som helst.

Det er forøvrrig endel forsking på gang for å få objektive mål på EQ. En av de som forsker på det er ganske kjekk og er på sukker : )

Skjult ID med pseudonym bergen lø. 6 feb. 2010 02:22

Eg tror eg vet kem TS er, og sef skal en kunne få velge personer etter de kriterier en selv ønsker, uten å føle at en gjør noe gale av den grunn. Dette e jo ingen test, men en søken etter evt. livspartner. Samtidig mener eg at det finnes både en bussjåfør og en som kjører søppelbil (eller heter det renovasjonsbil?) i Mensa. Koffor skulle det ikkje være det?
Og eg ser ingen grunn til at et evt. Mensa medlem ikkje har bilde som SteinR. Koffor skulle de skille seg mer ut (eller mindre) enn andre?
Eg har videre forstått de slik at det e veldig vanskelig å deffinere EQ. Så selv om en forsker på det, så havner en i ett dilemma angående ka en faktisk forsker på. Sef kan de som vil irettesette meg på dette... ;)
Eg vil og nevne at det e veldig mange andre krav som eg har mer problemer med her inne.... som f.eks. danseferdigheter...?
Kor mange av mannfolkene her innpå e egentlig danseløver?
(eg må innrømme at eg ikkje e det, og dermed forsvinner kanskje 90% av damene nå? ;)

(mann 39 år fra Oslo) lø. 6 feb. 2010 02:28 Privat melding

@SteinR
>Men er det ikke svært mange i Nroge som har autistiske trekk i mindre grader? mener å huske at det er
> en av forklaringene på hvorfor vi er så sjenerte, stillferdige osv.

Jeg anbefaler deg boken: "Riding The Waves of Culture: Understanding Diversity in Global Business ".
Beste boken jeg leste på BI-studitet. Den har tidvis geniale innsikter i forhold til kultur over hele verden, også Skandinavia.

Da slipper du å vilt feilkonkludere i forhold til norsk kultur.

Skjult ID med pseudonym bergen lø. 6 feb. 2010 02:47

forresten... glemte å nevne at eg e en skorpion....
(men desverre fortsatt ingen danseløve)

Skjult ID med pseudonym snikende lø. 6 feb. 2010 02:51

må beklage å si at jeg ikke har hjernekapasitet til å lese gjennom hele tråden...

Men og vet da ikke helt hvor asbergers og ADHD kom inn i bilde, men fikk med meg SteinR sin uttalelse om autistiske trekk.

Når det kommer til SteinR sin uttalelse om autistiske trekk så regner jeg med at han mener OCD (Obsessive-compulsive disorder), noe veldig mange av oss har i lettere grad.. Hvor mange av dere er det ikke som feks teller lyktestolper, plater i taket på jobben. et eller annet.. men virkelig OCD er som jack nicholson hadde i "as good as it gets"

Når det kommer til Asbergers så er vel ikke det mer utbredt i norge en generelt i verden. Men husker jeg ikke feil så er vel asbergers, en gren av autisme, men ofte med en lynende intelligens på noen områder som går over i OCD, som for eksempel Dustin hoffman i "rainman".

Men til TS, gjør hva du vil.. du er din egen herre/dronning..

Always remember, a cat looks down on man, a dog looks up to man, but a pig will look man right in the eye and see his equal.

(mann 51 år fra Oslo) lø. 6 feb. 2010 02:56 Privat melding

Asbergers er en form for autisme. Der har du en gjeng meget ensporede mennesker som virkelig har satt spor etter seg. Newton var sannsynligvis en av de.

Skjult ID med pseudonym snikende lø. 6 feb. 2010 03:13

lest litt mer nå.. Hva faen er mensa... jeg skal sporenstreks melde meg inn der imorgen tidlig...

Virker som om det er like hipt som Odd Fellow, og frimurerne..

Nei, jeg har jo vært medlem av R.Ø.L.P i mange år og tror ikke de setter pris på at jeg joiner andre klubber også..

You come to love not by finding the perfect person, but by seeing an imperfect person perfectly

Skjult ID med pseudonym ruterdame lø. 6 feb. 2010 11:58

@Snikende og SteinR: Jeg tror ikke dere vil finne holdepunkter for at det er en overopphopning av autismespekterlidelser eller OCD i Norge. Det er imidlertid en overopphopning av folk med trekk fra scizoid personlighetsforstyrrelse i Norge sammenliknet med fek USA der andre personlighetsforstyrrelser er ledende.

Du trenger forøvrrig ikke være smart selv om du har Asberger. Men man ser at barn med asberger gjerne har enketle temaer de er svært opptatt av. Det er også vanlig og se endel tvang i (deler av ) autismespekteret. Autismegeniene er en relativt liten gruppe.

Det er lett å forske på IQ (sammenliknet med EQ) i den forstand at IQ er et konstuert mål, hva høy IQ innebærer er nok vanskligere å forske på selv om det er jo gjort mye på feltet. Endel forskere argumenterer for at IQ ikke er tilstrekklig for å måle ressursene som kan få oss til å være særlig velfungerende og hevder derfor at en bør inkludere flere mål i intligensbegrepet.
Mange IQ tester er dessuten svært sårbare for kulurelle faktorer. Dette gjør at det er store diskusjoner feks i USA om hvorfor afroamikanere har gjennomsnittlig lavere IQ enn hvit middelklasse. Man reividerer endel IQ tester med gjevne mellomrom fordi folk i løpet av de siste tiårene begynte å skåre "for høyt" på dem. Gjennomsittet for IQ skal være 100 .

Det er også verd å merke seg at grensen for når man kan være medlem i mensa ligger like langt vekk fra gjennomsnittet som grensen for når man kan begynne å snakke om en mild psykisk utviklingshemning (bare i andre enden av skalaen).

