Alle innlegg Sukkerforum

Rockekonsert og støynivå

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Vesla fr. 26 feb. 2010 14:28

Var på Dum Dum boys konsert i går. Sikkert bra, men fikk vondt i øra allerede under første låta. Vurderte å dra hjem, men fikk kjøpt ørepropper etterhvert og ble. Lyden var så høy at det piper i ørene fortsatt. Er det virkelig verdt å risikere hørselen for å gå på konsert? Og bør det ikke være et maks-tak på desibel på sånne steder?

Skjult ID med pseudonym Atreju73 fr. 26 feb. 2010 14:50

Du kunne ha kjøpt ørepropper på forhånd. De blir kanskje litt vel effektive da, så alternativt kan man ta det gode gamle dopapir-trikset: Du river av en passelig bit dopapir, ruller det til en liten ball og stapper den i øret. Det demper ganske bra uten å gjøre deg helt døv. Merk at det kan være vanskelig å få dem ut igjen, så du må være forberedt på å ha dem der til du har tilgang på en pinsett.

Skjult ID med pseudonym Vesla fr. 26 feb. 2010 14:54

Joda, jeg gikk på do i sang nr. to og hentet meg do-papir. Men de fleste beskytter seg ikke der så jeg. Og skal det være nødvendig? Er det sååå fett med høy lyd? For meg blir det litt som med krydret mat. Det som kunne vært godt og smakfullt ødelegges om det er alt for mye chili, slik at leppene brenner opp...

Synes dere generelt det er greit med en dag eller to med sus i ørene (og mulige senskader) for en kul konsert?

Skjult ID med pseudonym Atreju73 fr. 26 feb. 2010 15:05

Nei, det er jo alt for høy lyd spør du meg. Jeg syns det nesten er slik konsekvent, så jeg bruker svært hyppig dopapir-trikset.

Det pleier å funke rimelig bra da, så når du allikevel har piping i ørene så må de ha spilt urimelig høyt.

(mann 33 år fra Oslo) fr. 26 feb. 2010 15:17 Privat melding

Du får kjøpt plastikk hinner som du bare putter inn som gir like bra lyd men 100% beskyttelse, overalt hvor de selger gitarer osv.

Skjult ID med pseudonym Nettfeber fr. 26 feb. 2010 15:19

Altfor høy lyd, plutselig en dag ringer det "på døren" 24/7... Siden "de" ikke ser sitt ansavr må jeg bare mane til fornuften å kjøpe skikkelige propper enten man skal på konsert eller enkelte pianobarer i byen.
Dessuten er det faktisk mye lettere å snakke med folk i lydinfernoet med propper.. Anbefales ;-)

Skjult ID med pseudonym himitsu fr. 26 feb. 2010 15:24

er jo alltid greit å ha med ørepropper på konsert.

en annen ting er at det kan være lurt å ta pauser innimellom, komme seg til et roligere sted elns(ørene har muskler som begrenser lyd, disse greier ikke holde over lengre tid).

Skjult ID med pseudonym Rock fr. 26 feb. 2010 15:25

Hay!
@Vesla
Frivillig å gå på konsert vettu!
Konserten var topp!

(mann 45 år fra Akershus) fr. 26 feb. 2010 15:29 Privat melding

Jeg har god erfaring med å bruke vanlige ørepropper, jeg. Så slipper man at cymbalene skjærer seg inn i øregangen og høres ut som man knuser glass konstant i en time eller to. ;) Lyden blir jo mye bedre synes jeg, da. Så får man heller tåle at man kanskje er litt 'pingle' i andres øyne. Hørselen skal jeg ha så lenge som mulig. Faren min har tinitus, og det har jeg tenkt å unngå om jeg kan. :)
Forslaget til Assante hørtes også interessant ut. Hvordan "monteres" det?

Skal man gå etter det som er anbefalt, bør man ikke utsette seg for 'konsertnivå'-lyd i mer enn noen få minutter. Det ligger vel ofte på over 100dB vil jeg tro? Og så spørs det jo litt hvor man står også.

Skjult ID med pseudonym Nettfeber fr. 26 feb. 2010 15:30

Aldeles frivillig å bli døv med ilter ringing i øra også, men som sagt alle som helst vil høre det som faktisk er en lyd på sine eldre dager kan investere i propper. Musikkopplevelsen blir ikke mindre av det om alternativet er ører som effektivt klipper og skurer i 125db pluss ;o)

Skjult ID med pseudonym Sit-ups fr. 26 feb. 2010 16:57

Herregud, alle vet vel at man må bruke ørepropper på konsert. Er bare "kule" fjortiser og konsertamatører som går uten. Til og med de på scenen beskytter øra sine. :-)

Skjult ID med pseudonym tinitus fr. 26 feb. 2010 17:08

Ja det er faktisk nødvendig å ha høy lyd for å få god lyd på gitarene. Og det godt mulig å få varige hørselsskader av en enkelt konsert med for høy lyd. Suger med pipelyd i øret resten av livet. Jeg vet for jeg har det.
-Ørepropper !

Skjult ID med pseudonym Vesla fr. 26 feb. 2010 17:08

Er det ikke noe utrolig selvmotsigende i måtte putte propper i ørene for å sperre ute lyd som man har betalt dyrt for å høre på?

