Alle innlegg Sukkerforum

Hvorfor ikke?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Engbjørn to. 27 mai 2010 18:43

De fleste liker jo positive, veltrente og sunne gutter og jenter, som tenker konstruktivt og lever med oppbyggende, nyttige hverdagsvaner. Hvorfor ikke bli en av dem?

En av dem som gir kroppen sin masse kjærlighet, mosjon og bevegelse, engasjerer seg i interesser fremfor å se på TV, spiser økologiske grønnsaker med deilige oljer og ferskt kjøtt ved siden av, istedenfor smakløst frosset eller bokslagt kjøtt, ser etter muligheter og ressurser for å gjøre det beste ut av situasjonensom er, fremfor å klage over at ting burde vært annerledes og gjøre livet surere for seg selv og de rundt seg, prøver å forbedre ting fremfor å kaste bort tid?

Fordi de føler de fortjener det, fordi de får bedre selvtillit, fordi de får mer energi og bedre livskvalitet, og fordi det ganske enkelt på alle måter virker mer lovende og interessant og fristende enn alternativet- å bryte seg selv ned med junkfood, sutring og tv-slaveri.

En dag spurte jeg meg selv et enkelt spørsmål: Hvorfor ikke? Når det uansett er både mer behagelig og mer nyttig utfra alle våre interesser? Og jeg klarte ikke å finne noe fornuftig svar.

Hvorfor ikke? Istedenfor et samfunn der folk er mer overvektige og usunne og late enn noen gang før, selv om de er bedre informerte og har mye flere muligheter tilgjengelig? Hva i all verden er greia her - ønsker ikke folk å ha det bra???

Hvorfor ikke bare forholde seg til alle andre mennesker og den fantastiske naturen rundt oss med omsorg og et ønske om forståelse? Hvorfor ikke?

Hvorfor ikke bare leve det gode livet som ligger der å venter på oss?

Skjult ID med pseudonym ja to. 27 mai 2010 18:48

Det virker som om DU, TS, burde få deg litt mer empati, så får du sikkert det langt, langt bedre i din hverdag du også.

Lykke til. :-)

(mann 40 år fra Oslo) to. 27 mai 2010 18:50 Privat melding

prøver, men det er så mye annet som også frister ;)

Skjult ID med pseudonym zoid77 to. 27 mai 2010 19:11

"Ønsker ikke folk å ha det bra?" Jeg sier som Per Inge Thorkildsen - det er mulig det å jogge jevnlig forlenger livet ditt med to år, men de årene bruker du på å jogge. Vel, kanskje ikke, men det er en kjerne av sannhet i det. Jeg synes det er deilig å drikke seg sjarmerende beruset innimellom. Jeg synes det er avslappende å glo på en hjerneløs film. Jeg synes det er godt med en pizza fra Peppes eller Dolly i blant. Jeg vet at jeg kunne løpt i skogen og klatret i trær på den tida jeg bruker på det, men jeg prioriterer det ikke.

Samtidig dreier det seg om samfunnsmessige faktorer. Økologiske matvarer koster mer, og det er enklere å slenge en Grandiosa inn i stekeovnen enn å lage seg en rett av ferske fiskeprodukter - hvis du i det hele tatt får kjøpt fersk fisk der du bor. Når man skal ha seg et raskt måltid ute er det ikke lett å få tak i noe som er sunt. Og så videre.

Jeg synes dette ligner moralisering, TS.

Skjult ID med pseudonym sunshine to. 27 mai 2010 19:44

og dette får du til, eller, TS?

nøkkelen er?

Skjult ID med pseudonym Engbjørn to. 27 mai 2010 19:49

Nei, ikke moralisering. Ønsker å forstå dette.

Skjult ID med pseudonym Engbjørn to. 27 mai 2010 19:55

Sunshine: ikke bra nok nei . . .

Så hvorfor ikke????????????

Skjult ID med pseudonym komoggikk to. 27 mai 2010 19:58

hmmm,

er ikke strengt talt det du spør om "Hvorfor har ikke alle samme interesser og verdier som meg"? Om du ser at det er det som du spør om så skjønner du kanskje også svaret selv, eller?

