Alle innlegg Sukkerforum

Fotointeresse

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym jaha? ma. 5 april 2010 18:35

Har blitt interessert i fotografering uten noen forkunnskaper og trenger derfor tips til hva som ville vært et godt kamera å kjøpe og hvilke linser det kan være smart å eie. Eventuelle andre tips mottas også med takk!

I tillegg lurer jeg på om det finnes ulike former for photo shop for mac, og hva disse evt koster.

Anyone? :)

(mann 28 år fra Nordland) ma. 5 april 2010 18:58 Privat melding

Jeg vil nå med engang reklamere for kameraet som jeg kjøpte mer eller mindre på impuls på starten av året i år :P, nemlig Canon EOS450D, som selges for en ikke så altfor høy pris på en av de store el-kjedene (uten å nevne noe navn)
Eneste jeg kan være misfornøyd med, er fotografen, er fortsatt ganske så fersk og trenger mere trening.
Linsen som følger med passer bra til vanlig fotografering på nært hold og på landskap, men hvis du har planer om å prøve å fotografere naboen som bor 200 meter unna naken i dusjen, så må du nok kjøpe en ekstra linse.
Men som sagt så fungerer den kjempe bra den som følger med, iallefall så lenge man er på nybegynner stadiet.

Bildene blir kjempe bra, og innstillings mulighetene er mange, flere en jeg har klart å finne ut av enda :P, men man klarer å ta bra bilder uten å må gjøre noen som helst innstillinger, men de blir jo bedre etterhvert som man finner ut av alle mulighetene, men er jo noe av det som er morsomt å finne ut med testing og feiling :)

En annen ting jeg har funnet ut, er at hvis du skal ta bilder i mørket, feks på natten i det vakre nord-norge, så kan det være fint med et stativ, fordi det er vanskelig å holde kameraet i ro i flere sekunder med lang lukker tid.
Har da planer om å kjøpe et lite sånt fleksibelt stativ som feks fåes kjøpt hos han clas, men har ikke kommet så langt at jeg har fått gjort det enda, så vet ikke om det kan anbefales.

Og når det da kommer til bilderedigeringsprogrammer til mac så er jeg usikker på hva som følger med, men photoshop skal vel fungere på mac, men er en forferdelig dyr løsning, jeg vil heller anbefale et program som heter "gimp", som er gratis og er utrolig bra, men det tar litt tid å sette seg inn i og bli komfortabel med alle valgene :)

Skjult ID med pseudonym jaha? ma. 5 april 2010 19:07

Takk for svar så fort! :) Du anbefaler et kamera til ca. 4000,- kr om jeg ikke tar helt feil. Trenger man ikke legge mer i et godt kamera med "utviklingsmuligheter" så er det jo supert! Jeg aner ikke hva photoshop koster, men skal sjekke ut det du nevner også! Så kult at du også synes det er moro å ta bilder. Har ambisjoner om å ta masse bilder fremover, kanskje melde meg på kurs et sted også!

Skjult ID med pseudonym April ma. 5 april 2010 19:07

Fotostativene man får kjøpt på Clas er av ypperste kvalitet. Løp og kjøp. ;-)

Skjult ID med pseudonym zoid77 ma. 5 april 2010 19:12

Hvis du ikke vil laste ned ulovlig, koster vel Photoshop rundt tusenlappen. Men gratisprogrammet Gimp står ikke tilbake for Photoshop, evt., hvis du har brukt Photoshop før, Gimpshop.

Skjult ID med pseudonym jaha? ma. 5 april 2010 19:14

Har aldri hatt noe redigeringsprogram tidligere, og synes ikke at 1000,- kr er ille hvis det fungerer bedre. Men liten vits i å kjøpe om man kan få like god gratisversjon, kanskje. Er det noen av programmene som er mer brukervennlige, eller om du har lært deg Gimpshop, er det da en enkel sak å bruke photoshop etterpå?