Skjult ID med pseudonym Vesla fr. 26 feb. 2010 17:10

Kan du forklare den, tinitus? At det er nødvendig med plagsomt høy (for et ubeskyttet øre) lyd, for å få bra lyd?

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 26 feb. 2010 17:16

Det er lovverk på hvor høyt de har lov å spille i Norge. I enkelte andre land er det ikke slike regler og der må man ha mer enn propper for å holde på hørselen.

Desverre har ble det en kultur at høyer er bedre for mange år siden. Det har heldigvis gått litt over. Men jeg forstår godt hvorfor det spilles høyt. Folk (spesiellt jenter) står jo å snakker mens bandet spiller. Respektløst for bandet, respektløst for medpublikummere. Lyden må skrus så høyt at den overdøver de som prater / roper til sidemann for at andre publikummere skal få det de har betalt for.

Kings of Convenience kom med den beste medisinen mot dette - de bare slutter å spille og stirrer på de som snakker til de føler seg passe brydd og holder kjeft.

x-lydtekniker.

Skjult ID med pseudonym zoid77 fr. 26 feb. 2010 17:22

Er likevel litt usikker på om alle følger reglene i Norge. Har vært på mange konserter selv, mye punk, heavy osv., og har også spilt i band og hatt støyende øvinger uten ørepropper, uten å få problemer med hørselen, men da jeg så Kvelertak på Øya i sommer ble jeg virkelig redd for hørselen min...

Skjult ID med pseudonym tinitus fr. 26 feb. 2010 17:25

Rock er for det meste basert på elgitar som går gjennom forsterkere/høyttalere. For å få rå lyd må forsterkeren overbelastes. Dette gjør at lyden på en måte klippes opp og får en mere skjærende, bredere og aggressiv klang. I tillegg oppstår det resonans fra høyttalerne gjennom gitarmikrofonene og ut i høyttalerne igjen. En slags rundgang av lyden som påvirker klangen og gjør at tonene låter lengre. -Lang historie. -På tide med en pils ! :)

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 26 feb. 2010 17:26

Faren for hørselskader henger ikke bare sammen med dB. Frekvenser har like mye å si, samt kvaliteten på lydbølgene. En høytaler og/eller forsterker og/eller lydkilde som spiller nær/på/over sin kvalitetsgrense lager grums på lydbølgene som er enda mer skadelig enn de jevne svingningene god lyd skal ha.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 26 feb. 2010 17:28

(underforstått i mitt forige innlegg, kombinert med @tinitus innlegg: rock er ikke ofte god lyd)

Skjult ID med pseudonym Vesla fr. 26 feb. 2010 17:30

Takk for forklaringen, Tinitus. Interessant!
Da vet jeg at jeg skal holde meg unna innendørs rockekonserter framover.
Trist at du ble skadet av det. Ta deg en velfortjent pils og kos deg i kveld!

Skjult ID med pseudonym tinitus fr. 26 feb. 2010 17:34

Takk Vesla ! :)
-Hva gjør du ikveld forresten ?

Skjult ID med pseudonym Vesla fr. 26 feb. 2010 17:51

Er nok ganske slapp i dag... Måtte tylle nedpå mye rødvin i går kveld i håp om at musklene i ørene ville slappe av litt.... hehe..
Alderen din?

Skjult ID med pseudonym vibe fr. 26 feb. 2010 23:28

Vesla, er hjertens enig!!!
Jeg synesa det går igjen overalt - alt lydnivået er unødvendig høyt. Enten det er konserter, puber (der folk åprater og ikek danser), og på spinning på trenignssenteret. Det er som om man tror det må være helseksadelig høyt for at det skal være kult.
Tinitus har jo en forklaring som gjør at jeg skjønner _litt_ av poenget, men jeg er ikke _så_ opptatt av akkurat elgitar-biten. (Jeg har en teori om at menn er mer lyd-kresne enn kvinenr nrå jegt enker på hva de investerer i stereo, enten det er i stuen eller i bilen - men det er en uverifisert teori). Jeg vil heller ha en konsert som ikke gjør vondt i ørene og høreappart når jeg er 50. Ja, det er frivilig å gå på konsert, men det er jo synd å skulle avstå helt (men det gjør jeg nesten da, så de taper jo i alle fall noen publikumemre på det..). Enda mer irrirterende er det imidlertid på enkelte puber og enkelte treningssentre.

Skjult ID med pseudonym musiker fr. 26 feb. 2010 23:44

"Det er som om man tror det må være helseskadelig høyt for at det skal være kult."
Merk! "Helseskadelig" Hun hadde en kommentar i en annen tråd!

Klart høy lyd er helseskadelig! Det bestrider ingen!
Handler mere om hvordan en forbereder seg til en konsert.
Håper ikke du fikk varig skade, da!
Ønsker deg tilbake på neste konsert!

Skjult ID med pseudonym Spinning lø. 27 feb. 2010 01:18

Noen som nevnte treningssentre her. Det som skal være helseforebyggende.

Gå forbi en spinningsal en dag og prøv gjerne å åpne døren. Du får nok bedre kondis av å delta, men fucker opp øra så det holder. Skulle tro mange av de instruktørene går på speed...eller så er det vel mangel på stake eller mus, hva vet jeg...