Alle innlegg Sukkerforum
Skjult ID med pseudonym Cyx ti. 18 mai 2010 14:56

I de seinere tider har fokus på et godt kosthold, og hva som er et godt kosthold, blitt stadig mer populært. Samtidig har fastfood-kjedene, og krav til lettvinte kostholds-løsninger også blitt stadig vanligere.

Jeg lurer da på hva dere syntes om dette, lager dere maten selv, og stort sett sunn mat, eller går det mye i frozen pizzaer og fastfood?

Skjult ID med pseudonym frøkna ti. 18 mai 2010 15:24

Her går det stort sett i å lage mat av ferske råvarer. Men det skal gå fort og jeg er ingen god kokk så i perioder er jeg virkelig dønn lei mine egne middager, lunsjer, mellommåltider og kveldsmåltider.

Jeg har vært veldig bevisst på å prøve å få i meg det jeg trenger uten å bruke kosttilskudd, så da betyr det både veldig mye frukt og mye grønnsaker, frosne grønnsaksblandinger kjøpes aldri. Prøver å begrense meg litt med kjøtt og prøver å bruke andre kilder til protein enn kun kjøtt.
Men etter at jeg begynte å gå hos en kiropraktor som virket svært så betenkt i forhold til det at jeg ikke tar kosttilskudd, har jeg nå gått til innkjøp av sanasol ;-) begynt med abonnemang av høykonsentrert omega3 samt høykonsentrert antioksidanter.
:-)

Skjult ID med pseudonym Maggs ti. 18 mai 2010 15:26

Kostholdsfreak. Spiser ikke pizza eller junkfood, så jeg lager maten min selv:)

Det er morsomt dette med at alt skal være så lettvint. Jeg lever på en diet som kalles for steinalderkost. Uten melk og gluten, noe som gjør at jeg må legge litt tid og energi i hva jeg spiser. Siden så og si alt inneholder enten melk eller gluten, derav blir det vanskelig med lettvinte løsninger. Det jeg får høre oftest av andre er da: "Jøss, da må du jo hele tiden tenke på hva du spiser". Så det sier jo at veldig mange høvler i seg mat, uten å faktisk tenke over hva de spiser. Noe som er synd, fordi kosthold er faktisk alfa omega.

Skjult ID med pseudonym frøkna ti. 18 mai 2010 15:35

... og jeg har selvfølgelig hatt veldig ofte fet fisk på menyen, minst 4-5 ganger i uka for å føle at jeg får det jeg trenger av omega3. Fisk trenger jo ikke være middagsrett, det kan godt være et mellommåltid.

(mann 49 år fra Østfold) ti. 18 mai 2010 15:43 Privat melding

Prøver å unngå pølser og ting som inneholder helt for jævlig mye sukker/stivelse, (feks hvetemel), og transfett. Mikrobølgemiddager tar jeg ikke i. Ellers ryker jeg på sjokolade og ferdigpizza stadig vekk.. Smør har jeg vel ikke spist frivillig siden ungdomsskolen.

Skjult ID med pseudonym Maggs ti. 18 mai 2010 15:51

Smør er jo faktisk ikke så ille. Nordmenn flest burde spise mer vegetabilsk fett og mindre karbohydrater.

Skjult ID med pseudonym Z ti. 18 mai 2010 15:55

Jeg tror at det sunneste man kan gjøre er å virkelig ha det godt, jeg! Mat er en måte å ha det godt på.....

Jeg elsker dyr og god kvalitetsmat. Jeg elsker enkel og likandes mat. Jeg elsker følelsen av gode råvarer.
Men jeg innser at jeg "synder" stadig vekk. Men å gi meg selv dårlig samvittighet for det i tillegg blir håpløst :-)

Skjult ID ti. 18 mai 2010 15:58

jeg spiser mest kylling og holder meg unna karbo mat. ingen brød potet ris pasta selv om det er fullkorn.
eneste brødet jeg spiser er dansk rugbrød- mye salater og spiser ellers det som er usunnt på fett siden. som rømme majones, bacon. dressinger.

føler meg bedre når jeg holder meg borte fra stivelse. bedre fordøyelse .

