Alle innlegg Sukkerforum

Nordmenn er uhøflige, lite generøse og late??

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym frøkna fr. 5 feb. 2010 16:16

Jeg skriver denne tråden først og fremst fordi jeg i tråden angående IQ nok en gang leser at nordmenn er dårlige på ting som andre lands innbyggere klarer bedre, tydeligvis...
Og jeg har sett mange lignende holdinger tidligere i tråder her.

Er det virkelig slik? Selv har jeg bare bodd i et annet land enn Norge, i Sveits... den tysktalende delen av Sveits.

Jeg tar meg faktisk nær av at så mange mener at vi nordmenn mangler så mye!
Jeg har ei i omgangskretsen som virkelig engasjerer stort i sin opplevelse av at svensker ansatt i Norge yter mye bedre service enn norske på samme arbeidsplass. Alle mener jo det, så det stemmer sikkert. Men jeg skjønner ikke helt hvordan hun selv ser på seg selv som nordmann siden hun mener det med et slikt engasjemang?
Hvis jeg skal ta henne helt seriøst, så mener hun jo at hun selv ikke ville ytt samme service dersom hun var i samme jobb, siden hun er nordmann? Dersom jeg skal tolke henne, så antar jeg at hun mener hun selv ville tilhørt den" lille promillen" av nordmenn som også ville ytt maksimalt i samme type jobb? Siden hun blir så irritert på nordmenn som ikke yter den riktige formen for service, lissom? De fleste av oss liker jo ikke å trekke fram de dårlige sidene vi har?

Jeg tenker at i lengden blir det jo slitsomt å se på seg selv som mangelfull, som en som ikke er i stand til å gi andre mennesker den respekten de fortjener, som en som er uhøflig, som en som ikke har peiling på å gi god service eller ikke gidder å gjøre det, som en som ikke klarer å løsne på snippen uten å første drikke seg snydens for å få mot, som en som støtt og stadig må temme sitt eget jantelov-dyr, som en som tar seg en sykedag så fort man har bittelitt vondt i hodet, som en som ikke klarer å flørte eller ivareta spenningen mellom menn og kvinner, som en som ikke verdsetter annerledeshet og intelligens, fordi her i Norge skal vi alle være like.

Og jeg lurer på... de som kommer med slike ytringer om nordmenn, føler de at de selv er hemmet av samme type dårlige egenskap, eller føler de at akkurat dem selv ikke har denne dårlige egenskapen?
:p

(mann 45 år fra Rogaland) fr. 5 feb. 2010 16:59 Privat melding

Hei.

Ja, vi er elendige, på alt egentlig. Det er derfor Norge til stadighet blir kåret til verdens beste land å bo i :)

PillowTalk

Skjult ID med pseudonym frøkna fr. 5 feb. 2010 17:12

hehe... PillowTalk, takk for det sideblikket :-D

Grunnen til at vi stadig blir kåret som et av de beste land å bo i, tror jeg først og fremst har noe med velferdssystemet våres å gjøre?
Vi har et velferdssystem som tilsier at alle skal bli tatt vare på og få sine primærbehov dekket uansett.

(mann 33 år fra Oslo) fr. 5 feb. 2010 17:52 Privat melding

Skal jeg være helt ærlig så synes jeg nordmenn er et fantastisk folkeslag og at vi har så uendelig mye potensiale til å gjøre godt for oss selv og andre mennesker, det er heller svenskene som trives godt i Norge og yter litt ekstra nettopp fordi vi er slik vi er.

f

Skjult ID med pseudonym vibe fr. 5 feb. 2010 18:28

frøkna,
selv om det er mye nordmenn kan bli ebdre på, så er det også områder der vi er flinke - men som regel er det jo ikke de tingene som går knirkefritt eller en er lyteløs på, man gidder å diskuetre.