Skjult ID med pseudonym frøkna to. 27 mai 2010 20:13

Å spise som jeg gjør og å trene som jeg gjør er et egoistisk valg som jeg gjør fordi det føles bra, jeg har ingen tanke om at det kommer til gi meg en bedre forsåelse av livet via å spise sunt.
Jeg kunne spist potetgull, bacon og spagetti dagen lang og fortsatt ment at det var viktig å ta vare på miljøet.
Antageligvis er det slik at dersom vi har lyst til å ta vare på det vi har akkurat nå, så bør vi spise betraktelig mindre kjøtt.

Jordkloden klarer ikke å gå rundt dersom den tredje verden ønsker å konsumere like mye kjøtt som det vi i vesten gjør. Hvitt kjøtt er bra så lenge vi godtar at de som gir oss det hvite kjøttet lever et elendig liv før det blir slaktet. Siden jeg spiser mye kjøtt fra kylling, så godtar jeg å spise kjøtt fra dyr som har hatt det ganske så elendig fram til de ble slaktet. Det eneste jeg klarer å strekke meg til, er å kjøpe økologiske egg, og håpe på at hønene har hatt et passe trivelig liv mens de produserer egg.
Samtidig er det hos oss fokus på proteiner mens karbohydrater er fy, fy, og de fleste er uvillig til å finne proteiner annet sted fra enn via kjøtt, og å spise mye kjøtt er bare noe vi i den rike delen av verden kan gjøre.
Dersom alle i verden skal ha like stort kunsum av kjøtt som det vi i vesten har, så ville verden blitt bankerott...

Så vi kan godt si halleluja og la oss alle dyrke det som til en hver tid blir definert som sunt og riktig, men la oss nå ikke bli lurt til å tro at det er den beste måten å leve på, for vi er egentlig bare noen bortskjemte fjomper som duller og pleier oss selv uten tanke på hva som skjer i resten av verden ;p

Skjult ID med pseudonym xXx to. 27 mai 2010 20:29

Gjør jo alt det der. Samt spiser litt sjokolade, spiser potetgull, ser på tv og drikker øl og vin i blant. Stiller du det spørsmålet til deg selv eller til oss andre?

Skjult ID med pseudonym mannigata to. 27 mai 2010 20:36

Matvaner: jo, rett og slett fordi det for de fleste er _lettere_ å slenge en grandis i ovnen, det tar kortere tid, det koster mindre og siden du sannsynligvis opplever en "high" rett etterpå pga. fettet så oppfatter kroppen din det også som en "god ting". Sunn mat gir svært sjelden den mentale "tilfredsstillelsen" som fett, salt og sukker gir (se f.eks. "supersize me" for noen ganske fine eksempler)

Forøvrig syns jeg innlegget til "Frøkna" klokka 20:13 sier mye riktig.
Vi er ALLE egoister, ellers hadde vi bodd i telt og gitt alle penga til veledighet...

Skjult ID med pseudonym zoid77 to. 27 mai 2010 20:39

@Engbjørn
Nå kommer jeg jo med enkelte momenter som kan forklare det, da.

I USA er det enda mer utpreget, og det er særlig i de lavere samfunnslagene at man ser fedmeepidemien bre om seg. I USA arbeider folk flest mye mer enn i Norge, og for folk som går på minstelønn er det ikke uvanlig med både to og tre jobber. Da har man ikke mye overskudd til å lage sunn mat eller drive med fysisk aktivitet, og samtidig er junkfood billig og slukker sulten raskt. Samtidig driver junkfood-selskaper som McDonalds, SubWay, Burger King og KFC en massiv markedsføring rettet inn mot barn og unge, både på skoler, der de driver kantiner for elever, og i fritiden. Da læres man opp til en bestemt matkultur, eller ukultur, og den kommer man seg ikke ut av. Som filmen "Super Size Me" viser, skjer dette parallelt med at fysisk fostring forsvinner fra skolehverdagen, delvis for å spare penger, delvis for å drive med pugging til standardiserte prøver.