(kvinne 30 år fra Oslo) lø. 6 feb. 2010 17:30 Privat melding

@Hermione:
Jeg forstår ønsket ditt mht partner svært godt. Selv om intelligens ikke trenger å være avgjørende, handler det om å føle man er på bølgelengde med hverandre, på samme nivå. Jeg har lettere for å falle for intelligente menn fremfor de mer gjennomsnittlige. For å kunne "sile" ut de du antagelig uansett ikke vil bygge noe seriøst med, tror jeg det er like greit å fortelle at intelligens er viktig for deg allerede i profilteksten. Innbiller meg det må være ille for en å få vite han/hun ikke er intelligent nok "likevel" på et senere tidspunkt! Du er jo på Sukker for din egen skyld, og om de noe mer "uintelligente" føler seg tråkket på når de ikke tilfredstiller dine "krav", får så være. Så lenge man ikke ordlegger seg på en uhøflig eller ugjennomtenkt måte, må det kunne respekteres at ikke alle vil kunne tilfredstille alles krav; det være seg høyde, alder, - eller intelligens. Lykke til med "jakten"! :-)

@div.:
* Man er ikke "geni" per definisjon, selv om man tilfredstiller Mensas krav til medlemsskap. Grensen mellom kategoriene "overlegen intelligens" og "geni" er dog uklare.
http://en.wikipedia.org/wiki/Genius
* OCD er ikke det samme som å ha autistiske trekk. http://en.wikipedia.org/wiki/Ocd#Psychological
* Asperger's kalles ofte høytfungerende autisme. http://no.wikipedia.org/wiki/Aspergers_syndrom
* IQ og utseende har ikke en fantabuløs korrelasjon, verken negativ eller positiv. Men det er slik at man kan forutsette at ettersom det er færre som har høy intelligens, vil det også finnes færre vakre mennesker med høy intelligens. Normalfordelingskurven mht IQ: http://en.wikipedia.org/wiki/File:IQ_curve.svg

Skjult ID med pseudonym Pudding sø. 7 feb. 2010 00:37

Høy intelligens sier ingenting om funksjonsnivå, og at man er feks sosial oppegående. Det hele handler vel om å finne en mann/gutt som er på "mitt plan" tenker jeg da. Jeg er en relativt sterk person med egne meninger, og jeg krever også at en kjærste skal ha det samme. Ikke fordi vi skal krangle hele tiden, men fordi han da har egne meninger og intelligens i mine øyne = jeg finner han tiltrekkende/spennende og jeg respekterer han. Men dette handler vel om en totalpakke, og ikke bare iq. Han må være kjekk også selvfølgelig.

Anyone? :-P

Skjult ID med pseudonym Miriam sø. 7 feb. 2010 00:48

@hermione:

Folk med adhd er like forskjellige som alle andre. De sier at Bill Gates, Leonardo DaVinci, Albert Einstein ++ hadde adhd. Det handler ikke om å ikke ha hemninger, men at hjernen til mennesker med adhd har mindre hjernebølger og man befinner seg derfor i en annen "tilstand" som ofte beskrives som en slags meditasjonstilstand (selv om man oppfatter seg selv som våken). Dette har fordeler og bakdeler. Man kan være flink til å hyperfokusere når noe fenger (som disse geniene har gjort), men man er samtidig temperamentsfull, lett å avlede (spesielt når ting ikke er så fengende) osv. Mennesker med adhd har også ofte mindre søvnbehov, de har mye energi, de er dristige og de tør satse. Dvs en del tør det, mens andre har ikke funnet dette ene som engasjerer dem. Man kan si at en person med adhd ofte har enormt potensial, men som ikke klarer utnytte det alltid. Men klart dette varierer.

Jeg har selv diagnosen og har funnet "min greie". Jeg kan sitte dagesvis og gruble på EN ting, og jeg gir meg ikke før jeg forstår. Dette opptar meg 24/7, og jeg tenker på problemstillingen på bussen, mens jeg lager middag osv. Jeg har en seighet og et pågangsmot som ikke mange har, det ser jeg. Dette gjør også at jeg lærer mye, og jeg er en svamp etter mer kunnskap. Det er supert så lenge jeg kan drive med dette, men jeg er HÅPLØS når jeg ikke har lyst. Dvs jeg er elendig på mye annet. Det er ytterkanter kan man si. Man brilljerer eller man stinker/suger skikkelig. Men det var ingen som sa noe om at Albert Einstein var en hissigpropp, eller at Bill Gates har det så rotete hjemme at man ikke ser gulvet (hypotetisk), var det?

Skjult ID med pseudonym flow sø. 7 feb. 2010 01:04

Når det gjelder asberger, jeg mente de som er/har savant i tillegg til diagnosebegrepet og de er i et virkelig fåtall på verdensbasis.
Viktig å huske at diagnosesetting går i trender, alt etter hva fagmiljøene setter fokus på. På nittitallet var tourette, mbd, add, adhd, asberger og like i søkelyset, men dette endres over tid. (Freud td snakket om helt andre lidelser...:)
Cress: Glad for din oppklaring når det gjelder OCD. Det var en smule misforståelse lenger oppe i tråden og er ikke til sammenligning med ADHD, asbergser og andre diagnoser innen oppmerksomhet og konsentrasjon. Det finnes mange kjente OCD-personligheter også. De finnes på google. Særlig innen kunst, litteratur og finans. Man handler i "oppgangstider" og skummer fløten i nedgangstider.

Skjult ID med pseudonym Miriam sø. 7 feb. 2010 01:18

@flow:

Det at det diagnosisteres mer i perioder har ikke nødvendigvis med "mote eller trend" å gjøre. Adhd hos kvinner feks (eller adhd i voksen alder, som de før ikke trodde eksisterte) er noe de nylig har funnet mer ut av, dermed så sier det seg selv at det finnes mange som har dette, men som ikke oppdages før man vet hva man ser etter. Så stabiliserer ting seg etter en periode, man forsker mer, finner nye ting osv. Det at mange får en diagnose betyr ikke at det er snakk om slett arbeid og feildiagnosistering/trender. Fordi en tilstand ikke er til å ta og føle på som feks kreft, betyr ikke at den ikke finnes. Man vet bare ikke alltid hva man ser etter.