Skjult ID med pseudonym Corinna ma. 5 april 2010 19:15

Jeg har et Nikon D60 kamera og kan definitivt anbefale det også:-) Går veldig godt sammen Mac og med Aperture 3 så er det en fryd... Fotokurs kan du få via Nikon når du kjøper kamera, eller så er det noe som heter fotoskolen.no :-)

Skjult ID med pseudonym jaha? ma. 5 april 2010 19:18

Er helt uvitende her. Hva er Aperture 3?

Skjult ID med pseudonym zoid77 ma. 5 april 2010 19:19

Nå gikk jeg selv fra Photoshop til Gimpshop uten særlige problemer, så det burde vel ikke være noe vanskelig andre veien. Nå skal det tilføyes at jeg ikke har brukt noen av disse til egne bilder, men til scanning og forbedring av gamle bilder.

Skjult ID med pseudonym jaha? ma. 5 april 2010 19:24

Har du noen formening om hvilke av programmene som er best, eller hvilke som er mest avansert, zoid77.

Skjult ID med pseudonym jaha? ma. 5 april 2010 19:29

NikonD60 finnes ikke på Elkjøp i alle fall. Kan det ha fått nytt navn mon tro....

Skjult ID med pseudonym Corinna ma. 5 april 2010 19:32

Aperture 3 er Apple sitt siste program for bilderedigering- og administrering. Har det dessverre ikke selv, men har testet det hos en kamerat og det er helt rått! Skal ha det når nåværende Mac skal byttes ut:)

Skjult ID med pseudonym jaha? ma. 5 april 2010 19:36

Så om jeg har Mac, så anbefaler du Aperture 3 fremfor Photoshop. Stemmer det? :)

Skjult ID med pseudonym Corinna ma. 5 april 2010 19:40

Jeg synes Aperture er enklere å bruke på Mac enn Photoshop:) Ser at Nikon D60 ikke selges mer:( Men da jeg fikk det så var det kun kamerahuset vi kjøpte, objektiv etc ble jo byttet ut i bedre utgaver.

Skjult ID med pseudonym zoid77 ma. 5 april 2010 19:43

Til mitt bruk har jeg i hvert fall ikke opplevd forskjell på Gimpshop og Photoshop, men det kan jo være funksjoner som jeg ikke har brukt, da...

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 5 april 2010 19:46

Det enkleste redigeringsprogrammet å komme i gang med er http://www.getpaint.net . Det er gratis og legger seg mellom photoshop elements og photoshop i funksjoner.

Det typiske kit-objektivet som følger er greit helt i starten, men så fort du har fått et par gode objektiver brukes ikke kit-objektivet lenger. Så har du råd, hopp over kit. Lyssterke objektiver er svært praktisk. Motivet står ikke alltid stille. Et kjekt utvalg kan f.eks være en F2,8 15-45mm, en F2,8 28-75mm, en rimelig tele-zoom og kanskje en F1,4 30mm fast. Alternativt bytt ut de to midterste med en F2,8 50-150

(mann 37 år fra Vestfold) ma. 5 april 2010 19:47 Privat melding

Photoshop koster mye mer enn 1000kr. på komplett.no koster det 5 775 og over 11 000 for extended versjon. Det du kan gjøre som jeg vil anbefale er å melde deg inn i en fotoklubb! Det kan være at de arrangerer kurs og da kan man få kjøpt photoshop billig via student lisens hvsi man gjennomfører kurset :)

Skjult ID med pseudonym jaha? ma. 5 april 2010 19:50

Informativt fra dere to siste! Takk. Linser er kanskje verdt å tenke på og ikke kjøpe kit om man tenker litt langsiktig. Og jeg trodde også at Photoshop var dyrt som du nevner chairman. Men jeg antar et Aperture er minst like kostbart?

(mann 37 år fra Vestfold) ma. 5 april 2010 19:54 Privat melding

På apple.com kan du få kjøpt aperture til 1690kr. Så det er ganske levelig! Aperture er ganske fint! du kan laste ned prøve versjon i 30 dager gratis og se om det er noe for deg! Anbefales på det sterkeste! Aperture er ikke det samme som photoshop. Adobe sin variant av aperture er adobe lightroom. Jeg vil si at aperture er kanskje enklere å komme igang med og mer brukervennlig.

du kan sjekke på www.nsff.no om det er noe klubb der du bor!