I Norge er vi heldigvis ikke kommet like langt, men vi går i samme retning. Hvor mye enklere er det ikke å slenge en Grandiosa i ovnen når man kommer hjem fra jobb enn å lage et skikkelig måltid? Og hvor mye enklere er det ikke å få tak i en burger eller pølse i brød ute enn noe som faktisk er sunt? Og også her er det et massivt press fra junkfood-gigantene. McDonalds og Burger King arrangerer begge fødselsdagsselskap for barn (men ikke voksne - kompisen min prøvde hos Burger King, men fikk nei), noe som "fritar" foreldrene fra det orket det faktisk er å arrangere en barnebursdag. Ronald McDonald er en figur barn kjenner igjen og en figur barn forbinder med noe positivt. Samtidig gjør IT-revolusjonen at det sosiale livet blir mer og mer stillesittende. Og dette preger ikke bare barn. I Oslo ser man det veldig klart, her er gjennomnsnittlig levealder på vestkanten 7 år høyere enn på østkanten. Det er fordi folk på Oslo vest i større grad enn øst har overskudd til å ta vare på seg selv - dermed blir helse også et klassespørsmål.

Så kan man selvsagt ta den biologiske forklaringen, at menneskekroppen ikke har utviklet seg siden det var knapphet på mat og man måtte lære seg ikke bare å like alt, men også å spise når man først fikk mat. Å kontrollere denne steinalderkroppen i et overflodssamfunn som det norske er ikke lett.

(mann 29 år fra Oslo) to. 27 mai 2010 22:06 Privat melding

Mine barn skal ei få smake en hamburger eller chickennugget fra hverken McDonalds eller Burger King. Æsj. Dritt alt sammen.

Og zoid, disse to årene man 'forlenger' livet med.. Forlenge eller ikke. Helsen og livskvaliteten i samme tidsperiode blir uansett unektelig bedre. Nei til fedme for pokker.

Skjult ID med pseudonym zoid77 to. 27 mai 2010 22:11

@JarlH
Nå var kommentaren om jogging ment litt spøkefullt, men det er nok enkelte det passer for... Når profesjonelle idrettsutøvere advarer mosjonister om at de trener for mye og folk pådrar seg hjerteflimmer så har det gått for langt.

Men er enig i det du skriver om junkfood-kjedene. Problemet er at det nok fort blir en "talkie" blant ungene, og du vil nok ikke fremstå som den kuleste faren i gata om du ikke lar ungene bli med på bursdagsselskap på McDonalds.

(mann 29 år fra Oslo) to. 27 mai 2010 22:18 Privat melding

Hehe. Sant nok.

Jeg skjønner hva du mener, men tviler på at det vil fremstå som et problem. Selv har aldri noen av mine bursdagsselskap blitt feiret på McDonalds - men av mine venner var det jo 'noen'. Ingen snakket spesielt høyt om burgerfeiringen. Det råeste på McDonalds - etter ballbingen, var jo ballonger. Og dèt får man andre steder.

Såfremt vi ikke nå snakker om barneselskap - som i barnehagen - er det langt mer 'populært' å feire f.eks. med bowling eller liknende aktiviteter. Peppes Pizza er langt ifra billig, men heller ikke det dyreste - og fremstår ikke som et hverdagssted (slik som McDonalds vil gjøre).

Eller er det allerede veldig annerledes for barn som vokser opp i dag?:|

Skjult ID med pseudonym Engbjørn fr. 28 mai 2010 09:50

Komoggikk skrev: "hmmm,

er ikke strengt talt det du spør om "Hvorfor har ikke alle samme interesser og verdier som meg"? Om du ser at det er det som du spør om så skjønner du kanskje også svaret selv, eller?"

Nei! Faktisk spør jeg om det stikk motsatte! Du kan jo ikke ha lest innlegget. Jeg snakker bare på ting som nettopp IKKE har noe å gjøre med mine eller dine personlige interesser. Jeg snakker bare om FELLES interesser og verdier her. Generelle ting. F.eks personlig velvære, overskudd og glede i hverdagen. de områdene der ulike menneskers interesser og verier SAMMENFALLER.

