Alle innlegg Sukkerforum

Hva ville du gjort som vitne?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym vibe to. 25 feb. 2010 20:49

Et vitne så en utenlandsk utseende kvinne kjempe med en kraftig, hvit mann på en bussholdeplass tidlig om morgenen.
Da Faiza ble meldt kidnappet, meldte vitnet seg for politiet. Faiza er jo nå funnet drept og bortsett fra dapsmannen var vitnet den siste som så Faiza - og hun så henne kjempe.

Vitnet har det sikkert ikke godt nå, og sannsynligvis gjorde hun noe mange andre ville gjort; kjørt videre.
Men hva hvis hun hadde stoppet, eller bare sakket farten, rullet ned vinduet og spurt hva som skjedde eller om hun skulle ringe politiet (han brukte jo tross alt makt)?

Men selv om vitnet ikke handlet unormalt, synes jeg faktisk det er forferdelig at hun kjørte videre.
Hun satt jo i en bil og var ganske trygg selv, og det er jo ikke normalt å se slikt.
Føler vi ikke noe ansvar for å hjelpe? Er vi redd for å komme i trøbbel selv?
Skjønner vi ikke i øyeblikket at det vi ser, er det vi ser; noe som ikke skal skje?

Hva ville du gjort?
Tror du sånne saker kanskje gjør at du vil handle litt annerledes hvis du kommer ut for noe (mens du enda husker det)?

Skjult ID med pseudonym Sabeltann to. 25 feb. 2010 21:01

Jeg var vitne til en epsiode en gang, og jeg kunne ha blandet meg inn og prøvd å stoppe det, men jeg valgte å ikke gjøre det fordi jeg visste ikke om det var våpen inne i bildet. Det jeg imidlertid gjorde var å ringe 112 umiddelbart og politiet var der 2 minutter etterpå og jeg snakket med de. Jeg mener at man ikke bør/skal risikere eget liv ved slike situasjoner, og det vet man ikke om man gjør når man står midt oppi en slik sak. Men igjen, det avhenger av situasjonen. Jeg leste om en sak der en pappa hev barna sine utenfor en bro, og hadde jeg tilfeldigvis vært i nærheten da tror jeg at jeg hadde reagert helt annerledes....

Skjult ID med pseudonym Enda En to. 25 feb. 2010 21:23

Hva jeg ville gjort kommer an på mye, for eksempel hvor fort jeg kjørte. Ligger du i 90 og ser et par veive med armene på en busstopp er du forbi så raskt at du ikke får med deg mye, men det kan hende du biter merke i det og derfor står frem som vitne i ettertid. Ligger du i 30 og har god tid, vil det være mer naturlig å stanse siden du da får med deg mer av situasjonen, og lettere kan bedømme om dette er et ektepar som krangler om hvem som er den beste kartleseren, eller om han/hun åpenbart gir den andre juling.

Jeg griper inn når jeg kan, enten ved å ringe politi/ambulanse/brannvesen alt ettersom hva det gjelder, eller å gjøre noe selv dersom situasjonen ikke føles for truende for min egen sikkerhet eller at en tredjepersons inngripen bare vil eskalere det hele enda mer.

Ofte er det nok å bare gjøre den utagerende personen oppmerksom på at han/hun oppfører seg på en svært ugunstig måte, men igjen så kommer det veldig an på situasjonen.

Skjult ID med pseudonym megvel to. 25 feb. 2010 21:24

tror at det å reflektere over slike spørsmål gjør oss mer "klar" til å reagere i en situasjon. Men dette var en ganske uvanlig ting..ikke lett forutse reaksjon og man skal ikke dømme.. Selv reagerer jeg ofte impulsivt om jeg kommer over noe, men som sabeltann er d visse situasjoner jeg "fryser" i. ungdomsgjenger er livsfarlig..hadde aldri blandet meg..men heller ringt politiet...
i situasjonen som nevnt håper jeg at jeg hadde vært klar nok til å stoppe og gi meg til kjenne... gjort noe...

