Alle innlegg Sukkerforum

Måke taket

Vis siste innlegg
(kvinne 50 år fra Telemark) ma. 8 mars 2010 16:29 Privat melding

Noe jeg ikke skjønner: Hvorfor blir store snømengder særlig farlige for taket når det blir mildvær? Jeg skjønner jo hvorfor hvis det regner, men hvis snøen bare blir våt uten at det kommer mer nedbør, så er det vel samme masse og tyngde på den totale snømengden, selv om volumet blir mer kompakt?

Jeg har en bratt takvinkel på mitt gamle hus, så satser på at det uansett går bra - har fem og en halv meter ned til bakken så tør ikke måle, ikke tale om! :)

(mann 46 år fra Østfold) ma. 8 mars 2010 16:51 Privat melding

Er mest farlig for hus med flatt tak.
Forstår ikke helt hvorfor det er slikt at snø blir tyngre når den smelter eller blir kompakt men er jo bare å måke litt våt snø kontra tør så kjenner man for vekt forskjellen.

Skjult ID med pseudonym Antigone ma. 8 mars 2010 16:57

Snøen som ligger på taket blir ikke tyngre med mindre den tar opp MER vann, altså ved nedbør. Den blir mer kompakt og får større egenvekt - slik at du ved måking kjenner god forskjell på en full spade tørr snø og en full spade våt snø - men den samlede vekten på taket øker altså kun dersom det regner (eller snør mer).

Skjult ID med pseudonym himitsu ma. 8 mars 2010 17:01

kan jo være en effekt av at vannet som smelter renner mot de laveste punktene, som da kan være svake punkter som allerede har gitt litt etter.

Skjult ID med pseudonym megvel ma. 8 mars 2010 17:10

Snøen på taket blir ikke tyngre når temepraturen stiger fra -5 til +5. Selv om egenvekten går opp, og dermed hvert spadetak blir tyngre, er vannmengden/vekten på taket den samme - kanskje mindre, på grunn av avrenning av smeltevann.:)

Skjult ID med pseudonym jamie ma. 8 mars 2010 17:19

Snølasten kan finnes fra målinger av snødybden og romvekten til snøen (tettheten). Dermed vil tettheten øke når snøen synker sammen på taket i disse smeltetider.

(kvinne 50 år fra Telemark) ma. 8 mars 2010 17:25 Privat melding

Det var det jeg trodde ja. Tettheten øker, men den totale vekten er den samme som da snøen falt som puddersnø. Så med andre ord, når taket mitt har taklet en meter med puddersnø, tåler det at den samme puddersnøen blir tung og våt, det veier ikke mer.

Blir omtrent som å fylle en bøtte med snø. Når snøen tiner i bøtta, blir det ikke like fullt men bøtta veier like mye som før snøen smeltet.

Det eneste måtte være hvis det kommer regn eller annen nedbør, da blir jo snøen på taket betraktelig tyngre.

Skjult ID med pseudonym jamie ma. 8 mars 2010 17:29

Her ligger det mer info om beregning av snølast for de som er usikre på taket sitt:

http://www.snofangerkroken.no/sider/karakteristisk1.php

Skjult ID med pseudonym megvel ma. 8 mars 2010 17:29

jepp:) men minus eventuelt smeltevann.. drypper bra her.. satser på det blir borte av seg selv:)

Skjult ID med pseudonym jamie ma. 8 mars 2010 17:34

@megvel
Trodde du trengte en spreking til å måke taket ditt :))

Skjult ID med pseudonym megvel ma. 8 mars 2010 17:36

neida:)) eller..liker jo se på når menn bruker kroppen sin.. men snøen kan smelte for seg selv mens mannen heller bærer meg:))

Skjult ID med pseudonym jamie ma. 8 mars 2010 17:38

Sorry, men da er jeg ikke rette mannen gitt! :P

Skjult ID med pseudonym megvel ma. 8 mars 2010 17:40

skal du skylde på den krykka nå igjen?;).. vel ganske sterk jeg og.. kan bære deg en runde heller:) eller bruke deg til å skufle taket

Skjult ID med pseudonym jamie ma. 8 mars 2010 17:43

Tror du må gi meg masse rødvin før jeg begynner å skyfle taket ;) *ser for meg megvel dytte meg nesegrus langs taket som en annen trillebår*

Skjult ID med pseudonym megvel ma. 8 mars 2010 17:44

jeg hadde iallefall kost meg:))) så hadde jeg sluppet dra meg ut for å gå på trening og:))

(kvinne 50 år fra Telemark) ma. 8 mars 2010 17:53 Privat melding

Jamie, den siden du linket til skjønner jeg ikke noe av. men her er takvinkelen ca 45 grader, huset er smalt - bare tre og en halv meter og konstruksjonen på taket ble revet og satt opp på nytt i 1995. Det har vært en meter på det meste her i vinter, snø som falt jevnt over hele vinteren uten at det smeltet. Taket har holdt. Nå har det sklidd ned fra taket på solsiden, men på skyggesiden står det fremdeles temmelig mye, men huset knirker ikke og alle dører og vinduer går lett igjen. Så regner med at det går bra. Huset har stått i over 100 år, det er ofte veldig snørike vintre her i Telemark, så dette må det vel ha vært konstruert for? Og hvis ikke, blir det begrensninger i forsikringen hvis alt går galt?

Skjult ID med pseudonym billy ma. 8 mars 2010 18:00

Hvis taket ditt klapper sammen som følge av at du har for mye snø på taket, vil du få en reduksjon i erstatningen din hvis det burde være opplagt for deg at det var mye snø på taket. Og dette tilfellet taler jo for seg selv...