Å forklare usunnt kosthold utfra egoisme høres f.eks veldig ulogisk ut for meg. Man føler seg jo bare crappy etter å ha spist junkfood, MYE mer crappy. Etter å ha spist sunn mat føler man seg skikkelig digg, ja man får en "high", kanskje ikke veldig intens men den varer lenge. I tillegg er langtidseffektene av et usunnt kosthold og mangel på aktivitet veldig lite fristende.

Men det med mat er bare et eksempel!

.....

Det jeg ikke kan skjønne er hvorfor velinformerte folk i øst og vest, igjen og igjen lever på måter som går imot EGNE interesser! Jeg merker jo samme tendens hos meg selv også, selv om jeg prøver å kjempe mot det.

Det er et eller annet som "just doesnt make sense" her! Noe som ikke kan forklares med egoisme, og heller kke kan forklares med uvitenhet. Er det ingen som skjønner hva jeg mener her og har lurt på det samme?

Hvorfor velger vi igjen og igjen å gå veier som går MOT våre EGNE interesser, selv om veiene som hjelper våre interesser er så lett tilgjengelige? Selv om vi vet om dem? Hvorfor bryter vi oss selv ned frivillig, hvorfor ødelegger vi for oss selv frivillig?

Skjult ID fr. 28 mai 2010 10:53

mange sliter psykisk og har sosial angst, ikke så enkelt for dem å gjøre noe med det aktiv messig, som du snakker om. mange av dem som sliter med overvekt har enten en sykdom, el mental sykdom , som kommer av trøstespising. vet ikke om noen har vert så langt nede og ufokusert at man ikke tenker over hva man stapper i seg, folk som har opplevd mobbing, vold , missbruk som ikke snakker høyt om det, har en tendens til å trøste spise.
personer som lider av depresjoner får forskjellige form for spiseforstyrrelser enten det er å spise mye el ikke spise.
dette ligger mentalt og har man ikke vert gjennom det vet man heller ikke hvordan det er.
å si hvordan ting skal være hvordan man bør være hva man bør gjør er alltid enkelt for dem så klarer det, men den mentalen delen kan man desverre ikke alltid styre med å bli fortalt hva man skal gjør.

og ikke minst det som er mest synd er folk som blir forbannet på perosner som sliter mentalt, og mener det er sutring osv... forstår ikke hvordan folk kan uttale seg om en sykdom dem aldri har opplevd selv.

Skjult ID med pseudonym fifi fr. 28 mai 2010 11:06

Sukkerindustrien har stor makt....noen blir sukkeravhengig, eller karboavhengig...

Det er nesten som å være røykavhengig eller alkoholavhengig... Det tror jeg mange ikke er klar over. Det er vanskelig å stå imot det sukker suget....

Sukkerindustrien putter sukker inn i all mat, også den maten hvor det er helt unødvendig.

Les boken til Sten Sture Skallemann, den er veldig klok og forteller mye om hvordan vi blir manipulert til å tro at det er fettet som er farlig og ikke karabohydratene (les sukker).

Skjult ID med pseudonym Engbjørn fr. 28 mai 2010 12:15

Kanskje størstedelen av samfunnet rett og slett er syke? At vi lever i et grunnleggende sykt verdenssamfunn?

Skjult ID med pseudonym Campus fr. 28 mai 2010 12:21

"og ikke minst det som er mest synd er folk som blir forbannet på perosner som sliter mentalt, og mener det er sutring osv..."

Altså, det er jo forskjell mellom å klage på sutring og å være forbanna på folka som sutrer. Pointet er jo at sutring får dem til å føle seg verre. Det hjelper ikke.

Skjult ID med pseudonym nightelf fr. 28 mai 2010 12:58

Veldig bra post TS. Jeg syntes det er trist at samfunnet forandres i så stor grad som det gjør, med mer overvekt, og sykdommer som følger med. Det har forandret seg mye i løpet av de siste 20 årene.