Skjult ID med pseudonym smurf ti. 18 mai 2010 16:02

Hvis frosne grønnsaker også er blitt nei-mat har man kanskje blitt litt vel fanatisk??

Skjult ID med pseudonym frøkna ti. 18 mai 2010 16:30

Å ha dårlig samvittighet for å spise usunt er neppe morsomt og antageligvis lite konstruktivt i lengden, men å ha god samvittighet for å spise gjennomsnitlig sunt er egentlig ganske morsomt.

Jeg er for eksempel glad i mat med masse karbohydrater, som for eksempel poteter, dessuten er jeg veldig glad i animalsk fett og skjærer aldri vekk fettranden på svinekoteletter.

Det å spise veldig sunt handler for mange om mulighet til å leve et ganske så langt liv, tror jeg? Det er jo det det handler om, å holde seg frisk og sprek så lenge det går?
Eller at det ganske enkelt handler om å føle at man tar vare på kroppen sin akkurat her og nå, uten å bry seg om det fører til et langt liv eller ei. Jeg tror jeg er litt der.

Men her kommer en digresjon: skulle ønske jeg snart fant meg en kjæreste slik at det ble morsomt å lage mat igjen...
;-)

Skjult ID med pseudonym frøkna ti. 18 mai 2010 16:39

smurf:

Jeg finnes ikke fanatisk, det bare funker ikke for meg. Jeg har prøvd selv å kjøpe inn ferske grønnsaker for så å forvelle dem eller koke dem og deretter plassere dem i fryseren. Med noen grønnsaker funker det med andre ikke. Eneste grønnsaken jeg har funnet ut funker å hente fra fryseren er spinat...

En god del grønnsaker holder seg lenge i kjøleskapet, så dersom det er slik at jeg er fanatisk på det området om å få lov til å koke grønnsakene mine selv, så er det egentlig ikke et stort problem ;-)

Skjult ID med pseudonym hmm... ti. 18 mai 2010 16:57

Steinalderkost høres akkurat som om det tilhører steinalderen. Det er blitt mer og mer bekreftet at det er lavkarbo-diett som virkelig fungerer. Iallefall for de som vil litt ned i vekt. Da er det bare å gumle i seg kjøtt, fisk, egg osv.....men kutte drastisk i brød-og kornprodukter, pasta, ris + +

Jeg behøver ikke å gå ned i vekt siden jeg har en tilfredsstillende vekt og trener mye, men det har seg slik at for mye karbo i kosten gjør det trøtt. Dersom man spiser mer proteiner og kutter karbo (ikke helt), så blir man mindre trett, mindre oppblåst, blir kvitt noen ekstra kilo eller iallefall reduserer fettprosenten.

Alle som mener dette er noe tull, gidder ikke jeg å diskutere med! ;-)

Skjult ID med pseudonym Maggs ti. 18 mai 2010 17:05

@Hmmm

Steinalderkost er jo det samme som en lavkarbo-diett. Det går i grønnsaker uten stivelse, uten for mye karbo, ikke ris, pasta, melk, brødprodukter osv. Men nøtter, kjøtt, fisk, bær osv, ting vi er genetisk tilpasset å spise.

Og det er ikke tull, min mor har så langt gått ned 18 kg med en lavkarbo-diett og har mer energi en noen gang.
Når man får i seg mindre karbo, ligger blodsukkeret mye jevnere og man unngår topper og bunner. Kroppen bruker ellers insulin til å ta seg av dette. Insulin lagerer seg som fett i kroppen, årer etc.

Det ble jo også sluppet en ny forskningsrapport angående kosthold og gener. Som kan vise hva som kan fungere beste i de enkelte tilfellene.

Skjult ID med pseudonym frøkna ti. 18 mai 2010 17:06

hmm...

