Alle innlegg Sukkerforum

Hvor er jeg? - for sikkerhetsskyld

Vis siste innlegg
(mann 39 år fra Vestfold) to. 1 april 2010 23:17 Privat melding

Greit nok, på galehus, men jeg tenkte geografisk denne gangen.

For noen uker siden ble politiet kritisert for å brukt for lang tid på å lokalisere en mobiltelefon i forbindelse med en kidnappingsak, og når de først var i gang med sporingen hadde de lett på feil sted. Etter den nyheten tenkte jeg å se litt nærmere på hvordan lokalisering av mobiltelefoner fungerer i praksis - jeg skulle finne meg selv!

I de siste ukene har jeg nesten funnet meg selv en rekke ganger. Lokaliseringen fungerer nesten imponerende bra. Posisjonen beregnes ved å krysspeile de mobilantennene telefonen har kontakt med. Til tettere antennen står, til mer nøyaktig blir beregningen. Naturlig nok er presisjonen best i oslo sentrum. I byens kjellere er faktisk nøyaktigheten på gsm-posisjonen bedre enn gps'n! Lokaliseringen presenteres som en posisjon og en nøyaktighetsgrad på x meter. Det som har vært gjennomgående er at jeg befinner meg ca 20-50% lenger unna beregnet posisjon enn den oppgitte nøyaktigheten. F.eks når jeg står midt på rådhusplassen mener posisjoneringen at jeg står innenfor 100m av kaia til nesoddbåtene, 150m unna. Dette er ikke ille hvis det skulle bli aktuelt med en leteaksjon. I grisgrendte strøk har nøyaktigheten vært oppe i 3 km, pluss den nevnte feilberegningen på 20-50%.

Men det finnes feilkilder. En forutsetning for å kunne bruke mobilantennene som referansepunkter er at dere posisjon er kjent, og det er den - stort sett. I mitt lille eksperiment ble overraskelsen stor da jeg i Tønsberg plutselig var i kontakt med en antenne som sto oppgitt med posisjon på Bekkelaget i Oslo. Ved å lirke meg litt rundt og skjerme signaler mente systemet at jeg befant meg på Filtvet med nøyaktighet på 1km og med enda litt mer skjerming var det overbevist om jeg var på Bekkelaget.

Konklusjon: Mobillokalisering funker nesten - ikke stol på det når du trenger å bli funnet.

Dagens sikkerhetstips: Skal du ut i fjellet eller på sjøen, installer Google Latitude på mobilen og gi noen du stoler på passordet til googlekontoen din. Skulle det bli behov for en leteaksjon kan de letende se på google maps hvor du er, eller sist var innenfor mobildatadekning. Test på forhånd hvor lang batteritid din telefon har med Latitude kjørende. Husk kart og kompass for din egen navigasjon.

Skjult ID med pseudonym Salander fr. 2 april 2010 04:53

Dette var veldig interessant! Brukte du google latotude til å "finne" deg selv?

Skjult ID med pseudonym Tnfkaj fr. 2 april 2010 12:03

Tenk så mye ergrelse det sparer. Å "finne seg sjæl" bruker de fleste altfor mye tid på uansett :)

Men det er ikke dumt det der. Synes å huske noe i VG om en sønn som utstyrte sin lett demente far med noe lignende. Så når dagen var over, var det lett å sette seg i bilen for å hente han. :O)

OG det fungerer (google) andre steder også!
På Kreta (hotellet hadde wlan) navigerte jeg rundt på moped med google maps på mobilen. Lasta ned det værste på hotellet, planla rute og vips... de øde private nydelige små strendene åpenbarte seg :)

(de som har kjørt noe som helst blandt krekene ehh de krekske - de folka på Kreta , ser hvor stor denne bragden er :p )

Eneste aberet er at de som har urent mel i posen bør legge igjen mobilen hjemme.

(og det skulle ikke forbause om den "Bekkelaget" bare har blitt flytta til nytt hjem. Uten å bli fortalt at den har nettopp det. Og ingen tenker jo på å fortelle feks. politiet sånt. Så da må jo de lete i sentrum av Tønsberg + Filtvet evt.... hehehe).

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 2 april 2010 13:19

@salander
Jeg bruker latitude med historikk som grunnlag for reiseregninger i jobb :)

@trfkaj
Jepp, det er nok en antenne som er flyttet og ikke oppdatert.