(mann 39 år fra Vestfold) ma. 5 april 2010 19:58 Privat melding

Folk har nok lett å blande sammen photoshop elements og photoshop. Elements er rimelig, men etter min mening dårligere enn paint.net. Selv bruker jeg fullversjonen av photoshop, og det er kun fordi jeg periodisk jobber for et reklamebyrå.

Skjult ID med pseudonym jaha? ma. 5 april 2010 20:02

Så det aller beste man kan ha er fullversjonen av photoshop, pgmp? Må jo først kjøpe kamera, men like greit å få forslag på det aller beste allerede nå! :)

(mann 35 år fra Akershus) ma. 5 april 2010 20:06 Privat melding

Jeg er selv en hobbyfotograf og tar mange bilder. Jeg startet med et Canon EOS 400 og har nå et Canon 7D. Jeg har ikke prøvd Nikon sine kameraer og kan ikke uttale meg om de, men jeg har vært veldig fornøyd med Canon. siden du er ny i faget så regner jeg med at du ikke skal spytte inn 10.000++ for kameraet, så jeg vil derfor anbefale Canon sine "amatørkameraer", tror det er EOS 550 som er siste der? De koster mellom 4-6000 med et standard obektiv med litt zoom.

Hvis du vil utvide antall objektiver med en gang, så finnes det veldig mange forskjellige objektiver å velge mellom. Jeg har selv to objektiver per i dag; et teleobjektiv (Tamron 18-270mm) og et vidvinkelobjektiv (Sigma 10-20mm). Det jeg bruker desidert mest er teleobjektivet og jeg er veldig fornøyd med dette, veldig allsidig. Prisene på disse to tror jeg ligger mellom 3-5000 kr, uten at jeg er helt oppdatert lengre.

Når det gjelder fotoredigering så har jeg ikke så mye erfaring. Bruker selv mac og photoshop når det kommer til foto, men er alt for dårlig med å redigere bildene mine.

Rådet jeg vil gi deg er; lek deg! Vær kreativ og ta bilder av alt mulig fra alskens vinkler og ikke vær redd for å leke med innstillingene på kameraet!

Skjult ID med pseudonym jaha? ma. 5 april 2010 20:10

Flott og takk for gode råd! Har en far som har kamera mangedoblet i pris av hva dere her nevner. Kunne selvsagt spurt ham om råd, men vil gjøre dette til mitt prosjekt, så kan han heller lære meg å bruke mine nyervervede duppedingser til stor glede både for meg og ham. Og jeg skal leke meg masse! Hvis jeg ikke leker er det jo ingen vits med en ny hobby :)

Skjult ID med pseudonym Corinna ma. 5 april 2010 20:14

Du burde jo bare stikke innom en fotobutikk og prøv masse kameraer. Sjekk at det passer og at innstillingene ikke blir for klønete:)

Skjult ID med pseudonym chairman2s ma. 5 april 2010 20:15

Det kan være lurt å finne ut hva slags kamera faren din har! Så kan du kanksje låne litt utstyr fra han etterhvert!

(mann 35 år fra Akershus) ma. 5 april 2010 20:16 Privat melding

Angående det pgmp sier om objektiver:

Hvis du som skal kjøpe kamera er veldig fersk med å bruke speilreflekskamera (eller ta bilder generelt) så vil jeg anbefale å kjøpe kamera med kit. Slik jeg forstår det så er du på utkikk etter et rimelig kamera til å starte med, jeg tror derfor at det kan være greit å kjøpe med kit. Du sparer ikke så voldsomt på å kjøpe kun kamerahus.

Man skal være litt forsiktig med å bytte objektiver for ofte, eller når man er ute i terrenget hvertfall, da det er fort gjort at det kommer skitt inn i selve kameraet, noe som kan bli dyrt. Hvis du er ny i faget og er akkurat i gang med å lære deg speilrefleks, start med kit og se selv hvilke behov du har etterhvert.