Veldig mange anbefaler en liten dose av karbohydrater i forbindelse med trening? Fordi det er lett tilgjengelig energi? Jeg har forstått det slik at det bør være en ballanse mellom lett tilgjengelig energi og "muskelmat" (proteiner) for å få best utnytte av trening?

(mann 35 år fra Troms) ti. 18 mai 2010 17:27 Privat melding

Tunfisk + pasta/ris + tomatpure. Slager som har reddet meg ved flere anledninger.

Skjult ID med pseudonym Ærligheten ti. 18 mai 2010 18:15

Jeg kan ikke finne på å være sammen ei som momser i seg burgere, pølser og pizza fra 7-Eleven dagen lang.
Det funker rett og slett ikke..

Jeg har selv et kosthold bestående av ganske lite karbohydrater, og kommer nok ikke til å kutte ut det igjen med det første.

Magen funker bedre enn på mange år, jeg blir mindre sliten av fysisk aktivitet, jeg spiser mat som smaker bedre, og har det rett og slett topp..

For min del var det et forsøk for å finne et kosthold som gjør at kroppen min fungerer optimalt, noe jeg traff innertier på!

Nå er livet rett og slett digg. At vekta går ned litt skal jeg heller ikke klage på.

Skjult ID med pseudonym megvel ti. 18 mai 2010 18:49

jeg er fortsatt lykkelig uviten om hvordan man teller kallorier:)) men cola er blitt en anelse bannlyst...tror egentlig at sunn fornuft og det å aldri falle for fristelsen til å prøve en slankekur er trikset...
Spiser sjelden fastfood, men elsker en skikkelig burger el pizza. Pastajunkie... heldigvis finnes fullkorn:)))
Så en dokumentar fra usa, om deres matvaner.. skremmende!!

Skjult ID med pseudonym wendy ti. 18 mai 2010 19:15

prøver å styre unna karbo fra pasta/ris/brød, og spiser mer enn gjerne egg og bønner til frokost. mye salat og kylling/fisk.... som mellommåltid funker en neve valnøtter og noen oliven, litt soltørka tomat på olje og et par skiver spekeskinke utmerket. eller en av de digge dark chocolate- nutrilettbarene som bare smaker himla godt sammen med banan....

Skjult ID med pseudonym Papunzon ti. 18 mai 2010 19:22

Hva er så mye bedre med fullkorn kontra vanlig pasta? Jeg er pastafreak, men aldri fått helt sansen for de fullkorn greiene... får jo pastaen til å smake 'ikke-pasta'.

Skjult ID med pseudonym Maggs ti. 18 mai 2010 19:25

@Frøkna

I forbindelse med trening og restitusjon er kosthold veldig viktig. Karbohydrater før og under trening, og proteiner til slutt har vært standaren. Men fett er en sunnere og bedre energikilde enn karbohydrater.
Veldig mange får i seg raske krabohydrater før trening for å få blodsukker boosten, men skal de trene hardt over lengre tid må de etterfylle.

Skjult ID med pseudonym Corinna ti. 18 mai 2010 19:30

Lager sunne middager hver dag, vil jo ikke ødelegge treningseffekten:) Spiser ekstremt sjeldent pasta osv og kroppen har det jo så mye bedre, og går jo an å spise brød selv om det ikke inneholder mel.

Skjult ID med pseudonym Maggs ti. 18 mai 2010 19:36

@Corinna

Brød helt uten mel? Eller hvetemel?

Glutenfritt brød etc, inneholder ofte veldig mange flere karbohydrater enn vanlig brød. Så det beste er å kutte det ut helt.