Det virker som om mange her angriper posten din, og mener at det viktigste er at folk gjør som de vil, og da er lykkelig, selv om de lever mange år mindre, med dårligere livskvalitet - det tror ikke jeg!
Det blir nesten det samme som å si at en som er alkoholiker skal få leve med flasken, for det er det han/hun vil, og er best for vedkommende.
Problemet er at mange har blitt avhengig av all den dårlige hurtigmaten som har festet seg i samfunnet de siste 20-30 årene, samt at man er mindre fysisk aktive enn før. Avhengighet er ikke bra !
Bare fordi det er normalt å spise macdonalds, grandiosa, pasta, osv i dagens samfunn, betyr ikke at det er noe bra. Skal en ha en sunn kropp, og et langt liv, må en ta tak i kostholdet, og da duger sjelden junkfood. Veldig enkelt, men samtidig vanskelig.
Derfor syntes jeg det er bra at personer som TS tar opp dette temaet og maner folk til å vokne opp, slik at de kan få et bedre liv :)

(kvinne 49 år fra Akershus) fr. 28 mai 2010 13:58 Privat melding

Syntes du har en veldig bra vinkel på ditt innlegg.
Dersom man ønsker å fremstå som en positiv bidragsyter i sin egen hverdag, ER sunt kosthold og morsjon ( på med skoene og ut å gå ) et riktig sted å begynne.
Vær et forbilde for dine ( event ) barn og gi venner som trenger det en "dytt i ræva" slik at de kommer seg opp av go'stolen.
Fysisk aktivitet genererer energi!!! Næringsrik mat gir kraft og energi!!!! = godt humør og positiv innstilling...

Skjult ID med pseudonym zoid77 fr. 28 mai 2010 16:47

@nightelf
Man skal være temmelig uopplyst dersom man ikke har fått med seg at junkfood er usunt, det er ikke det det handler om. Det handler om at det ikke er noen sperrer mot dette, at det hele reduseres til et individuelt ansvar. Men det som er et individuelt problem blant mange er et samfunnsproblem - da nytter det ikke å prøve å få folk til å "våkne opp", da må det legges til rette for det. At eksempelvis Farris koster like mye som Coca Cola er et eksempel på hvordan dette ikke er tilfellet, at det er samme momsen på epler og pølser er et annet. Ja, man kan, for den saks skyld, trekke frem hvor elendig man er i Norge til å legge til rette for sykkel - i Oslo har vi endog en samferdselsbyråd som har gitt byråkratiet beskjed om å prioritere bilen, og vi vet da alle på bekostning av hva.

Man skal heller ikke undervurdere det faktum at mennesker i sine mest formative ungdomsår (ca 15-20) anser seg selv nærmest som udødelige, at det som er farer for voksne ikke er noen fare for dem. Likevel selges det brus og junkfood på videregående skoler, noe jeg ikke tror vi skal undervurdere.

Visst, det er komplekst, men individuell moralisering har jeg ingen tro på.

Skjult ID med pseudonym Reibjørn fr. 28 mai 2010 18:01

Dette stikker dypere enn bare en svikt i samfunnsorganiseringen. Det virker som at vi er grunnleggende irrasjonelle og hele tiden innbiller oss at vi er fornuftige- Som om vi ser hele virkeligheten opp-ned, som om vi lever i en kollektiv sinnsforvirring der politikere og akademikere og næringslivsfolk er like forvirra som alle andre.

Hvis jeg ikke hadde vært grunnleggende irrasjonell, hvorfor skulle jeg da f.eks gjøre et livsstilsvalg som jeg vet har kjipe konsekvenser for meg selv????? Hvorfor skulle jeg velvitende ta et valg PÅ NOE SOM HELST OMRÅDE, når konsekvensene er dyptgripende, berører meg personlig og går IMOT mine egne interesser????? It doesnt make sense!!!!!

Det virker som vi går og føler oss nesten hellig overbeviste over hvor fornuftige og gode vi egentlig er, prøver å løse alle slags verdensproblemer over en kopp kaffe, har sterke overbevisninger om både det ene og det andre vi overhodet ikke har peiling på, og likevel klarer vi ikke engang å organisere noe så enkelt som nyttige hverdagsvaner? Er det kanskje på tide å stikke fingeren i jorda og revurdere status quo?