Skjult ID med pseudonym kokos to. 25 feb. 2010 21:25

I slike situsjoner rekker man ikke å tenke tror jeg. Ser man noe som er skremmende (om det er noen som slår, skriker eller lignende) kicker en mekanisme inn i den primitive delen av hjernen, hvor man ikke tenker som normalt. Alle har vel opplevd en krangel hvor man ikke klarer å få sagt det man føler , eller komme med et konstruktivt argument ( man "fryser" rett og slett), men så i ettertid tenkt at "jeg skulle sagt ditten og datten". Men siden man i den gitte situasjonen altså befinner seg i denne delen av hjernen hvor normal fornuft er utilgjengelig, blir det vanskelig å tenke hva man bør gjøre. Hvis vedkommende ikke bryr seg og snur ryggen til er det jo absolutt ikke bra.

Skjult ID med pseudonym vibe to. 25 feb. 2010 21:33

Ja, man gjør sikkert en risikovurdering - og ofte tror jeg folk forblir passive hvis de er usikre.
Selv er jeg motsatt (og det hender jo at jeg angrer på det).

Selv ville jeg nok vært mer tilbakeholden på byen - fordi der er det oftere "tull" uten at det er alvor, det kan være bråkmakere involvert, det er fyll, det er kniver i omløp, og politiet er som regel i nærheten, og jeg er ikke selv beskyttet av en bil.
Men i denne saken ville jeg stoppet - fordi jeg ikke ahdde klart å finne en naturlig forklaring på situasjonen, tidspunktet og sted tatt i betraktning, og fordi jeg hadde bil.

Som vitne er man jo uforskyldt kommet i en vanskelig valgsituasjon og man kan ikke straffe seg selv for hardt heller.
Her ble jo utfallet så tragisk som det kunne blitt.
Men man kan jo lære av det.

Skjult ID med pseudonym blondyyy to. 25 feb. 2010 21:40

jeg ville nok prøvd å forhindre det,og samtidig ringt politi evnt...hadde iallefall ikke bare kjørt forbi,i tilfellet til TS

Skjult ID med pseudonym vibe to. 25 feb. 2010 21:43

Men det er jo klart, som enda En sier; farten og hvor mye man egentlig så, har sitt å si - hvor mye man får med seg, og mange sekunder rekker man å tenke.

Kokos, ja frykt er et styrende instinkt, og man kan selsagt ikke si 100% hvordan man reagerer på det, på et øyeblikk. Men akkurat i denne situasjonen ville jeg altså følt meg litt beskyttet av bilen, tilgang til telefon som de fleste har i dag, og som Enda En sier, så er det ofte tilstrekkelig å gjøre den det gjelder obs på at han blir observert.

Nå meldte vitne seg, og bidro jo sånn sett til å hekte gjerningsmannen siden ebskrivelsen stemte med han ene de hadde i kikkerten. Men jeg synes bare det er så menignsløst at Faiza ikke ble observert a rett perosn, at politiet ikke klarte å hente henne opp enda hun fikk ringt dem - to ganger ringte hun, den siste gangen var hun HALV TIME var hun på tråden med dem. Det burde aldri rukket å gå så galt. Men jeg lurer litt på; ville man handlet annerledes om hun så mer norsk ut / var etnisk norsk?

(Skjønte politiet alvoret, eller trodde de det var family business - selvregissert flukt eller tvangsekteskap på gang- og usikre på hvordan gripe det an? Det reiser selvsagt andre sprøsmål.)

Skjult ID med pseudonym rekkus to. 25 feb. 2010 22:07

Denne tråden synes jeg er upassende. Ha litt respekt for pokker.

Skjult ID med pseudonym vibe to. 25 feb. 2010 22:26

Rekkus,
kan du forklare hvorfor du synes den er upassende? Til opplysning er motivasjonen å sette medmenneskelig asnvar på agendaen.