Skjult ID med pseudonym megvel ti. 18 mai 2010 19:52

@papunzon.. egenrtlig enig.. men litt sunnere er det, gir meg iallefall bedre samvittighet. Men foretrekker fersk båndspagetti.. men ikke så ofte som jeg har det. Fullkorn metter bedre og:)

Skjult ID med pseudonym frøkna ti. 18 mai 2010 19:54

Maggs:

Så om jeg er ei som bare ønsker å være i form og få styrke i form av muskler som ikke trenger å være synlige men brukbare, hensiktsmessige og utholdholdene så er det fortsatt bra med karbohydrater før og eventuelt under trening og etter trening så lenge jeg også sørger for proteininntak noenlunde raskt etter trening?
Her er det ikke snakk om å bygge synlige muskler, men å holde seg i form og ha en følelse av at en gjør ting på riktig måte.
:-)

Papunzon:

Jeg bruker fullkornpasta. For meg smaker det som vanlig pasta men jeg blir innmari fort mett, så sånn sett er det litt kjedelig ;-p

Skjult ID med pseudonym kit ti. 18 mai 2010 20:45

Jeg foretrekker å holde meg til typisk nordisk mat til hverdags. Mye fisk, grovt korn, grønnsaker og bær. Forstår ikke hva som er problemet med langsomme karbohydrater og skummet melk. Å påstå det er usunt er vel kun en myte uten noe hold i virkeligheten.

Skjult ID med pseudonym zoid77 ti. 18 mai 2010 20:55

@kit
Når det gjelder melk er det flere enn man først skulle tro som er laktoseintolerante. Selv drakk jeg tidligere mye skummet melk, men kuttet det ut på et tidspunkt, og når jeg siden har tatt meg et glass har det endt opp med store magesmerter. Kumelk er tross alt laget for drøvtyggerbarn, ikke mennesker.

Skjult ID med pseudonym go ti. 18 mai 2010 20:59

@zoid
Klapper, kumelk er for kalver, ikke for viksne mennesker

Skjult ID med pseudonym kit ti. 18 mai 2010 21:04

@zoid77. Klart, er en intolerant mot en matvare så er en tjent med å ikke spise den. At kumelk ikke er egnet fordi den er laget for kalver er vel ikke så viktig. Biff er jo tross alt lagt for at dyret skal bevege seg, de motsetter seg sterkt tanken på at andre skal spise musklene... ;)

Skjult ID med pseudonym zoid77 ti. 18 mai 2010 21:12

@kit
Joda, men der menneskekroppen gjennom årtusener har tilpasset seg for å kunne nyttiggjøre seg kjøttet fra andre dyr, er kumelka langt mer spesialisert. Jeg er ingen ekspert, men om du vil finne ut av det, ta en måned uten melk og prøv igjen, sjansen er faktisk ganske stor (rundt 50 prosent) for at du også er intolerant uten å være klar over det. Selv merker jeg mindre mageproblemer nå enn før, selv om jeg ikke merket det direkte den gang.

Skjult ID med pseudonym kit ti. 18 mai 2010 21:15

@zoid77. Jeg bodde noen år i ett land der melk ikke var tilgjengelig, så jeg drakk det ikke. Merket ingen forskjell, bortsett fra at mange nordmenn luktet sur melk når jeg kom til Norge på ferie..

Skjult ID med pseudonym zoid77 ti. 18 mai 2010 21:18

Jaja, kit, da er du ikke en av oss... :-)

Skjult ID med pseudonym Maggs ti. 18 mai 2010 21:19

@zoid77

Det er ikke bare det. Melk inneholder et protein som heter kasein. I likhet med gluten, er dette et protein som kroppen ikke klarer å fordøye. Det finnes faktisk ikke et pattedyr på denne jord, som kan fordøye de. Disse kan gi ekstremt mange plager hos mennesker, man kan jo kikke igjennom listene her:
http://www.utenglutenogmelk.info/

Man kan f.eks behandle autisme hos barn, ved å kutte ut melk og gluten.

@Frøkna

Det kan være lurt ja, selvom dette ikke trenger å være i form av kostilskudd, slik mange bruker. Ved et godt og variert koshold, hvis man kun ønsker å holde formen, trenger man strengt talt ikke å gjøre så drastiske endringer pga trening. Det kommer mer ann på hvilken type trening.
Selv trener jeg mye styrke, og er generelt veldig aktiv i idretter som krever mye. Så jeg er avhening av en rask restitusjon. Derfor bruker jeg en proteinshake med kokosfett i, både før og etter trening.