Det er bare mine personlige tanker :)

Skjult ID med pseudonym jaha? ma. 5 april 2010 20:17

Han kjører på canon :)

Skal innom kamerabutikk, men vil bare snakke litt her først og kanskje bli litt klokere på hva jeg skal inni den butikken :)

Skjult ID med pseudonym jaha? ma. 5 april 2010 20:23

Har hatt speilrefleks med kit tidligere, men det var ikke digitalt og det er lenge siden. Jeg har et pocket digitalt, men det er jo ikke brukende til annet enn situasjonsknipsing og ikke skapt til å leke seg med og etter hvert lage gode bilder. For jeg har et godt blikk og jeg tar ganske greie bilder når jeg får låne min fars apparat. Så poenget er ikke å kjøpe det rimeligste som duger, men et jeg kan ha over tid, Calderwin :)

(mann 35 år fra Akershus) ma. 5 april 2010 20:41 Privat melding

Da er jeg med :)

Og da kan jeg med en gang anbefale Canon 7D :) Det har fått veldig gode kritikker og skal (visstnok) være det beste kameraet man får for under 30.000. Jeg tror kameraet ligger på rundt 11.000 på nett. Det skal tåle litt "røff" bruk (jeg har brukt det aktivt i/under snowboardkjøring og det har overlevd mange fall)

Valg av objektiver er som sagt vanskelig, kommer veldig an på hva du skal bruke det til, og under hvilke forhold. Men et objektiv med tele-zoom er veldig greit også kanskje et vidvinkel i tillegg om du vil ta naturbilder eller få med store området på bildet. Personlig er jeg skeptisk til faste objektiver uten noe zoom, men det er nok fordi jeg har en bruk som ikke passer til det.

Skjult ID med pseudonym jaha? ma. 5 april 2010 20:45

Da snakker vi straks 21.000 ca og da har jeg et kamera for fremtiden? Fint at det er litt røft, da jeg kan være litt klumsete :) Så synes jeg det er litt dyrt, egentlig. Men jeg vil ha alle gode råd uansett :)

(mann 39 år fra Vestfold) ma. 5 april 2010 22:44 Privat melding

Jeg valgte det kameraet jeg har fordi det tåler vær. Kit-objektivet tåler også vær. Da jeg kjøpte det fantes det ikke mange speilreflekser tåler å bli dyppet under vann for å ta bilde. Det er ikke tett nok til å bli værende under vann over tid, men fint å vite at det kan brukes f.eks om man står nært et fossefall eller i regnvær. En annen fordel med kameraet er at bildestabiliseringen ligger i kamerahuset og dermed fungerer på alle objektiver, i motsetning til andre merker hvor man må kjøpe dyrere objektiver for å få stabilisering.

Som chairman poengterer - hvis faren din har godt utvalg av objektiver og utstyr så kjøp et kamera som har samme innfatning slik at du kan låne utstyr. Da kan du få prøvd objektiver i praksis før du tar investeringen. Husk at objektiver ofte koster mer enn selve kamera.

(mann 48 år fra Oslo) ti. 6 april 2010 00:10 Privat melding

Jeg vil anbefale deg en rimelig kamera, så kan du evt. bytte det ut etterhvert. Om du velger Canon eller Nikon er vel egentlig ett fett, med mindre du ønsker å låne noen objektiv av din far. Jeg er en Canon-bruker, og kan anbefale deg å begynne med en 450D, og heller legge mer penger i objektiv. De har lengre "levetid" enn selve huset, da optikken ikke fornyer seg så ofte som huset.

De kit-objektivet som følger med er ikke noe særlig å samle på. Men det finnes rimelige alternativer, feks. 50mm 1,8 er et røverkjøp til rundt tusenlappen. Det samme gjelder Tamron 18-55 2.8 som koster ca. 3300,- . Dette gjelder både til Canon og Nikon. Jeg er uenig med Caldewin som ikke er noe glad i fast optikk, de er det jeg bruker mest, men det kommer jo an på hva man skal bruke det til.