Skjult ID med pseudonym General sø. 7 feb. 2010 02:57

Høy IQ henger ikke alltid sammen med skoleflinkhet og ekstremt kunnskapsrike personer. Jeg har alltid hatt dårlige karakterer på skolen og er i beste fall rett over gjennomsnitlig kunnskapsrik. Men hjemmetesten på mensa.no og mensa.dk påstår jeg er kvalifisert som medlem.

Men jeg merker at jeg ofte tenker mye dypere og forskjellig fra "folk flest". Noen eksempler:

Jeg er veldig detaljeorientert, jeg kan "beundre" måten et bygg er bygd på, og tenke på hvor mye arbeid som ligger bak uten at jeg er noe interessert i arkitektur. At denne trappa jeg går i er bygd sten for sten og kan til og med begynne å fundere på hva den kosta å bygge med materialer + lønnsutgifter/aritekter/planlegging/transport osv. Det er ikke på tvangstanker basis, men funderinger som slår inn av og til.
Jeg kan gå forbi en butikk og lure på hvordan i all verden den butikken kan gå i pluss. Med tanke på alle utgifter, lavt overskudd pr vare, aldri folk i butikken osv
Jeg tenker generelt veldig logisk og konstruktivt på ting og blir derfor aldri stresset, noen gang. Det kan virke veldig likeyldig og provoserende for mine omgivelser.
Jeg må veldig ofte forklare spøkene mine, mulig de bare er ekstremt dårlige. Men jeg har en teori om at de er veldig dype :p
Jeg spotter umiddelbart logiske brister i filmer, noe som egentlig er ganske irriterende å fokusere på. Jeg avsører også stort sett alltid skurken i krimserier/filmer, noe som også ødelegger mye av spenningen, jeg er sjokkert over hvor tydelige hint som stort sett alltid legges ut.
Jeg blir ofte forbløffet over og lurer på hvordan f.eks elekriske ting er satt sammen.
++++++ mye mye mer.. :p

Jeg funderer rett og slett over mye som det virker som folk flest tar for gitt og ikke tenker ett sekund over hvem, hva. hvordan. De bare registrerer at den dingsen kan gjøre akkurat det og det.

Skjult ID med pseudonym lillemjau sø. 7 feb. 2010 03:38

@ General... morsom lesning...var som om du beskrev meg..nesten litt skremmende... ;)

(mann 33 år fra Oslo) sø. 7 feb. 2010 13:50 Privat melding

General der er jeg helt enig og jeg tenker ofte på samme måte selv....jeg greier ikke å høre eller se en film som Gladiatoren når hovedrollen som skal være spanskitaliensk general i romerriket har australsk-angelo dialekt, for meg blir det håpløst..hvorfor ha autentiske filmsett men en dialekt som ikke kom før 1200år senere.

Det forundrer meg også at de jeg kjenner som jeg ser på som minst intelligente ofte er de som har nilest seg igjenn legestudiet eller lignende.

Samtidig er det litt kjedlig å være gutt da jenter ofte har hatt kjæreste siden de var 14-15år av og på stort sett hele tiden og har aldri utviklet noen unik personlighet, de har aldri måtte utvikle noen som helst interesse ut av kjedsomhet og har de 3 samme favorittfilmene som går igjen ; grønne mil, dirty dancing og den som er hot akkurat nå og det er rart når en selv har ekstrem trang til å utforske alt en ser rundt seg.

(kvinne 30 år fra Oslo) sø. 7 feb. 2010 15:01 Privat melding

For ordens skyld; ja, høy IQ tilsier ikke automatisk høyt funksjonsnivå. (F.eks sosiale evner og klokskap.) Man kan dog si at intelligens forteller noe om verktøyet man har tilgjengelig for å forstå og håndtere verden (f.eks problemløsing). For å sitere wikipedia:

"Intelligence is an umbrella term describing a property of the mind comprehending related abilities, such as the capacities for abstract thought, reasoning, planning and problem solving, the use of language, and to learn."

Mao, med høy intelligens kan det selvsagt argumenteres for at man per definisjon har et bedre utgangspunkt enn de med lavere intelligens. Men kultur/miljø har også svært mye å si for i hvilken grad personen er vellykket/balansert/funksjonell. "Arv vs. miljø"-debatten er relevant her. For intelligens har en positiv korrelasjon til arvelighet, men arveligheten er ikke helt avgjørende; miljø og kosthold er også sterke faktorer mht utvikling av intelligens.

Høy IQ er ingen garanti for at personen er klok (besitter mye kunnskap og erfaring), flink sosialt, eller generelt veltilpasset. For eksempel vil ambisjonsnivå, målrettethet og evne til å arbeide hardt, i praksis være helt avgjørende for den enkeltes potensiale mht vellykkethet, slik samfunnet definerer det, - uavhengig av intelligens. Begriper ikke greia med at enkelte er hårsåre angående temaet.

@general og SteinR: Dere beskriver i hovedsak personlighet og kultur, ikke intelligens. Logisk sans og analytiske evner er dog selvsagt forbundet med intelligens, ja. :-)

(mann 33 år fra Oslo) sø. 7 feb. 2010 15:30 Privat melding

@Cressidea:
Nei jeg kastet bare ut noen tanker om kulturklasjcrashtimetravel som forutsetter at alle snakket engelsk med dvs.dialekter i romerriket og generelle tanker om utvikling av personlighet eller det jeg kaller trutemunn-generasjonen; ingen egen evne til å utvikle individualitet så hjernen gjør opp for sin mangel på kognitivkapasitet med å forsterke herming av det andre gjør og ergo så forsvinner personlighet og konstrueringen av personligheten.