Skjult ID med pseudonym frøkna ti. 18 mai 2010 21:33

Jeg er veldig avhengig av melkeprodukter. Jeg prøver å begrense meg men når jeg endelig har melk i huset igjen så forsvinner literkartongene fort.

zoid:
Jeg tviler sterkt på at jeg har noen form for intolleranse ovenfor melkeprodukter overhode. Og jeg har så ofte hørt fra andre som opplever at melk og melkeprodukter ikke er bra for dem, og at det er unaturlig og ikke riktig at vi skal bruke melken fra kuer og gjeiter.

Jeg skjønner ikke det at de som opplever intolleranse for et produkt absolutt har så stort behov for å lage en eller annet slags merkelig moralsk poeng med det.
Det er en del som også er allergisk mot penicillin, vepsestikk og en rekke andre ting. I tillegg er det en del som er allergisk mot den naturen som blomstrer og er mest aktiv om våren. Man kan kanskje si at penicillin er unaturlig, men det nytter ikke å si at naturen er unaturlig fordi noen noen får allergier, det nytter heller ikke å si at det er unaturlig å få vepsestikk bare fordi man reagerer allergisk mot dem.
Av og til føler jeg at folk med intolleranse ovenfor melkeprodukter har en eller annen form for religiøs holdning til intolleransen sin :p
Det er heller ingen grunn til at vi skal være så store kjøttetere som vi er nå, vi er egentlig mye lik apene: nemlig mest frukt og grønt og av og til et kjøttmåltid... likevel spiser de fleste av oss kjøtt hver bidige dag.

Skjult ID med pseudonym zoid77 ti. 18 mai 2010 21:37

Prøver ikke å misjonere, men i og med at jeg selv fant det ut ved en tilfeldighet så kan det også være at andre gjør det.

Skjult ID med pseudonym kit ti. 18 mai 2010 21:43

Maggs, det er tull at ingen kan fordøye kasein. Det blir bare langsommere opptatt i kroppen, altså ett langsomt protein. Strykebygger utnytter denne egenskapen i noen grad for vedlikehold hvis de ikke sår spist så ofte. Også hvis du tenker logisk på det, er det tull at det ikke er noen pattedyr som kan fordøye de. Tror du naturen bruker masse energi på å lage noe som ingen kan nyttiggjøre seg?

Som sagt før, er en intolerant, så er en best tjent med å ikke spise varen. Har en nøtteallergi, så må en ikke spise nøtter, selv om intensjonen med nøtter er at andre skal spise de. Det er derfor plantene lager de.

Ett annet moment er at folk tror på keiserens nye klær. Det er dokumentert at dyr placebo virker bedre enn billigere placebo. Analogt, hvis folk tror de blir bedre av ikke spise noen typer mat, så blir de bedre. Spesielt hvis de tror de har blitt lurt av "konspirasjonskreftene". Ta karbohydrat hysteriet og slanking. Det er ikke dokumentert at sammensettingen av næringstoffene har noe å si for vekten. Det eneste som har noe å si for vekten, er inntak kontra uttak av kalorier

Skjult ID med pseudonym kit ti. 18 mai 2010 21:45

@zoid77. Jeg er glad for at jeg ikke er intolerant, selv om jeg da blir ekskludert fra det gode selskap. Har nok skavanker utenom :)

Skjult ID med pseudonym Maggs ti. 18 mai 2010 21:45

Man nok litt bittre, tror jeg. Faren min mener at når man har funnet noe som virkelig hjelper for sin del, vil man jo selvfølgelig dele det med andre. Slik er det gjerne med kosthold, og det ender som regel med en opphetet diskusjon.
Jeg tåler ikke kasein, jeg får angst og nerveproblemer av det. Så jeg kan nok til tider bli litt fanatisk, fordi ingen lege noen gang har nevnt kosthold. Og majoriteten av norske leger kan nesten ingenting om kosthold. De kommer med piller. De skal behandle plagene, og ikke årsaken. Jeg mener, har dere noen gang hørt at melk kan gi angst og depresjon?