Jeg er Mac bruker og bruker CS4 (siste photoshop) pakken, noe jeg er veldig fornøyd med. Av fotoutstyr bruker jeg Canon EOS 30D, 7D og 1D mkII, optikken er for det meste Canons L-serie.

(mann 29 år fra Oslo) ti. 6 april 2010 00:38 Privat melding

EOS450 er absolutt et fint sted å starte, gjerne med et allround objektiv som f.eks 17-85mm. Nøvendingheten av andre objektiver melder seg ettersom erfaringen øker og man kan kartlegge sitt eget behov. Det greie med 450D er at det finnes hauger, med introduksjons bøker og videoer. Fotovideo i Oslo holder også egne kurs for eiere av 450;)

Bruker selv 40d med en 24-70mm linse som allround linse. Dette er en kjempe kombo etter min mening, dog linsen koster nærmere 10.000 kr. Er macbruker og bruker Photoshop cs3

Skjult ID med pseudonym Salander ti. 6 april 2010 01:38

Jeg anbefaler virkelig dette kameraet i stedet for EOS 450 d:

http://www.klikk.no/teknologi/lydogbilde/article557186.ece

Koster opp under 6.000 kr. men det vil du prise deg lykkelig over når du skal forsøke å ta bilder under dårlige lysforhold.

Selv har jeg 1000d og er i grunnen fornøyd, men skulle gjerne hatt mindre støy på høye ISO-verdier. Og ISO går ikke lenger opp enn til 1600 :(

Kamerastativ fikk jeg på Netthandelen til 160 kr. Med vater alle veier. Veldig solid, er fornøyd!

Har forresten hatt photoshot av en venninne i dag :D

Skjult ID med pseudonym Tnfkaj ti. 6 april 2010 12:17

Enig med Salander i kameralinken ;)
Kjøpte 450d for en god stund siden (da det var dyrt...), og hadde kjøpt 550d nå om jeg ikke hadde det andre!

(kan ikke uttale meg om andre merker, men hadde EOS500 før dette).

men @TS: Hva tenkte du å bruke photoshop til?? Må du ha de dyre greiene eller skal du bare 'gjøre' noen småting med bildene?
Prøv med et litt lettere (les: billigere - gratis..) program først, og finn så ut hva du ikke får gjort :)
Cropping og lettere saker går greit i de fleste program, GIMP og andre lignende.

Husk forresten å kjøpe med ett ekstra minnekort (eller 2 hehe) og fyr løs. Det beste bildet er ofte det du ikke tok.....
Lykke til.

Skjult ID med pseudonym jaha? on. 7 april 2010 10:31

Her hadde det kommet mange gode råd siden sist! TAKK :)))

Hva jeg skal bruke photoshop til? Har lite greie på dette, så tenkte å spørre dere om råd. Men ser for meg at en stor del av fotointeressen hos meg ligger i bearbeiding i etterkant. Er nok en estetiker og kjøper ikke kamera utelukkende for å ta bilder for minnenes skyld. Vil gå på oppdagelsesferd jeg. Se ting jeg ikke vanligvis legger merke til. Knipse masse. Men tror nok at det som inspirerer meg er det jeg kan gjøre med bildene i etterkant. Og da tenkte jeg at photoshop var en god ide. Men er åpen for andre løsninger!

Skjult ID med pseudonym Tigerlily on. 7 april 2010 23:57

Det er en fotofestival som heter Nordic Light hvis noen er interessert.

Skjult ID med pseudonym jaha? sø. 11 april 2010 22:32

Hei.

Da har jeg et kamera til disposisjon! Det er et Nikon D70 kamera med 18-70 linse. Kan også låne andre linser om jeg vil. Er dette et kamera som er ok som start for å lære meg enkle ting? :)

(mann 29 år fra Oslo) ma. 12 april 2010 00:49 Privat melding

D70 er et godt kamera, litt gammelt, men fungerer godt til å lære seg nye ting:)
Ble vel i sin tid sammenlignet med Eos 300d.