Så hvorfor du forteller meg at logisk sans og analyse som stort sett blir målt etter hvor fort du analyserer problemer ikke er det jeg beskriver, forstår jeg ikke.

Men du motsier deg selv når du nevner et sitat som inneholder "the use of language" når det var akkurat hvilket språk jeg siktet til som ble brukt som den logiske bristen hehe.

Slik jeg ser det er alt forbundet med intelligens, det er derfor vi leter etter tegn på intelligent liv i verdensrommet.

Når det gjelder høy IQ så virker det som om naturen spiller hannkjønnet en lek der og selv om jeg generaliserer så spiller det liten rolle for meg siden jeg er selv er overbevist.
Det virker som om det er enten eller ; veldig høy IQ hos menn forutsetter synlige og uheldige fysiske skavanker, dårlig motorikk og oppførsel som gjør at de blir utfryst/eksludert fra all sosialomgang fra svært tidlig alder og genetiske egenskaper som gjør de uønsket for det motsatte kjønn uansett kultur eller miljø og det er ting som går igjen uansett hva noen sier til meg...f.eks de har ofte svært dårlig syn.

Så jeg argumenterer for at høy intelligens må være noe av det minst "brukervennlige" du kan bli født med/utvikle som hannkjønn, og da tenker jeg på de som scorer veldig høyt, da det biologiske målet er å reprodusere seg.

At noen er hårsåre er ikke så rart, det mest brukte skjellsordet som finnes er jo "dum" .....de aller fleste samtaler mellom to mennesker består av hvor dumme de synes andre mennesker er.

(mann 33 år fra Oslo) sø. 7 feb. 2010 16:26 Privat melding

Selvfølgelig ser du ikke poenget mitt, du og meg er to mennesketyper som aldri ville eller kunne ha noe til felles og vi kunne neppe vært i samme rom eller beskrevet med ord hvor mye vi misliker hverandre osv...forskjellene i mennesketypen blir for stor til at det kan være noen gjensidig forståelse, slik er det bare og da er det vanskelig å diskutere noe som helst da vi både kulturelt/genetisk ikke kan like hverandre.
Det behøver selvsagt ikke å innebære at en sier stygge ting til hverandre, men synes det er alikevel ufint å si bullshit når du bare kan skrive at du er uenig...det synes jeg er barnslig og udiplomatisk.

Det har jeg heller ikke sagt, sitatet er heller ikke 100% korrekt slik det først ble skrevet når det skal sies, så da er det jo ikke gyldig heller som noen referanse.

IQ og utseende har en ekstrem korrelasjon hos det mannligekjønn mener jeg, og jeg er faktisk forbauset at det er mulig å ikke registrere det, for meg er det noe som er utrolig og nesten fantastisk.

Skjult ID med pseudonym Nerdy sø. 7 feb. 2010 16:47

For å presisere snakker vi altså om:

Korrelasjon=E[(X-m(x))(Y-m(y))] /(sigma(x)*sigma(y))

Hvor X definerer utseende og Y definerer intelligens.

Spørsmålet er jo dermed også om datamengden er tilstrekkelig for å gi en signifikant sammenheng,

PS! Kvinnelige lesere blir trolig provosert over at utseendet er definert til X, og intelligens til den mannlige Y-en...huh huh huh!
PPS! Darwinistisk tankesett forklarer jo også nedgangen i naturfaglig kompetanse i samfunnet generelt, ettersom innelgg som dette åpenbart ikke bidrar til videreføring av nerders gener...(no sex = no kids!)

(mann 33 år fra Oslo) sø. 7 feb. 2010 16:50 Privat melding

Nerdy men om nerder fikk jenter fra tidlig alder og ble like kompetente der som i realfag så ville jo utvikling av nanoteknologi stoppet helt opp....det er nødvendig for samfunnets fremgang i sin helhet at de ikke får jenter slik at de kan bruke mest mulig tid på å utvikle alle mulige fysiske aspekter av sammfunet...ergo de må være mindre pene for at vi skal få en kontinuerlig utvikling.

Skjult ID med pseudonym Nerdy sø. 7 feb. 2010 16:53

Men blir de FOR lite pene, så formerer de seg ikke og da stopper det helt opp om noen år.
Det er en delikat balanse for å opprettholde genetikken, samtidig som de ikke må distraheres...

Skjult ID med pseudonym Nerdy sø. 7 feb. 2010 17:06

Og for å regne videre, så er bare halvparten av disse kvinner...og rundt en fjerdedel av disse igjen i riktig alder...og bare 25% av disse er single og bare 10% av dem bor i Oslo...Det gir altså 6 damer i målgruppen. Dessverre er jo sjansen også liten for at de liker meg, selv om jeg skulle være så heldig å støte på en av dem. Mulig jeg skal gå tilbake til bøkene mine nå... ;-)

@Cress: Nja...det er vel heller det at nerder tjener mye penger og er styrtrike når de er femti...og VIPS får de plutselig draget på damer og bringer genene videre....naturen er flott!

(kvinne 30 år fra Oslo) sø. 7 feb. 2010 17:07 Privat melding

For ordens skyld: Jeg slettet innlegget for å legge til noe, har ikke slettet noe i teksten min. :-)

@SteinR: Som jeg skrev, det var ikke utelukkende til deg jeg henviste meg. Når jeg nevnte logisk sans, regnet jeg med at du ville forstå det var til General, som faktisk nevnte det som en del av sin post:-)

Motsier ikke meg selv. Feil i filmer typ. gal dialekt osv. er ikke automatisk det samme som "use of language" slik wikipedia sikter til. Ikke alt kan oversettes direkte til norsk isolert sett, men må sees i lys av ordenes kontekst. Dvs, at det i wikipediasitatet refereres til praktisk/teknisk anvendelse/tilegnelse av språk. At de valgte å bruke feil dialekt i filmen, vitner kun om mangel på kunnskap.

