Alle innlegg Sukkerforum

Da gamles aktiviteter

Vis siste innlegg
(mann 39 år fra Vestfold) lø. 10 juli 2010 19:58 Privat melding

Jeg åpnet esken med matoppskriftene etter moderns gamle tante. Der dukket plutselig almanakken etter hennes mann opp. Almanakken er fra 1982. Jeg slo opp på en tilfeldig side, og der, på 15. februar, står det "Kjørt kompressor i 4 timer". Det var jo en snodig ting å skrive i almanakken, så jeg bladde igjennom hele. Men, nei, å kjøre kompressor i fire timer var visst det eneste denne mannen foretok seg i 1982, ved siden av å røyke pipe. Og fruen ble tydelig så imponert over dette at hun sparte på denne almanakken like til sin død og testamenterte denne og oppskriftene til min mor.

Skjult ID med pseudonym pgmp lø. 10 juli 2010 20:02

Forøvrig, blandt oppskriftene er den svært så dagsaktuelle "Ostebombe"

Skjult ID med pseudonym rotte lø. 10 juli 2010 20:09

Har peppermøene og pepperoksene på sukker så mye mer i livet utrettet, egentlig?
Rotte tro vi også egentlig lite vise til.

(kvinne 54 år fra Buskerud) lø. 10 juli 2010 20:11 Privat melding

Ostebombe, @pgmp, hva er det for noe ?

(kvinne 54 år fra Buskerud) lø. 10 juli 2010 20:15 Privat melding

p.s
Å kjøre kompresor i 4 timer, tror jeg holder for et t helt år :)

Skjult ID med pseudonym Malinka lø. 10 juli 2010 20:17

*interessert i oppskriften på ostebomben*

Kunne du ha lagt den ut her, sånn at din gamle tante kan få glede noen?

Skjult ID med pseudonym pgmp lø. 10 juli 2010 21:13

Ostebombe:
200g bløtost
200g normannaost
100g smør
et par dråper konjakk
50 ristede, hakkede mandler

Rør bløtost, normannaost og smør til en myk krem, som smakes til med konjakk. Fyll den tett i en oljet skål. Settes i kjøleskap minst et par timer. Hveves og drysses med ristede, hakkede mandler. Serveres med pumpernickel og druer.

Det aner meg at ingen kan motstå "Nyre m/eggeskåler" heller:

400-500g kalve- eller svinenyre
2ss smør
salt, pepper, sitronsaft

---

Eggeskåler:
4 tynne skiver loff
1 1/2 ss smør
karri
revet ost
4 egg

Rens nyret og skjør det i skier. Dryss med salt og pepper og brun dem på begge sider. De skal ha pen brun farge utenpå, men gjerne være rosa inni. Legg skivene på fat. Drypp litt sitronsaft i stekefettet før det helles over nyret.
Skjær skorpen av loffskivene, smør dem med smør, som er smakt til med karri og dryss revet ost over. Trykk skivene ned i smurte tartelettformer og legg et egg i hver. Dryss revet ost over og sett dem i varm ovn, ca 250C til brødet har tatt farge og eggehviten er stivnet. Små grønne erter er også godt til 4 personer.

---

Særlig konklusjonen på den siste var fin - hvis man likte denne oppskriften, kan man neste gang servere små grønne erter.

Skjult ID med pseudonym pgmp lø. 10 juli 2010 21:22

Andre spennende oppskrifter er "Sherryterte", "Ristet lever", "Nattugle" og diverse former for sprit blandet med krem på "daggammelt brød" med anskåret skorpe.