Ja, her er det reelle personer det er snakk om, men sannsynligheten er liten for at noen av dem leser dette, her ytres forståelse for både det ene og det andre, det anmodes oms eriøse innlegg, og nettopp eksempler fra virkeligheten er det som kan få oss til å tenke - og kanskje også handle.

En reportasje i Aftenposten tok for seg "syv skritt til ondskapen" (reportasjen var ganske dårlig skrevet, men tema var interessant). Et av dem var likegyldighet. Kanskje noe godt kan komme ut av Faiza-saken; at vi påminnes om at noen ganger er det alvor, og at vi kan "make a difefrence"?

(Og kan du forklare hvorfor det er passende å banne?)

Skjult ID med pseudonym rekkus to. 25 feb. 2010 23:21

Å spekulere i en tragisk hendelse er respektløst. Du kunne ha brukt en fiktiv hendelse i stedet. Om det er bare jeg som synes dette, så skjønner jeg ingenting.

(mann 36 år fra Oslo) fr. 26 feb. 2010 00:02 Privat melding

@vibe
nå er du vel relativt drøy føler jeg. Hun lå i et bagasjerom. Hvilke muligheter hadde politiet egentlig annet enn å spore telefonen, som de faktisk gjorde. Men siden senderne har en ganske stor geografisk spredning, så blir det veldig vanskelig å kunne estimere noe som helst. Å dra inn invandrerbakgrunnen hennes inn i en helt ny diskusjon på et tema du selv har startet blir feil!

Skjult ID med pseudonym vibe fr. 26 feb. 2010 00:03

Rekkus, et problem med fiktive hendelser er at alle utfall blir hypoteser.
Hvis jeg hadde beskrevet en tilsvarende situasjon ville alle (denne uken) likevel tenkt på Faiza, men "man skulle bare ikke SI DET, fysj og fysj" - riktig? Du mister da poenget med at det at dette faktisk hendte gjør at debatten og refleksjonene blir mer seriøse og mindre overfladiske.

Karvinen, takk - well said.
Om man er så fintfølende at virkeligheten blir tabu, spørs det om man ikke har et litt vel anstrengt forhold til livet. Da er det ikke mange debatter du kan følge med på verken på tv eller i pressen, og da er det du som har et problem. Hadde alle vært like anstrengt ville vel kreft også være tabu. "Alt skulle teiast før i tida" sa bestemoren min, og det var ikke positivt ment.

Skjult ID med pseudonym vibe fr. 26 feb. 2010 00:10

iEndre -
innvandrerbakgrunnen hennes nevnte jeg hvis du ikkem la merke til det i parentes, med kommenatr om at det avr en annen diskusjon, fordi det riktignok er på siden av diskusjonen.
Men den kunne hatt/kan ha relevans for disksujonen om hvem vi hjelper; er vi mer tilbyelig til å hjelpe folk som likner oss selv; fordi vi lettere leser situasjonen som at her er det noe feil feks?

Ang politijakten:
Nå var det få utfartsveier, og Faiza selv fortalte jo hvor hun ble kidnappet fra.
Kidnapperen holdt seg i området, og det er begrenset med utfartsveier her - det var ikke Majorstuen hun ble kidnappet fra.
Men tilsynelatende ble ingen biler sendt ut for å stoppe hvite varebiler, og hvor mange ville det egentlig være av dem i dette området på denne tiden?

Skjult ID med pseudonym Kokos fr. 26 feb. 2010 00:34

Såvidt jeg husker prøvde foreldrene til Madeleine McCann å gjøre noe med hvordan kidnappingssaker ble hådtert, for å få raskt nedslag når det intreffer. Jeg synes det er bra av @Vibe å ta opp dette. Det er viktig å diskutere og sette spørsmål ved alle aspekter i slike saker av umenneskelig natur. Det er jo eneste måten å forbedre rutiner som vi ser ikke fungerer optimalt. Hva med å sende ut en informerende sms RASKT til alle i området når man får inn en melding om kidnapping(mjulig det var dette familien McCann prøvde å få igjennom)?? Flere ville da vært opmerksomme og kunne kanskje bidratt, i beste fall satt en stopper ... Jeg vet med meg selv at jeg hadde gjort alt jeg kunne for å hjelpe om jeg hadde fått en slik melding...