Ang. "skavanker"; ref. min første post i denne tråden:
* IQ og utseende har ikke en fantabuløs korrelasjon, verken negativ eller positiv. Men det er slik at man kan forutsette at ettersom det er færre som har høy intelligens, vil det også finnes færre vakre mennesker med høy intelligens. Normalfordelingskurven mht IQ: http://en.wikipedia.org/wiki/File:IQ_curve.svg

Det bor 4,85 millioner menesker i Norge. Uten å ta hensyn til alder, skal kun 2% kunne tilfredstille Mensas krav til medlemsskap, dvs 130+ i IQ. På bakgrunn i de tallene, har 97 000 mennesker i Norge høyere IQ enn 130. Hvis man går ut ifra at utseende også er normalfordelt (altså har samme formen på kurven i histogrammet som IQ har, noe som praktisk talt gjelder alle målbare ting grunnlagt i biologien, f.eks gjelder det også høyde)... Hvis vi skal være like strenge som Mensa, og trekke ut de øverste 2% mht utseende, for så å itillegg sile ut de som tilfredstiller Mensas krav til IQ, sitter vi igjen med 1940 individer. Det er ikke mange. Med andre ord finnes det svært få mennesker som er både svært vakre OG svært intelligente - det finnes færre av de begge isolert sett. Så i kombinasjon blir det veldig strenge krav; man vil iløpet av livet møte få som tilfredstiller kravene kombinert!

Du skriver ikke på objektivt nivå, men på subjektivt. Altså ikke på grunnlag i gitte fakta, men i subjektive erfaringer og meninger istedet. Jeg forsøker å forstå det som skrives i denne tråden om selve temaet. Kjenner deg ikke som person, og tolker derfor ikke det du skriver i henhold til annet enn faktaene i seg selv, som jeg refererer til i min post her. :-)

@nerdy: Absolutt. Er derfor biologisk gitte egenskaper er normalfordelte: Er til for variasjon i arvemateriale - artens overlevelse.

(mann 33 år fra Oslo) sø. 7 feb. 2010 17:13 Privat melding

Som menneske vil det være umulig å ikke skrive subjektivt.

Det er dessuten mye mer interessant å lese subjektive oppfatninger og "prosa" enn det er å bare forholde seg til halvferdige logarytmer som uansett aldri blir mer vanntett enn realisten som pugger dem.

Etter at du har skrevet det innlegget er det født barn i Norge, med andre ord er tallene allerede forandret og ugyldige...så mye for logikk.

Uansett vi vil aldri enig om noe som helst så det er grunnløst.

Tilbake til TS ;

Hva om en person lurer deg til å tro at han/hun er intelligent? du er forelsket i personen og oppfatter etterhvert at personen er høyst uintelligent? Dette er noe av det letteste for de uintelligente.

Skjult ID med pseudonym General sø. 7 feb. 2010 22:31

Hva var galt med det innlegget du sletta der? :)

(kvinne 30 år fra Oslo) sø. 7 feb. 2010 22:41 Privat melding

@General: Ingenting. Ville utelukkende legge til min lek med tall mht antallet som er penere og mer intelligente enn 98% av befolkningen... :-)

Skjult ID med pseudonym Hermione sø. 7 feb. 2010 22:44

@SteinR: Et skuespill vil bli avslørt før eller siden, og jeg tror ikke jeg ville rekke å bli forelsket i en som prøvde å lure meg på den måten som du beskriver.

Skjult ID med pseudonym maja sø. 7 feb. 2010 22:49

Tror faktisk det er praktisk umulig å skjule altså... Blir bare en motsigelse. Ville nok blitt avslørt kjapt

(mann 33 år fra Oslo) ma. 8 feb. 2010 07:49 Privat melding

Hermione, er det noe uintelligente mennesker gjør er det nettopp å lure de som er intelligente...around the clock...det klassiske tilfelle er manipulatoren som såvidt kan stave sitt eget navn og legge sammen 2+2 og den kvinnelige psykolog osv...til tross for hennes akademiskegrad så får han akkurat det han skulle ville få ut av det professjonelle forholdet når han ville, skulle, ha osv.

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 8 feb. 2010 09:08

Tja, hva kan jeg si... Hvis du har rett, Stein, er det i hvert fall ikke et særlig godt argument for å finne en uintelligent kjæreste. Hvem har lyst til å bli lurt around the clock, egentlig? Tror jeg vil begynne å IQ teste kandidatene selv, på første date :D (På grunn av deg, Stein...)

Skjult ID med pseudonym Fideline ma. 8 feb. 2010 09:13

Spørsmålet er om SteinR har rett. Hvor har du det fra at det er lekende lett for uintelligente mennesker å lure de intelligente? Ikke min erfaring i det hele tatt.

(mann 33 år fra Oslo) ma. 8 feb. 2010 09:36 Privat melding

Samfunnet ville vært relativt knirkefritt om ikke dumme mennesker hadde så lett for å lure smarte mennesker hehe :)

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 8 feb. 2010 09:37

Tror det handler litt om formålet... Hvis det er en veldig kjekk mann, og han "lurer" meg til å bli med han hjem, så kunne det jo være at jeg hadde lyst til å bli "lurt", akkurat den gangen... ;-) Hvem har lurt hvem, i så fall? (Det skal jo mere til enn som så, for at jeg har lyst til å være kjæreste med han.)

(mann 33 år fra Oslo) ma. 8 feb. 2010 09:54 Privat melding

Nei der er jeg uenig.

F.eks :

Johan er en ekstremt lite intelligent kriminell ung mann som er dummere enn du noen kan forestille deg på alle tenkelige områder.