Din venninne - eller jeg - som observerer eller påpeker dårlig service blant landsmenn (Oslo - jeg vil si at egnerelt elelrs i Norge, er servicen en annen), mener jo ikke at en selv ville gitt dårlig service. For det finnes jo unntak blant nordmenn, og vi ville sannsynligvis vært blant dem når det gjedler områdene vi klager på (og kanskje gått i baret på områder vi ikke ahr registrert). For er man først blitt obs på en negativ side, så vil man jo jobbe med den.
(Min teori ang service, er at Norge har hatt "for" lav ledighet i landet for lenge. Det har vært lett å få jobb lenge, og vanskelig å få folk, og da er konkurransen og trusselen om sparken lavere, og får man fyken på Rimi, kan man bare krysse gaten og få jobb på 7-11, eller Kaffebrenneriet. Er det kamp om jobbene ville mna sannsynligvis vært litt mer skjerpet)

Ang uhøflighet; det er ikke sikkert vi tenker over at vi er det - før vi har vært i utlandet og opplevd hvordan det kan være; folk stiller seg på siden i rulletrappen, har kø-kultur, bruker høflighetsfraser som smører de sosiale relasjonene (i Norge kan man passere folk i trappen i boligbygget uten at man hilser overhodet). Men har man først blitt oppmerksom på det, legger man jo listen høyere for seg selv.

På den positive siden - som jeg håper vi klarer å bevare - er at nordmenn er relativt ærlige, tillitsfulle, egalitære (dvs behandler folk ordentlig selv om de er lavere på jobbhierarkiet), "ekte" (relativt lite overfladiske). Vi har en grunnleggende tro på fred og toleranse og likhet, frihet og brorskap.

Det som er litt dumt er at de negative tingene som er nevnt her, ofte utgjør førsteinntrykket for utlendinger, mens det vi er flinke til, er noe man erfarer først etter å ha bodd her en stund. Når det er sagt; har jeg ofte hørt amerikanere, engelskmenn, tyskere, t.o.m. italienere og nederlendere også irritere seg over egne landsmenn. Kanskje selvkritikk er en naturlig konsekvens av ytringsfrihet, åpenhet og individalisme?

Skjult ID med pseudonym knix fr. 5 feb. 2010 18:28

Uhøflige, lite generøse og late - i fohold til hva da?

Det har jo bare med kultur å gjøre. Vi er vanvittig uhøflige sammenlignet med japanere, ganske uhøflige sammenlignet med franskmenn, kjølige og jordnære sammenlignet med amerikanere, sjenerte sammenlignet med italienere, og så videre. Samtidig føler jeg noen ganger at vi nordmenn er jammen heldigvis et ganske høflig folkeslag, f.eks. når jeg står i kø og en av våre nye landsmenn brauter seg forbi og spytter på meg fordi jeg står i veien.

Hvis Ola Nordmann fra 1850 dukket opp i dag, ville han også syntes vi var en uhøflig udannet og lat gjeng :o)

Det kommer helt an på hva og hvem vi ser oss selv i forhold til. Ser ingen grunn til at jeg skulle sammenligne meg med noen andre enn mine daglige omgivelser, hvorfor skulle jeg det? Det er slik jeg er oppvokst og opplært, det er slik det fungerer i det landet jeg lever i og med de menneskene jeg har rundt meg.

Skjult ID med pseudonym frøkna fr. 5 feb. 2010 18:30

Det var en herlig tolkning du kom med nå @SteinR, om hvorfor svenskene gjør en slik god jobb her i Norge!!.
Jeg satser på at den er den eneste riktige tolkningen, jeg :-D

Jeg antar at vi som folkeslag også har noen gode kvaliteter det er verdt å ta vare på. Jeg vet ikke helt hvilke de er, siden vi aldri snakker om det, men jeg er helt sikker på at de finnes!
:-)

Skjult ID med pseudonym frøkna fr. 5 feb. 2010 19:21

vibe:

Slik jeg opplever det, så var noe av det som nordmenn kunne si at de var stolt av tidligere, nettopp ærlighet, tilittsfullhet og det du beskriver som egalitær (lært et nytt ord i dag :-))Og at vi kunne beskrive oss som et folkeslag som hadde tro på fred og toleranse, likhet, frihet og brorskap.
Men i løpet av de siste ti eller femten årene, så føler jeg at dette er ord som mest bare politikere bruker, samtidig har samfunnsstrukturen forandret seg og nye elementer kommet inn...
Dersom man følger med på politiske debatter nå i dag, så har jeg ikke følelsen av at vi alle opplever oss som et ærlig og tillitsfult folkeslag som har tro på fred og toleranse, likhet, frihet og brorskap.

Men jeg håper vi fortsatt har litt igjen av disse felles egenskapene, selv om slike holdninger fører til større utfordringer i dag enn for 15 år siden :-)

Jeg vet ærlig talt ikke helt hvordan jeg skal definere hva en nordmann er i dag, med hjelp av gode vendinger, men jeg vet at jeg har gått lei av å høre om alt vi er dårlige på :-)

Skjult ID med pseudonym frøkna fr. 5 feb. 2010 19:38

knix:

Selv har jeg så liten erfaring med andre samfunn og land siden jeg ikke reiser langt av gårde og over lengre lengre tid, så jeg har ikke noe grunnlag til å sammenligne. Jeg leser jo...enkelt sagt kan jeg godt lese en bok som har referanse til Japan og forstå at de har en annen måte å omgås på der som krever en høyere grad av respekt og høflighet enn det vi viser...

Jeg skjønner at kulturen er forskjellig i forskjellige land, men jeg skjønner ikke hvorfor vi så ofte har behov for å fortelle at i mange land er folk så mye flinkere innenfor diverse ting og egenskaper enn det vi er.

Skjult ID med pseudonym mandu76 fr. 5 feb. 2010 21:03

Jeg synes jo folk er hyggelige! Jeg treffer mye folk som har havnet på skyggesiden i livet ( for nå) og så treffer jeg endel i butikker, og så har jeg noen gode venner. Jeg liker nordmenn, og synes de er hygglige, generelt høflige og vennlige selv når det drar seg til...Dette er vel å merke basert på personlige møter og ikke tabloidoppslag eller stemmeseddel -og så kjører jeg vel og merke ikke bil...

Skjult ID med pseudonym Blond fr. 5 feb. 2010 21:11

Heia Norge! heia Nordmenn! Vi er gode på MANGE ting!!!! Vi er blant annet gode på å samarbeide derfor er det 50% av ekteskapet som går i oppløsning. Vi er trofaste derfor er det utroskap som er årsaken til skilsmisse i 90 % av tilfellene. Vi er høflige derfor er det ingen som hilser når vi møtes i butikken, på bussholderplass osv. Vi er varme mennesker derfor er det ingen som klemmer hverandre. Vi er beste på skolen derfor skårer Norge DRIIIT lavt på utdanningsnivået sett i forhold til andre nasjoner. Vi er fredelige derfor selger Norge våpen til USA og tjener milliarder av kroner. Vi er åpne derfor er det ingen intriger på arbeidsplasser, folk er sykemeldte pga konflikter!
Don't mind med though, I'm just blond!

Skjult ID med pseudonym flow fr. 5 feb. 2010 21:30

Hurra for Norge, 17. mai olje og alt det derre der, hei! - eller deromkring...
Fullkomment uenig med Blond på alle punkter. Frp-aktig, lettkjøpt argumentasjon.