Skjult ID med pseudonym bangalter ma. 8 mars 2010 18:07

Man advarer mot tungt tak når mildværet kommer, fordi med mildværet følger lavtrykk - og med lavtrykk følger regnbyger. Snøen på taket ditt er som en svamp, og du vet hva som skjer med den når du legger den i vann. Den blir ti ganger så tung med en gang.

Skjult ID med pseudonym jamie ma. 8 mars 2010 18:09

Høres ut som huset ditt tåler greie snømengder med 45 grader takvinkel. Høres også ut som konstruksjonen er relativt bra siden den er ny, selvom jeg er usikker på hva du mener er nytt. Takkonstruksonen som bærer taket er takstolene. Disse skal normalt sett i dag tåle inntil 600 kg/ m2.

Skjult ID med pseudonym Mann 37 ti. 9 mars 2010 01:12

Hei Calandiva :-)

De rådene du har fått tidligere her i tråden er forsåvidt greie, og medfører riktighet.

Men en ting som kan være skummelt med snø på taket er skjevfordeling av lastene. Det vil si at hvis en relativ tung snelast løsner fra den ene taksiden.... gjerne på solsiden som hos deg i dag, Vil det være en fare for forskyvning i konstruksjonen. Følgene vil da kunne være alt fra deformasjon til kollaps av taksperrene.
Jeg skjønner godt at du syns det kan være både et ork og unødvendig å fjerne snøen. men believe me...... etter mange år som snekker har jeg sett mange huseiere som har blitt stående igjen med skjegget full av postkasser:-)) etter at forsikringsselskapene har avkortet forsikringsutbetalinger.
Mitt råd er som følger: Få vekk resten av snøen før regnet kommer. Det trenger ikke å være noe problem, men det hadde ikke jeg gamblet med.
PS. Jeg snakker litt generellt her nå, jeg har ikke sett konstruksjonen, og heller ikke snømengden. Men du har en fordel her, og det er takvinkelen på 45 grader....... det er en optimal vinkel både for styrke, og en såpass bratt vinkel at den andre taksiden vil kanskje "tømme" seg selv med litt mildvær.
Gode råd er gratis....... men det er ikke snekker'n :-)

(mann 49 år fra Østfold) ti. 9 mars 2010 11:19 Privat melding

Husk at det er potensielt farlig både for deg og taket om du klatrer rundt på det.
Her er en snømåke for tak som dinside.no skrev om for noen uker siden. Funker som "f" for å si det pent...Jeg har prøvd.

http://www.dinside.no/835896/kan-taket-maake-seg-selv

Her er importøren sin hjemmeside med masse videoer og nettbutikk og greier; www.avalanche.as

Skjult ID med pseudonym jauda ti. 9 mars 2010 18:01

Viktig å gjøre en skikkelig jobb med snøryddingen. Ha en plan før du begynner.

http://www.youtube.com/watch?v=yoxs0ELG0mA

Skjult ID med pseudonym Nettfeber ti. 9 mars 2010 18:04

Bedre med en måke på taket enn å måke taket ?? Eller ja noe sånt. Snøen smelter helt av seg selv uten å risikere helsa

Skjult ID med pseudonym pølsevev ti. 9 mars 2010 19:41

Synes det er direkte pinlig at ingen på forumet her har gjort greie for temporære variasjoner i luftfuktighet og dens påvirkning på snøvekten. Regnvær og temperatur som avgjørende faktorer blir for simpelt.

(kvinne 50 år fra Telemark) ti. 9 mars 2010 19:50 Privat melding

Pølsevev, jeg spurte en gammel venn av meg som er 82 år og pensjonert byggingeniør. han gjorde meg oppmerksom på variasjonene i luftfuktighet som gjerne kommer med mildvær, og at snøen suger til seg denne fukten som en svamp. Spørsmålet er vel om snøen suger mer fuktighet til seg enn det avgir - i så fall så tiner kanskje aldri snøen?

Skjult ID med pseudonym Nettfeber ti. 9 mars 2010 20:01

Har aldri oppelvet at noe snø har oversomret på mitt tak eller hage for den sakens skyld å om det mot formodning kommer regn.. da er det også varmegrader og raskere nedsmelting med regn enn uten...
Dog tror jeg ganske sikkert at de fleste single på sukker lever godt under et tak der naturen gjør sitt som alltid ;-)

Skjult ID med pseudonym Veteran ti. 9 mars 2010 20:30

Har dere like mye vett på andre ting dere skriver om som dere har på dette så ser det svart ut...

Skjult ID med pseudonym ghost dog ti. 9 mars 2010 23:21

Bra trå! Jeg har lært mye.

Skjult ID med pseudonym Antigone on. 10 mars 2010 08:50

Veteran, du får forklare du som er ekspert, da.

Skjult ID med pseudonym Salander on. 10 mars 2010 09:36

Enig med Antigone, for ellers ser det bare ut som du er ute etter å spre galle og surt gørr.

Skjult ID med pseudonym Mann 37 on. 10 mars 2010 11:53

@ Salander

Han er veteran, ergo så har han vært lenge her inne på sukker.
Du har en tråd ang, om single er surere og mere kranglete enn andre.......Jeg tror vi kan konkludere med at jo lengre singel, jo surere blir vi. HEHE.

@ veteran

Get Laid!!!!!!!!!!

Skjult ID med pseudonym Veteran on. 10 mars 2010 12:23

Skikkelig saklig