Mennesker i parforhold eller naboforhold- klarer ikke engang å organisere noe så enkelt som å behandle hverandre med respekt og hensynsfullhet? Selv om begge åpenbart er tjent med det, selv om det på alle måter er mer trivelig for dem?

Og det er nesten som at vi innbiller oss at vi er udødelige også som voksne. Spør deg selv helt ærlig: hvis du VIRKELIG, VIRKELIG visste at du en dag skal dø...hvis du følte i hele deg med total bevissthet at dette øyeblikket er noe du ALDRI vil få igjen, hvis du virkelig visste at mulighetene du har nå er muligheter som ALDRI kommer tilbake, som kommer til å være tapt for alltid hvis du kaster dem bort...ville du klare å kaste bort tid? Ville du da klare å kaste bort så mye som ett eneste sekund???

Og likevel fortsetter vi å stappe oss med junkfood...ser på formålsløs tv-underholdning...fyller tomheten med prat om alle slags bagateller...bekymrer oss over problemer som aldri blir aktuelle, eller freaker ut over at kanskje naboen kanskje tenker noe kjipt om oss...

SELV OM vi vet det er en global krise for planeten nå. Selv om vi vet det krever umiddelbar felles innsats for at ikke alt skal gå ad dundas. selv om vi vet at hva vi gjør eller ikke gjør de neste 10 årene kanskje vil avgjøre om våre barn og barnebarn kommer til å ha luft å puste i eller rent vann å drikke.

Noe er feil.

Skjult ID med pseudonym soma fr. 28 mai 2010 18:23

"De fleste liker jo positive, veltrente og sunne gutter og jenter, som tenker konstruktivt og lever med oppbyggende, nyttige hverdagsvaner. Hvorfor ikke bli en av dem?"

Tja, jeg syns det høres litt gørr ut. Ikke underkjenn det litt mørke og dystre - folk som er blide hele tida stoler jeg ikke en tøddel på og folk som alltid gjør det som er sunt og oppbyggelig mener jeg det er noe alvorlig feil med. Hva med gleden over en seriøs fyll og velformulert misantropi? Livet hadde vært fattig uten ;)

Skjult ID med pseudonym Nettfeber fr. 28 mai 2010 19:35

Fokuser energien på noe fornuftig, hugg ved, puss opp bad huhh da sliter du med å holde vekta.. (oppe)

Nå er det hælj å første kalde skled rett ned den gitt ;-)

Skjult ID med pseudonym vibe fr. 28 mai 2010 22:18

Engbjørn,
jeg synes dette er gode spørsmål. Og slik jeg leser dette, et spørsmål om menneskets natur. Det gjelder ikke alle me typisk den sto majoriteten.

Det jeg lurer på er; hvorfor liker man så mye av det som er usunt for oss?
De fleste mennesker vil kanskje si at jo, en frisk gulrot, eller et eple er godt. Juice også.
Men det er sannsynligvis ikke mange som spiser seg ett ut stappmett på epler og gulrøtter.
Hvorfor kan man gjøre det på pizza, eller smågodt.
Det er aldri noe problem å ta en gulrot fra posen, og la resten ligge igjen.
Men pakken med sjokoladekjeksene er det verre med.
Man drikker aldri tre liter juice, men en sixpack med øl går greit (men ok, der kommer rusen inn i bildet).
Er det fordi vi vet det er forbudt?

Fra en filosofisk synsvinkel, eller kanskje kvasireligiøs; livet består av prøvelser, og nøkternhet er en av flere dyder vi skal strebe etter, mens fråtsing er en av dødsssyndene vi skal manøvrere oss utenom i livet.
Jeg har ikke annet svar enn at det er tingenes iboende faenskap.
Er det fint vær er det mygg, er det snø er det kaldt, er fyren pen er han usympatisk, og er noe godt er det usunt.
Det er alltid et catch.