Jeg har reist og jobbet mange år i reiselivsbransjen i inn- og utland. Jeg ser det kan være områder vi kan bli bedre på. Men jeg ser også at vi er fullstendig på høyde med de fleste. Forskjeller i kultur gjenspeiles selvsagt og dette gir ulike uttrykk. Nordmenn har rykte på seg for å være naive, brautende og rotete gjester, svensker kjennetegnes ved en mer høflig, ryddig og dempet omgangsform. Ulike kulturer har ulike uttrykk, og hva så egentlig? Igrunnen er det disse forskjellene som gjør det interessant å møte mennesker fra andre kulturer, land og landsdeler for da kan vi nikke gjenkjennende at, ja akkurat sånn er nordmannen, eller vi kan bli overrasket fordi det var en ganske så utypisk (?) nordmann :)

(kvinne 53 år fra Telemark) fr. 5 feb. 2010 21:51 Privat melding

Jeg er Nordmann selvom jeg ikke fyller noe som helst kriterier for hvordan en nordmann skal se ut.!! Generalisering er ikke bra! Mennesket er et individ. Jeg er megselv. "Cogito ergo sum".

Skjult ID med pseudonym frøkna fr. 5 feb. 2010 22:13

Blondi:

Jeg får en følelse av at jeg helst burde finne meg et annet land å bo i og prøve å bli slik som de i dette andre landet er, når du skriver slik du gjør.
Har du et forslag om hvilket land jeg burde flytte til? :p
Og har du virkelig inget som helst behov for å føle at vi nordmenn også er litt fine og greie? ;-)

Skjult ID med pseudonym frøkna fr. 5 feb. 2010 22:41

Blond:

Og hvorfor skriver du egentlig det du skriver, og hvor har du det fra?
Det stemmer sikkert det du skriver om ekteskap, skilsmisser og utroskap. Og det er mulig det er slik at vi er "flinke" på dette med konflikter på arbeidsplassen også, men har du dokumentasjon på at vi har større vansker med dette en andre land?
Når det gjelder skole, så har Norge prioritert litt annerledes, vi har jobbet mye med inkludering, kreativitet og trivsel på skole. Men er jo godt mulig at streng disiplin og fagfokus ville funket bedre... både i forhold til resultater og trivsel.
At vi selger våpen er for mange av oss et ømtålig tema, siden vi har en tradisjon med å se på oss selv som en fredselskende nasjon... det er vel en identitet vi ikke lenger kan holde på, vi er jo tross alt i Afganistan vi også.

Men jeg klemmer da jammen meg vennene mine, og jeg kan komme i prat med folk på bussholdeplassen, jeg hilser på de som jobber fast på matvarebutikken jeg bruker, av og til skravler vi litt sammen også... jeg hilser på naboene mine også og skravler med dem og gjør dem tjenester dersom de ber om det og omvendt.
Jeg bor midt i byen men har mange å hilse på hver dag... bare for å svare på den biten også :-)

Skjult ID med pseudonym vibe lø. 6 feb. 2010 00:32

frøkna,
ja ting har vel forandret seg. Det hadde vært interessant å vite om noen hadde forsket på holdnigner, det har det sikekrt vært gjort. Har en fornemmelse feks av at folk var ærlilgere før..

MEN: Dette med tillit er helt klar noe vi scorer høyt på - beviselig. Blant annet er høy grad av tillit en av hovedforklaringene på at de skandinaviske samfunnene gjør det bra økonomisk (høy produktivitet og effektivitet); vi overholder avtaler, har få tvistemål, vi gir kreditt, vi har få tvistemål og dermed kortere køer i rettvesenet og dette bidrar til smidige og raske "transaksjoner" - vi får ting gjort (på motsatt side i Europa kommer Italia).

Gjennom jobbing internasjonalt vet jeg at nordmenn oppfattes som gode og hensynsfulle arbeidsgivere som behandler underordnede bra - så her tror jeg også vi kan defineres som egalitære (og mer nå enn for 20 år siden).