(mann 39 år fra Vestfold) fr. 26 feb. 2010 01:10 Privat melding

Jeg bryr meg!
Og har gjort det en rekke ganger. Avhengig av situasjonen har jeg enten blandet meg inn, tatt spaningsrollen for politiet, tatt opp forfølgelse, gjort pågripelse, blitt oppdaget av de jeg forfulgte og måtte legge på flukt selv, blitt angrepet av en bevepnet narkoman og opplevd hvordan det er når folk bare står og ser på.

Det er helt utrolig hvor lite medmennesklighet det er blandt folk i hverdagen spesiellt i Oslo. Folk ser det som viktigere å komme tidsnok til middag enn å stille opp for de som trenger hjelp. Noen ganger blir man flau på medmenneskers vegne.

Skjult ID med pseudonym vibe fr. 26 feb. 2010 01:29

Jeg synes det er godt å se at flere enagsjerer seg! Og ja, pgmp, jeg tror nok noen velger å lukke øynene også fordi det er ubehagelig - og man skulle jo noe annet. Leste om en annen sak, en bilulykke, der en av de som stoppet opp i kaoset, kjørte videre fordi han skulle rekke en middag...

Og Kokos, ja det å handle raskt har utrolig mye å si for både å hindre og å oppklare - spor blir kalde!
Jeg leste nå i aftenpostens nettsider at første tlf politiet hadde med Faiza var kl 06.45. De hadde angivelig sporing fra ganske tidlig av, i hht nødparagraf kan de få aksess til det, og fulgte mobilen helt til 10.30...! Gitt at dette er riktig, vil det si at de kunne følge henne i grove trekk i nesten fire timer...! Og om Asker ikke har basestasjonene like tett som Oslo,, så er ikke spredningen så stor heller. Det er ubegrpielig for meg, hvis dette stemmer, at de ikke mobiliserte alle styrker de hadde tilgjengelig til å avgrense området mobilen befant seg iu, i løpet av denne tiden.Tok de saken på alvor? tenker jeg. For det høres litt absurd og amatørmessig ut (hvem kidnapper og lar oferet beholde mobilen), og kanskje de ikke tenkte at helt seriøst at liv sto på spill; kidnappern hadde sagt at han ikke skulle skade henne. Jeg skal ta presen opplysnigner med en dose salt. Men nå skal visst politiet se på egne innsats her, men selvkritikk og åpenhet sitter ofte langt inne i slike sammenhenger fordi tilliten i publikum er så viktig. Men det er også vitkig at vi medborgere ikke lar det "å bry seg" være politiets jobb alene.

Skjult ID med pseudonym cl3 fr. 26 feb. 2010 02:59

Dette var noe dritt !
Vi vil ikke ha det sånn. Pakistanske jenter i Norge må få gå ifred fra trusler og vold ! Ser ut som de av utenlandsk oprinnelse som er vestlige er spesielt utsatte.

(mann 36 år fra Oslo) fr. 26 feb. 2010 03:51 Privat melding

@vibe
En mobilmast har 1,5 til 3 km dekning i radius, eller 3 til 7 km basert på hvilket frekvensområde telefonen bruker, noe som gjør at triangulering ganske vanskelig hvis bilen er i bevegelse. Man kan på en mil kan ha beveget seg imellom 3-10 forskjellige master, og siden du oppgir 4 timer hvor de har hatt henne under overvåkning, og gitt at bilen har vært i bevegelse like lenge så har de passert et stort antall master, evt. en stor søkeradius. Dog hvis bilen har stått rolig under samtalene, så skal jeg være enig i at det er rart at ikke noe mer er gjort.