Han blir send til Tone som er høyt utdannet innenfor kriminologi/atferdspsykologi som skal vurdere hans sinntilstand mtp straff/behandling for det han er dømt for, hennes ord er avgjørende for utmåling og resultat.
Hun er smartere enn han på alle områder som er mulig å måle med de verktøyene vi har tilgjenglig nå og de verktøy/instrumenter vi vil ha tilgjenlig om 1000år.

Alikevel endet det opp med han peiser på henne bakfra og får samfunnstraff og sukkertøy..............desverre så har jeg endel bekjente idioter i min omkrets som "dokumenterer" disse besøkene sine med bilder og annet jeg vil slippe å se og de skryter også voldsomt av hvordan de manipulerte det hele frem....de har rett og slett utrolig lett for å lure smarte mennesker.

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 8 feb. 2010 10:05

Det høres ut som at Tone har noen personlige fordeler ved å "la seg lure". Men hvis jeg var sjefen hennes og visste dette her, så ville hun få sparken. Tviler forresten på at hun er mensa-kandidat, men en høy IQ er selvfølgelig en like dårlig garanti for at man er snill, som en lav IQ er det.

(mann 33 år fra Oslo) ma. 8 feb. 2010 10:25 Privat melding

Men alikevel..det kan nesten virke som om samfunnet er konstruert slik at de dummeste alltid vil kunne lure de smarteste, enten de vil bli lurt eller ikke.

Skjult ID med pseudonym Hermione ma. 8 feb. 2010 10:44

@SteinR: Tror du at Tone ville være vanskeligere å lure hvis hun ikke hadde vært så intelligent?

...men bare et godt råd til vennene dine, SteinR: Pass opp, for det finnes jo regelryttere også. De lar seg ikke lure så lett. Og noen av dem er til og med lesbiske, og lar seg ikke lokke med sex. Eller så tenner de tilfeldigvis ikke på forbrytere. Det kunne jo også tenkes.

(mann 33 år fra Oslo) ma. 8 feb. 2010 17:36 Privat melding

De er ikke mine venner, bare skrytepaver som er vanskelig å unngå...dumme mennesker har en tendens til å være vanskelige å unngå om du oppholder deg i nærheten.

Men alikevel...hadde smarte mennesker vært "smartere" ville de ikke kunne holde på som de gjør..hehe..ironisk nok:)

Skjult ID med pseudonym vibe ma. 8 feb. 2010 23:14

Sikker på at Tone er blitt lurt?
Kan jo hende hun anser risikoen ved samfunnsstraff som akseptabel, og får like mye kick av det hele, uten andre konsekvenser annet enn et "spennende ligg".

Skjult ID med pseudonym flow ma. 8 feb. 2010 23:23

Hermione. Det kan høres ut som du mener at et mensamedlemskap virkelig er kremen av kremen, ett og alt. Jeg for min del, tenker at det kanskje finnes viktigere ting å måle et menneske etter:)

(jeg sitter igjen med en følelse av at dette, din iq er en relativ stor greie for deg:)

Skjult ID med pseudonym Veteran ma. 8 feb. 2010 23:36

Når du har behov for å fortelle at du er smart, så har du uansett et stort personlighetsproblem!

(kvinne 30 år fra Oslo) ti. 9 feb. 2010 00:58 Privat melding

Poenget er jo at i tillegg til andre normale preferanser mht utseende/personlighet, velger noen å også ha preferanse (tenker den ikke alltid er synlig) for intelligens som er på nivå med ens egen. Jeg ser ikke at det er feil. :-) At man må vise til Mensa-medlemskap er dog idiotisk, det er ikke vanskelig å forstå om man er på samme nivå eller ikke etter at man er blitt litt kjent med hverandre.

Tenker mennesker som utelukkende leter etter menn/damer med svært høy IQ (resten av personen irrelevant), kan sammenliknes med de som jakter på rike individer (golddiggers, hvor penger stort sett er eneste kravet), eller med mennesker som gir blanke i personlighet, og kun vil ha et vakkert trofé på armen. Synes det er lov å løfte både det ene og andre øyebrynet til... Tror dog ikke det finnes uttalt mange "IQ-diggers". =P

Skjult ID med pseudonym lurifax ti. 9 feb. 2010 01:50

Jeg tror TS har samme syndrom som mange andre som har problemer med å inngå en relasjon. En slags missforstått selvbevissthet.

Type:

JEG ER intelligent, og det må du matche.

JEG ER en sterk person, og det må du forholde deg til.

JEG ER et følelsesmenneske, og det må du respektere.

Greit nok at noe av dette er tildels målbart, men det er faktisk i hovedsak opp til omverdenen og bedømme, og kan ikke påtvinge omgivelsene disse egenskapene bare ved å mene det selv. Man må bevise slike ting i ord og handling i sin omgang med andre.

Skjult ID med pseudonym Mr.Nice ti. 9 feb. 2010 02:17

”Jeg vet at jeg ingenting vet”

Når folk begynner og snakke om at de er menneske kjennere, at de er flinke,at de er sterke... så er de ikke det...
og når intelligente mennesker snakker om de er intelligente.... så er de ikke det....

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 9 feb. 2010 02:49

Jeg anser meg selv som gjennomsnittlig smart. Men elsker å bli utfordret av folk som er langt smartere enn meg. Derfor håper jeg at når Frøken dukker opp er hun blandt den skarpere delen av befolkningen. Det passer også med erfaringen fra tidligere forhold;
X-sambo'n fikk universitetes beste vitnemål for sitt årskull, mens de andre jeg har prøvd å innlede et forhold til har jeg mista interessen for etter noen uker. (Med et unntak som varte 6mnd)

(mann 33 år fra Oslo) ti. 9 feb. 2010 08:33 Privat melding

Det jeg synes er interessant med denne tråden er ikke kravet om intelligens, men at kjæreste/partner skal være lik en selv.......jeg ser alltid på forundring på powercouples som jogger ned folk med matchende lue og trikot langs akerselven eller løkkapar som kjemper om antall Che Guevara pins eller piercinger ellre hvem som har rettest pannelugg klipp eller greier å være mest mulig venstrepolitisktrendykorrekt osv...det er nesten som om de konkurrerer mot hverandre og de sier aldri noe...de er helt like.