Ang toleranse: Mener du at politkerne ikke er en del av "nordmenn"?
Jeg velger å se det poltikerne sier og er opptatt av som en refleksjon av hva folk er opptatt av. Politikere er jo ikke en egen rase, og de velges jo av oss! "Vi er alle sosialdemokratar" sa Einar Førde og selv om jeg ikke stemmer AP er jeg enig med ham; en ytre høyre-orientert velger i norsk målestokk er som regel mer sosialdemokratisk i tankegangen enn en ytre høyre-orientert velger i Frankrike, Østerrike eller USA. At vi lar bygge moskeer, gir morsmålsundervisning, har et utdanningsystem som er tilgjengelig for alle og ikke basert på privatskoler og hvem bestefaren din var, er også et eksempel på tanke om frihet, likhet, brorskap - og toleranse. Det er ikke noe vi kan ta for gitt!

Men jeg tror, som du indikerer hvis jeg forstår deg rett, at det er under press.
Jeg tror det er kjempeviktig at vi holder hardt på noen av disse verdiene; og at vi ikke kompromisser feks med menneskerettighetene, som se gjennom fingrene mht undertrykking av kvinner, av folk med homoseksuell legning, utnyttelse av velferdssystemet etc. (Etter mitt skjønn er menneskerettighetene under press - ikke bare i Norge, men i verden, og at det kan være blant de viktigste sakene i årene fremover.)

Wildberry, enig i at vi først og fremst er individer, men kultur er da noe det også, og det har vi jo felles med de fra samme kultur, og forskjellig fra folk i annen kultur? (Selv om jeg stadig får bekreftet av de samme mennesketypene finner du overalt, på tvers av rase, religion, nasjonalitet, kjønn og alder)

Skjult ID med pseudonym nman lø. 6 feb. 2010 00:48

Svensker som kommer til Norge er mer motivert til og jobbe, de som ikke er det blir i Sverige.
Her i Norge jobber mange av dem i serviceyrker med dårlig lønn og arbeidsforhold, blir et år eller to og stikker tilbake til Sverige.

Skjult ID med pseudonym frøkna sø. 7 feb. 2010 14:57

Vibe:
:-)

Grunnen til at jeg nevnte politikere på den måten jeg gjorde, var fordi de jo alltid har en bakenforliggende agenda. De skal forsvare det partiet står for, og skal prøve å selge holdninger, meninger og valg dette partiet står for. Dermed er det ikke alltid så lett å vite hva de egentlig mener, eller hvordan de _egentlig_ ville formulert seg dersom de ikke var bundet til partiet.
" Det funker sjelden å spørre en støvsugerselger om hva som er best: å vaske gulvet, eller å støvsuge det... ;-)"

Ellers likte jeg innlegget ditt veldig godt, og vi er nok enig med hverandre om at en del av den tidligere identiteten vi hadde så absolutt er under press. Det er mange som mener at den identiteten var bygget på naivitet og dumskap og ikke er holdbar lenger.

(mann 33 år fra Oslo) sø. 7 feb. 2010 16:05 Privat melding

Vibe det synes jeg var et veldig godt innlegg.

Men som norsk gutt vil jeg spørre deg som norsk kvinne : Hvorfor finner norske kvinner seg i så mye fra menn fra andre land? f.eks har flere Imaner sagt i intervjuer med norsk media at de mener det er lov å voldta norske kvinner da de selv ber om det.
Dette ble blant sendt på NRK P3.

På ungdomsskolen jeg gikk på ble talentiaden avvlyst fordi muslimske mannlige elever angrep de norske jentene når de kledde seg ut for dansescener osv, og kvinnelige norske lærere ettergikk de muslimske elevene sitt ønske istedenfor å protestere.

Det virker rett og slett som om norske kvinner er fritt villt for muslimske menn, og at de norske jentene ikke har så mye å si om det...de aksepterer at slik er det.

Selv ser jeg på det som min plikt som mann å beskytte min kjæreste eller mine kvinnelige familiemedlemmer og at det er plikt jeg har i mitt blod som ikke kan brytes, men jeg synes generelt det kan virke som om kvinner har 0 vern mot fysiske trussler i Norge...nesten som ingen bryr seg...på det beste får de en alarm med en knapp på.