Skjult ID med pseudonym JarlH fr. 26 feb. 2010 10:56

Hah. Barske nordmenn døde så å si ut under kristningen av Noreg, et av de mest respekterte og fryktede land i den "siviliserte" verden. Folk flest er bekymret for seg selv og piler avgårde med halen mellom beina.

Skjult ID med pseudonym In10se fr. 26 feb. 2010 10:59

Jeg tror det er veldig vanskelig å vite hva man ville ha gjort før man eventuelt selv havner i en slik situasjon. Og selv da kan det kanskje varierer fra gang til gang. Gjerningsmannen var jo også en aktiv kroppsbygger etter hva jeg har skjønt, så han var vel trolig ikke akkurat en liten pussling. Men å ringe til politiet burde alle kunne gjøre. Det har jeg selv gjort ved noen tilfeller når jeg har sett klart ustabile mennesker gå rundt og true andre eller folk utøve hærverk eller annen kriminalitet. Jeg har også blandet meg inn en gang da en jente ble truet med juling av en hissig mann, noe som endte med at jeg selv ble slått bevisstløs da fyren hadde flere kompiser som raskt kom til. Det var jo ikke noe særlig hyggelig, og jeg måtte spise suppe og gå på smertestillende i en uke etterpå. Men jenta slapp uskadd fra det og jeg hadde vel gjort det igjen. Må nok imidlertid innrømme at jeg terskelen for å hjelpe en ukjent mann nok er høyere enn for å hjelpe en jente, og som alle andre har jeg vel hørt nok av historier om folk som forsøker å gå i mellom i slagsmål mellom ukjente eller hjelpe den ene parten, og selv ender opp med å bli slått helseløs eller drept – i noen tilfeller med deltakelse fra den de forsøkte å hjelpe siden vedkommende viste seg å være en venn av sin opprinnelige motstander.

(mann 29 år fra Oslo) fr. 26 feb. 2010 11:15 Privat melding

Kroppsbygger? Kaste hjultvinna i huet på han? Shit gotta hurt.

(mann 33 år fra Oslo) fr. 26 feb. 2010 11:29 Privat melding

Vibe - Du kan få kraftige bøter av Politiet eller selv bli siktet om du blander deg inn og bryter "observasjonsplikt" som du har om du har status som vitne fra og med du bevitner en slik situasjon og for de aller fleste mennesker har penger en langt større verdi enn liv og det er forståelig.

Er faktisk ikke mer enn 3uker siden meg selv og en kamerat løftet vekk en afrikaner som hadde lagt ned en liten svensk jente i snøfont i parken som skiller trikkstoppene på birkelunden, hun spurtet avgårde så fort hun kunne uten å si noe til oss og vestafrikaneren "sorry sorry sorry sorry" før han selv satt fart nedover mot trondheimsveien.
Selv om det gikk bra fikk jeg en ekkel følelse fordi folk bare gikk forbi selv om hun hylte for harde livet, "stoltenbergsyndromet" der en gjerne bryr seg med ord men stikker så fort de ordene må verifiseres med handling.
Det var mange som gikk bort til oss og sa bra gjort! ......ja utrolig bra gjort å brenne 20kalorier for å redde et annet menneske.

Har også ruslet oppover st.hanshaugen en fin sommernatt og endt opp med en annen farge på klærene mine enn det de var etter å ha hjulpet en jente som befant seg i en voldsomt ubehageligsituasjon, mer skriver jeg ikke om det da det ble mye rot ut av det men hun sendte meg et burdagskort fra england der hun studerer kriminologi i London og fortalte meg hvor mye hun satt pris på det og det rørte noe i meg og fikk meg til å tenke at det var verdt det og verdt å folkeregistrere adressen sin i November hehe.