Skjult ID med pseudonym leif ma. 12 april 2010 02:18

Du kan jo vurdere et amatør-brukt Canon EOS 5D som det ikke er tatt altfor mange bilder med + et nytt Zeiss 35mm ZE objektiv. Manuell fokus, men slår det meste(alt!) av utstyret nevnt overfor i bildekvalitet til en grei pris. Skulle koste ca. 5000,- for kamerahus og i overkant av 6000(?) for linsen(postordre fra USA). Hvis du vil ha zoom og autofokus er Canons 24-70mm L-serie også bra, spesielt ved mindre blenderåpninger. Dette er utstyr i proff-kvalitet som f.eks koster mindre enn bare et EOS 7D kamerahus. Kamerahusene blir 'umoderne' etter noen år, men denne optikken er aktuell lenge.

Alt. Nikon D700/Nikon24-70mm/Zeiss ZF 35 -men dette er vel en god del dyrere..

Skjult ID med pseudonym jaha? ma. 12 april 2010 07:57

Kommer til å lagre informasjonen dere har kommet med i denne tråden. Mange gode tips. Nå har jeg altså fått låne et Nikon D70 på ubestemt tid. Derfor tester jeg ut interessen min for foto med dette kameraet før jeg går til en dyr anskaffelse. Må starte helt fra bånnen av med læring av blenderåpning og innstillinger, så jeg antar kameraet gjør nytten den første tiden :)

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 13 april 2010 21:59

Hva du skal med photoshop? Her er en liten demo av deres store nyhet i den nye versjonen
http://www.youtube.com/watch?v=r2gonFtc1yc

Og... det samme utført på en tre år gammel versjon av gimp
http://www.youtube.com/watch?v=NH0aEp1oDOI

Skjult ID med pseudonym leif on. 14 april 2010 00:06

gimp ? Er vel ikke spesielt anerkjent tror jeg ?

Det følger vel med fotoredigeringsprogram med Nikon-kameraet ? Ellers er jo Photoshop Elements et bra sted å starte. Men det er vel nok av overmanipulerte Photoshopbilder uansett.
Har selv utstyr for endel titusen, men merkelig nok er mange av de mest interessante bildene tatt med mitt 3 m.piksel mobilkamera. Det er bra å ha et kamera man kan ta med overalt.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 14 april 2010 00:42

Gimp er velkjent blandt de som driver med IT, men ikke blandt de som driver med foto.

Skjult ID med pseudonym jaha? on. 14 april 2010 08:11

Igjen takk for gode råd.

Har fått låne et Nikon kamera på ubestemt tid, derfor har jeg altså ikke noe redigeringsprogram som fulgte med noe kjøp. Og er litt usikker på hva jeg skal skaffe meg nå. Har altså et Nikon kamera og en mac. Noen snakker om gratisversjoner og noen om ting jeg ikke aner hva er. Litt usikker nå på hva jeg skal gjøre :)

Skjult ID med pseudonym lashes on. 14 april 2010 08:27

Jeg liker photoshop best, har cs3. Du kan laste ned prøveversjoner av alle photoshop versjoner om du googler, så får du prøvd før du evnt kjøper, (det er helt lovlig, du laster fra photoshop-siden)

Skjult ID med pseudonym lashes on. 14 april 2010 08:30

måtte google:P her er hvertfall link til nedlasting av prøveversjon til den nyeste versjonen av adobe photoshop. cs5

http://www.adobe.com/no/products/photoshop/photoshopextended//?promoid=BPBYT

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 14 april 2010 14:06

Jeg ville prøvd gratisversjoner først. Photoshop tar tid å lære seg. Gimp likeså. Funksjonsmessig er de omtrent på samme nivå. Gimp har større tilgang til ekstra funksjoner (plugins) som kan lastes ned gratis. Photoshop har mange av disse funksjonene installert i utgangspunktet, og så de blir kanskje å betrakte som lettere tilgjengelig i photoshop. Oppgraderinger til photoshop koster, og oppgraderinger til gimp er gratis. Når du først skal lære noe er det like greit å lære seg det programmet som har størst utvalg av tilleggsfunksjoner og det er gimp.
Hvis du vil ha lavere terskel inn i bildebehandlingens verden er paint.net en god start.