Eller vestkantdukkene som bruker exact samme mengde melantonan og begge har samme sleik, sammen for evigheten er de like hese i stemmen begge to etter et livslangt mas etter perleørdeobber og bobblejakker.

Som en slags ultimat selvelsk der du finner din tvillingsøster som du attpåtil skal ha sex med.

Jeg vil aller helst ha en jente som er mest mulig ulik meg selv, som ikke forstår noe av min verden eller hvem jeg er men gradvis lærer og det samme for meg om og mot henne, det er spennende og lærerrikt og interessant til tusen synes jeg......enn den evige jakten på gener som er sitt eget speilbilde...det er noe morbid og ekkelt over "søster og bror" par.

Skjult ID med pseudonym rollex sø. 8 aug. 2010 06:52

@Hermione:

Tror du må sjekke ut faktaene dine. EQ kan måles minst like godt som IQ. Dette avhenger av scenarioet personen får. Har sett veldig tydelig forskjell på personer på dette området og kan si med sikkerhet at testene sier like mye som IQ testene. Selv er jeg en person som har både høy IQ og EQ, det vil si at jeg kommer veldig godt overens med alle personer og løser komplekse problemer uten å måtte anstrenge meg.

Bare for å si det slik, det finnes flere "dumme" mennesker med lav EQ enn det finnes "smarte" mennesker med lav EQ. For de dumme så vil de si at EQ ikke har noe med matte og logikk og gjøre, men sannheten er at det faktisk har alt med matte og logikk å gjøre.

Jeg vil nok si at jeg leter etter en jente som kan utforde meg inntellektuelt, men hun trenger absolutt ikke å være smartere enn meg. (Med mindre hun er sinnsykt deilig da!) ;)

Skjult ID med pseudonym rotte sø. 8 aug. 2010 07:34

Rotte garantert dum.

Skjult ID med pseudonym rotte sø. 8 aug. 2010 07:35

Rotte ønske noen kompliment gi JimmyJones profilbilde.

Skjult ID med pseudonym Joques sø. 8 aug. 2010 11:25

Lurer på om han er klar over at når man forandrer profilbilde, så kommer det nye bildet inn i alle gamle tråder...

Skjult ID med pseudonym Tuppa sø. 8 aug. 2010 11:38

De fleste er enige i at god kommunikasjon er viktig i forhold. Min erfaring er at jeg kommuniserer best med menn som er omtrent like smarte som meg selv. Da følger vi tankerekkene til hverandre og jeg opplever at jeg ikke trenger å forklare alt med teskjemetoden og samtalene er for min del mer interesante.

Men, jeg reagerer på utsagnet over her hvor en skrev at det ikke var populært å range etter IQ. Det er da ikke behov for å rangere. Menneskeverd er den samme uansett IQ. Det å velge noen som er lik som selv handler ikke om rangering, men å finne en som passer for seg.

Skjult ID med pseudonym papou sø. 8 aug. 2010 14:30

Denne tråden er eldgammel, siste svaret var gitt i 9 februar til den ble plukket opp igjen idag.

Ikke noe galt at temaet fortsatt fenger, men det er synd dersom TS ikke har muligheter til å svare lenger

For meg er det sikkert ikke noe galt med tråden, men den trigger til å uttrykke meg allikevel. Og jeg er ikke medlem av mensa, om jeg har muligheter til å sende en søknad vet jeg heller ikke. Mest sannsynlig ikke, kanskje fordi jeg ikke blir gitt muligheten. For jeg scorer bare 119 og ergo så er jeg fratatt muligheten.

Men poenget mitt er, hvor stor forskjell er det på personer med 119 og 121? Den eneste forskjellen jeg kan se utover de to gitte poengene, er at personen med 121 kan flashe med det og ikke jeg.

Ergo så kan jeg heller ikke ha i min profil at jeg søker superintelligente mennesker, fordi jeg kan jo ikke bevise det i form av et diplom.

Nå retter ikke jeg kritikk mot TS personlig, men stiller meg undrende til hvorfor spørsmålet rettes til en gruppe mennesker som ikke har muligheter til å innfri med ønskelige svar på nivået som er ønskelig.

For meg ville det vært mye mer naturlig å finne det gode svaret blandt klubbmedlemmene.

Så derfor anser jeg at TS skyter seg selv i foten med dette innlegget og at oppfattelsen med " flashing " og jantelov kommer sterkere inn i bildet enn et faktum med å få tilfredstillende og gode svar.

For en annen ting er også risikoen med at det sitter mange potensielle mensamedlemmer bak profiler her på Sukker, men som jeg nevnte de er akkuratt 1 poeng for " dumme ".

Skjult ID med pseudonym Sveio sø. 8 aug. 2010 15:14

Er JimmyJones blitt så forvirret at han snikinfører porno-light-profilbilde i helgen når det er manglende kontroll her, eller er det brillene mine som havarerer igjen.. Ka du tru Jimyy Jones?

Skjult ID med pseudonym Driver sø. 8 aug. 2010 15:25

Hipp hurra for de som må fortelle at de er bedre enn andre! De trenger nok all den oppmerksomhet de kan få!

Skjult ID med pseudonym rotte sø. 8 aug. 2010 17:59

Rotte vil se damerumpe eller boobs.

Skjult ID med pseudonym papou sø. 8 aug. 2010 18:32

@aleccore

Yiha, takk for et fortreffelig innlegg. Dette er ikke ironi, men et kompliment til at du har funnet en tekst som er så forklarerende at det kan da ikke være mulig å argumentere mot dette på noen måte. :-)

Skjult ID med pseudonym Ke? sø. 8 aug. 2010 18:56

Ja, jeg tror det er slik at om du har et flott bilde så er du intelligent. Du trenger m.a.o. ikke lese deg til høy IQ.