Kroppen trenger heller på ingen måte melk, og veldig mange kunne fått bedre liv uten. Til syvende og sist handler det om å finne ut av hva som fungerer best for deg. Den dagen du føler at livet er som det burde være, da har du funnet fasiten.

Skjult ID med pseudonym Veteran ti. 18 mai 2010 21:50

@Maggs
Du er inne på noe vesentlig!

Skjult ID med pseudonym Maggs ti. 18 mai 2010 21:51

@kit

Det kan nok stemme, men summa sumarum er det delte meninger om kasein er skadelig. Man vet også at det ikke nødvendigvis er kasin intoleransen i seg selv som er problemer, men at selve kasein proteinet er opphavet til andre intoleranser og plager.

"Karl Ludvig Reichelt som er lege og seniorforsker ved Rikshospitalet, har bevist at det er en klar sammenheng mellom autisme, schizofreni, AD/HD og inntak av hveteprotein (gluten) og melkeprotein (kasein) når disse fremmedlegemene krysser blod-/hjernebarrieren og kommer seg inn i hjernen."

Kasein ender altså ikke opp som aminosyrer i blodomløpet, men som fremmedlegemer.

Skjult ID med pseudonym male nurse ti. 18 mai 2010 21:56

Ser at vi i dag begynner å få en fjerde spiseforstyrrelse ortoreksi som er overdreven og ekstrem opptatthet av å spise riktig og sunn mat.
Selv er jeg mer opptatt av å spise variert. Både sunt og usunt. "Litt av alt" er bedre enn mye av en ting. Orker ikke å pine meg selv til å bare spise råsunt eller å telle kalorier. Mye annet morro å tenke på enn å beregne hva jeg skal spise eller la være å spise. Inntak av mat står jo i forhold til aktivitet. Om man ønsker å spise mye godsaker så er det jo bare å bevege seg litt mer.
Er jo ufattelig kjedelig å lage mat til bare seg selv! Er da lett å ty til lettvint-mat etter en lang arbeidsdag. Da er restemiddag en suveren ting!

Skjult ID med pseudonym kit ti. 18 mai 2010 21:57

Maggs, det er klart at ingen trenger melk. Men det er en lett tilgjengelig og billig proteinkilde. Når jeg ikke drakk melk, fikk jeg problemer med krampe om natta når jeg trente mye. Begynte å drikke UHT melk som ikke smakte så veldig godt, og krampene forsvant. Min hypotese var proteinmangel. Litt for mye ris og grønnsaker med lite protein i forhold til uttaket. Ikke dermed sagt at alle må drikke melk, men for meg fungere melk utmerket etter trening. Du som ikke tåler det, er best tjent med å ikke drikke det.

Skjult ID med pseudonym kit ti. 18 mai 2010 22:00

"Karl Ludvig Reichelt som er lege og seniorforsker ved Rikshospitalet, har bevist at det er en klar sammenheng mellom autisme, schizofreni, AD/HD og inntak av hveteprotein (gluten) og melkeprotein (kasein) når disse fremmedlegemene krysser blod-/hjernebarrieren og kommer seg inn i hjernen."

Det kan godt stemme det, og burde nok vært undersøkt hvis en lider av de forstyrrelsene. Derimot, hvis en ikke lider av de forstyrrelsene så kan en kose seg med gluten og kasein.