Skjult ID med pseudonym pgmp lø. 10 juli 2010 21:41

Inni her dukket også et avisutklipp opp - 60-tallets nettdating-forum. Jeg siterer:

"Ikke skvetten av seg" oppfordrer i nr 43 kvinnfolkene til å fri, fordi "de er så rappe på munnen bestandig, så det vilde nok være letter for dei." Hvorfor i all verden er det nødvendig med friing i det hele tatt? Min mann og jeg traff hverandre, ble forelsket og resten gikk så greit så.
[En med gode talegaver]

Nettopp fordi kvindene er så munnrappe bør de ikke få lov til å fri. Sannsynligvis vil de kaste ut ekteskapstilbud i øst og vest og komme opp i en mengde vanskeligheter....
[G. R.]

Du er nok fullstendig på jordet, kjære "Ikke skvetten". Det er ingen som frir på gammeldags manér. Nå "går man sammen", og etter å ha kikket i møbelvinduer et halvt års tid, blir man stilltiende enige om at prest eller byfogd er neste stopp.
[Gun]

Det må en mann til for å tåle en kurv. Selv mente jeg engang som Alma - og jeg fridde. Gutten ville ikke ha meg, og det svir enda - 20 år etter.
Som salig Kierkegård sa det: "Mannen frir, kvinnen velger"
[Gammeldags]

Hvem vil foresten fratas privilegiet å kunne si nei?
[Ikke jeg]

På sin lure lydløsemåte klarer kvinnen å få mannen til å tro at han har første og siste ordet, noe det blir slått en grov strek over når brudeparet stepper ut av kirkedøren. Prøver han senere å yppe seg, slenger hun frem at det var han som fridde - enda det var hennes snøre som halte ham inn da han var dum nok til å nappe. Undertegnede ble selv offer for lumske fiskertriks
[Rebusino]

Å nei da, Alma, i dag er det ingen m a n n som stammer, skjelver i "knerne" eller fryser nedover ryggen når han frir. Det er hun som har overtatt for lenge siden. Nå lyder det slik: - Vi skal ha barn....
[Ei som slapp]

Bortsett fra at diskusjonstrådene den gang tok noen uker eller måneder, er det egentlig så mye som har forandret seg?

(kvinne 54 år fra Buskerud) lø. 10 juli 2010 21:52 Privat melding

Morsomt, datidens frieritråd, altså :)

Skjult ID med pseudonym rotte lø. 10 juli 2010 21:54

Rotte tvangsekteskap like.
Siste mulighet for Rotte.

Skjult ID med pseudonym pgmp lø. 10 juli 2010 22:50

Også dukket her opp en bruksanvisning i kjærlighet og ekteskap, for kvinner. Verket er på 24 sider. Noen utdrag:
"Kjærligheten danner selve grunnlaget for samlivet mellom to ektefolk."

"Kjærligheten er noe mere enn en yndig elskovslek."

"Det er ikke godt at mennesket er alene"

"Den gjensidige kjærlighet viser sig deri at vi har aktelse for hverandre som mennesker. Det er to frie, jevnbyrdige og likeberettigede mennesker som helt frivillig bestemmer sig for å leve livet sammen. Samtidig som de lever det mest intime samliv og går op i hinannen, må og skal de bevare sin egen personlighet."

der er en sund sjalusi som vi må verne om, en riktig reaksjon når vi føler at kjærligheten trues. Men der er også en sykelig sjalusi, og den er farlig. Sjalusien er ond, men flirten er uendelig meget verre. Ulovlig flirt utenfor ekteskapet er en forbannelse for hjemmet"

"Det hjem hvor bønnen får makt kan ikke stanse ved å be for sig og sine. Det vil kjenne sin sammenheng med og sitt ansvar overfor Guds rike i det hele. Har vi innviet årt hjem til Gu, vil det ganske naturlig bli en trang for oss å stille hjemmet og oss selv til Guds tjeneste. der kan være bruk for oss selv til Guds tjeneste."

Det hele avsluttes med "Et kristen hjem - hvor mann og hustru kan dele alt, i kjærlighet, i arbeid, i bønn. Kan der tenkes større lykke her på jord?"

Dette dokumentet burde enhver ha med på date. Serveres, lett krydret til den utkårede for øyeblikkelig signering.