Skjult ID med pseudonym Ullbein sø. 8 aug. 2010 20:58

TS skrev: "Men det er noe man i forskningsverdenen er helt sikker på eksisterer..."

Hehe...helt sikker sa du? De er helt sikre på at dette eksisterer? Unnskyld at jeg ler... Kom tilbake når du har satt deg litt mer inn io hva du prater om kompis.

Og Mensa medlemmer er forresten totalt inhabile i dette spørsmålet (fordi de har sin personlige identitet knyttet til antagelsen om at ferdighetene deres i disse testene sier noe om generelle ferdigheter, og når hele selvfølelsen til folk står på spill er det vanskelig å være objektiv).

IQ-testing har null vitenskapelig holdbarhet. De (svake) korrellasjonene mellom "representative" statistiske variabler (som man ANTAR er representative for "generelle ferdigheter"...basert på...ja, si det?), beviser selvfølgelig ingenting om denne mystiske "g-faktoren" (eller andre fancy navn) fordi det er ingen som vet hva dette er. Disse korrellasjonene kan komme av diverse tredjevariabler, f.eks selvbilde om at "jeg er en god problemløser", eller evner til å holde hodet kallt under press i en testsituasjon.

Ferdigheter i løsing av "IQ-oppgaver" beviser ferdigheter i løsing av "IQ-oppgaver", hverken mer eller mindre. Ferdigheter i Pacman viser ferdigheter i Pacman. Den vitenskapelig beviste linken fra dette til "generelle ferdigheter" eksisterer ikke. Å kalle det "IQ-testing" er en spøk. Rett og slett en spøk.

Alle teorier om "IQ" og en link mellom "IQ-tester" og "generelle ferdigheter" er antagelser det ikke finns noe data til å backe opp. At du påstår dette er ansett som "sikker kunnskap" i forkningsmiljøet beviser at du:

a) Ikke vet hva du snakker om, eller (sannsynligvis)

b) Er mensa medlem, og derfor inhabil og lukker øynene dine for all data som ikke støtter den antagelse, siden denne "IQ-teorien" er et viktig grunnlag for selvbildet ditt og følelsen av hvor viktig du er i forhold til andre mennesker.

Skjult ID med pseudonym Ullbein sø. 8 aug. 2010 21:15

Forresten, dette var ikke ment som en kriotikk av at du ønsker kontakt med jenter med det du kaller "høy IQ" - altså jenter som i likhet med deg har et godt anlegg for den typen "morsomme nøtter" som feilaktig kalles "IQ-tester". På meg virker det forståelig at "like barn leker best".

Det som er idiotisk er at du antar at det er en link mellom disse oppgavene og ferdigheter generelt. Dette kan forklare hvofor det oppfattes som arrogant.

Du påstår dette er "sikker kunnskap" i forskningsmiljøet, når realiteten er at psykologer ikke engang har en felles definisjon av "intelligens", og at IQ-teoriene er så langt fra "sikker kunnskap" som det omtrent er mulig å komme.

Det eneste som finnes av data for disse teoriene er som du nevner - statistiske korrellasjoner mellom enkelte variabler. Men som sagt: -Det finns ikke noe påliteløig grunnlag for å vite om disse variablene er representative for "generelle ferdigheter", og -korrellasjonene kan komme av helt andre variabler enn "intelligens" og som ikke fanges opp i statistikken. Det gode gamle temaet om at korrellasjon ikke er det samme som årsakssammenheng.

Ergo er alle IQ-teorier spekulasjoner som ikke kan bevises. Det er intellektuellt uærlig å påstå at dette er "sikker kunnskap".

Skjult ID med pseudonym Ke? sø. 8 aug. 2010 21:26

Noen som gidder å oversette? gidder ikke lese alt over her sjø..

Skjult ID med pseudonym nooby-doo sø. 8 aug. 2010 22:07

Har ikke lest alt over - for mye nakenhet...
Enig med Ullbein at det ikke er en link mellom ferdigheter og IQ, men det var vel ikke dette trådstarter skrev?
Evner er ikke det samme som ferdigheter. Ferdigheter kan trenes opp, mens evner er medfødt (men kan videreutvikles).
IQ-tester gir et bilde av hvordan man oppfatter sammenhenger, og dette er noe som man jo helt klart får bruk for andre steder enn bare IQ-tester!?

Skjult ID med pseudonym rotte sø. 8 aug. 2010 23:03

Bare rumpe, da.

Skjult ID med pseudonym Tingeling sø. 8 aug. 2010 23:26

Off topic...men godtar de nakne mannerumper som profilbilde nå, altså?
En ung herremann har visst endret både nick og diverse...;-)

*når det gjelder trådens tema skjønner jeg ikke spørsmålet*

Skjult ID med pseudonym rotte sø. 8 aug. 2010 23:42

Rotte nå skjønne rumpemann snu seg.

Skjult ID med pseudonym Superduper ti. 10 aug. 2010 18:58

He he, hvorfor er det alltid slik at de som skriver innlegg om hvor fantastisk intelligente de er har en tendens til å krydre innleggene med ganske så lite intelligente språkfeil?

Jeg pleier vanligvis ikke å kommentere skrive eller språkfeil, men jeg tillater meg å tvile på at en person som skriver "de som forsker i intelligens" og ikke "de som forsker PÅ intelligens" er blant verdens aller smarteste individer.

Skjult ID med pseudonym Blond ti. 10 aug. 2010 19:18

@ Superduper
Tror det henger noe sammen med at når du er - i - det gode selskap ved å inneha et mensa-medlemskap så med andre ord - på - et annet nivå.

Kun logikk, intet annet *ler*