Skjult ID med pseudonym Maggs ti. 18 mai 2010 22:06

@kit
Funker det for deg, så er jo saken veldig grei:)
Poenget mitt er at det er mange flere som meg, som bare ikke vet det ennå. Og man blir heller sjeldent gjort oppmerksom på det. Leger bruker jo også melk som medisin, mot f.eks halsbrann, når melken like gjerne kan være årsaken. Når jeg kuttet ut melken, fikk jeg plutselig et helt annet liv:)

Skjult ID med pseudonym frøkna ti. 18 mai 2010 22:41

male nurse:
En overdreven og ekstrem opptatthet av å spise riktig og sunn mat, synes jeg ikke trenger å bli kalt for en spiseforstyrrelse, selv om jeg ser det blir gjort.Det er rimelig snålt i mine øyne å kalle det for spiseforstyrrelse så lenge kroppen er sunn og i ballanse og får det den har behov for. En anorektiker eller en som sliter med bulumi har ikke en sunn kropp i ballanse.
Dersom jeg kunne bestemme ville jeg heller kalle det for en nevrose, kanskje tvangsnevrose, dersom opptattheten av å spise riktig og sunn mat ødelegger for andre aktiviteter og forringer livskvaliteten. Men jeg kan jo ikke bestemme og har neppe helt peil...

Så har jeg lært meg et nytt ord i dag: ortorektiker.
:-)

Skjult ID med pseudonym male nurse ti. 18 mai 2010 22:54

@ frøkna
Det du tenker på er vel bare å være opptatt av å spise sunt og trene. Det blir først sykelig når fokuset på mat og trening blir så stort at det tar fullstendig overhånd for resten av hverdagen. Som et eksempel kan det være at man unngår sosiale sammenhenger hvor man ikke kan oppnå full kontroll over hva en spiser, eller at man alltid prioriterer trening fremfor andre avtaler med venner og familie. Det er det jeg mener med overdreven opptatthet.

Skjult ID med pseudonym kameleonen on. 19 mai 2010 09:49

Jeg synes det er positivt at kosthold er mer i fokus for tiden.
Da må jo butikkene følge opp, og ha utvalget deretter.
Jeg bruker mye tid på å planlegge hva jeg skal spise, men det handler mest om å finne ting som jeg har lyst på, og at det ikke skal ta for lang tid (slik at man ikke ender opp med sjokolade..)
@kit
Kramper om natten? Kan være mangel på B- vitaminer og magnesium?

Skjult ID med pseudonym petita on. 19 mai 2010 12:02

Jeg har det veldig enkelt jeg. Spiser det som dattera mi evner å spise. Blir for mye mas å passe på at hun spiser skikkelig og samtidig holde meg til et annet type kosthold. Så da går det rett som det er mye i knekkebrød. Kjøtt (jeg har et ekstremt kjøttetende barn) og grønnsaker.
Av en rar grunn liker hun ikke pasta, ris, poteter eller noe slikt (synd for det gjør jeg), og ikke si at hun bør spise det, for det er like umulig å få henne til å spise det som å få kuer til å fly.
Hun er veldig glad i melk, leste ikke hele tråden, men så et eller annet om melk, hehe. Og frukt. Og slik går dagene, livet er lett på akkurat det området :)

Skjult ID med pseudonym Cyx on. 19 mai 2010 18:45

Veldig interessante svar :)

Jeg selv ganske bevist på hva jeg spiser, og 90 % av det jeg spiser, spiser jeg fordi jeg tror det vil hjelpe meg i å nå mine mål, om en sunn og sterk kropp. Mange vil nok si at det er ekstremt, men jeg har vært på andre siden har merket det på kroppen hva dårlig kosthold kan gjøre.

Jeg har oversikt over stort sett hvor mye kalorier, jeg trenger per dag, og hvor mye det finnes i all mat jeg spiser. Sunn mat med masse proteiner, fiber, og vitaminer er vel hoveddelen av maten. Feks: Havregrøt, egg, eggehvite, kyllingfilet, kylling, rødt kjøtt, grønnsaksblandinger, epler, bananer, og fisk (tunfisk, og annen fisk). (jeg har alt i hodet, så går ikke rundt og maser om det)

Det har seg og slik at en trenger en del energi per dag, om en er litt aktiv, og spiser så sunt som jeg har nevnt over, må en gjerne også spiser litt "usunn"(altså mat med høyere energi innhold per gram), der går de siste 10-20 %'ene til mat jeg liker og har lyst på, slik at jeg får nok energi. Gjerne sjokolade (ofte sunn, som kokesjokolade), chilinøtter, eller noe kjøtt med litt mer fett, men prøver å holde det til helgene.