Helten og feigingen er like redde men Helten angriper sin egen frykt istedenfor å gjemme seg fra den, som ung mann har du ingenting å frykte men jeg kan godt forstå at barn, jenter eller eldre setter pris på at noen tar sjangsen og ofrer det som sjeldent er mer enn noen minutter for at det skal gå bra med dem.

Skjult ID med pseudonym vibe fr. 26 feb. 2010 15:32

iEndre,
Selv om enbasestasjon har 1,5 km dekning, vil man kunne lokalisere mer presist.
i Oslo kan man lokalisere et menenske med en usikekrhetsmargin på kun 50 meter. I Asker ikke like presist, men dog - vi snakker ikke om kiomert, men på hundremetersnivå. Faktisk er den lettere å lokaiere når den er i bevegelse, og det var den frem til 10.30.

ln10se,
ja enig i at man ikke kan vite 100% hvordan man hadde reagert selv, og om man ahdde skhjønt at det man så var det man så. Om man risikerer noe selv, påvirker vurderingen, og i dette tilfellet ville jeg følt meg tryggere som satt i en bil, med en gasspedal under foten, i alle fall trygg nok til å stoppe og spørre. Men jeg tror vi har noe iboende i oss at vi ikke vil trenge oss på også. Men det kanv ære verdt å tenkepå at neon ganger er det alvor, og heller bli avvist som irriterende innnbladner enn å ikke hjelpe en person i nød eller trøbbel.

Assante,
bot for å spørre noen hva som skjer og evt tilby skyss, har jeg aldri hørt om at noen er blitt ilagt og jeg kan ikke se at det kan være hjemlet under brudd på obsrervasjonsplikten! Det er forskjell på det og å gå fysisk inn i noe.
Men kan godt være dere reddet den svenske kvinnen fra både voldtekt og drap. Og kvinnen fra St hanshaugen viste i alle fall at du gjorde det rette:)

Skjult ID med pseudonym Atreju73 fr. 26 feb. 2010 15:56

Siden det var en mann og en kvinne i voldsom krangel så tror jeg temmelig sikkert jeg ville ha stoppet og spurt hva som foregår. Med tanke på hvordan nettopp denne mannen så ut så tror jeg at jeg hadde ventet i det lengste med å blande meg rent fysisk i situasjonen, men jeg ville heller ikke ha dratt min vei så lenge jeg trodde det var utrygt for kvinnen.

Hadde det derimot vært to menn, så er jeg ikke så sikker. Mulig jeg hadde noterte meg sted og klokkeslett og tatt en ekstra kikk på begge to i tilfelle det ble behov for vitenutsagn. Kanskje jeg også hadde tydeliggjort at de ble observert, men jeg hadde nok neppe konfrontert dem direkte.

(mann 34 år fra Sør-Trøndelag) fr. 26 feb. 2010 16:16 Privat melding

Jeg tror nok at jeg hadde prøvd å lekt helt, for jeg hopper som regel hue inn i de fleste situasjonene, selv om det kanskje betyr at jeg kan få ild under min egen ræv..

og jeg mener at alle burde være slik :P

Skjult ID med pseudonym bellamin5 fr. 26 feb. 2010 16:36

Hvis billisten kjørte forbi når hun så at en jente ble tatt i med makt så sorry.. Kvinne eller Mann, det er IKKE greit!!
Men jeg kan tenke meg at hun har det ganske vanskelig og vondt nå..

Om jeg ikke hadde stoppet bilen tverdt og gått ut så hadde jeg ihvertfall stoppet bilen og skreket ut, behøver ikke være så tøff i trynet for å gjøre det.
Det er helt skammelig hvordan mange i norge kan ignorere vold som skjer rett forran nesen på en, er til å bli kvalm av!

What goes around comes around.. neste gang kan det faktisk være du som ligger i grøfta med ett par over deg og alle ignorerer deg.. Karma sier jeg bare..