Er ikke det latskap? en slags sosial-latskap? Hadde jeg vært en norsk jente hadde jeg protestert for harde livet og skreket meg hes på demonstrasjon etter demonstrasjon etter demonstrasjon til jeg var sikker på at ingen kunne true min frihet fordi de var fysisk sterkere enn meg og hadde et syn på meg som ett objekt.

Skjult ID med pseudonym zoid77 sø. 7 feb. 2010 16:10

@SteinR
Og dette gjelder altså samtlige muslimske menn? Eller?

(mann 33 år fra Oslo) sø. 7 feb. 2010 16:31 Privat melding

Zoid77 nei det gjør det ikke.

En bekjent som er sønn av en Iman forteller meg at hans far snakker mye om at forakten for norske kvinner må stoppes og at det burde være 0 toleranse rundt den destruktive holdningen mange muslimske menn har mot vestlige kvinner, han synes det er et stort og ubehagelig problem som blir en skamplett for mange.

(kvinne 53 år fra Telemark) sø. 7 feb. 2010 17:55 Privat melding

Mange gode poeng, men drittsekker finns på tvers av rase, religion, folkeslag, nasjon, gruppering, alder og kjønn. Synes det er farlig å generalisere! Fins heldigvis mange snille og rause folk der ute! Man skal ikke miste troen på mennesket. Det bor mye godhet i mennesket.

(mann 33 år fra Oslo) sø. 7 feb. 2010 17:56 Privat melding

Men det er ikke det jeg snakker om, jeg snakker om det absolutt grunnleggende og det ser ut til å ikke være et snev av interesse blant det hos norske jenter..."skitt au" er mer reaksjonen..noe som er uvanlig da de stod på som gale på 70tallet.

Skjult ID med pseudonym Diablo on. 17 feb. 2010 22:48

Men fakta er,som jeg, er at folk som har bodd-jobbet i utlandet får et helt annet syn til Norge. Man ser liksom hvor Nordmenn står i forhold til resten av verden. Språket våres er fattig og vi er kalde. Derfor blir vi sett som uhøflig og frekke
Men det er ofte vanskelig og forklare til en stolt inngrodd Nordmann.....

Skjult ID med pseudonym pusi on. 17 feb. 2010 23:04

@ SreinR - man tenker kanskje som så at "det skjer ikke meg"

Skjult ID med pseudonym kokos to. 18 feb. 2010 10:24

Nordmenn er som alle andre mennesker, kultur, geografi og historie bestemmer en god del av hvordan vi er.
Late? Mange er naturligvis det, da man har mulighet til det? En finanskrise med høyere arbeidsledighet hadde kanskje gjort noe med arbeidsholdningene, men mennesker gjør det som må gjøres for å overleve, å være lat er en luksus mange andre land ikke har.
Uhøflige? Gi et annet solfylt land samme værforhold som vi har i norge, tror kong vinter hadde tørket av smilene til de fleste...
Vi er nok litt "dumme" noen ganger. F.eks. burde vår fremste intervjuer, Skavlan, aldri ha tråkket på Norah Jones' tær ved å si at de indisk-inspirerte-sitar-Beatles-låtene var de man hoppet over. (Faren hennes er en av verdens fremste sitarspiller). Han mente nok ikke noe vondt med det, noe som gjør at han ikke er kald og frekk, men hun oppfattet det nok annerledes. Eller alle Muhammed utspill. Man mener det bare som en morsom kommentar, men vet man egentlig hva denne personen betyr for en annen og bryr man seg om det sårer denne personen. Og ikke minst, vet man hvem Muhammed er før man uttaler seg? Jeg tror uvitenhet er problemet mange ganger, men det er et generelt problem verden over. Det er under vanskelige tider, kataklysmiske eller apokalytiske for å sette det på spissen, at menneskers virkelige natur kommer frem. Og vi er jo i motsatt ende nå her i Norge. Selvfølgelig blir det 'litt' overfladisk det som kommer frem av oss...