Helsegevinstene merker jeg veldig godt, og jeg er mye mer fornøyd med meg selv, og maten, enn jeg var da jeg spiste masse junkfood, chips, og brus. Sunn mat smaker faktisk best når en har blitt vant til det, og litt mer usunn mat, som en da spiser skjelden, smaker så mye bedre når en først spiser det!

Jeg er mann, godt mulig det er flest jenter som tenker slikt, men jeg lurer da på om du som jente ville skygget unna en som er såpass fokusert på kosthold som meg ? Jeg er nokså fleksibel, men ikke hele dagen og hele uken! 90 % av tiden vil jeg spise sunt, men jeg er også flink til å lage mat, og liker å lage mat til andre, slik at jeg kunne godt lagd mesteparten av maten.

(kvinne 51 år fra Akershus) to. 20 mai 2010 18:22 Privat melding

Lever lavkarbo. Godt mat laget fra bunnen av. Ingen halvfabrikata. Friske grønnsaker, ikke poteter, ris, pasta, mais eller mel... Men jeg sprekker på frukt så vektnedgangen går litt tregt for tiden. Trener litt uten mål og mening. Gjør det jeg har lyst til, men gjerne 4 ganger i uka. Ifht energinivå kan lavkarbo anbefales på det varmeste! Det har også gjort underverker med min diabetes :-)

Skjult ID med pseudonym BruceW to. 20 mai 2010 18:48

Petita
Ingen fare. Hun trenger ikke pasta, poteter og ris. Inneholder stort sett bare stivelse som egentlig bare er nyttig til brennevin og papir ;)

Skjult ID med pseudonym sjokoladen to. 20 mai 2010 19:37

jeg prøver så godt jeg kan med å holde det sunnt, spiser aldri poteter , ris, hvetemel prod.
men det er den kosen da, når dagen er lange og kjedelige, ender det fort opp med kose spising av noe sjokolade slag el is::(:( frustrerende. trener i tillegg. men kansje ikke hardt nok.
forbanna trøste spising og sjokoladen....

Skjult ID med pseudonym Cyx fr. 21 mai 2010 00:34

Da er det viktig å ikke kjøpe inn slik Sjokolade, i alle fall ikke i store pakker..
Jeg kjøper aldri store pakker med sjokolade, som de 3-400 grams posene fra nidar, da vet jeg at jeg lett spiser mer enn eg vil når pakken først er åpnet.
Kjøp heller mindre og kanskje mørk sjokolade. Det er faktisk sunt om en ikke spiser så mye, samt at du ikke orker så mye heller.

Beviste valg av kjøp er viktig. En strategi eller plan er viktig. Har du ikke og først blitt sulten på sjokolade, og har en pose med åpnet sjokolade i skapet, er terskelen mye lavere for å spise den, enn om du hadde en uåpnet, eller måtte ha gått til butikken for å kjøpe. Ha heller en klase med bananer ilstedet, det er både godt og sunt :)

@Temasti
Det tror jeg absolutt på! Den kosten som vi har blitt vant med i Norge er nok langt fra perfekt. At pasta, poteter, eller ris må være med i de fleste middager, er en uting. Det finnes ikke sunt, og kan lett føre til overspising. Heldigvis har mange fått opp øynene, og andre matvarer blir rettmessig proklamert som bedre alternativ.
Ingen må ha pasta, ris, poteter,brus, chips, eller sjokolade. Etter min mening er det varer som bør spises skjelden, da de ikke har noen helsegevinster for kroppen-tvert om! Det bør være mat som hører skjeldenhetene til, ikke hverdags!
Det er jo noe sånt som luksus-skatt på flere av disse, og jeg tror det er best at folk ser på det som det for kroppen også, -et luksus produkt til skjeldent bruk!

Skjult ID med pseudonym Pirk fr. 21 mai 2010 00:41

Etter min mening må sjelden sjelden skrives skjelden.